Idag har januaris budgetvänliga kålrecept kommit till en varm stuvning.
Rödkål är inte bara vacker, den är både väldigt god och nyttig också.
Som alla mörkröda grönsaker, frukter och bär innehåller rödkålen mycket antioxidanter och fibrer.
För dig som har känsligt blodsocker är alla kålformer riktigt bra, innan insulinet kom var just stuvad kål den mat som rekommenderades till diabetiker.
Gott Nytt År till alla mina trogna följare och alla som hittat hit nu på nyåret.
Idag får du länkar till de 10 inlägg som lockat flest läsare under det gångna året.
Det känns verkligen roligt att min mat är så populär, bloggen når väldigt många världen över ser jag i statistiken.
Jag har snart drivit den här bloggen i 10 år och just delat mitt 1800e inlägg, så nu är det dags att dra ner på datortiden och ägna mig åt det verkliga livet istället.
Jag njuter av vintersol och brunch på balkongen på nyårsafton
Nu på det nya året kommer jag att ägna mycket tid åt att träna och laga riktigt bra mat och mindre tid åt att vara aktiv på sociala medier, typ Facebook och Instagram.
Då och då kommer jag att dela mina tankar och recept härinne som vanligt, följ gärna bloggen genom att anmäla dig till nyhetsbrevet så du inte missar nåt inlägg.
Du hittar en knapp där det står ”Anmäl mig” i högermarginalen på datorn, längst ner på sidan om du läser från mobilen.
Från dagens långpromenad vid havet, hann ut precis innan värsta regnet kom
Sprid gärna mina inlägg och recept vidare på din Facebooksida och andra sociala medier, tala bara om var du hittat dem.
Jag tjänar inga pengar på min blogg, så vill du stötta mitt fortsatta skrivande eller som ett litet tack för det jag redan delat härinne, ja då får du väldigt gärna köpa mina kokböcker.
Jag lägger ut länkar och bilder från böckerna i slutet av inlägget, klicka bara respektive bild så kommer du till den nätbokhandel som just nu har det bästa priset.
Hur man steker en tournedos, nyårshelgens mest besökta inlägg
Vad vore väl skinkan i all sin glans, om inte de gröna tillbehören fanns?
Jag har så länge jag kan minnas ätit en hel del gröna, goda rätter tillsammans med julmaten.
Min mamma kom från Pargas i Åbolands skärgård, hon hade med sig den finska traditionen med olika rotsakslådor till julbordet.
Morotslådan blev min favorit, jag gjorde den anpassad till lågkolhydratkost när jag skrev kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt tillsammans med Annika Dahlqvist.
Jag jobbade med många julbord under mina år som kock, då såg jag alltid till att det fanns mycket gröna rätter till den feta och goda julmaten, det förhöjde smakerna.
Ännu fler exempel på gröna, sköna rätter hittar du i min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips, en bok som förstås fungerar hela året för dig som gillar goda tillbehör till maten.
För dig som är vegetarian/vegan och vill ha tillbehör med extra protein, så finns det en hel del goda bön/lins/kikärtsrätter, bröd och desserter som passar till julbordet i Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.
Med den kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Bladh by Bladh Förlag, tävlar vi i den internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards till sommaren.
Idag får du recept från mina kokböcker plus några personliga julbordsfavoriter härifrån bloggen.
Morotslåda ur Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson
Morotslåda
2 stora morötter (ca 300-350g)
2 ägg
1 dl keso
1 dl grädde
1 krm riven muskot
Salt och peppar
ev 1 tsk honung, björksocker eller annan sötning
Skär morötterna i mindre bitar och koka mjuka i lättsaltat vatten.
Pressa i purépress och blanda med keso, ägg och grädde.
Rör om ordentligt så det blir en slät smet.
Smaksätt med muskot, salt, peppar och ev lite sötning.
Det finska originalet är rätt sött, men jag tycker morötternas egen sötma räcker.
Häll upp smeten i en smord ugnsform och grädda på 175° i 40 minuter.
Servera morotslådan med skirat smör.
Vill du göra den helt mejerifri så byt keso och grädde mot majonnäs och kokosgrädde.
Citronpicklad rödlök från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken Foto Veronica Kindblad
Citronpicklad rödlök
2 röda lökar
Saft av 2 citroner
1 tsk salt
Klyfta löken fint och lägg i en bunke, pressa över citronsaften och strö över saltet.
Massera löken tills den mjuknar, låt stå i kylen ett par timmar så smakerna mognar.
Vill du ha en hetare lök så tillsätt ½-1 tsk chiliflingor.
