Renskavspytt – Lättlagat DeLuxe 2

Fredagslyx

Idag fortsätter flitens lampa lysa över mitt kokboksskrivande, jag är nu klar med den långa och krokiga stig genom livet som beskriver min hälsoresa.

Här har jag för första gången sen jag började skriva om mat och hälsa berättat hela min historia, jag hoppas den kommer att inspirera många till ett friskare liv.

Kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv kommer ut till våren, du kan lägga in om förhandsbevakning här på Adlibris och Bokus, så kommer ett mail så fort den går att beställa.

Den kommer förstås att finnas även ute i den riktiga bokhandeln, om du som jag tycker bättre om att handla på en sån istället för på nätet.

Idag uppmärksammas shoppingens nya högtid stort, jag tog mig istället en helt White Friday och begav mig ut i min snöklädda skog tillsammans med Tomten.

Han har ju blivit mycket populär här på bloggen genom åren, så det får nog bli en liten Adventskalender med honom i huvudrollen även i år.

Nu när jag inte ägnar så mycket tid åt Facebook och Instagram, efter att min Smartphone gått vidare till de sälla Tele-markerna, så tycker jag att det är roligt att dela med mig lite mer härinne igen.

Bloggen är ju det som varit ryggraden i mitt skrivande nu i över 10 år, men det blir lätt att dras in i de övriga sociala medierna via mobiltelefonen, det är ju betydligt snabbare att lägga ut något den vägen på FB och IG.

Idag får du ytterligare ett tips på riktigt god snabbmat, här hittar du gårdagens juliga torsk.

Idag blev det en renskavspytt till lunch, på riktigt fin suovasrökt renskav som jag köpte av Jillie Ren & Vilt på Åre Höstmarknad.

Jag brynte renskaven i rejält med smör och rörde sen ner fint tärnad morot, finstrimlad purpurkål, hackad lök och vitlök.

Det fick fräsa med en stund och så rörde jag i lite benbuljong, balsamvinäger, timjan och svartpeppar.

Suovasskaven är salt, så det behövdes bara lite extra, men använder du vanlig renskav så får du salta mer.

Till sist hällde jag i gröna ärtor och så fick allt puttra en stund tills grönsakerna mjuknat.

Ren är magert kött, så jag åt en rejäl klick med smör från Kittelberget Gårdsmejeri till, också inköpt på Höstmarknaden i Åre, haft det i frysen nu när jag var utomlands.

Här hittar du ett mer specificerat recept på renskav från en resa till stugan i höstas.

Bjuder på några bilder från dagens långpromenad i skogen, så fint att äntligen få se solen igen, även om den knappt tar sig upp över trädtopparna.

Novembersol i Jämtland

Renskavspanna på vedspis och fjällutflykt

Höst i fjällen

Nu i veckan åkte jag och min syster, som nyligen blivit pensionär, på en tredagarstur ner till vår lilla hemby i norra Dalarna.

Vi fick några riktigt fina, om än något kalla, dagar fyllda med naturupplevelser.

Vi har varsin stuga, min är utan el och vatten, så det är riktigt vildmarksliv jag lever när jag är där.

När jag kom fram så hade jag bara +8 inne, så det var bara att sätta igång att elda.

Det blir snabbt en så härlig värme av sprakande björkved, varm blir man förstås också av att bära ved, vatten från älven och kallkällan.

Vi tycker båda väldigt mycket om naturen, kanske för att vi är födda mitt i den, så på tisdagen blev det en tur upp till Idre och Nipfjället och några timmars fjällpromenad.

Längre ner i inlägget ser du lite bilder därifrån, det var +3 och halv storm, men alldeles ljuvligt vackert.

Dagens recept blir den middag jag bjöd på när vi hade kommit hem från fjället, jag hade tagit med suovasrökt renskav, det absolut godaste kött jag smakat.

Suovasrökning innebär att man saltar och kallröker renköttet på traditionellt vis, här kan du läsa mer om hur hantverket går till.

Jag köpte min suovasskav på Jillie Ren & Vilt i Funäsdalen när jag var där och fotograferade till min kommande kokbok i augusti.

Renskavspanna 4-5 port

500 g renskav, suovasrökt om du hittar

50 g smör till stekning

2 dl smörfräst skogssvamp

3 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 dl benbuljong

1 dl hackad, färsk citrontimjan eller vanlig

½ dl starkt kaffe

1 msk Worcestershiresauce

1 tsk grovmald svartpeppar

Salt om du har vanligt renskav, det suovasrökta är salt så det räcker.

Skär lök och vitlök i strimlor, hetta upp smöret i en gjutjärnspanna.

Häll ner renskavet och bryn i några minuter, så det får färg, krydda med svartpeppar och salt efter smak.

Tillsätt löken och bryn en minut under omrörning.

Häll i svampen och låt den puttra med en stund, slå så över buljong, kaffe och Worcestersås och låt det koka in.

Strax innan serveringen rör du ner citrontimjan, då behåller den både smak och färg.

Jag serverade renskaven med kokta bondbönor, romanesco och en sallad på skogsskräppa, citronmeliss, persilja, gurka och lingon.

Recepten på tillbehören, örtmajonnäs på ghee och lingondressing kommer i ett senare inlägg.

Romanesco från Ås Trädgård

Örtsallad med lingondressing

Bondbönor från Kretsloppshuset

Färgsprakande fjällsluttning

Rött ripbärsris

Blåbärsplockning

Syster Monica

Fröknäckemacka och kaffe på Nipfjället

Fikapaus, väl påklädd i höstkylan

Städjan

Härjedalsfjällen i fjärran

Höstfärger

Utflykter i ett höstvackert Jämtland, gräddkokt suovas och min matdag

Storsjöbygden

Höstvärme

Den senaste helgen var fantastiskt fin, sol och värme från fredag till söndag. Jag och mamma hyrde bil och gjorde flera utflykter, både långa och korta.

