Lättlagad husmanskost – Blomkålssoppa med varm smörgås

Blomkålssoppa

Krämig grönsakssoppa

Något som är mycket populärt bland mina följare är olika grönsakssoppor med grädde.

Idag bjuder jag på en av mina favoriter, blomkålssoppa, vill du variera så blir den lika god med broccoli eller spenat.

Servera gärna kokta ägghalvor och en varm, matig macka på mitt valnötsbröd till, så står du dig i många timmar.

Jag hade sardiner i tomat, purjolök, grön paprika och en vällagrad ost på min varma smörgås.

Vill du hellre göra en klämmacka till så hittar du mitt bästa recept på ljust formbröd och förslag på fyllningar här.

Blomkålssoppa med Varm Sardinsmörgås

Blomkålssoppa 2 port

1 medelstort blomkålshuvud

3 dl grädde/kokosgrädde

2 dl av min enkla kycklingbuljong

1 dl riven, stark ost/getost

1 msk ekologiskt buljongpulver

½ pressad citron

2 msk hackad gräslök eller persilja

Salt och peppar

Skär blomkålen i små bitar och koka dem mjuka i grädde och buljong.

Mosa med en potatisstöt eller kör i mixer, beroende på hur slät du vill ha soppan.

Koka upp och smaksätt med salt, peppar, buljongpulver, citronsaft och hackade örter.

Ta från värmen och rör ner den rivna osten, servera och garnera med lite grönt.

Fler sopprecept hittar du i Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Även i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt, skriven med Dr Annika Dahlqvist, finns många av mina bästa recept.

Båda kokböckerna passar fint som present till Fars Dag på söndag eller som julklapp.

I det här inlägget kan du läsa mer om min matfilosofi och de övriga kokböcker jag skrivit.

Kokoschoklad – Energigodis till höstlovet

Njutbar energi

Idag bjuder jag på ett recept som passar fint att göra som ett lite nyttigare godis tillsammans med barnen nu i höstlovstider eller bara som en liten godbit till kaffet.

Till för 15 år sedan var höjden av njutning för mig kanelbullar eller småkakor till kaffet, då gick jag över till lågkolhydratkost, typ LCHF.

Under de här åren har jag minimerat sockret, det har lett till att jag blivit både piggare och friskare, på kuppen har jag dessutom blivit slankare.

Eftersom jag fick en fibromyalgidiagnos så har jag också tagit bort gluten helt ur min mat, på läkares ordination.

Det har gjort att ledvärk och magproblem blivit mycket bättre, jag har även blivit fri från de svåra migränanfall som jag haft ända sen jag var barn.

Tack vare att jag startade den här bloggen i samband med kostomläggningen så har jag haft lättare att hålla mig till att äta mat med färre kolhydrater än normalt.

Glädjande nog är ni många som uppskattar mina recept härinne och i mina åtta kokböcker som blivit resultatet av att jag började blogga.

Jag bli väldigt glad om du vill hjälpa mig att sprida bloggadressen eller mina dagliga inlägg vidare till dina vänner, både på sociala medier och i verkliga livet.

Kokoschoklad

100 g kokosgrädde

50 g kokosolja

30 g kokosflingor

30 g hackade nötter eller pumpafrön

1 ägg

½ dl kakao

ev 1-2 tsk valfri sötning

1 tsk kanel eller kardemumma

2 krm vaniljpulver

1 krm salt

Smält kokosoljan och vispa ner de övriga ingredienserna med elvisp.

Smaka av om det är lagom sötma och sälta.

Skeda upp i ischokladformar eller kyl i en form till en fyrkantig kaka.

Skär kakan i små bitar när den stelnat och pudra med kakao eller kanel.

Förvara i kyl eller i frysen och ta fram eftersom.

