Viltskavsgryta och premiär för Restaurang Kroken

Rönn i höstfärger

Höstmat

Nu är hösten riktigt på gång här i Jämtland, dagarna har blivit mörkare och fuktigare men det är också väldigt vackert.

Igår var jag på en riktigt trevlig höstpremiär, det var mina systerdöttrar Jessica och Martina som öppnade sin nya Restaurang Kroken i Nälden, några mil utanför Östersund, på väg mot Åre.

De hade tidigare Café Kroken i Krokom, men nu har de alltså förflyttat sig 1 mil västerut till sin hemby och startat restaurang där istället.

De är båda utbildade kockar och lagar väldigt god mat, så premiärlunchen blev mycket populär bland gästerna på Hallströms Verkstäder.

Jessica Jonsson, Nils-Åke Hallström och Martina Jonsson på Hallströms Verkstäder i Nälden

Martina och hennes älghund Loke

Restaurang Kroken i Nälden

Det är inte ofta man får så god lunchmat ute och det säger jag inte bara för att jag är deras moster, det är dessutom helt sant.

Båda tjejerna är älgjägare, de tillbringade förra veckan på sina jaktmarker, så de är riktigt duktiga på det här med viltkött och de smaker som passar till.

Förra sommaren köpte jag med mig av deras viltskavswok när jag var uppe och gick en dag på Storhogna.

Du ser lite bilder från den turen nedanför receptet, som är min tolkning av Krokens gryta.

Viltskavsgryta på Restaurang Kroken i Nälden

Viltskavsgryta med skogssvamp 4 port

500 g viltskav

2 dl smörbrynt skogssvamp

2 dl smetana

3 schalottenlökar

2 dl kycklingbuljong

1 dl starkt kaffe

1 msk tamarisoja

2 tsk torkad timjan

2 tsk torkad rosmarin

10 enbär

2 lagerblad

Salt och peppar efter smak

50 g smör till stekning

Krossa kryddorna utom lagerbladen fint i en mortel och skiva löken.

Bryn smöret och stek viltskaven så den får färg under några minuter, blanda sen ner löken och låt den steka mjuk.

Blanda ner svamp och de mortlade kryddorna och lagerblad, salta, peppra och bryn ett par minuter.

Häll på buljong, kaffe och soja, låt koka in i köttet så får det mustigare smak.

Rör ner smetana och låt puttra i 30 minuter tills såsen tjocknat, smaka av om du vill ha mer kryddor.

Vill du ha en mjölkfri gryta så hoppa över smetanan och servera lingonaioli till, som jag hade till viltskavswoken på fjället.

Lingonaioli gör du genom att blanda ner 2 dl frysta lingon i 2 dl aioli, låt stå en stund och rör sen om försiktigt.

Viltskavswok med lingonaioli och Öländska bönchips

Dags för höstmat?
Idag blir det en massa inspirationsbilder och recept på passande höstmat. Jag gillar ju rustika grytor och långkok året om, men dessa rätter passar kanske extra fint på hösten. Kika runt och inspireras så kanske du hittar en ny favoriträtt! Smaklig måltid! :) Klicka på bilderna nedan för att komma till recepten! Tips! För fler… Fortsätt läsa Dags för höstmat?
Vild wok med lingonaioli och fjällpromenad

Mitt rätta element

Som du kanske läst här inne tidigare så är jag född och uppvuxen i norra Dalarnas fjälltrakter.

Fjällen och skogen betyder väldigt mycket för mig, även om jag trivs i de städer där jag bor numer, Stockholm, Östersund och Alanya.

Häromdagen när jag var ute på en promenad runt huvudstaden så fick jag ett riktigt anfall av fjällängtan.

Och eftersom jag åkte upp till Östersund för kokbokssignering och en lymfdränageföreläsning på Ecocaféet nu i torsdags, då var jag ju bara tvungen att ge mig iväg till ett fjäll.

Jag har under de senaste åren tränat upp mig så pass så jag vågade mig på en promenad från Storhogna Högfjällshotell upp till Samevistet, 3,5 km därifrån.

Det här var den första längre fjälltur på sommaren jag gjort sen ryggskadan och steloperationen för 18 år sen.

Jag och min syster åkte skidor upp för 7 år sen, om den härliga dagen kan du läsa här i Picknick i det vita.

Tidigare hade jag stora problem på längre promenader med min högerfot som blev nervskadad efter operationen, men med hjälp av maten och träningen har den börjat lyda mig betydligt bättre.

Leden upp till Samevistet är väldigt lättgådd, så även med lite problem i fötterna går det alltså fint att ta sig ut på vidderna efter en liten stigning från parkeringen vid hotellet.

Där uppe på platån är det fantastiskt vackert och tyst, förutom vinden, göken, korpen och några småfåglar.

Jag hade turen att vara där helt ensam första timmarna, det är verkligen återhämtning för kropp och själ.

Naturen är den bästa platsen att vara på för att gå ner i varv, så passa på att vara ute så mycket du bara kan nu i denna underbara försommar.

Något som gjorde turen extra njutbar idag var att det inte fanns en enda mygga i sikte, inte ens vid den lilla fjällbäcken där jag åt min medhavda lunch.

Stigarna var också torra efter den senaste tidens värmebölja, så jag hade inte kunnat välja en bättre dag för min promenad.

Maten jag njöt av hade jag köpt med mig från mina systerdöttrars Café Kroken i Krokom.

Martina lagade viltwok på Muurika när jag var där och åt lunch i går, den var så god så jag köpte med en portion hem att ta med i mini-Wonderbag som jag hade som kylväska  i ryggsäcken.

Några vattenflaskor fick också följa med, gott att njuta av kallt vatten med svarta vinbär i till maten.

Sen blev det påfyllning i den kristallklara bäcken inför vandringen tillbaka till bilen.

På vägen hem till Östersund gjorde jag sen ett fikastopp på Strömbacka Kvarn i Hackås.

Var rejält kaffesugen efter mina 4 timmar på fjället och blev glatt överraskad att de hade lokalt mathantverk på menyn.

Jag tog in en bricka med rökt renstek från Jillie Ren och Vilt och två goda ostar från Oviken Ost till kaffet.

Svartvinbärsmarmeladen till smakade riktigt bra, den var inte alltför söt och harmonierade fint med köttet och ostarna.

En riktig njutning blev det med forsens ljud och fågelkvitter som sällskap.

Här får du recept på Martinas och Café Krokens viltwok i min tappning, så gott i värmen med sallad och lingonaioli.

Jag hade Sommarparty från Öländska bönchips till, de är kryddade med jordgubbspulver och grönpeppar.

Det var ett lättburet tilltugg på fjällturen som dessutom mättade väldigt bra och gav välbehövlig sälta i värmen.

Viltskavswok 2 port

300 g viltskav

3 schalottenlökar

½ dl kycklingbuljong

½ dl starkt kaffe

½ msk tamarisoja

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad rosmarin

5 enbär

Salt och peppar efter smak

50 g smör till stekning

Krossa kryddorna fint i en mortel och skiva löken.

Bryn smöret och stek viltskaven så den får färg under några minuter, blanda sen ner löken och låt den steka mjuk.

Blanda ner kryddorna, salta och peppra rätt ordentligt.

Häll på buljongen, kaffet och sojan, låt koka in i köttet, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Lingonaiolin till gör du genom att blanda ner 1 dl frysta lingon i 1 dl aioli, låt stå en stund och rör sen om försiktigt.

Tack för att du följde med på min fjällpromenad i finvädret 🙂

Äntligen ett nytt recept – viltskavsgryta med zoodles!
Hej! Nu var det ett tag sedan jag la upp ett nytt recept, så idag bjuder jag på detta goda och lättlagade recept med viltskav. Hoppas ni gillar det! Sista tiden har det blivit en del storkok med köttfärs. För att variera mig lite testade jag för ett tag sedan att göra en köttfärssås fast med viltskav […]
Äntligen ett nytt recept – viltskavsgryta med zoodles!
Hej! Nu var det ett tag sedan jag la upp ett nytt recept, så idag bjuder jag på detta goda och lättlagade recept med viltskav. Hoppas ni gillar det! Sista tiden har det blivit en del storkok med köttfärs. För att variera mig lite testade jag för ett tag sedan att göra en köttfärssås fast med viltskav […]
Renskavscarbonara


Hallå! :-P

Nu ska jag minsann skryta lite, för idag har jag gjort en av de godaste pastarätterna nånsin. Vet inte riktigt varifrån jag fick idén, den bara ploppade upp i det blå när jag inte kunde sova inatt. Renskav tänkte jag, solklart! Men kanske inte som jag alltid brukar göra med kokt potatis och lingon. Näää… Lite nytt får de allt bli…

Pasta är ju ett säkert kort och går snabbt vilket passar perfekt på torsdagar när det är ridning och man är hungrig när man kommer hem. Så fick de bli, sen improviserade jag inne på hemköp när jag skulle köpa ingredienserna till själva rätten.

