Fisk- och skaldjursgryta och ett besök i Jämtland

Fisk- och skaldjursgryta från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Några dagar i Jämtland

Nu i helgen har jag varit hem till Östersund på en snabbvisit, sitter på tåget mot Stockholm nu och skriver.

Jag blev inbjuden att signera mina kokböckerÅs Trädgårds Skördefest i lördags, en härlig matmarknad jag inte ville missa så jag åkte upp i fredags.

På grund av Coronapandemin så har ju nästan alla marknader ställts in i år, så nu tog jag chansen att få komma ut och träffa folk, utomhus och på avstånd förstås.

Det var verkligen en välbehövlig energikick att nu få träffa och prata lokalproducerad och god mat med så många glada och positiva matintresserade.

Trots det mycket lynniga vädret så hade alla humöret på topp, vi hade nästan alla typer av väder under dagen, strålande sol, halv storm, regn och snö.

Alla följde gårdsbutikens råd att hålla avstånd med minst 5 morötters längd lagda på rad, jämtländsk humor när den är som bäst 😉

Raftsjöhöjdens Gårdsmejeri sålde goda ostar

Jag hoppas mina recept kommer till stor glädje för alla som köpte böcker, jag slog rekord i försäljning under dagen.

Bilderna från Skördefesten har jag lånat från Ås Trädgård, hade så fullt upp hela dagen så jag hann inte gå runt och fota.

Flammans Skafferi serverade goda rätter på Ås Trädgårds grönsaker

Vill du också köpa ett signerat exemplar av Gröna, sköna tillbehör så finns den att beställa via webshopen hos min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Natur Kompani i länken ovan, säljer dem där eftersom jag inte har någon egen nätbutik.

Passar också på att gratulera Margareta som vann både silver och guld för sin goda kombucha på SM i Mathantverk som avgjordes i fredags.

Silvermedaljören Kombucha Original

Sänder dessutom ett varmt tack till kära syster Monica för en mycket god middag efter kokbokssigneringen.

En sån lyx att efter 5 timmar i kallblåsten få sätta sig framför en brasa med ett glas bubbel med gott tilltugg, följt av en fisk-och skaldjursgryta på egenfiskad fisk och hemodlat grönt med aioli till och en ljuvlig passionspannacotta efteråt, allt smakade underbart.

Idag får du ta del av mitt recept på en liknande gryta från kokboken Gammaldags husmanskost.

Monicas var dessutom smaksatt med finrivet apelsinskal, det gav en väldigt fräsch och god smak till grytan.

På söndagsförmiddagen tog vi en långpromenad i ett vintrigt snölandskap, bilder från det ser du nedanför receptet.

Det var höst på lördagen och vinter på söndagen, så jag fick verkligen uppleva det fjällnära vädrets alla växlingar under den här helgen.

Monicas fiskgryta smaksatt med rivet apelsinskal

Fisk- och skaldjursgryta ca 8 port

1 kg färska blåmusslor

500 gr laxfilé

500 gr sejfilé

200 gr räkor med skal

50 gr smör, olivolja eller kokosolja

3 dl strimlad purjolök

2 bifftomater

2 stånd fänkål

2 morötter

1 gul lök

1 pressad citron

2 dl vitt vin

2 dl fiskbuljong eller kycklingbuljong 

2 msk fänkålsfrön

2 msk anis

1 kuvert saffran

ca 1-2 tsk salt

ca 1 tsk chiliflingor

Kokning av musslor:

1 kg blåmusslor

2 dl vatten

1 dl vitt vin

1 dl strimlad purjolök

10 vitpepparkorn

½ tsk salt

Tvätta musslorna under rinnande vatten och undersök så att inget skal är skadat.

Släng dem och de som är öppna och inte stänger sig när man trycker ihop skalet.

Koka upp vatten och vin med purjolök, pepparkorn och salt.

Lägg i musslorna, på med locket och koka på hög värme i 5 minuter.

Ta från spisen och rensa bort de musslor som inte öppnat sig. Låt svalna i sitt spad medan fisksoppan görs i ordning.

Skär fisken i bitar, pressa över citronsaft.

Salta lätt och blanda väl, det här ger mer smak till grytan.
Skär ett kryss i tomaterna, skålla dem en minut i kokande vatten.

