Torsdagssoppa
Passa på att kombinera skogspromenaden med att plocka lite goda svampar att förgylla dina måltider med nu på sensommaren och i höst, det är riktigt bra budgetmat nu i dyrtider.
Dagens soppa lagad med gratismat från skogen har blivit en av mina egna favoriter.
Jag varierar den med olika sorters svamp och örter, för en lite mildare variant kan du ta purjolök istället för lök och vitlök.
Svampsoppa 4 port
4 dl hackad blandsvamp
4 dl av min enkla kycklingbuljong
4 dl grädde/kokosgrädde
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
50 g smör
½ dl finhackad gräslök
2 msk hackad, färsk timjan
ca 1 msk pressad citron
Salt och peppar
1 dl strimlat, knaperstekt varmrökt bacon
Stek svampen gyllenbrun i smöret, dra ner värmen och tillsätt finhackad lök och vitlök, krydda med salt, peppar och citronsaft.
Häll på buljong och grädde, låt koka upp under omrörning.
Koka i 30 minuter, rör då och då. Tillsätt gräslök och timjan efter halva koktiden.
Smaka av om du vill ha mer sälta eller syra i soppan.
Citronsaften är viktig i den här soppan, den lockar fram mycket smak ur svampen.
Stek under tiden baconstrimlorna riktigt knapriga.
Servera soppan med baconströssel och lite extra örter.
Vill du ha en god efterrätt till soppan så hittar du här min glutenfria ostkaka med keso och mandel.
Och nu lite god kokboksreklam
Här nedan hittar du länkar till några av mina kokböcker på Bokus, där får du väldigt många recept på enkel och prisvärd mat.
Många recept är på godsaker från skogens skafferi, alla recept är naturligt glutenfria och de flesta anpassade även till mejerifritt.
Böckerna finns även i den övriga nätbokhandeln, att beställa hem hos din lokala bokhandlare och på Biblioteket.
Mina tankar om naturens läkande kraft och hur den hjälpt mig på vägen mot ett friskare liv kan du läsa i kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.
Vill du prova fler av mina sopprecept och lära dig mer om hur du kokar buljong, så hittar du en hel del tips i E-kokboken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”, skriven tillsammans med Dr Annika Dahlqvist.
”Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker” är min senaste kokbok.
Den är skriven inte bara för diabetiker, utan anpassad för alla som vill hålla sitt blodsocker på en hälsosam nivå.
Den kokboken har jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, välbekant författare i lågkolhydratkretsar.
För dig som hellre grillar än kokar din mat så finns förstås en bok även för dig, här hittar du ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.