Italiensk pasta med godaste, vitlöksdoftande tomatsåsen och extra ost!

Våran middag igår på alla hjärtans dag! En härlig italiensk amore-middag med riktigt mustig och smakrik tomatsås som fått puttra länge på spisen.

Jag använde stora räfflade pastasnäckor i detta recept. Lumaconi som också betyder latmask på italienska. 😉 De stora snäckorna passar bra till just tomatsås då räfflorna drar åt sig såsen så den inte rinner av så lätt. Låt tomatsåsen stå länge på spisen och bubbla, ju längre desto godare och mer fyllig smak. Och mitt sista råd eller snarare pekpinne – Snåla inte med osten! Massor med parmesan och mozzarella, det är ett måste. Ställ gärna fram lite extra på middagsbordet så gästerna kan ta mer om det vill. Och svartpepparkvarnen, 😉 Detta serverade jag tillsammans med stekta vitlöksbröd. Gudomligt gott!

Nu är det dags för dagens andra kaffekopp, Bronco-frukost och ut i snön en sväng. Ha en fin dag allihopa.

4 port

Tomatsås; 

2 msk olivolja

3 rivna vitlök solo

1 burk körsbärstomater

1 flaska passerade tomater

1/2 dl ajvar relish

2 msk grönsaksfond

1 msk torkad oregano

1 msk torkad basilika

Tellicherry svartpeppar

Trocomare örtsalt

En nypa socker

Mozzarella och parmesan

GÖR SÅHÄR : 

Hetta upp en stekpanna med olivolja. Riv vitlök och tillsätt i pannan. Häll i en burk med körsbärstomater och en flaska passerade tomater, jag föredrar Muttis tomstsåser då de är så otroligt smakrika, men även Kung Markattas, Delizies eller Zetas är också goda.

Tillsätt ajvar, fond de torkade örterna och dra några rejäla var med pepparkvarnen. Trocomare örtsalt och en nypa socker förhöjer smaken. Låt såsen småputtra på låg värme minst 45 minuter, helst en timme. Smaka av.

Koka pastan al dente och dressa med lite olivolja. Slå tomatsåsen över och vänd runt, toppa med riven mozzarella, finriven parmesan, basilika och färska små tomater.

Pasta + tomat + ost! Det kommer man väldigt långt på. Och extra kärlek med vitlök och kryddor…

Doften av denna tomatsås är helt underbar. Finriven parmesan som får smälta ner i såsen är gudomligt gott!

Toppa hela rätten med mozzarella, finriven parmesan, basilika och färska tomater.

Bon appetit! 😉

Hemkunskapsläxa


Joline bakade pizza i helgen då dom fått en hemläxa från hemkunskapen i skolan. 
Det är inte första gången så hon har rutinerna inne. Degen gjorde hon med hälften vetemjöl och hälften durumvete. Ca 12 gram jäst till två runda pizzor för en tunn o fin botten som fick jäsa ca 1 timme. Därefter förbakade hon bottnen i ca 5-8 min på 225 grader innan hon la på pålägger och gräddade dem färdiga. 
Tomatsåsen kallrörde hon ihop med finkrossade tomater (Mutti, Kung Markatta eller annan tomatkonserv av hög kvalité) torkad oregano, en skvätt vatten och olivolja. Kryddade upp den med salt o peppar, tomatpuré o en gnutta socker. 


Pålägget med mozzarella och pepperoni blev väldigt gott och hela familjen gav tummen upp. Bra jobbat! 😛 

Färsk ravioli i mustig tomatsås

ravioli_tomatsås_het_recept_fylld_färsk_pasta
Hejsan hoppsan! :-P Där sprang helgen förbi oss i raketfart ja!
Min kära make har haft fullt upp med att bygga om avgassystemet på Cadillacen så jag, Joline och Max har roat oss kungligt med shopping och restaurangbesök och bara rått om varann. Inte så dumt det heller. Barnen har bland annat fått nya badkläder så nu är vi redo för sommaren! Haha! ;-)

Självklart har jag recept på lut och ett av helgens goda kommer här. Det viktigaste i en god pastasås är TOMAT tycker jag! Det ÄR den ultimata såsen och speciellt till ravioli, fylld färsk pasta som jag hittar ibland. Man måste lägga lite tid och kärlek i pannan och koka såsen varsamt, länge och med massor av teskedars avsmakning. Jag gillar dom små körsbärstomaterna på burk och har här använt både dom och en burk finkrossade tomater. Välj burktomater med kvalité. Zeta, Delize, Kung Markatta eller Mutti.

