Korv på längden och tvären

Lättlagade korvrätter

Korv har ända sen jag var liten varit en stor favorit. Förr blev det väldigt ofta falukorv, spaghetti och ketchup.

Sen jag gick över till mat med mindre kolhydrater och mer fett, så har min smak för korven ändrats rejält.

Nu är det bara kvalitetskorv med hög kötthalt som hamnar på mitt bord och inte särskilt ofta.

Men ibland är det gott och enkelt att ta till korv till middagsmat, när matlagningslusten inte är så stor.

Idag får du tips på tre olika sätt att laga till den. Som extrabonus får du här länk till ett av mina recept på ketchup.

Vill du testa att göra korv själv på ett riktigt enkelt sätt, så hittar du det receptet här.

Korvgratäng 1 port

200 g falukorv

1 dl brynt skogssvamp

1 dl riven Västerbottensost

1 ägg

½ paprika

Gräslök

Skär korven i skivor som delas i fyra bitar. Skär paprikan i grova tärningar.

Fördela korv, paprika och brynt svamp i en smord ugnsform. Strö över den rivna osten.

Gratinera på 200° i 15-20 minuter, tills gratängen fått fin färg. Servera med ett stekt ägg med gräslök strödd över vitan.

Kokt lammkorv med blomkålsmos

Kokt köttkorv med blomkålsmos 2 port

4-6 råa korvar, jag hade lammkorv

8 vitpepparkorn

2 lagerblad

1 lök

1 msk salt

Vatten så det täcker korven

Skölj av och lägg korvarna i en gryta. Skär löken i bitar och lägg ner tillsammans med vitpeppar, lagerblad och salt.

Täck med kallt vatten och låt koka upp. Skruva ner värmen och låt korven sjuda i 3-5 minuter, beroende på hur tjock den är.

Stäng av plattan och låt korven dra färdigt i 5 minuter.

Kokt köttkorv

Blomkålsmos med purjo och fransk senap 2 port

3 dl kokt blomkål i små buketter

1 dl strimlad purjolök

2 msk smör

1 msk fransk senap

2 ägg

Örtsalt och vitpeppar

Mixa den kokta blomkålen tillsammans med äggen. Bryn purjon lätt ett par minuter, rör ner senapen.

Blanda ner blomkålsmoset och värm försiktigt under omrörning. Krydda med örtsalt och peppar. Servera till den kokta korven.

Kesoröra med örter till grillkorv 2 port

1 burk keso

2 dl finhackade örter

1 röd paprika

½ grönt äpple

½ dl majonnäs

Några droppar Worcestershiresauce

Havssalt och svartpeppar

Hacka några olika örter som du tycker om. Mina favoriter i en sån här röra är citronmeliss, timjan och persilja.

Skär äpple och paprika i små tärningar. Rör samman keso och majonnäs, krydda och blanda ner allt hackat.

Låt stå en stund i kylen så mognar smakerna fram.

Falukorv med ketchup


Korv på längden och tvären

Lättlagade korvrätter

Korv har ända sen jag var liten varit en stor favorit. Förr blev det väldigt ofta falukorv, spaghetti och ketchup.

Sen jag gick över till mat med mindre kolhydrater och mer fett, så har min smak för korven ändrats rejält.

Nu är det bara kvalitetskorv med hög kötthalt som hamnar på mitt bord och inte särskilt ofta.

Men ibland är det gott och enkelt att ta till korv till middagsmat, när matlagningslusten inte är så stor.

Idag får du tips på tre olika sätt att laga till den. Som extrabonus får du här länk till ett av mina recept på ketchup.

Vill du testa att göra korv själv på ett riktigt enkelt sätt, så hittar du det receptet här.

Korvgratäng 1 port

200 g falukorv

1 dl brynt skogssvamp

1 dl riven Västerbottensost

1 ägg

½ paprika

Gräslök

Skär korven i skivor som delas i fyra bitar. Skär paprikan i grova tärningar.

Fördela korv, paprika och brynt svamp i en smord ugnsform. Strö över den rivna osten.

Gratinera på 200° i 15-20 minuter, tills gratängen fått fin färg. Servera med ett stekt ägg med gräslök strödd över vitan.

Kokt lammkorv med blomkålsmos

Kokt köttkorv med blomkålsmos 2 port

4-6 råa korvar, jag hade lammkorv

8 vitpepparkorn

2 lagerblad

1 lök

1 msk salt

Vatten så det täcker korven

Skölj av och lägg korvarna i en gryta. Skär löken i bitar och lägg ner tillsammans med vitpeppar, lagerblad och salt.

Täck med kallt vatten och låt koka upp. Skruva ner värmen och låt korven sjuda i 3-5 minuter, beroende på hur tjock den är.

Stäng av plattan och låt korven dra färdigt i 5 minuter.

Kokt köttkorv

Blomkålsmos med purjo och fransk senap 2 port

3 dl kokt blomkål i små buketter

1 dl strimlad purjolök

2 msk smör

1 msk fransk senap

2 ägg

Örtsalt och vitpeppar

Mixa den kokta blomkålen tillsammans med äggen. Bryn purjon lätt ett par minuter, rör ner senapen.

