Mina recept sprids runt världen

Trevlig läsning

När jag kom hem till Östersund i fredags hade jag långväga post som väntade.

På dörrmattan låg både LCHF Deutschlands magasin och tidningen Wellness från Sydafrika.

Jag deltar i varje nummer av den tyska LCHF-tidningen med recept och har även varit med i Wellness tidigare.

Nu skickar de varje nytt nummer, mycket uppskattat, jag ger dem sen till Ecocaféet så fler får läsa.

Här i Sverige är jag tyvärr inte med i någon tidning med recept längre, trenden med LCHF-magasin är starkare utomlands just nu.

Det känns extra kul att Wellness systersida på nätet, Holistica, publicerade ett av mina recept för Wonderbag häromveckan, den kommer ju också från Sydafrika.

Här länkar till de recept jag hittills haft med på Holistica, en smoothie, nöttryfflar och så nu en mungbönssallad, länken till Wonderbag ovan leder till det svenska receptet på salladen.

I maj kommer årets första nummer av Hello Alanya Magazine, där blir det en artikel om mig och min kärlek till den turkiska maten.

Riktigt roligt att få delta där igen, jag hade matkrönikan ”Swedish Chef in Alanya” i den för några år sen, ett av mina allra första tidningsjobb.

Här blir jag intervjuad av Cindy Olcan, chefredaktör på Hello Alanya Magazine…

Åker du till Alanya i sommar så hittar du tidningen på turistbyrån och på många restauranger.

Tidigare kom den ut på engelska och nederländska, från och med i år blir det andra språket danska.

Missa inte heller att besöka nyöppnade Mezza och Bergamot, två riktigt bra ställen på 25-metersgatan alldeles i närheten av vår hyrda lägenhet.

På de restaurangerna kan du nu läsa min LCHF and Paleo Slow Cooking och LCHF Barbeque, samtidigt som du njuter av en kopp te, kaffe, ett glas vin eller något annat gott.

Mezza har en hel del i både butiken och på menyn som passar oss som äter LCHF/Paleo, de arbetar med traditionella och ekologiska produkter utan tillsatser.

Ägarna Emre Argun och Mehmet Nedanli har en tydlig hälsoprofil och satsar mycket på glutenfritt och sockerfritt, något som kommer starkt även i Turkiet.

De har förutom min LCHF and Paleo Slow Cooking i sin bokhylla även min Wonderbag-kokbok, så dem kan du passa på att läsa vid ett besök.

Mezzas restaurang, foto Mehmet Nedanli

Jag satt och jobbade en del på Mezza i vinter, livet som digital nomad fungerar fint i Alanya…

Mezzas fina delikatessbutik…

Bergamot har tyvärr inte börjat med Lowcarb än, men efterfrågan ökar så de kommer säkert också att inse att det är populärt.

Men de har något annat intressant, ett eget kafferosteri, så de gör riktigt gott kaffe.

De har också en fin söndagsbrunch där man själv kan välja det som passar bäst.

Bergamot fick ett exemplar av min LCHF Barbeque till sin bokhylla, flera i personalen blev väldigt intresserade och skulle prova på den mat som får mig att må så bra.

Batuhan Çelik, Bergamots ägare, med min grillbok i kafferosteriet…

Kaffe på vår balkong…

Söndagsbrunch på Bergamot…

Det blev en hel del jobb även på Bergamot, med nyutgåvan av mina kokböcker på svenska…


Hamburgare DeLuxe med smördressing och Tomtens lucka 7

Hamburgare DeLuxe

Ny hamburgerdressing

Hamburgare tillhör en av mina absoluta favoriträtter, särskilt här i Turkiet där jag får finaste kalvfärs mald medan jag väntar hos slaktaren i kvarteret.

Senaste dagarna har jag hållit på och provlagat nya recept och skrivit rätt mycket, ska vara klar med en matartikel till Expressens Allt om LCHF om några dagar.

Det känns verkligen roligt att få vara med där med mina recept och mattips.

Sen över 4 år skriver jag i den lokala tidningen 100% Östersund i min hemstad om LCHF-kost en gång i månaden.

Under 2 år skrev jag även i Hello Alanya Magazine, en turisttidning här i min andra hemstad.Då handlade min matkrönika om turkisk mat tillagad på LCHF-vis.

Den kom ut på engelska och holländska, men recepten finns tyvärr inte tillgängliga på nätet längre.

Nu skriver jag sen ett halvår i LCHF Deutschlands månadstidning Low Carb – LCHF, så har du tyska släktingar och vänner kan du tipsa om den tidningen.

Allt skrivande senaste tiden har gjort att det blivit en hel del snabbmat här hemma, utöver det jag skapat till artikeln.

Bättre snabbmat än just hamburgare är svårt att få till, ja om man utesluter vanligt bröd och pommes frites förstås.

Här serverade jag kalv-hamburgaren med en ny sorts dressing som kom till en dag när jag hade en skål med mjukt smör framme.

Smörig hamburgerdressing

Smörig hamburgerdressing 2 port

50 g rumsvarmt smör

½ dl majonnäs

1 dl finstrimlad purjolök

2 msk ketchup

1 msk grov, osötad senap

½ tsk grovmalen svartpeppar

Salt

Rör smöret tillsammans med ketchup och senap. Blanda ner majonnäs och purjo, smaksätt med salt och peppar.

Låt stå en stund så smakerna mognar medan du steker hamburgaren.

Jag serverade vitlöksstekta blomkålsskivor, mjölksyrad gurka, oliver, tomat, rädisor och bladpersilja till.

Njutbar snabbmat vill jag lova :)

Lucka 7

Tomten gillar solmogna små tomater inköpta på Fredagsmarknaden...

Tomten gillar solmogna små tomater inköpta på Fredagsmarknaden…