LCHF-wraps

Fyllda omelettrullar

Fyllda wraps

När jag jobbade på restaurang gjorde jag ofta tunnbrödsrullar med olika fyllningar som förrätt.

Nu när jag lever utan gluten så får det bli en wrap, en 0melettrulle av ägg istället.

Med psylliumfrön i smeten så blir de tunna omeletterna lätta att hantera och får ett gott tuggmotstånd.

Du kan servera dem som en liten förrätt eller att ta med hela ut på picknick eller som färdkost på resa.

Svep då in dem ordentligt i plastfilm.

Du kan fylla wrapsen med allt möjligt. Till exempel med:

Laxmousse

Avocadoröra med ugnsstekt kyckling

Sardiner mosade med avocado, örter och gurka.

Rökt renstek i små tärningar, blandat med pepparrotsgrädde och purjolök.

Sardeller med soltorkad tomat, vitlök och örter och gratinera den skivade rullen med Västerbottensost.

Omelettrullar 5 små

1 ägg

3 äggvitor

1 dl grädde

1 msk psylliumfrön

1 krm salt

Valnötsfyllning

10 grovhackade valnötskärnor

½ dl äpple i små tärningar (vid strikt LCHF, byt mot ½ grön paprika)

½ dl purjolök i lika små tärningar

1 dl vispad grädde

½ dl majonnäs

1 tsk Dijonsenap

Salt och peppar

Vispa ihop äggsmeten i en bunke, låt stå och svälla i 1 timme.

Stek som tunna crèpes i en liten omelettpanna.

Vänd upp på ett bakplåtspapper och låt kallna innan de fylls.

De sväller upp ordentligt efter vändningen, men sjunker när de svalnar.

Jag fick 5 stycken tunna omeletter av den här smeten.

Bred fyllningen centimetertjockt över omeletten.

Rulla ihop som en rulltårta och svep in i plastfilm och lägg i kylen några timmar.

Skiva upp rulltårtan med en vass kniv och servera som förrätt.


Ädelostcrème

Ädelostcrème

Ädelostcrème 2-3 port

2 dl ädelost eller Roquefort i bitar

½ dl crème fraiche

1 tsk äppelcidervinäger

Några droppar Worcestershiresauce

Flingsalt och peppar

Mosa ädelosten med en gaffel och blanda med övriga ingredienser.

Låt stå och mogna i rumstemperatur en timme, så hinner smakerna utvecklas.

Jag serverade ädeloströran till grillat lamm, ugnsbakade tomater och halloumi från Skärvången.

Ett halverat gråpäron åkte också med på grillen, det blev en mycket god kombination med ädelosten.

Grillat Lamm och Halloumi från Skärvången med Ädeloströra och Päron


Om sötningsmedel, sockerfri kokbok och tomattips

Lär dig leva sockerfritt av Monique Le Roux Forslund

Ett sockerfriare liv

Som många vet så har jag aldrig varit en vän av sötningsmedel som sukrin och stevia, erythritol och steviolglykosider.

Fick en bra bekräftelse på varför förra veckan när jag provade Heinz ketchup 50%, sötad med just stevia.

Jag har alltid upplevt steviasmaken som metallisk och bitter, när jag använde den här ketchupen så fick jag en stickande metallsmak i munnen som satt kvar i flera timmar.

Jag provade 3 gånger, för att vara säker på att det inte var något annat i maten som orsakade den obehagliga smaken. Samma resultat varje gång…

Läs mer om sötningsmedel här på Kostdoktorn – Tips – Sötningsmedel är inte din vän.

Vill du laga enkel vardagsmat helt utan socker och sötningsmedel så rekommenderar jag Monique Le Roux Forslunds (Lifezone) bok Lär dig leva sockerfritt.

Pizza från Lär dig leva sockerfritt

Boken innehåller mängder med lättlagade recept för hela familjen med många vackra foton till, så det finns gott om inspiration till hur du lever ett sockerfritt liv.

Här hittar du recept på min sockerfria ketchup.

Ett ännu enklare sätt att njuta av tillagade tomater är att torka dem i ugnen.

Ugnstorkade Cocktailtomater med Flingsalt och Timjan

Marinerade cocktailtomater

2 askar cocktailtomater

Flingsalt

Torkad timjan

Kallpressad olivolja eller rapsolja

Halvera tomaterna och lägg i en ugnsform.

Strö lite flingsalt och torkad timjan över och torka i ugnen på 75° i 6 timmar.

Lägg i burkar och täck de varma tomaterna med olja.

Lägg gärna ner några skivor vitlök också, så smakar det ännu godare.

Inlagda Tomater


Små hamburgare till fredagsmyset och Hälsomässa i Krokom

Hamburgare

Hamburgare 4 port

500 g gräsbetesfärs

2-3 msk smör till stekning

Salt och peppar

Forma färsen till fyra hamburgare och platta till.

Bryn dem väl på båda sidor i smöret, krydda med salt och peppar.

Låt steka ca 2 minuter på var sida om du vill ha dem mediumstekta.

Samma tid om du istället grillar dina burgare, då blir de förstås ännu godare.

Stäng av plattan och låt dem ligga kvar och dra till sig i pannan en stund om du vill ha dem mer åt det välstekta hållet.

Hamburgerbröd 4 små

2 ägg

3 msk mandelmjöl

2 msk kokosmjöl

2 msk kokosolja

1 msk sesamfrön + lite till garnering

½ msk fiberhusk

½ tsk bakpulver

ca 1 krm salt

Vispa äggen riktigt tjockt med elvisp.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med kokosoljan.

Blanda om väl men med lätta tag så luftigheten i äggsmeten bevaras.

Smaka av om smeten är lagom salt och klicka ut den på bakplåtspapper med hjälp av två skedar.

Blöt handen och forma smeten till runda bullar.

Strö på sesamfrön och grädda på 200º i 10 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler.

Vill du ha större bröd så dubbla bara receptet.

Här nedan hittar du lite tips på goda tillbehör. Fler finns i min kokbok Grillmat LCHF.

Hamburgerdressing

Ketchup/Chilisås

Majonnäs

Cole Slaw

Zucchinisallad

Kålrotspommes

Hamburgerdressing

Hälsomässa i Krokom

När du sitter därhemma och myser som mest i kväll så befinner jag mig på hälsomässa i Krokom utanför Östersund.

I kväll mellan 17-23 och i morgon lördag 11-16 finns jag och Börje Karlsson från Ecocaféet på plats i Krokomshallen.

Börje berättar om Ecocaféet och alla kroppsbehandlingar som finns att få hos oss och säljer en del av  produkterna i vår hälsobutik.

Jag bjuder på Spröda frökex från Huså Bröd och ekologisk kycklingbuljong från Scandinavian Organics, serverad ur den icke-elektriska långkokningsbagen Wonderbag.

Här kan du läsa mer om vilka föreläsare och utställare som kommer till mässan.

För dig som hellre lyssnar, här finns en intervju från tisdagen med Börje på Radio Jämtland: Stafettgästen Börje Karlsson förbjuder socker och mjöl.

Där berättar han om sin hälsoresa med hjälp av LCHF och tanken bakom Ecocaféet.

Här en bild från arbetet med att skapa caféet i höstas, när vi hade en av våra smakprovningar.

Eva har dragit vidare på nya äventyr till Tre Golfare i Nora men Halva Lindha tillhör inventarierna och lagar/bakar goda LCHF-rätter och bakverk.

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet


Söndagsbrunch med Omega-3

Brunch

Istället för bacon och ägg

Många LCHF-are börjar dagen med bacon och ägg.

Visst är det gott, men för att få balans mellan Omega-3 och Omega-6 så är det bra att stoppa in lite mer av fisk och skaldjur i den dagliga maten.

Läs mer om den balansen här på Kostdoktorn.

Här får du tips på ett riktigt gott alternativ till baconbrunchen.

Äggsallad 1 port

1-2 kokta ägg

½ dl tärnad röd och grön paprika

2 msk majonnäs

½ msk finhackad timjan

Flingsalt

Skär ägget i tärningar. Blanda majonnäsen med paprika och timjan.

Vänd försiktigt ner ägghacket och lite smulat flingsalt.

Servera äggsalladen till rökta musslor.

Oliver, paprikaringar, bladpersilja och spröda frökex till.