Vill du ta del av de recept jag skapat till mina kokböcker så kan du läsa mer om dem i länkarna nedan.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker

Gammaldags husmanskost på nytt sätt E-bok med Dr Annika Dahlqvist

Chokladdoppade kokoskakor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson
Pepparkakskladdkaka med pumpa och äpple

Mustig höstkaka

Idag bjuder jag på en riktigt härlig kaka, med smaker av höst från pumpa och äpple och med en försmak av julens bakverk från klassiska pepparkakskryddor.

Kakan hittade jag på en vinter när vi bodde i Alanya, den blev som ett mellanting mellan mjuk kaka och kladdkaka.

Den är både glutenfri och sockerfri så att så många som möjligt ska kunna njuta av den.

Jag använde osaltat smör när jag gjorde receptet i Turkiet och tillsatte lite salt i kaksmeten, det lyfte smakerna till ännu högre höjder.

Ett bakverk utan salt får tyvärr en väldigt fadd smak, så smaka alltid på smeten innan du gräddar.

Vispad grädde, kokosgrädde eller crème fraiche/smetana och granatäpple, lingon eller tranbär blir gott till om du serverar den som bakelse.

Mjuk pepparkaka

100 g smör

4 dl grovriven, välmogen pumpa

2 dl grovrivet äpple

1 msk mald kanel

2 tsk malda nejlikor

2 tsk mald ingefära

1 tsk mald kardemumma

1 dl mandelmjöl

2 msk pofiber

1 tsk bakpulver

Ev 1-2 krm salt

Ev 1-2 msk valfri sötning

3 ägg

Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa, äpple och kryddor.

Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat. Låt svalna.

Blanda de torra ingredienserna. Vispa äggen riktigt tjockt.

Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl. Tillsätt hälften av äggsmeten och rör om så allt blir väl blandat.

Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt och eventuell sötning om du vill. Häll upp i en smord ugnsform.

Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 45 minuter. Låt svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna.

Förvara i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand.

För dig som börjat fundera lite på julklapparna så hittar du i länkarna här nedan mina kokböcker på Bokus ❤

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson
Små hamburgare med bröd och goda tillbehör

Snabbmatstips

Hamburgare går hem hos de allra flesta och kan passa riktigt bra även för oss som äter glutenfritt och föredrar färre kolhydrater.

Här har jag gjort små bröd bakat på ägg, mandelmjöl och lite kokosmjöl till mina burgare.

Vill du inte ha bröd till så blir det gott att bara svepa in hamburgaren i ett salladsblad istället.

Här finns recept på getostsmöret, turkisk haydari och den sockerfria ketchup som jag serverade till mina burgare.

Här hittar du recept på en riktigt god hamburgerdressing och kålrotspommes.

Vill du veta mer om hur jag tänker kring min livsstil och matfilosofi, läs gärna det här inlägget.

Glutenfritt Hamburgerbröd LCHF/Paleo

Små hamburgerbröd 4 port

2 ägg

½ dl mandelmjöl

2 msk kokosmjöl

2 msk kokosolja

1 msk sesamfrön + lite till garnering

½ msk psylliumhusk

½ tsk bakpulver

ca 1 krm salt

Vispa äggen riktigt tjockt med elvisp.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med kokosoljan.

Blanda om väl men med lätta tag så luftigheten i äggsmeten bevaras, smaka av om smeten är lagom salt.

Klicka ut smeten på bakplåtspapper med hjälp av två skedar.

Blöt handen och forma smeten till runda bullar.

Strö på sesamfrön och grädda på 200º i 10 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler.

Hamburgare 4 port

400 g nötfärs, gärna från gräsbetesdjur

2-3 msk smör till stekning

Salt och peppar

Forma färsen till fyra små hamburgare.

Bryn dem på båda sidor i smöret, krydda med salt och peppar.

Låt steka ca 2 minuter på var sida om du vill ha dem mediumstekta.

Samma tid om du istället grillar dina burgare, då blir de förstås ännu godare.

Stäng av plattan och låt dem ligga kvar och dra till sig i pannan en stund om du vill ha dem mer åt det välstekta hållet.

Jag serverade mina hamburgare med en grönsallad och några av tillbehören du hittar i länkarna häruppe.