Blanda ner blomkålsmoset och värm försiktigt under omrörning. Krydda med örtsalt och peppar. Servera till den kokta korven.

Kesoröra med örter till grillkorv 2 port

1 burk keso

2 dl finhackade örter

1 röd paprika

½ grönt äpple

½ dl majonnäs

Några droppar Worcestershiresauce

Havssalt och svartpeppar

Hacka några olika örter som du tycker om. Mina favoriter i en sån här röra är citronmeliss, timjan och persilja.

Skär äpple och paprika i små tärningar. Rör samman keso och majonnäs, krydda och blanda ner allt hackat.

Låt stå en stund i kylen så mognar smakerna fram.

Falukorv med ketchup


Färsk ravioli i mustig tomatsås

ravioli_tomatsås_het_recept_fylld_färsk_pasta
Hejsan hoppsan! :-P Där sprang helgen förbi oss i raketfart ja!
Min kära make har haft fullt upp med att bygga om avgassystemet på Cadillacen så jag, Joline och Max har roat oss kungligt med shopping och restaurangbesök och bara rått om varann. Inte så dumt det heller. Barnen har bland annat fått nya badkläder så nu är vi redo för sommaren! Haha! ;-)

Självklart har jag recept på lut och ett av helgens goda kommer här. Det viktigaste i en god pastasås är TOMAT tycker jag! Det ÄR den ultimata såsen och speciellt till ravioli, fylld färsk pasta som jag hittar ibland. Man måste lägga lite tid och kärlek i pannan och koka såsen varsamt, länge och med massor av teskedars avsmakning. Jag gillar dom små körsbärstomaterna på burk och har här använt både dom och en burk finkrossade tomater. Välj burktomater med kvalité. Zeta, Delize, Kung Markatta eller Mutti.

Stormkoka inte och glöm inte en nypa socker på slutet. Krydda upp den med en skvätt grönsaksfond, lite chilisås, massor med torkade örter såsom timjan, oregano och rosmarin. Putta i en skvätt vitt vin och smaka av noga och ofta. Raviolin åker i på slutet ett par minuter bara, dom är ju redan klara och kokas snabbt i den heta såsen.

4 port
Det här behöver du : 
Färsk ravioli 4 port

Smör
1 gul lök
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad rosmarin
1 burk finkrossade tomater
1 burk körsbärstomater
2 dl vatten
2 msk grönsaksfond
1 msk D´Elidas chilisås
Salt och peppar
en nypa socker

GÖR SÅHÄR : 
Finhacka gul lök och fräs i het stekpanna i smör tillsammans med de torkade örterna. Slå på tomaterna, vatten, fond och chilisås. Låt koka upp och sänk sedan värmen så såsen får småputtra ca 30 min, gärna längre. Smaka av med salt och peppar och en nypa socker. Lägg i raviolin och låt den bli al dente. Servera! Ät och njut. ;-)

tomatsås_pasta_ravioli
Tomatsåsen har puttrat ca en halvtimme. Här åker raviolin ner och får ligga ca 5 minuter före servering.

tomatsås_ravioli_färsk_fylld_pasta
Blanda noga med tomatsåsen.

ravioli_tomatsås
Strössla med hackad persilja och servera! Lite parmesan på toppen gör inte ont heller… :-P

3 läckra frukosttallrikar

Frukosttips

Nu en period har jag tänkt befinna mig rätt långt ifrån datorn, så därför får du några av mina favoriträtter i repris.

Jag får många frågor vad man kan äta till frukost när man äter LCHF.

När inte vanliga mackor med o’boy, fil och flingor eller havregrynsgröt med sylt fungerar pga högt kolhydratinnehåll och gluten.

De var alla standardval hemma hos mig tills för 6 år sen, då jag gick över till att äta betydligt mindre socker och stärkelse och ta bort gluten helt ur min mat.

Här kan du läsa lite mer om vad den här kostomläggningen betytt för min hälsa, i helgen skrev jag ett gästinlägg inne på Swedish Paleo.

Själv äter jag numer oftast nötfrukost men ibland blir det en lite kraftigare brunch om jag ska iväg nånstans på förmiddagen och det kan dröja länge till middag.

Här får du tre av de frukostar jag tycker bäst om, de går förstås lika fint att äta till en lättare middag.

Örtsallad med kiwi till stekt bacon och ägg 2 port

2 dl späda salladsdblad

1 kiwi

½ dl persiljeblad

½ dl citronmelissblad

Några skivor gurka

Ett par cocktailtomater

Avocadoolja eller olivolja

Granatäppelvinäger eller äppelcidervinäger

Lägg salladen och örterna i en bunke. Skär gurka, tomater och kiwi i mindre bitar.

Blanda försiktigt  ner i salladen och ringla generöst med olja och vinäger över.

Stek varmrökt bacon i bitar så det får lite färg, här får du avgöra själv hur mycket du vill ha.

Gör fördjupningar i baconet och knäck ner ägg och stek färdigt på lite svagare värme.

Vill du ha salladen lite matigare så smula över 50 g get- eller fårost. Lite nötter och pumpafrön ger fint tuggmotstånd.

Den här typen av sallad är också mycket god och mättande tillbehör till middagens kött, fågel eller fisk.