Frökexen bakar Huså Bröd efter min receptidé, läs mer på deras hemsida var du kan köpa dem.

Gillar du inte musslor så är salladen förstås god ihop med räkor, rökt lax, makrill eller sardiner också.

Spröda frökex från Huså Bröd

 


Rosépepparbiffar LCHF och Paleo

Rosépepparbiffar

Rosépepparbiffar 2 port

300 g köttfärs av lamm, nöt eller vilt

1 ägg

2 msk sesamfrön

2 msk majonnäs

1 msk mortlad rosépeppar

2 msk smör

Salt och peppar

Bryt ner färsen i en bunke. Tillsätt ägg, majonnäs, rosépeppar, salt och peppar.

Blanda snabbt ihop till en smet, låt vila tio minuter i kylen.

Doppa händerna i kallt vatten och forma till två biffar.

Stek dem i 3-4 minuter på var sida, beroende på hur tjocka du gör dem.

Stäng av plattan och låt biffarna steka färdigt några minuter på eftervärmen, så blir de saftiga.

Röd grönsaksröra 2 port

8 cocktailtomater

1 röd paprika

1 liten rödlök

2 msk smör

2 msk finhackad, färsk timjan

2 tsk balsamvinäger

Salt och peppar

Skär tomaterna i fyra delar och paprikan i 1 cm stora bitar. Hacka rödlöken fint.

Hetta upp smöret och fräs löken en minut utan att få färg.

Tillsätt paprika och tomat, krydda med salt och peppar.

Låt fräsa ett par minuter, häll då på vinäger och timjan. Låt allt bli varmt.

Servera till biffarna och stekt zucchini. Ett brynt vitlökssmör är gott till.

Fler tips på goda tillbehör hittar du i min kokbok Grillmat LCHF.

Den är, precis som mina andra två kokböcker, snart slutsåld.

Så vill du ha många goda grillrecept att testa till sommaren, skynda dig att köpa en nu:)

Brynt Vitlökssmör

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF


Falukorvsgratäng

Gratäng på falukorv

Korvgratäng 2 port

400 g falukorv med hög kötthalt

2 dl brynt skogssvamp

2 dl riven Västerbottensost

2 ägg

1 paprika

Gräslök

Skär korven i skivor som delas i fyra bitar. Skär paprikan i grova tärningar.

Fördela korv, paprika och brynt svamp i en smord ugnsform. Strö över den rivna osten.

Gratinera på 200° i 15-20 minuter, tills gratängen fått fin färg.

Servera med stekt ägg med gräslök strödd över vitan.

Min sockerfria ketchup hittar du om du klickar på bilden nedan.

LCHF-ketchup


Chicken Nuggets LCHF

Chicken Nuggets LCHF

Healthy Junkfood

Chicken Nuggets är mångas favorit bland snabbmaten, men ofta med väldigt tveksamt innehåll.

Jag funderade hur jag skulle göra en god, glutenfri variant av de panerade kycklingbitarna.

En som även passar oss som äter LCHF/Paleo, av bara bra råvaror.

Mina glutenfria Chicken Nuggets gjorde jag av skivat kycklingbröst, panerat i sesamfrön.

Jag använder fiberhusk istället för mjöl som grund i paneringen, för att få ägget att fastna bättre.

Den här paneringen fungerar förstås lika fint till fisk eller grönsaker.

Kom bara ihåg att inte ha för varm stekpanna, för då bränns sesamfröna lätt.

Chicken Nuggets 2 port

1 stort ekologiskt kycklingbröst

1 ägg

1 dl sesamfrön

Fiberhusk

Salt och peppar

3 msk Smör

Skär kycklingen i mindre skivor. Vispa upp ägget i en skål och häll sesamfrön i en annan.

Häll fiberhusk i ett saltkar.

Krydda först köttet på båda sidor med salt och peppar.

Här kan du även använda mer kryddning om du vill, t. ex curry, paprikapulver, örter eller chili.

Strö sen ett tunt lager fiberhusk på var sida. Doppa bitarna i det uppvispade ägget och sist i sesamfröna.

Jag använder en tång att hålla bitarna i, annars blir det ganska kladdigt.

Lägg på ett fat och låt fröna torka fast en stund. Stek i rejält med smör på medelvärme.

Det går väldigt fort att steka, cirka en minut på var sida.

Ta pannan från värmen och låt bitarna ligga kvar på eftervärmen medan du lägger upp grönsaker och såser på tallriken.

Jag gjorde en saffransaioli och fetaoströra med örter till.


Tomatkeso till grillkorv

Grillkorv med tomatkeso

Grillkorv med tomatkeso och avocado 2 port

Kabanosser eller annan god korv med hög kötthalt

1 dl keso

1 dl crème fraiche

4 soltorkade tomater i olja

5 cm purjolök

2 msk hackade, färska örter

1 msk chilisås

1 tsk äppelcidervinäger

½ tsk paprikapulver

Salt och cayennepeppar

Finhacka tomaterna och strimla purjolöken riktigt fint.

Blanda keso och crème fraiche och rör ner alla ingredienser.

Smaka av så du får lagom syra, sälta och sting.

Snitta korven, så den inte spricker och grilla den på utegrill, i ugnen eller i grillpanna.

Hemlagad Kesoröra


Marinerade, grillade revbensspjäll och bloggens bästa tips på grilltillbehör

Tips till grillfesten

Nu drar det ihop sig till midsommarfirande, så många av er har säkert börjat fundera på marinader, sallader, röror och andra tillbehör.

I dagens inlägg har jag samlat många av mina godaste tillbehör från bloggens 15-åriga historia till sommarens kommande grillmiddagar.

Länkar till inlägg med mina olika recept är markerade med fetstil i ingredienslistor och tillbehörslistor, klicka bara på dem så hittar du just det receptet.

Tjocka revbensspjäll är ett av de godaste kött man kan grilla, tycker jag.

Allra godast blir det att grilla över glöd från en björkvedsbrasa, men du tager ju den grill du haver.

Här får du tips på hur jag oftast lagar till spjällen, öka bara på receptet om ni är fler runt grillen.

Marinaden går förstås fint att använda även till kyckling, kalkon, vilt, nöt och lamm.

020

Marinerade revbensspjäll ca 4 port

Färska, tjocka revbensspjäll i tunnare bitar ca 1 kg

Marinad:

2 dl finhackad timjan

4 rivna vitlöksklyftor

1 dl olivolja eller rapsolja

2 msk Worcestershiresauce alt glutenfri tamarisoja

1 pressad citron

Grovmald svartpeppar

Ev 1-2 tsk valfri sötning för färg och smak

För riktigt möra spjäll så låt dem puttra i buljong i en timme och låt kallna i spadet innan du marinerar dem.

Blanda samman allt till marinaden. Lägg spjällen i en tjock plastpåse och häll över marinaden.

Knyt igen och massera runt köttet så marinaden kommer åt överallt.

Lägg på ett fat i kylen och låt stå där i 1-2 dygn. Vänd påsen flera gånger under tiden.

Ta upp köttet och skrapa av örter och vitlök, så det inte bränns vid under grillningen.

Pensla det heta grillgallret med olja och lägg på spjällen. Salta efter behag.

Grilla 2 minuter på varje sida, även på bensidan och den feta ovansidan på het glöd om du grillar råa spjäll.

Lägg dem på en svalare plats på grillen och låt eftersteka ca 10-15 minuter beroende på hur tjocka bitarna är, vänd ett par gånger under tiden.

Är de förkokta så räcker 1 minut per sida, alltså 4 minuter sammanlagt plus en liten stund på sidan om så värmen fördelas jämnt i köttet.

Cole slaw

Cole slaw med ajvar 2-4 port

3 dl strimlad vitkål

1 dl av min lättgjorda majonnäs

1 dl hackade örter, jag tog gräslök, citronmeliss och citrontimjan

2 msk ajvar relish

Lägg kålen i en bunke och krama en stund med fingrarna så blir salladen saftigare.

Rör ner majonnäs, ajvar och örter.

Smaka av och ställ kallt en stund innan serveringen.

Valnötsröra

Röra på valnötter och soltorkade tomater 2-4 port

1 dl majonnäs

½ dl turkisk/grekisk/rysk yoghurt

4 soltorkade tomater i olja

1 dl grovhackade valnötter

1 msk finhackad basilika

Chiliflingor

Havssalt

Hacka tomaterna riktigt fint. Blanda majonnäs och yoghurt, rör ner tomater och valnötter.

