Grönfrukost och tankar om vår mat

Grönfrukost

Enkel mat i värmen

Idag tipsar jag i ord och bild om den grönfrukost jag och Lennart ätit senaste halvåret, för att vi ska få i oss rejält med viktiga vitaminer, mineraler, spårämnen och även proteiner på morgonen.

Vi har ju i över 6 år ätit nötfrukost till morgonkaffet och mått mycket gott av den, 1 dl blandade nötter ger oss en stor bredd av de livsviktiga ämnena.

Det är så gott med nötter och smörtärningar till kaffet, som att tugga på en grov smörgås, så vi fortsätter med den fast i en lite mindre portion.

Den huvudsakliga frukosten följer en stund efteråt, då blir det en skål som oftast innehåller de här ingredienserna, med lite variation:

Rejält med gröna blad, paprika, morötter, pumpakärnor, tomat, gurka, oliver, avokado, nån form av bönsallad och lite mjölksyrade grönsaker.

Proteinet till, förutom det i bönsalladen, kommer till exempel från några bitar sill, parmesan eller fetaost, några skivor kött/korv av hög kvalitet, ett kokt ägg eller tempeh som blivit en ny favorit i bönvärlden, jag tar helt enkelt vad som finns hemma.

Grönfrukost med tempeh

Jag håller matlagningen på en väldigt enkel nivå nu under sommaren, jag orkar precis som många andra, inte laga så avancerad mat i värmen.

Till lunch varierar jag mellan en bit kött, kalkon, kyckling, fisk eller skaldjur och till det en grönsallad med lite frukt eller bär som smaksättning.

Favoriterna som ger en härlig syra till salladen är kiwi, äpple, jordgubbar, havtorn eller körsbär och salladen blir extra god och näringsrik med olivolja och äppelcidervinäger eller granatäppelvinäger över.

Bönsallad är förstås ett stående tillbehör och ibland stekt ägg, en klick bearnaise, aioli eller smör om köttet är magert.

Kalkon, bacon, ägg, grönt och bönsallad till lunch

Ugnsbakade eller stekta rotfrukter blir det också till maten då och då för variation i smak och konsistens.

Jag äter idag en mindre mängd av både kött och smör mot tidigare, bönorna mättar väldigt bra så jag orkar helt enkelt inte lika mycket av det animaliska proteinet och fettet.

Middagen blir något liknande men i en lite mindre mängd, ofta med en laktovegetarisk bas som, ostomelett, tomatomelett eller några skivor halloumi.

Jag har sen 5 år dragit ner ordentligt på mjölkprodukterna, uteslöt dem helt en period när jag skrev min blogg Birgitta Höglunds Paleo.

Men i takt med att magen blivit bättre de senaste åren med hjälp av benbuljong och pre/probiotika så har jag börjat äta lite mer igen.

Grädde eller smetana kan vi njuta av till fest och glass blir det någon gång ibland när jag hittar nån av riktigt hög kvalitet.

Ostar är jag mer förtjust i och då blir det oftast get/fårost, halloumi, parmesan eller någon annan vällagrad ost.

Halloumi brukar ju de flesta grilla men det är inget alternativ just nu i denna hemska skogsbrandssommar.

Stekt halloumi med kikärter och spenat

Den gnissliga osten är väldigt god även att steka och variera med olika tillbehör, på bilden ovan serverade jag den med en varm kikärtsröra med spenat och torkat renkött.

Ibland om jag inte är så hungrig till middag så steker jag halloumin tärnad och blandar med ägg till en äggröra och äter med lingon och kanel, det är väldigt gott ihop.

Istället för att äta så många produkter från hälsokostbutiken, så försöker jag alltså att få i mig det jag behöver genom naturlig mat.

I dagsläget blir det bara magnesium, omega-3 och kollagen, för att hålla mitt nervsystem och leder i form.

Jag brukar koka egen benbuljong på kyckling, men nu i sommarvärmen tar jag oftast kollagen som tillskott istället av ren bekvämlighet.

Jag märker en väldigt stor skillnad i mitt mående sen jag förra vintern började lägga till bönor i min dagliga mat när jag läst manuset till Låt bönor förändra ditt liv av Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.

Det här med baljväxter och annat grönt blir mer och mer viktigt på min tallrik, inte minst sen jag lärde mig ännu mer i ämnet när jag gjorde min bönkokbok tillsammans med författarna till boken härovan.

Lax med smörstekta morötter, paprika och ärtor, rucola, avokado och jordgubbar

Hur har då bönorna förändrat mitt liv, kanske du undrar?

Jag har idag vid snart 57 fått en ork och energi som jag inte haft sen jag var ung, knappt ens då…

Sover bättre trots den varma sommaren, mycket tack vare att klimakteriets värmeböljor är borta på nätterna.

Jag har även blivit starkare, fått mer muskler fast jag inte tränar styrketräning utan bara kör mitt vanliga gymnastikprogram och egna lymfmassage, som jag hållit på med i över 10 år.

Slankare har jag också blivit på kuppen, det är riktigt skönt för lederna att jag tappat de extrakilon som smög sig på mig i samband med ingången i klimakteriet.

Jag vid Nyköpingsån i midsommartid

Eftersom jag tränar och promenerar en del så blir det då och då ett mellanmål, särskilt när jag är ute i naturen.

Öländska bönchips och parmesan är bra att ha med i fickan eller ryggsäcken, det ger gott om energi och både pre- och probiotika.

Öländska bönchips till en mugg kaffe på utflykt vid Storsjön

Parmesan, bönchips och kikärtsröra som lättare picknick vid Stendörren

Jag hör av många jag träffat när jag varit ute och signerat mina kokböcker att de har problem med just ökad vikt när de kommit upp i övergångsåldern.

De kan ha ätit LCHF i flera år och mått gott av det, men vid 50-60 så händer något och de ökar i vikt igen.

Min övertygelse är att vi människor är anpassade sen urminnes tider att äta en blandkost som innehåller både animalier och vegetabilier.