Stormkoka inte och glöm inte en nypa socker på slutet. Krydda upp den med en skvätt grönsaksfond, lite chilisås, massor med torkade örter såsom timjan, oregano och rosmarin. Putta i en skvätt vitt vin och smaka av noga och ofta. Raviolin åker i på slutet ett par minuter bara, dom är ju redan klara och kokas snabbt i den heta såsen.

4 port
Det här behöver du : 
Färsk ravioli 4 port

Smör
1 gul lök
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad rosmarin
1 burk finkrossade tomater
1 burk körsbärstomater
2 dl vatten
2 msk grönsaksfond
1 msk D´Elidas chilisås
Salt och peppar
en nypa socker

GÖR SÅHÄR : 
Finhacka gul lök och fräs i het stekpanna i smör tillsammans med de torkade örterna. Slå på tomaterna, vatten, fond och chilisås. Låt koka upp och sänk sedan värmen så såsen får småputtra ca 30 min, gärna längre. Smaka av med salt och peppar och en nypa socker. Lägg i raviolin och låt den bli al dente. Servera! Ät och njut. ;-)

tomatsås_pasta_ravioli
Tomatsåsen har puttrat ca en halvtimme. Här åker raviolin ner och får ligga ca 5 minuter före servering.

tomatsås_ravioli_färsk_fylld_pasta
Blanda noga med tomatsåsen.

ravioli_tomatsås
Strössla med hackad persilja och servera! Lite parmesan på toppen gör inte ont heller… :-P

Linguine med smakrik bacon och tomatsås

linguine_pasta_tomatsås_bacon
Pasta och tomater i alla former går åt väldigt mycket hemma hos oss. Vad gäller just tomater så älskar jag dom konserverade av lite bättre kvalité som Mutti, Zeta, Delize och Kung markatta. Dom godaste färska är hela plommontomater, tycker är lite extra söta och smakrika. Soltorkade så är ridderheims favoriten, för att inte tala om den marinad/olja dom ligger i som är perfekt att dressa salladen med eller tillsätta i såser, dip, röror mm. Tomatpuré får gärna också ha lite högre kvalité än Slott´s och Felix. Mutti´s är rejält smakrik så den använder jag mest.

I den här tomatsåsen har jag använd ett paket bacon som jag strimlat och fräst i het panna med lite olja från soltorkade tomater, även hackat i dessa, en vitlök och så en skvätt tomatpuré. När allt detta fått fräsa ihop slår jag på en burk finkrossade tomater, ca 4 – 5 dl grönsaksbuljong och sänker värmen, sen får det småkoka i pannan utan lock under tiden pastan kokar. Sen vänder jag bara ner pasta och kryddar upp lite extra med salt och peppar. Så enkelt och så vansinnigt gott och tomatigt! ;-)

4 port
Det här behöver du : 
150 gram strimlat bacon
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
5 – 6 finhackade soltorkade tomater
+ 2 – 3 msk av marinaden

1 burk finkrossade tomater
5 – 6 dl grönsaksbuljong
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna. Strimla bacon, finhacka soltorkade tomater och vitlök. Lägg ner allt i pannan och låt fräsa ihop med tomatpuré och marinaden från de soltorkade tomaterna. Slå sedan på finkrossade tomater och buljong. Låt småkoka utan locka ca 10 – 15 min. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner pastan i pannan när den kokat knappt al dente. Servera!

soltorkade_tomater

bacon_tomatsås_till_pasta_linguine
Strimla bacon, finhacka soltorkade tomater och vitlök. Lägg ner allt i pannan och låt fräsa ihop med tomatpuré och marinaden från de soltorkade tomaterna. Här kommer doften sprida sig i hela huset vill jag lova! :-P

pasta_tomatsås_bacon
Efter de krossade tomaterna och buljongen fått koka in, smaka av och vänd ner pastan och servera!