Tillbehör till mina hamburgare

Fler goda tillbehör hittar du i de här kokböckerna:

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med Lars-Erik Litsfeldt)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv som E-bok

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Höstmat – Pumpasoppa och grönkålspaj
Pumpasoppa
Foto Mikael Eriksson

Höstgrönt

Idag får du recept på två goda rätter på härliga höstgrönsaker.

Jag bjuder härinne på ett kokboksrecept, en mustig soppa på pumpa.

Soppan kommer från mitt och Lars-Erik Litsfeldts senaste samarbete, Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker.

I länken som följer hittar du en matig paj med grönkål, fetaost och ugnstorkade tomater som jag skapade till Diet Doctor.

Pumpasoppa 4 portioner

1 pumpa à ca 1 kg

2 burkar kokosgrädde à 250 g

4 dl vatten

2 dl finhackad purjolök av det vita

1 bit färsk ingefära, ca 5 cm

2 vitlöksklyftor

2 tsk gurkmejamix

1 dl kokosolja

2 dl av min enkla kycklingbuljong

1 pressad lime

ca ½-1 tsk salt

ca ½ tsk chiliflingor

4 dl strimlat, färdiglagat kycklingkött

Sätt ugnen på 175º. Skär pumpan i klyftor, ta bort kärnhus och skär loss köttet från skalet.

Skär i mindre bitar och lägg i en ugnsform penslad med lite kokosolja.

Pensla bitarna runtom med oljan och krydda med salt och chili.

Börja med den mindre mängden salt, eftersom buljongen också tillför sälta till soppan. Låt stå inne i 20 minuter.

Skala ingefära och vitlök, riv dem fint.

Värm upp resten av kokosoljan i en gryta och fräs ingefära, vitlök och purjolök ett par minuter utan att få färg.

Tillsätt gurkmejan och låt fräsa med en stund.

Blanda ner de nu mjuka pumpabitarna och häll på kycklingfonden. Rör ner kokosgrädden och koka upp.

Låt soppan småkoka en halvtimme. Mixa den slät med stavmixer direkt i grytan eller häll över i en matberedare.

Smaksätt soppan med limesaft och ev mer salt och chili.

Värm kycklingen i en kastrull med lite buljong i botten och lock över.

Fördela köttet i fyra skålar och häll den rykande heta soppan över.

Garnera med chiliflingor och lite färsk koriander.

Foto Naomi Sherman
Min bästa omelett

Frasig ostomelett

Idag har min serie av lättlagade sommarrecept kommit till hur man lagar till en omelett.

Kan det behövas recept på det?

Ja, vill du göra en riktig gourmetomelett så följ receptet här nere.

Krispig ostomelett 1 port

50 g vällagrad ost

3 ägg

2 msk vatten eller grädde

2 msk smör

Salt och peppar

Skär osten i lite tjockare stavar. Bryn smöret och fördela oststavarna i stekpannan och låt dem få lite färg.

Vispa under tiden ihop omelettsmeten, smaka av med kryddor.

Häll smeten försiktigt över osten, sänk värmen på plattan lite.

Rör lite lätt mot botten med stekspaden, men inte så osten blandas med äggsmeten, låt steka i ca 5 minuter med lock.

Vänd upp omeletten på en tallrik, strö över hackade, färska örter.

Ät, njut och må gott!

Den här omeletten blev så bra så den fick vara med i min senaste kokbok, där förstärkt med räkor.

Här kan du läsa mer om Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker, skriven tillsammans med LCHF-gurun Lars-Erik Litsfeldt.

Frasig ostomelett med räkor Foto Mikael Eriksson
Fläskkarré med pepparsås och picklad paprika
Foto Mikael Eriksson

Njutbar lördagsmiddag

Idag bjuder jag på en riktigt god middag som passar fint oavsett om du tänker grilla eller laga maten inomhus.

Grillvädret kanske inte är det bästa idag, men förhoppningsvis vänder det nu vid Valborg.

Pepparsåsen räcker till flera, du kan frysa in det som blir över och ta fram till kommande middagar.