Turkisk morotsröra från Birgitta Höglunds bästa grilltips Foto Mikael Eriksson
Turkisk morotsröra
2 stora morötter
100 g smör
½ dl turkisk yoghurt
½ dl smetana
½-1 tsk salt
½ krm cayennepeppar
Skala och riv morötterna grovt.
Smält smöret i en stekpanna och rör ner det rivna, krydda med salt och cayenne.
Låt morötterna småkoka mjuka i smöret i 10 minuter, rör då och då.
Ta från värmen och rör ner yoghurt och smetana.
Smaka av om det behövs mer kryddor.
Röran kan mixas slät med stavmixer eller serveras som den är, den smakar bäst serverad ljummen.
För en mejerifri morotsröra byt ut yoghurt och smetana mot kokosgrädde och smöret mot kokosolja, salta då morötterna lite extra.
Wonderbag med min kokbok på köpet, endast 699 kr före 31/12
Syrlig rödkål
1 liter rödkål i bitar
ca 2–3 msk äppelcidervinäger eller pressad citronsaft
Salt och peppar
50 g smör eller kokosolja till stekning
Bryn smöret lätt i en gryta och häll ner rödkålen, krydda med salt och peppar.
Häll på vinäger eller citron och låt kålen steka mjuk på svag värme i ca 10 minuter under lock, rör om en gång under tiden.
Smaka då av om du vill ha mer syra eller sälta.
Placera grytan på ett underlägg i långkokningspåsen Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.
Låt rödkålen tillagas på eftervärmen i ca 2 timmar.
Har du ingen Wonderbag kan du ta av locket på grytan och låta rödkålen eftersteka i ugnen på 200º i 20 minuter efter kokningen, det blir också väldigt gott.
Grönsakspaté med broccoli och tomat
3 dl broccoli i bitar, stam eller blomma
2 ägg
½ dl grädde/kokosgrädde
2 msk hackade örter
Riven muskot
Salt och peppar
Skär broccolin i mindre bitar och koka riktigt mjuk i saltat vatten. Låt rinna av väl i durkslag.
Mixa den kokta broccolin med grädde, örter och ägg, smaka av med salt, peppar och muskot.
Jag använde persilja, dragon och gräslök, men ta det du tycker bäst om.
Tomatlager
10 stora plommoncocktailtomater
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 msk olivolja
1 ägg
Salt
Cayennepeppar
Skär ett kryss i tomaterna och lägg ner en halv minut i kokande vatten.
Häll bort vattnet och fyll på med kallt. Skala de avsvalnade tomaterna och skär i bitar.
Finhacka lök ock vitlök. Bryn smör och olivolja lätt, tillsätt lök och tomater.
Låt puttra på svag värme i ca 15-20 minuter, så vätskan kokar in.
Rör under tiden, så det inte bränns, krydda och dra från plattan och låt svalna.
Mixa sen tomatröran och blanda med ägg.
Smörj en liten ugnsfast form, ca 1 liter, ordentligt med smör.
Lägg ett lager broccolismet i botten, fyll på med tomatröran.
Avsluta med att försiktigt bre ut broccolismeten över tomatröran.
Fyll en långpanna med ett par centimeter varmt vatten och ställ ner formen.
Grädda patén i vattenbadet i 40 minuter på 175°.
Känn med handen att patén är fast, ta ut formen ur ugnen och låt svalna en stund i formen.
Lossa kanterna försiktigt med en stekspade och stjälp upp på en skärbräda.
Servera patén ljummen eller kall, gärna med fetaost mosad i lite grädde.
Forma ett ägg med en sked doppad i varmt vatten.
Pumpakärnor, paprika och persilja till garnering.
Örtaioli smakar också gott till om du inte äter mejeriprodukter.
Under våra 16 vintrar här i Turkiet så har den här kycklingschnitzeln blivit en av våra absoluta favoriter.
Vår närmsta slaktare, Güven Et Kasap på 25-metersgatan har fantastiskt bra råvaror.
Där köper vi ekologisk kyckling till benbuljongkoken, finaste lammfärs, kalvlever och ofta de här urbenade kycklingklubborna och grillar i ugnen.
Du kan använda kycklingbröst med skinnet kvar som du delar nästan helt igenom eller också köper du urbenade kycklinglår.
Banka ut dem med hjälp av en kastrull eller köttbank mellan plastpåsar, så de blir tunna.
Vi äter oftast schnitzlarna till middag med bara sallad, grillat grönt och smör som tillbehör.
Har jag kokta grönsaker till så brukar jag göra en god sås som tillbehör, som den här aiolin eller en smörsås med chili, ibland serverar jag schnitzeln med blomkålsmos.
Kycklingschnitzel 2 port
2 urbenade kycklinglår à 150 g
2 msk torkad timjan
1 msk chiliflingor
1 msk paprikapulver
2 tsk vitlökspulver
Rör samman kryddorna och häll upp i en burk med lufttätt lock.
Den här satsen räcker till flera omgångar, den smakar också gott till fläskkött.
(Efter jul kan du testa att skära tjocka skivor av julskinkan, krydda och stek några minuter på var sida.)
Salta och pensla olivolja på schnitzlarna, krydda med ca 2 tsk av kryddblandningen, gnid in ordentligt på båda sidor.
Lägg i en ugnsfast form med skinnsidan neråt och grädda på 175º i ca 30 minuter, vänd och sätt på grillen och höj till 250º.
Ta ut kycklingen när skinnet fått färg och blivit frasigt och servera med sallad, kokta eller grillade grönsaker och myntaaioli.
På bilden nedan har jag en guacamole till kycklingen, den hittar du här.
Aioli med mynta och apelsin ca 4 port
2 äggulor
2 klyftor vitlök
1 dl kallpressad, mild olivolja
1 dl neutral rapsolja
2 msk finhackad mynta
2 msk finhackad persilja
1 ekologisk apelsin rivet skal och saft
1 msk pressad citron
1-2 krm havssalt
Riv vitlöken fint, blanda med den mindre mängden salt och äggulor i en hög och smal bunke.
Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en fin stråle, vispa riktigt hårt.
Det går enklast med stavmixer, men elvisp fungerar också bra.
Blanda ner de hackade örterna, apelsinskal och citrussaften i aiolin.
Smaka av om det behövs mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syra och sälta.
Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen.
Aiolin smakar gott till kyckling, fisk och grönsaksrätter.
Utsikt från Gardenia
Här ser du några bilder från den senaste veckan här i Alanya.
Vi har hittat en fantastisk restaurang som ligger uppe i den lugna miljön nedanför Borgen.
Restaurang Gardenia ligger i ett av de nyrenoverade husen i de äldsta stadsdelarna i Alanya och har utsikt över hela staden från de olika nivåerna i trädgården.
Man tar sig enkelt dit med linbana eller buss, har man mycket ork i benen kan man ta en härlig promenad.
Vi valde förrätterna rökt entrecôte och getost som en lätt lunch med en flaska bubbelvatten till.
Idag får du tips på 7 sorters goda kakor på mitt sätt, utan gluten och med mindre sött än vad de flesta använder.
Så kan du börja förbereda och stoppa i frysen redan nu och minska på stressen för att sen ta fram och njuta av nybakat till glöggfester, Lucia och alla julkalas.
Smält smöret i en kastrull och bland i kryddorna, låt koka upp under omrörning.
Tillsätt vatten och honung och ta från värmen.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Häll över smörblandningen och rör om väl, smaka av om du vill ha mer sälta.
Bred ut degen över ett smörat bakplåtspapper till en jämntjock kaka.
Lägg över ett nytt bakplåtspapper och kavla tunt till en storlek som passar din plåt, min plåt är ca 35×35 cm.
Antingen gräddar du kakan som den är och skär i fyrkanter eller stansar ut figurer, ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt.
Grädda på 150º i ca 15 minuter, titta efter så de inte får för mycket färg, det är olika på hur snabba ugnar är.
Gräddar du en stor kaka över hela plåten så ta ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller bakskrapa av metall.
Sänk värmen till 50º och grädda en timme till, känn då efter om kakorna torkat, det beror lite på hur tunt du kavlat.
Är de fortfarande mjuka så vänd och grädda en stund till.
Stäng av värmen och låt pepparkakorna torka klart på eftervärmen.
Låt svalna och förvara kakorna i lufttät burk.
Den här satsen gav en plåt fyrkantiga kex och 5 mellanstora hjärtan.
Förbereder du kakorna redan nu för en lugnare jul, så stoppa in dem i frysen.
Lägg då in dem på tork i ugnen på 50 grader en halvtimme när de tinat, så blir de som nybakta.
Saffranskakor ca 20 små
2 dl mandelmjöl
1½ dl kokosflingor
1 tsk fiberhusk
1 ägg
25 g smör
1-2 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning
1 kuvert saffran på 0,5 g
Hela mandlar till garnering
Smält smöret tillsammans med saffranet, då kommer smaken fram mer.
Rör ihop ägget med vald sötning, blanda ner kokosflingor, fiberhusk och mandelmjöl.
