Tacofärs på mitt sätt till fredagsmyset

Fredagsfavorit

Tacofärs i olika varianter är många svenskars favoritmat, särskilt på fredagarna.

Majsskalen, tortillas och nachochips är kanske inte den nyttigaste maten för oss som vill undvika alltför många kolhydrater.

Men med en bra krydda och goda tillbehör så kan det bli riktigt bra mat och med färska morotsskivor istället för chips tycker jag att det blir en betydligt bättre smakupplevelse.

De flesta sorters tacokrydda i butik innehåller Glutamat E621, men det finns några ekologiska som är riktigt goda och utan konstiga tillsatser.

Vill du göra egen så hittar du här mitt recept på hemgjord tacokrydda och glutenfria tacopaj.

Köttfärsen är också viktig för att det ska bli ett gott resultat.

Jag köper helst nymald nötfärs på färskt gräsbeteskött eller färs som är vakuumförpackad i rulle.

Den färsen är lite dyrare men så stor skillnad i smaken mot den färs som är packad i så kallat skyddande atmosfär med lång hållbarhet.

Tacofärs 4-6 port

400 g nötfärs

2-3 msk smör/kokosolja

1 röd paprika

6 torra, soltorkade tomater

1 gul lök

2 dl vatten

1 dl grädde/kokosgrädde

2 msk tomatpuré

2 tsk tacokrydda

1 tsk balsamvinäger

1 krm grovmald svartpeppar

Salt efter smak

Morotsskivor

Riven ost

Koka upp vattnet och häll över de torkade tomaterna, låt dem bli mjuka i en halvtimme.

Ta upp och spara vattnet att blanda i färsen.

Hacka lök och paprika, skär tomaterna i små bitar. Fräs lök, paprika och köttfärs i smör/kokosolja.

Krydda med salt, peppar, tomatpuré och tacokrydda.

Låt fräsa i fem minuter, rör runt i färsen så den blir finfördelad.

Häll på vatten, vinäger och grädde. Koka upp och låt småputtra en halvtimme.

Smaka av om du vill ha mer kryddor.

Vill du inte ha grädde i din tacofärs så kan du utesluta den, blanda ner lite mer vatten eller buljong istället.

Servera färsen med riven ost över och morotsskivor. Persilja ger god smak och färg.

I länkarna här nedanför hittar du några tillbehör som alla passar bra att servera till tacofärsen.

Vild och vacker sommarsallad

Kiwisalsa med limepicklad chili

Lättfixad aioli

Guacamole med mynta

Vill du göra egna glutenfria tortillachips till tacomyset så hittar du här ett fint recept på Paleoskafferiet.

Kokbokstips

Vill du ha fler av mina recept så hittar du mängder med godsaker i kokbokslänkarna nedan.

På min bild nedanför länkarna ser du två sorters grönkålschips från Gröna, sköna tillbehör, med sesamfrön och parmesan och med tacokrydda.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv SNART SLUTSÅLD

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Snabb LCHF-lunch och bilder från söndagspromenaden

Turkisk snabbmat

Igår var det långkok på menyn, så idag får du recept på en av mina snabblagade favoriter från Alanya.

Vi köper fint lammkött hos slakteributiken Güven Et Kasap på 25-metersgatan.

Lamm är bland det bästa kött du kan äta som LCHF-are, gräsbeteskött med hög fetthalt.

Här får det sällskap av örter, lök och paprika och en fräsch sallad till.

Vi äter mängder med gröna blad under vintermånaderna här i Turkiet.

Hemma finns numer många butiker som säljer bladpersilja på lösvikt.

Ett mycket näringsrikt och gott alternativ till den näringsfattiga och dyra isbergssalladen.

Efter receptet följer bilder från gårdagens klätterpromenad upp på klippan.

Jag är så glad och tacksam att jag idag klarar den här typen av strapatsrika utflykter, för bara några år sen var det omöjligt då jag gick med käpp.

Bra mat och träning kan verkligen göra underverk ❤

Snabb lammgryta med örter 2 port

300 g fint tärnad lammstek

1 grön paprika

1 röd paprika

1 tomat

1 liten gul lök

2 vitlöksklyftor

50 g smör

2 tsk pressad citron

1 tsk timjan

1 tsk mynta

Salt och chiliflingor efter smak

Bryn lammtärningarna ordentligt i smöret, krydda med salt, chili, citron och örter.

