Mer om hälsoresan till Makrigialos på Kreta

Hamnen i Makrigialos

En resa fylld med harmoni

Nu börjar oktober närma sig, då är det äntligen dags för årets harmoniresor till Kreta och den lilla fiskebyn Makrigialos.

Jag och Therese Renåker arrangerar för andra året i rad den typ av hälsoresor som vi själva skulle vilja åka på.

Nu har du chansen att boka någon av de sista platserna den 11 oktober med avresa från Arlanda.

Här kan du läsa mer på vår hemsida Harmoniresor.se, här hittar du direktlänk till resans pris och bokningssidan.

Du kan också läsa mycket mer om våra tankar kring vår typ av hälsoresor i de olika länkarna högst upp på hemsidan.

Här finns ett inlägg om förra årets två veckolånga resor som jag skrev här på bloggen, med recept på en mycket god rödbetscrème som vi lagade tillsammans.

Stranden vid favoritrestaurangen Golden Beach

Här nedan följer en del av det vi tänker oss att erbjuda under veckan, utan alltför fasta hålltider. Här kommer att finnas utrymme för variation i både tid och innehåll beroende på väder, vind och vad våra medresenärer önskar.

Första dagen kommer vi att ta en gemensam tur genom byn så ni får chans att orientera er och hitta till de favoritställen Birgitta upptäckt på de senaste årens resor till den lilla fiskebyn.
Då finns också möjlighet att handla lite matvaror och dryck om du själv vill laga lite av din mat hemma i lägenheten på trivsamma hotell Villea Village.

Min hotellfrukost på Villea Village

Promenaderna och samtalen
Den som är morgonpigg av sig får gärna följa med Birgitta till havet för barfotapromenader i vattenbrynet medan solen går upp över bergen. Promenaden inleds med ett kombination av lätt gymnastikprogram med mjuka rörelser där leder och muskler får en lugn start på dagen och en lättare egenmassage för att stimulera och få igång lymfsystemet.

Den som istället är kvällsmänniska får gärna kvällsstrosa genom byn med Therese eller göra henne sällskap i den ljumma kvällen med stora tekoppen och småfilosofiska samtal om livets stora frågor.

Varje dag träffas de som vill en stund i frukostmatsalen, vid poolen eller var helst vi känner för att vara för goda samtal kring det viktiga i våra liv; maten, hälsan, livet och hur vi lyckas få harmoni i vår ibland alltför stressade tillvaro.

Här finns chans att samtala, diskutera och få svar på många egna frågor och funderingar men vi kommer att fördjupa oss lite extra i stress/återhämtning, våra hormoner och lymfsystemets betydelse för välmåendet.

Aspros Potamos-dalen

Bergen och grottorna
Beroende på deltagarnas önskemål ger vi möjlighet till ett antal olika utflykter utanför byn.
En morgon styr vi kosan upp i bergen istället för promenaden i vattenbrynet. Det blir en lugn promenad på kuperade men lättgångna stigar. Uppe i den bördiga Aspros Potamos-dalen har bergsborna arbetat med odling i flera århundraden.

En del av de grottbostäder som användes när de kom ner till havet för att ta hand om sina olivlundar och grönsaksodlingar är idag förvandlade till unika hotell för den som uppskattar det totala lugnet. Vi njuter av friden, utsikten och den klara morgonluften, den som vill avslutar med ett uppfriskande dopp i havet eller poolen.

Vi besöker på den promenaden konstnärsparet Makis och Maria som renoverat ett av de gamla grotthusen där de idag har sin atelje Stausa. Vi får se hur de förvandlat drivved och gamla bruksföremål till vacker konst och höra dem berätta om sitt liv på den rofyllda gården.

Maria och Makis

Maria och Makis utanför sin grottbostad

Myrto Botsari, som driver ett av grotthotellen i dalen, är även silversmed. Hon har en butik fylld av traditionellt och modernt kretensiskt konsthantverk, bland annat keramik och vackra smycken.

Den som vill får gärna följa med och besöka butiken och höra Myrto berätta lite om det kretensiska hantverket och sin uppväxt i en grottbostad i den lugna dalen.

Aspros Potamos

Bergsbyn Pefki ligger ovanför Aspros Potamos-dalen och blir ett av veckans två utflyktsmål på fyra hjul. Här får vi en fantastisk utsikt över dalen och Medelhavet. Vi vandrar runt i den lilla byn där tiden stått still.

