Påsken är, tillsammans med julen, årets viktigaste religiösa högtid över hela världen, då man firar Jesu uppståndelse. Men trots det religiösa ursprunget, är det idag ett i första hand sekulärt firande i många länder. Under påsken får familjer möjlighet att vara tillsammans och njuta av en välförtjänt vila. Man ägnar sig också åt gamla och trevliga traditioner, och de kulinariska fröjderna som hör till de här dagarna i varje region.
Kokkonsten som karakteriserar den här högtiden är starkt influerad av de ortodoxa katolikernas djupt rotade tradition av att inte äta rött kött. Därför är det i hela Europa vanligt att fira påsk med fiskbaserade delikatesser, såsom Potaje de Vigilia i Spanien, en exceptionell kombination av saltad torsk med kikärter och spenat, eller inlagd sill i Sverige. Lammbaserade rätter är också en favorit till påsk, såsom Osterlamm i Tyskland (lammpaj) eller grillad lammstek på Island och “Le gigot D’agneau Pascal” i Frankrike.
Men desserten är definitivt en hörnpelare i påskens gastronomi i europeiska länder. Torrijas (fattiga riddare) i Spanien, Simnel cake (en fruktkaka) i Storbritannien, Mämmi i Finland. Choklad spelar också en huvudroll under den här högtiden, framförallt i påskäggen, en tradition som är spridd i merparten av Europa, i synnerhet i de nordiska länderna. I Sverige och Finland är traditionen, förutom chokladpåskäggen, också att barnen klär ut sig till häxor och går från hus till hus för att be om godis.
Oavsett meny samlas hela familjerna runt bordet vid den här speciella tiden för att njuta av ett fint vin, spela online casino tillsammans, eller bara se på TV. Det här är vad påsken handlar om, att njuta av maten, umgås och ha trevligt.
Påsk i de nordiska länderna
Medan påsken är en mycket religiös högtid i länder som Spanien och Portugal, kombineras de religiösa traditionerna med sekulära sådana i de nordiska länderna. Snön har smält, solen skiner och våren är här. Många njuter av korta ledigheter på upp till fem dagar som de gör det bästa av, och som vid andra högtider så utgör maten en stor del av firandet.
Norrmännen spenderar sina lediga dagar i fjällen med att åka skidor, läsa deckare och dricka varm choklad. I Finland innehåller en typisk påsksöndagsmeny grillat lamm och den traditionella desserten Mämmi, medan en typisk familj på Island samma dag festar på grillad lammstek med glaserad potatis.
Danskarna bjuder in varandra till en påskmåltid eller Påskefrokost där de antagligen serverar lammstek med potatis kryddat med flera kryddor, och som dryck blir det påsköl eller en god dansk snaps.
I Sverige står barn och godis i centrum
Påskfirandet i Sverige är ett tillfälle att samla familjen och återvända till sommarstugorna, som har varit stängda över vintern. Religion är inte centrum för festen här.
När de har anlänt till sommarstugan, kommer en typisk svensk familj att inleda påskfirandet. Barnen kommer att roa sig med att klä ut sig till häxor med gamla kläder, färgglada sjalar och målade röda kinder, för att sedan gå från hus till hus för att tigga godis. En traditionell lunch kommer med säkerhet att innehålla olika varianter av inlagd sill, rökt lax och en utsökt Janssons frestelse, och potatis med lök, ansjovis och grädde. Påsken förknippas också enligt traditionen med att dekorera och äta ägg. Till middag äter man grillat lamm. Som dryck kommer du inte att sakna en god konjak.
Även om påsken har större eller mindre inslag av religion beroende på var man befinner sig, så är den i alla länder där den firas ett tillfälle för återförening, trivsamhet med familjen, och kontakt med förfädernas traditioner.
Hej på er! Hoppas ni alla haft en fin påsk såhär långt. Skönt med långhelg! Idag har varit en riktig njutardag här hemma. Sovmorgon, lite pyssel i köket på förmiddan och sen åkte vi hem till min mamma och lämnade lite påskgodis och drack kaffe. Joline ville stanna kvar så Nicke och jag fortsatte till fiskaffären i Kårehamn och sen ner till Mellösa en sväng med Kean i vårsolen. Vilket väder alltså!Kean badade i alla vattentag han kunde hitta i vanlig ordning… Det luktar ju så himla gott när dom badat ute i leran…!! *NOT*
Väl hemma bakade vi rulltårta tillsammans och förberedde lite påskmat som janssons, köttbullar, prinskorv, ägghalvor mm. Inget vidunderligt påskbord utan i väldigt liten skala men ack så gott! Fastän vi tyckte att vi lagade till väldigt lite till bara oss två så blev det mer än hälften över… Att man aldrig lär sig!?!
Efter det tog vi en sväng ut i skogen med Kean innan det började skymma. Skönt att röra på sig efter maten, annars blir man lätt fast i ett soffhörn… NU däremot är det slappa framför TV:n som gäller. Fler goda recept kommer imorgon, bland annat en hemmagjord glass ni inte får missa. So long sålänge. /Puss!
Tillbaka i rutan! Nu tänker jag inte lägga några fler tankar på de som hänt utan se framåt, vilket ni har varit och _är_ toppenbäst på att hjälpa mig med dessutom. Av alla hundratals enormt fina kommentarer, mail, brev och pm så blir jag ännu mer påmind om vilka otroliga läsare jag har. Ni har stöttat och bidragit till mitt nu glada humör och motivationen är på topp och det ska ni ha tusen, åter tusen varma kramar för!
Igår var det skärtorsdag och barnen och jag var nere en liten runda i borgholm där dom fick ”påska” utklädda till påskkärring och pirat?! Av mormor, farmor och morbror fick dom fina små presenter med klistermärken, ballonger, gjuta-gips-cupcakes, tatueringar mm mm… Dom hade ett himla sjå med att få till dom där figurerna man blåser upp av smala ballonger. Det blev några riktiga påsksmällar då och då kan tilläggas.
På vägen hem köpte Nicke med sig en fin bit färsk lax som vi halstrade och åt med färskpotatis, (inte svensk förstås men såååå gott att tjuvstarta lite) Lättkokta haricot verts, kokta hackade ägg och en röra på philadephiaost, citron salt och peppar. Väldigt enkelt och fruktansvärt gott! En fin liten start på påsken.
Vidare kommer här små påsktips och imorgon dukar vi upp en liten buffé för bara lilla familjen, nu ska vi däremot ut i blåsten och plocka påskris. Å så va det ju de där med fjädrarna… Som jag alltid lägger på ett så fiffigt ställe varje år för att jag ska komma ihåg det men nu är det som bortblåst!!?
Halstrad lax :
1 bit laxsida (räkna ca 160-180 gram/port)
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
Smör till stekning
GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna, grillpanna eller traktörpanna. Smält smöret och lägg i laxen med skinnsidan nedåt. Stör över ordentligt med flingsalt och dra några varv med pepparkvarnen. Låt laxen få steka så skinnet blir knaprigt. Du ser på sidan av laxen hur den blir tillagad nerifrån när den ljusrosa färgen stiger. Jag brukar lägga ett lock på de sista minutrarna innan den är helt rosa och stänga av värmen, sen får den stå till sig så ca 10 min, då blir den alldeles perfekt, med fina mjälla skivor som lätt faller isär.
Citronkräm med philadelphiaost :
1 ask philadelphiaost
Rivet skal från 1 citron
Saften från 1 citron
Salt & peppar
Laxen är så färsk och fin så den drar snabbt ihop sig i den heta pannan. Här ser ni hur den precis börjar tillagas och bli ljust rosa underifrån.