Tärna grönsakerna fint och låt dem bryna med köttet i 10 minuter, rör om flera gånger under tiden.

Smaka av om det behövs mer sälta, hetta eller örter.

Servera med en sallad, ringla en god olivolja och citronsaft över.

Servera med aioli, här hittar du ett recept från min grillkokbok, som tyvärr är helt slutsåld på svenska, men här hittar du den på engelska på Bokus.

För dig som föredrar långkokt mat så upptäckte jag nu att Bokus har rea på LCHF and Paleo Slow Cooking, nu kostar den bara 79 kr mot normala 204 kr.


Frukosttips med Omega-3

Citronsill, min favoritsill. Klicka på bilden så kommer du till receptet…

Frukostfavorit

I vinter har jag slutat ta tillskott av Omega-3, något jag ätit i många år.

Jag ville se om jag genom en förändring av kosten kan få i mig det jag behöver den naturliga vägen, istället för att köpa kapslar.

Det har fungerat väldigt bra, äter betydligt mer ägg och fet fisk än förut och har inte upplevt att jag blivit stelare.

Omega-3 är bland det nyttigaste fett vi kan få i oss, för lite av det gör att vi kan få problem med till exempel värk i leder.

Vi som äter en naturlig, glutenfri kost klarar oss ofta bättre än de flesta från att få i oss alltför mycket Omega-6 genom vår dagliga mat.

Omega-6 finns det nämligen mycket av i industrins färdigmat och i matoljor, så se upp med alltför högt intag av majonnäs.

Omega-6 behövs också för att kroppen ska må bra, men det är balansen mellan 3 och 6 som är viktig.

Sill och andra feta fiskar är en suverän källa till Omega-3, likaså ägg från höns som fått gå fritt ute och picka i sig maskar och kryp och inte matats bara med spannmål.

Skaldjur, vilt och gräsbeteskött innehåller också de naturligt Omega-3.

Vill du göra ett matigt smörrebröd till brunch eller kvällsmat, fyllt med sill, ägg, skaldjur och grönt, så passar mitt valnötsbröd väldigt bra.

Här hittar du mitt recept på inlagd sill med betydligt mindre socker än de som finns i butikerna.

Det mesta av sockret stannar i sillspadet och tränger inte in i fisken.

Vill du ha en sill helt utan sötning så fungerar det också bra, saltet och ättikan konserverar sillen bättre än sockret.

Det är bara vi svenskar som vant oss vid en väldigt söt sill, i våra grannländer används oftast inget socker alls till fiskkonservering.


Köttbullar med tomatsås och broccoli

Lammfärsbullar med Tomatsmörsås och Broccoli

Köttbullar à la Lady och Lufsen på LCHF-vis

Vi köper ofta nymald färs av gräsbeteskött hos slaktaren, så det har blivit många olika biffar och köttbullar genom åren i vårt kök vid Medelhavet.

Här en av mina favoriter, med vitlök, örter och chili.

Istället för spaghetti äter jag numera broccoli eller nån annan God grönsak till.

Köttbullar 2 port

300 g färs av nöt eller lamm

1 ägg

2  rivna vitlöksklyftor

1 msk finhackad bladpersilja

1 msk torkad mynta

Havssalt och chiliflingor

3 msk smör

Blanda färsen med ägg och rör ner kryddor och örter.


Blanda väl och låt stå och svälla en stund.

Rulla till köttbullar, stek gyllenbruna några minuter i smör.

Skaka pannan medan du steker, så blir de jämnt brynta runtom.

Låt eftersteka några minuter med plattan avstängd.

Tomatsmörsås

2 tomater

2 vitlöksklyftor

50 g smör

1 tsk balsamvinäger

Havssalt och peppar

Skålla och skala tomaterna. Skär i centimeterstora tärningar. Skiva vitlöken fint.

Smält hälften av smöret och bryn tomathacket och vitlöken, utan att ta färg.

Krydda och häll på vinägern, låt koka ihop i några minuter.

Klicka ner resten av smöret strax innan serveringen, rör till en simmig sås.