Men de senaste decennierna med ändrade matvanor som innehåller mycket industrimat med raffinerat socker och vetemjöl har ställt till problem i tarmsystemet hos många.

När vi sen hittat till lågkolhydratkosten blir vi först av med många av de problem och inflammationer i kroppen som orsakats av det stora intaget av godis, kakor, mackor, pasta, pizza, öl och drinkar.

Men jag har förstått av de här samtalen att det kan dyka upp nya problem om man blir alltför strikt i sin kosthållning.

Personligen tror jag att en strikt lågkolhydratkost där du lämnar ut de flesta grönsaker, frukt och även bär gör att tarmen på sikt får brist på de goda tarmbakterierna.

Så jag fortsätter på min inslagna väg med mycket grönt till maten och en daglig dos av ca 1 dl baljväxter och 1 msk mjölksyrade grönsaker.

Du som känner dig tveksam om det här med bönor kan vara nånting för dig, läs gärna bönböckerna,  gör ett försök och hör av dig i kommentarerna hur det går.

Du kan också gå med i Facebookgruppen Låt bönor förändra ditt liv och ta del av det som vi författare och medlemmarna i gruppen delar med oss av därinne.

Ta det lugnt nu i värmen tills sommaren återgått till det normala och kom ihåg att dricka mycket, glöm inte saltet som är väldigt viktigt för att vi ska må bra.

Rökt laxsallad med chiliaioli, ägg, avokado och kikärtor på picknick i Wonderbag vid Storsjön

 

Semesterbilder och grilltips från stugan i Dalarna

Grillad fläskkarré med tillbehör

Njutningsfylld semester

Hej på er i sommarvärmen, tittar in en sväng på min semester, det har varit skönt att vara helt ouppkopplad ett tag.

Vilken otrolig sommar vi just nu får uppleva, solen och värmen flödar som aldrig förr.

Härligt för många men tyvärr med följd att det blir för lite vatten till växtligheten på många håll.

Det märkte jag inte minst när jag var i min sommarstuga i nordvästra Dalarna förra veckan, Fuluälven har aldrig haft så lite vatten som nu.

Jag bjöd min syster Monica och systerdotter Martina och hennes hund Loke på grillmiddag när de kommit till sin stuga.

Efter middagen satte vi ut bord och stolar mitt i älven och njöt av svalka och en fin rom med lite ugnsbakade fikon till.

Syster, jag och Loke njuter av en varm och myggfri kväll i Fuluälven

Före maten gjorde jag ett tilltugg till ett glas mousserande vin på Lava Cheese, ett nytt och väldigt gott ostsnacks från Island som jag köpte tidigare i sommar på en matfestival i Kungsträdgården.

På det la jag tunna skivor av lättrökt och torkat renkött från Jillie Ren och Vilt, en skiva av de ugnsbakade fikon som jag hittat på Wijnjas och en kvist citrontimjan, de smakerna harmonierade väldigt fint till ostkexet.

Wonderbag som vinkylare

Vinet och romen hölls riktigt kall i värmen i mini-Wonderbag med hjälp av bara en kylklamp.

Eftersom min kallkälla hade torkat ut så använde jag min större Wonderbag som kylväska i stugan under de dagar vi var där.

Monica har el och kyl/frys i sin stuga så jag kunde byta ut kylklamparna några gånger så maten hölls kall hela tiden.

Grilltillbehör på mitt sätt

Jag gjorde en edamamesalsa med mango, koriander och chili och en grönsallad med avokado, cocktailtomater, oliver, pumpakärnor, timjan och gräslök till grillad fläskkarré, halloumi och paprika.

Tre Peppar bearnaisesås från Ica, en tomatröra med valnötter och en riktigt god chilisås från Fredrikssons Smakglädje på Öland smakade riktigt bra till det grillade.

Eftersom min stuga är helt utan moderniteter som el och vatten så är det skönt att ta kunna ta till lite färdigmat ibland, även för en kock.

Edamamesalsa och avokadosallad

Edamamebönor, mango, chili och koriander

Vill du hellre göra egen bearnaise så hittar du mitt bästa recept här och chilisås utan socker hittar du här nere i ingredienslistan.

Idag får du ett av mina recept på en smakrik grillmarinad, den passar även bra till kyckling och fisk.

Tänk på att vara väldigt försiktig med elden när du grillar i sommar när det är så torrt överallt.

Loke svalkar tassarna i Fuluälven

Chilimarinad till 1 kg fläskkarré

1 dl chilisås

1 dl olivolja

2 msk hackad, färsk rosmarin, timjan och oregano  eller

1 msk torkade örter

1 tsk paprikapulver

2 rivna vitlöksklyftor

1 msk tamarisoya

1 tsk Worcestershiresauce

1 liten finhackad, färsk chili eller 1-2 tsk chiliflingor

Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke.

Vill du ha en starkare marinad, så låter du kärnorna vara kvar i chilin, annars skrapar du bort dem.

Skiva karrén eller skär den i jämnstora kuber till grillspett.

Lägg köttet i en kraftig plastpåse, häll över marinaden.

Lägg på ett fat i kylen och låt marinera 12-48 timmar, vänd några gånger under tiden.

Ska du åka till en stuga utan el så kan du lägga in den i frysen efter marineringen och ta fram i lagom tid så den tinar innan middagen.

Torka av överflödig marinad innan du grillar köttet och pensla med olivolja.

Då får du en jämn och fin grillyta och minskar risken att det bränns.

Salta och peppra lätt på båda sidor under grillningen.

Grillning på gång vid Fuluälven

Vill du ha fler tips till sommarens alla grillmiddagar så får du väldigt gärna stötta mitt matbloggande genom att köpa min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Idag och i morgon söndag kan du träffa mig och min syster Monica när vi kommer att ha gårdsloppis i Jämtland och delta i Loppisrundan i Nälden, du hittar oss på Näldenvägen 41.

Jag kommer att ta med några av mina kokböcker också, om du vill passa på att köpa ett signerat exemplar.

