Grillad korv med goda tillbehör

Grillkorv med tomatkeso

Den godaste utematen

Nu när vårvinterns sol börjar visa sig och värma mer och mer så passar det fint att ta med maten och äta ute.

Många är sportlovslediga just nu, att vara på utflykt tillsammans med släkt eller vänner och grilla korv vid en sprakande brasa hör ju verkligen till de njutbara stunder som skapar värdefulla minnen.

Med näringsrika och mättande tillbehör så blir även en korv en riktigt bra måltid, för att inte tala om hur gott det blir.

Gör i ordning tillbehören i god tid därhemma och ta med i burkar så får ni en riktigt härlig picknickmåltid.

Grillkorv med tomatkeso och avokado 4 port

4 korvar med hög kötthalt

2 dl keso

2 dl crème fraiche eller smetana

8 soltorkade tomater i olja

10 cm purjolök

½ dl hackade, färska örter eller 2 tsk torkade

2 msk chilisås

2 tsk äppelcidervinäger

1 tsk paprikapulver

Salt och cayennepeppar

2-4 välmogna avokado

Finhacka tomaterna och strimla purjolöken riktigt fint.

Blanda keso och crème fraiche och rör ner alla ingredienser, smaka av så du får lagom syra, sälta och sting.

Snitta korven, så den inte spricker och grilla den över öppen eld, på utegrill, i ugnen eller i grillpanna.

Ett gott tillbehör till korven är grönkålschips, här kommer ett av mina recept på dem.

Tacokryddade grönkålschips

4 stora grönkålsblad

1 msk olivolja

1-2 tsk ekologisk tacokrydda, eller hemgjord

Salt efter smak

Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke.

Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt och sprid ut dem på plåtar.

Strö kryddan och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.

Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme, de ska bli riktigt torra och spröda.

Har du högre temperatur blir grönkålen lätt bitter.

Du kan också köra dem strax under 50º i ett par timmar, då passar de även för de som äter rawfood.

Ett av de mest klassiska tillbehören till grillad korv här i Sverige är ju räksallad, här kommer en riktigt god variant.

Hemgjord räksallad till grillkorv 4 port

2 dl skalade räkor

½ dl finhackad gurka, färsk eller inlagd

½ dl majonnäs

½ dl crème fraiche

1 msk finhackad gräslök

1 tsk senap

Några droppar pressad citron

Salt och cayennepeppar

Blanda crème fraiche och majonnäs.

Hacka räkorna grovt och låt dem rinna av väl i durkslag om de varit frysta, färska kan du hacka direkt.

Rör ner övriga ingredienser och smaka av.

På bilden nedan från min stuga i Dalarna får grillkorven sällskap av varma mackor, här hittar du ett riktigt bra recept på formbröd och macktips.

Fler tips på mackor, röror och andra tillbehör som passar fint till vårvinterns utflykter hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv  (just nu kostar den bara 59 kr på Bokrean) och Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt (som nu kostar 79 kr på Bokus i länken ovan.)

Varma mackor och grillkorv

Grillkorv med varm smörgås och grönkålschips

Nytt fröknäcke, laxröra och kokboksrecension

Fröknäcke med nässlor och parmesan

Njutbart utflyktstips

Idag tipsar jag om mitt nykomponerade fröknäcke från ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och ett riktigt gott pålägg, perfekt att ha med ut på en picknick i vårsolen.

Mina recept från boken börjar nu sprida sig i olika tidningar, både vanliga papperstidningar och nättidningar.

Tidningen SportHälsa vänder sig till alla som vill få en bättre hälsa med hjälp av träning och god, hälsosam mat, så jag är väldigt glad att de publicerar några av mina recept från kokboken.

Här hittar du recept hos dem på fröknäcke med nässlor och parmesan, som jag själv tycker är det godaste glutenfria bröd jag hittat på genom åren.

För mig är både maten och träningen väldigt viktig, det är den kombinationen som fått mig att bli friskare, starkare och slankare med åren, så jag fått ork att bland annat skriva mina sex kokböcker.

Igår hände även en annan stor sak i den virtuella hälsovärlden, jag upptäckte att Diet Doctor (fd Kostdoktorn) hade en fantastiskt fin recension av nya kokboken.