Middagen intar vi sen tillsammans på den lilla tavernan Piperia. Uteserveringen skuggas av ett fantastiskt, hundraårigt rosépepparträd som gett tavernan dess namn.

Restaurang Piperia i Pefki

En annan dag tar vi en förmiddagstur upp till bergsbyn Agios Stefanos där vi äter en gemensam lunch på tavernan vid torget. Den som vill promenerar sen runt i den lilla byn på egen hand.

I de trånga gränderna finns både en mycket vacker kyrka med utsikt över den Libyska sjön och ett observatorium. På eftermiddagen åker vi genom den bördiga dalen ner till byn för att njuta av ledig tid vid poolen eller havet.

Laga mat

Grekisk grönsaksgryta, klicka på bilden så kommer du till receptet

Eftersom vi är matintresserade och gissar att våra medresenärer också är det kommer vi en dag att bjuda på en lunch vid poolen med några av hotellets specialiteter till grillad souvlaki. Vi förbereder dagen innan en del av tillbehören, både varma och kalla rätter tillagade på lågkolhydratvis.

Vi delar då upp oss i mindre grupper, deltagande är som alltid helt valfritt, med Birgitta som guide i smakernas värld.

Makrigialos, Kreta…

Stränderna och havet

Kring Makrigialos finns flera lugna stränder dit vi kommer att göra små utflykter. Eller om du hellre besöker dem själv och njuter av en lugn dag i enskildhet, valet är ditt.

På Diaskari-stranden, ett par kilometers kuperad promenad från hotellet, har det funnits bostäder ända sen 1600 f kr. När man väl tagit sig ner för den branta backen till havet kan man sen tillbringa några njutbara timmar med att bara vara, lapa sol, bada i det kristallklara vattnet, ta något svalkande att dricka eller äta en lunch på grekiskt vis i skuggan av de stora tamariskerna.

Turkosa havet

På andra sidan byn, bortom den lilla fiskehamnen, ligger den mycket lugna stranden Kalamoukania med turkosblått vatten. Här består stranden av småsten istället för sand och det är lite djupare än vid byns övriga badplatser.

Stranden skuggas även här av stora tamarisker, perfekt för den som vill tillbringa en hel dag vid havet. Här finns också en liten taverna med grekiska specialiteter.

Kretensisk folkdans på The Olive Tree

Utelivet
Den lilla fiskehamnen i Makrigialos är en samlingspunkt på kvällarna för byborna och en del turister. Här finns några små, mysiga barer och fina fiskrestauranger.

En kväll får vi här uppleva en genuin kretensisk afton på restaurang The Olive Tree, med traditionell musik och dans.

Det här är långt ifrån forna tiders grisfester för den som upplevt en sån i charterns ungdom. Under kvällen samlas byns invånare vid restaurangen för att umgås och delta i dansen, sammanhållningen är stor i den lilla fiskebyn. Här möts gammal och ung över ett glas raki och goda mezerätter, såväl byns präst som äldre damer och ungdomar låter sig väl smaka.

Det finns annars inte så mycket till uteliv för nöjeslystna nattsuddare i byn, så kudden kan få sällskap rätt så tidigt på vår njutresa. (Säger Birgitta. Therese menar att kvällarna kan bli sena trots allt, i kraft av trevligt sällskap och härliga samtal. Ett begränsat uteliv kan ge ett desto rikare inre liv.

Jag och Therese Renåker i Makrigialos 2017

Följ med Birgitta Höglund och Therese Renåker på harmonisk hälsoresa till Kreta

Jag och Therese Renåker i Makrigialos 2017

Harmoniresor

Therese Renåker och jag har mycket gemensamt vad gäller god mat och hälsa, ett till intresse vi delar är kärleken till sol och värme.

Vi har ju fått en hel del av den varan den här sommaren, minst sagt.

Något som för mig varit väldigt positivt, högtryck gör att jag slipper värk i mina leder, de är inte förtjusta i lågtryck och regn.

Så vi bestämde häromåret att vi ville dela den här förtjusningen i resor till varmare trakter med andra och startade den lilla resebyrån Harmoniresor.se.

Hamnen i Makrigialos

Förra hösten avgick premiärturerna till den lilla fiskebyn Makrigialos på Kretas sydostkust.