Jag kokade stora mängder av den under mina 18 år som restaurangkock.

Den var mycket populär hos gästerna, hoppas du också kommer att tycka om den.

Fläskkarré med pepparsås, brynta champinjoner och picklad paprika 2 port

2 skivor fläskkarré à ca 150 g

200 g champinjoner

2 vitlöksklyftor

Salt och peppar

50 g smör till stekning av svampen + 2 msk till köttet

Picklad paprika

1 röd paprika

1 gul paprika

1 gul lök

½ dl äppelcidervinäger

1 tsk salt

Vatten

Dela paprikorna på längden och ta ut kärnhuset. Strimla dem fint på längden.

Skala och skär löken i tunna klyftor. Lägg allt i en kastrull med vinäger och salt, häll på vatten så det knappt täcker.

Koka upp och låt sjuda i en minut. Ta kastrullen från värmen och låt paprikan svalna i lagen.

Det som blir över efter middagen håller minst 1 vecka i kylen, bara grönsakerna är täckta av lagen.

Borsta av och skär champinjonerna i fyra delar, skala och skiva vitlöken.

Bryn smöret, häll i svamp och vitlök, krydda med salt och peppar.

Stek tills det blir gyllenbrunt, skaka om pannan några gånger under tiden. Håll svampen varm på lägsta effekt medan du steker köttet.

Hetta upp smöret i en stekpanna så det blir brunt, lägg ner köttet och stek 1 minut på hög värme.

Vänd och stek 1 minut till, sen stänger du av plattan. Låt köttet ligga kvar i stekpannan i 2–5 minuter, beroende på tjocklek, så värmen fördelas jämnt. Vänd en gång under tiden.

På det viset får du en genomstekt köttbit som ändå är saftig.

Servera fläskkarrén med champinjonerna, den picklade paprikan och pepparsåsen som kommer här.

Pepparsås 4-6 port

5 dl grädde

1 dl rödvin

1 dl av min enkla buljong

eller ½ tärning ekologisk köttbuljong + 1 dl vatten

1 liten, gul lök

1 tsk Worcestershiresauce

ca ½ tsk vitpeppar

ca ½ tsk mellanmald svartpeppar

Lite cayennepeppar

Salt

25 g smör till stekning

Finhacka löken och fräs i smöret några minuter på medelvärme utan att den får färg.

Blanda ner alla pepparsorter och låt fräsa med en stund. Häll på vin, buljong och Worcester.

Låt koka kraftigt i 10 minuter, så buljongen reduceras och ger såsen en kraftigare smak.

Rör ner nästan all grädde och smaka av med salt. Koka upp och dra sen ner på låg värme.

Låt såsen puttra i upp till en timme på svag värme. Ju längre, desto godare sås.

Rör då och då, så det inte bränns. Späd med mera grädde och ev lite vatten om såsen blir för tjock.

De här recepten kommer från min och Lars-Erik Litsfeldts Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker. Länken går till Bokus, här finns den på Adlibris.

Det är spännande tider nu, intresset för böcker om bra mat vid diabetes växer, det märks tydligt även när det gäller vår kokbok.

Det har varit flera stora tidningsartiklar om lågkolhydratkostens positiva effekter på hälsan både i Sverige och internationellt senaste veckan.

Här en artikel om IBS hos Kostfonden och här en från engelska The Guardian om lågkolhydratkostens inverkan på diabetes.

Jag hoppas verkligen att mina recept och Lars-Eriks faktatexter i Stora diabeteskokboken kommer att göra stor skillnad i måendet för många runtom i landet, både de som har diabetes och de som vill undvika att få det.

Zucchinibiffar med linser

Foto Veronica Kindblad

Kokboksrecept

Dagens biffar med zucchini och linser kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

De båda herrarna är diabetiker som fått sina liv förändrade med hjälp av bönor, de skrev tidigare boken Låt bönor förändra ditt liv där de berättar om allehanda hälsoeffekter som baljväxter ger.