Det känns verkligen bra att min kokbok fått ett så varmt mottagande på så många håll, särskilt som jag den här gången även tagit alla bilder själv.

Här får du recept på en laxröra som passar mycket bra till fröknäcket, till en sallad eller som en liten förrätt på smörstekta skivor av glutenfritt nötbröd.

Laxröra 4 port

150 g rökt eller gravad lax, regnbåge, röding eller öring

1 dl majonnäs

1 dl finhackad paprika

2 msk hackad citronmeliss

1 msk hackad gräslök

1 msk pressad citron eller lime

Salt och peppar

Skär laxen i små bitar eller mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, paprika, örter, citron och lite kryddning.

Ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Forma ägg av laxröran med en sked doppad i vatten och servera på Spröda frökex från Huså Bröd som de bakar efter mitt recept eller till det nya fröknäcket som du hittar i länken till SportHälsa häruppe.

Ugnsbakade grönsaker med fetaost

Gratinerad fetaost

Medelhavsmat

Idag får du en av mina favoriter från resorna till Makrigialos på Kreta.

Att ugnsbaka fetaost med olika grönsaker är väldigt populärt på många sydliga semesterorter.

Jag brukar äta det som förrätt, ensamrätt eller som tillbehör till grillat, den här rätten passar till det mesta och för de flesta.

Använd mitt recept som inspiration och variera med de grönsaker du har hemma.

Tycker du om mina vegetariska tips och vill ha fler, så hittar du min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör här på Bokus för bara 170 kr.

Ugnsbakad fetaost

Ugnsbakad fetaost 4 port

200 g fetaost

2 spetspaprikor, röda eller gröna

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 tomater

3 msk smör

2 msk olivolja

2 tsk oregano

1 tsk timjan

1 tsk hackad rosmarin

1 kanelstång

Saft av 1 citron

Salt och chiliflingor

Strimla lök, paprika, vitlök och stek grönsakerna mjuka i smör och olivolja på svag värme.

Lägg med kanelstången så den får avge en angenäm smak.

Krydda med örter, salt och chili, var lite försiktig med saltet eftersom osten tillför mycket sälta.

Pressa över citronen mot slutet av stekningen.

Fördela röran i portionsformar eller i en större form. Skiva tomaterna och lägg på grönsaksröran.

Smula över fetaosten och strö över lite extra örter om du vill ha riktigt grekisk smak.

Ringla lite olivolja över och gratinera på grilleffekt, 250º i ca 10 minuter.

Servera till grillat eller ät som en vegetarisk rätt med en grönsallad till, då är satsen lagom för 2.

Radioprat

Idag kommer jag att vara med på P4 Stockholm kl 09.45 och prata om allt gott som finns att plocka ute i naturen, trädgården och lite om min nya kokbok förstås.

Här får du läsa vad goda vännen Therese Renåker skrivit om boken på Facebook:

”Min vän och resekollega Birgitta Höglund har kommit ut med en ny ljuvlig kokbok, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

En vacker bok, en god bok, en bok för det där lilla extra i matlagningen som jag vet, av erfarenhet, att Birgitta är så himla duktig på.

Enkla recept utan konstiga ingredienser, men med den där extra smaken som man annars själv så ofta missar, eller konsistensen, eller kanske rent av färgen.

Det är kombinationen som gör det helt enkelt, det ibland oväntade men sedan så självklara när man väl provat och smakat.

Tack för boken och stort grattis till ett utomordentligt arbete Birgitta! Jag hoppas att många hittar och köper din bok, det är både du och boken värd! ❤

Här hennes vackra bild på min kokbok, den gör sig ju väldigt bra bland vårgrönskande blommor och blader.

Ostmuffins och utflyktstips med termos

Utflyktsmat

Nu är det läge att ta med sig maten ut i skog och mark.

Vi brukar ofta ha med oss en enkel lunch när vi tar promenader runt i Stockholm.

Även fast vi bor mitt i stan finns många fina grönområden att besöka, just nu är det otroligt grönt och vårvackert.

Fåglarna kvittrar för fullt och luften fylls av härliga dofter, biltrafiken har minskat rejält under Coronan så nu känns och hörs allt extra mycket.

På bilden nedan ser du mitt favoritfika att ta med på utflykt nu sen jag slutade med kaffe för tre månader sen.

