Bloddpudding, vitkål, knaperstekt bacon och lingonsylt! – Det tycker väl ALLA om???


Blodpudding äter väl alla, trodde jag… Men efter en ”todo-status” på facebook förstår jag nu att många verkligen _avskyr_ denna rätt. Med benämning, äcklig, vidrig, inte människoföda etc etc… Men många kommentarer var också tvärtom vilket glädjer mig! Det är inget fel på blodpudding! Välj en sort med inte så mycket socker i och gärna med riktigt blod istället för blodpulver så är det en nyttig och fullvärdig måltid tillsammans med rätt tillbehör! Billig dessutom!

Ja, den innehåller ju blod förstås, en inälvsmat som många rynkar på näsan åt! Men en miljösmart maträtt då jag tycker om när man tar tillvara och ÄTER av allt från en slakt, inte bara kotletter och fläskfilé! Men självklart är smaken som baken!

Själv åt jag kall blodpudding direkt från skärbrädan när jag var liten… ;-) Här hemma gillas rätten av samtliga i familjen!! Att den är fullproppad med järn som vi kvinnor kan behöva lite extra av, ja andra med för den delen är ju ett stort plus! Jag serverar blodpudding tillsammans med en vitkål/persiljasallad med en liten skvätt olja, ättika, salt och peppar! Knaperstekt bacon och lingonsylt!

Stekt ägg var det någon som hade till, det lät gott! En annan hade falukorv till men det tycker jag blir lite kaka på kaka… Eller? Hur äter ni blodpudding eller blodkorv? (Ja, ni som nu äter det då förstås!) :-P

Blodkorven är mer känd här nere i söder och det är egentligen inte så stor skillnad förutom att ”halvmånen” är en smet som hälls i form och kokas i vattenbad och korven är lite tjockare i konsistens och fylls i fjälster, ibland även med russin och sedan kokas.

För några år sen gick jag nästan dagligen omkring med torkad blodpudding i tärningar i jackfickan… Nån som kan gissa till vad och varför?? ;-) (Detta får nog anses som överkurs dock)

*JUST DET! 
Måste ju tipsa om hur jag tillagade blodpudding när Joline var liten! Runt 1år gammal nånstans där, introducerade jag blodpudding i små små bitar som jag stekte i mjölk! Inga hårda kanter och hon älskade det! Prova!


Vitkålssallad med blodpudding är bara sååå gott! Men det behövs lite olja/ättika tycker jag, annars blir det väldigt ”rå” seg konsistens.

Ugnsbakad lax med cream cheese-topping
Källa: Vanilj
Portioner: 2 (Det här receptet går naturligtvis utmärkt att göra fler portioner av!)

Ingredienser:
2 bitar lax (t.ex filébitar som man kan köpa frusna)
Olivolja
Salt
Peppar
(Timjan)
½ burk Cream Cheese gräslök
Skal & saft av ½ Citron
½ dl riven Parmesan

Gör så här:
Slängde ihop denna topping lite på måfå häromdagen när jag blev sugen på lax & det blev oväntat smarrigt!

Tina laxen innan tillagning.
Smörj in laxbitarna noga med olivolja, salt & peppar & ev. timjan.

Rör ihop Cream Cheese, skalet & saften av drygt halva citronen & parmesan. Toppingen ska inte vara rinnig, den måste vara så fast att den inte rinner av laxen. (Lägg till mer parmesan om toppingen är för rinnig).

Smörj in ovansidan av laxen med Cream Cheese-röran.
Lägg laxen i en smörad ugnssäker form.


Grädda i ugn på 200 grader tills laxen är klar. Vakta så att inte toppingen blir bränd innan laxen är färdigbakad, du kan ev. sänka ugnstemperaturen under tillagningen.

Servera med valfritt tillbehör! Jag lade mycket smör i botten på ugnsformen och hällde i delar av en halv röd lök, sparris & några tomater tillsammans med laxen så att allt blir färdigt samtidigt.


Lycka till & smaklig måltid!
Kryddsmör i Paprika

Smör på ett lite vackrare sätt

Det har väl inte undgått någon hur gott det är med en klick smör eller två till maten.

Det lockar fram mängder med smaker och från grönsaker även fettlösliga vitaminer.

Har man till exempel lite svårt att tycka om kokta grönsaker, så blir smaken fantastisk med en klick smör som får smälta över, när vattnet hällts bort.

Här i Turkiet säljs både grön och röd spetspaprika, de passar väldigt bra att fylla med ett gott kryddsmör.

När den sen legat i kylen ett par timmar går det lätt att skära fina, jämna skivor av kryddsmöret, som får en färgrik inramning.