Soluppgång över Alanya


Långresa och smakrik gryta på kalkonbröst
Fiskebåt i Alanya

Fiskebåt i Alanya

På resande fot

Nu är jag i Stockholm igen, den här gången blir det bara en liten mellanlandning på en dag. I morgon bär det av på en långsemester till Alanya i Turkiet igen.

Nu blir det den tolfte vintern jag och Lennart tillbringar några månader vid Medelhavet för att slippa kyla och mörker i Sverige.

Klimatet är ungefär som en jämtländsk sommar och gör verkligen gott för både kropp och själ.

När man som jag har fibromyalgi så är ett varmt och jämnt medelhavsklimat att föredra framför snö och kyla.

Jag har tack vare de här vinterresorna lyckats träna upp min skadade rygg och ben så att jag idag kan gå i stort sett obehindrat.

Birgitta Höglund i Alanya

På bergspromenad i Tepe ovanför Alanya i våras

Vi får ofta frågan vad vi gör hela dagarna på en långsemester på vintern.

Många tror att man lever som på en charterresa i flera månader och tillbringar den mesta tiden i en solstol.

Men vi lever ju faktiskt ungefär som hemma. Fast med den skillnaden att det blir många, långa promenader och ännu bättre mat på lokalproducerade råvaror.

Kryddor

Det går en hel del tid till att laga maten och göra inköpen av alla fina matvaror på olika marknader och butiker.

Men det är kärt besvär, en av anledningarna till att jag trivs så bra i Turkiet.

Det är verkligen bra kvalitet på den närodlade maten, på gräsbetesköttet vi köper hos vår lokala slaktare, äggen vi handlar direkt av hönsägaren, nötterna och mandlarna som växer på träden uppe i bergen, fisken som dras upp i havet, smöret med en härlig syra och alla fantastiska grönsaker som odlas utan kemiska produkter på gammaldags och naturligt vis i byarna runt stan.

Fredagsmarknaden i Alanya

Fredagsmarknaden i Alanya

Det är en ren fröjd att gå och handla på marknaden, grönsakerna och frukten har så mycket bättre smak här än hemma på Konsum.

Det blir också mycket motion, jag försöker ta ett par, tre promenader på sammanlagt 2-3 timmar per dag.

Så det laddas gott om det nyttiga D-vitaminet i solskenet, läs mer om det här hos Kostdoktorn.

Idag får du recept på en av mina turkiska favoriträtter och en vitlöksyoghurt, haydari, som finns med i Långkok för LCHF och Paleo.

Birgitta Höglunds kokböcker

Passa gärna på att beställa några av mina koböcker redan nu till dina nära och kära till julklapp, du hittar alla 3 här på Adlibris.

Så har du lite mindre att tänka på i julhandelsstressen veckorna innan dopparedagen.

Du kan läsa mer här om vårt vinterliv i Alanya, i en artikel från Hemmets Journal.

Här får du recept på en riktig smakrik kalkongryta, inspirerad av en av mina favoriträtter när vi nån enstaka gång äter ute på restaurang.

Akdeniz Yoghurtlu Kebap brukar vi äta på Kaptan’s Güverte, en mycket bra restaurang som ligger på gatan ovanför hamnen.

Turkisk kalkongryta 2 port

250 g kalkonbröst

50 g smör

6 cocktailtomater

1 röd spetspaprika

2 dl tärnad aubergine

3 vitlöksklyftor

1 msk tomatpuré

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad timjan

1 tsk ekologiskt buljongpulver

1 dl vatten

Salt

Chiliflingor

Skär kalkonbröstet i 2×2 cm stora bitar. Dela tomaterna i halvor och skär grönsakerna i lika stora bitar som köttet. Skiva vitlöken.

Bryn hälften av smöret och häll ner köttet. Krydda ordentligt med salt och chili, låt få färg runtom. Tillsätt vitlöken och låt den med få lite färg.

Häll över i en gryta, vispa ur pannan med ½ dl vatten och häll över. Bryn grönsakerna i resten av smöret i fem minuter. Rör ner tomatpurén mot slutet, så får den mildare smak.

Blanda ner grönsakerna med köttet, vispa ur pannan med resten av vattnet. Häll det i grytan och rör ner buljongpulvret och örterna.