Häll i det avsvalnade smöret, blanda väl, låt stå i kylen en halvtimme att svälla.
Rulla små kulor och lägg på bakplåtspapper, tryck ner en mandel i varje kaka.
Grädda kakorna på 175° i 15 minuter och låt svalna på galler.
Fryser du in dem så låt kakorna stå en stund i varm ugn när de tinat, så blir de som nybakta.
Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson
Mandelmusslor 10-12 st
50 g kallt smör
2 dl mandelmjöl
2 tsk fiberhusk
1 ägg
1 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning
1 msk smält smör till formarna
Dela smöret i små bitar, rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, fiberhusk och sötning.
Blanda sist ner ägget och ställ in bunken i kylen så degen får svälla i 10 minuter.
Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar.
Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.
Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när man bakar dem på vetemjöl, men jag fick ett bra tips från en läsare:
”När jag tagit ut mandelmusslorna ur formarna, så sätter jag in dem på eftervärmen att torka och då blir de perfekta.”
Fryser du in dem till jul så fräscha på dem 5 minuter på 175 grader när de tinat.
Mandelpepparkakor ca 20 st
100 g smör
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald kanel
½ tsk mald Ingefära
2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
2 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning
1 ägg
Lägg smör och kryddor i en kastrull och ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite innan du blandar ner vald sötning.
Rör ihop mandelmjöl och fiberhusk i en bunke, vispa ner kryddblandningen.
Rör sist i ägget, blanda väl och ställ degen i kylen att svälla en halvtimme.
Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.
Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.
Grädda på 200° i 10-12 minuter, flytta över kakorna försiktigt och låt svalna på galler.
Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn innan serveringen.
Chokladdoppade kokoskakor 25 st
50 g rumsvarmt smör
1 dl grädde
½-1 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning
1-2 krm äkta vaniljpulver
200 g kokosflingor
100 g mörk choklad 70-90%
Ev några rutor vit choklad
Vispa smör, sötning och vaniljpulver fluffigt med elvisp.
Jag använder oftast lite honung när jag bakar men vill du ha kakorna sockerfria så ta lite extra vaniljpulver istället.
Tillsätt grädden under fortsatt vispning och rör ner kokosflingorna, ställ i kylen att stelna en halvtimme.
Rulla till matskedsstora bollar och platta till dem lite, kyl en stund till innan de doppas i choklad.
Smält mörk och vit choklad i varsitt vattenbad, den mörka i en smal bunke så kakorna kan doppas helt i den smälta chokladen.
Doppa kakorna genom att lägga dem på en gaffel, sänk hastigt ner den i chokladen, som är så djup så de kan bada helt i den.
Slå lätt med gaffeln mot kanten på bunken, så överflödig choklad rinner ner och dra undersidan av gaffeln mot kanten.
Fös sen försiktigt av kakan från gaffeln med en annan gaffel över på ett galler.
Gör en liten spritspåse av smörpapper eller använd en plastpåse med ett litet hål klippt i ett hörn.
Spritsa mönster med den vita chokladen och ställ i kylen att stelna.
Här har jag spritsat en spiral och dragit med en tandpetare in mot mitten.
Vill du inte använda den söta, vita chokladen till garnering så kan du lägga på en halv valnöt istället innan chokladen stelnar.
Mjuk saffranskaka
6 ägg
6 dl mandelmjöl
100 g smör/kokosolja
1 dl grädde/kokosgrädde
1 dl honung, björksocker eller annan valfri sötning
4 msk fiberhusk
1½ msk bakpulver
½-1 tsk vaniljpulver
2 krm salt
2 kuvert à 0,5 g saffran
Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.
Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret.
Rör samman mandelmjöl med fiberhusk, bakpulver och vanilj.
Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.
Du kan förstås hoppa över sötningen helt om du vill, öka då på vaniljpulvret lite.
Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.
Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.
Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.
Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.
Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.
Hoppar du över saffranet så får du en mycket god sockerkaka, den blir väldigt god som gräddbakelse eller jultårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.
Mjuk pepparkaka
3 ägg
100 g smör
4 dl grovriven pumpa eller zucchini
2 dl grovrivet äpple
1 dl mandelmjöl
2 msk pofiber
1-2 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning
1 msk mald kanel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk mald ingefära
1 tsk mald kardemumma
1 tsk bakpulver
ca 1-2 krm salt
Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa, äpple och kryddor.
Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat, låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke, vispa äggen riktigt tjockt i en annan.
Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl. Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.
Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt och sötning om du vill, annars kan du hoppa över den.