Resorna blev så populära så vi återvänder i år till samma by och samma hotell, det lugna och lummiga Villea Village.

Villea Village

Den första resan avgår 4 oktober, där har vi en plats ledig nu pga av en avbokning.

Vecka 2 med avresa 11/10 från Arlanda har fortfarande platser som nu är bokningsbara via vår hemsida.

Här kan du läsa mer om pris och innehåll under veckan och här en länk till bokningssidan.

Här hittar du vårt program, men eftersom resan bygger på Harmoni, lugn och ro, så kommer vi att gemensamt bestämma dagens programpunkter lite efter väder och vind.

Den lugna stranden i byn

Nu följer en liten beskrivning om hur vi tänkt oss veckan, men det finns som sagt möjligheter för deltagarna att komma med egna önskemål på plats, vad just de vill uppleva för dagen.

För den som är morgonpigg tar jag med alla som vill på en tidig promenad på stranden eller i bergen innan frukost.

Vi gör då tillsammans lite lättare, mjuka rörelser för att få igång kroppen, det program som jag själv använt mig av i över 10 år för att hålla leder och muskler i bra form.

Vi njuter sen av en underbar frukost vid poolen, Villea Village har en mycket trevlig och energisk frukostvärdinna,  Chrissoula, som plockar fram allt och lite till av det som ingår i en traditionell, grekisk brunch.

Hotellfrukost på Ville Village

Efter frukosten har vi en gemensam samling där vi bestämmer mer om vad vi vill att dagen ska innehålla.

Therese delar under några av förmiddagarna med sig av sina stora erfarenheter kring hormoner, stress och andra problem våra kroppar och själar kan drabbas av.

Hon var tidigare lärare på Paleo Institute, hennes föredrag på vår resa är mer att likna vid pratstunder, så här kan alla få svar på sina frågor.

Jag delar under några av dagarna med mig av berättelsen om min egen hälsoresa, från svårt handikappad efter en ryggskada till att nu vara så gott som återställd med hjälp av maten och träningen.

För den som vill lär jag även ut den lymfmassage som är en del av mitt dagliga gymnastikprogram och som varit en stor del i läkningen av min kropp.

En av dagarna träffas vi i mindre grupper i mitt lilla kök och lagar några rätter ur mina kokböcker, tillbehör som vi sedan gemensamt äter till grillat under olivträden vid hotellets bar.

Här kan du läsa lite om förra årets resor och ta del av mitt recept på en syrlig rödbetscrème som vi lagade tillsammans.

Rödbetscrème

Lunch i Makrigialos hamn

Maten, ja som du förstår så är det en stor del av denna resa, att njuta av god mat är något både jag och Therese är mycket förtjusta i.

Makrigialos har många väldigt trevliga restauranger där traktens fina råvaror lagas till på traditionellt vis.

Jag har de senaste åren gjort många resor till den lilla byn och valt ut de bästa av restaurangerna, så på kvällarna äter vi middag tillsammans på någon av dem för den som så vill.

En av mina favoriter, Golden Beach i Makrigialos

Lägenheterna på Villea Village har alla ett litet pentry, så vill man laga sin egen mat och äta hemma så går det förstås också bra.

När vi installerat oss på hotellet så tar jag med deltagarna på en tur i byn och visar var man kan handla kött, fisk och grönt, det finns flera bra butiker i närheten av hotellet.

Morgonpromenad i Aspros Potamos-dalen

En av dagarna tar vi en promenad upp i den vackra Aspros Potamos-dalen och hälsar på hos konstnärsparet Makis och Maria, som renoverat en av de gamla grottbostäderna i dalen och där de har sin ateljé.

De berättar om sitt harmoniska liv i den bördiga dalen och visar sin vackra konst gjord på drivved och gamla bruksföremål.

Vi tar då även en titt på de grotthotell som finns i dalen, där man kan uppleva den totala friden under en semester.

Aspros Potamos, Makrigialos

Lite grekisk musik måste vi förstås också ha med, vi kommer att delta i en grekisk afton med lokala specialiteter och underhållning av byns bästa dansare.

Den hålls varje vecka antingen i hamnen eller i bergsbyn Pefki, på hösten är det inte så många turister utan då är det en kväll då många bybor samlas och dansar tillsammans.

 

Pefki med den minimala kyrkan Stavromenos högst uppe på berget...