Låt koka upp och puttra i 15 minuter, tills grytan blivit simmig. Smaka av om du vill ha mer kryddning, den ska var riktigt smakrik.

Servera med bladpersilja, oliver, fetaost och turkisk yoghurt eller haydari.

Haydari  från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Haydari från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Haydari

2 dl turkisk yoghurt

2 msk kallpressad olivolja

2 msk färsk, finhackad mynta

eller 1 tsk torkad mynta

1 msk finhackad bladpersilja

1 riven vitlöksklyfta

ca ½ tsk havssalt

Vispa ihop yoghurt och olja väl. Blanda ner de hackade örterna och vitlöken.

Krydda med salt och kyl ett par timmar så mognar smakerna fram.  Smaka av om det behövs mer mynta och salt.

Kleopatrastranden och Borgen i Alanya

Kleopatrastranden och Borgen i Alanya


Norsk snabbmat, en natt i Bergen och några timmar i Hell

Norsk snabbmat

Nyttig och god snabbmat

Nu har det äntligen blivit dags att skriva det sista inlägget om vår resa på Hurtigrutten häromveckan.

Det är så många recept som pockar på uppmärksamhet i min hjärna, så ibland glömmer jag att skriva det jag planerat sen tidigare… ;)

På resan körde vi en liten budgetvariant vid måltiderna, det hade blivit för dyrt att bara äta på restaurang i 4 dygn.

Blev riktigt glatt överraskad att hitta en fin snabbmatsvariant i snabbköp och närbutiker, rå lax med sesamfrön och en soyasås från Salmalax.

Tyvärr finns den inte i Sverige än, men stöt på hos Salmalax så kanske de börjar sälja den här med.

Pratade med en representant för dem på NK i fredags när de bjöd på laxen, men de visste inte om den svenska marknaden var mogen för den här typen av snabbmat än, blev svaret. Jag tror vi är mogna för det.

Många matbutiker har samma typ av salladsvagn som i Sverige, vi köpte kokta ägg, fetaost och grönsaker på Rema 1000. Ett paket Bregott havssalt och nötter tog jag med hemifrån.

Till det handlade vi rökt sill, rømmesild, räksallad och andra goda tillbehör på fiskhallen Ravnkloa i Trondheim och på matbutiken.

Rømmesild

Ett av stoppen på Hurtigrutten

Vi hade kylskåp på hotellrummen och i hytten så det var inga problem att hålla maten fräsch. Annars brukar jag ta med en fryst vattenflaska på resan, så håller den maten kall första dygnet.

Bor man på hotell utan kylmöjligheter så finns ofta en ismaskin eller så kan man få is i baren. Lägger den i tvättstället, på med det som ska kylas och sen över med en dubbelvikt badhandduk. Då har jag enkelt fixat en egen kyl.

Nedan får du se lite fler matbilder från resan och bilder från övernattningen i Bergen på anrika hotell Grand Terminus.Bergens järnvägsstation

Grand Terminus Bergen

Baren på Grand Terminus

Utsikt från Grand Terminus i Bergen

Frukostbuffé på Grand Terminus

Gott smör till frukosten

Min frukosttallrik

Frukostmatsalen på Grand Terminus

Bergen

Bergen

Bergen

De sista timmarna när vi landat i Trondheim och väntade på tåget tillbaka till Östersund tillbringade vi på fina Hotell Rica i Hell, precis invid Vaernes flygplats.

Vädret var bedrövligt så vi vill inte åka in till stan bara för några timmar. Vi blev väldigt väl bemötta på hotellet, fick te och kaffe och gratis internet medan vi väntade.

Rica Hell Hotel

Brunch på Rica Hell Hotel

Dessertbordet på Rica Hell Hotell

Norsk fisksoppa på Rica Hotell i Hell

Lunch på Rica Hell Hotell

Dopgäster på Rica Hell Hotell

De hade dukat upp en fantastisk lunchbuffé som var en fröjd för ögat och mycket populär hos ortsborna. Vi fick se ett helt dopfölje som kom till restaurangen, många var klädda i vacker bunad, folkdräkt.