Smaksätt med basilika, chili och salt. Låt stå en stund så smakerna mognar.

Mojo

Kanarisk mojo 5-6 port

1 röd paprika

1 gul paprika

2 stora vitlöksklyftor

1 + 1 dl kallpressad olivolja

1 dl mandelmjöl

1 msk finhackad, urkärnad chili

2 tsk finstötta korianderfrön

1½ tsk vit balsamvinäger

ca ½-1 tsk salt

Skär paprikan i mindre bitar och finhacka vitlöken.

Hetta upp 1 dl olivolja i en stekpanna, lägg i grönsakshacket tillsammans med chilin. Krydda med koriander, vinäger och salt.

Bryn lätt och låt sen puttra i en halvtimme, rör då och då. Var försiktig med värmen, så det inte bränns.

Lägg över paprikan i en mixer och mixa till en slät röra.

Tillsätt mandelmjöl och olja, mixa en liten stund till. Smaka av om det behövs mer salt eller vinäger.

Förvara i kyl, men ta då fram den i god tid före serveringen så den blir rumstempererad.

Såsen håller ett par veckor i kylen.

Vitlöksmajonnäs 2-4 port

1 dl majonnäs

1 riven vitlöksklyfta

½ dl grovhackade cashewnötter

1 msk min sockerfria ketchup/chilisås

½ tsk chiliflingor

1 tsk finhackad timjan

Salt

Rör samman alla ingredienser och ställ in i kylen.

Du kan variera nötterna eller ta pumpakärnor, det ger lite gott tuggmotstånd.

Gurkmajonnäs

Gurkmajonnäs 2 port

1 dl majonnäs

8 st cornichoner

2 msk kapris

½ dl finstrimlad rucola

1 msk finhackad persilja

Salt och peppar

Skär gurkorna i små tärningar och blanda med majonnäsen.

Hacka kaprisen och rör ner tillsammans med det kryddgröna, smaka av med salt och peppar.

Färskost på fjällfil

Färskost

½ liter fjällfil

½ dl crème fraiche

Flingsalt efter smak

Värm upp filmjölken till 50 grader under omrörning.

Häll i kaffefilter eller silduk och ställ i kylen att rinna av över natten.

Häll upp osten i en bunke och rör ner crème fraichen och smaka av med salt.

Blanda i så mycket du tycker blir gott av den smaksättning du vill ha, här några goda förslag.

Riven pepparrot, finhackad gräslök eller andra örter, pressad vitlök, finhackad chili, stött kummin, hackade valnötter, svartpeppar, finhackade soltorkade tomater eller oliver.

Här nedanför kommer länkar till tips på fler olika såser, röror och grönsaksrätter som passar bra till grillat, klicka bara på länkarna så kommer du till receptet.

Hamburgerdressing x 3

Kålrotspommes och paprikaaioli

Tzatziki och örtiga tomater

Avokadosalsa med koriander

Het cole slaw med ingefära

Dijonnaise och tomatsås

Tomatpesto med hasselnötter

Sockerfri chilisås

Vitkålssallad med örter och svartvinbärsblad

Rödkålssallad med granatäpple

Ugnstorkade cocktailtomater

Zucchinisallad och svartvinbärsmarinad

Ratatouille och ädelostsmör

Café de Paris-smör

För ännu fler tips på allt gott som hör till grillandet, så finns 80 recept i min grillkokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Den är en nyutgåva av min tidigare slutsålda Grillmat LCHF.

Recepten är i den här upplagan anpassade till mejerifritt så långt det är möjligt, så att så många som möjligt ska kunna njuta av naturligt goda grillrätter.

Ett nytt förord har boken också fått av mina vänner Jenny och Magnus Andersson på populära Paleobloggen Under vårt tak.

Ännu fler tips på vegetariska rätter, såser och röror finns i min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Jag blir förstås väldigt tacksam och glad om du köper någon eller några av mina kokböcker, till dig själv, någon när och kär eller som gåbortspresent.

På bilden här nere ser du kaffemarinerat sidfläsk som blir väldigt gott att helgrilla, receptet på marinaden hittar du i min grillbok.