Kyl under rinnande kallt vatten, dra av skalet och skär i mindre bitar.

Krossa fänkålsfrön, anis, saffran och chili i en mortel.

Skär fänkål och morötter i tunna skivor, hacka löken. Fräs alla grönsaker, salta och peppra.

Häll ner grönsakerna i en elektrisk långkokare eller i en stekgryta.

Häll så över buljong, vin och  kryddor.

Låt puttra på låg värme 1½ timme på svag värme, rör då och då.

Blanda försiktigt ner fisken mot slutet av kokningen och låt den sjuda under lock i 5 minuter.

Lägg ner musslor och skalade räkor att bli varma strax innan serveringen.

Smaka av om du vill ha mer vin eller salt och servera grytan med aioli och rostat valnötsbröd.

Ett vintervackert Nälden

Höstvackert på min systers trapp

Tapas från Jämtland och bloggsemester

Gravad älg

Nu tar jag lite ledigt…

När du läser det här är jag på väg ut på resande fot igen.

Även om jag tycker mycket om Jämtland så är klimatet inget för mig på vintern.

Den här gången bär det av till Mallorca, ska bli riktigt roligt att utforska det mallorquinska köket med alla dess goda tapas och långkokta grytor.

Vi kommer att bo strax utanför Palma, så det blir en hel del besök i deras fina saluhall för att inhandla goda råvaror.

Det är ett av favoritnöjena när jag är utomlands, att gå och handla i saluhallar, slakteributiker och på grönsaksmarknader.

Som färdkost den här gången tar jag med Spröda frökex från Huså Bröd och älgchips till kaffet på planet.

Det blir en kort flygning tidigt på morgonen och vi laddar med en ordentlig frukost på Clarion Hotel Arlanda innan resan.

Glada Lådan i Östersund

Så vår enkla färdkost den här gången blir några riktigt goda jämtländska tapas som jag köpte på Glada Lådan.

En gårdsbutik mitt i stan, den ligger i Turistbyråns fina gamla hus i Östersund.

En liten men mycket trevlig butik som man blir glad av att besöka.

Eva Hallin som äger butiken säljer bara jämtländska produkter från lokala mathantverkare, fantastiskt fin mat till priser att bli ännu gladare åt.

Jag hade beställt en Sportlovskasse med en mycket god rökt skinka och älgchips från Gårdscharken Fågelberget, älgfärs från Hallvikens Chark, kallrökt bacon från Undersåkers Charkueriefabrik och fläskytterfilé från Görviks Gårdsslakteri.

Passade också på att köpa lamm, ½ kg lammfärs och en fin lammytterfilé från Norrbro Fårgård.

Filén lagade jag till hemma hos mamma, den blev helstekt med ädelostgratinerade rödbetor och rödvinssky till, mycket gott.

Glada priser på Glada Lådan :)

Glada priser på Glada Lådan :)

Glada Lådan

Glada Lådan

Jag tar med det här inlägget ledigt från skrivandet ett tag här inne på bloggen.

Har många spännande projekt som väntar mig under våren och försommaren, så nu gäller det att ladda batterierna för fullt.

Boklanseringen i USA är förstås det allra största som händer men det blir även annat intressant du kommer att få läsa om i mina inlägg framöver.

Använd sökfunktionen längst upp till höger i marginalen om du letar efter något speciellt recept eller ingrediens under tiden.

Det finns en hel del goda rätter att välja på bland de över 1000 inlägg jag fått ihop genom åren.

Jag kommer under tiden jag är ledig härifrån att fortsätta tipsa om mina favoriter bland recepten inne på Facebook och även dela med mig av läsvärda länkar om mat och hälsa.

Lägg gärna till mig som vän där om du vill ta del av mer kring min matfilosofi.

Först ut bland recepten på godsaker härifrån Jämtland kommer kokt saltkött på renkalvtunga som mamma gjorde förra helgen.

Den följs av gravad älgstek och inlagda trattkantareller, guld från våra stora skogar.

Nu är våren snart på intåg, då finns mycket gott att plocka som tillbehör till maten ute i naturen.

I kokboken Grillmat LCHF (som kommer ut på engelska i juni) hittar du recept på flera läckra tillbehör från skogens skafferi.

Där finns, bland mycket annat gott, nässelpesto, blåbärspesto, harsyredressing, rabarberchutney och havtornsmajonnäs.