Bergsbyn Pefki med den minimala kyrkan Stavromenos högst uppe på berget

En annan av dagarna dag gör vi en lunchutflykt med minibuss eller taxi upp till bergsbyn Agios Stefanos där vi äter lunch under apelsinträden vid torget.

Här har vi sen tid att utforska byn några timmar på egen hand, där finns bland annat en mycket vacker kyrka och ett observatorium, här kan man verkligen uppleva stjärnhimlen när den är som vackrast då det inte finns något störande stadsljus.

Slingrande väg ljusare med logga

Under de ljumma kvällarna finns det möjlighet för den som vill att prata mer om livet med Therese, då hittar ni henne under olivträden vid baren på hotellet.

Hon är den kvällspigga medan jag hellre är uppe med tuppen.

Kvällssol över Makrigialos

Morgonsol

Så vi kommer att finnas tillgängliga under en stor del av dygnet om ni vill ha sällskap och tveka inte att komma med frågor om allt ni vill veta om maten, hälsan och livet, så ska vi försöka ge er de svar ni söker.

Vill du läsa mer om vad vår resa innehåller så finns en hel del information att hitta här under de olika flikarna på Harmoniresor.se.

Hösten kommer troligen att bli lika kall och ruggig som den brukar, så en resa i oktober är alltid skönt inför den långa vintern.

Här ett bildmontage Therese la upp på sin Facebooksida förra hösten när vi hade kommit hem från Kreta, då längtan tillbaka var stor…

Hoppas vi ses i oktober, njut nu vidare av vår svenska högsommarvärme så länge den varar.

Kolmården / Makrigialos

Pytt i Panna i mitt Medelhavskök och Träningstankar

Medelhavspytt

Så var jag då hemma igen efter en alldeles underbart skön semester i Alanya, tillsammans med Särbo L.

I vår fina, privathyrda våning, har vi blivit Sambo lite mer på riktigt, än vi varit tidigare under våra 9 år på olika hotell.

Vi trivs fantastiskt bra med att hyra eget boende, skönt att veta att vi kan återkomma till samma lägenhet varje gång och kan lämna våra personliga saker.

Den är av betydligt högre standard än hotellägenheterna, vi har gasspis, ugn, tvättmaskin och jacuzzi.

Vi har också en stor balkong med utsikt över hustaken mot Medelhavet och Borgen med sol från uppgång till nedgång.

Här har vi intagit alla måltider under en månad, restaurangbesöken har blivit väldigt få, när man har tillgång till så fina råvaror och kök.

Efter en hel del jobb kring min mat i vinter, var det skönt att få ladda batterierna riktigt ordentligt, inför kommande, spännande uppdrag.

Att då min internetuppkoppling valde att fungera väldigt sporadiskt, vilket omöjliggjorde all bloggning, tog jag som en liten fingervisning att jag skulle ta det lugnt med skrivandet ett tag.

Även om jag tycker det är väldigt skoj att dela med mig av mina recept, tankar och bilder, så tar det ju en hel del tid och energi.

Har förr varit med om att jobba mig in i den berömda väggen, en resa som jag aktar mig väldigt noga för att upprepa.

I framgångens spår är det väldigt lätt att bara ryckas med i ren eufori, över att mina recept, blogg och kokbok blivit så populära.

Den senaste månaden har varit en ren hälsoresa för oss båda, med gott om näringsrik (protein-fett-mineral- och vitaminrik) mat på fina råvaror.

Det har också blivit mycket vardagsmotion av det lättare slaget, som gymnastikprogram och långpromenader.

Vi bor 7 trappor upp, en enkel träningsform som gjort benen riktigt starka är att ta trapporna istället för hissen. Mest på nervägen, men ibland även upp.

I dagens stressade samhälle är ofta maximal prestation genom intensiv träning och att äta så lite som möjligt, även av LCHF-kost, för att snabbt nå sitt smala ideal, det som tagit överhanden lite väl mycket i media.

Är Du intresserad av att fördjupa Dig lite mer kring begreppet bra mat och hälsa, så följer här några alternativ.

På föreläsningsfronten i vår kan man lyssna på bland andra Bitten Jonsson och Jonas Colting ute på turné.

Jag kommer att gå och lyssna på Jonas när han är i Östersund den 22 maj, blir väldigt intressant att höra honom berätta om träning och tävling på lågkolhydratkost.

