Stekpannebröd med få kolhydrater
Nu är vi på plats nere i Alanya, det känns skönt att få flytta in i vår hyrda lägenhet igen.
Första dagarna har vi bott på hotell nere vid havet, eftersom vår hyresvärd varit kvar några dagar efter att vi kom.
Vi brukar träffas ungefär en gång per år, alltid bra att kunna gå igenom en del praktiska saker.
Vi har den bästa hyresvärd man kan tänka sig, en dansk man som verkligen gör allt för att vi ska trivas i hans fina lägenhet.
Vi kan själva bestämma vilka månader vi vill vara här och så delar vi på skåp och garderober i lägenheten.
Så skönt att slippa magasinera sakerna som vi gjort förr när vi bott på lägenhetshotell.
Tills vi kommer igång ordentligt så bjuder jag på några recept jag hittat på under tidigare resor.
Dagens recept är ett enkelt, glutenfritt pannkaksbröd som lätt fixas i stekpannan.
Det kom till av det som för tillfället fanns hemma i köksskåpen, det är verkligen kul att experimentera fram olika bröd.
Igår fick jag besked från Friends of Adam att de tyvärr inte kommer att börja baka mitt valnötsbröd.
Ingredienserna blev för dyra, valnötter, mandelmjöl, ägg, kokosolja och kesella ger ett rätt kostsamt bröd, men också mycket drygt.
LCHF-bröd innehåller ju i mitt fall bara de allra bästa av råvaror, så inköpspriset i ett sånt här nötbröd skiljer sig förstås mycket från billigare utfyllnad.
Känner du nån som har ett glutenfritt bageri som vågar satsa på ett bra bröd, som de kan sälja lite dyrare än annat bröd till oss som äter LCHF?
I så fall, skriv gärna en kommentar så kan jag kontakta dem.
Utsikt från vår balkong
Dagens brödrecept är däremot inte så dyrt att baka som valnötsbrödet.
Pumpakärnor, pofiber och linfrön ger ett fast och fint pannkaksbröd som här fick smak av kanel. Mycket gott till kaffet med smör och ost på.
Du kan variera kryddningen med malda brödkryddor, kummin, pepparkakskryddor eller varför inte prova finhackade örter.
Med lite sötning i smeten får du ett gott kaffebröd utan så många kolhydrater.
Det här är ett enkelt bröd för alla att göra på semestern i ett spartanskt kök eller kanske under en fjälltur på ett spritkök.
Pofiber, som trots att det är gjort av potatis har väldigt låg kolhydrathalt, väger nästan inget och passar därför fint att stoppa ned i packningen.
Pannkaksbröd med kanel
2 ägg
½ dl grädde eller kokosgrädde
½ dl linfrön
2 msk pumpafrön
2 msk pofiber
2 tsk kanel
½ tsk salt
2 msk smör/kokosolja till stekning
Vispa ihop ägg och grädde. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten, blanda väl.
Låt svälla en halvtimme innan smeten hälls i brynt smör i en liten stekpanna.
Grädda på svag värme i cirka 10 minuter, tills den nästan stannat på ytan.
Vänd med hjälp av en stekspade och grädda några minuter på andra sidan.
Låt glida ner på ett fat. Förvara i kylen och skär i bitar när den kallnat.