Det hade blivit så mycket buffémat på frukostarna på resan för oss, så vi tog bara en hamburgare på traktens gräsbeteskött med extra smör och en mycket god om än inte så vacker fisksoppa med picklad rödlök.

Vi delade på rätterna och höll oss mätta ända tills vi kom hem.

Jag kan verkligen rekommendera både en resa på Hurtigrutten och övernattningar på de hotell vi bodde på, du kan läsa mer om resan i de här inläggen:

Dag 1 – Trondheim

Dag 2 – En fantastisk resa på Hurtigrutten

Dag 3 av vår resa i Norge och på Hurtigrutten

 

Hell station

Tåg genom Norge


Hamburgerdressing med sting

Hamburgerdressing

Snabbmat med hög njutfaktor

Idag får du ett litet inlägg om en av mina absoluta favoriträtter. Hamburgare står högt i kurs, både när jag lagar mat hemma och äter ute.

Det kan faktiskt vara riktigt bra mat även på restaurang, om man som jag hoppar över den onödiga utfyllnaden i form av bröd och pommes frites.

Många restauranger med självaktning serverar idag finaste färsbiffar av högrev, fjällko, bison och andra typer av smakrikt kött från djur som fått gå ute och äta det de är gjorda för, nämligen gräs.

På långsemestrarna i Alanya köper jag alltid nymald färs av traktens köttbönder direkt hos slaktaren. Det kan man få i många matbutiker här hemma också, be personalen i charken att mala det kött du vill köpa.

Är just nu i Stockholm, där köper jag ofta färdigpressade högrevsburgare på gotländskt gräsbeteskött i charken på Coop Daglivs vid Fridhemsplan. De är otroligt saftiga och goda.

Särbo Lennart bor på Kungsklippan så det blir många och långa promenader runt i vår vackra huvudstad. Som den matnörd jag är så blir det förstås en hel del besök i de olika saluhallarna också.

Efter receptet följer lite bilder från senaste veckan då Stockholm bjöd på sitt finaste höstväder

Hamburgerdressing

Hamburgerdressing med sting 2 port

1 dl majonnäs

1 saltgurka

4 cocktailtomater

1-2 tsk Mapuche Fire

Några droppar balsamvinäger

Skär saltgurka och tomater i små tärningar. Blanda majonnäsen med kryddblandningen. Rör försiktigt ner tomat och gurka, låt stå en stund så smakerna utvecklas.

Har du inte Mapuche Fire, en ekologisk kryddmix från Herbaria, så går det lika bra med en tacokrydda eller annan kryddmix med hetta.

Se bara till att du köper kryddmixer utan glutamat, de ekologiska innehåller aldrig den tillsatsen som benämns E621.

För en mildare och mer barnanpassad dressing kan du använda min Rhode Island som bas.

Hamburgare med dressing

Söderhallarna

Söderhallarna

Söderhallarna

Söderhallarna

Söderhallarna

Söderhallarna

Spröda frökex från Huså Bröd hos M Seger på Östermalmshallen

Fredrika Bremer i Humlegården

Fredrika Bremer i Humlegården

Af Chapman

Af Chapman

Norr Mälarstrand

Norr Mälarstrand

Norr Mälarstrand

Norr Mälarstrand


Dag 3 av vår resa i Norge och på Hurtigrutten
Kvällsutsikt från vår balkong på MS Finnmarken, Hurtigrutten

Kvällsutsikt från vår balkong på MS Finnmarken, Hurtigrutten

Sista etappen på Hurtigrutten

Fredagens vackra väder mellan Trondheim och Molde byttes under natten till regn och mycket låga moln hela lördagen. Så nu har vi verkligen fått se all slags väder på vår resa med MS Finnmarken, förutom storm. Båten har knappt ens gungat.

Resan har varit mycket bekväm, särskilt som vi fick en så fin hytt då receptionschefen hade uppgraderat oss till en svit. Bara som en överraskning, han brukar visst göra så ibland när det finns en svit ledig, så vi vann verkligen högsta vinsten.

Jag skrev när jag bokade och bad om att få en hytt högt upp i båten med utsikt, eftersom den ospecificerade hytt jag bokat kunde ha begränsad utsikt. Vi fick då en av de finaste sviterna, till samma pris som en vanlig hytt. Snacka om att vi blev överraskade… När vädret är sämre kändes det riktigt bra att bo så här flott, mycket tid spenderades i vår svit.

Jag fick också ett trevligt möte med hotellchefen på båten för att presentera Spröda frökex från Huså Bröd och ge honom ett smakprov.

Hurtigrutten köper sedan tidigare ostar från Gangstad Gårdsysteri som är leverantör av kexen i Norge. Så det skulle ju passa ypperligt om de kunde servera frökexen som tillbehör till de lokala ostarna.

Spröda frökex LCHF/Lavkarbo

Spröda frökex LCHF/Lavkarbo

Han var riktigt intresserad och skulle prata med ledningen, så nu är det bara att hålla tummarna att kexen så småningom kommer att finnas på båtarna.

Här nedan ser du fler bilder från resan och på den mat som serveras på båten, på lunch och middag är det mycket lokala produkter.

Norge har en stolt mattradition med ett stort utbud av lokalproducerat gräsbeteskött och förstås mängder av fisk och skaldjur.

Där ingen skulle tro att någon kunde bo...

Där ingen skulle tro att någon kunde bo…

Kristiansund

Kristiansund

Vackert även i gråväder

Vackert även i gråväder

Inloppet till Bergen

Inloppet till Bergen

Hurtigruteterminalen i Bergen

Hurtigruteterminalen i Bergen

Bergen anlöptes 14.30, regn och rugg även här. Det var tur vi hade första dagen med vackert väder, men jag tycker faktiskt att även bilder i gråskala kan vara riktigt vackra.

Vi bodde över natten på hotell Grand Terminus, alldeles i närheten av buss- och tågstation.

Det var verkligen skönt att komma in i värmen vid brasan i hotellbaren, efter en långpromenad från terminalen i det duggiga vädret.

Värmande brasa på Grand Terminus

Värmande brasa på Grand Terminus

Det blev ett intressant och trevligt möte även här. En av Kostrådgivarna, Audun Jåvold, bor i Bergen. Här kan du läsa hans hemsida Sunne liv.

Vi tog en kopp te vid brasan i hotellbaren och pratade om våra gemensamma tankar och idéer kring bra mat. Vi hoppas så småningom kunna samarbeta kring ett projekt om vårt stora intresse för traditionell mat.

Efter en god natts sömn avnjöt vi den bästa frukosten på hela resan. Det var både vackert upplagt och smakrikt, inga burksillar utan egna inläggningar som inte alls var söta.

En promenad i de vackra kvarteren hanns med innan det var dags att åka vidare till Flesland, flygplatsen i Bergen för att flyga upp till Vaernes utanför Trondheim och sen ta tåget hem till Östersund. Läget på hotellet passade riktigt bra, det tog inte många minuter att gå till bussen.

Återkommer i ett eget inlägg om besöket i Bergen, en stad vi absolut kommer att återkomma till.

Här följer lite matrelaterade bilder på det som serveras på MS Finnmarken och några härliga akvareller av Dagfinn Bakke som prydde väggarna i trapporna. Bilder att bli glad av.

Frukost på Hurtigrutten

Frukost på Hurtigrutten

Sillfrukost

Kaptenens bord

Kaptenens bord

Lunchbuffé på MS Finnmarken

Lunchbuffé på MS Finnmarken

Lokala ostar till dessert

Lokala ostar till dessert

Dagfinn Bakke på Hurtigruten

Dagfinn Bakke

Dagfinn Bakke

Utsikt från balkongen

Utsikt från vår balkong


Idag skriver jag på Kostrådgivarna

Sol över Storsjön

Ledig dag i solen

Idag har jag min skrivardag inne på den mycket välbesökta och intressanta sidan Kostrådgivarna.se. Har du inte upptäckt den sidan än, så är det dags att du följer med mig på ett besök. Klicka bara på länken så hittar du dit.

Skribenterna består av kostrådgivare inom naturlig mat, LCHF, Paleo, artegen föda, lågkolhydratkost. Kärt barn har många namn.

Gemensamt för oss alla är att den ska vara glutenfri och på så bra råvaror som möjligt. Ekologiskt, gräsbeteskött, glada höns och grönsaker samt lyckliga bönder gillar vi.