Njut av ett riktigt gott tillbehör, som passar den mesta av maten inom lågkolhydratkosten.

För kom ihåg, drar man ner på kolhydraterna, så måste de ersättas med något annat energirikt.

Eftersom proteiner inte kan ätas i för stora mängder, blir det alltså det goda fettet som får ta över kolhydraternas roll i sammanhanget.

Vitlökssmör i Paprika

200 gr Smör

2 Vitlöksklyftor

Saft av en halv Citron

Några droppar Worcestersauce

Havssalt

Chiliflingor

Låt smöret stå framme i en bunke och bli mjukt i en timme. Pressa i citron, rör ner Worcester och  kryddor.

Rör smöret smidigt. Skär bladfästet av 2 spetspaprikor och ta även bort lite av spetsen.

Ta ur kärnorna och fyll med smöret. Det går lättast med en tesked eller spritspåse.

I och med att spetsen är borta, så går det lättare att pressa ner smöret i hela paprikan.

Kyl några timmar och skär skivor med en vass kniv.

Tomatsmör i Paprika

200 gr Smör

5 Cocktailtomater

½ dl finhackad Purjolök

1 tsk finhackad Timjan

½ tsk Balsamvinäger

Chiliflingor

Havssalt

Förbered smör och paprika på samma sätt som ovan, här använde jag gröna, milda Turkiska spetspaprikor.

Skär tomaterna i små tärningar och blanda samman med smör och kryddor. Fyll smöret i paprikorna.


Hemmagjord färskost med sweet chili & örter


Denna färskost görs med fördel dagen eller dagarna innan den ska serveras då den blir godare om den får ”stå till sig” lite! Grundrecept är helt enkelt avrunnen kesella, ev blandad med raps eller olivolja. Sen är det fritt fram för valfri smaksättning. Min variant denna gång; timjan, persilja & sweet chili. Den blev väldigt populär på min italienska buffé. Passar till att dippa grönsaksstavar, till kex, nybakat bröd, frukt eller bara som ett tillbehör på plocktallriken. Enkelt är bara förnamnet så jag hoppas ni provar nån gång att göra egen färskost, och hitta er egen favoritsmak! :-P

Det här behöver du : 
500 gram kesella *(alt. 1 del filmjöl + 1/3 dels gräddfil)
½ dl sweet chilisås (stark)
1 näve timjanblad
1 näve persilja
Flingsalt & nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Färskost tar sin lilla tid så förbered på morgonen ett kaffefilter/melitta (eller två) över ett glas/skål där du häller i kesellan och låter den rinna/droppa av. Låt stå så ca 2-3 timmar i kylskåp. Blanda sedan den avrunna kesellan med sweet chilisås och finhackad timjan och persilja. Smaka av med salt och peppar. Om konsistensen är för tjock även när färskosten är rumstempererad kan du späda den med en neutral olja alt. olivolja. Servera med lite extra sweet chilisås på toppen och en örtkvist.

* Väljer du alternativet filmjölk + gräddfil ska filmjölken först värmas till 50 grader, därefter blandas med kall gräddfil och sedan få rinna av i melitta/kaffefilter. Behöver oftast lite längre tid på sig än kesellan att rinna av. 

 

Kycklinggryta á la Knäred

Källa: Maria
Portioner: 4-5

Ingredienser:
700 g kycklingfilé
1 brk blandad svamp i olja
1 brk champinjoner
1 röd paprika
½ - 1 pkt körsbärstomater
1 lök
4 vitlöksklyftor
Alpnaerings kycklingkrydda
Alpnaerings havsörtssalt
4 dl vispgrädde
Gör så här:
Skär ner kycklingfilén i gaffelstora bitar. Krydda dom och bryn i stekgryta. Lägg åt sidan.
Bryn svamp, strimlad lök och hackad vitlök.
Lägg tillbaka kycklingen i grytan och blanda. Slå på grädden och låt koka ihop tills man tycker att det blivit lagom konsistens.
Lägg då i strimlad paprika. Låt koka en stund till. Någon minut innan tillbehören är klart, lägg i halverade körsbärstomater.

Servera med t ex blomkålsris, blomkålsmos eller några andra grönsaker man vill ha till.

Lchf-pytt
Källa: Ida och Camilla
Portioner: 4

Ingredienser:
1st zuccini
1st paprika
1st röd lök
250g färska champinjoner
Valfri mängd kött ex bacon älgkött eller kryddig korv
salt och peppar
smör

Tillbehör
creme fraiche med smulad fetaost

Gör så här:
Stek ihop allt i en stekpanna med rikligt med smör.
Mosa fetaosten i creme fraichen (kan smaksättas med vitlök om man vill.)
Kyckling med Coleslaw

Snabbmat igen

Haft lite krångel med datorn, tydligen inte bara jag som drabbats av virus.