Pasta och renskav är ju inte så svårt att plocka till sig. Men sen då? Ja, då föll jag på knä när jag sneglade messmöret i ögonvrån. Fy, bubblan så gott det måste bli ihop med pasta tänkte jag. Eller?! Jo, så blev de! :-P

Kära syster yster stod dock för skjuts och sällskap till stallet idag så jag blev hemma med kastrullerna istället. Middagen klar när Joline kom hem. Gott, gott! Carbonara fast med renskav… En italienare med snö på??

Det här behöver du :
2 förp. renskav (480 gram)
½ purjolök
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad timjan
1 hönsbuljongtärning
½ liten ask messmör (ca 140 gram)
1 dl pastavatten
1 dl grädde
Salt & grovmalen svartpeppar
1 knippe färsk persilja

GÖR SÅHÄR : 
Bryn renskaven i het stekpanna tillsammans med finhackad purjolök och hackad vitlök. Smula över torkad timjan.
När skaven fått färg och löken mjuknat, smula ner hönsbuljongtärningen. Tillsätt messmör, pastavatten och grädde, sänk värmen och låt såsen koka in och bli krämig. Smaka av med salt och peppar. Lyft över pastan från sin kastrull ner i pannan med skaven. Vänd runt hastigt, tillsätt ev. lite mer pastavatten om det behövs. Klipp över persilja strax före servering. Servera med en krispig sallad.

Klart att en italienare kan bli kär i en norrlänning. Här har vi beviset! :-P Grymt gott!!


Renskaven bryns tillsammans med purjolök, vitlök och timjan.


En panna middag! ;-) Klart på ett litet kick.

Renskavsgryta med messmör, röstikaka & tunnbröd med lingonsmör


Hade ni ett trevligt valborgsfirande igår? Här hemma bjöds det på norrlandsmat med trevlig sällskap. Renskav och röstikaka, tunnbröd och lingonsmör. Efter middagen åkte vi en sväng och kikade på majsbrasan nere i Köpingsvik för att sedan runda av kvällen med glass och kaffe. Inte så tokigt! När barnen somnade blev vi vuxna uppe lite väl sent in på småtimmarna och kom nog inte i säng förrän 2-snåret nånting… Seg i kolan idag, men va gör väl de. Det är ju söndag… :-P

8-10 pers
Det här behöver du :  
3 pkt renskav (a´240 gram)
4 banan schalottenlök
4 msk kycklingfond
2 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad timjan
1 tsk soya
4 dl vatten
5 dl grädde
1 ask fjällbrynt messmör (275 gram)
150 gram färska champinjoner
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Bryn renskaven i en stor gryta. Finhacka schalottenlök och fräs med så den blir mjuk. Slå på vatten och fond och låt puttra ihop. Tillsätt rosmarin, timjan, soya och grädde och låt grytan få puttra på svag värme ca 15-20 min. Rör ner messmöret och champinjoner på slutet. Smaka av med salt och peppar.

Lingonsmör, bara att röra ihop :
150 gram smör
2 msk lingon alt. lingonsylt
En nypa flingsalt
½ krm vitpeppar

Röstikaka
12 medelstora potatisar
2 ägg
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och riv potatisen grovt. Rör ihop med ägg, salt och peppar. Tryck ut i en rund springform med bakplåtspapper. Grädda i 45 min i 200 grader. Ta ut kakan ur formen och ställ in den i ugnen igen på en plåt så den får fin färg ca 10 min.


Ingredienserna till renskavsgrytan. Messmör finns både på ask i två storlekar och även på tub.


Röstikakan gräddar jag i en springform i ugnen då utrymmet på spisen är upptaget, dessutom sköter den sig själv smidigt med denna tillagning, men du kan även göra den i stekpanna.


Lingonsmör är speciellt gott till hårt tunnbröd och passar extra bra till vilträtter som tillbehör.


Renskavsgrytan har puttrat klart och dags att serveras.


Röstikakan är färdig och skärs upp i tårtbitar.


Sådärja!


Smaklig måltid, på norrlandsvis! ;-)

Wokad renskav med tjocka udonnudlar! Himmelriket är nära…


Det är sällan jag får en en sån här kick av en matupplevelse som jag från börjar varit aaaaningens skepisk mot. Ja, det är udonnudlarna jag pratar om. Jag la tidigare idag upp en bild på Kryddburkens facebook på nudlarna i sina förpackningar och jag håller med, det _ser_ ut som nåt annat, men mer än så tänker jag inte beskriva era kommentarer för det är på tok alldeles för orättvist.