Häll upp i en smord ugnsform på ca 1½ liter, grädda kakan i mitten av ugnen på 175º i ca 45-60 minuter.
Låt svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna, lossa försiktigt från botten med en stekspade.
Förvara pepparkakan i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand, du kan också frysa in skivorna och ta fram eftersom.
Kakan blir rätt mjuk av pumpa/zucchini, lite som en kladdkaka och smakar extra gott som en bakelse med bär och grädde.
Idag bjuder jag på ett riktigt saftigt och smakrikt matbröd, perfekt till skinkmackan nu i jul.
Här har jag smaksatt ett hasselnötsbröd med torkad frukt och juliga kryddor, det ger härlig smak till brödet och sprider underbara juldofter i köket.
Vill du baka brödet utan frukt så kan du använda tre medelstora, kokta rödbetor istället, som du skär ner och mixar med kryddblandningen.
Är du allergisk mot nötter och mandel kan du använda pumpafrömjöl, så det här kan bli ett bröd som passar alla i släkten.
Julbröd 1 formbröd
4 ägg
200 g mixade hasselnötter
100 g smör eller kokosolja
6-8 osvavlade aprikoser eller plommon
2 dl vatten
1 dl kokosnötmjöl
1 dl psylliumhusk
2 msk mörk balsamvinäger
2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat
1½ tsk salt
1 tsk malet pomeransskal
1 tsk mald fänkål
1 tsk mald anis
1 tsk mald ingefära
1 tsk malda nejlikor
½ tsk mald kardemumma
Skär aprikoser/plommon i mindre bitar. Koka upp med vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.
Vill du ha mycket julsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.
Låt puttra 10 minuter tills det blivit en tjock gröt. Låt svalna och mixa slätt.
Mixa eller mal hasselnötterna till ett lite grövre mjöl. Du kan också använda färdigköpt hasselnötsmjöl.
Mald mandel eller mandelmjöl går också bra, men använder du det färdigköpta som är gjort på skållad mandel så blir brödet inte lika mörkt.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen tjockt.
Blanda den mixade kryddgröten med mjölet och rör ner äggen i degen.
Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.
Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.
Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.
Ta av folien och grädda 45 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.
Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag.
Brödet passar bra att frysa så du kan baka några nu och ge bort i julklapp.
Boktips till julklappssäcken
Jag har fått många förfrågningar genom åren om att göra en bakbok, för tre år sen blev den verklighet.
Min idé var att skapa glutenfria recept med bara naturlig smaksättning från frukt, bär och grönt, det skulle bli recept helt utan både socker och sötningsmedel i bokens söta del.
Resultatet blev verkligen gott tyckte både jag och de som fick provsmaka bakverken.
Bakboken utsågs hedrande nog till Sveriges bästa hälsobok 2021 på prestigefyllda kokbokstävlingen Gourmand Awards, så det var många som fick upp ögonen för mitt nya sätt att baka.
På grund av Coronan blev vi kvar hela sommaren i Lennarts lilla 1a i Stockholm i stället för att åka upp till min lägenhet i Östersund, där jag gjort alla de andra kokböckerna.
Så det blev en lite krävande men väldigt rolig utmaning att få till njutbara bakverk med enkla medel i det minimala pentryt.
Jag tog många och långa promenader på Djurgården för att hitta de finaste platserna till bilderna.
Det här var den andra kokboken där jag fick det stora förtroendet att fotografera allt själv. Den första, ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”, hade jag fotograferat hemma i Jämtland i fjällmiljö, nu blev det storstaden som fick bjuda på sin finaste natur istället.
När väderprognosen utlovade sol så fixade jag i ordning mina recept på kakor, bollar, matbröd, pajer, muffins, kex, piroger och annat gott, oftast ett recept i taget, ibland två.
Tidigt på morgonen när solen var på väg upp tog jag spårvagn 7 ut på Djurgården och hade med dagens fotoobjekt i en liten kylväska + rekvisita till bilden och kameran förstås.
Men inget stativ, jag tog alla bilder på frihand.
Det mesta av porslinet som bakverken förevigades på kom från Stadsmissionens Loppis i Gamla Stan, där var jag många gånger för att hitta fina koppar och assietter till bilderna, en riktigt roligt del i jobbet med att skapa en kokbok.
Morgonsolen är mild och ger en fin lyster till bilderna, så det blev många morgnar som jag var uppe med tuppen.
På bilderna ser du resultatet av några dagars roligt arbete.
Från bokens sötare del:
Pekannötsmuffins med äpple, raw moussetårta med jordgubb och lime, fikontryfflar med apelsin.