Här nedan följer några bilder från vår härliga utflykt till Nipfjället och en från Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär.

Jag är så lycklig att jag efter de senaste årens träning nu klarar av att gå även lättare vandringar i fjällterräng.

Städjan

Loke på Nipfjället

Nipfjället

Vilopaus med Öländska bönchips, torkat renkött, avokado, paprika och parmesan

Utflyktsmellanmål

Jag vid Njupeskär med syster Monica, systerdotter Martina och Loke

Vit pizza med halloumi och gremolata, besök på Öländska bönchips och några semestertips från Öland

Rundtur på Öland

Precis som på nyårsdagen är pizza väldigt populär mat hos många även på midsommardagen.

Idag får du därför ett lättlagat recept som såg dagens ljus på Öland för några veckor sen.

Då tog jag tåget ner till Kalmar och hälsade på hos Maryanne och Ulf Wahlquist som driver Öländska Bönchips.

Paret är sen många år välkända på ön, då de på 90-talet hade några mycket populära restauranger inriktade på vegetarisk och ayurvedisk mat.

Efter att jag skrev Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken så inledde vi ett samarbete där jag bjuder på deras bönchips när jag är ute och signerar mina kokböcker.

Jag delar också med mig av recept som passar ihop med bönchipsen, dem hittar du här.

Där finns även en bit ner på sidan en kod som ger dig 40 kr rabatt på kokboken hos förlaget Bladh by Bladh.

Efter att jag blivit hämtad på Kalmar station åkte vi över den långa bron till bönchipsfabriken i Färjestaden.

Det var fascinerande att se hur chipsen framställs, det är ett både tidskrävande och tungt mathantverk.

Ekologiskt odlade bruna bönor från Öland

Arbete med bönchipsdegen

De malda bönorna knådas till en fast deg tillsammans med lite rismjöl, psylliumfröskal och havssalt.

Degen kavlas sen genom specialgjorda valsar och skärs i små bitar av rullande sporrar.

Innan kavlingsmaskinen installerades kavlade och skar Maryanne chipsen för hand, så det har blivit en hel del lättare med hjälp av tekniken.

Bönchipsen friteras sen en kort stund på låg temperatur i rapsolja i vanliga restaurangfritöser, även det ett hantverk.

Här i min något skakiga film från mobilkameran kan du se litegrann av hur det går till.

Maryanne och Carina som jobbar på fabriken sköter friteringen av chipsen, ett varmt och tidskrävande arbete i de små fritöserna.

Ulf mal bönorna, blandar degen så den får precis rätt konsistens och sköter kavlingen i löpandeband-maskinen.

Det är viktigt att ta upp bönchipsen i rätt tid, innan de blir mörka, den korta processen gör att de smakar riktigt gott utan den brända och oljiga bismak som blir på många andra chips.

Det bildas ju inte heller akrylamid på samma sätt vid lågtempfritering, som när t ex potatischips friteras vid hög temperatur.

De färdigfriterade chipsen saltas och kryddas sen, kryddorna och även saltet finmals i kaffekvarnar inför varje tillfälle, så de bibehåller all sin smak.

De får svalna och bärs sen upp för en lång stege till en takhög packningsmaskin, som fördelar chipsen ner i de små påsarna och försluter dem.

Packning av bönchips

Packmaskin i bönchipsfabriken

Därefter packas påsarna direkt i kartonger som skickas ut till kunderna, den största är Apoteket och Apotea.se.

Bönchipsen kom till av en slump, det var en misslyckad falafelsmet som blev grunden till det idag så populära chipset, här kan du läsa mer om det.

Efter arbetsdagen åkte vi och köpte jordgubbar på den vackra gårdsbutiken Stenladan i Algutsrum, där fick jag se alla de bönsorter som odlas på Öland, den karga jorden och varma klimatet är perfekt just för bönodling.

Gårdsbutiken Stenladan i Algutsrum på Öland

Gula ärtor och yinyang-bönor odlade på Öland

Öländska jordgubbar, ljuvligt goda

Maryanne gjorde en variant av min glutenfria bönpizza från bönkokboken, den här gången med kikärtor istället.

Det passade väldigt bra eftersom vi skulle äta en vit pizza, alltså en utan tomatsås.

Den blev lite grön också, med örter plockade i trädgården och växthuset.

Pizzorna blev fantastiskt goda, Ulf tyckte till och med att den var bättre än den vanliga pizza de brukar göra själva och som de haft på sina restauranger, ett betyg jag blev mycket glad över.

Maryanne i det härliga växthuset

Efter en lång dag blev det en kort kvällspromenad i omgivningarna och sen tidigt i säng, jag sov fantastiskt gott i gäststugan som tidigare var deras restaurangkök på den gamla gården.

Morgonkaffe med lite nötter till fick jag serverat av Ulf i det stora växthuset på gården, det följdes av en fantastiskt god ostomelett med tomater och sparris som Maryanne lagat åt mig, så lyxigt.

Ostomelett med sparris och tomat

Arla morgonstund i växthuset

Jag förstår att deras Bed&Breakfast-gäster stormtrivdes på den tiden det begav sig, maken till gästvänliga och generösa människor får man leta länge efter.

De har samlat sina mest populära recept från restaurangåren i en kokbok, ”Med fria händer i det vegetariska köket”, som idag tyvärr är slutsåld.

Maryanne och Ulf med sin fina kokbok

Stenkonst på Öland

Skvaltkvarn med Blå Jungfrun i fjärran

Långe Erik på Ölands norra udde

Efter frukosten gav vi oss av upp mot de norra delarna av ön, så jag fick se Blå Jungfrun på avstånd och Långe Erik på nära håll, en imponerande fyr.

Vi gjorde ett fikastopp på Krokens Sallad och Fisk i Byxelkrok, där jag åt något så ovanligt men gott till kaffet som en Öländsk kroppkaka med grädde, smör och lingon.

Tyvärr glömde jag att ta en bild men här en lånad från Krokens Facebooksida.

Öländska kroppkakor på Krokens Sallad och Fisk i Byxelkrok

Kroppkakorna på Öland är till skillnad mot många kusiner på fastlandet glutenfria, så jag passade förstås på att avnjuta en.

Det var det godaste kaffetillbehöret jag ätit på mycket länge, den höll mig dessutom mätt i många timmar.

Efter det bastanta fikat var det skönt med en promenad i Trollskogen där vi gick ut och tittade på havet på östra sidan av ön.

Trollskogen på Öland

Sen var det dags att bege oss söderut, vi skulle besöka Solliden innan jag måste vara tillbaka i Kalmar och tåget hem till Stockholm.

På Kungafamiljens eget kafé, Kaffetorpet, åt jag en väldigt god halloumisallad med bruna bönor och rabarbersalsa, den ska jag försöka skapa ett recept på framöver.

Det blev också ett besök i fina matbutiken Fredrikssons Smakglädje, den 12 augusti kommer jag att återvända dit för att signera kokböcker och bjuda på bönchips.

Halloumisallad med bruna bönor, aioli och rabarbersalsa på Kaffetorpet

Rabarbersalsa

Fredrikssons Smakglädje på Solliden

Öländska Bönchips på Fredrikssons

Gårdsbutiken Stenladan, som jag skrev om häruppe, kommer också att börja sälja bönkokboken, det blir en signering även där den helgen.

Det var en mycket trevlig och lyckad minisemester jag fick uppleva, ett stort tack till Maryanne och Ulf för att ni välkomnade mig så varmt.

Det är så roligt att träffa nya vänner som delar min förtjusning för naturligt god mat att njuta av.

Nu efter hela den här långa reseberättelsen är det äntligen dags för det vita pizzareceptet, tänk på att även om de ser små ut så mättar de otroligt bra.

Vill du hellre göra en pizza med tomatsås, så hittar du 3 av mina bästa recept här.

Ulf och Maryanne gillade min halloumipizza

Halloumipizza med kikärtor 8 små

3 dl grovriven halloumi

3 dl kokta kikärtor

3 ägg

Lite salt

Mosa kikärtorna grovt med en gaffel och blanda väl med äggen och den rivna osten, smaka av med salt.

Låt smeten stå en stund att svälla innan den breds ut till små rundlar på två bakplåtspapper, knappt centimetertjocka.

Om du vill kan du göra en stor pizza istället, men jag tycker de blir godare som små.

Ställ in en plåt i 250º så den blir riktigt varm, dra sen försiktigt över bakplåtspapperet med pizzorna till plåten.

Förgrädda botten i mitten på ugnen i tio minuter så pass så den stannar och får lite färg.

Upprepa samma procedur med bottnarna på nästa bakplåtspapper.

Under tiden gör du gremolatan som ska smaksätta pizzan.

Pizzatillverkning

Maryannes gremolata

2 dl bladpersilja

2 dl basilika

3 rivna vitlöksklyftor

Rivet skal av 1 ekologisk citron

1 dl olivolja

Salt

Mortla alla ingredienser eller kör ihop dem snabbt i en mixer, smaka av om det behövs mer salt.

Halloumipizza

Pizzafyllning

200 g mozzarella, gärna buffel

2 dl nyriven parmesan

Gremolata

Bryt mozzarellan i bitar och fördela över pizzorna.

Skeda över gremolatan och avsluta med en hög riven parmesan.

Grädda högt upp i ugnen i 5-8 minuter på 250º så osten smälter och pizzan får lite färg.

Maryanne serverade pizzan med en sallad på tomater, avokado, stekt halloumi och cashewnötter och nykokt grön sparris, så njutbart.

Nyfikna grannar på kvällspromenaden

Vit pizza med halloumi och gremolata, besök på Öländska bönchips och några semestertips från Öland

Rundtur på Öland

Precis som på nyårsdagen är pizza väldigt populär mat hos många även på midsommardagen.

Idag får du därför ett lättlagat recept som såg dagens ljus på Öland för några veckor sen.

Då tog jag tåget ner till Kalmar och hälsade på hos Maryanne och Ulf Wahlquist som driver Öländska Bönchips.

Paret är sen många år välkända på ön, då de på 90-talet hade några mycket populära restauranger inriktade på vegetarisk och ayurvedisk mat.

Efter att jag skrev Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken så inledde vi ett samarbete där jag bjuder på deras bönchips när jag är ute och signerar mina kokböcker.

Jag delar också med mig av recept som passar ihop med bönchipsen, dem hittar du här.

Där finns även en bit ner på sidan en kod som ger dig 40 kr rabatt på kokboken hos förlaget Bladh by Bladh.

Efter att jag blivit hämtad på Kalmar station åkte vi över den långa bron till bönchipsfabriken i Färjestaden.

Det var fascinerande att se hur chipsen framställs, det är ett både tidskrävande och tungt mathantverk.

Ekologiskt odlade bruna bönor från Öland

Arbete med bönchipsdegen

De malda bönorna knådas till en fast deg tillsammans med lite rismjöl, psylliumfröskal och havssalt.

Degen kavlas sen genom specialgjorda valsar och skärs i små bitar av rullande sporrar.

Innan kavlingsmaskinen installerades kavlade och skar Maryanne chipsen för hand, så det har blivit en hel del lättare med hjälp av tekniken.

Bönchipsen friteras sen en kort stund på låg temperatur i rapsolja i vanliga restaurangfritöser, även det ett hantverk.

Här i min något skakiga film från mobilkameran kan du se litegrann av hur det går till.

Maryanne och Carina som jobbar på fabriken sköter friteringen av chipsen, ett varmt och tidskrävande arbete i de små fritöserna.

Ulf mal bönorna, blandar degen så den får precis rätt konsistens och sköter kavlingen i löpandeband-maskinen.

Det är viktigt att ta upp bönchipsen i rätt tid, innan de blir mörka, den korta processen gör att de smakar riktigt gott utan den brända och oljiga bismak som blir på många andra chips.

Det bildas ju inte heller akrylamid på samma sätt vid lågtempfritering, som när t ex potatischips friteras vid hög temperatur.

De färdigfriterade chipsen saltas och kryddas sen, kryddorna och även saltet finmals i kaffekvarnar inför varje tillfälle, så de bibehåller all sin smak.

De får svalna och bärs sen upp för en lång stege till en takhög packningsmaskin, som fördelar chipsen ner i de små påsarna och försluter dem.

Packning av bönchips

Packmaskin i bönchipsfabriken

Därefter packas påsarna direkt i kartonger som skickas ut till kunderna, den största är Apoteket och Apotea.se.

Bönchipsen kom till av en slump, det var en misslyckad falafelsmet som blev grunden till det idag så populära chipset, här kan du läsa mer om det.

Efter arbetsdagen åkte vi och köpte jordgubbar på den vackra gårdsbutiken Stenladan i Algutsrum, där fick jag se alla de bönsorter som odlas på Öland, den karga jorden och varma klimatet är perfekt just för bönodling.

Gårdsbutiken Stenladan i Algutsrum på Öland

Gula ärtor och yinyang-bönor odlade på Öland

Öländska jordgubbar, ljuvligt goda

Maryanne gjorde en variant av min glutenfria bönpizza från bönkokboken, den här gången med kikärtor istället.

Det passade väldigt bra eftersom vi skulle äta en vit pizza, alltså en utan tomatsås.

Den blev lite grön också, med örter plockade i trädgården och växthuset.

Pizzorna blev fantastiskt goda, Ulf tyckte till och med att den var bättre än den vanliga pizza de brukar göra själva och som de haft på sina restauranger, ett betyg jag blev mycket glad över.

Maryanne i det härliga växthuset

Efter en lång dag blev det en kort kvällspromenad i omgivningarna och sen tidigt i säng, jag sov fantastiskt gott i gäststugan som tidigare var deras restaurangkök på den gamla gården.

Morgonkaffe med lite nötter till fick jag serverat av Ulf i det stora växthuset på gården, det följdes av en fantastiskt god ostomelett med tomater och sparris som Maryanne lagat åt mig, så lyxigt.

Ostomelett med sparris och tomat

Arla morgonstund i växthuset

Jag förstår att deras Bed&Breakfast-gäster stormtrivdes på den tiden det begav sig, maken till gästvänliga och generösa människor får man leta länge efter.

De har samlat sina mest populära recept från restaurangåren i en kokbok, ”Med fria händer i det vegetariska köket”, som idag tyvärr är slutsåld.

Maryanne och Ulf med sin fina kokbok

Stenkonst på Öland

Skvaltkvarn med Blå Jungfrun i fjärran

Långe Erik på Ölands norra udde

Efter frukosten gav vi oss av upp mot de norra delarna av ön, så jag fick se Blå Jungfrun på avstånd och Långe Erik på nära håll, en imponerande fyr.

Vi gjorde ett fikastopp på Krokens Sallad och Fisk i Byxelkrok, där jag åt något så ovanligt men gott till kaffet som en Öländsk kroppkaka med grädde, smör och lingon.

Tyvärr glömde jag att ta en bild men här en lånad från Krokens Facebooksida.

Öländska kroppkakor på Krokens Sallad och Fisk i Byxelkrok

Kroppkakorna på Öland är till skillnad mot många kusiner på fastlandet glutenfria, så jag passade förstås på att avnjuta en.

Det var det godaste kaffetillbehöret jag ätit på mycket länge, den höll mig dessutom mätt i många timmar.

Efter det bastanta fikat var det skönt med en promenad i Trollskogen där vi gick ut och tittade på havet på östra sidan av ön.

Trollskogen på Öland

Sen var det dags att bege oss söderut, vi skulle besöka Solliden innan jag måste vara tillbaka i Kalmar och tåget hem till Stockholm.

På Kungafamiljens eget kafé, Kaffetorpet, åt jag en väldigt god halloumisallad med bruna bönor och rabarbersalsa, den ska jag försöka skapa ett recept på framöver.

Det blev också ett besök i fina matbutiken Fredrikssons Smakglädje, den 12 augusti kommer jag att återvända dit för att signera kokböcker och bjuda på bönchips.

Halloumisallad med bruna bönor, aioli och rabarbersalsa på Kaffetorpet

Rabarbersalsa

Fredrikssons Smakglädje på Solliden

Öländska Bönchips på Fredrikssons

Gårdsbutiken Stenladan, som jag skrev om häruppe, kommer också att börja sälja bönkokboken, det blir en signering även där den helgen.

Det var en mycket trevlig och lyckad minisemester jag fick uppleva, ett stort tack till Maryanne och Ulf för att ni välkomnade mig så varmt.

Det är så roligt att träffa nya vänner som delar min förtjusning för naturligt god mat att njuta av.

Nu efter hela den här långa reseberättelsen är det äntligen dags för det vita pizzareceptet, tänk på att även om de ser små ut så mättar de otroligt bra.

Vill du hellre göra en pizza med tomatsås, så hittar du 3 av mina bästa recept här.

Ulf och Maryanne gillade min halloumipizza

Halloumipizza med kikärtor 8 små

3 dl grovriven halloumi

3 dl kokta kikärtor

3 ägg

Lite salt

Mosa kikärtorna grovt med en gaffel och blanda väl med äggen och den rivna osten, smaka av med salt.

Låt smeten stå en stund att svälla innan den breds ut till små rundlar på två bakplåtspapper, knappt centimetertjocka.

Om du vill kan du göra en stor pizza istället, men jag tycker de blir godare som små.

Ställ in en plåt i 250º så den blir riktigt varm, dra sen försiktigt över bakplåtspapperet med pizzorna till plåten.

Förgrädda botten i mitten på ugnen i tio minuter så pass så den stannar och får lite färg.

Upprepa samma procedur med bottnarna på nästa bakplåtspapper.

Under tiden gör du gremolatan som ska smaksätta pizzan.

Pizzatillverkning

Maryannes gremolata

2 dl bladpersilja

2 dl basilika

3 rivna vitlöksklyftor

Rivet skal av 1 ekologisk citron

1 dl olivolja

Salt

Mortla alla ingredienser eller kör ihop dem snabbt i en mixer, smaka av om det behövs mer salt.

Halloumipizza

Pizzafyllning

200 g mozzarella, gärna buffel

2 dl nyriven parmesan

Gremolata

Bryt mozzarellan i bitar och fördela över pizzorna.

Skeda över gremolatan och avsluta med en hög riven parmesan.

Grädda högt upp i ugnen i 5-8 minuter på 250º så osten smälter och pizzan får lite färg.

Maryanne serverade pizzan med en sallad på tomater, avokado, stekt halloumi och cashewnötter och nykokt grön sparris, så njutbart.

Nyfikna grannar på kvällspromenaden

Goda tips till Midsommar

Goda favoriter

Idag får du tips på några av mina egna lättlagade smakfavoriter till Midsommarfesten.

Sill, lax och jordgubbar, svensk njutningsmat på hög nivå.

Jag önskar alla mina läsare en riktigt god och glad Midsommar.

Krämig örtsill

2 inlagda sillfiléer eller 120 g avrunnen

1 dl crème fraiche

½ dl majonnäs

½ pressad citron

2 msk finhackad gräslök

2 msk finhackad persilja

2 rivna vitlöksklyftor

Några droppar Worcestershiresauce

Vitpeppar

Rör ihop alla ingredienser till såsen.

Lägg ner skurna, avrunna skivor av inlagd sill.

Täck över och låt stå i kyl till nästa dag, då utvecklas mer smaker.

Smaka av om du vill ha mer sälta i såsen.

Chilimarinerad lax 4 port

4 bitar lax à 150-200 g, helst viltfångad

2 msk olivolja

2 tsk chiliflingor

Saft av 1 citron

Blanda samman ingredienserna till marinaden.

Lägg laxbitarna i en plastpåse och häll över marinaden.

Massera försiktigt så marinaden fördelas jämnt kring fisken.

Lägg på ett fat och ställ i kylen några timmar.

Stek eller grilla fisken ett par minuter på var sida. Servera med grillade grönsaker och aioli.

Grön aioli

2 äggulor

2 dl olivolja

1 dl finhackad citronmeliss

½ dl finhackad rucola

Saft av ½ lime

1 riven vitlöksklyfta

Salt och peppar

Lite Worcestershiresauce

Knäck äggulorna ner i en bunke. Blanda ner vitlök och limesaft.

Mixa oljan tillsammans med örterna så den blir riktigt grön.

Vispa äggsmeten kraftigt medan du häller i oljan riktigt sakta och försiktigt från början i en smal stril.

När aiolin bundit ihop riktigt kan du hälla på oljan lite snabbare.

Smaksätt med salt, peppar, Worcester och ev mer limesaft.

Aiolin håller cirka en vecka i kylen.

Sallad med chèvre och jordgubbar 4 port

Romansallad

16 jordgubbar

100 g chèvre

1 dl cashewnötter

Strimlat skal av en ekologisk citron

Finhackad rosmarin

Kallpressad olivolja och balsamvinäger

Lägg ut några fina salladsblad runt tallriken.

Smula över osten och lägg på jordgubbar och nötter.

Finstrimla citronskal och rosmarin, strö över tallrikarna.

Ringla olivolja och vinäger över salladen strax innan serveringen.

Jordgubbar

Jordgubbar med kardemummacrème

2 dl crème fraiche

½ tsk nymald kardemumma

Äkta vaniljpulver

Vispa crème fraichen riktigt hårt med elvisp, tar uppåt 4-5 min.

Den blir så hård att den går att spritsa, om man vill. Rör ner vaniljpulver och kardemumma.

Lägg upp i glas tillsammans med jordgubbar.

Tycker du om mina tips och recept så köp gärna nyutgåvan av min grillkokbok som kom förra veckan.

Klicka på bilden nedan så kommer du till Lumio Förlag där du kan beställa den.

Smaka på Stockholm

Gazpachobjudning

Smakprovningar i Stockholm

Nationaldagen bjöd på riktigt blåsigt och bistert väder här i Stockholm.

Men det märktes ingenting av det i Kungsträdgården, där gjorde alla matstånd och matglada människor att temperaturen steg ordentligt.

Jag tog en promenad dit, men hade ätit lunch hemma så det blev bara lite smakprov där det bjöds.

Godast var de röror och gazpachon som serverades i Alvalles monter.

Milla på Alvalle bjöd på goda röror

Jag fick ett trevligt matsamtal med Milla, som precis lanserat en serie med smakrika röror, missa inte att testa dem om du är på festivalen.

Jag pratade även med Aline som driver Synbiotic Kitchen, hon bjöd på god surkål och mycket bra info om tarmfloran.

Aline från Synbiotic Kitchen

Du hittar henne i Food Tech Village, en speciell avdelning för nystartade företag som arbetar för hållbar matutveckling.

Där smakade jag på så skilda saker som rawfoodbitar från Earth Bite, isländska ostchips från Lava Cheese, chilinötter med rostade kackerlackor från EntoCube och messmörsglass från Nordic Fauna, så du hör ju att det finns nåt för alla smaker.

Jag blev positivt överraskad att kackerlackor kunde vara så gott, det är bra att det tas fram hållbara proteiner även från det gigantiska insektsriket.

Men favoriten var nog ändå messmörsglassen, som den lokalpatriotiska jämte jag är så gillar jag ju verkligen den smaken.

Fruktaffären på Hantverkargatan

Idag kom värmen åter, passar fint för mellan kl 15-18 kan du träffa mig utanför denna anrika butik, Fruktaffären på Hantverkargatan 8 på Kungsholmen.

De har som enda butik i stan nu PriMatens goda Kombucha, den får du smaka på till Öländska bönchips, som också finns att köpa i butiken.

Jag signerar kokböcker och visar upp Wonderbag, så det finns en hel del tips på fina studentpresenter, tillsammans med de vackra blommor och gröna godsaker som finns i butiken.

Välkomna 🌞

Primatens Kombucha på Fruktaffären

Tips på enkel fruktsallad och föreläsning om lymfsystemet på Ecocaféet

Fruktsallad i kvällssol

Lymfterapi

I eftermiddag, torsdag den 31 maj, kan du träffa mig och prata mat och hälsa på Ecocaféet i Östersund.

Jag kommer att vara där och signera Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Gammaldags husmanskost på nytt sätt mellan kl 15-18.

18.30 blir det sen föreläsning av Lymfdränageterapeut Mia Nilsson.

Mia var den som hjälpte mig att få bukt med den svullnad jag fick i ryggen efter min steloperation.

Hon visade mig också hur jag skulle massera kroppen för att sätta fart på lymfsystemet, något jag nu hållit på med regelbundet i 10 år med mycket bra resultat.

På höstens Harmoniresor till Kreta så kommer jag som en del i programmet att visa mer av mitt gymnastikprogram och egenmassage.

Therese Renåker berättar hur det kommer sig att vi kan få problem med lymfsystemet och vad vi kan göra åt det.

Idag får du lite tips kring den frukt/bärsallad jag ätit i olika varianter på kvällarna sen i höstas, då jag började lägga till ännu mer av grönsaker, frukt och bär i min mat.

2013 gick jag över från LCHF till Paleo, då jag märkte att för mycket mjölkprodukter inte passade min mage.

Grönsaker, bär och lite frukt gjorde att den mådde mycket bättre, men jag höll frukten nere pga kolhydraterna.

Nu började vi lägga till lite mer under höstens och vinterns resor till Turkiet och den vi gjorde till Madeira i februari, där finns ju en fantastisk mångfald med solmogna frukter.

Saluhallen i Funchal på Madeira

Både jag och Lennart märkte att vi fick mer energi av att blanda in lite extra frukt i den dagliga maten, i olika sallader eller som en kvällsrätt, något vi fortsatt med sen dess.

Vill du veta mer om hur frukt kan hjälpa till vid lymfterapi, så kan du läsa mer här hos Anna Hallén.

Hon håller sen två månader på med ett lymfprojekt för att gå ner i vikt och äter frukten som frukost.

Vi mår bättre av att blanda den i maten eller ta en liten skål på kvällen efter middagen, det har inte gett ökat sötsug för Lennart som är sockerberoende eller svängningar i mitt känsliga blodsocker.

Äppelkompott med lime, ingefära och pecannötter, klicka på bilden så kommer du till receptet

I fruktsalladen på bilden högst upp i inlägget har jag blandat tärnad avokado, kiwi, havtorn och cashewnötter.

Avokado är även den en frukt eller ett bär enligt somliga källor, men den innehåller även en hel del mättande fett.

Jag brukar variera mellan kiwi, körsbär, ananas, granatäpple, passionsfrukt, mango och nektarin, syran i dem passar mycket bra ihop med den milda avokadon.

Hallon, havtorn, björnbär, vinbär, jordgubbar eller hjortron ger också en god syra.

Eftersom jag äter nötfrukost på morgonen så blir det cashewnötter bara till festligare tillfällen.

Nötfrukost med kaffe

Till vardags strör jag över pumpakärnor, de ger både gott tuggmotstånd och är en bra källa till magnesium.

Äpple och gurka är gott att blanda ner, det ger också lite mer att tugga i.

Det händer att jag gör en smoothie av grönt med lite frukt, i länken kan du läsa mer om varför jag vill ha dem båda med i min dagliga mat.

För att få i mig det nyttiga kollagenet när jag inte har benbuljong så brukar jag ibland göra en god kvällsrätt med kollagenpulver, här finns den jag gillar bäst hos Enjoy Nature.

Här har jag mixat 1 msk kollagenpulver med 1 liten avokado, 1 dl strimlad rödkål, 1 dl kokosmjölk och 1 msk citronsaft och strött en näve havtorn över.

Smoothie med kollagen

Morsdagstips med vårsallader

Smakrika sallader

Nu närmar sig Mors dag, här kommer några tips på vad barnen i familjen kan göra till middagen.

Sallad på späda maskrosblad blir en både god och nyttig sallad, bara att plocka alldeles gratis ute i skogen.

Plocka topparna av små, nyutväxta blad och låt ligga i vatten i kylen några timmar.

Då går en del av beskan ut och den smakar snarlikt rucola.

Plocka sen små skott av svartvinbärsbuskar, det ger väldigt god smak till salladen.

Sommarsallad

Vårsallad med örter och citron

Färsk, grovhackad vitkål

Nyplockade örter, jag tog oregano, timjan och persilja

Späda svartvinbärsblad

Späda maskrosblad

Grovhackade cashewnötter

Saft och skal från ekologisk citron

Mild, kallpressad olivolja

Flingsalt

Hacka örter, vinbärsblad och maskrosblad grovt och blanda med vitkålen.

Tvätta och riv citronskalet och pressa saften över salladen.

Ringla över olivoljan och vänd ner nötterna.

Lägg upp i en skål, strö det rivna citronskalet och lite flingsalt över salladen.

Blomkålssallad 4 port

1 lit små, lättkokta blomkålsbuketter

2 dl majonnäs

1 dl strimlad citronmeliss

½ dl strimlad purjolök

½ dl mango i små tärningar

½ dl pumpakärnor

Salt och chili efter smak

Blanda majonnäsen med det gröna, pumpakärnorna och mangon, salta och krydda med chili, färsk eller i flingor.

Vänd försiktigt ner blomkålen så den blandas väl med majonnäsen.

Låt stå en stund innan serveringen så mognar smakerna fram ordentligt.

Andra tips på Morsdagspresent är förstås mina kokböcker, presenter att ha glädje av länge.

Klicka på bilderna så kommer du till böckerna, grillboken kan du förbeställa för leverans i juni.

För den Mor som hellre ser att Far lagar maten 😉

Wonderbag med min kokbok

Här nedan får du se några bilder och en film från den utflykt jag och min syster gjorde till Tännforsen häromdagen.

Det är Sveriges största vattenfall och ligger väster om Åre.

Nu på våren är det som vackrast när vårfloden kommer med allt smältvatten från fjällen.

Det var en riktigt varm dag, + 24, så jag hade med iskylt citronvatten med skogshallon i mini-Wonderbag, den fungerar väldigt bra som kylväska med en frysklamp.

Öländska bönchips med smak av Chilidill till vattnet, de ger fin återhämtning efter en skogspromenad.

Gräddbakelse på valnötsmuffins för att fira 17 maj

Firande av våra närmsta grannar

Idag är det 17 maj, så jag bjuder på en liten bakelse dagen till ära.

Jag växte upp i en liten by i nordvästra Dalarna på gränsen till Norge och min farmorsmor kom därifrån.

Norge och deras vackra natur har alltid fascinerat mig, det har blivit många bilturer där genom åren, nu i sommar ska vi åka en sväng igen

Röros

Ovan en bild från förra besöket häromåret i Röros, en mycket vacker liten gruvstad uppe bland fjällen nära Sverige.

Här kan du läsa mer och få lite tips inför Norgeresan på min blogg på Kostrågivarna.

Valnötsmuffins ca 14 mindre

3 ägg

1½ dl krossade valnötskärnor

1 msk honung eller valfri sötning

1 tsk vaniljpulver

Skal och saft av ½ ekologisk lime

2 msk pofiber

Mortla valnötterna  till ett grovt mjöl med lite bitar i.

Tvätta limen och riv skalet fint. Skilj gulan och vitan från äggen, häll i varsin bunke.

Tillsätt sötningen i äggulorna och vispa riktigt tjockt.

Diska visparna noga och vispa därefter äggvitorna, så tjockt att det går att vända bunken upp och ner.

Rör ner pofiber, valnötter och citronsaft i äggulesmeten, ta lite av äggvitan och rör ner.

Då blir det lättare att till sist vända ner resten av vitorna, utan att så mycket luft försvinner ur skummet och då blir det bättre höjd på muffinsen.

Fyll smeten i muffinsformar, en centimeter från kanten.

Grädda i 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler och kyl innan de delas och fylls till bakelser.

Muffins med blåbärssylt

Blåbärssylt

½ liter frysta eller färska blåbär

½ pressad lime

Till garnering av bakelsen

Vispad grädde eller kokosgrädde

Hallon

Citronmeliss

Koka upp blåbären och låt puttra i fem minuter, ta från värmen och låt kallna, rör sen i limesaften.

Här får du en sylt helt utan sötning som inte håller mer än ca en vecka i kylen.

Vill du spara den längre så frys in i små burkar och ta fram eftersom.

Vispa grädden, inte för hårt men inte heller för löst, den ska hålla att spritsa.

Dela muffinsen och bred lite sylt mellan, lägg ihop och bred grädde runt om.

Fyll sen grädden i spritspåse och spritsa runt om upp över kanten och toppar längs kanten.

Fyll blåbärssylt i hålet och garnera med tinade skogshallon och gröna blad.

Bilden nedan visar bönkokbokens tänkta omslag i den norska översättningen som ges ut i juni på Lille Måne i Oslo.

Min 17 maj firar jag med att delta i en kundkväll på Wijnjas Grosshandel på Bergsgatan 24 på Kungsholmen i Stockholm.

Wijnjas är en av mina närmaste grannar och det är en härlig butik med godsaker för alla smaker.

Jag brukar bland annat handla varmrökt sidfläsk från Hedmans i Strömsund, en riktigt god surkål från Ölands ljuvliga, kikärtor, salami, oliver, ädelost och mycket annat gott med både pre- och probiotika.

Nyinkommet i sortimentet är veganska ostar, bra för alla som av en eller annan anledning inte äter komjölk.

Mellan klockan 17-20 kan du träffa mig och prata bönor, köpa bönkokboken och provsmaka Öländska bönchips.

Under kvällen bjuds det på många läckerheter, hoppas vi ses.

Vegetarisk pasta med grillade grönsaker och fetaost

Idag bjuder jag på en himmelsk god vegetarisk pasta med grillade grönsaker och fetaost. Påskens sötsaker lämnar vi bakom oss och med denna rätt styr vi mot våren med fräsch och enkel mat. Det här är så vansinnigt gott så jag tycker faktiskt ni ska prova redan ikväll. 😉 Föreställ er krispiga grönsaker tillsammans med karamelliserad citron, vitlök, olivolja… Flingsalt och timjan. Detta är magiskt gott och väldigt lätt att svänga ihop som avslut på veckan.

4 port

Det här behöver du :

4 port kokt penne

1/2 zucchini

1 knipplök

1 grön paprika

1 citron

Olivolja

Torkad timjan

Flingsalt

Svartpeppar

2 pressade vitlöksklyftor

GÖR SÅHÄR :

Sätt ugnen på grillvärme, 250 grader. Koka pastan och skär under tiden grönsaker, lök och citron och lägg i en ugnsfast form. Ringla över olivolja och krydda med timjan, flingsalt och svartpeppar. Vänd runt noga. Skjuts in i ugnen ca 10 minuter. Rosta pinjenötterna hastigt i torr stekpanna tills de börjar knäppa om dom. Ställ åt sidan så länge. Vänd sedan ner pastan i ugnsformen med grönsaker. Pressa ur saften ur citronen. Pressa i vitlöksklyftorna och vänd runt tillsammans med fetaost och eventuellt lite mer olivolja. Toppa med pinjenötter, färsk citrontimjan och servera.

Zucchini, paprika, knipplök och citron åker in i ugnen på grillvärme, ca 10 minuter.

När allt fått fin färg, ta ut vänd ner pastan tillsammans med fetaost. Pressa ur saften från citronen och pressa över 2 vitlöksklyftor.

Toppa med pinjenötter och färsk citrontimjan. Är och njut!