En hel kursdag om vår ursprungliga mat hålls den 13 maj av Karl Hultén på Crossfit Uppsala.

Mat för optimal hälsa och prestation kallas kursen, där han tar upp många ämnen som berör oss som äter lågkolhydratkost.

Väljer Du hellre tidningsformen än föreläsningar, så testa nystartade Mat och Hälsa, en tidning som mest handlar om lågkolhydratmat.

Köpte den på Arlanda igår, den lovar gott för framtiden, fräsch och modern, med fina recept och artiklar.

Fräsch var också den goda räksallad med massor av räkor, ägg och sparris jag åt på nyöppnade Fika, beläget i inrikeshallen.

Min medhavda reskost som bestod av rostbiffrullar med pepparrotssmör och ost plus en köttfärssås var slut och jag hade många timmar att slå ihjäl innan flyget till Östersund.

Hoppas den stora kedja som ligger bakom restaurangen, Food Travel Experts, börjar servera mer mat med lite kolhydrater även på sina övriga matställen på flygplatser runtom i världen, då blir det lättare att resa.

Räksalladen var ett mycket bra exempel på att även snabbmat kan fungera för oss som väljer att äta lågkolhydratmat.

Fick också en extraburk av den goda dressingen, så blev fetthalten också på en för mig bra nivå. Väldigt kul att se att det finns fler alternativ även för oss LCHF-are på Arlanda nu.

Just på resor tycker jag alltid det är viktigt att ha med bra mat om det inte finns möjlighet att kunna köpa annat än mackor, bullar och pasta.

Klarar en lång resdag med betydligt mindre trötthet och värk, än när jag åt den kolhydratrika flygplansmaten och mackorna på terminalerna.

Det har blivit en hel del resande i år, så jag missar tyvärr en del av det som händer på hemmaplan.

Den 23 april är det föreläsning med Bitten Jonsson om Sockret och Hjärnan i Östersund.

Den kan jag tyvärr inte gå och lyssna på för då är jag utomlands igen.

Denna gång på Zumbaresa till Gran Canaria med Anna Hallén.

Det var meningen att vi skulle dit i juni med, men tyvärr har LCHF-Camp blivit inställd, på grund av för få anmälningar. Men nya resor på det temat är under planering framöver.

Precis som i fjol blir det ingen Zumba för egen del, men Pilates, vattengymnastik, bergsvandring och föreläsningar ger mig minst lika mycket.

För många fungerar Zumba och annan intensiv träning alldeles utmärkt.

Men för mig och säkert en hel del andra med Fibromyalgi eller slitna leder och mångårig övervikt, mår våra kroppar bättre av lite lugnare gymnastik och turer ute i skogen.

Det ger också mer inre lugn, än att var och varannan dag stressa iväg till ett gym.

För att få till snabb effekt, drar många också ner på energitillförseln. På det viset går ju de flesta ner snabbare i vikt, men vad händer på sikt med kroppen som inte får den näring den behöver?

Jag tror att det kan ge en hel del skador, kanske inte i samband med träningsperioden, men på sikt.

Jag stressade och tränade hårt i många år, innan först min hjärna sade till att det blivit för mycket, för att det sedan var ryggen som gick sönder.

Jag har ju nu hunnit bli över 50 och inser mina begränsningar, så därför ser jag till att både äta, sova, mjukträna och njuta av livet.

Till mina njutningar hör inte bara maten, utan även naturupplevelser.

Efter dagens recept följer en del bilder från mina promenader i och kring de gamla stadsdelarna i Alanya.

Kycklingpytt med Halloumi för 2

200 gr färskt Ekologiskt Kycklingbröst

50 gr Halloumi

2 dl tärnad Aubergine

1 dl tärnat, Varmrökt Sidfläsk

Havssalt och nymald Vitpeppar

Smör till stekning

2 Ekologiska Ägg

½ dl Ajvar

½ dl Majonnäs

Skär kycklingen i små tärningar. Bryn i smör och blanda ner auberginetärningar, låt det hela steka några minuter, så det får färg.

Stek halloumi och fläsk i smör i en annan stekpanna, blanda samman allt när det fått fin färg.

Stek ägg till pytten och servera med majonnäs och ajvar eller en klick av min hemgjorda Ketchup. Garnera med Machésallad och Citrontimjan.