Från den salta och matigare delen:
Sötpotatisbröd med vitlökssmör, spröda västerbottenskex med vallmofrön, frö/nötbröd med fikon.
Jag och Johanna Soderling Romestrand på Ås Trädgård
Mot nya äventyr
I förrgår skrev jag ett inlägg på mina sidor på Facebook och Instagram där jag berättade att jag stod vid ett vägval i mitt liv.
Det blev en explosion i tummar upp och kommentarer, tack så mycket för att ni visar att det jag skriver engagerar och inspirerar.
Jag vågade följa stigen åt det håll jag känner är rätt för mig, de senaste dagarna har varit fantastiskt roliga och intensiva.
Börje Karlsson föreläser på Ecocaféet
Jag har nu klarat av min första riktiga föreläsning på Ecocaféet, tillsammans med Börje Karlsson, som grundade caféet och anlitade mig som receptkonsult för 3 år sen.
Första gången vi träffades var det i en tom, väldigt stor lokal, som sen förvandlades till ett idag mycket populärt glutenfritt och sockerfritt café.
Jag har haft en livslång rädsla för att hålla föredrag, något som suttit i ända sen skoltidens mobbing, så jag har tidigare tackat nej till förfrågningar om att ställa mig och prata inför publik.
Men de senaste åren har jag sakta men säkert lyckats komma över det, jag var inte ens nervös igår.
Jag under en boksignering på Ecocaféet
De senaste dagarna har jag dessutom hunnit med att ta hand om en mycket trevlig besökare från Norge som kom för att träffa mig här i Östersund.
Johanna Soderling Romestrand, en svenska som bor i kuststaden Ålesund, har långt gångna planer på att starta ett ekologiskt café och restaurang där.
Johanna i fototagen på Ås Trädgård
På bilden högst upp i inlägget är vi på Ås Trädgård, vi hann också med besök på Fröjas och Torsta Gårdsrestaurang, alla riktigt trevliga ställen med mycket gott att köpa och äta.
På Torsta åt vi en fantastiskt god ekologisk lunch, den måste du testa om du är i Östersund.
Ås är väldigt stort inom det ekologiska mathantverket, här är också Eldrimner beläget, som är resurscentrum för allt mathantverk i Sverige.
Torkad kapris, ett mycket gott tillbehör på Torstas ekologiska lunchbuffé
En liten del av salladsbuffén på Torsta Gårdsrestaurang
Våra möten har lett till att jag fått ett nytt och mycket spännande uppdrag, kommer att hjälpa Johanna förverkliga sina restaurangplaner med mina recept och idéer.
Det här känns förstås väldigt roligt, det blir tredje gången gillt jag får ett sånt här hedrande uppdrag.
PriMaten var Sveriges första LCHF/Paleo-restaurang och nu är det alltså dags även för Norge att få en restaurang med naturligt god mat att njuta av, det som ända sen starten för snart 10 år sen varit min bloggs signum.
Under mina 18 år i olika restaurangkök som kock/köksmästare var det just att vara med att göra upp planer och starta nya restauranger som var det jobb jag tyckte allra bäst om.
Från mitt liv som sjuk…
Stort tack till alla som kom till Ecocaféet på tisdagens föreläsning och lyssnade på hur jag och Börje ätit oss friskare från allehanda besvär, både kroppsliga och själsliga.
Det blir fler tillfällen om du vill komma och lyssna på oss, vi hade bara plats för 40 gäster den här gången eftersom vi bjöd på mat från mina kokböcker.
På väg mot nya äventyr i ett betydligt friskare liv…
Vill du också ta del av min hälsoresa på en föreläsning i din hemstad, så ta gärna kontakt med något studieförbund och be dem bjuda in mig eller både mig och Börje.
Min e-post för såna inbjudningar är birgitta.hoglund (@) jamtland.nu
Avslutar med en bild på frukostbuffén på Hotell Stortorget där Johanna bodde.
Det är ett helt nyöppnat lågprishotell mitt i Östersund vid just Stortorget, med riktigt fina rum och fräsch frukost, så det är ett bra tips om du har vägarna förbi.
Då och då kommer suget efter en lättstekt biff med traditionella tillbehör.
Eftersom jag inte mår så bra av vanlig potatis så brukar jag använda sötpotatis istället när jag gör råstekt eller klyftpotatis, det fungerar mycket bättre för min mage.
Är du diabetiker, känslig för kolhydrater eller den söta smaken från sötpotatisen så kan du använda rättika eller majrova istället.