Jag tyckte att det behövdes en bra kokbok som gav goda och näringsrika exempel på hur man tillreder bönor, kikärtor och linser på bästa sätt, så kom idén om vår bönkokbok till.

Nu är den mycket snart helt slutsåld, kokboken blev en stor succé, inte minst efter att den fick en världsmästartitel på Kokboks-VM i Kina 2019.

Jag har försökt få något förlag att trycka upp den på nytt men har tyvärr inte lyckats med det, så nu finns bara några enstaka exemplar kvar på Bokus, på Adlibris är den redan slut.

Den finns även som E-bok, här kan du ladda ner den om du hellre läser dina recept digitalt.

Om du vill göra ett riktigt fynd så fick jag ett tips igår att både Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv finns att köpa för bara 59 kr styck på Ullared Nätbokhandel, det tillkommer 49 kr i frakt.

När jag jobbade på restaurang så hittade jag ofta på olika sorters grönsaksbiffar på överblivna rester av grönsaker, baljväxter, frön och riven ost.

Biffarna påminner lite om potatisbullar, så de blir också riktigt goda med stekt bacon och lingon till.

Vill du göra mejerifria biffar så byt den rivna osten mot ett extra ägg eller ½ dl majonnäs.

Linsbiffar med zucchini 4 port

10 dl grovriven zucchini

4 ägg

2 dl riven prästost eller annan lagrad ost

2 dl kokta gröna linser

2 dl kokosnötmjöl

1 dl pumpakärnor

1 dl finhackad persilja

2 tsk psylliumhusk

Ca 1-1½ tsk salt

Ca ½ tsk peppar

100 g smör/kokosolja till stekning

Till servering:

4-8 lammkorvar

Mixa linserna tillsammans med äggen och psylliumhusk.

Pressa ur vätskan ur den rivna zucchinin och blanda väl med kokosnötmjöl, pumpakärnor, riven ost och linsblandningen.

Rör ner persiljan, smaka av med salt och peppar. Låt smeten svälla i kylen en halvtimme.

Bryn smör och forma biffar som du steker i omgångar, håll dem varma i ugnen på 150˚.

Skär snitt i lammkorven och stek dem i några minuter på var sida, servera med zucchinibiffarna och tomatsalsa.

Tomatsalsan hittar du i bönkokboken, här ser du några fler av mina recept därifrån.

Tycker du om att baka så hittar du här mitt recept på glutenfritt valnötsbröd med bönor från boken.

Kålpudding med lingonsky
Kålpudding med sky på lingon och smör Foto Mikael Eriksson

Husmanskost när den är som bäst

Senaste tiden har jag delat recept på mat som passar även en lite mindre plånbok, med bas av billiga vintergrönsaker.

Den här vitkålssoppan med smaker från Medelhavet som jag delade häromveckan blev väldigt populär, så idag bjuder jag på ännu en vitkålsrätt som jag vet är mångas favorit i vår svenska matkultur.

Ofta ingår ris och sirap i kålpudding och den serveras med kokt potatis, men det här receptet från Stora diabeteskokboken innehåller betydligt färre kolhydrater.

Jag skrev kokboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och den har blivit väldigt uppskattad med mina recept på vår traditionella husmanskost.

Mat lagad på ett sätt som inte bara är väldigt gott utan även bra för att hålla blodsockret på en jämn och stabil nivå, något som är hälsosamt för alla, inte bara diabetiker.

Kålpudding med sky på lingon och smör ca 6 port

500 g blandfärs

1 vitkålshuvud på ca 1 kg

2 gula lökar

2 ägg

1 burk keso à 250 g

1 dl grädde

1 + 2 dl kycklingbuljong

Ev 1-2 krm kryddpeppar

Salt och peppar

50 g smör till stekning + 50 g att hyvla över puddingen

Lingonsky:

2 dl sky från puddingen

1 dl lingon

50 g smör

Sätt ugnen på 175˚. Dela vitkålshuvudet i fyra klyftor.

Skär bort den grova mittstocken från klyftorna.