pasta_tomatsås_pastasås_bacon
Ruskigt gott!

tomat_kruka
Tänkte faktiskt försöka mig på tomatplantor igen i vår, men jag skulle vilja så själv, inte köpa färdiga krukor med tomater på… ;-) Jag lyckas aldrig hålla dom vid liv och jag vill gärna dom där små söta plommontomaterna.
Tips på fröer och hur man får en tomatplanta att överleva tack! Har aldrig lyckats…. :-P 

Köttgryta på fläskytterfilé

ytterfile_gryta_recept
Köttgrytor går hem i alla väder, sol som storm året runt! Uppskattas speciellt på jobbet så denna lagade jag tidigare i veckan. Riktig husmanskost med mustig smak och härlig sås. Köttet är från bodalsgris och jag valde fläskytterfilén för att få en rejäl gryta som också kunde frysas in i små portioner, smidigt att bara ta upp och värma och ekonomiskt med storkok förstås. :-P

Grytan blir gudomligt god med mjälla fina morötter och tomaternas sötma. Champinjonerna som får koka med från börjar blir helt perfekta i smaken tillsammans med mört, härligt kött och den mustiga såsen. Ni måste prova!

Nu ska jag skynda mig ut med Kean… Han har stått med huvudet i mitt knä och gnällt i en timme snart. Han längtar ut till solen och tycker att jag är sååå tråkig som bara sitter vid datorn. Det är verkligen vår i luften och kors i taket så blåser det inte småspik heller utan bara helt underbart väder så nu går vi ut! :-P

Det här behöver du :
500 gram fläskytterfilé
3 morötter
1 gul lök
1 burk krossade tomater (Mutti, Zeta eller Kung Markattas)
250 gram färska champinjoner
1 liter oxbuljong (3-4 msk oxfond + vatten)
Nymalen svartpeppar
Vitpeppar
3 lagerblad
Salt
Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Skär köttet i bitar och bryn i het panna eller gryta. Skala morötterna och slanta ner, samt lök i grova bitar och halverade champinjoner. Slå på buljong och krossade tomater och tillsätt lagerbladen. Låt grytan koka upp, sänk sedan värmen och låt stå ca 1 – 1½ timme och småputtra med lock. Red av såsen med maizenamjöl utrört i vatten till önskad konsistens. Smaka av med svartpeppar, vitpeppar och salt. Servera med hemmagjort potatismos smaksatt med smör och persilja.

köttgryta_ytterfile_fläskytterfile
Ser inte mycket ut för världen här men oj vilka smaker som börjar växa fram…

fläskgryta_ytterfile_fläskytterfile_köttgryta
Efter halva tiden… Smakar av och tillsätter lite mer oxfond.

fläskytterfile_bodalsgris_gryta
Färdigt och serverat! Hemmagjort potatismos gör jag av nykokt potatis, varm mjölk, en rejäl klick smör, ett knippe finhackad persilja och såklart salt och vitpeppar. OCH en liten gnutta socker… ;-)

Soppa – bästa snabbmaten
Soppa finns i hur många varianter och smaker som helst. 
Här hemma är det nog med tomatsmak som bäst går hem hos båda barnen. Stora tösen har väl ett lite bredare spektra när det gäller smaker, men tomatsmak faller allt henne väl på läppen också.

Tillagningen är många gånger väldigt enkel.........kyla ner......och ta fram när det är matdags. 

Jag kan gärna förbereda med just soppa de dagarna jag arbetar lite senare. Helt perfekt för barnen att ta fram och värma upp. Serveras gärna med creme fraiche och/eller pasta.

Den här varianten tillagades senast:

Tomatsoppa med kokos.
för 4 pers

1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 riven morot
1 rivet äpple
1 tsk torkad oregano
1 msk kokosolja, Kung Markatta
1 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk krossade tomater
2 dl vatten
1 burk kokosmjölk
salt,peppar

Skala och finhacka lök och vitlök. Värm upp en kastrull med kokosolja. Fräs lök,vitlök,äpple, morot och oregano i några minuter på medelvärme.
Tillsätt tomatpuré,buljongtärning,krossade tomater och vatten. Låt puttra i några minuter. Tillsätt sedan kokosmjölk och smaka av med salt och peppar. Låt soppan bli genomvarm innan den serveras med till exempel kokt pasta och/eller creme fraiche


 
Regler för kokosmjöl alt kokosnötsmjöl

amanprana-kokosnotsmjol-eko-1-kgDet råder  ofta förvirring angående kokosmjölet och kokosnötsmjölet.

