Nu är den härliga hösten här, när man kan njuta av skörd från både skog och trädgårdar.
Idag får du tips på en trattkantarellsås, den blir förstås god även med annan svamp.
Den här middagen lagade jag på vedspisen i min stuga i norra Dalarnas fjällvärld, du må tro att den smakade gott efter en dag i lingonskogen.
Pannbiffar med Västerbottensost 2 port
300 g köttfärs, jag hade älgfärs
1 dl riven Västerbottensost
1 ägg
½ dl grädde
½ msk psylliumhusk
Salt och peppar
Blanda hastigt ihop färsen med husk och kryddor. Rör ner ägg, grädde och riven ost.
Stek ett litet prov och smaka av om det behövs mer kryddning.
Låt smeten svälla en halvtimme i kylen, gör såsen och äppelsalladen under tiden.
Forma färsen till biffar och stek gyllenbruna i smör, cirka 3 minuter på var sida.
Dra pannan från värmen och låt eftersteka några minuter.
Trattkantarellsås 2 port
2 dl förvällda trattkantareller
2 msk smör
3 dl grädde/kokosgrädde
½ tsk vit balsamvinäger/äppelcidervinäger
½ tsk glutenfri tamarisoja
Salt och peppar
Bryn kantarellerna i smöret. Krydda och tillsätt soja och vinäger, låt det koka in.
Häll över grädden och låt såsen småputtra i 30 minuter, rör då och då.
Smaka av om du vill ha mer syra eller sälta.
Syrlig äppelsallad
1 äpple
1 liten gul lök
½ gul paprika
½ röd paprika
2 msk smör
1 tsk vit balsamvinäger/äppelcidervinäger
Salt och peppar
Skär äpple, lök och paprika i tunna strimlor.
Stek allt mjukt i smöret utan att få för mycket färg.
Smaksätt med vinäger, salt och peppar.
Servera salladen varm till pannbiffarna och trattkantarellsåsen, lingonsylt smakar också gott till.
Kokbokstips
Vill du laga fler av mina recept så hittar du hundratals i kokböckerna i länkarna här nedanför.
Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller kanske som en gåbortspresent eller tidigt julklappsinköp.
Krossa kryddorna fint i en mortel och skiva löken.
Bryn smöret och stek skavet så det får färg under några minuter, blanda sen ner löken och låt den steka mjuk.
Blanda ner kryddorna, salta och peppra rätt ordentligt.
Häll på buljongen, kaffet och sojan, låt koka in i köttet, smaka av om du vill ha mer kryddning.
Lingonaiolin till gör du genom att blanda ner 1 dl frysta lingon i 1 dl av min lättgjorda aioli, låt stå en stund och rör sen om försiktigt.
Fler tips på god utflyktsmat hittar du i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, de allra flesta bilderna i den är tagen i den storslagna naturen i Jämtland, Härjedalen och vid min stuga i norra Dalarna.
På bilderna här nedan ser du en tomatpesto som jag fotograferade just på Storhogna, havtornskombuchan tog jag med till Kallsjön i Jämtland och lingondressingen blev förevigad i en mossig slänt utanför min stuga.
Nu är det kantarelltider, hört att det finns gott om den goda svampen ute i skogarna söderöver och även i fjällen.
Har du ätit kantarellsås på restaurang och tänkt att en sån skulle du vilja laga därhemma?
Då har du kommit rätt, under mina många år som kock och köksmästare i olika restaurangkök kokade jag stora mängder med kantarellsås.
Det var en mycket uppskattad sås, det var bara den här pepparsåsen som var mer populär bland gästerna.
Dagens recept är ett storkok som räcker till flera middagar, frys in i mindre burkar så har du svampsås att njuta av länge.
Du kan också göra en god soppa på den här basen, tillsätt bara mer buljong och mjölk så blir det en riktigt läcker svampsoppa eller ta lite mindre vätska så har du en stuvning.
Har du inte kantareller så blir såsen förstås riktigt god även med annan svamp.
Hacka löken fint, bryn smöret i en gryta och fräs svamp och lök i fem minuter på medelvärme under omrörning.
Krydda rejält med salt och peppar.
