Turkisk pytt i panna med vitlöksyoghurt och mina tankar om Medelhavskosten

Sac Kavurma

Nyttigt och njutbart

Idag ska jag berätta lite mer om min syn på Medelhavskosten, så som jag sett den på plats under de senaste 15 åren.

Jag har funderat lite om det kan vara så att många förespråkare för maten från Medelhavet missat en viktig sak.

Den  saken är att det konsumeras stora mängder ost, ägg och yoghurt varje dag i de allra flesta hem i Sydeuropa.

Slakteributiker finns i mängd och på landsbygden har många fortfarande egna djur på gårdarna.

Ostdiskarna i butikerna är väldigt stora och på marknaderna säljer många lokala odlare sitt eget smör, yoghurt och även ostar.

Det pratas annars mest om att Medelhavskostens nyttighet ligger i olivoljan, fisken, frukten, nötterna och grönsakerna.

Grönsaker och gröna blad används mycket i och till maten av ortsborna, något som jag och Lennart tagit efter.

Vi äter en stor sallad till varje måltid, oftast bestående av persilja, rucola och machésallad.

Det gröna är ofta väldigt billigt, det finns olika grönsaksmarknader nästan varje dag runt om i Alanya.

Fredagsmarknaden i Alanya

Visst finns det de som är fattiga och inte har råd att äta kött och ost så ofta, men då kommer proteintillskottet från bönor, kikärtor och linser som konsumeras i stor mängd.

Under vintern äts väldigt mycket mjölksyrade grönsaker, att frysa grönsaker är inte alls så vanligt här.

Mjölksyrningen gör grönsakerna mycket nyttiga, vitaminer, mineraler och antioxidanter bevaras och de blir mer lättsmälta.

I Sverige var mjölksyrning en mycket populär konserveringsmetod ända tills frysen gjorde sitt intåg.

Just det här med bönor och mjölksyrat grönt har vi tagit efter det senaste halvåret och det får oss att må väldigt gott.

Vi har båda blivit mycket piggare och överflödiga kilon smälter sakta men säkert bort.

Tyvärr ser man ofta att den västerländska skräpmatskulturen kommer stort även i  medelhavsländerna.

Dels genom ökad fetma hos både barn och vuxna, men det syns även i butikshyllorna.

För varje år ser vi hur det fylls på mer och mer med chips, godis, läsk och kakor i butikerna.

Samma snabbmat som vi har säljs överallt, hamburgare, pizza och toast finns på de flesta mathak.

Nu är det inte bara baklava, künefe och andra traditionella bakverk som äts till fest.

Fikande har blivit vardagsmat för många även här, det har börjat dyka upp caféer med väldigt tjusiga bakverk i varje gathörn, de blir fler och fler för varje år.

Och med det följer ännu mer fetma, hjärtsjukdomar och diabetes…

Men medvetenheten ökar, vi har fler bra butiker som säljer ekologisk, traditionell mat i vår närhet, den bästa är Mezza Gurme i Saray, på Yunus Emre Caddesi 26.

Inköp från Mezza Gurme

Dagens recept blir en av mina favoriter från Turkiet, en typ av pytt i panna eller gryta med härlig kryddsmak.

Grytbitarna jag köper hos vår lokala slaktare Güven Et Galerisi har mycket fett insprängt, vilket gör köttet extra mört och gott.

Du kan som med svensk pytt använda stekta köttrester till den här rätten, det blir också väldigt gott.

På bilden den Sac Kavurma vi brukar äta på Restaurang Mountana i Tepe, därav pommes fritesen på tallriken.

Ett bättre alternativ till dem är att fritera vaxbönor i kokosolja, recept på det hittar du i min kommande kokbok tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, Diabeteskokboken för män.

Sac Kavurma på restaurang Mountana i Tepe

Turkisk lammgryta 2 port

300 g lammkött från lår eller stek i små tärningar

50 g smör

1 liten aubergine

1 tomat

1 grön paprika

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk färsk hackad timjan eller oregano = 1 tsk torkad

Havssalt och chiliflingor

Bryn hälften av smöret och stek köttet tills det är gyllenbrunt.

Skär under tiden alla grönsaker i små tärningar, tomaten utan skal och kärnor.

Blanda ner grönsakerna och låt även dem bli brynta.

Låt fräsa tillsammans i 10 minuter så smakerna kommer fram ordentligt.

Krydda generöst med salt och chili, det ska var mycket smak i grytan.

Haydari och tursu, vitlöksyoghurt med mynta och mjölksyrade grönsaker, är väldigt gott till och.

Recept på hur du gör mjölksyrade grönsaker kommer i boken ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”.

Den kokboken har jag skrivit med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, den ges ut lagom till nyåret när det börjar bli dags att förändra livet för många.

Haydari från Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson

Haydari

2 dl turkisk yoghurt

2 msk olivolja

1 msk hackad bladpersilja

1 tsk torkad mynta

1 liten riven, vitlöksklyfta

Havssalt

Blanda alla ingredienser väl och kyl ett par timmar.

Smaka av om det behövs mer salt.

Haydarin är också mycket god som dipsås till råa grönsaker.

Morgonpromenad i Alanyas hamn


Frukosttips – Makrill i tomatsås

Hemlagad burkmat

Jag fortsätter att dela med mig av min form av Medelhavskost, idag blir det en enkel liten fiskrätt som passar perfekt till frukost.

De flesta sorter av makrill i tomat innehåller en hel del socker och olja av dålig kvalitet.

Den är inte alls svår att göra själv om du får tag på färsk makrill hos din fiskhandlare.

Du kan annars använda rökt makrill och laga till på samma sätt, det blir väldigt gott och nyttigt det med.

Makrill i tomatsås

2 färska makrillar

250 g cocktailtomater

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

1 tsk Worcestershiresauce

1 tsk chiliflingor

Salt efter behag

3 msk olivolja

1 msk vinäger, valfri sort

Filéa makrillen och skär bort huvud, ryggben och fenor.

Dela fisken i mindre bitar, salta på båda sidor och lägg i en ugnsfast form.

Dela tomaterna i fyra delar, hacka lök och vitlök fint.

Fräs några minuter i smöret utan att få färg.

Smaksätt med kryddor och Worcester, vinäger och olivolja.

Fördela blandningen över fisken och grädda på 175° i 30 minuter.

Kyl och ät tillsammans med kokta ägg, avocado och majonnäs.

Tycker du om mina recept, då kan du även köpa dem i bokform.

Under hösten har jag skrivit två nya kokböcker som snart finns i handeln.

Här hittar du så länge Gammaldags husmanskost på nytt sätt, kanske också nåt att ge bort till den matintresserade i julklapp?

Den här kokboken är en samlingsutgåva av mina tidigare slutsålda LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo, där förorden är skrivna av Annika Dahlqvist och Ann Fernholm.

Här nedan ser du en bild från hamnen, från en av de senaste dagarnas morgonpromenader i Alanya, där vi haft ömsom sol, ömsom regn.

Följ mig gärna på Instagram på @birgittahoglundsmat om du vill se fler bilder.


Mina bästa tips på Medelhavskost

Turkisk morotsröra
Foto Mikael Eriksson

Min variant av Medelhavskosten

Eftersom jag och Lennart nu är nere i Alanya i några perioder över vintern, så kommer jag att dela med mig av en hel del av mina favoriter från köken här vid Medelhavet.

Den turkiska och grekiska maten ligger mig varmt om hjärtat, så det finns några hundra recept härinne från mina resor under de snart 9 år som gått sen jag startade bloggen.

Den här vintern går helt i hälsans tecken för oss, vi försöker oss på att komma i ännu bättre form än tidigare, både vad gäller maten, sömnen och motionen.

Varken jag eller Lennart mår bra av det ruggiga klimat vi har hemma på vintrarna så vi bor en stor del av den kalla årstiden vid Medelhavet sen 15 år.

Här kan du läsa lite om våra långsemestrar i en artikel från Hemmets Journal för några år sen.

Alanyas hamn i fredags

Idag får du recept på ett av de tillbehör jag använder mest till min mat just nu, en morotsröra som ofta finns med på turkiska mezebuféer.

Bilden på morotsröran här ovan är från min slutsålda kokbok Grillmat LCHF, för fotot står Mikael Eriksson.

Röran smakar mycket gott till pannbiffar, köttbullar och även till kallskuret, både kött och fisk, kanske blir det en ny favorit på julbordet hemma hos dig i år?

På bilden här nedanför serverade jag den på en skiva cheddar med stekt kalkonbröst till, en mycket god macka till eftermiddagskaffet på balkongen.

Turkisk morotsröra

2 stora morötter

100 g smör

½ dl turkisk yoghurt

½ dl smetana

½-1 tsk salt

½ krm cayennepeppar

Skala och riv morötterna grovt. Smält smöret i en stekpanna och rör ner det rivna.

Krydda med salt och cayenne. Låt morötterna småkoka mjuka i smöret i 10 minuter, rör då och då.

Ta från värmen och rör ner yoghurt och smetana. Smaka av om det behövs mer kryddor.

Röran kan mixas slät med stavmixer eller serveras som den är. Den smakar bäst serverad ljummen.

Lammfärsbiffar

500 g lammfärs eller annan färs

½ dl sesamfrön

½ dl hackad persilja

1 dl grädde/kokosgrädde

1 msk chiliflingor

2 tsk torkad mynta

3 rivna vitlöksklyftor

Salt och peppar

Blanda snabbt ihop färsen med övriga ingredienser.

Stek ett prov och känn efter om du vill ha mer kryddning.

Forma till små biffar och stek några minuter på var sida i smör.

Krydda med salt och lite peppar.

Lägg i en ugnsform och låt eftersteka på 175° i 10 minuter.

Här hittar du recept på den rättikagratäng jag serverade till biffarna på bilden här ovan.

Hälsoresa

Tycker du om min form av medelhavsmat och kostfilosofi och vill ha chans att själv ta del av den på plats?

Då har du chansen att följa med mig och Therese Renåker till Kreta nästa höst.

Läs mer om vår resa till Makrigialos på Harmoniresor.se, vi har platser kvar på avresan den 11/10.

På den resan får du ta del av många av mina tips på den mat som fått mig att få hälsan tillbaka under de senaste 9 åren.

Therese, som är en mycket uppskattad föreläsare inom ämnena hormoner och stress, har tidigare jobbat som lärare på Paleo Institute.

Där har hon under flera år utbildat Kostrådgivare och Näringsterapeuter, läs mer om henne här.

Vår resa har fokus på Det Goda Livet, vi vill erbjuda en resa där du även hinner njuta av mycket lugn och ro.

Men det är förstås också en hälsoresa där du kommer hem med mycket nya kunskaper i bagaget, hoppas vi ses vid Medelhavet nästa höst.


Köttfärspaj glutenfri LCHF

Glutenfri paj

Den här pajen har jag gjort flera gånger nu i vinter, den har fått vara med på både flygresor och picknick.

Inspiration till den bottenlösa pajen har jag fått från min vän Lindha Vikström som gör en mycket god laxpaj till Ecocaféet.

Efter receptet följer lite tankar kring min matfilosofi och även några bilder från en utflykt till Borgen i Alanya nu i april.

Missa inte ett besök till de äldsta delarna av Alanya om du åker dit i sommar, då ska även linbanan från Kleopatrastranden vara färdig.

Köttfärspaj 2-3 port

250 g köttfärs, jag hade lammfärs

100 g ostronskivling eller annan svamp

2 tomater

1 liten zucchini

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 dl kycklingbuljong

2 msk tomatpuré

1 tsk oregano

1 tsk balsamvinäger

50 g smör

Salt och chiliflingor

Hacka lök och vitlök fint. Skär tomat, zucchini och svamp i små tärningar.

Fräs lök, svamp och zucchini i smöret en stund så det får lite färg.

Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning några minuter.

Rör också ner tomatpurén så den får fräsa med en stund, då blir smaken mildare.

Blanda ner tomater, buljong, vinäger och oregano.

Krydda köttfärssåsen ordentligt med salt och chili.

Koka upp och låt puttra ca 60-90 minuter, ju längre desto godare och mörare blir färsen.

Jag låter den koka i 15 minuter under lock, sen ställer jag ner den i Wonderbag i 3 timmar

Då kan jag gå ut en sväng medan köttfärssåsen lagar till sig på eftervärmen.

Eftersom vi har gasspis i lägenheten så passar den här typen av matlagning perfekt.

Låt köttfärssåsen svalna en stund innan du blandar i äggen.

Äggstanning och botten till pajen

100 g riven ost, jag hade en lagrad getost

4 ägg

Salt och peppar

Smörj en pajform och täck botten med den rivna osten.

Vispa upp äggen och smaka av med salt och peppar.

Rör ner äggsmeten i köttfärsröran och häll det över osten.

Grädda på 175º i ca 30 minuter.

Låt pajen svalna, ställ in den i kylen och skär den i trekanter när den kallnat helt om du ska ha den med på picknick eller resa.

Äter du den när den är helt nygräddad är den svår att skära i fina bitar, så har du tid kan du låta den kallna och sen värma pajbitarna 15 min på 150º.

Hälsoresorna till Alanya har gett mig ork att ta mig runt lite bland bergknallarna, något som var omöjligt för några år sen…

Tankar kring mitt sätt att äta

Många frågar och undrar på min Facebooksida; Fungerar det verkligen att äta LCHF kombinerat med Paleo?

Ja, frågar du mig så fungerar det alldeles utmärkt.

Äter, njuter och mår gott av rejält med mat, varje dag.

Bilden ovan togs förra månaden vid borgen i Alanya.

Idag vid 55 mår jag så otroligt mycket bättre än när bilden nedan togs för 15 år sen, då jag mådde som sämst efter ryggskada och med besvärlig fibromyalgi.

För mig är mat inte något nödvändigt ont som ska sättas in i fack av bokstäver, siffror, metoder, tider, kalorier, kolhydrater eller annan mätning.

Jag njuter av god mat, varje dag, i förvånansvärt stor mängd, tycker många.

Jag är och har aldrig varit ”smal”, strävar inte heller efter det, utan vill känna mig stark och stabil, så jag orkar med långa promenader och lätt träning.

Min hjärna kräver också mycket energi, det märker jag så väl nu när jag sitter mycket med bokjobb framför datorn.

Äter jag för lite kan jag inte koncentrera mig, helt enkelt.

Alanya och de äldsta stadsdelarna sett från Borgen…

Köttfärspaj på picknick…

Tittar du riktigt noga så ser du en flock getter på det branta berget till vänster om muren, de är lite bättre än jag på att klättra…

Och nu blir det kokboksreklam

Tycker du om mina tankar kring mat och mina recept, så blir jag väldigt glad om du stöttar mitt skrivande härinne genom att köpa min och Annika Dahlqvists kommande kokbok.

Gammaldags husmanskost på nytt sätt – glutenfri LCHF och Paleo är en nyutgåva med utvalda och omarbetade favoriter från LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Förhandsbeställ boken nu i länken ovan till rabatterat pris, 179 kr mot ordinarie pris 249 kr.


Paprikamajonnäs till kokta ägg

Frukoströra

I vinter har vi förstärkt vår nötfrukost med kokta ägg så gott som varje dag.

Vi har tränat mer än tidigare, mer och längre promenader.

Då behövs lite extra protein för att behålla orken och bygga på lite mer muskler.

Vikten då, ja den står nästan still som vanligt för mig, Lennart går ner några kilo varje gång vi är i Turkiet.

Vi har båda blivit slankare och starkare på kuppen och det är det som är huvudsaken på våra hälsoresor.

Paprikamajonnäs

1 dl finhackad, grillad paprika

1 dl majonnäs

1 dl finhackad dill eller persilja

2 msk tomatpuré

½ finhackad, urkärnad chili

1 tsk äppelcidervinäger

Salt

Rör ut tomatpurén med majonnäsen, så den blandas väl.

Tillsätt övriga ingredienser, smaka av med salt.

Ställ i kyl en stund innan du serverar den till kokta ägg.

Majonnäsen håller upp till en vecka i kylen.

Tycker du om mina recept, så blir jag väldigt glad om du stöttar mitt skrivande härinne genom att köpa min kommande kokbok.

Gammaldags husmanskost på nytt sätt – glutenfri LCHF och Paleo är en nyutgåva med utvalda och omarbetade favoriter från LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Förhandsbeställ boken nu i länken ovan till rabatterat pris, 179 kr mot ordinarie pris 249 kr.


Skaldjursgratäng, föreläsningar och livsglädje

En turkisk favoriträtt

Karides Güvec är en av mina absoluta favoriter i det turkiska Medelhavsköket.

Här ingår flera av de ingredienser som gör Medelhavsmaten så väldigt nyttig och näringsrik.

Räkor, musslor, ägg, getost, benbuljong, smör, olivolja som får samsas med solmogna grönsaker och örter.

Kan hälsokost bli så mycket godare?

Getostgratinerade skaldjur 2 port

100 g skalade räkor

100 g musslor

100 g getost

2 ägg

6  cocktailtomater

6 champinjoner

1 röda paprika

1 grön paprika

1 dl kycklingbuljong

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk pressad citron

1 msk Resi, ekologisk krydda från Herbaria

1 tsk torkad oregano

Salt

50 g smör till stekning

Skär champinjoner och tomater i klyftor, hacka paprika, lök och vitlök.

Stek champinjonerna några minuter, tillsätt övriga grönsaker och låt fräsa en liten stund.

Krydda och häll på citronsaft och buljong, koka upp och låt puttra i ca 20 minuter.

Har du inte Resi, så kan du använda paprikapulver.

Ta grytan från värmen och rör ner skaldjuren.

Fördela röran i gratängformar och knäck i ett ägg.

Lägg på en skiva getost och strö över oregano.

Gratinera på 225º i 15 minuter, ringla lite olivolja över osten innan serveringen.

Jag gör ofta en större sats grönsaksröra till den här rätten och fryser in i burkar eftersom vi äter den som kvällsmål minst en gång i veckan.

Grönsakerna varieras lite beroende på vad jag har hemma, broccolibuketter, riven morot, tärnad zucchini eller aubergine är också gott i.

Jag lagar den då på energisnålt vis i Wonderbag, läs mer hur den fungerar i länken.

Här på bloggen Leva Hela Livet kan du läsa mer om hälsodagen i Lindesberg, där jag deltog på Ann Fernholms föreläsning i torsdags.

Jag bjöd på benbuljong och iste ur Wonderbag och frökex från Huså Bröd, med färskoströra och cashewsmör till.

Du hittar länkar till recepten inne på arrangören Kina Råbergs blogg häruppe.

För första gången i mitt liv stod jag på en scen och pratade inför 350 personer, uppdelat på två tillfällen.

Härligt att äntligen ha kommit över min scenskräck, som funnits med mig ändå sen skoltiden.

Jag, Kina Råberg och Ann Fernholm på hälsodag i Lindesberg…

På onsdag är det dags igen, då åker jag tillsammans med Therese Renåker till restaurang PriMaten i Uppsala.

Det finns platser kvar på hennes föreläsning, du kan läsa mer och boka här.

Den 13-14 maj deltar vi i Under vårt taks Paleohelg på västkusten.

Hoppas vi ses på nåt av ställena, dela gärna vidare till dina vänner som bor i närheten.

Här en bild från helgen, då jag och Lennart bara kopplat av och njutit av varandras sällskap.

Något som är väldigt viktigt nu när det händer så mycket spännande kring min mat.

Att ta vara på stunden och glädjen i alla vårtecken som börjar visa sig, det är mindfulness på hög nivå för oss.


Krämig grönsakssoppa med kyckling

Efter påskens alla fester…

Nu är det nog många som känner att det blivit lite väl mycket av både mat, dryck och mer godsaker än vanligt.

Då passar det bra med lite lättare mat, som den här färgstarka och mustiga soppan.

Den är dessutom rena hälsokosten med sitt innehåll av antiinflammatoriska egenskaper.

Här kan du läsa mer om de hälsosamma effekterna hos benbuljong och gurkmeja.

Jag serverade soppan med mina nya frökex från Huså Bröd, hälsosamma även de, med smak av nässla, libbsticka och vitlök.

Den vackra servetten under skålen hittar du här.

Kycklinggul soppa 2 port

3 dl kycklingbuljong

2 dl kokt kycklingkött

1 kokt morot från buljongkoket

10 cocktailtomater

2 röda paprikor

2 vitlöksklyftor

2 tsk paprikapulver

2 tsk gurkmeja

1 tsk pressad citron

½ tsk svartpeppar

Salt

50 g smör till stekning

50 g mjuk getost, typ Chèvre eller Chavroux

Strimla grönsakerna och stek dem mjuka i smöret.

Krydda med paprikapulver, gurkmeja, svartpeppar och salt.

Låt kryddorna bryna med en liten stund, häll så på citronsaft och buljong.

Mixa med stavmixer i kastrullen tillsammans med getosten.

Värm soppan försiktigt tillsammans med kycklingköttet.


Mina recept sprids runt världen

Trevlig läsning

När jag kom hem till Östersund i fredags hade jag långväga post som väntade.

På dörrmattan låg både LCHF Deutschlands magasin och tidningen Wellness från Sydafrika.

Jag deltar i varje nummer av den tyska LCHF-tidningen med recept och har även varit med i Wellness tidigare.

Nu skickar de varje nytt nummer, mycket uppskattat, jag ger dem sen till Ecocaféet så fler får läsa.

Här i Sverige är jag tyvärr inte med i någon tidning med recept längre, trenden med LCHF-magasin är starkare utomlands just nu.

Det känns extra kul att Wellness systersida på nätet, Holistica, publicerade ett av mina recept för Wonderbag häromveckan, den kommer ju också från Sydafrika.

Här länkar till de recept jag hittills haft med på Holistica, en smoothie, nöttryfflar och så nu en mungbönssallad, länken till Wonderbag ovan leder till det svenska receptet på salladen.

I maj kommer årets första nummer av Hello Alanya Magazine, där blir det en artikel om mig och min kärlek till den turkiska maten.

Riktigt roligt att få delta där igen, jag hade matkrönikan ”Swedish Chef in Alanya” i den för några år sen, ett av mina allra första tidningsjobb.

Här blir jag intervjuad av Cindy Olcan, chefredaktör på Hello Alanya Magazine…

Åker du till Alanya i sommar så hittar du tidningen på turistbyrån och på många restauranger.

Tidigare kom den ut på engelska och nederländska, från och med i år blir det andra språket danska.

Missa inte heller att besöka nyöppnade Mezza och Bergamot, två riktigt bra ställen på 25-metersgatan alldeles i närheten av vår hyrda lägenhet.

På de restaurangerna kan du nu läsa min LCHF and Paleo Slow Cooking och LCHF Barbeque, samtidigt som du njuter av en kopp te, kaffe, ett glas vin eller något annat gott.

Mezza har en hel del i både butiken och på menyn som passar oss som äter LCHF/Paleo, de arbetar med traditionella och ekologiska produkter utan tillsatser.

Ägarna Emre Argun och Mehmet Nedanli har en tydlig hälsoprofil och satsar mycket på glutenfritt och sockerfritt, något som kommer starkt även i Turkiet.

De har förutom min LCHF and Paleo Slow Cooking i sin bokhylla även min Wonderbag-kokbok, så dem kan du passa på att läsa vid ett besök.

Mezzas restaurang, foto Mehmet Nedanli

Jag satt och jobbade en del på Mezza i vinter, livet som digital nomad fungerar fint i Alanya…

Mezzas fina delikatessbutik…

Bergamot har tyvärr inte börjat med Lowcarb än, men efterfrågan ökar så de kommer säkert också att inse att det är populärt.

Men de har något annat intressant, ett eget kafferosteri, så de gör riktigt gott kaffe.

De har också en fin söndagsbrunch där man själv kan välja det som passar bäst.

Bergamot fick ett exemplar av min LCHF Barbeque till sin bokhylla, flera i personalen blev väldigt intresserade och skulle prova på den mat som får mig att må så bra.

Batuhan Çelik, Bergamots ägare, med min grillbok i kafferosteriet…

Kaffe på vår balkong…

Söndagsbrunch på Bergamot…

Det blev en hel del jobb även på Bergamot, med nyutgåvan av mina kokböcker på svenska…


Glutenfri, panerad fisk med syrlig tomatsalsa

Snabblagad fisk

Nu har våren kommit till Alanya med besked, sol, värme och grönska överallt.

Jag har haft en hel del jobb att ta tag i, så det har blivit rätt många timmar vid datorn, trots vädrets dragningskraft.

Jag har sån tur att jag har två väldigt trevliga ställen i närheten av vår hyrda lägenhet att sitta och jobba på.

Jag varvar mellan Mezza Gurme och Bergamot, båda har väldigt bra Wi-Fi, trevlig personal och miljö, gott te och kaffe och det viktigaste av allt för mig, sköna fåtöljer att sitta i.

Min rygg gör att jag inte kan sitta på en vanlig, hård stol vid ett bord och skriva, utan jag måste kunna sjunka ner i en mjuk fåtölj.

Så jag har det alltså riktigt bra, men hinner inte med att uppdatera bloggen så ofta som jag skulle önska.

Nya bokprojekt på gång, inte bara ett, utan flera och även lite planering inför mitt deltagande i föreläsningarna med Ann Fernholm och Therese Renåker tar sin lilla tid.

Här på Lev Hela Livet kan du läsa mer och köpa biljett till Anns föreläsning om Ett sötare blod i Lindesberg den 20 april.

Här på Kloka Råd kan du läsa mer och köpa biljett till Thereses föreläsning om Hormoner i maten på PriMaten i Uppsala den 26 april.

Så, det var lite reklam för kommande event, här kommer lite för Sanna Ehdins nya hemsida och blogg.

Sannas bok ”Den självläkande människan” var det första spåret till min egen stora livsstilsförändring.

Jag köpte den för 15 år sen och började sakta men säkert hitta tillbaka till ett friskare liv.

Så kom på någon av föreläsningarna och gör ett besök hos Sanna, kanske kan det förändra även ditt liv?

Stekt fisk med tomatsalsa 2 port

400 g vit fisk, t ex torsk, kolja eller kummel

1 dl sesamfrön, mandelmjöl, kokosmjöl eller

Smula av amaranth, teff och quinoa

1 uppvispat ägg

50 g smör till stekning

Salt

Tomatsalsa

100 g röda och gula cocktailtomater

1 stor, gul lök

2 vitlöksklyftor

1 pressad citron

50 g smör

Salt och chili

Börja med att salta fiskfiléerna och doppa dem i det uppvispade ägget.

Häll vald panering på en tallrik, låt ägget rinna av lite från fisken innan du doppar båda sidorna i paneringen.

Lägg fiskfiléerna på en tallrik en stund, så paneringen torkar fast.

Gör under tiden tomatsalsan:

Skär tomaten i halvor och löken i strimlor.

Bryn lök och vitlök en stund i smöret så det får lite färg.

Tillsätt tomaterna och låt dem fräsa med så de mjuknar.

Krydda med salt, chili och citronsaft, låt saften koka in någon minut i salsan.

Bryn smöret till fisken i en stekpanna som inte bränner fast, typ keramisk.

Låt det få gyllenbrun färg innan du lägger ner fisken.

Stek 3-4 minuter, vänd försiktigt och stek lika länge på andra sidan.

Servera med smörstekta, rivna morötter, tomatsalsan och en sallad med olivolja och citron.

Jag stekte även minimala Alanya-bananer till, men det kan du förstås hoppa över om du vill hålla nere på kolhydraterna.

Här får du en bild från en av de senaste dagarnas långpromenader, för jag måste ju få lite motion mellan varven också.

Vill du se fler av mina bilder så titta gärna in på @birgittahoglundsmat, den sidan är öppen för alla även om du inte har Instagram.


Påsktips och tankar kring en konstig diet

Lite av allt det goda vi handlar på grönsaksmarknaden i Alanya…

Naturligt gott och hälsosamt

Häromdagen när jag stod och gjorde i ordning vår brunch kom jag att tänka på hur många ser mitt matval som en konstig diet.

Det är i dagarna 8 år sedan jag gick över till min egen variant av glutenfri LCHF, på senare år med mer drag av Paleo.

När jag åt mängder med pasta och ketchup, mackor, bullar, potatis i alla former och ris, var det ju helt normal mat som fanns på min tallrik, tyckte både jag och andra.

Jag märkte att jag mådde mycket bättre med betydligt färre kolhydrater från stärkelse och socker och sen blev bra i mina livslånga magbesvär när jag tog bort gluten.

Då blev det helt plötsligt rätt många höjda ögonbryn, det var väl en konstig diet jag börjat med.

Inte kunde det vara nyttigt att äta så där mycket fett som jag gjorde och hur tråkigt skulle det inte vara att inte få äta potatis till maten?

Inte tråkigt alls, enligt mig, jag har aldrig ätit så gott, varierat och färgrikt som nu.

På bilden nedan ser du den tallrik med tillbehör till stekt kalkonbröst och ägg, som gjorde att jag kom på idén till det här blogginlägget.

Jag har här blandat en traditionell, turkisk salt getyoghurt med ezme, en röra på tomatpuré, krossade valnötter, olivolja, chili, vitlök och salt.

Dessutom äter vi alltid smör till vår mat, på bilden ett hemkärnat jag köpt direkt av en lokal bonde från bergen runt Alanya på grönsaksmarknaden.

En stor sallad på bladpersilja och rucola eller andra gröna blad, med cocktailtomater, olivolja och vinäger ingår i nästan varje måltid hos oss när vi är i Turkiet på vintern, liksom svarta oliver av bästa kvalitet.

Det här ger så otroligt mycket mer av vitaminer, mineraler, spårämnen och antioxidanter, än som förr när jag på sin höjd hade lite tomat och lök i pastasåsen…

Färgglada tillbehör till min typ av lågkolhydratkost, LCHF/Paleo…

Mina hälsoproblem, som trötthet, värk, migrän och den redan nämnda magen, försvann sakta men säkert.

Sen att jag på kuppen blev slankare och är starkare än på många år nu vid fyllda 55, det är ju bara en extrabonus.

Här nere kommer några bilder från igår kväll, när vi åt en mycket god buffelfilé på Mezza, även den ett riktigt bra exempel på den mat jag äter numer.

Köttet var mycket mört och mustigt, lite likt älgkött i smak och struktur.

Tillbehören sauterad spenat med lök och paprika, grillad vitlök, rödbetspuré och gorgonzolasås lyfte smakerna ännu högre.

Jag valde bort potatisen och beställde extra smör, det gjorde som vanligt maten både mer smakrik och mättande.

En flaska vatten till, det är stående måltidsdryck i mitt och Lennarts gemensamma liv.

Jag kan vid festliga tillfällen dricka ett glas vin, men det är väldigt sällan idag.

Har du Facebook så kan du här läsa ett intressant inlägg från kostexperten Sanna Ehdin som jag delade igår och i kommentarerna vårt samtal om vad som får oss att leva friskare även när vi blir äldre.

Sanna och jag är lika gamla och har mycket gemensamt i vår matfilosofi och sätt att leva, med rena, ekologiska råvaror och minimalt med alkohol.

Jag kommer att fortsätta på inslagen väg när det gäller mitt val av mat och dryck, det som gett mig hälsan tillbaka.

Jag vill samtidigt rikta ett varmt tack till Annika Dahlqvist som fick in mig på det här underbara sättet att äta genom en föreläsning.

 

Reklamtexter och intressanta länkar

Nu blir det lite ohejdad reklam för saker jag uppskattar, så sluta läs här om du är känslig.

Jag har tack vare min dagliga mat fått till en av landets största hälso/matbloggar, skrivit flera kokböcker, fått uppdrag som receptkonsult till flera restauranger (länkar i marginalen) och fått se mina frökex ute i butikerna tack vare Huså Bröd

Den senaste tiden har jag startat en liten resebyrå och gett mig ut på en föreläsningsturné med fina vännen Therese Renåker och nu dessutom blivit Sverigeambassadör för den bästa slowcooker jag provat, nämligen Wonderbag.

Inget av detta hade hänt om jag hållit mig till min gamla tallriksmodell med massor av kolhydrater, det är en sak som är säker… ?

Nu över till Påsktipsen, klicka på bilden nedan så kan du börja med att beställa påskens finaste servetter på webshopen AllMyTesign, en sida fylld av konstverk skapade av Therese.

Uppger du rabattkoden GladPåsk när du kommer till kassan, så får du 20% på servetterna.

I en annan webshop hittar du den färgglada brickan häruppe och många andra vackra alster från den sydafrikanske naturfotografen Clinton Friedman.

Påskägg på servett med mandalastenar…
Foto Therese Renåker

Klickar du på nästa bild så kommer du till Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak.

Där kan du köpa en PDF med deras fina receptsamling fylld med det godaste till påsken, för alla som njuter av ursprunglig mat.

Jag och Therese kommer att delta i deras Paleohelg 13-14 maj, ett riktigt bra tillfälle för alla som vill lära mer om Paleo.

Påskrecept från Under vårt tak, endast 49 kr… Foto Jenny och Magnus Andersson

Sist, men inte minst, så hittar du här mina egna Påskfavoriter, det har blivit ett av de mest uppskattade inläggen i bloggens 8-åriga historia.

Så det är säkert många som njuter av den här konstiga dieten i Påskhelgen ?

Gurkbåtar från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson