



Turkisk snabbmat
Igår var det långkok på menyn, så idag får du recept på en av mina snabblagade favoriter från Alanya.
Vi köper fint lammkött hos slakteributiken Güven Et Kasap på 25-metersgatan.
Lamm är bland det bästa kött du kan äta som LCHF-are, gräsbeteskött med hög fetthalt.
Här får det sällskap av örter, lök och paprika och en fräsch sallad till.
Vi äter mängder med gröna blad under vintermånaderna här i Turkiet.
Hemma finns numer många butiker som säljer bladpersilja på lösvikt.
Ett mycket näringsrikt och gott alternativ till den näringsfattiga och dyra isbergssalladen.
Efter receptet följer bilder från gårdagens klätterpromenad upp på klippan.
Jag är så glad och tacksam att jag idag klarar den här typen av strapatsrika utflykter, för bara några år sen var det omöjligt då jag gick med käpp.
Bra mat och träning kan verkligen göra underverk ❤
Snabb lammgryta med örter 2 port
300 g fint tärnad lammstek
1 grön paprika
1 röd paprika
1 tomat
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
50 g smör
2 tsk pressad citron
1 tsk timjan
1 tsk mynta
Salt och chiliflingor efter smak
Bryn lammtärningarna ordentligt i smöret, krydda med salt, chili, citron och örter.
Tärna grönsakerna fint och låt dem bryna med köttet i 10 minuter, rör om flera gånger under tiden.
Smaka av om det behövs mer sälta, hetta eller örter.
Servera med en sallad, ringla en god olivolja och citronsaft över.
Servera med aioli, här hittar du ett recept från min grillkokbok, som tyvärr är helt slutsåld på svenska, men här hittar du den på engelska på Bokus.
För dig som föredrar långkokt mat så upptäckte jag nu att Bokus har rea på LCHF and Paleo Slow Cooking, nu kostar den bara 79 kr mot normala 204 kr.

Lamm med paprika och örter 2 port
300 g fint tärnad lammstek
1 grön paprika
1 röd paprika
1 tomat
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
1 msk olivolja
2 tsk pressad citron
1 tsk timjan
1 tsk mynta
½ tsk chiliflingor
Salt
Bryn lammtärningarna ordentligt i smör och olja.
Krydda med salt, chili, citron och örter.
Tärna grönsakerna fint och låt dem steka med köttet i 10 minuter.
Smaka av om det behövs mer salt.
Servera grytan med aioli och en sallad eller brynt blomkål.
Klicka på bilden nedan så kommer du till min kokbok Grillmat LCHF, en perfekt julklapp till alla som uppskattar naturligt god mat

Citronmarinerad lammsadel 4 port
1 kg lammsadel
½ dl olivolja
1 pressad citron
2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk finhackad timjan
1 msk honung
Rör samman ingredienserna till marinaden. Snitta fettkappan på lammsadeln.
Lägg sadeln i dubbla plastpåsar och häll över marinaden.
Knyt igen och massera runt så marinaden kommer åt överallt.
Lägg på ett fat och ställ i kylen till nästa dag, vänd några gånger under tiden.
Ta fram sadeln och krydda väl med salt och peppar runtom.
Jag skär bort innerfiléerna och steker dem sen för sig, så de inte blir överstekta i ugnen.
Det räcker med ett par minuter i stekpannan för de tunna filéerna.
Bryn sadeln lätt och lägg i en ugnsform och ugnsstek på 175º i 20-30 minuter.
Använder du stektermometer ska den visa 70º när köttet är rosa och 75º vid välstekt kött.
Låt sadeln vila under folie på skärbrädan i 5 minuter innan du skär upp den, så stannar all den goda köttsaften kvar.
Skär ut ytterfiléerna från benet och tranchera upp i sneda skivor. Servera med tomatsås, dijonmajonnäs och kokt broccoli.

Syrlig marinad
Dagens recept blir en riktigt fräsch marinad som passar utmärkt till lamm.
Har du inte en lammsadel så går det lika bra till kotletter också, eller använd marinaden till fläsk, kyckling eller lax.
Citronmarinerad lammsadel 4 port
1 kg lammsadel
½ dl olivolja
1 pressad citron
2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk finhackad timjan
1 msk honung
Rör samman ingredienserna till marinaden. Snitta fettkappan på lammsadeln.
Lägg sadeln i dubbla plastpåsar och häll över marinaden.
Knyt igen och massera runt så marinaden kommer åt överallt.
Lägg på ett fat och ställ i kylen till nästa dag, vänd några gånger under tiden.
Ta fram sadeln och krydda väl med salt och peppar runtom.
Jag skär bort innerfiléerna och steker dem sen för sig, så de inte blir överstekta i ugnen.
Det räcker med ett par minuter i stekpannan för de tunna filéerna.
Bryn sadeln lätt och lägg i en ugnsform och ugnsstek på 175º i 20-30 minuter.
Du kan förstås grilla lammet också, men just den här gången lagade jag den i köket.
Använder du stektermometer ska den visa 70º när köttet är rosa och 75º vid välstekt kött.
Låt sadeln vila under folie på skärbrädan i 5 minuter innan du skär upp den, så stannar all den goda köttsaften kvar.
Skär ut ytterfiléerna från benet och tranchera upp i sneda skivor. Servera med tomatsås, dijonmajonnäs och kokt broccoli.
Den här grekiska salladen passar också mycket bra till lammet.
Fler grillrecept och tillbehör hittar du i mina kokböcker Birgitta Höglunds bästa grilltips och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
Lammfärsbiffar 2 port
300 g lammfärs
1 ägg
2 msk majonnäs
2 msk smör/kokosolja
Örtsalt och peppar
Bryt ner färsen i en bunke och tillsätt ägg, majonnäs, salt och peppar.
Blanda snabbt ihop en smet, låt vila tio minuter i kylen.
Gör under tiden i ordning grönsakswoken.
Zucchiniwok 2 port
3 dl zucchini i bitar
1 röd spetspaprika
1 grön spetspaprika
5 cm purjolök
2 msk fint skivad ingefära
2 msk smör/kokosolja
1 dl kokosmjölk/grädde
1 tsk curry
½ tsk gurkmeja
½ tsk paprikapulver
½ pressad citron
Salt och chili efter smak
Bryn zucchinibitarna några minuter så de får lite färg.
Strimla under tiden purjo och paprika.
Tillsätt det strimlade och ingefärsskivorna, låt fräsa runt en minut.
Krydda och häll på kokosmjölken. Låt koka upp och puttra ett par minuter tills såsen tjocknar.
Smaka av med citronsaften.
Hetta upp smöret och klicka ner färsen till 6 mindre biffar med hjälp av en sked.
Stek biffarna 2-3 minuter på var sida, servera på en bädd av grönsakswoken.

Ädelostcrème 2-3 port
2 dl ädelost eller Roquefort i bitar
½ dl crème fraiche
1 tsk äppelcidervinäger
Några droppar Worcestershiresauce
Flingsalt och peppar
Mosa ädelosten med en gaffel och blanda med övriga ingredienser.
Låt stå och mogna i rumstemperatur en timme, så hinner smakerna utvecklas.
Jag serverade ädeloströran till grillat lamm, ugnsbakade tomater och halloumi från Skärvången.
Ett halverat gråpäron åkte också med på grillen, det blev en mycket god kombination med ädelosten.
