Somrig soppa
Juni började med rätt blygsamma temperaturer runtom i landet, betydligt lägre än de vi vande oss vid i maj.
Då kan det sitta fint med en god soppa till middag, dagens tips är en lite annorlunda soppa på avokado.
Du kan också servera den som sås, ta då hälften av grädden, det smakar väldigt bra till fisk eller kyckling.
Servera ostvåfflor till efter mitt recept här nere, gärna med räkor i dillmajonnäs, så får du en riktigt näringsrik måltid.
Vill du ha variation eller komplement till sillen nu i midsommar så passar både våfflorna och soppan fint att bjuda på som en liten förrätt.
Snabblagad avokadosoppa 2 port
2 välmogna avokado
4 dl grädde/kokosgrädde
½ dl hackad gräslök
2 msk hackad timjan
2 msk smör/kokosolja
Några droppar Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja
Några droppar vit balsamvinäger
Salt och peppar
Mosa avokadon med gaffel direkt i kastrullen eller kör några varv med stavmixer.
Häll på grädde och kryddor, vispa och låt koka upp, smaksätt med Worcester och vinäger.
Sjud en minut medan du vispar, rör sen i örter och kokosolja.
Smaka av om soppan har lagom sälta och syra, servera med några ostvåffelhjärtan med räkor i dillmajonnäs.
Ostvåfflor/chaffles ca 3 st
3 dl riven mozzarella på påse eller riven halloumi
3 ägg
50 g smält smör
1 nypa salt
Vispa ihop alla ingredienser i en bunke.
Pensla våffeljärnet med lite smält smör och sprid ut smet över järnet med en slev.
Grädda våfflorna ca 4-5 minuter tills de fått fin färg, lägg dem på galler att svalna.
Värm dem strax innan serveringen i ugnen, lägg dem på gallret i en minut på 175º.
Du kan frysa in våfflorna och ta fram eftersom, tina då ett par minuter i ugnen eller i brödrost.
Dillmajonnäs
1 dl av min lättfixade majonnäs
1 dl finhackad dill
2 msk smetana/crème fraiche/kokosgrädde
½ tsk äppelcidervinäger
Salt och peppar
Rör samman majonnäs och smetana, smaksätt med vinäger, salt och peppar.
Blanda med dillen och låt stå en stund i kylen så smakerna utvecklas.
Blanda 50 g skalade räkor per portion med 2 msk dillmajonnäs till serveringen.
Vill du hellre bjuda på mina gröna ostvåffelhjärtan till soppan så hittar du recept på dem här.
I länkarna nedan kan du läsa mer om mina kokböcker om du vill ha fler njutbara mattips eller presenttips.
De första tre är de som finns kvar av mina inbundna kokböcker, de följs av två som nu bara finns som E-bok.
Bakboken är helt slutsåld och det finns bara några få exemplar kvar av Gröna, sköna tillbehör, så passa på nu om du inte vill missa den.
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)
Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD