Morötter på 3 sätt och Åre Höstmarknad

Säsongsmat

Jag ställde frågan här på bloggen i förra inlägget om 3 kålrätter vad ni läsare önskar mer av härinne.

En önskan kom, om mer enkla grönsaksrätter på det som är i säsong.

Då passar de här 3 morotsrätterna riktigt bra, för alla er som vill äta lokalproducerade läckerheter när de smakar som bäst.

Själv är jag på väg till en av landets största marknader, Åre Höstmarknad, som innehåller mycket av närproducerad mat.

Jag finns där i dagarna 3, fredag till söndag, 27-29 september, tillsammans med Margareta Marples som säljer sin kombucha från Kall Naturkompani.

Jag signerar mina kokböcker, bjuder på frökex från Huså Bröd (mycket lokalt, de görs på andra sidan Åreskutan) och pratar om mitt sätt att laga mat med alla som är intresserade.

Vegetarisk morotskaka på grönsaker från Ås Trädgård

Morotskaka 1 port

1 stor morot

1 dl riven ost

1 ägg

2 msk finstrimlad purjolök

2 msk smör/kokosolja

1 msk pumpakärnor

Salt och peppar

Riv moroten grovt, blanda med ost och ägg.

Rör ner strimlad purjo och pumpakärnor, smaksätt med salt och peppar.

Bryn smör och kokosolja i en liten stekpanna.

Bred ut smeten över botten och stek 5 minuter.

För en stekspade under så det inte bränns fast och skaka pannan lite då och då.

Vänd upp på ett lock och låt kakan glida ner i pannan.

Stek färdigt på andra sidan i några minuter.

Ät morotskakan som den är med en klick crème fraiche eller smetana.

Den är även god som tillbehör till kött eller fisk, då räcker den till två portioner.

Turkisk morotsröra från Birgitta Höglunds bästa grilltips
Foto Mikael Eriksson

Turkisk morotsröra

2 stora morötter

100 g smör

½ dl turkisk yoghurt

½ dl smetana

½-1 tsk salt

½ krm cayennepeppar

Skala och riv morötterna grovt, smält smöret i en stekpanna och rör ner det rivna, krydda med salt och cayenne.

Låt morötterna småkoka mjuka i smöret i 10 minuter, rör då och då.

Ta från värmen och rör ner yoghurt och smetana, smaka av om det behövs mer kryddor.

Röran kan mixas slät med stavmixer eller serveras som den är, den smakar bäst serverad ljummen.

För en mejerifri morotsröra byt ut yoghurt och smetana mot kokosgrädde och smöret mot kokosolja, salta då morötterna lite extra.

Receptet finn med i min grillkokbok, Birgitta Höglunds bästa grilltips, med förord skrivet  av Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak.

Morotslåda 4 port

2 stora morötter (ca 300-350g)

2 ägg

1 dl keso

1 dl grädde

1 krm riven muskot

Salt och peppar

Skär morötterna i mindre bitar och koka mjuka i lättsaltat vatten.

Pressa i purépress och blanda med keso, ägg och grädde.

Rör om ordentligt så det blir en slät smet.

Smaksätt med muskot, salt och peppar.

Häll upp smeten i en smord ugnsform och grädda på 175° i 40 minuter.

Servera morotslådan med skirat smör eller som tillbehör till kokt skinka, prinskorv och köttbullar.

Det här receptet är en finsk jultradition som alltid fanns med på jularna hemma hos oss, men då med ris och smaksatt med en hel del socker.

Det finska originalet är rätt sött, men jag tycker morötternas egen sötma räcker.

På bilden här ovan har jag förstärkt morotslådan med lite smörbrynt svamp, pumpakärnor är också gott att ha i om man äter den utan kött till.

Receptet finns med i Gammaldags husmanskost som jag skrev tillsammans med LCHF-rörelsens grundare Dr Annika Dahlqvist.

Lättlagad gryta med högrev & spenat
Hej på er! Idag ska ni få recept på en grymt lättlagad gryta! Lätt att göra och god är den också så klart :) Passa på att laga extra mycket så har du en perfekt matlåderätt för resten av veckan! Ha en härlig söndag! :) Ett tips innan ni börjar laga middag, kika in på […]
Gul höstsoppa
God morgon! Ifall ni inte bestämt vad ni ska äta idag men vill ha något gott, värmande och färgglatt så rekommenderar jag ett storkok av denna soppa! Perfekt att ha nästa vecka som en lättare lunch eller värmande kvällsmat. Toppa med lite stekt fläsk eller ett par ägghalvor för en mer komplett måltid. Ha en […]
Rökig köttfärssås – grymt god snabbmat!
Halloj! Vem gillar inte köttfärssås? När jag var liten gillade jag faktiskt av någon anledning inte köttfärssås. Trots att mamma gjorde jättegod hemgjord köttfärssås som stod och puttrade länge. Jag brukade då istället äta bara spagetti totalt indränkt i dåvarande favoriten ”rivosto” toppat med typ en matsked köttfärssås. Nu är det tvärt om, ingen pasta, […]
LCHF Moussaka

Moussaka är en traditionell auberginebaserad maträtt på Balkanhalvön och i Mellanöstern, men den är närmast förknippad med Grekland och Turkiet. Den här versionen är då LCHF anpassad!

Gör så här
1) Sätt på ugnen, skiva aubergine och sötpotatis låt försteka på en plåt med bakplåtspapper i ca 10min.

2) Köttfärssås. Hacka lök och vitlök. Stek med smör i en stekpanna tills den ser mjuk/gyllenbrun ut och krydda med salt och peppar. Ha sedan i köttfärs och riven morot, stek i ca 5 min. Avsluta med att ha i tomatpuré, krossade tomater, och soja. Låt puttra några minuter.

3) Ostsås. Blanda grädde, crème fraiche, ost, ägg och kryddor i en kastrull och värm tills osten har smält.

4) Häll 1/3 av ostsåsen i botten av en ugnssäker form. Varva sedan aubergine, köttfärssås, sötpotatis, köttfärssås, aubergine osv. Avsluta med att hälla över resten av ostsåsen och strö även på lite riven ost. Gratinera mitt i ugnen i ca 30min.

Köttgryta med grönsaker

Köttgrytan tar en stund att koka – men det är den definitivt värd!

Gör så här
• Stek grytbitarna lätt med smör i en stekpanna.
• Hacka vitlök, dela gul lök i klyftor och skiva morötter, lägg i stekpannan. Krydda.
• Lägg allt i en gryta tillsammans med 2 dl rött vin.
• Koka upp i svag värme 1-2 timmar. Ju längre desto bättre. Häll i lite vatten om det behövs.
• När det återstår 30 minuter av koktiden; lägg i grädde, grovhackade champinjoner och zucchini.
• Smaka av och krydda eventuellt lite mer efter smak.

Köttgryta

En köttgryta med rödvin och gränsaker som tar en stund att koka – men värt besväret!

Gör så här

  1. Börja med att steka grytbitarna i smör i en stekpanna.
  2. Hacka vitlök, dela gul lök i klyftor och skiva morötter, lägg i stekpannan. Krydda.
  3. Lägg sedan i allt i grytan med 2 dl rött vin.
  4. Koka upp i svag värme i ca 1-2 timmar. Ju längre det får koka desto bättre slutresultat. Häll i lite vatten om det behövs.
  5. När det återstår 30 minuter av koktiden: lägg i grädde, grovhackade champinjoner, zucchini och paprika.
  6. Smaka av och krydda enligt smak!
LCHF recept för Buljongkokt kyckling med vitvinsås

Att sjuda kycklingen i buljong gör den saftig, och en liten rotfrukt i såsen gör den lite krämigare men kör du striktare LCHF så är det bara att skippa den.

Gör så här
1. Skör rödlök och morot i stora bitar och lägg tillsammans med kycklingsfileérna i en kastrull.
2. Tillsätt lagerblad och häll på kallt vaten så att det precis täcker. Ställ åt sidan.
3. Finhacka schalottenlöken och skala och skär jordärtkockan i bitar. Fräs i smör i en kastrull. Häll på vin och låt koka ner till hälften.
4. Tillsätt vatten, fond och grädde. Koka tills rotfrukten är mjuk.
5. Koka också upp kycklingen och låt sjuda ca 10 minuter. Skär dem sedan i sneda skivor.
6. Hacka dillen och lägg i såsen tillsammans med mjölk. Mixa såsen slät och smaka av med salt och peppar.
7. Koka sparrisen och servera med kycklingen och såsen.