Alla de här rörorna blir goda tillbehör till tapas och förstås till grillat.

Här hittar du min bok på Bokrean hos Adlibris och Bokus för under 50-lappen.

Grillmat LCHF

Saltkokt renkalvtunga

Kokt renkalvtunga på mammas vis

2 små renkalvtungor

2-3 msk salt

Vatten så det täcker

Skölj tungorna väl i kallt vatten. Koka upp vatten och salt, det ska vara rejält salt.

Lägg i tungorna och låt koka på svag värme i 2-3 timmar, beroende på hur stora de är.

Låt svalna en stund i spadet. Skär ett snitt på undersidan av tungan och flå av det grova skinnet som sitter som ett skal.

Flå renkalvtunga

Det kan lossna lätt men det kan också på sina håll behöva skäras loss med kniven.

Lägg tillbaks den flådda tungan i spadet och låt stå kallt till nästa dag.

Servera som tapas eller värm försiktigt och avnjut med till exempel en god murkelstuvning, så gjorde mamma älgtunga när jag var liten.

Gott att servera till är inlagda trattkantareller, också de plockade i jämtlandsskogarna.

Några skivor getost eller som på bilden med älgköttet nedan, en källarlagrad ko-ost från Kittelbergets Gårdsmejeri, smakar fint på sidan om.

Renkalvtunga på frökex

Gravad Älgstek

Gravad Älgstek

1 liten älgstek på ca 500 gram

1 msk salt

1 msk råsocker, honung eller annan sötning

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad rosmarin

5 enbär

5 vitpepparkorn

Dela älgsteken i ca 5 cm tjocka remsor längs fibrerna.

Krossa örter, enbär och vitpeppar till ett fint pulver i mortel. Blanda med salt och socker.

Gnid in blandningen ordentligt i köttet och lägg in bitarna i plastpåse.

Knyt igen och lägg på en tallrik i kylen i två dygn. Vänd ett par gånger under tiden.

Ta fram och skölj av köttet, låt det rinna av och torka. Köttet är gott att äta som det är men du kan också steka det lätt.

Bryn då en klick smör och stek bitarna lätt runt om, så det bildas en stekyta.

Ta från värmen och låt köttet ligga och dra sig en halvtimme i pannan under lock, vänd efter halva tiden.

Resultatet blir ett väldigt mört och smakrikt kött, som skärs i riktigt tunna skivor.

Frys de bitar som blir över och ta fram eftersom, närhelst du är sugen på något gott tilltugg.

Inlagda Trattkantareller

½ liter små trattkantareller frysta eller torkade och blötlagda

1 dl vatten

½ dl ättikssprit 12%

½ dl honung eller annan sötning

1 liten gul lök

1 lagerblad

10 enbär

5 hela kryddnejlikor

5 vitpepparkorn

1 kanelstång

1 krm salt

Dela löken och skiva den fint. Blanda allt till lagen och koka i 5 minuter.

Häll i svampen och koka på svag värme i 10 minuter.

Sleva upp på väl rengjorda burkar. Täck svampen med lagen och skruva på locket direkt.

Det går fint att använda annan svamp också.

Trattkantareller / Cantharellus Tubaeformis


Mandelostkaka och samarbete med Gallina Ovum

Mandelostkaka med hjortron och grädde

Samarbete med lokala äggfarmare

Mitt arbete för att främja den Jämtländska matkulturen tog igår ytterligare ett steg.

Hade då ett mycket trevligt möte på Campus med fem av medlemmarna i Gallina Ovum och Anki Fälth från Greenovate som hjälper dem att ta fram nya affärsidéer.

Gallina Ovum är en sammanslutning av lokala äggfarmare som strävar efter att erbjuda sina kunder ägg av högsta kvalitet, från frigående hönor som fått leva ett naturligt liv.

Det känns väldigt roligt för mig att ha fått förfrågan om ett samarbete till här på hemmaplan.

Jag och mamma har köpt de godaste ägg vi smakat av en i gruppen, Sota Ägg och Höns, ända sen förra sommaren.

Ägg från Gallina Ovum

Mamma äter ca 3 ägg om dagen, bästa tänkbara mat för en dam på 85 som kämpat med många krämpor de senaste åren.

Hon säger själv att hon skulle inte varit så frisk som hon blivit idag om hon inte ätit så många ägg.

