Påskfavoriter
Idag får du några tips på mina bästa påskrätter på fisksidan.
Inlagd sill har alltid varit min egen favorit på smörgåsbord, tyvärr är de som säljs i butikerna lite väl söta för min smak.
Ska du göra en smaksatt sill, typ en krämig örtsill, senapssill eller liknande, så se alltid till att använda inlagd sill som bas, annars kan det bli väldigt smaklöst.
Syran från citron och rödvin ger väldigt god smak till påsksillen och balanserar den lilla sötman som jag använder till min sillinläggning.
Vill du göra en sill helt utan sötning så hittar du en sån på bloggen Mat med mera.
Citronsill
2 inlagda sillfiléer
1 ekologisk citron
½ kruka gräslök
Ta upp sillen ur lagen, skär filéerna i sneda bitar.
Tvätta citronen och skär av skalet tunt med zestjärn.
Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare, skär så strimlorna i tunna bitar.
Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal, rör ner finhackad gräslök.
Finstrimlad purjolök blir också gott istället för gräslök, ta då ½ dl.
Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig av citronsmaken.
Rödvinssill
2 inlagda sillfiléer
½ dl rödvin
5 cm purjolök i strimlor
1 msk kallpressad olivolja
1 msk tomatpuré
1 tsk balsamvinäger
1-2 krm stött kummin
Flingsalt
Ta upp sillfiléerna ur lagen, låt rinna av och skär i sneda bitar.
Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger, krydda med kummin och lite flingsalt.
Rör ner purjolöksringar och sillbitar.
Låt stå kallt till nästa dag så smakerna utvecklas.
Smaka av om du vill ha mer kryddning.
Äppelgravad lax
500 g av mittbiten på laxfilén, helst viltfångad
3 msk salt
2 äpplen
1 knippe dill
1 tsk grovkrossad vitpeppar
ev 2-3 msk calvados eller gin
Frys laxen i tre dygn innan den gravas när du använder viltfångad lax, för att ta kål på eventuella parasiter.
Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.
Blanda salt och vitpeppar. Riv äpplena grovt och skär dillen i mindre bitar, både stjälkar och blad.
Blanda äpple och dill, lägg hälften på botten av en form med minst några centimeters kant.
Gnid in hälften av saltblandningen på skinnsidan av laxen och lägg den ovanpå dillblandningen.
Gnid in köttsidan med resten av saltet och fördela äpplet och dillen jämnt över.
Vill du ha en lax med lite mer mustig äppelsmak så häll över calvados.
Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande.
Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.
Skrapa bort all dill och äpple. Skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv.
Servera med en klick majonnäs blandad med dijonsenap och finhackad dill.
Laxen har lite kortare hållbarhet än den gravade med socker, så frys in laxen i mindre bitar och ta fram eftersom.
Vill du ha tips på goda tillbehör till laxen så passa på att beställa min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör, här några röster om boken från läsare som fått hem den;
”Fick din nya bok idag! Som vanligt så otroligt fin med helt fantastiskt vackra bilder. Och så många intressanta och spännande recept att testa, förhoppningsvis med egenodlade grönsaker så småningom ”
”Äntligen fick jag ett välkommet paket från AdLibris i brevlådan, Birgitta Höglunds sköna gröna kokbok Mycket gott utan något socker eller sötningsmedel.
Provade genast kardemummakakorna (som man kan unna sig efter det gröna hehe) eftersom jag råkade ha såväl kikärtor, aprikoser som jordnötssmör hemma. Smarriga!”
Här hittar du boken på Adlibris, handlar du på Bokus blir jag väldigt glad om du vill skriva en recension av boken där.
Kardemummakakor på kikärtor och jordnötssmör från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund