Lucka 20 – Mina julrecept hos Diet Doctor

LCHF-recept till jul

I dagens lucka i Tomtens Adventskalender får du ta del av de julrecept jag skapat till världens största lowcarb-sida, Diet Doctor.

I inlägget LCHF-vänlig jul med Birgitta Höglund kan du läsa mer och klickar du på bilderna nedan så kommer du direkt till mina recept.

De lagades upp och fotograferades av Naomi Sherman i Tasmanien och Kristie Sullivan i USA, läs mer om hur LCHF förändrat deras liv i länkarna.

Glad 4e Advent

Visst är det fantastiskt hur den digitala tekniken kan sprida recept och tankar kring hälsosam mat, så glad och stolt att mina recept uppskattas över hela världen.

Här hittar du mina julrecept på engelska och här finns de på spanska, sprid dem gärna till dina vänner utomlands.

Hoppas du kommer att tycka om mina julrätter, vill du ta del av några till så hittar du här ett inlägg om Adventsmys på mitt sätt hos Diet Doctor.

Läs mer om mina tankar kring julmaten genom att klicka på den här bilden

Här kan du läsa Diet Doctors recension av min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här följer länkar till mina julrecept, klicka bara på bilderna så kommer du rätt.

LCHF-paj med grönkål, valnötter och fetaost

Apelsin – och rosépeppargravad lax med senapsmajonnäs

Julpaté med picklade lingon och rödlök

Ingefärsmarinerade revbensspjäll med gräddstuvad rödkål

LCHF-pepparkakscupcakes med apelsinfrosting

Julens bästa morotskaka!
Förutom all julmat, allt ståhej med att rulla köttbullar, sillinläggningar och julgodis har jag ETT enda måste till jul. Mammas morotskaka. Det blir liksom ingen jul utan den och den kan serveras både till advent, glöggmys före eller efter julafton bara jag vet att den finns där inplanerad i allt julstök. Och det finns den […]
Brigadeiros – enkelt godis med bara 3 ingredienser
Godis till jul, nyår, påsk eller precis när man känner för det är alltid godast hemmagjort. Bland det enklaste du kan göra är dessa brigadeiros.Brasiliansk chokladtryffel, när du behöver något sött!😉 Väldigt gott till kaffet efter maten. Ca 30 st Det här behöver du : 1 burk sötad, kondenserad mjölk 50 g smör 3 matskedar […]
Julmustkyckling
Vill ni prova en riktigt god, mustig kycklinggryta? Med julmust som smaksättning i såsen blir det en passande middag såhär lagom till jul. Just i såser tycker jag det är roligt att variera med olika smaksättningar. En favorit sen länge är glögg i såsen och jag vet att många av er har provat den och […]
After eight fudge
Hur gott låter inte det? Fudge som ibland kan bli lite väl sockersött får här en lite mer balanserad och fräsch smak av mint som gör sig extra bra till en kopp kaffe efter maten. Skär dom i lite mindre bitar, ca 1,5*1,5cm och det är precis lagom tycker jag. En ny favorit.Ett tips om […]
Bountybollar med arrak doppade i nötchoklad
Det här godiset måste ni bara prova om ni älskar bounty och arraksbollar. En favorit hos mig är just arraksbollar eller ”myrstackar” som det hette när jag var liten. Älskar arrak! Du kan göra dubbel sats av smeten och smaksätta hälften med arrakssrom och hälften utan så kan du göra både vanliga bountybollar och denna […]
Lusserullar
Igår bakade Joline och jag något himla roligt och vansinnigt gott. Lusserullar! Hon och pojkvännen Gustav hade tidigare på dan köpt dessa på Pressbyrån i Kalmar och dom var omåttligt populära bland allt folk så vi gav oss på att göra likadana. Självklart tog hon med en påse till skolan idag och betyget blev högt. […]
Vit chokladfudge med mandel
Nu kokas det julgodis så det står härliga gill runtom oss och mediaflödet svämmar nästan över att lussekatter, pepparkakshus och ännu mer godis!😉 Inspiration råder det ingen brist på i alla fall. Joline kokade ihop en himla god fudge förra veckan då hon ändå bakade lussekatter och degen jäste. Det går ju fort och är […]
Vit chokladbräck med saffran och mandel

Julgodis är bland de roligaste jag vet att göra! Stämningen dagarna innan jul, alla tända ljus, julmusiken i bakgrunden och huset städat, bara att njuta och koppla av och göra det man tycker om. Jag rullade köttbullar igår och Joline gjorde sin favorit, chokladbräck. Riktig goda med smak av saffran och mandel. Idag pysslas det också i köket. Janssons frestelse och brysselkål är förberedd, jag har bara förkokat dom små brysselkålarna och ska steka dom imorgon tillsammans med rimmat sidfläsk och valnötter, kan bli riktigt gott tror jag. Nu ska ni få receptet på dessa bräck iallafall för snart ska vi fortsätta stöka i köket och koka fudge och knäck. Uppesittarkväll och Bingolotto väntar sedan till kvällen. God jul på er allihop och var rädda om varann!

 

Ca 30 bitar

Det här behöver du :

200 gram vit choklad

1 dl mandelspån

2 tsk saffransarom

 

GÖR SÅHÄR : 

Smält den vita chokladen över vattenbad eller i micron. Blanda hälften med saffransarom och bred ut ett lager på bakplåtspapper. Strö över hälften av mandelspånet. Bred på resten av den vita chokladen och toppa med mandelspån överst. Låt stelna i rumstemperatur. Skär eller bryt i mindre bitar. Förvara torrt.

Saffransgifflar fyllda med mandelmassa och russin

Har ni bakat några lussebullar ännu? Jag brukar hålla mig till den 13:e december närmar sig och idag är det en dag kvar så då passade jag på. Gjorde en liten sats på 0,5 liter men det räcker gott. Det går inte åt så mycket fikabröd här hemma och frysen är full så det blev alldeles lagom det här.

Något av det mysigaste som finns är ändå tidig luciamorgon framför TV:n med tända ljus och nybakade lussebullar. I år gjorde jag gifflar av degen och fyllde med mandelmassa och russin. När det gräddats klart och fått svalna något penslar jag dom med smält smör och doppar i strösocker. Barnsligt goda och jättesaftiga.

32 st

Det här behöver du :

50 gram jäst för söta degar

0,5 l mjölk

2 pkt saffran + 2 msk strösocker

1,5 dl vit honung

1 ägg

1 tsk salt

ca 16 dl vetemjöl + ev. lite till utbakning

200 gram smör

1 ägg till pensling

Smält smör + strösocker

Fyllning :

150 gram mandelmassa

2 dl russin

GÖR SÅHÄR :

Ljumma mjölken i en kastrull till 37 grader. Rör ut jästen i lite av mjölken i en stor bunke eller maskin. Slå sedan på resten av mjölken och saffran som du stött i mortel tillsammans med lite strösocker. Tillsätt ägg, honung, salt, och mjölet lite i sänder tills degen blivit smidig och släpper kanterna. Skiva över det rumsvarma smöret ovanpå degen. Täck med bakduk eller plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.

Ta upp på mjölat bakbord och knåda in smöret. Tillsätt lite mer av mjölet. Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del till en rektangel. Skär ut 8 trianglar på varje.

Lägg ca 1 tsk mandelmassa blandat med några russin på varje och rulla ihop från den breda änden mot spetsen. Lägg på plåt och låt jäsa ca 15 minuter.

Pensla med uppvispat ägg & grädda ca 1 – 15 minuter i 200 grader.

Ha en fin luciadag imorgon allihopa!