Hoppas att många fler nu kommer att få upp ögonen för lokala ägg, det är mycket näring för en billig penning.

Det vore roligt om det går lika bra för Gallina Ovum som det gjort för Huså Bröd. De har ökat sin omsättning med 30% senaste året, mycket tack vare vårt samarbete kring LCHF-kexen.

I onsdagens ÖstersundsPosten stod att läsa om det lilla bageriet på Åreskutan som lyckats skapa arbete åt många i ett nästan väglöst land.

Vissa lastbilschaufförer har vägrat att åka till Huså på grund av den dåliga vägen.

Nu kommer äntligen vägen att rustas upp, det är bra det när efterfrågan på frökexen ökat så stort runtom i landet.

Här följer ett av de receptförslag jag hade med till mötet med Gallina Ovum idag, en riktigt läcker ostkaka à la LCHF.

Mandelostkaka med hjortron och grädde 10-12 bitar

3 ägg

1 dl riven ost

1 dl keso

1 dl flagad mandel

50 g smör

2 msk pofiber

1-2 krm nymald kardemumma

1 msk honung eller annan sötning

Rosta den flagade mandel några minuter i en torr stekpanna. Vänd runt den under tiden och akta så det inte bränns.

Rör ner smör och honung mot slutet. Låt smöret smälta. Svalna av en stund.

Rör samman ägg, keso och riven ost. Blanda ner pofiber i smeten tillsammans med smöret. Rör ner mandeln. Krydda med kardemumma.

Häll över i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen på 175° i 40 minuter.

Låt svalna och servera med hjortron eller andra bär och vispad grädde. Eller ät kakan som den är till en kopp kaffe eller te.

Äggostkaka


Eva´s kroppkakor – gårdsbutik, rökeri, fiskaffär & café

evas_kroppkakor_gårdsbutik
Gokväll i stugorna! Regnar det nåt hos er idag?
Här vräker det ner ute just nu. Vi hann precis hem från ett besök i gårdsbutiken hos ”Eva´s kroppkakor”. Det är verkligen en fin satsning som dom har gjort med nyöppnad gårdsbutik, café och fiskaffär. Hurra!! :-P

Och utbudet är det verkligen inget fel på. Massor av härliga öländska delikatesser såsom knäckebröd, färsk frukt och grönt, köttdisk med nöt, lamm och korvar… Honung, kryddor, oljor, must och marmelader. Godis, choklad, bröd, mjölk, ostar, såser, inläggningar och gud vet allt. I cafédelen av butiken kan man dessutom sätta sig ner om man vill och njuta av en räksmörgås eller varför inte en glass? :-P

Där var mysigt att gå och strosa en stund bland hyllorna! Förutom gårdsbutiken finns en gigantisk fiskdisk med allt som bör vara i just en fiskdisk. Lägg till ett eget rökeri på de så har ni allt ni behöver till en fin middag.

I dörren mittemot butiken hittar man som vanligt de nykokta kroppkakorna bakom de immiga fönsterrutorna. Doften som sprider sig ända ut till parkeringen är lite smått förtrollande och inte många kan låta bli att köpa med sin några hem. Idag blev det dock inga kroppkakor för vår del. Vi handlade hem lite goda isterband, ost & chilikorvar och en bit ryggbiff till grillen istället.

En vitmögelost och en hallon/rabarbermarmelad slank visst ner också… Min stora last här i livet… Mögelost… ;-)

Bjuder på ett litet bildregn från besöket. Nu ska vi se om det snart blir uppehåll så det blir nån grillning av ikväll!

Må så gott allihopa, imorgon ska det plockas körsbär och kanske, kanske hittar ni ett gott recept här efter det…

öland_gårdsbutik_evas_kroppkakor_honung_delikatesser

grådsbutik_öland_evas_kroppkakor_deli_mat

gårdsbutik_öland_mat_delikatesser_evas_kroppkakor

evas_kroppkakor_gårdsbutik_öland_delikatesser_öländska_butik_mat_mathantverk

öland_evas_kroppkakor_gårdsbutik_kött_delikatesser_mat

fisk_fiskaffär_öland_gårdsbutik_evas_kroppkakor

evas_kroppkakor_gårdbutik_öland_turistmål_mat

vitmögelost_marmelad