Testar nu för att se om det går att få iväg det här, både snabb mat och snabbskrivet inlägg.

Nu är den färska vitkålen som bäst här nere i Alanya.

Vi bor granne med stans bästa grönsaksbutik, Vitamin Manav, så vi behöver inte bära hem de stora huvudena ända från marknaden.

För det är verkligen storlek på vitkålen här, aldrig sett så stora någon annanstans.

Sprängfyllda är de av både smak och C-vitamin, dessutom ett utmärkt val av grönsak om man äter LCHF.

Nu när jag varit lite krasslig passade det perfekt att göra en coleslaw som tillbehör till de ofta förekommande kycklingbrösten, från Altinbicak Et.

När man ändå skär kål, kan man lika gärna göra en större sats . Kålsalladen blir bara godare när den står till sig i kylen nån dag.

Den här fick lite extra fräschhet och mer vitamin C av en pressad citron, blev faktiskt den godaste coleslaw jag gjort.

Coleslaw

1 liter strimlad Vitkål

2 rivna Morötter

Saft av 1 Citron

2 dl Majonnäs

1 dl Turkisk Youghurt

Havssalt

Svartpeppar

Häll den strimlade vitkålen i en bunke, kram den lite mellan fingrarna så blir den saftig.

Blanda ner morötter och häll på citron, salt och peppar. Blanda väl.

Rör ihop majonnäs och yoghurt, bland med kålen. Låt stå i kylen en stund, så smakerna mognar.

Servera till ett stekt Kycklingbröst kryddat med Havssalt och Chiliflingor.

Jag skär bröstet mitt itu, nästan helt igenom och fläker ut till en schnitzel.

Då går stekningen riktigt snabbt och kyklingen behåller sin saftighet.

Smör, Avocado, Cocktailtomat och Persilja till.


Egen Majonäs – just so lchf
Lchf-are eller inte.....en god majonäs uppskattas av de flesta. Gott som tillbehör till räkor, att dippa i.........
Variera majjon genom att kryddsätta den på olika sätt. Vad sägs om saffran,curry,vitlök osv.
Ett litet recepttips på att göra själv:

2 äggulor
1 tsk röd/-,eller vitvinsvinäger
1/2 tsk färskpressad citronsaft
1 tsk dijonsenap
3-4 dl neutral rapsolja
salt och svartpeppar

För bästa resultat, så skall ingredienserna ha samma temp när man börjar tillagningen

Vispa samman äggula,vinäger,citron,senap och 1/2 tsk salt i en bunke.Krydda med en 1/2 tsk svartpeppar.
Vispa i oljan lite i taget tills såsen börjar bli tjock och ljus. Häll inte på för mycket olja på en gång, då såsen kan riskera att spricka. Smaka av och krydda ev med mer salt och peppar.
Mmmm…..njut!!
Rabarbarpaj med maräng

Rabarberpaj med marängsviss är en dessert som går hem varje gång! En smarrig dessert som uppskattas av både ung som gammal!

Ingredienser

(ca 8 portioner)

Ingredienser, paj:

5-7 st rabarber

1 dl socker

4 msk vaniljsocker

Ingredienser, smuldeg:

2 dl smör

2 dl socker

1 dl vetemjöl

1 dl havregryn

Tillbehör:

– Vaniljglass

– Maränger

– Vispgrädde

Gör så här, paj:

1. Skiva rabarberna i  ½ cm tjocka skivor.

2. Smält smöret i en stekpanna.

3. Häll i rabarberna och sockret.

4. Stek tills sockret blir karamelliserad och rabarberna blir mjuka.

Gör så här, pajdeg:

1. Blanda samman alla ingredienser till en deg.

2. Lägg degen i en pajform och låt det gräddas tills den blir gyllene i ugnen på 170 grader i ca 15 minuter.

3. Ta ut pajdegen och låt den svalna.

Gör så här, servering:

1. När smuldegen har svalnat – krossa smuldegen och marängerna lätt.

2. Blanda ihop den krossade smuldegen och marängerna med lättvispad grädde och de karamelliserade rabarber skivorna.

3. Portionera upp i mindre skålar och avsluta med lägga 4 skedar av vaniljglass runtom i skålen.

Tips! Om rabarbern inte har kvar sin syra, riv i lite citronskal för att höja smakerna!

 

 

 

Originally posted 2011-07-03 17:04:01. Republished by Blog Post Promoter

Inlägget Rabarbarpaj med maräng dök först upp på Rabarberpaj.se.