Långsamt tempo
Här får du ett av de recept jag lagat på vedspisen i min stuga i norra Dalarna.
Där lever jag ett mycket lugnt och stilla liv, där passar verkligen bra att laga långkok, jag använder vedspisen samtidigt som den ger värme i stugan.
Jag väljer att leva nästan helt utan kontakt med omvärlden när jag är där ute i skogen, passar på att ta en digital detox.
Ta gärna en titt på den här filmen av Anders Hansen på SVT Play som gick på TV i måndags, om vad som händer med vår hjärna i den digitala åldern.
Har du lite tid över nån dag så titta även på det här mycket intressanta programmet om att Vägra sociala medier med skådespelaren Adam Lundgren, som själv är väldigt skeptisk till Facebook och Instagram.
Att ibland få stänga av nyhetsflödet i sociala medier och all annan form av påträngande information, är fantastiskt skönt.
Att några dagar gå in i en annan typ av verklighet, där ljuset och vädret är det enda som styr dagens aktiviteter, ger en känsla av total frid hos mig.
Långkokt oxlägg med trattkantareller och örter
1 kg oxlägg i skivor eller oxsvans
2 dl smörstekta trattkantareller
2 dl benbuljong
50 g smör
1 stor morot
2 gula lökar
2 msk timjan
1 msk rosmarin
1 dl vin
Salt och peppar
Vatten så det täcker
Bryn köttskivorna väl på båda sidor i en stekgryta, skär under tiden morot och lök i grova bitar.
Lägg ner dem bredvid köttet och låt allt puttra under några minuter, salta och peppra väl.
Rör ner örterna och svampen, häll på vinet och buljongen.
Har du inte vin så går det bra med 1-2 tsk balsamvinäger istället, det ger en god smakbrytning till det feta köttet.
Fyll på med kallt vatten, så köttet nätt och jämnt täcks, koka upp och låt sjuda under lock i ca 2½-3 timmar.
Vänd köttbitarna någon gång under tiden och fyll på lite mer vatten och vin om det kokar torrt.
Grytan sköter sig annars helt själv, samtidigt som den sprider ljuvliga dofter omkring sig.
Servera köttet med grönsakerna och en klick smör i en djup tallrik.
Lingon är också gott till, här hittar du min sockerfria lingonsylt.
Vill du stötta mitt skrivande och samtidigt få många fler recept på långkok och vår traditionella mat, så köp gärna Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Den är en samlingsutgåva av tidigare slutsålda LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.
Boken innehåller förutom Annika Dahlqvists kapitel även ett mycket intressant förord av Ann Fernholm, om fettets betydelse i vår mat.
Läs mer om SLVs nya kostråd för äldre här hos Annika, nu har det äntligen kommit rekommendationer om mer fett och protein i maten.