Lättlagat stekpannebröd med halloumi och morot

Semestermacka

Ibland när jag vill ha en snabbfixad smörgås till kaffet men inte har lust att börja baka så gör jag stekpannebröd.

Det här energirika ”brödet” blir riktigt bra, det ger både gott tuggmotstånd och har god smak.

Till kaffet är det gott att smaksätta med kanel eller kardemumma, men vill man äta det till sallad eller soppa blir det bäst med bara salt.

Morotsbröd

1 stor morot

50 g halloumi/eldost

2 ägg

1 dl yoghurt 10-17%

2 msk psylliumfrön eller chiafrön

20 mandlar

ev 1 tsk kanel/kardemumma

Salt

25 g smör

Riv morot och halloumi grovt och hacka mandlarna grovt.

Blanda med frön, yoghurt och ägg, rör om väl och smaksätt med kanel om du vill och salt.

Bryn smöret i en liten stekpanna, gärna en omelettpanna med keramisk botten så smeten inte fastnar.

Stek hälften av smeten i taget, platta till så det blir en jämn kaka.

Låt steka 5 minuter på medelvärme, vänd upp på lock och låt kakan glida ner i stekpannan.

Lägg locket på och grädda färdigt i fem minuter på svag värme.

Gör samma sak med resten av smeten, du kan också steka den som plättar.

Fler av mina bästa tips på lättbakade tilltugg till fikat och mycket annat smått och gott hittar du i min snart slutsålda kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Morötter på tre sätt på Morotens Dag

Alla dessa dagar

4 april är det Morotens dag, en dag värd att uppmärksamma tycker jag.

Jag är nämligen väldigt förtjust i morötter, vilket märks både här på bloggen och i mina kokböcker.

Här kommer några av mina favoritrecept på rätter som är både goda, nyttiga och rätt billiga.

Ät, njut och må gott.

Vegetarisk morotskaka på grönsaker från Ås Trädgård

Morotskaka 1 port

1 stor morot

1 dl riven ost

1 ägg

2 msk finstrimlad purjolök

2 msk smör/kokosolja

1 msk pumpafrön

Salt och peppar

Riv moroten grovt, blanda med ost och ägg.

Rör ner strimlad purjo och pumpafrön, smaksätt med salt och peppar.

Bryn smör och kokosolja i en liten stekpanna.

Bred ut smeten över botten och stek 5 minuter.

För en stekspade under så det inte bränns fast och skaka pannan lite då och då.

Vänd upp på ett lock och låt kakan glida ner i pannan.

Stek färdigt på andra sidan i några minuter.

Ät morotskakan som den är med en klick crème fraiche eller smetana.

Den är även god som tillbehör till kött eller fisk, då räcker den till två portioner.

Frittata med nässlor

Ugnsomelett med morötter och nässlor 1 port

2 ägg

1 dl förvällda nässelskott eller spenat

1 dl grovrivna morötter

2 msk hackad rödlök

2 msk smör

Salt och peppar

Bryn de rivna morötterna och löken i en liten stekpanna som tål ugnsvärme, salta och peppra.

Grovhacka nässlorna och vänd ner bland morötterna och låt fräsa en liten stund.

Vispa ihop äggen med lite salt och peppar, häll det över morotsblandningen och rör om lätt.

Fortsätt steka ett par minuter, sätt sen stekpannan i ugnen på 175º i 5 minuter.

Omeletten är god även kall, då kan den skäras i tårtbitar och serveras som tapas.

Morotslåda med svamp 4 port

2 stora morötter (ca 300-350g)

2 dl hackad, brynt blandsvamp

2 ägg

1 dl keso

1 dl grädde

2 msk pumpafrön

1 krm riven muskot

Salt och peppar

Skär morötterna i mindre bitar och koka mjuka i lättsaltat vatten.

Pressa i purépress och blanda med svamp, keso, ägg och grädde.

Rör om ordentligt så det blir en slät smet, smaksätt med muskot, salt och peppar.

Häll upp smeten i en smord ugnsform och grädda på 175° i 40 minuter.

Servera morotslådan med skirat smör och gurka, tomat eller en sallad.

I länkarna nedan kan du läsa mer om mina kokböcker.

Nedanför ser du ett bonustips, en enkel och god sallad med kokta morotsstrimlor, citron, salt, olivolja och pumpafrön.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Låt bönor förändra ditt liv – E-kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-kokbok

Marinerade Morötter med Citronolivolja och Pumpakärnor

Lättlagad gryta med högrev & spenat
Hej på er! Idag ska ni få recept på en grymt lättlagad gryta! Lätt att göra och god är den också så klart :) Passa på att laga extra mycket så har du en perfekt matlåderätt för resten av veckan! Ha en härlig söndag! :) Ett tips innan ni börjar laga middag, kika in på […]
Gul höstsoppa
God morgon! Ifall ni inte bestämt vad ni ska äta idag men vill ha något gott, värmande och färgglatt så rekommenderar jag ett storkok av denna soppa! Perfekt att ha nästa vecka som en lättare lunch eller värmande kvällsmat. Toppa med lite stekt fläsk eller ett par ägghalvor för en mer komplett måltid. Ha en […]
Rökig köttfärssås – grymt god snabbmat!
Halloj! Vem gillar inte köttfärssås? När jag var liten gillade jag faktiskt av någon anledning inte köttfärssås. Trots att mamma gjorde jättegod hemgjord köttfärssås som stod och puttrade länge. Jag brukade då istället äta bara spagetti totalt indränkt i dåvarande favoriten ”rivosto” toppat med typ en matsked köttfärssås. Nu är det tvärt om, ingen pasta, […]
LCHF Moussaka

Moussaka är en traditionell auberginebaserad maträtt på Balkanhalvön och i Mellanöstern, men den är närmast förknippad med Grekland och Turkiet. Den här versionen är då LCHF anpassad!

Gör så här
1) Sätt på ugnen, skiva aubergine och sötpotatis låt försteka på en plåt med bakplåtspapper i ca 10min.

2) Köttfärssås. Hacka lök och vitlök. Stek med smör i en stekpanna tills den ser mjuk/gyllenbrun ut och krydda med salt och peppar. Ha sedan i köttfärs och riven morot, stek i ca 5 min. Avsluta med att ha i tomatpuré, krossade tomater, och soja. Låt puttra några minuter.

3) Ostsås. Blanda grädde, crème fraiche, ost, ägg och kryddor i en kastrull och värm tills osten har smält.

4) Häll 1/3 av ostsåsen i botten av en ugnssäker form. Varva sedan aubergine, köttfärssås, sötpotatis, köttfärssås, aubergine osv. Avsluta med att hälla över resten av ostsåsen och strö även på lite riven ost. Gratinera mitt i ugnen i ca 30min.

Köttgryta med grönsaker

Köttgrytan tar en stund att koka – men det är den definitivt värd!

Gör så här
• Stek grytbitarna lätt med smör i en stekpanna.
• Hacka vitlök, dela gul lök i klyftor och skiva morötter, lägg i stekpannan. Krydda.
• Lägg allt i en gryta tillsammans med 2 dl rött vin.
• Koka upp i svag värme 1-2 timmar. Ju längre desto bättre. Häll i lite vatten om det behövs.
• När det återstår 30 minuter av koktiden; lägg i grädde, grovhackade champinjoner och zucchini.
• Smaka av och krydda eventuellt lite mer efter smak.

Köttgryta

En köttgryta med rödvin och gränsaker som tar en stund att koka – men värt besväret!

Gör så här

  1. Börja med att steka grytbitarna i smör i en stekpanna.
  2. Hacka vitlök, dela gul lök i klyftor och skiva morötter, lägg i stekpannan. Krydda.
  3. Lägg sedan i allt i grytan med 2 dl rött vin.
  4. Koka upp i svag värme i ca 1-2 timmar. Ju längre det får koka desto bättre slutresultat. Häll i lite vatten om det behövs.
  5. När det återstår 30 minuter av koktiden: lägg i grädde, grovhackade champinjoner, zucchini och paprika.
  6. Smaka av och krydda enligt smak!
LCHF recept för Buljongkokt kyckling med vitvinsås

Att sjuda kycklingen i buljong gör den saftig, och en liten rotfrukt i såsen gör den lite krämigare men kör du striktare LCHF så är det bara att skippa den.

Gör så här
1. Skör rödlök och morot i stora bitar och lägg tillsammans med kycklingsfileérna i en kastrull.
2. Tillsätt lagerblad och häll på kallt vaten så att det precis täcker. Ställ åt sidan.
3. Finhacka schalottenlöken och skala och skär jordärtkockan i bitar. Fräs i smör i en kastrull. Häll på vin och låt koka ner till hälften.
4. Tillsätt vatten, fond och grädde. Koka tills rotfrukten är mjuk.
5. Koka också upp kycklingen och låt sjuda ca 10 minuter. Skär dem sedan i sneda skivor.
6. Hacka dillen och lägg i såsen tillsammans med mjölk. Mixa såsen slät och smaka av med salt och peppar.
7. Koka sparrisen och servera med kycklingen och såsen.