Eftersom ingen av oss har bil så känns det väldigt lyxigt att ibland få sätta sig i en sprillans ny hyrbil och åka dit andan faller på. Det blir betydligt billigare än att ha en egen, särskilt för mig som bor utomlands en stor del av vintern.

På fredagen blev det matshopping, vi tog en tur till Ås Trädgård och laddade förråden med härliga, ekologiska grönsaker och blommor.

Ås Trädgård

Självplock av blommor på Ås Trädgård

Tomater från Ås Trädgård

Fika på Fröjas Kafé

Fröjas Kafé i Ås

När vi ändå var i Ås passade vi på att dricka en kopp kaffe på Kafé Fröjas vid Fröjas Trädgårdar (gamla Rösta). Där finns ett stort utbud av ekologiska och rättvisemärkta godsaker och ett växthus med massor av blomster.

På lördag åkte vi till Åre, tog den vackra vägen från Nälden över Alsen. Kör den när du är på väg mot Åre nästa gång, Alsenbygden har många fina utflyktsmål som är värt en avstickare.

I Åre var det mycket folk i farten, det är verkligen kul att se hur även sommar/höstsäsongen nu drar en hel del turister. Det är 20 år sen jag jobbade häruppe på Årekläppen i två vintrar. Då var det nästan folktomt på somrarna.

Vi åt en riktigt god lunch på Åre Delikatess där de har ett stort utbud av tapas och en massa annat gott, både att äta där och att handla med hem.

Spröda frökex från Huså Bröd fanns även på deras hyllor. Det är så roligt att kexen, som bakas efter mitt recept, blivit så populära överallt.

Åre Delikatess

Spröda frökex från Huså Bröd på Åre Delikatess

Åre Delikatess

Åre Delikatess

Jag valde Suovas, lättrökt renkött, med chilimarinerade hjortron och mamma åt ankleverterrine med hallonbalsamico.

Vi äter båda glutenfritt så det kändes bra att de hade riktigt god mat även till oss på menyn, det var bara brödet till ankterrinen vi hoppade över. Båda rätterna var vackert upplagda, riktigt goda och väl tilltagna. De kostade dessutom bara kring hundralappen. Vi blev båda mätta, nöjda och glada.

Här får du mitt recept på en liknande gryta, efter det följer bilder på vad jag åt till frukost och middag under lördagen. Det kanske kan vara bra inspiration för dig som är ny på LCHF och inte riktigt vet vad du ska laga till.

Suovas på Åre Delikatess

Gräddstuvad suovas/renskav 2 port

300 g suovas/renskav

2 dl grädde

2 msk finhackad, gul lök

2 msk smör

1 tsk krossade enbär

1 tsk finhackad timjan

Salt och peppar

Bryn kött och lök i smöret så det får lite färg. Rör ner enbär, häll på grädden och krydda med salt och peppar. Tillsätt timjan strax innan servering, så behåller den smak och näring.

Använder du suovas så var försiktig med saltet eftersom det redan är saltat. Låt grytan koka upp och småputtra i 10-15 minuter.

Det blir också gott att blanda ner kantareller eller annan svamp i grytan. Servera med hjortron och en grönsallad med olivolja och balsamvinäger.

De chilimarinerade hjortronen till satte pricken över i. Vill du testa det fräscha tillbehöret så blanda 3 dl hjortron med 1 msk finhackad röd chili och lite flingsalt. Låt stå och dra åt sig av smakerna några timmar.

Det är lång hållbarhet på hjortron även utan socker, så det blir ett mycket passande tillbehör i en lågkolhydratkost.

Frukostmat

I vanliga fall äter jag nötfrukost, men när jag är hos mamma brukar jag ta kokta ägg, som är hennes stående brunch. Bregott havssalt, lite rökt kaviar och dill till nykokta lantägg smakar så gott och mättar många timmar.

Lite Tjuckmjölk från Skärvångens Bymejeri med kanel sitter fint till en lördagsbrunch. Jag äter inte fil i vanliga fall, men den här är för god för att avstå.

Äggfrukost

Tjuckmjölk från Skärvångens Bymejeri

Tjuckmjölk

Gammeldags långfil. Tillverkas på det gamla sättet i varje burk, varvid det ligger 1 cm grädde längst upp och filen har en mycket tjock konsistens. Detta är Norrlands filmjölk med mycket starka traditioner och en stark emotionell inverkan på människor. Äts som fil till frukost. Bakteriekulturen är mycket livskraftig, därför kan man med fördel fortsätta att tillverka sin egen produkt genom att hälla i ny mjölk i burken när den är tom (odiskad), ställ i 15 – 20 grader, ej för kallt, ej för varmt.

Räkor med Rhode Island-sås

Till kvällsmat/middag åt vi sen räkor med Rhode Island och ett kokt ägg. Recept på min Rhode Islandsås kommer i morgon.

Många ägg blir det per dag hos min mamma, minst 2-3 stycken äter hon. Det är nog mycket tack vare dem hon håller sig så pass pigg och framför allt, kristallklar i knoppen.

Tänk om fler äldre kunde börja med det istället för den obligatoriska mackan och kaffebrödet, då skulle nog många hålla sig friskare och starkare.

Mamma vid Copper Hill

Åredalen