Kycklinggryta med indiska smaker

Näringsrik hälsokost

Jag tycker väldigt mycket om det indiska köket, idag får du recept på en korma på mitt sätt.

Det här är en rätt som lagats rätt ofta i mitt kök, mestadels med lamm men här är den lagad med kyckling.

Jag använder gärna ingefära och gurkmeja i både mat och dryck, kryddor som ger en riktig hälsoboost.

Så passa på att äta mycket av dem nu när förkylningstiderna slår till med full kraft.

Även kanel och kardemumma är favoritkryddor i mitt kök, så för dig som vill ha ett recept för att fira Kanelbullens Dag så hittar du här mina kanelbullebollar.

Snabb Chicken Korma 1 port

1 färskt kycklingbröst

1 dl kokosgrädde

2 msk kokosolja

2 msk mandelmjöl

1 msk riven ingefära

½ liten gul lök

½ riven vitlöksklyfta

1-2 tsk ekologisk gurkmejamix

1 tsk pressad citron

1 krm kardemumma

1 krm kanel

Salt och peppar

Skär kycklingen i tunna strimlor och löken i smala klyftor. Stek i kokosoljan, tills det fått lite färg.

Krydda med salt, peppar, vitlök, ingefära, gurkmeja, kanel och kardemumma.

Låt alltsammans fräsa en minut under omrörning.

Tillsätt mandelmjöl, kokosgrädde och citronsaft.

Koka upp och låt puttra några minuter, tills grytan tjocknat.

Servera med blomkålsris, riv färsk blomkål, lägg i ett durkslag och stoppa ner en minut i kokande, saltat vatten.

Blomkål

Jag har haft med den här grytan i olika varianter i flera av mina kokböcker.

I Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker finns ett recept som du ser här nedanför på Mikael Erikssons bild.

I E-boken Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken hittar du en annan med lamm och kikärtor, proteinet i grytan går att variera efter tycke och smak.

I min snart slutsålda vegetariska kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv finns flera goda smårätter och smoothies kryddade med ingefära och gurkmeja.

Här finns Gröna, sköna tillbehör som E-bok.

Grönsakspaté med broccoli och tomat

Vegetarisk krogfavorit

Den här grönsakspatén hade jag ofta på menyerna på de restauranger där jag jobbade på 80-90-talet.

Jag serverade den då som en förrätt med en god sås eller som tillbehör på en buffé.

På den tiden var det inte alls lika vanligt med vegetarisk mat på restaurangerna som idag, intresset bland många kockar att laga gröna rätter var ofta lågt.

Jag har alltid tyckt mycket om grönsaker, så för mig var det ett naturligt inslag bland all den ”vanliga” maten.

Lika viktigt är det för mig idag att ha en stor variation av grönsaker i min mat.

Sen jag för 15 år sen gick över till glutenfri lågkolhydratkost, även kallat LCHF, har grönsaksmängden ökat rejält på min tallrik.

På restaurangtiden gjorde jag patén i lite olika varianter på broccoli, skållade tomater, blomkål, purjolök och morötter.

Här har jag använt broccolistjälkar, ett bra sätt att ta dem tillvara.

Dubbla gärna receptet så blir det en högre och finare paté. Öka då gräddningstiden med 10 minuter.

Grönsakspaté

3 dl broccoli i bitar, stam eller blomma

2 ägg

½ dl grädde

2 msk hackade örter

Riven muskot

Salt och peppar

Tomatlager

5 medelstora tomater

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

1 msk smör

1 msk olivolja

1 ägg

Salt

Cayennepeppar

Några droppar Worcestershiresauce

Skär broccolin i mindre bitar och koka riktigt mjuk i saltat vatten. Låt rinna av väl i durkslag.

Skär ett kryss i tomaterna och lägg ner en halv minut i kokande vatten. Häll bort vattnet och fyll på med kallt.

Skala de avsvalnade tomaterna och skär i bitar, finhacka lök ock vitlök.

Bryn smör och olivolja lätt, tillsätt lök och tomater.

Låt puttra på svag värme i ca 15-20 minuter, så vätskan kokar in. Rör under tiden, så det inte bränns.

Blanda i kryddor och Worcester, smaka av och låt svalna.

Mixa broccolin med grädde och örter. Jag använde persilja, dragon och gräslök.

Smaka av med salt, peppar och muskot. Rör ner ägget.

Mixa sen tomatröran och blanda med ägg. Smörj en liten form ordentligt med smör.

Lägg ett lager broccolismet i botten, fyll på med tomatröran. Avsluta med att försiktigt bre ut broccolismeten över tomatröran.

Fyll en långpanna med ett par centimeter varmt vatten och ställ ner formen. Grädda patén i vattenbadet i 40 minuter på 175°.

Känn med handen att patén är fast. Ta ut ur ugnen och låt svalna en stund i formen.

Lossa kanterna försiktigt med en stekspade och stjälp upp på en skärbräda.

Servera patén ljummen eller kall, gärna med fetaost mosad i lite grädde.

Forma ett ägg med en sked doppad i varmt vatten, jag hade även pumpafrön, paprika och persilja till garnering.

Mitt intresse för den vegetariska matlagningen har även lett till en helt grön kokbok.

Fler förslag på såser som passar till patén och mängder av mina bästa vegetariska recept hittar du i boken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Vill du ha tips på lite matigare, hälsosamma rätter med få kolhydrater så hittar du det i Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker, skriven med Lars-Erik Litsfeldt.

Lättfixad lax och gräddsås med paprika och dill

Snabbfixad lax

Idag får du ett snabbtips på en riktigt god och lättlagad gräddsås som passar väldigt bra till smörstekt fisk.

I det här inlägget från min bloggs barndom kan du läsa om hur du gör för att få till laxfjärilen.

Där finns också recept på en jämtländsk dillgräddsås och en liten chokladmousse om du vill förgylla middagen med en efterrätt.

Paprikagräddsås till Laxfjäril

Paprikagräddsås med dill 2 port

1 röd paprika

1 tomat

2 msk smör

2 dl grädde/kokosgrädde

1 dl finhackad dill

2 msk av min hemgjorda, sockerfria chilisås/ketchup

1 msk pressad citron

Salt och peppar

Skär paprika och tomat i små tärningar, fräs några minuter i smöret utan att få färg.

Krydda med salt, peppar, chilisås och citron.

Häll på grädden och koka upp, låt puttra på svag värme i 10 minuter.

Ta såskastrullen från spisen och rör till sist ner den hackade dillen.

Servera med den stekta fisken och kokt broccoli, blomkålsmos är också gott till.

Kokboksreklam

Vill du ta del av fler recept på god, lättlagad och näringsrik vardagsmat såväl som festmat så ta gärna en titt på någon av mina kokböcker.

De tre nedersta är slutsålda som inbundna böcker men finns att ladda ned till dator, platta eller telefon.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker Skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-bok Skriven med Annika Dahlqvist

Laxbakelse från Gammaldags husmanskost
Gratäng med blomkål och rökt fläsk

Lättlagad gratäng

Idag får du ett riktigt lättlagat och gott recept på blomkålsgratäng.

Den påminner om makaronipudding i smaken, som förr var en av mina favoriträtter innan jag slutade äta gluten och drog ner på kolhydraterna.

Istället för grädde använder jag en äggstanning med majonnäs, det blir väldigt gott i den här gratängen.

Vill man göra gratängen ännu mer mättande blir den extra god och näringsrik med ett täcke av riven, lagrad ost, för en mejerifri variant så hoppar du bara över osten.

Gratängen är god att äta som den är eller som tillbehör till stekt eller grillad fisk.

Äter du inte fläskkött så kan du byta ut det mot samma mängd kallrökt eller varmrökt fisk.

Blomkålsgratäng med varmrökt sidfläsk 2-3 port

5 dl blomkål i små bitar

100 g varmrökt sidfläsk

2 msk smör

3 ägg

1 dl hemgjord majonnäs

2 dl riven, lagrad ost

Peppar

Skiva och finstrimla fläsket. Bryn i smöret tillsammans med blomkålen, krydda med peppar, salt behövs inte här eftersom fläsket och osten är salt.

Lägg i en smord ugnsform. Vispa samman ägg och majonnäs och häll över blomkålen.