Det är en ljuvlig sorts nudlar som fullkomligt smälter i munnen och dom ser stabbiga och mäktiga ut men tillagade är dom lätta, fräscha och förvånansvärt ”fluffiga” om man nu kan beskriva nudlar som så?! :-P

Nudlarna fick jag i ett paket från Risberg Import, (obs; detta inlägg är inte reklam och inte heller varuprov).
Jag blev mäkta förvånad och en smula sentimental då det för ett par veckor sen damp ner ett stort paket med massor av kryddor, såser och röror. Avsändaren var Risberg Import som tackade för att jag så ofta lyfte fram deras ”Tony Chacheres krydda” här på bloggen.

Att vi använder Tonys krydda så mycket här hemma är helt och hållet min kära makes förtjänst, det är han som fastnat för den rejält, å då menar jag REJÄLT!

Han har den på ALLT… Ibland kan jag ju bli en smula stött då han pudrar på nåt så vansinnigt på en fin, väl avsmakad bouef bourgignon, eller den klassiska kalopsen, eller på det redan väl marinerade och kryddade köttet. För att inte tala om på köttfärssåsen innan han ens hunnit smaka. Och jag som då kanske just kryddat upp denna köttfärssås lite extra just för gubbens smaklökar och de första han gör är att vräka på Tony´s krydda så köttfärssåsen blir osynlig… Nåja, jag älskar honom högst på denna jord iallafall, men, men… ;-)


Gissa vem som blev glad när han kom hem från jobbet denna dag och fick se kryddorna som anlänt… 

Paketet med allehanda kryddor och såser blev jag otroligt glad för. Produkter man framhäver eller använder ofta misstolkas till stor del som ”reklam”. En del tror att man får betalt för att visa en produkt eller vara men så är det inte. Och inte i detta fallet heller. När de så väl händer så deklarerar jag det för er tydlig så ni vet. Det är alltså extra roligt när man får något ”oförtjänt” om ni förstår hur jag menar.

Nu till kvällens recept; Det blev renskav + udonnudlar och det finns inte så mycket mer att tillägga än att detta BÖR ni prova! Nu ska jag inte skriva vansinnigt gott mer, för det gör jag tydligen för ofta, men för att vara vansinnigt gott då så byter jag ut ordet till himmelsk gott!

Udonnudlarna i detta fallet är ”tjocka udonnudlar”, det finns tunna också. Jag har googlat lite efter recept på dessa och de flesta träffar jag hamnat på så används de i soppor eller buljonger tillsammans med grönsaker och svamp. Så jag var ju tvungen att göra tvärtemot såklart. ;-)

Nudlarna är ”färdiglagade” i sin förpackning och behöver bara värmas på, så därav valde jag att hastigt hetta upp dom i denna wok tillsammans med renskav och krispiga grönsaker. Inte alls tokigt, inte alls… Å dom gör sig så mycket mer bildsköna i en wok än i en soppa dessutom. :-P

4 port
Det här behöver du : 

ca 200 gram renskav eller viltskav
Smör till stekning
Nymalen svartpeppar

2 dl vatten
2 finrivna vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 msk farinsocker
1 tärning ekologisk grönsaksbuljong
1 msk hoisinsås (eller 2 msk sweet chilisås)
2 tsk soya

1 bukett färsk broccoli (förväll i 2-3 min i saltat kokande vatten)
2 rejäla nävar strimlad kinakål
1 morot
1 burk skivade vattenkastanjer

1 förp tjocka udon nudlar (200 gram)

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret i het stekpanna eller wok och bryn renskaven så den får fin färg. Tillsätt vatten, vitlök, tomatpuré, farinsocker, buljong, hoisinsås och soya och låt allt få fräsa ihop på hög värme någon minut. Sänk sedan värmen och tillsätt broccolin, strimlad kinakål, strimlad morot och vattenkastanjerna. Låt puttra ihop ca 5 min. Precis före servering rör du ner udonnudlarna.


Renskaven puttrar.


Grönsakerna i, låt puttra några minuter till…


Sist av allt rör du ner udonnudlarna. Vill du ha extra buljong/sås så tillsätt mer vatten/buljong och smakar av. Själv tycker jag det är godast med lite simmig konsistens, inte som soppa men nästan så jag pyttsar i lite mer vatten o kryddor! ;-)


Servera med strösslade sesamfrön.