Jag gör i ordning en termos med örtte, lite pressad citron och ½ tsk ekologisk gurkmejamix, så gott att njuta av i vårsolen.

En annan favorit är hemkokt kycklingbuljong med en klick smör som får sällskap av några korvar av god kvalitet, kabanoss från Taylor’s & Jones på Hantverkargatan passar fint i vår termos.

Det värmer och mättar gott när det är lite småkyligt, här några bilder från en tur med SL-båten till Tappström.

Efter receptet ser du några bilder från en utflykt till Djurgården häromdagen.

Vill du ha fler tips på njutbara smårätter att ta med på en vårpicknick så ta en titt här på min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Glutenfria ostmuffins

2 dl riven, lagrad ost, typ Västerbotten

2 ägg

1 dl crème fraiche eller smetana

25 g smält smör

½ dl pumpakärnor

½ dl solrosfrön

2 msk fiberhusk

1 tsk stött brödkummin

½ tsk salt

Dela äggvita och gula i två olika bunkar och rör samman gulorna med crème fraiche och smält smör.

Blanda ner frön, ost, fiberhusk, kummin och salt.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.

Lägg i bullformar med hjälp av två skedar och grädda på 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler.

Frys in de muffinsar som blir över och ta fram eftersom, värm dem då en stund i ugnen så blir de som nybakta.

Frittata till helgbrunchen
Frittata med nässlor

Frittata med nässlor

Brunch med vårkänsla

Ett tidigt vårtecken är när de stickiga men mycket goda och nyttiga nässlorna börjar sticka upp här och där.

Jodå, våren är på gång, åtminstone här nere i Stockholmstrakten, även om den fick en lite ruggig start.

Hemma i Jämtland är det fortfarande mycket snö uppe i fjällen, så där dröjer nog nässelskotten ett tag till.

Du kan använda späda spenatblad så länge, tills det nyttiga ogräset börjar spira.

Använd handskar när du plockar nässlor så klarar du dig utan att få besvärlig sveda.

Frittatan blir väldigt god även med fetaost eller svamp om du vill smaksätta den med annat än rökt kött.

Det är enkelt att göra receptet större till en ugnsomelett, grädda den då i en ugnsfast form efter stekningen.

https://birgittahoglundspaleo.files.wordpress.com/2014/05/april-11-30-001-1.jpg

Nässelfrittata 1 port

2 ägg

1 dl förvällda nässelskott

1 dl grovrivna morötter

50 g rökt kött, jag hade renhjärta

2 msk smör

Salt och peppar

Bryn de rivna morötterna i en liten stekpanna som tål ugnsvärme, salta och peppra.

Skär det rökta köttet i små tärningar och grovhacka nässlorna.

Vänd ner kött och nässlor i morötterna och låt fräsa en liten stund.

Vispa ihop äggen med lite salt och peppar, häll det över morotsblandningen och rör om lätt.

Fortsätt steka ett par minuter, sätt sen stekpannan i ugnen på 175º i 5 minuter.

Frittatan är även god kall, då kan den skäras i tårtbitar och serveras som tapas.

Så här förväller du nässlor:

Plocka de yttersta toppskotten på nässlor på våren och försommaren.

Rensa nässlorna och skölj dem väl i ett durkslag.

Förväll i kokande, saltat vatten i ca 5 minuter. Låt rinna av och frys in i små påsar.

På bilden nedan ser du ett fröknäcke med nässlor som jag skapat till nya kokboken Gröna, sköna tillbehör, där hittar du mängder av mina bästa brunchtips.

Här inne hos min goda vän Lindha Vikström på bloggen Halva Lindha kan du läsa en recension av kokboken.

Du hittar den här på Bokus för 170 kr där den just nu ingår i deras Hälsokampanj och här på Adlibris för 182 kr.

Jag tog bilden på fröknäcket en vacker sensommarmorgon förra året i Funäsdalen, när jag var på väg till stugan i Dalarna.

Jag hoppas livet återgår till det normala i sommar så vi kan åka dit igen, börjar sakna vildmarken…

Fröknäcke med nässlor från Gröna, sköna tillbehör

Torsk med skirat smör och riven pepparrot

Min favoritfisk

Frågar du mig vilken som är den godaste fiskrätten, då blir svaret torsk med skirat smör och pepparrot.

När jag på tidigt 90-tal jobbade som kallskänka på Seglarrestaurangen i Sandhamn blev den här torsken ofta min middag, jag åt den i en liten potatiskarott av silver, allt som oftast på stående fot.

Att jobba i ett restaurangkök gav inte mycket tid till raster, det var bara när man tog sig en kopp kaffe och en cigarett som det blev lite vila.

Som tur var slutade jag röka en vecka efter min 30-årsdag, för att sen aldrig börja igen.

Tur var också att jag under mina 18 år i olika restaurangkök åt riktigt bra mat av fina råvaror när det väl blev tid att äta.

Efter min ryggskada blev maten inte alls så bra i mitt hemmakök och jag blev tröttare och sjukare för varje år.

Igår dök det upp ett Facebookminne att det var den dagen för 11 år sen som jag bestämde mig för att börja skriva om min mat.

Tanken var först att skapa en hemsida, men den här bloggen blev resultatet.

Ett beslut jag är mycket glad över, då den gett mig motivation till att under alla de här åren dela med mig av vad jag äter och hur jag tänker kring mat och hälsa.

Vill du läsa mer om hur jag kommit dit jag är idag, så köp gärna min senaste kokbok, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Kokt torsk med pepparrotssmör 2 port

400 g torskrygg

Vatten

Lite citronsaft

Salt efter behag

50-100 g smör

2-4 msk finriven pepparrot

1 stor morot

Färsk dill

Salta torskfilén på båda sidor, låt ligga en halvtimme så fisken drar åt sig av saltet.

Lägg fiskbitarna i en vid kastrull eller stekpanna.

Fyll på med vatten så det kommer upp på halva fiskbiten och pressa i lite citron i vattnet.

Lägg på lock och ge den ett hastigt uppkok.

När vattnet just kokat upp, dra kastrullen från värmen.

Låt dra ett par minuter, vänd försiktigt torsken med en stekspade.

Lägg på locket och låt fisken bli färdig, det tar ett par minuter till, känn efter att den känns fast.

Under tiden skirar du smöret tillsammans med pepparroten, servera med det skirade smöret över och en dillkvist.

Kokt morot, palsternacka, broccoli eller blomkål är goda tillbehör till torsken.

Här nedan ser du ett exempel från nya kokboken, en rödkålsslaw med pepparrot och lingon, en härlig smakkombination.

Jag tog bilden en tidig sommarmorgon på Rödön med utsikt över Storsjön och fjällen i fjärran.

Rödkålsslaw med pepparrot och lingon från Gröna, sköna tillbehör

6 recept för att underlätta i Coronakarantänen

Broccolisoppa från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Tips för hemmakocken

Nu har de allra flesta av oss fått ändra vårt beteende på många sätt på grund av Coronapandemin.

Hemmamatlagningen har blivit mycket viktigare nu när vi inte kan umgås på samma sätt som vanligt på grund av karantänen.

Jag bjuder därför på ett recept vardera från mina 6 kokböcker, på sån mat som är enkel att laga, fylld av njutbara smaker och rejält med näring.

Själv lagar jag gärna storkok just nu, så finns det mat för flera måltider, inte minst viktigt om vi kanske blir sjuka.

Lennart och jag distanserar oss så mycket det går från andra, det blir minimalt av sociala kontakter nu, så hittills har vi klarat karantänen här i Stockholms innerstad riktig bra.

Vi är ute och går mycket, då är det skönt att ha något färdigt att bara värma till lunch eller middag när man är lite trött efter promenaden.

Så passa på att laga ordentligt med matlådor och stoppa i kyl och frys, för kommande behov.

Du kan variera mina recept med vad du har hemma, se dem som inspiration och våga experimentera lite med de råvaror du tycker bäst om.

I fredags gjorde jag en kylskåpsrensning av sista resterna på de grönsaker jag storhandlar en gång i veckan hos Fruktaffären på Hantverkargatan, då laddar jag upp med ägg, smör, fisk och grönt.

Grönsaksresterna resulterade i en annorlunda och mycket god kålpudding, kållagren bestod av strimlad rödkål, bladspenat och lök som jag smaksatte med hönsbuljong och ädelost.

Köttlagret gjorde jag av älgfärs som blandades med ägg, smetana, fiberhusk, chili, paprikapulver och vitlök, vill du prova så kan du använda ungefär samma proportioner som i min traditionella kålpudding.

Till det hela serverade jag en smakrik tomatsås som blev över när jag långkokade en mustig oxsvansgryta häromsistens och en klick bearnaisesås.

Prova gärna den kombinationen, det smakade himmelskt även om färgen på kålpuddingen inte blev så vacker av rödkål/spenat så det blev ingen bild tagen.

Först ut bland mina kokboksrecept kommer en av mina godaste soppor, den här gjorde jag ofta redan under mina år som restaurangkock.

Broccolisoppa med skaldjur 4 port

600 g broccoli

4 dl kycklingbuljong

4 dl grädde

1 gul lök

1 dl riven Västerbottensost

200 g skalade räkor

100 g kräftstjärtar

Salt och peppar

Skär broccolin i mindre bitar och finhacka löken, bryn smöret och lägg i grönsakerna.

Låt fräsa några minuter utan att få färg, krydda lätt med salt och peppar.

Häll på buljong och grädde, ge soppan ett uppkok under omrörning.

Låt sjuda på svag värme i 30 minuter.

Mixa broccolin och rör sen ner ost, räkor och kräftstjärtar.

Låt soppan bara bli varm, annars blir skaldjuren lätt sega.

Servera med en kokt ägghalva och gärna lite färska örter.

Receptet ovan finns med i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Den är en samlad nyutgåva av två av mina mest populära kokböcker, min och Annika Dahlqvists LCHF för seniorer och från Långkok för LCHF och Paleo.

Du får gärna stötta mig, Annika och det lilla förlaget Lumio, genom att köpa den och min grillkokbok direkt därifrån, de har nu fri frakt inom Sverige.

En del av förtjänsten går till välgörenhet, så här skriver förläggaren Christina Snell Lumio:

”Under hela april månad kommer Lumio Förlag att stödja UNICEFs arbete mot spridningen av Corona och deras arbete med att stödja barn och familjer genom att skänka 5% av hela vår bokförsäljning!”

Nästa recept, en mycket god, saftig och användbar tjälknöl, är också med i Gammaldags husmanskost, det kommer från början från slutsålda Långkok för LCHF och Paleo.

Kokboken har förutom Annika Dahlqvists inledande text även ett mycket intressant förord av Kostfondens grundare, vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm.

Ann berättar på sitt engagerade och lättlästa sätt bland annat om fettets viktiga betydelse i vår mat.

Kostfonden har just startat en ny studie för att undersöka hur maten kan motverka typ 2-diabetes, den ska bli intressant att följa.

Jag är sen många år månadsgivare till Kostfonden, jag vill med hjälp av både den slanten och mina kokböcker dra mitt strå till stacken för att förbättra folkhälsan.

Recept nummer två kommer också det från Gammaldags husmanskost, det smakar fantastiskt gott med en zucchinisallad, bönsallad eller på en smörgås av nötbröd.

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Tjälknöl ca 6-8 port

1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller gris

1 liter vatten

1 dl salt

1 stor morot

3 stjärnanis

2 msk enbär

1 smulat lagerblad

1 tsk hel vitpeppar

Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform.

Sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.

Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat.

Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken.

När termometern visar 65º så har du ett rosa kött, vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º.

Skala och riv moroten grovt, jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.

Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel och blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.

Lägg köttet i en hög, smal bunke, häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.

Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar.

Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper.

Skiva steken tunt, frys gärna in i portionspåsar och ta fram efterhand, så har du alltid ett gott köttpålägg utan tillsatser.

Nästa recept kommer från Diabeteskokboken för män, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

En högaktuell kokbok just nu, då sjukvården sett att många av de som drabbas värst av Covid-19 är män som lider av diabetes typ 2, fetma och hjärt/kärlproblem.

Recepten passar förstås lika bra för kvinnor som uppskattar min form av traditionell husmanskost tillagad på lågkolhydratvis.

Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås och blomkålsris
Foto Mikael Eriksson

Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås och blomkålsris 2 port

2 stora kycklingklubbor, gärna ekologiska

2 msk olivolja

Ca 1 tsk salt

1 tsk curry

1 tsk paprikapulver

½ tsk kanel

Blomkålsris:

1 litet blomkålshuvud

1 liter kokande vatten

1 msk salt

2 msk smör

Currysås:

2 dl crème fraiche

½ dl reducerad sky från kycklingen

1 msk gul curry

1 tsk gurkmeja

½ pressad lime

Ev lite salt

Sätt ugnen på 125°. Blanda salt och kryddor. Pensla kycklingklubborna med oljan och gnid in kryddblandningen väl.

Lägg låren med skinnsidan nedåt i en smord ugnsform.

Sätt in formen i ugnen och låt sakta bakas i 45 minuter, vänd klubborna och låt stå inne 45 minuter till.

Genom att steka kycklingen under lång tid på låg värme får du en väldigt saftig kycklingklubba som är välstekt utan att bli torr.

För att vara helt säker på att den är klar så stick en kniv in mot benet, köttsaften som rinner ut ska vara klar och inte rosa.

Använder du stektermometer så stick in den mot benet i den tjockaste delen av låret, temperaturen ska vara uppe i 82˚ när klubban är klar.

Medan kycklingen lagas till så river du blomkålen grovt på rivjärn som du placerar över en form, så slipper du få blomkålsris som skvätter över hela köksbänken.

Koka upp skyn som bildats i formen från kycklingen, koka ihop/reducera till ca ½ dl.

Tillsätt curry, gurkmeja och crème fraiche, låt koka ihop några minuter tills såsen tjocknat.

Smaka av med limesaft och om du vill ha mer sälta än den från skyn.

Precis innan serveringen häller du ner blomkålsriset i det kokande, salta vattnet.

Koka upp i en halv minut och häll av genom ett durkslag.

Häll tillbaka i kastrullen och lägg i ett par klickar smör och rör om.

Lägg upp kycklingklubban på en spegel av currysåsen.

Strö lite chiliflingor som garnering runt tallriken och servera med blomkålsriset.

Nästa mattips kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Den kokboken och min senaste, Gröna, sköna tillbehör är utgiven på det lilla men naggande goda förlaget Bladh by Bladh.

Förläggare Annika Bladh har även ett väldigt fint utbud av skönlitteratur om du är läslysten i karantänen.

Bönkokboken lyckades knipa en av världsmästartitlarna i kategorin Specialkokböcker på Kokboks-VM Gourmand Awards i Kina förra sommaren, det kändes verkligen roligt.

Den kokboken är för närvarande slutsåld men kommer ut på nytt till hösten, under tiden finns den här som E-bok.

Tomatsalsa med linser
Foto Veronica Kindblad

Tomatsalsa med ajvar, chili och gröna linser

2 dl kokta gröna linser

2 stora tomater

1 dl hackad bladpersilja

1 dl finhackad knipplök

1 dl ajvar relish

1 pressad citron

1 finhackad chili, ca 2 msk

½ dl olivolja

Ca 1-1½ msk flingsalt

Skär tomaterna i skivor och sen i fina tärningar, blanda med de väl avrunna linserna i en bunke.

Vänd ner det hackade kryddgröna, ajvar, citronsaft, chili, olja och den mindre mängden salt.

Låt stå en stund, smaka sen av om du vill ha mer hetta, syra eller sälta.

Jag använder oftast mild ajvar till den här salsan, men vill du ha den riktigt het så väljer du förstås den heta varianten.

Då har turen kommit till ett recept från min grillkokbok, en riktigt passande bok inför vårens och sommarens alla grillmiddagar.

Den innehåller alla mina favoritrecept på marinader och tips för en lyckad grillning.

Jag tipsar också om goda sommardrinkar, förrätter, sallader, såser, röror och desserter, du hittar kokboken här för bara 195 kr på Lumio Förlag.

Förordet om grillningen genom tiderna har mina goda vänner Jenny och Magnus Andersson bidragit med.

De driver den mycket populära Paleobloggen Under vårt tak, en av de första bloggar jag började följa när jag gick över till glutenfri lågkolhydratkost för 11 år sen.

Jenny och Magnus har de senaste åren kommit med två kokböcker där de samlat sina bästa recept, här hittar du Ren & Naturlig Mat och Nyttigare Gott.

Kokospannacotta med vanilj
Foto Mikael Eriksson

Kokospannacotta med vanilj ca 6 port

2 kokosgrädde på tetra à 250 ml

2 blad gelatin

1 vaniljstång

Kokosgrädde, coconut cream, finns i hyllorna med thaimat i större matbutiker, annars fungerar det bra med det tjocka lagret som ligger på toppen i en burk kokosmjölk.

Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter, häll ner kokosgrädden i en kastrull och låt smälta.

Dela och lägg ner vaniljstången, låt koka upp och puttra på svag värme i 5 minuter, rör då och då.

Ta från värmen och fiska upp vaniljstången, skrapa ur fröna och vispa ner i kastrullen.

Krama ur gelatinet och rör ner det i den varma kokosgrädden.

Låt svalna lite, rör om väl och häll upp i glas eller koppar, ställ i kylen att stelna i 3-4 timmar.

Sist ut bland mina Coronakarantäntips blir en lättfixad, läcker och näringsrik smoothie från min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Det här är den första kokbok där jag tagit alla bilderna själv, ett fantastiskt roligt jobb där jag tog med alla smårätterna ut i den jämtländska naturen.

Jag berättar för första gången om hela min hälsoresa, hur jag ätit mig friskare från flera svåra krämpor, som fibromyalgi, migrän, magbesvär och övervikt, för att nämna några.

Här har jag återigen fått ett mycket fint förord från vännen Ann Fernholm, om hur viktigt det är att vi återvänder mer till vår ursprungliga mat och börjar ta vara på det vi kan hitta i naturen.

I kokboken hittar du alla gröna tillbehör du behöver för att få till riktigt njutbara måltider, som passar alla oavsett om du äter kött, fisk eller bara vegetariskt.

Somrig brunch på rätter från Gröna, sköna tillbehör

När vi nu inte har lika mycket som vanligt att glädjas åt, då känns det bra att göra alla måltider till en fest, tycker jag.

Jag dukar med finaste porslinet, har blommor på bordet och dricker i vackra glas, då blir maten ännu godare.

Nu i Coronatider delar jag recept dagligen härinne för att ge inspiration, gå bara in på bloggens startsida och scrolla dig neråt så kan du läsa allihop.

Jag hoppas du uppskattar mina tips och kanske köper någon eller några av mina kokböcker, till dig själv eller att skicka till någon när och kär du inte kan besöka just nu.

Dela gärna inlägget vidare bland dina vänner så fler får chansen att njuta, klicka bara på någon av symbolerna för sociala medier nedanför inlägget så delas det på din sida.

Rödbetssmoothie med bär 1 port

2 små, kokta rödbetor

½ dl svarta vinbär

½ dl lingon

½ dl blåbär

1 tsk riven ingefära

1 dl nyponte

Blanda allt i matberedare eller mixa med stavmixer och häll upp i ett vackert glas.

Tips: Vill du ha en mer mättande smoothie så mixa med 1 dl fet yoghurt, smetana eller kokosgrädde.

½ dl kikärtor eller röda linser är också gott att ha i, då får du en välsmakande proteindrink.

Har du frysta slånbär eller rönnbär så passar även de väldigt bra som smaksättning, rödbetans sötma passar fint ihop med deras kärva smak.

Rödbetssmoothie med bär
Foto Birgitta Höglund

Vegetarisk pizzagratäng

Gratinerade grönsaker

Idag får du tips på en riktigt smakrik variant av pizzagratäng, på en botten av tunt skivad kålrabbi istället för deg.

Ett gott sätt att slippa kolhydrattung och glutenhaltig deg, det är ju ändå fyllningen som är det godaste på pizzan tycker jag.

Här har jag gjort en krämig stuvning fylld av pizzasmak, ät den som den är eller som tillbehör till grillat.

Vill du ha en mer vanlig pizza till fredagsmyset som går hem hos både stora och små, så testa gärna min populära halloumipizza.

Kålrabbi blev botten i min Vegetariska LCHF-Pizza

Pizzagratäng 2 port

12 tunna skivor kålrabbi

6 skivor zucchini

2 dl skivad svamp

2 dl grädde/kokosgrädde

1 stor grön paprika

1 schalottenlök

2 vitlöksklyftor

Smör till stekning

1 tsk torkad oregano

Salt och svartpeppar

Att strö över:

2 dl riven ost

1 msk färsk oregano

Stek kålrabbin i smör och lägg ut i en rundel i två små ugnsformar.

Skär zucchinin i bitar, strimla lök, vitlök och paprika.

Stek svampen och grönsakerna i smör, häll på grädde, krydda och låt puttra till en stuvning.

Häll svampstuvningen ovanpå kålrabbin, lägg på några inlagda champinjoner och marinerade cocktailtomater.

Har du inga färdiga marinerade grönsaker så går det förstås bra även med färska champinjoner och tomater.

Toppa med riven ost och färsk eller torkad oregano, grädda på 200° i 20 minuter.

Vego-pizza

Vill du ha fler tips på glutenfria, vegetariska recept så hittar du min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör här på Bokus.

Just nu ingår den i deras Hälsokampanj och kostar bara 170 kronor, 89 kronor som E-bok.

Så här skriver en recensent om kokboken:

Vilken underbar bok!

Först köpte jag den som ebok men insåg direkt att här behövdes pappersformat! Enklare att prova recepten då.

Fint skriven, underbara bilder och inspirerande recept. En riktig pärla. Håller på jobba mig igenom boken. Vilken tur att svarta vinbärsbusken precis slagit ut sina blad 🤗. Rekommenderas varmt!

Ett litet rop på hjälp

Vädjan

Vill du hjälpa mig att sprida min nya kokbok?

Gå då gärna in på Bokus via den här länken och klicka Gilla på Facebook-symbolen eller Twitter om du vill sprida den där, det tar bara några sekunder.

Stort tack på förhand, det betyder mycket för mig att få hjälp den här vägen nu när jag inte kan resa runt och ha föreläsningar/boksigneringar.

Brunchrätter från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Glutenfria plättar med kokos och avokado

Söndagsnjutning

Jag har de senaste dagarna gått igenom en del gamla bilder och recept som inte varit publicerade här på bloggen förut, de här plättarna är ett av dem.

Det finns ju annars ett enormt recept/bildarkiv härinne, jag passerade inlägg nummer 2000 häromveckan.

Nu i de svåra Coronatiderna är mitt bidrag för att göra det lite lättare för alla som befinner sig i hemmakarantän, att dela med mig av dagliga recept på naturligt god mat för inspiration.

Mat är som du kanske förstått väldigt viktig för mig, den ska både smaka riktigt gott och innehålla mycket näring, så både själ och kropp får sitt.

När jag jobbade som restaurangkock på 80-90-talet så fick jag mycket uppskattning för min kokkonst.

Bloggen och mina sex kokböcker har gett mig ännu mer av den varan, tack för att du följer mig härinne och köper mina böcker.

Kokosplättar med avokado 2 port

2 ägg 

1 mogen avokado

1 dl kokosgrädde/grädde

1 msk ekologiskt psyllium (fiberhusk)

2 tsk kakao

2 krm mald kardemumma

ca 1 krm salt

Kokosolja eller smör till stekning

Lägg alla ingredienser i en hög bunke och arbeta smeten slät med en stavmixer.

Hetta upp en plättlagg eller stekpanna, klicka i lite kokosolja eller smör och stek små plättar ett par minuter på varje sida.

Servera plättarna med bär och citronmeliss, vispad kokosgrädde/grädde är förstås också väldigt gott till.

Sötpotatisplättar med jordgubbar och grädde

Här ovan ser du min bild på sötpotatisplättar från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, klicka på länken så kan du läsa mer om innehållet i boken.

Just nu ingår min nyutkomna kokbok i Bokus hälsokampanj nedsatt till 179 kr.

Fotograf Catharina Lindgren skickade mig några rader om boken igår, ord som värmer i både själ och hjärta.

Gå gärna in på hennes hemsida via länken och titta på fotokonsten, hon är verkligen en fantastisk fotograf.

”Hej, jag vill bara skriva och tacka för din fina nya bok. Min sambo fick den i födelsedagspresent, men den var ju lika mycket en gåva till mig själv.

Och även om vi inte hunnit testa några av recepten än så är vi väldigt sugna på ett antal och njuter av de vackra fotona.

Jag är så imponerad av dem, de är så varierade och välkomponerade och förtjusande på alla sätt.

Jag vet ju hur svårt det är att fota mat, men du lyckas verkligen på varenda sida. Oerhört fint. Jag blir också så berörd av din personliga historia.”