Vilka är de mest traditionella rätterna att laga till påsken 2021?

Påsken är, tillsammans med julen, årets viktigaste religiösa högtid över hela världen, då man firar Jesu uppståndelse. Men trots det religiösa ursprunget, är det idag ett i första hand sekulärt firande i många länder. Under påsken får familjer möjlighet att vara tillsammans och njuta av en välförtjänt vila. Man ägnar sig också åt gamla och trevliga traditioner, och de kulinariska fröjderna som hör till de här dagarna i varje region.

Kokkonsten som karakteriserar den här högtiden är starkt influerad av de ortodoxa katolikernas djupt rotade tradition av att inte äta rött kött. Därför är det i hela Europa vanligt att fira påsk med fiskbaserade delikatesser, såsom Potaje de Vigilia i Spanien, en exceptionell kombination av saltad torsk med kikärter och spenat, eller inlagd sill i Sverige. Lammbaserade rätter är också en favorit till påsk, såsom Osterlamm i Tyskland (lammpaj) eller grillad lammstek på Island och “Le gigot D’agneau Pascal” i Frankrike.

Men desserten är definitivt en hörnpelare i påskens gastronomi i europeiska länder. Torrijas (fattiga riddare) i Spanien, Simnel cake (en fruktkaka) i Storbritannien, Mämmi i Finland. Choklad spelar också en huvudroll under den här högtiden, framförallt i påskäggen, en tradition som är spridd i merparten av Europa, i synnerhet i de nordiska länderna. I Sverige och Finland är traditionen, förutom chokladpåskäggen, också att barnen klär ut sig till häxor och går från hus till hus för att be om godis.

Oavsett meny samlas hela familjerna runt bordet vid den här speciella tiden för att njuta av ett fint vin, spela online casino tillsammans, eller bara se på TV. Det här är vad påsken handlar om, att njuta av maten, umgås och ha trevligt.

Påsk i de nordiska länderna

Medan påsken är en mycket religiös högtid i länder som Spanien och Portugal, kombineras de religiösa traditionerna med sekulära sådana i de nordiska länderna. Snön har smält, solen skiner och våren är här. Många njuter av korta ledigheter på upp till fem dagar som de gör det bästa av, och som vid andra högtider så utgör maten en stor del av firandet.

Norrmännen spenderar sina lediga dagar i fjällen med att åka skidor, läsa deckare och dricka varm choklad. I Finland innehåller en typisk påsksöndagsmeny grillat lamm och den traditionella desserten Mämmi, medan en typisk familj på Island samma dag festar på grillad lammstek med glaserad potatis.

Danskarna bjuder in varandra till en påskmåltid eller Påskefrokost där de antagligen serverar lammstek med potatis kryddat med flera kryddor, och som dryck blir det påsköl eller en god dansk snaps.

I Sverige står barn och godis i centrum

Påskfirandet i Sverige är ett tillfälle att samla familjen och återvända till sommarstugorna, som har varit stängda över vintern. Religion är inte centrum för festen här.

När de har anlänt till sommarstugan, kommer en typisk svensk familj att inleda påskfirandet. Barnen kommer att roa sig med att klä ut sig till häxor med gamla kläder, färgglada sjalar och målade röda kinder, för att sedan gå från hus till hus för att tigga godis. En traditionell lunch kommer med säkerhet att innehålla olika varianter av inlagd sill, rökt lax och en utsökt Janssons frestelse, och potatis med lök, ansjovis och grädde. Påsken förknippas också enligt traditionen med att dekorera och äta ägg. Till middag äter man grillat lamm. Som dryck kommer du inte att sakna en god konjak.

