Fredagsmiddagstips
Det händer inte så ofta att jag köper nötkött, men ibland är det väldigt gott med en riktigt fin entrecôte.
Det är inte så lätt att hitta nötkött av bra kvalitet, jag blev väldigt bortskämd under mina år som köksmästare på några olika restauranger i Jämtland.
Då köpte jag bara hem de finast tänkbara biffarna, entrecôterna och filéerna.
Restauranger går ofta före när det gäller de bättre styckdetaljerna, så det som hamnar i butikerna håller sällan samma höga kvalitet.
Titta efter bitar som har rejäl fettmarmorering, då blir de riktigt möra att steka eller grilla.
Här har jag gjort ett vitlökssmör och en svampgratäng till, de smakerna passar mycket bra till det goda köttet.
Vill du hellre göra bearnaisesås så hittar du mitt recept här.
Getostgratinerad svamp 2 port
250 g svamp, jag hade ostronskivling
1 röd paprika
1 grön paprika
1 liten, gul lök
2 vitlöksklyftor
Saften från ½ citron
1 tsk timjan
Salt och peppar
50 g smör
50 g getost
Skär svampen i bitar, hacka löken fint och strimla paprikan.
Bryn svamp och grönsaker i smöret tills de fått lite färg.
Häll på citronsaft och timjan, krydda med salt och peppar.
Låt citronsaften koka in i svampen, det ger extra god smak.
Häll upp svampen i en gratängform och lägg på en skiva getost.
Gratinera på 225º i 10 minuter.
Vitlökssmör 2 port
100 g rumstempererat smör
2 msk finhackad persilja
1-2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk pressad citron
Salt, jag hade ett svart lavasalt
Rör smöret väl med vitlök, persilja och citron.
Smaka av med salt, jag tycker det är gott med rejäl sälta i kryddsmör.
Stek entrecôten på hög värme i smör, max 1 minut på var sida, beroende på tjocklek.
Dra från värmen och låt köttet bli genomvarmt en liten stund i pannan, så bevarar du saftigheten.
Vill du ha köttet mer välstekt, stek det nån minut till.
Kokboksreklam
Tycker du om mina recept, så blir jag väldigt glad om du stöttar mitt skrivande härinne genom att köpa någon av mina kokböcker.
Mikael Erikssons bilder nedanför länkarna kommer från min senaste, Stora diabeteskokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.
Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker
Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok
Låt bönor förändra ditt liv – E-kokboken
Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-kokbok