Långlagat
Igår på förmiddagen när det var riktigt kallt och ruggigt ute så tog jag hand om en del av påskmaten som inte hade gått åt.
Jag gjorde bland annat Halva Lindhas laxpaj på rökt röding och långlagat kalkonlår i ugnen, kryddat med bara ekologiskt örtsalt.
Det fick stå inne i 4 timmar på 125 grader, sista timmen med strimlad morot och schalottenlök runtom.
Jag serverade kalkonköttet med en pizzasallad på spetskål, bearnaisesås och en bönsallad som jag gjorde till påsk.
Nu kommer det att bli en hel del långkokt mat härhemma, det blir ju så otroligt gott och sköter sig själv medan man går ut på promenad.
Jag har sån tur att det ligger flera riktigt bra matbutiker i kvarteren runtom där vi bor på Kungsholmen, så ett par gånger i veckan blir det matshopping av hög kvalitet.
Vi har ingen frys i vår lilla etta, bara ett litet kylskåp, så jag kan inte handla hem några större kvantiteter.
Fruktaffären på Hantverkargatan
Grönsaker, rökt fisk, räkor, smör ägg m.m köper jag på Fruktaffären på Hantverkargatan.
Alldeles i närheten av den ligger Taylors & Jones, där blev det några skivor fin fläskkarré och ett kilo oxsvans inköpt igår på eftermiddagspromenaden.
Det blev också en tur in på Wijnjas Grosshandel, där köpte jag fryst torskrygg och ankbröst, så nu är kylen laddad igen.
I dessa besvärliga Coronatider tycker jag att det är extra viktigt att stötta de små företagarna, så jag handlar så mycket som möjligt hos dem istället för i större matbutiker.
Även jag är en av alla dessa småföretagare som påverkats, med bland annat flera inställda föreläsningar nu i maj och juni.
Vill du stötta mitt skrivande så får du väldigt gärna köpa min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör, där finns mängder av gott som passar till både långkokt och snabblagad mat.
Oxsvansragu med tomat och rödvin
ca 1 kg styckad oxsvans
50 g smör/kokosolja
1 burk skalade plommontomater (Mutti)
1 burk krossade tomater
2 dl rödvin
3 stora vitlöksklyftor
2 lökar
2 msk Dijonsenap
2 msk tomatpuré
1 msk oregano
1 tsk Worcestershiresauce
Skal från ½ ekologisk citron
Salt och grovmald svartpeppar
Bryn oxsvansen runt om i smör/olja i en stor gryta, krydda ordentligt med salt och peppar.
Köttet kan också läggas ner rått i tomatsåsen, då blir tillagningen ännu enklare, men grytan blir inte riktigt lika smakrik.
Skär lök och vitlök i bitar och lägg ner bland köttet och låt bryna en stund.
Häll över vin och tomater, koka upp, rör ner all smaksättning och blanda runt.
Koka upp och ställ in i ugnen på 100° med lock på, vänd köttbitarna efter någon timme.
Efter 8 timmar kan du känna om köttet blivit mört med en sticka, om inte så låt stå nån timme till.
Servera i djup tallrik med såsen runt om och gärna några gröna tillbehör på sidan om.
Det blir rätt mycket sås, resterna kan du använda till pannbiffar eller korv stroganoff.