Jag skriver idag om utflyktsmat till höstens alla härliga skogsturer. Flera recept och bilder från min och Lennarts vistelse i stugan i Sörmland häromveckan.

Till och med han har fått vara med på bild, faktiskt för första gången sen jag började blogga.

Glada grönsaker från Ås Trädgård

Glada grönsaker från Ås Trädgård

Jag är den enda som inte är utbildad kostrådgivare av gänget, men jag ha fått dispens, för de gillar min mat ;)

Ämnen som tas upp därinne innefattar långt ifrån bara mat, det är hela kroppen och själen som avhandlas.

Hormoner, mindfulness, stress, kosttillskott, sömn, kokosoljans fördelar, pulversoppors nackdelar, ja det är många ämnen som dryftas flera gånger i veckan.

Så ta en titt, inte bara på mitt inlägg utan leta dig igenom arkivet där, det är en enorm kunskapsbank. Vi alla som skriver på KRG gör det dessutom helt ideellt.

Här får du njuta av lite rogivande naturbilder idag istället, från den gångna veckan. Ha en skön söndag.

Tepaus vid Storsjön

Storsjön sedd från Rödön

Blodriska

Daggkåpa

Kvällssol


Sill och ägg, en tallrik fylld med Omega-3

Silltallrik

Njutbar silltallrik

I sommar har jag ätit en hel del fisk, skaldjur och ägg. Det har ju varit så varmt och då passar en kall tallrik lika bra som frukost, lunch eller som en lättare middag. Jag kompletterar med en vällagrad ost och smör, gärna också en sallad med örter och pumpakärnor.

Omega-3 är bland det nyttigaste vi kan få i oss, för lite av det fettet gör att vi kan få problem med värk i leder. Här kan du läsa en vetenskaplig undersökning om det på Medicallink.se

Vi som äter en naturlig, glutenfri kost klarar oss ofta bättre än de flesta från att få alltför mycket omega-6 genom vår dagliga mat. Omega-6 finns det nämligen mycket av i industrins färdigmat och i matoljor.

Omega-6 behövs också för att kroppen ska må bra, men det är balansen mellan 3 och 6 som är viktig. Sill och andra feta fiskar är en suverän källa, likaså ägg från höns som fått gå fritt ute och picka i sig maskar och kryp och inte matats bara med spannmål. Skaldjur, vilt och gräsbeteskött innehåller också de omega-3.

Sill och kräftor

Griskött är tyvärr inget bra alternativ för oss som har problem med lederna, då den höga omega-6-halten kan orsaka inflammation och allergier. Här kan du läsa mer om det hos Kostdoktorn.

Se upp med ett alltför stort intag av billigt griskött från djurfabrikerna, det innehåller extra hög halt av omega-6 och även andra ämnen som inte är bra för oss. Välj hellre kött från en lokal uppfödare som låtit sina grisar gå ute och böka fritt eller om du har möjlighet, köp vildsvinskött.

Testa en silltallrik med kokta ägg istället för den så vanliga bacon/ägg-måltiden. Även om den färdigköpta sillen ibland innehåller en hel del kolhydrater enligt innehållsförteckningen på burken, så är det mesta kvar i spadet.

Här hade jag köpt en sillsort som jag inte provat förr, Skärgårdssill. Den innehåller bara 8-10 g kolhydrater, beroende på märke. Det märks också på smaken, den är inte alls så söt som många sillinläggningar.

Vill du lägga in din egen sill så hittar du mitt recept Här. Du kan använda sötningsmedel om du föredrar, men då är jag osäker på hur lång hållbarheten blir. Ät upp sillen inom en vecka så är du säker på att den är bra. Här på Matmedmera finns ett riktigt fint recept på en polsk inlagd sill, helt utan socker.

På bilden nedan har jag kompletterat silltallriken med en riktigt god, jämtländsk salami. Gjord på nötkött från gräsbetande djur från Sveom i Kaxås, jag köpte den på Gårdsbutiken på Frösön.

De fina äggen i inlägget är just såna som jag skriver om. De kommer från Sota Ägg och Höns i Ytterån, där springer hönsen fritt ute på gården som ligger i skogen. Bättre liv än så kan en höna inte ha det.

Sill och ägg