Bra nu när vi går mot vår och vinterns kokta och stekta grönsaker inte känns lika lockande längre.

Fyllda laxrullar med äggsmör 2 port

6 skivor kallrökt lax

2 mjukkokta ägg

2 msk riven pepparrot

50 gr mjukt smör

Lite salt och peppar

Hacka äggen och blanda försiktigt med pepparroten och smöret.

Smaka av med lite salt och peppar, tänk på att laxen är rätt salt i sig.

Lägg laxskivorna på en skärbräda. Fördela fyllningen jämnt på ena halvan, rulla ihop skivorna.

Servera på en salladsbädd, garnera med lite tunna äppelklyftor, paprika, tomat, citron och bladpersilja.

Ringla kallpressad olivolja och pressa lite citron över salladen.

Keso- och fröplättar 1 port

1 ägg

2 msk keso

2 msk grädde

1 msk psylliumfrön

1 msk fibrex eller pofiber

1 msk sesamfrön

1 msk linfrö

Salt

Smör till stekning

Vispa samman ägg, keso, salt och grädde. Rör ner alla frön och fibrex eller pofiber.

Låt smeten svälla en halv timme. Rör om väl och smaka av om den är lagom salt.

Grädda tre plättar i brynt smör, några minuter på varje sida.

Servera med bär, crème fraiche eller kokosgrädde.

Birgitta Höglunds nötfrukost

Min nötfrukost, klicka på bilden så kommer du till receptet…


Relaxa med NOA örtdrycker

noa_relaxation_örtdryck
Jag har provat den nya antistress-drycken NOA. En dryck med naturliga örter som fått jorden att stanna till lite runt sin bana. En sån här idé att lansera motsatsen till energidryck är vågat men så otroligt rätt.

Att fly från vardagens stress och prestationer till en öde ö och komma på något sånt här är genialiskt och det var så det gick till när drycken uppfanns av Noa Fridmark.

Den ska vara avslappnande och minska din stress och istället ge dig fokus på det viktiga i livet. Koppla av i kroppen och skärp sinnet. Jamenvisst, självklart! Det är ju klockrent, och det visar sig inte minst av den framgång drycken gjort då den kammade hem priset för bästa premium-dryck i världens största dryckestävling, World Beverage Innovation Awards.

Hyllad och omtyckt – Ja! Men vad smakar den? Och fungerar det?
Flaskornas innehåll bygger på citronmeliss och grönt theeextrakt med L-theanin. Lågkalori, utan kolsyra och utan koffein.
Smakerna är friska och känns naturliga, lite som att dricka direkt från en vattenkälla ute i skogen om ni nu gjort det. ;-) Det smakar naturligtvis lite fruktigt också, framförallt flaskan med ”fläder och rabarber” men godast var ”blåbär och björksav”.

Effekten ska komma efter ca 40 minuter. Ja, det borde den göra då flaskan innehåller lika mycket L-theanin som 15 koppar grönt te. :-P
Kanske borde jag provat den efter en riktigt stressig dag, en sån där dag då allt kör ihop sig för att ha ett ”sämre” utgångsläge liksom. ;-) Nu var jag inte stressad direkt men visst piggade det upp sinnet.

Var kan man köpa denna dryck? (rek. pris 35 kr)
Återförsäljare för drycken hittar du här.

Pizzeria Öland – Ekerum resort

pizzeria_öland_ekerum_pizza
Påskhelgen här på Öland har verkligen varit ren och skär njutning! Strålande solsken, god mat och mycket folk. Påsken är den högtid då många turister och sommarstugeägare kommer tillbaka och det har märkts i både affärer och i trafiken. Lite kul med liv och rörelse igen efter en lång, tyst vinter. :-P

Restauranger runtom slår upp dörrarna för säsongen så vi passade på att besöka Ekerum – Pizzeria Öland. Ett ställe vi aldrig ätit på tidigare.

Pizzamenyn är väldigt annorlunda. Mycket örter och en salig blandning av smakkombination så det lät spännande när vi kollade in hemsidan först. I fredagskväll åkte vi dit och satte oss för att äta pizza.

Lokalen var ljus och fräsch, lite italienskt stuk med rödrutiga dukar, levande ljus och en allmänt mysig atmosfär. Framme vid disken fick vi menyer och sen satte vi oss vid ett bord. Vi fick gå fram och lämna vår beställning när vi bestämt oss. Ingen bordsservice alltså. Drickorna fick vi över disk direkt. Sallad, bestick, glas, servetter och vatten fick vi hämta vid en annan disk.

Pizzorna serverades dock vid bordet och första intrycket var att dom var gigantiska. Rymdes inte på tallriken. ;-)
Tunna fina bottnar, säregen tomatsås med mycket örter och även torkade örter ovanpå samt ruccola. Smaken var det verkligen inget fel på. Kanongoda verkligen! Vi beställde tre olika och slajsade lite mellan oss.

Jag tog en;
”Ekerum” – Tomatsås, ost, örter, skinka. + extra ost. 
Nicke en;
”Baggio” – Tomatsås, ost, örter, 2 sorters salami, marinerade oliver, tunt skivad rödlök, paprika.
Och Joline en;
”Che Peccato” – Tomatsås, ost, örter, oxfilé, färska små tomater, tunt skivad rödlök, vitlöksfärskost.

Vi var alla tre eniga om att de var bland de godaste pizzor vi ätit. Annorlunda smak i och med alla örter men otroligt goda. Fräscha råvaror och riktigt goda smaker. Pizzasalladen var också en höjdare. Också den med mycket örter i och även vitlök. Annorlunda och otroligt god. Helhetsintrycket väldigt bra så hit återkommer vi fler gånger. Pizzerian ligger alltså i Ekerum vid väg 136. Lätt att hitta och många parkeringsplatser.

Några plus och minus; 

– Självbetjäning vid disken vid beställning och betalning
– Läsk i PET – flaskor

+ Rent och fräscht
+ Salt och pepparkvarnar på borden
+ Gedigna bestick och glas som förhöjde känslan
+ Gratis vatten
+ Trevligt bemötande

pizzeria öland_ekerum
I den charmiga stenladan på Ekerum Resort ligger Pizzeria Öland.
Hemsida, klicka HÄR!

pizza_pizzeria_ekerum_öland_pizzaställe
Rekommenderar verkligen detta ställe. Många restauranger ploppar upp sommartid, både bra och dåliga men detta ställe kommer tillhöra kategorin BÄTTRE! De har dessutom öppet året runt – plus i kanten för de! ;-)

pizzeria_öland
Disken.

öland_ekerum_pizza_pizzeria
Del av pizzerian.

pizzeria_öland_ekerum_restaurang_pizza
Salladen var grymt god!

pizza_ekerum_pizzeria_öland
Nickes pizza med 2 sorters salami.

pizza_öland_pizzeria_ekerum
Jolines med oxfilé och vitlöksfärskost. Min med ost och skinka på översta bilden.

Påsktips del 2 – Lax

Laxpaket med fetaost

Lyxiga laxrätter

Idag innehåller mina tips till påsken goda mat 3 sätt att tillaga lax.

Traditionellt gravad lax innehåller ju en hel del socker. Här har jag istället använt sötma från rivet äpple som harmonierar fint med den salta smaken.

Hållbarheten blir inte lika bra som en med socker, så ät upp den inom några dagar eller frys in skivor och ta fram eftersom.

Gör alltid gravlax på fisk som först varit fryst minst tre dagar.

Äppelgravad lax

Äppelgravad lax

Äppelgravad lax

500 g av mittbiten på laxfilén, helst viltfångad

3 msk salt

2 äpplen

1 knippe dill

1 tsk grovkrossad vitpeppar

ev 2-3 msk calvados

Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.

Blanda salt och vitpeppar. Riv äpplena grovt och skär dillen i mindre bitar, både stjälkar och blad.

Blanda äpple och dill, lägg hälften på botten av en form med minst några centimeters kant.

Gnid in hälften av saltblandningen på skinnsidan av laxen och lägg den ovanpå dillblandningen.

Gnid in köttsidan med resten av saltet och fördela äpplet och dillen jämnt över.

Vill du ha en lax med lite mer mustig äppelsmak så häll över calvados.

Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande.

Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.

Skrapa bort all dill och äpple. Skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv.

Servera med en klick majonnäs blandad med dijonsenap och finhackad dill.

Laxmousse

150 g gravad lax

1 dl crème fraiche

1 msk pressad citron

2 msk hackad dill

1 msk hackad gräslök

Salt och peppar

Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet. Tillsätt crème fraiche, citron, örter och lite kryddning.

Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mera kryddor. Forma små ägg med en sked doppad i vatten.

Lägg mousse-äggen på gurkskivor. En liten klick sikrom eller löjrom är gott till. Garnera med dill.

Laxpaket 4 st

8 skivor kallrökt lax, min kom från Börtnan

100 g fetaost

4 långa strån gräslök

Grönsallad

Tärnad röd paprika

Cocktailtomat

Färska örter, jag tog citronmeliss, timjan och gräslök

Kallpressad olivolja

Vit balsamvinäger

Lägg laxskivorna som ett kryss. Dela osten i fyra delar och lägg en bit mitt på varje laxkryss.

Vik in kanterna och knyt runt med ett gräslöksstrå.

Lägg paketen i en ugnsfast form, smord med olivolja. Baka i ugnen på 200° i 10 minuter.

Servera på en bädd av sallad eller bara med lite örter.

Paprika i fina tärningar och en cocktailtomat till. Ringla en god olivolja och balsamvinäger runt.

Paketen är förstås goda att äta kalla också.

 


Matkärlek och lyxig snabbmat

Älgchorizo från Jämtland

Jämtländsk junkfood

Idag får du ett snabbrecept på en lättlagad och god korvrätt på en smakrik älgchorizo som jag köpte på Glada Lådan i Turistbyrån här i Östersund.

Tar till riktig snabbmat nu de här dagarna jag är hemma, för jag är bara hemma på en snabbvisit.

Åker tillbaks till Stockholm till helgen, för då är det dags för årets största händelse inom lågkolhydrat-Sverige.

Det är på lördag dags för den åttonde LCHF-kryssningen, ett evenemang som växer sig större och starkare för varje år.

I år är det rekordmånga deltagare, närmare 600 deltagare är anmälda.

Här en bild lånad från Tommy Tappar där du kan läsa om fjolårets kryssning.

På bilden sitter jag själv på första parkett med Ann Fernholm, Mats Lindgren och Annika Dahlqvist.

LCHF-kryssning 2014  Bild Tommy Runesson

LCHF-kryssning 2014
Bild Tommy Runesson

Ann Fernholm och Mats Lindgren med och förläser även i år. Nytillkomna föreläsare den här gången är bland andra Bitten Jonsson, Lars-Erik Litsfeldt och Gunilla Eldh.

Alla med stor erfarenhet av LCHF och hur man kan äta sig frisk, bli fri från sockerberoende och diabetes med så enkla medel som att äta bra mat.

Här kan du läsa mer om kryssningen och vilka övriga föreläsare som deltar.

Det ska bli riktigt intressant att lyssna på dem och förstås att träffa så många med samma intresse som jag, nämligen naturligt god mat att njuta av.

Igår bokade jag även in mig på LCHF-campingen i Säffle till sommaren, den hålls 25-27 juni på Duse Udde.

Det är också ett stort återkommande LCHF-event, det blir första gången jag är med där.

Här kan du läsa mer och boka in dig om du också vill komma.

Huså Bröd

I år får jag sällskap på LCHF-kryssningen av Ylva Forsberg, ägare och grundare av Huså Bröd.

Bageriet sponsrar med Spröda frökex till goodiebagen, precis som förra året.

Kom gärna fram och prata med oss om vad du tycker om kexen och min mat, alltid roligt att få feedback i verkliga livet.

Lindha Vikström från bloggen Halva Lindha, som även hon bor här i Jämtland, kommer att vara med på både kryssningen och campingen.

Vi har inte hunnit träffas sen vi hade vår LCHF-dag på Ica Matmästarn i höstas så det ser jag fram emot.

Matkärlek

Såg att redaktionen för nya tidningen Matkärlek också ska vara med på kryssningen, det här blir verkligen ett bra läge att träffa alla möjliga intressanta LCHF-personligheter :)

Jag fick hem första numret av tidningen igår och från och med idag finns den ute i butikerna.

Tidningen innehåller mycket intressanta artiklar, många bra recept och den är verkligen snygg i utformningen.

Jag bidrar själv med flera recept och så har jag blivit intervjuad om mina kokböckers väg till USA.

Om Birgitta Höglund i Matkärlek

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Min böcker på engelska kan du förboka redan nu på Amazon.com, Low Carb High Fat Barbecue släpps i början på juni och de andra två i augusti.

Grillmat LCHF är nu den enda bok som finns kvar att köpa på svenska, du hittar den för 45 kr via länken.

Grillmat LCHF

Grillmat LCHF

Skulle skriva ett snabbt inlägg, men det händer så mycket på LCHF-fronten nu så det blev lite långt ändå.

LCHF är verkligen hetare än nånsin. I dagarna kommer även nya numret av LCHF-magasinet.

Dr Nisse Simonson, Lindha Vikström​, jag, med flera här i Östersund är med i senaste numret som kommer närmaste dagarna i brevlådan och på Pressbyrån.

LCHF-magasinet

Är du inte prenumerant på den tidningen än så kan du bli det här.

Nu följer till sist receptet på min typ av jämtländsk snabbmat ;)

Snabbmat DeLuxe

Snabbmat DeLuxe 1 port

200 g korv av bra kvalitet, jag hade älgchorizo

1 dl kantareller

½ gul lök

Salt och peppar

2 msk smör

Skär snitt i korven och stek eller grilla. Stek samtidigt den skivade löken mjuk i smöret.

Tillsätt kantarellerna och bryn en stund så de får lite färg. Krydda med salt och peppar.

Som tillbehör rörde jag ihop en ajvarmajonnäs på ½ dl majonnäs, 1 msk ajvar och ½ tsk smulade, blandade örter från förra sommarens balkongodling.

Lite saltgurka blev det också plus extra smör för mättnadens skull och för att det är så gott.

Ajvar ur Matkärlek av Anne Aobadia

Ajvar ur Matkärlek av Anne Aobadia

Anne Aobadia som ligger bakom tidningen Matkärlek kom ifjol ut med en bejublad kokbok med samma namn.

Här hittar du en liten recension av boken och hennes recept på ajvar och här hittar du min majonnäs.

Nedan följer några bilder från gårdagens skogspromenad, var ute i solen och gick en och en halv timme innan jag njöt av min lättlagade korvmiddag.

Rådjur

Rådjur

Jämtländsk skogsäng i mars


Tapas från Jämtland och bloggsemester

Gravad älg

Nu tar jag lite ledigt…

När du läser det här är jag på väg ut på resande fot igen.

Även om jag tycker mycket om Jämtland så är klimatet inget för mig på vintern.

Den här gången bär det av till Mallorca, ska bli riktigt roligt att utforska det mallorquinska köket med alla dess goda tapas och långkokta grytor.

Vi kommer att bo strax utanför Palma, så det blir en hel del besök i deras fina saluhall för att inhandla goda råvaror.