När vätskan kokat bort, häller du på madeira, worcester och soja.
Vill du inte använda vin så kan du pressa en halv citron över svampen istället, det är extra gott om du använder kokosgrädde då det neutraliserar kokossmaken.
Låt koka in tills hälften av vätskan gått in i svampen, häll sen på buljongen och grädden.
Koka upp och låt puttra på svag värme i en timme.
Rör då och då ner mot botten, så inte svampen bränner fast.
Späd med lite vatten ibland om såsen blir för tjock.
Smaka av om det behövs mer kryddor eller en skvätt vin till.
Servera till kött, fisk, fågel eller grönsaksrätter.
De bästa tipsen till sommarens grillkvällar, med allt från drinkar, snacks, tapas och förrätter till marinader, glazer, sallader, såser, röror och desserter hittar du här:
Efter en riktigt kylig vår så kom då äntligen försommarvärmen med besked, så inför Mors Dag i morgon bjuder jag på ett riktigt gott tips om du vill överraska din kära mamma med en grillmiddag.
Den här lättgjorda citronmarinaden är suverän till kycklingspett, men den passar fint även till fläskkött och fisk.
Jag tycker om att servera flera olika såser och grönsakstillbehör till grillat, du hittar tips och länkar till dem på bilden efter marinaden.
Skär kycklingen i bitar, ca 3×3 cm. Blanda alla ingredienser till marinaden.
Lägg kycklingen i en plastpåse och häll över marinaden.
Knyt igen och massera runt köttbitarna, så marinaden kommer åt överallt.
Lägg på ett fat i kylen minst några timmar, men helst ett dygn. Vänd några gånger under tiden.
Trä upp kycklingen på blötlagda träspett eller metallspett.
Grilla ett par minuter på var sida så de får fin färg, krydda med salt och peppar.
Låt eftersteka på låg värme på sidan om glöden i 10 minuter så blir de genomstekta men inte torra.
Jag serverade de grillade spetten tillsammans med en morotssallad på små fina snacksmorötter, som jag strimlade på längden med osthyveln och marinerade en stund med citronolivolja, flingsalt och pumpafrön.
Små, råa blomkålsbuketter, cocktailtomater och bladsallad blir ett bra komplement.
Nu säger meteorologerna att värmen är på väg till så gott som hela landet, lördagens recept blir därför förslag på en riktigt god grillmiddag.
Passa på att träffa nära och kära över en middag vid en grillplats nu när grönskan äntligen är på väg/har kommit beroende på var du bor, efter en kall och lång vinter och vår.
Den här maten är lätt att förbereda och ta med sig ut i naturen, gott som variation eller komplement till grillkorven eller den varma klämmackan på utflykten.
Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze 4 port
4 skivor fläskkarré à 150 g (med ben 200 g)
2 dl svarta vinbär
1 ekologisk lime
1 tsk Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja
½ tsk grovmald svartpeppar
Tvätta och riv skalet av limefrukten och pressa ur saften.
Häll den i en kastrull och tillsätt de övriga ingredienserna, koka upp och låt småputtra 10 minuter.
Passera bärmassan genom en nätsil och häll upp glazen på burk.
Salta och peppra köttet och pensla ordentligt av svartvinbärsglazen på båda sidor, spar en del till grillningen.
Lägg skivorna i en plastpåse och låt marinera några timmar i kylen, gärna längre.
Torka av fläskkarrén med hushållspapper och pensla med rapsolja.
Pensla även gallret med lite olja, innan köttet läggs på över het glöd.
Grilla 2 minuter på var sida, salta och peppra lite lätt.
Pensla glaze på skivorna, vänd och grilla 1 minut till på var sida.
Grillar du skivor av fläskkarré med ben, låt dem då ligga kvar några minuter till på sidan om glöden eller under lock på svag värme, så köttet vid benet hinner bli färdigt.
Servera med resten av glazen i en skål.
Zucchinisallad med örter ca 4-6 port
1 medelstor zucchini, ca 400 g
2 dl frysta sojabönor
1 dl majonnäs
1 dl smetana, crème fraiche eller kokosgrädde
1 dl hackad persilja
1 dl hackad gräslök
½ dl hackad dill
1–2 msk osötad senap
Ca ½–1 tsk salt
Ca 1–2 krm grovmald svartpeppar
25 g smör eller kokosolja till stekning
Tina sojabönorna genom att hälla på kokande vatten så det täcker, låt stå i fem minuter.
Skär zucchinin i små tärningar och fräs ett par minuter i smör eller kokosolja, salta och peppra med den mindre mängden.
Låt svalna och häll bönorna i durkslag, låt rinna av väl. Rör samman majonnäs, smetana, örter och senap.
Vänd ner bönor och zucchini, smaka av om du vill ha mer salt och peppar.
Kyl salladen några timmar före serveringen.
Tips: Du kan variera zucchinisalladen genom att använda andra bönor, ärter och de örter du har hemma.
Den gjorde mig extra glad eftersom den är skriven av en fotograf, jag är bara en glad amatör bakom kameran.
”Mycket användbar och vacker.
En fantastisk bok med härliga tillbehör för oss som bör undvika socker och andra kolhydratstinna livsmedel.
Mycket trevlig och inspirerande att bara bläddra i då den är fylld med vackra och smakfullt arrangerade bilder. Det blir en extra bonus för mig som är fotograf.”
Här ser du några av mina bilder från boken, fotograferade i den vackra, jämtländska naturen.
Först ser du en havtornskombucha, det receptet är skapat av Margareta Marples på Kall Naturkompani. som har sin gårdsbutik i Sölvsved, Kall, precis ovanför stället där jag tog bilden.
De andra bilderna är picklad rödlök med lingon och en kiwisalsa med chili.
Här hos mina bloggvänner på Paleobloggen Under vårt tak hittar du mina recept på den picklade löken och ajvar.
Idag bjuder jag på en riktigt god rätt på sidfläsk eller som det ofta kallas på restaurangernas menyer numer, fläsksida.
Som rubriken antyder så har den här typen av husmanskost blivit väldigt het på många krogar, ofta till rejält höga priser.
Lagar du den själv hemma så är sidfläsket en både prisvärd och saftig styckdetalj från grisen, som blir väldigt god att marinera och helsteka.
Det här receptet skapade jag till slutsålda kokboken Långkok för LCHF och Paleo.
Gillar du min typ av vår traditionella mat så finns mängder av mina bästa recept att ta del av i Stora diabeteskokboken, skriven med Lars-Erik Litsfeldt och i E-boken Gammaldags husmanskost, skriven med Annika Dahlqvist.
Helstekt sidfläsk med apelsin och chili
600 g färskt sidfläsk med svål
2 msk tamarisoja (glutenfri)
1 ekologisk apelsin
1 röd chili
1 msk finhackad rosmarin
ca 1 msk salt att gnida in fläsket med innan stekningen
Skölj fläsket i kallt vatten och torka torrt. Snitta svålen med en vass kniv i jämna ränder, skär bara precis genom svålen.
Tvätta av apelsinen och skär det yttersta skalet i strimlor med ett zestjärn.
Eller skala tunt det yttersta skiktet med potatisskalare och strimla. Kärna ur och hacka chilin fint, vill du ha riktig hetta i fläsket så låt kärnorna vara kvar.
Plocka av rosmarinbarr från stjälken och hacka fint. Pressa apelsinsaften och blanda ihop med tamarisoja, chili, rosmarin och apelsinskal.
Lägg det snittade fläsket i en dubbel plastpåse, häll över marinaden och knyt igen.
Massera runt köttbiten lite så marinaden blir jämnt fördelad. Lägg på ett fat i kylen 1-2 dygn, vänd ett par gånger under tiden.
Sätt ugnen på 225º och häll marinaden i en mindre ugnsform.
Fördela saltet jämnt på båda sidor av fläskbiten, gnid in det ordentligt i skårorna.
Lägg ett galler över formen och placera fläsket med svålen uppåt.
Ställ in formen i ugnen och låt den brynas i 20 minuter.
Sänk värmen till 100 gr och låt stå inne i 2 timmar, ös flera gånger med skyn.
Låt vila en stund på skärbrädan innan du skär fläsket i skivor.