Fler tips på lite mer rejäl mat som passar när hösten kryper närmare hittar du i min och Lars-Erik Litsfeldts Diabeteskokboken för män.
Recepten passar förstås även för kvinnor och för alla andra som gillar husmanskost, det är bara en del av råden till diabetiker som handlar just om typiskt manliga besvär.
De flesta hälsoböcker är skrivna av kvinnor, för kvinnor, så nu var det männens tur att få en egen bok.
Skär löken i tunna klyftor. Stek mjuk i hälften av smöret, krydda med salt och peppar.
Rör ner senap, vinäger och Worcester, låt puttra medan du steker köttet och sötpotatisen i varsin panna.
Bryn köttet väl på båda sidor, stek ca 1 minuter på var sida om du vill ha det lättstekt.
Ta från värmen och låt eftersteka en liten stund så värmen fördelas i hela köttbiten.
Lägg till ett par minuter om du vill ha köttet medium och ca 5 minuter om det ska vara välstekt.
Vänd det då ett par gånger under stekningen.
Sötpotatisskivorna steker du ett par minuter på var sida i brynt smör på hög värme, dra ner till låg och låt eftersteka en liten stund.
När kött och sötpotatis är klara tar du löken från värmen och rör ner resten av smöret i små klickar så det blir en simmig senapssås.
Marvikarna, Sörmland
Här får du se några bilder från förra veckans härliga höstdagar i Nyköping.
Lennart hade träff med sina gamla kollegor i Flygvapnet på F 11 och jag passade på att ha ett planeringsmöte inför höstens Harmoniresor tillsammans med Therese Renåker.
Vi bodde på fina Hotell Kompaniet vid Nyköpingsån, kan verkligen rekommendera det om du kommer till den vackra staden.
Vi trivs riktigt bra där, det här var tredje gången vi bor där när vi semestrar i Sörmland, de har en riktigt fin middagsbuffé som ingår i rumspriset så det blir väldigt prisvärt.
Fler bilder kan du se om du följer mig på Instagram där jag finns på @birgittahoglundsmat.
Du kan också läsa mycket mer om våra tankar kring vår typ av hälsoresor i de olika länkarna högst upp på hemsidan.
Här finns ett inlägg om förra årets två veckolånga resor som jag skrev här på bloggen, med recept på en mycket god rödbetscrème som vi lagade tillsammans.
Stranden vid favoritrestaurangen Golden Beach
Här nedan följer en del av det vi tänker oss att erbjuda under veckan, utan alltför fasta hålltider. Här kommer att finnas utrymme för variation i både tid och innehåll beroende på väder, vind och vad våra medresenärer önskar.
Första dagen kommer vi att ta en gemensam tur genom byn så ni får chans att orientera er och hitta till de favoritställen Birgitta upptäckt på de senaste årens resor till den lilla fiskebyn.
Då finns också möjlighet att handla lite matvaror och dryck om du själv vill laga lite av din mat hemma i lägenheten på trivsamma hotell Villea Village.
Min hotellfrukost på Villea Village
Promenaderna och samtalen
Den som är morgonpigg av sig får gärna följa med Birgitta till havet för barfotapromenader i vattenbrynet medan solen går upp över bergen. Promenaden inleds med ett kombination av lätt gymnastikprogram med mjuka rörelser där leder och muskler får en lugn start på dagen och en lättare egenmassage för att stimulera och få igång lymfsystemet.
Den som istället är kvällsmänniska får gärna kvällsstrosa genom byn med Therese eller göra henne sällskap i den ljumma kvällen med stora tekoppen och småfilosofiska samtal om livets stora frågor.
Varje dag träffas de som vill en stund i frukostmatsalen, vid poolen eller var helst vi känner för att vara för goda samtal kring det viktiga i våra liv; maten, hälsan, livet och hur vi lyckas få harmoni i vår ibland alltför stressade tillvaro.
Här finns chans att samtala, diskutera och få svar på många egna frågor och funderingar men vi kommer att fördjupa oss lite extra i stress/återhämtning, våra hormoner och lymfsystemets betydelse för välmåendet.
Aspros Potamos-dalen
Bergen och grottorna
Beroende på deltagarnas önskemål ger vi möjlighet till ett antal olika utflykter utanför byn.
En morgon styr vi kosan upp i bergen istället för promenaden i vattenbrynet. Det blir en lugn promenad på kuperade men lättgångna stigar. Uppe i den bördiga Aspros Potamos-dalen har bergsborna arbetat med odling i flera århundraden.
En del av de grottbostäder som användes när de kom ner till havet för att ta hand om sina olivlundar och grönsaksodlingar är idag förvandlade till unika hotell för den som uppskattar det totala lugnet. Vi njuter av friden, utsikten och den klara morgonluften, den som vill avslutar med ett uppfriskande dopp i havet eller poolen.
Vi besöker på den promenaden konstnärsparet Makis och Maria som renoverat ett av de gamla grotthusen där de idag har sin atelje Stausa. Vi får se hur de förvandlat drivved och gamla bruksföremål till vacker konst och höra dem berätta om sitt liv på den rofyllda gården.
Maria och Makis utanför sin grottbostad
Myrto Botsari, som driver ett av grotthotellen i dalen, är även silversmed. Hon har en butik fylld av traditionellt och modernt kretensiskt konsthantverk, bland annat keramik och vackra smycken.
Den som vill får gärna följa med och besöka butiken och höra Myrto berätta lite om det kretensiska hantverket och sin uppväxt i en grottbostad i den lugna dalen.
Aspros Potamos
Bergsbyn Pefki ligger ovanför Aspros Potamos-dalen och blir ett av veckans två utflyktsmål på fyra hjul. Här får vi en fantastisk utsikt över dalen och Medelhavet. Vi vandrar runt i den lilla byn där tiden stått still.
Middagen intar vi sen tillsammans på den lilla tavernan Piperia. Uteserveringen skuggas av ett fantastiskt, hundraårigt rosépepparträd som gett tavernan dess namn.
Restaurang Piperia i Pefki
En annan dag tar vi en förmiddagstur upp till bergsbyn Agios Stefanos där vi äter en gemensam lunch på tavernan vid torget. Den som vill promenerar sen runt i den lilla byn på egen hand.
I de trånga gränderna finns både en mycket vacker kyrka med utsikt över den Libyska sjön och ett observatorium. På eftermiddagen åker vi genom den bördiga dalen ner till byn för att njuta av ledig tid vid poolen eller havet.
Grekisk grönsaksgryta, klicka på bilden så kommer du till receptet
Eftersom vi är matintresserade och gissar att våra medresenärer också är det kommer vi en dag att bjuda på en lunch vid poolen med några av hotellets specialiteter till grillad souvlaki. Vi förbereder dagen innan en del av tillbehören, både varma och kalla rätter tillagade på lågkolhydratvis.
Vi delar då upp oss i mindre grupper, deltagande är som alltid helt valfritt, med Birgitta som guide i smakernas värld.
Makrigialos, Kreta…
Stränderna och havet
Kring Makrigialos finns flera lugna stränder dit vi kommer att göra små utflykter. Eller om du hellre besöker dem själv och njuter av en lugn dag i enskildhet, valet är ditt.
På Diaskari-stranden, ett par kilometers kuperad promenad från hotellet, har det funnits bostäder ända sen 1600 f kr. När man väl tagit sig ner för den branta backen till havet kan man sen tillbringa några njutbara timmar med att bara vara, lapa sol, bada i det kristallklara vattnet, ta något svalkande att dricka eller äta en lunch på grekiskt vis i skuggan av de stora tamariskerna.
På andra sidan byn, bortom den lilla fiskehamnen, ligger den mycket lugna stranden Kalamoukania med turkosblått vatten. Här består stranden av småsten istället för sand och det är lite djupare än vid byns övriga badplatser.
Stranden skuggas även här av stora tamarisker, perfekt för den som vill tillbringa en hel dag vid havet. Här finns också en liten taverna med grekiska specialiteter.
Kretensisk folkdans på The Olive Tree
Utelivet
Den lilla fiskehamnen i Makrigialos är en samlingspunkt på kvällarna för byborna och en del turister. Här finns några små, mysiga barer och fina fiskrestauranger.
En kväll får vi här uppleva en genuin kretensisk afton på restaurang The Olive Tree, med traditionell musik och dans.
Det här är långt ifrån forna tiders grisfester för den som upplevt en sån i charterns ungdom. Under kvällen samlas byns invånare vid restaurangen för att umgås och delta i dansen, sammanhållningen är stor i den lilla fiskebyn. Här möts gammal och ung över ett glas raki och goda mezerätter, såväl byns präst som äldre damer och ungdomar låter sig väl smaka.
Det finns annars inte så mycket till uteliv för nöjeslystna nattsuddare i byn, så kudden kan få sällskap rätt så tidigt på vår njutresa. (Säger Birgitta. Therese menar att kvällarna kan bli sena trots allt, i kraft av trevligt sällskap och härliga samtal. Ett begränsat uteliv kan ge ett desto rikare inre liv.