Det är ett av favoritnöjena när jag är utomlands, att gå och handla i saluhallar, slakteributiker och på grönsaksmarknader.

Som färdkost den här gången tar jag med Spröda frökex från Huså Bröd och älgchips till kaffet på planet.

Det blir en kort flygning tidigt på morgonen och vi laddar med en ordentlig frukost på Clarion Hotel Arlanda innan resan.

Glada Lådan i Östersund

Så vår enkla färdkost den här gången blir några riktigt goda jämtländska tapas som jag köpte på Glada Lådan.

En gårdsbutik mitt i stan, den ligger i Turistbyråns fina gamla hus i Östersund.

En liten men mycket trevlig butik som man blir glad av att besöka.

Eva Hallin som äger butiken säljer bara jämtländska produkter från lokala mathantverkare, fantastiskt fin mat till priser att bli ännu gladare åt.

Jag hade beställt en Sportlovskasse med en mycket god rökt skinka och älgchips från Gårdscharken Fågelberget, älgfärs från Hallvikens Chark, kallrökt bacon från Undersåkers Charkueriefabrik och fläskytterfilé från Görviks Gårdsslakteri.

Passade också på att köpa lamm, ½ kg lammfärs och en fin lammytterfilé från Norrbro Fårgård.

Filén lagade jag till hemma hos mamma, den blev helstekt med ädelostgratinerade rödbetor och rödvinssky till, mycket gott.

Glada priser på Glada Lådan :)

Glada priser på Glada Lådan :)

Glada Lådan

Glada Lådan

Jag tar med det här inlägget ledigt från skrivandet ett tag här inne på bloggen.

Har många spännande projekt som väntar mig under våren och försommaren, så nu gäller det att ladda batterierna för fullt.

Boklanseringen i USA är förstås det allra största som händer men det blir även annat intressant du kommer att få läsa om i mina inlägg framöver.

Använd sökfunktionen längst upp till höger i marginalen om du letar efter något speciellt recept eller ingrediens under tiden.

Det finns en hel del goda rätter att välja på bland de över 1000 inlägg jag fått ihop genom åren.

Jag kommer under tiden jag är ledig härifrån att fortsätta tipsa om mina favoriter bland recepten inne på Facebook och även dela med mig av läsvärda länkar om mat och hälsa.

Lägg gärna till mig som vän där om du vill ta del av mer kring min matfilosofi.

Först ut bland recepten på godsaker härifrån Jämtland kommer kokt saltkött på renkalvtunga som mamma gjorde förra helgen.

Den följs av gravad älgstek och inlagda trattkantareller, guld från våra stora skogar.

Nu är våren snart på intåg, då finns mycket gott att plocka som tillbehör till maten ute i naturen.

I kokboken Grillmat LCHF (som kommer ut på engelska i juni) hittar du recept på flera läckra tillbehör från skogens skafferi.

Där finns, bland mycket annat gott, nässelpesto, blåbärspesto, harsyredressing, rabarberchutney och havtornsmajonnäs.

Alla de här rörorna blir goda tillbehör till tapas och förstås till grillat.

Här hittar du min bok på Bokrean hos Adlibris och Bokus för under 50-lappen.

Grillmat LCHF

Saltkokt renkalvtunga

Kokt renkalvtunga på mammas vis

2 små renkalvtungor

2-3 msk salt

Vatten så det täcker

Skölj tungorna väl i kallt vatten. Koka upp vatten och salt, det ska vara rejält salt.

Lägg i tungorna och låt koka på svag värme i 2-3 timmar, beroende på hur stora de är.

Låt svalna en stund i spadet. Skär ett snitt på undersidan av tungan och flå av det grova skinnet som sitter som ett skal.

Flå renkalvtunga

Det kan lossna lätt men det kan också på sina håll behöva skäras loss med kniven.

Lägg tillbaks den flådda tungan i spadet och låt stå kallt till nästa dag.

Servera som tapas eller värm försiktigt och avnjut med till exempel en god murkelstuvning, så gjorde mamma älgtunga när jag var liten.

Gott att servera till är inlagda trattkantareller, också de plockade i jämtlandsskogarna.

Några skivor getost eller som på bilden med älgköttet nedan, en källarlagrad ko-ost från Kittelbergets Gårdsmejeri, smakar fint på sidan om.

Renkalvtunga på frökex

Gravad Älgstek

Gravad Älgstek

1 liten älgstek på ca 500 gram

1 msk salt

1 msk råsocker, honung eller annan sötning

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad rosmarin

5 enbär

5 vitpepparkorn

Dela älgsteken i ca 5 cm tjocka remsor längs fibrerna.

Krossa örter, enbär och vitpeppar till ett fint pulver i mortel. Blanda med salt och socker.

Gnid in blandningen ordentligt i köttet och lägg in bitarna i plastpåse.

Knyt igen och lägg på en tallrik i kylen i två dygn. Vänd ett par gånger under tiden.

Ta fram och skölj av köttet, låt det rinna av och torka. Köttet är gott att äta som det är men du kan också steka det lätt.

Bryn då en klick smör och stek bitarna lätt runt om, så det bildas en stekyta.

Ta från värmen och låt köttet ligga och dra sig en halvtimme i pannan under lock, vänd efter halva tiden.

Resultatet blir ett väldigt mört och smakrikt kött, som skärs i riktigt tunna skivor.

Frys de bitar som blir över och ta fram eftersom, närhelst du är sugen på något gott tilltugg.

Inlagda Trattkantareller

½ liter små trattkantareller frysta eller torkade och blötlagda

1 dl vatten

½ dl ättikssprit 12%

½ dl honung eller annan sötning

1 liten gul lök

1 lagerblad

10 enbär

5 hela kryddnejlikor

5 vitpepparkorn

1 kanelstång

1 krm salt

Dela löken och skiva den fint. Blanda allt till lagen och koka i 5 minuter.

Häll i svampen och koka på svag värme i 10 minuter.

Sleva upp på väl rengjorda burkar. Täck svampen med lagen och skruva på locket direkt.

Det går fint att använda annan svamp också.

Trattkantareller / Cantharellus Tubaeformis


Så här kan en matdag se ut i vår livsstil nuförtiden
Bra mat för hjärtat :)

Bra mat för hjärtat…

Lite nya rutiner

Mitt förra inlägg blev ett av de absolut mest välbesökta sen jag startade min blogg i juni 2009.

Tack för alla besök, det värmer att så många är intresserade av att ta del av min livsstil och matfilosofi.

Jag har nu levt med lågkolhydratkost i 6 år och gått från att tidigare ha varit rejält sjuk, tablettberoende, överviktig och handikappad till ett mycket friskare och gladare liv.

En bild från mitt liv som sjuk, då jag åt en kost med mycket socker, gluten och snabba kolhydrater...

En bild från mitt liv som sjuk, då jag åt en kost med mycket socker, gluten och snabba kolhydrater…

Birgitta Höglund i Alanya

En bild av mig 13 år senare och efter 6 år med LCHF…

Har jag då levt som jag lär hela tiden?

Ja, faktiskt, det enda som ändrats är att jag hela tiden lärt mig nytt och därmed förändrat mitt sätt att äta lite då och då under tiden.

Nu senaste åren har det inneburit att jag dragit ner mycket på mejeriprodukterna, utom smör som jag äter ännu mer av idag.

Grädde och ko-ost har jag för det mesta bytt mot kokosgrädde, majonnäs och get/får-ost, vilket har gjort att jag mått ännu bättre.

Anledningen till att jag numer avstår från nästan all den goda grädden, crème fraichen, yoghurten och de flesta ostar har inget med viktminskning att göra, även om det för många hjälper till även där.

Biff med lök och champinjoner i rödvinssmörsås

Biff med lök och champinjoner i rödvinssmörsås

Jag märkte efter många år med en hög gräddkonsumtion att mina magproblem som jag lidit av ända sen jag var barn började komma tillbaka.

Jag blev bra i min mage när jag helt tog bort gluten på hösten 2009, det kändes förstås fantastiskt efter alla krånglande år när läkarna inte hittade något fel trots många undersökningar.

Enligt den läkare jag träffade då så tydde alla mina symptom på att jag är glutenintolerant, även om inte proverna visade något.

Men då för ett par år sen kröp sig liknande magbesvär på mig igen, trots att jag åt helt glutenfritt.

Min släkt på mammas sida kommer från Pargas i Finland och flera är både gluten- och laktosintoleranta, så jag bestämde mig för att prova om det gällde även mig.

Fisksoppa med kokosmjölk, recept kommer senare

Thailändsk fisksoppa med kokosmjölk från min artikel i Expressens Allt om LCHF, recept kommer senare på bloggen

Efter att jag gått över till min typ av LCHF/Paleo så har jag blivit mycket bättre i mage och tarm, även snarkningen och slembildningen i halsen har försvunnit.

Så jag kommer att fortsätta äta så här, men gör ibland ett medvetet avsteg till fest och njuter då av grädde, hemgjord glass eller goda, vällagrade ostar.

Både jag och Lennart snarkar natten efter en sån fest, men det får vi stå ut med ;)

Jag har under de här åren levt efter filosofin att man ska äta 3 mål mat om dagen för att få i sig alla näringsämnen kroppen behöver.

För mig som tycker om att laga mat har det här inte varit något som helst problem, det finns ju så fantastiskt mycket goda råvaror att variera med när man bara äter naturlig mat.

Varmrökt bacon från Trångsviken/Ramsele med äggröra

Varmrökt bacon från Trångsviken/Ramsele med äggröra

Men för Lennart blev det lite jobbigare att ändra om sin livsstil, efter många år av uteätande, färdiga rätter från frysdisken och snabbmat till att nu laga maten från grunden i sitt lilla kök hemma i Stockholm.

Vi lever tillsammans på våra resor, men i Sverige bor han på Kungsholmen och jag i Östersund.

Så den här vintern har vi ändrat lite på rutinerna så att han också ska få matlagningslust och inspiration till ett sätt att äta som fungerar bra även på hemmaplan, när han inte har personlig kock 24 timmar om dygnet ;)

Nötfrukost med kaffe

Nötfrukost med kaffe

Vi börjar varje morgon med nötfrukost vid 8-tiden, något vi båda ätit nu i 3 år.

Det är den absolut godaste frukost vi vet, så ”lättlagad” och mättande.

Bara att hälla upp 1 dl blandade nötter i en skål och blanda ner ca 30 gram smör i små kuber.

I vinter har vi också lagt till en osvavlad aprikos i små tärningar, så nu är vår frukost ännu mer njutbar och riktigt bra för magen.

Efter frukosten kör vi mitt kombinerade sjukgymnastik/yogaövningar, det sätter fart på hela kroppen och är så bra för stela leder och muskler.

Energidryck med granatäpple,grapefrukt,citron, ingefära, kokosolja och kryddor

Energidryck med granatäpple,grapefrukt,citron, ingefära, kokosolja och kryddor

Vid 10-halv 11 dricker vi en energidryck på färskpressat granatäpple, blodgrape, citron, ingefära, kryddor, hett vatten och kokosolja.

Ett riktigt gott sätt att få i oss den nyttiga kokosoljan och drinken ger energi till flera timmars promenad.

Plus att orken räcker till att handla och laga en riktigt god och stadig lunch/middag som vi brukar äta vid 14-15-tiden.

Här kommer den största förändringen i vår mathållning den här vintern.

Istället för att äta en lättare lunch vid 12 och sen middag vid 17, så har vi slagit ihop de målen till ett.

Vi har nu i några veckor ätit en rejäl lunch med en stor köttbit, fisk eller kyckling/kalkon på ca 200-300 gram.

Lite smörstekta grönsaker som paprika, zucchini, champinjoner, broccoli, lök, tomater m.m.

Inköp från grönsaksmarknaden

Inköp från grönsaksmarknaden

Grönsakerna har jag stekt i smör och kokosolja och kryddat med chili, örter och med en god syra från vinäger eller citron, det lyfter smakerna enormt.

Halva tallriken består av en stor sallad på gröna blad, rucola och bladpersilja är alltid stommen.

En mild och god kallpressad olivolja, granatäppelvinäger, äppelcidervinäger, citron eller en majonnäsdressing över, ibland även pumpakärnor, tärnat äpple eller jordgubbar.

1-2 stekta ägg som tillbehör om vi äter fisk eller kyckling, för vi har märkt att det mättar inte lika bra som till exempel proteinrikt kalkonbröst, en välmarmorerad entrecôte eller lammkött med mycket fett.

Här kan du läsa mer om mättat fett i en ny undersökning som Ann Fernholm skrev om igår.

Entrecôte med sallad, ratatouille och hemkärnat smör

Entrecôte med sallad, ratatouille och hemkärnat smör

Som tillbehör till det här blir det ibland kryddsmör men ofta bara en rejäl klick nykärnat smör inköpt på grönsaksmarknaden.

Drycken till maten är alltid friskt vatten, på de här hälsoresorna blir det ingen alkohol överhuvudtaget.

Ibland när vi ätit en kalventrecôte på uppåt 250-300 gram har det blivit periodisk fasta ända till nästa dags frukost, det är som du förstår mycket mättande.

Nykärnat smör

Nykärnat smör

Jag har länge ätit enligt periodisk fasta 14:10 utan att tänka på det som en fastevariant.

Du som följt min blogg har ju tidigare sett att jag inte är så förtjust i viktminskningsmetoder som 5:2, jag vill kunna äta rejäla portioner mat med ordentligt med smör varje dag.

Men nu de senaste veckorna har det faktiskt blivit ända upp till 18 timmars fasta några gånger och det har gått riktigt bra.

Tidigare försök att äta med långa mellanrum har fått mig att bli orkeslös och få mer värk, men nu har det istället gett mer energi och lett till mindre värk i lederna.

Då har jag ätit mindre portioner, med lägre halt av protein och fett, så det här är en modell som fungerar mycket bättre just för mig.

Märker en klar skillnad om vi äter kyckling eller fisk, då blir det ett litet kvällsmål med en kopp te vid 18-tiden.

Äggbröd - Proteinbröd

Äggbröd – Proteinbröd

Oftast en skiva bröd, särskilt mitt nya proteinbröd blir riktigt gott att smörsteka och täcka med smör och ett gott pålägg

Varierar pålägget med getost, kallrökt lax, sill, varmrökt makrill, räkor eller rimmad kalkon.

Kall kvällstallrik

Kall kvällstallrik

Ibland blir det istället en kall tallrik med kokt ägg och räkor eller kallskuret och oliver som en lätt kvällsmåltid.

Det här har fått oss båda att bli lite slankare och fastare i kroppen.

Vi har helt enkelt fått mer muskler och det är ju aldrig fel :)

Vill du ta del av fler recept än de som finns här på bloggen, så finns nu mina kokböcker Långkok för LCHF och Paleo och Grillmat LCHF till det smått otroliga priset av 49 kr att förboka inför bokrean på Bokus.

Ann Fernholm skrev ett mycket intressant förord just om fettets betydelse för smak, mättnad och näring i Långkok.

Anna Hallén skrev hur viktigt det är med vitaminer, mineraler och spårämnen i vår dagliga mat i Grillmat.

Mina kokböcker för 49 kr på Bokus just nu

Mina kokböcker för 49 kr på Bokus just nu…