Glutenfri rabarberpaj i glas

Vårdessert

Fira vårens ankomst med en frasig rabarberpaj serverad i ett vackert glas.

Receptet kommer från min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Dela gärna inlägget vidare så fler får chansen att njuta av naturligt goda bakverk 🥰

Frasig rabarberpaj i glas 4 port

4 dl skivad rabarber

4 dl rivet äpple

1 dl vatten

1 msk pressad citron

Havrefras:

3 dl glutenfria havregryn

50 g smör eller kokosolja

8 torkade aprikoser

1 tsk kanel

Ca 1–2 krm salt

Blanda rabarber, rivet äpple, vatten och citron i en kastrull.

Koka upp och låt puttra på svag värme i ca 20 minuter tills det tjocknat.

Rör då och då så det inte bränns vid. Låt svalna.

Rosta under tiden havregrynen några minuter i en het stekpanna, tillsätt smöret och låt det bryna en stund på medelvärme.

Skär aprikoserna i riktigt små tärningar och blanda väl med havregrynen.

Stek under omrörning tills grynen fått fin färg, smaksätt med kanel och salt.

Saltet framhäver smakerna, använder du kokosolja så behövs lite mer än om du steker i smör.

Låt havrefraset svalna och varva med rabarberkompotten och vispad grädde eller kokosgrädde i höga glas.

Tips:

Du kan variera kompotten genom att blanda i några jordgubbar, det ger en väldigt god smakbrytning.

Plommon och rivet päron, svarta vinbär och nektarin eller björnbär och finskuren apelsin är andra goda smakkombinationer till smulpajen.

För en lite sötare smak på havrefraset så kan du använda dadlar istället för aprikoser.

Morsdagstips och rabarberpannacotta

Presenttips

Nu på söndag är det Mors dag, en dag att uppmärksamma kvinnan som är orsaken till att vi är här, för det är åtminstone en sak vi alla har gemensamt ❤

Jag tänkte tipsa om några presenter med bestående värde idag, som Mor kan ha glädje av i många år.

Det första och största presenttipset passar mammor med många barn, då den är av det lyxigare slaget.

Tillsammans med hormonexperten Therese Renåker arrangerar jag njutningsfyllda hälsoresor till Makrigialos på Kreta, tillsammans med resebyrån CE Travel.

Den 3 oktober bär det av på en vecka, för tredje året i rad, du kan läsa mer om den resan här på vår hemsida Harmoniresor.se.

Under veckan delar jag med mig av min egen hälsoresa, hur jag ätit och tränat mig friskare efter en ryggskada och fibromyalgi.

Jag lär ut min lätta morgongymnastik med lymfmassage och har en matlagningsdag med gruppen med recept från mina kokböcker.

Jag har varit i Makrigialos många gånger, så jag visar deltagarna mina favoritrestauranger och lugna stränder, dit inte så många turister hittar.

Therese delar under våra samtal/föredragsstunder med sig av sina stora kunskaper om ämnen som hormoner, stress, sömn, lymfsystem och förstås hur vi kan må bättre med hjälp av naturlig mat.

Blir det för mycket med en resa för din kassa, så finns här hennes samlade kunskaper i en nätkurs ”Du och dina hormoner”, en mycket bra investering i hälsan.

Therese har nyligen sadlat om från kostrådgivare och lärare på Paleo Institute till författare.

Här hittar du hennes mycket gripande och tankeväckande debutroman ”Mata inte skuggorna”.

Det för mig som av en händelse över till mina egna böcker, som också blir en bra present till varje Mor som gillar mat.

Här på Lumio Förlag kan du köpa ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Klicka på bilden så kan du beställa grillboken på Lumio Förlag.

Bokus och Adlibris finns förutom grillboken även mina andra kokböcker, beställer du idag så hinner de fram innan helgen.

Vill du inte köpa något, så är alltid en god, hemlagad middag en uppskattad present.

Jag bjuder dagen till ära på en riktigt härlig vårdessert på späd rabarber, passa på att njuta av den nu när den är som finast.

Kokospannacotta med rabarber 6 port

3 dl grädde/kokosgrädde

2 dl finstrimlad rabarber

2 tsk pressad citron eller lime

ev 1-2 tsk honung eller annan valfri sötning

3 gelatinblad

1 vaniljstång

Lägg gelatinbladen i kallt vatten låt dem bli mjuka i minst 5 minuter.

Smält rabarbern på svag värme några minuter med citrussaften.

Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma smeten, smaka av med lite sötning om du vill.

Dela vaniljstången på längden, skrapa ur föna med en kniv och koka upp dem och stången tillsammans med grädden

Ta från värmen och låt stå tio minuter, ta sen upp vaniljstången och skrapa ur de sista kärnorna.

Mixa grädden tillsammans med rabarberkompotten i kastrullen med en stavmixer.

Häll upp i portionsformar eller glas, ställ i kylen för att stelna i ca 3-4 timmar.

Gör du pannacottan i formar, doppa den en liten stund i hett vatten innan du stjälper upp dem.

För en tunn kniv längs kanten, så blir det lätt att få den ur formen.

Garnera med tunna skivor av rabarber och citronmeliss.

Rabarber-rulle

Vilken helg alltså! Allt på en gång. Mors dag imorgon27:e maj och då är också vår 12-åriga bröllopsdag. I morse åkte Nicke och Joline till Hässleholm på Powermeet, bilutställning och crusing och kommer hem imorgon så jag ska fira mamma på dagen med syrran och senare på kvällen blir det smörgåstårta och firande med familjen här hemma. Jag är hemma med hundarna och pysslar på i köket med smörgåstårta och lite bakverk. Rabarberna har ju kommit och då passar jag på att koka en enkel kompott.Det är ju så gott och användbart till mycket. Här har jag den som fyllning i rulltårta men den är lika god på rostat bröd som i yoghurt. Önskar er alla en toppenfin helg!❤️ PUSS

Ljus rulltårta grundrecept :

3 ägg

1 ½ dl strösocker

3/4 dl potatismjöl

1/4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

Fyllning :

Rabarberkompott

Garnering :

Florsocker

Vispad grädde

Jordgubbar

GÖR SÅHÄR :

Vispa ägg och strösocker luftigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt med slickepott. Häll ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna ca 25*40. Grädda ca 10-15 min i 200 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Pensla bottenpappret med kallt vatten och lossa försiktigt. Bred på fyllningen och rulla ihop från långänden. Garnera.

Rabarberkompott gör jag bara på en högt. Ett par stjälkar som jag skär ner i bitar. Ner i en kastrull o så lite vatten i botten, bara så det får fäste att koka upp. Sen tillsätter jag socker lite beroende på hur sött/syrligt jag vill ha det. Bara att smaka av. Några droppar röd hushållsfärg tillsätter jag också, enbart för att det blir lite finare.😉

När kompotten svalnat är det bara att bre på ett lager på rulltårtsbottnen.

Och rulla ihop. Ställt kall i kylskåp en stund före du garnerar med grädde och jordgubbar.

Morsdagstårta


 
Fyllning:
Mandelbotten
Rabarberkompott
Jordgubbsgelé med jordgubbar
Rabarbermousse med jordgubbsbitar (gjort på pulver)
Täckt med marsipan
Blommor i färgad marsipan
 

Rabarbertider!

Rabarber- och kanelmuffinsJag älskar rabarber! Jag har skrivit tidigare om att rabarber är perfekt som ”äpplen” för de som inte vill äta frukt.

Vilka är mina favoritrecept med rabarber?

ALLA!!

Nej, men om jag ändå ska välja ut några av alla rabarber-recept som finns på bloggen så blir det:

Rabarber och kanelmuffins de är underbara, är det någon gång man just inser att de kan ta äpplets plats är det här ;)

Kall Rabarbermousse är supergott som dessert efter grillat på sommaren!

Sedan det enklaste av dem alla rabarerkärm och har du vitt vin hemma lyxig rabarberkompott

Njut rabarberna!

Rabarbersemifreddo
 
Antal portioner: 10

Ingredienser
1 l färsk rabarber (cirka 5 långa stjälkar)
1 st färsk vaniljstång
4 dl strösocker
0.5 dl vatten
4 st ekologiska ägg
3 dl vispgrädde
3 dl tjock grekisk yoghurt
färska jordgubbar till servering



              
 
 

1. Skär den oskalade rabarbern i 2-3 cm stora bitar.
 
2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
3. Koka rabarber, urskrapad vaniljstång med frön, strösocker och vatten i en tjockbottnad kastrull, i cirka 30 minuter. Rabarbern ska koka sönder och få en simmig konsistens.
4. Låt kompotten svalna ordentligt i kyl, plocka ut vaniljstången.
5. Separera äggen utan att det kommer någon gula i vitan
6. Vispa äggulorna krämigt och vänd ihop dem med rabarberkompotten.
7. Rengör och torka visparna och vispa äggvitorna till ett vitt skum (i en torr och ren bunke).
8. Vispa grädden fluffigt och vänd ihop med yoghurten.
9. Blanda rabarberkompotten med gräddyoghurten och vänd försiktigt ner de uppvispade äggvitorna.
10. Häll smeten i en form och frys glassen i 3-4 timmar så att den är ”halvfryst”. Servera med skivade färska jordgubbar.
 
Riktigt himla jättegott!!!!!

 
Lyxig rabarberkompott

4-6 portioner

500 gram skivad rabarber
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia eller annan egen vald sötning
1 liten kanelstång
0,5 vaniljstång, urgröpet + stång
0,5 d-1 dl vitt torrt vin
2 gelantinblad

Gör så här:
Lägg gelantinget i blöt i kallt vatten misnt 5 min.
Ansa och skiva rabarbern ca i 1-2 cm bitar, gör gärna lite olika storlekar.
Lägg dem i en kastrull och lägg i övriga ingredienser utom gelantinet.
Låt det hela få ett uppkok och sedan sjuda tills rabarbern är något lite mjuk.
Ta från värmen och låt det dra i ca 10 minuter. Fiska upp vaniljstången och kanelstången.
Rör i gelantinet.
Rabarbern mjuknar mer under tiden det svalnar av.

Servera rabarberkompotten kall med lättvispad grädde eller vaniljglass.

©MariannAndersson

 

Bloggar etiketter: , ,