Även om påsken har större eller mindre inslag av religion beroende på var man befinner sig, så är den i alla länder där den firas ett tillfälle för återförening, trivsamhet med familjen, och kontakt med förfädernas traditioner.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Påskens färger i köket!

påsk_tillbehör_pyssla
Vad säger ni, är det inte dags för lite färgprakt som kickar igång humöret nu när våren vände och gick igen? Här på Öland har vi i skrivande stund mer eller mindre snöstorm och det blåser iskalla nordanvindar… Brrrr!! Men inomhus är det desto mysigare. Har piffat till i köket med lite glada vårfärger, krispiga tulpaner och mysiga lyktor.

Det började med att jag letade efter ballonger och virkgarn jag ska ha till ett påskpyssel, dom ni ser på översta bilden. Gick först in på Syskrinet i Borgholm, där fanns det inget garn men däremot hittade jag en sååå otroligt söt, färgglad trasmatte-duk. Garnen hittade jag senare i garnaffär förstås! ;-) Letar man på fel ställe från börjar så kan de bli såhär men jag är så glad för duken!!

För att inte duken skulle känna sig sååå himla ensam där på köksbordet så fick den sällskap av lite nyinköpa lyktor, blockljus och tulpaner så nu bjuder jag på några köksbilder och hoppas ni får en skön söndag! Ballong & garn-pysslet ska ni se mer av lite senare… :-P

trasmatta_duk_påsk
Den vackra vävda duken, som numera är min bakgrundsbild på iPhonen! :-P

tulpaner
Och tulpaner som jag aldrig kommer tröttna på!!

påskpyssel_pynt_påsk_dekoration_inredning_trasmatta_duk

påskbukett_påskblommor_påsk_tulpaner
Gjorde en liten påskbukett med lite ”gräs” och blompinnar med tupp & höna!

ljuslyktor_påsk_ica

köksbord_dukning_påsk_påskpynt
Ja, inte är jag då nån vit, klassisk inredare. Tvärtom, jag älskar det murriga, mysiga och färgglada, allt i en salig blandning! :-P

blockljus_påsk

tulpanbukett_påsk_dekoration_blompinnar

tupp_glas_dekoration_påsk
Den plommonlila tuppen i genomskinkligt glas hittade jag på ÖoB och kunde inte motstå!

solnedgång_öland
Om nu inte snöstormen kan inspirera till vårkänslor så kan i alla fall dessa solnedgångar över Öjkroken göra det. Det är verkligen påskens färger målade på himlen så det gäller att fånga den i kameran så man kan plocka fram när snöstormen viner! ;-)

Påsken 2012 i bilder


Påskmaten 2012 i bilder. Det blev mycket mat över även att vi tänkte ”vi gör inte så mycket i år…” ;-) Det har räckt till både buffé, frukost/brunch, en massa pålägg som finns kvar och igår använde jag den sista kokta potatisen så nu börjar ordningen bli återställd igen. Mycket lax har det blivit, både i form av varmrökt och kallrökt. Sen gjorde vi små laxbakelser på hällakakor, små potatisstubbar med laxröra och snapsglas med ännu en laxröra! Gott, gott men nu får de bli vanlig mat i veckan, det har en tendens att bli lite för mycket av allt plock med prinskorv och köttbullar och ägg både på tvären och längden. :-P


Färgglad påsk


Färgade ägg lyser upp och extra plus för lite pyssel såklart. Dom här är okokta och bara doppade i vatten/vinäger och karamellfärg som sen fått torka.


Laxbakelser på utstansade rundlar (hällakaka) med en röra på philadelphiaost/löjrom/rödlök och lite creme fraiche. Kallrökt lax, citron och gräslök på toppen.


Mer påskpynt och pyssel och påskliljorna plockade vi in när snöstormen kom på påskafton. ;-)


Ägghalvor med majonäs/kaviar, rödlök, citron och dill.


Laxröra i snapsglas. Majonäs, gräslök, citron och finhackad kallrökt lax.


Påskdessert orkade vi ingen så det fick bli cupcakes i gips istället som Joline fick i påskpresent. Visst är dom söta? ;-)


Hoppas ni haft en härlig påskhelg allihopa!