Skär kålklyftorna i centimetergrova strimlor. Skala och hacka löken.

Bryn den strimlade vitkålen med löken i smöret i en stekgryta utan att få färg, bara så den blir genomskinlig. Låt svalna.

Bryt ner färsen i en bunke, tillsätt ägg, keso, grädde och 1 dl buljong.

Krydda med salt, peppar och eventuellt lite kryddpeppar om du gillar den smaken.

Blanda färsen väl med, arbeta gärna med händerna så det blir en slät smet.

Blanda ner hälften av vitkålsfräset i färsen.

Lägg hälften av resterande vitkål i botten på en smord ugnsform som rymmer 2 liter.

Fördela färssmeten över kålen och tryck till med handen.

Strö över resten av kålen och platta till lätt. Fördela 2 dl buljong jämnt över formen.

Hyvla smör direkt från paketet och täck puddingen.

Grädda kålpuddingen i nedre delen av ugnen i 40 minuter.

Låt stå i 10 minuter att svalna, så blir den lättare att skära i fina bitar.

Smält smör tillsammans med lingonen och häll försiktigt av 2 dl sky från puddingen ner i kastrullen.

Servera kålpuddingen med lingonskyn över.

Här nedan ser du några fler exempel på rätter från Stora Diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker.

Länken ovan går till Bokus, du hittar den också här på Adlibris, på Akademibokhandeln, i din lokala bokhandel, på Gekås i Ullared och på Biblioteket.

Falukorv med syrlig rödkål Foto Mikael Eriksson
Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås och blomkålsris Foto Mikael Eriksson
Äggsmör på frökex
Foto Mikael Eriksson
Pumpasoppa Foto Mikael Eriksson
Två recept med broccoli – Soppa och gratäng

Grönt är gott

Broccoli är en riktigt god och mättande grönsak som passar bra till många rätter, inte minst för alla som nu vill dra ner på kolhydraterna efter julhelgerna.

Jag brukar använda den till soppor, gratänger, i en wok, som broccolimos, i gröna smoothies eller matiga sallader, det är bara att låta fantasin flöda.

Dagens broccolisoppa serverade jag ofta när jag jobbade som restaurangkock, den var mycket populär bland lunchgästerna.

Broccoligratäng är också riktigt gott och lättlagat. Den går att variera på en mängd sätt, i varianten här nere är den mjölkfri.

Broccolisoppa ca 3 port

500 g broccoli

50 g smör eller kokosolja

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 dl hemkokt buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 2 dl vatten

2 dl grädde eller kokosgrädde

1 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Skär broccolin inklusive stjälken i mindre bitar. Bryn tillsammans med hackad lök och vitlök.

Häll på buljongen och koka i ca 15 minuter så den blir mjuk. Mixa slät i kastrullen med stavmixer.

Häll på grädden och koka upp, låt puttra i ca 5 minuter. Smaksätt med vinäger, salt och peppar.

Vinägern ger en riktigt god smakbrytning till den milda broccolin.

Servera med mjukkokta ägghalvor och frökex/fröknäcke, gärna med en god, lokalproducerad korv.

Broccoligratäng 2 port

3 dl lättkokt broccoli i små buketter

3 ägg

1½ dl hemgjord majonnäs

1 röd paprika

½ dl strimlad bladpersilja

ca ½-1 tsk chiliflingor

Salt

Vispa samman majonnäsen med äggen till en slät smet.

Krydda med persilja, chili och salt, vänd ner broccolibuketterna.

Skär paprikan i strimlor och rör ner, smaka av om du vill ha mer sälta eller hetta.

Häll smeten i en smord, ugnsfast form och grädda på 175º i ca 30 minuter.

Mer inspiration på smakrik vardagsmat hittar du i mina kokböcker, läs mer i länkarna här nedan.

I boken Gröna, sköna tillbehör berättar jag om hela min hälsoresa om du vill veta mer hur jag ätit mig till ett friskare liv.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)

Broccoli med kantareller och ädelost från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund