Snabbfixad julmousse
Idag får du recept på en riktigt krämig och smakrik laxmousse, som passar både som en lyxig liten förrätt eller som en del av julbordet.
Vill du grava laxen själv så hittar du här min äppelgravade lax och här en gravad med apelsin och rosépeppar.
Du kan göra moussen klar ett par dagar innan jul, rör då ner lite mer majonnäs innan serveringen om den blivit för fast.
Laxmousse
150 g gravad eller rökt lax
1 dl av min hemgjorda majonnäs
1 msk pressad citron
2 msk hackad dill
1 msk hackad gräslök
Salt och peppar
Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet.
Tillsätt majonnäs, citron, örter och lite kryddning.
Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme.
Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma små ägg med en sked doppad i vatten.
Lägg äggen på gurkskivor eller mina frökex.
För dig som fortfarande inte hunnit komma på vad du ska ge bort i julklapp, så hittar du mina kokböcker i länkarna nedan.
Ett tips är att skriva ut en bild på någon eller några av böckerna och ge bort i ett presentkort.
Då får mottagaren bestämma själv om hon eller han vill ha en inbunden kokbok eller nedladdningsbar E-bok.
Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden, skriven med L-E Litsfeldt)
Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden)
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv (E-bok)
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok, skriven med Annika Dahlqvist)
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok, skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)