Strö den rivna osten jämnt över. Grädda i 30 minuter på 175°.

Servera med skirat smör och en sallad på grovrivna morötter, pumpafrön, persilja, lite örtsalt och pressad citron.

Fler recept på god och näringsrik mat med få kolhydrater hittar du i min och Lars-Erik Litsfeldts senaste gemensamma bok Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Frasig ostomelett med räkor Foto Mikael Eriksson

Lättlagad lax med krämig tomatsås

Snabbt, enkelt och gott

Det här är en riktigt snabblagad rätt som jag kom på när kylen var rätt tom och jag inte hade så mycket tid över för matlagning.

Majonnäs, lök och tomat finns för det mesta hemma hos mig, de är riktigt bra basingredienser som passar till såväl kött som fågel, fisk, ägg och grönsaker.

Det går att laga väldigt mycket gott med majonnäs om du vill ha variation på rätter där det vanligtvis används grädde eller crème fraiche.

Man tänker kanske inte så ofta på att det går att använda majonnäs i varm mat, men bara man inte kokar den går det fint att ha i en varm sås.

Den fungerar också mycket bra som gratängtäcke, det kommer recept på det viset framöver.

Den här typen av rätter är inte minst väldigt bra för alla som måste undvika mjölkprodukter.

Receptet är för en person men det är enkelt att dubbla om ni är fler.

Lättlagad lax

Lax med varm tomatmajonnäs 1 port

1 bit laxfilé, gärna ekologisk eller viltfångad

4 cocktailtomater

2 msk pumpafrön

1 liten, gul lök

2 msk smör/kokosolja

1 msk vatten

½ tsk balsamvinäger

Salt och chiliflingor

2 msk av min lättfixade majonnäs

1 msk hackad, färsk citrontimjan eller vanlig timjan

Skär tomaterna i fyra delar och löken i klyftor. Bryn smöret och stek grönsaker och pumpafrön några minuter så de får lite färg.

Krydda med salt och chili. Häll på vatten och vinäger och låt småputtra ett par minuter medan du steker laxen.

Ta grönsaksröran från värmen och rör ner majonnäs och timjan. Servera genast till den stekta fisken.

Kokt broccoli eller blomkål blir gott till om du vill ha ett matigare tillbehör.

Fler lättlagade mattips hittar du i mina kokböcker, länkarna går till Bokus.

Böckerna finns även i den övriga nätbokhandeln, att beställa hem i din lokala bokaffär och på Biblioteket.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv SNART SLUTSÅLD

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Grillade pilgrimsmusslor med limeaioli från min grillkokbok Foto Mikael Eriksson
Lättlagad husmanskost – Korv Stroganoff

Den bästa korvgrytan

Nu när många går tillbaka till vardagen efter semester och sommarlov kommer jag att dela med mig av mina bästa tips på god, näringsrik och lättlagad husmanskost och annan vardagsmat.

Korv Stroganoff har alltid tillhört mina favoriter bland korvrätterna.

Det finns många bra falukorvssorter att köpa idag som har hög kötthalt, ofta från lokala charkuterier.

För att få en ännu bättre gryta, så kan du passa på att göra egen sockerfri chilisås/ketchup, nu när det är högsäsong för tomaterna.

Det här blomkålsmoset passar riktigt bra om du inte vill ha hela broccoli/blomkålsbuketter till.

Du kan också riva broccolin eller blomkålen och förvälla eller steka i smör till ris.

Det blir extra gott och näringsrikt om du steker med lite finhackad paprika, lök och örter, glöm inte salt och peppar så det blir riktigt gott.

Korv Stroganoff 4-5 port

500 g falukorv

3 dl grädde/kokosgrädde

2 dl crème fraiche/smetana/kokosgrädde

2 gula lökar

1 dl av min enkla buljong eller 1 dl vatten+1 tsk eko buljongpulver

1 dl rödvin eller 1-2 msk rödvinsvinäger+vatten

3 msk tomatpuré

2 msk chilisås

1 msk Dijonsenap

2 tsk paprikapulver

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Skär falukorven i strimlor och lökarna i klyftor.

Bryn smöret i en gryta, häll i korven och bryn runt om en stund.

Tillsätt löken och låt fräsa med utan att ta färg.

Strö över paprikapulvret, så det får bryna med, då utvecklas mer smak.

Detsamma med tomatpurén, som du tar i härnäst, den blir mildare i smaken om den får bryna en stund.

Nu häller du över rödvin, buljong, worcester, senap och chilisås och låter koka in ett tag.

Häll så i grädden och koka en stund till, sänk värmen, tillsätt crème fraichen och låt småputtra en halv timme.

Smaka av och krydda med salt och peppar.

Vill du hellre göra din korv själv, så kan du testa det här receptet som jag skapade till Anna Halléns bok LCHF för familjen.

Falukorv med ketchup

Fler recept på lättlagad husmanskost hittar du i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt och i Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Gammaldags husmanskost skrev jag tillsammans med Dr Annika Dahlqvist, LCHF-rörelsens grundare.

Stora diabeteskokboken är skriven med Lars-Erik Litsfeldt, han är upphovsman till många populära LCHF-böcker.

Korv med syrlig rödkål från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson
Köttbullar och gräddkokt purjolök

Köttbullar med stuvad purjolök

Köttbullar på nytt sätt

Köttbullar med gräddsås är väldigt gott, pannbiff med lök också.

Här gjorde jag en lyckad kombination, med purjolök som fick koka mjuk i en gräddig sås.

Jag brukar köpa nymald köttfärs om det finns möjlighet i charken, annars väljer jag en färs som är vakuumpackad, extra viktigt nu när vi går in i rötmånaden.

Den smakar dessutom mycket bättre än den som säljs i så kallad skyddande atmosfär, läs mer om varför den inte är bra i den här länken till Äkta Vara.

Psylliumhusk som jag använder i köttbullarna är ett glutenfritt alternativ till ströbröd, jag tar i lite för att få köttbullarna att hålla ihop bättre.

Det finns att köpa i glutenfria hyllan i matbutikerna.

Köttbullar 2 port

300 g köttfärs, jag hade nöt

½ dl grädde/kokosgrädde

2 msk av min hemgjorda majonnäs

½ tsk psylliumhusk

Salt och peppar efter behag

Smör till stekning

Blanda snabbt ihop färsen med husk, grädde och majonnäs.

Smaksätt med salt och peppar. Låt stå en stund för att svälla, stek en liten bit för att känna att du fått lagom kryddning.

Forma sen färsen till stora köttbullar och stek i brynt smör.

Skaka pannan lätt efter en halv minut så bullarna får en jämn stekyta runtom.

Stek på det här viset i ett par minuter, då behåller köttbullarna sin runda form.

Stäng av värmen och låt eftersteka cirka fem minuter, skaka pannan ytterligare någon gång.

Är ni fler så kan du lätt dubbla receptet, dela då upp stekningen i omgångar.

Gräddkokt purjolök

3 dl strimlad purjolök

2 msk smör

2 dl grädde/kokosgrädde

1 tsk pressad citron

Salt och peppar

Bryn purjolöken lätt i smöret, utan att den får för mycket färg, under några minuter.

Pressa över citronsaften och krydda med salt och peppar.

Häll på grädden och låt puttra tills stuvningen tjocknar i 10-15 minuter.

Servera med nystekta köttbullar, jag hade kokt blomkål och sallad till.

Vill du ha fler recept på husmanskost så hittar du mina bästa i de här kokböckerna.

På bilden nedan ser du kålpudding från Stora diabeteskokboken.

E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt (Med Annika Dahlqvist)

Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker (Med Lars-Erik Litsfeldt)

Kålpudding med sky på lingon och smör Foto Mikael Eriksson
Dagens grilltips – Krämig blomkålssallad
Blomkålssallad från Gröna, sköna tillbehör

Blomkål i gott sällskap

Idag tipsar jag om ett väldigt gott alternativ till potatissallad till sommarens alla grillmiddagar.

Blomkålssalladen blir god även med saltgurka eller tärnad paprika istället för mango om du vill hålla ner på kolhydraterna.

Gör egen majonnäs enligt mitt recept, det är både enkelt och väldigt gott, så har du en bra bas till många goda röror och såser till kommande grillkvällar.

Fler tips och recept för en ännu mer njutbar sommar hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Blomkålssallad 4 port

1 liter små, lättkokta blomkålsbuketter

2 dl av min hemgjorda majonnäs

1 dl strimlad citronmeliss

½-1 dl mango i små tärningar

½ dl strimlad purjolök eller gräslök

½ dl pumpafrön

Salt och chili efter smak

Blanda majonnäsen med det gröna, pumpafrön och mango, salta och krydda efter smak med chili, färsk eller i flingor.

Vänd försiktigt ner blomkålen så den blandas väl med majonnäsen.

Låt stå en stund innan serveringen så mognar smakerna fram ordentligt.

Majonnäs på ghee och äggfri majonnäs från Gröna, sköna tillbehör

Majonnäs och aioli från Birgitta Höglunds bästa grilltips Foto Mikael Eriksson
Vitlökssås med örter till varmrökt fisk eller grillat

Användbar vitlökssås

Då var vi redan framme i juli, hoppas du njuter riktigt mycket av sommaren.

Jag delar dagligen lättlagade mattips här på bloggen så du ska hitta inspiration till att äta både gott och hälsosamt.

Visst är det otroligt gott med nyrökt fisk så här på sommaren, särskilt med en hemmagjord majonnässås till.

Ett ypperligt sätt att få i sig Omega-3, både från den feta fisken och från äggulorna i majonnäsen.

På bilden ovan serverade jag rökt sik tillsammans med såsen.

Här nedan bröt jag fisken i mindre bitar och blandade med såsen till en cocktail, den blir väldigt god även med räkor.

Vitlökssåsen passar även väldigt bra till all slags grillat, till exempel aubergine, skivad blomkål, svamp, halloumi, chilimarinerad fläskkarré eller till citronmarinerade kycklingspett.

Vitlökssås med örter ca 4 port

2 dl smetana, crème fraiche eller kokosgrädde

1 dl av min hemgjorda majonnäs

2-3 finhackade vitlöksklyftor

½ dl hackad dill

½ dl hackad persilja

½ dl hackad gräslök

½ pressad citron

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

Rör ihop smetana och majonnäs, vänd ner övriga ingredienser, smaka av med salt och peppar.

Låt stå i kylen några timmar så smakerna mognar fram.

Har du problem med mjölkprodukter eller ägg så finns i min kokbok Gröna, sköna tillbehör både majonnäs gjord på ghee och en äggfri majonnäs gjord på kikärtsspad.

Du hittar mängder av mina recept på olika grillrätter i kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Här nedan ser du heta räkor på spett med chili, ingefära och lime från grillboken, Mikael Eriksson tog bilden.

Lättlagad sommarmat – Fyllda rostbiffrullar

Picknickmat

En sån start på sommaren vi haft, så här höga temperaturer som vi haft i Jämtland i maj har det aldrig varit tidigare sen mätningarna startade.

För dig som behöver inspiration att äta både gott och näringsrikt så kommer jag att dela med mig av många lättlagade rätter att njuta av i sommarvärmen.

Idag får du tips på en riktigt lättfixad rätt att ta med ut på picknick i finvädret, kanske i morgon på Nationaldagen eller att äta hemma som en mättande frukost.

Istället för rostbiff kan du använda rökt skinka/kalkon eller varför inte göra en egen tjälknöl efter mitt recept.

Fyllda rostbiffrullar 2 port

150-200 g skivad rostbiff

1 finhackad avokado

1 dl keso

2 msk crème fraiche eller hemlagad majonnäs

2 msk fintärnat äpple

5 cm strimlad purjolök

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och svartpeppar

Blanda alla ingredienser till röran. Lägg ut rostbiffen på en skärbräda.

Klicka på en matsked av röran i ena änden av rostbiffen och rulla ihop.

Lägg i lådor och fyll på med en sallad av avokado, cocktailtomater, gurka och purjolök.

Kallpressad olivolja och lite balsamvinäger över. Några körsbär följde med som dessert.

Fler goda röror att använda till rullarna finns i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den är snart slutsåld hos förlaget så passa på att beställa nu om du vill ta del av mina bästa tillbehör att njuta av i sommar.

Blomkålssallad med mango från Gröna, sköna tillbehör