Numera verkar det vara samma sak. Beror lite på vilket märke man köper om de skriver kokosmjöl eller kokosnötsmjöl.

Dessa enkla regler som jag tycker man kan pränta in är:

Kolla kolhydratshalten på mjölet.
Finns det ingen angiven sådan KÖP INTE
Är kolhydratshalten över 20 gram KÖP INTE

För i båda fallen kan man inte vara säker på att det just är kokosfibrerna och inte malda flingor.
Malda kokosflingor ger kokosomelett och inget man vill ha när det exempelvis är pajbotten man vill göra.

Det mjöl jag föredrar är Aman Pranas men Risentas, Kung Markattas och Seltons fungerar fint också!

 

Släng-ihop-bröd bakat på kallpressad rapsolja

nybakat_bröd
Det ultimata brödet att svänga ihop till len soppa eller varför inte till helgfrukost. Enkla ingredienser, inget knådande och vansinnigt gott! :-P Brödet har jag bakat med 1 dl kallpressad rapsolja, det ger den härliga gula färgen och rejält med smak till brödet.

Det här behöver du : 
1 pkt jäst (50 gram)
4 dl ljummet vatten
3 msk flytande honung
1 dl kallpressad rapsolja (jag brukar använda ICA´s, Zeta eller Kung markatta)
ca 10-12 dl vetemjöl
1 msk flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt. Rör ut jästen med vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna. Var försiktig med mjölet, måttet är lite svävande då jag alltid gör på en höft men ca 10-12 dl. Degen ska vara smidig och lös, absolut inte hård och kompakt. Arbeta degen med maskin eller degkrokar ca 10 min. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 min. Ta upp degen på rikligt mjölat bakbord och vrid den några varv med mjölade händeroch lägg på plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa ca 40 min. Värm ugnen till 175 grader och grädda därefter ca 45-50 min eller tills brödet fått en gyllenbrun skorpa.

enkelt_bröd_soppbröd_soppa
Soppbröd är ett måste! ;-)

tomatsoppa_pasta_tunna_spagetti
Ät och njut!

Kokosmjöl och trenden att baka med det fortsätter!

500403 kokosmjolNu hänger också Kung Markatta på den nya hypen och trenden att sälja kokosmjöl.
I går när vi handlade på ICA så stod en demonstratis och gräddade kokosmjölsvåfflor för glatta livet och bjöd ut smakbitar till höger och vänster!
Travar med kokosnötsmjöl i småpåsar (200g) och också kokosmjölk stod brevid.

Kungmarkattas kokosmjöl innehåller 17,8 gram kolhydrater och har en tydlig kokossmak, allt enligt deras egen reklam. ”Färska ekologiska kokosnötter kallpressas först på olja, vartefter de varsamt torkas och mals till ett fint mjöl, vilket gör att de naturliga näringsämnena bevaras. Mjölet är mycket rikt på fiber och har en tydlig kokossmak.”
Detta tillverkningssätt gör att detta mjöl har en tydlig kokossmak och jag rekommenderar det nog inte som ett basmjöl då kommer troligtvis allt smaka kokos.

Våfflorna som vi provsmakade smakade tydligt kokos och om jag jämför med risentas mjöl som jag skrivit om tidigare så verkar Kung Markattas smaka mkt mer kokos.

Men det allra roligaste är ju att det var jag som startade hypen och trenden att baka med kokosmjöl som basmjöl!!
Det tristaste är väl att inte alla vet det…

För alla bloggläsare som läst här från dag ett eller läst inledningen i Baka med LCHF, där jag berättar om hur jag uppfann kokosmjölets bakegenskaper, vet det.
Vid den tiden för över 2 år sedan då fanns knappt kokosmjöl att få tag på och absolut inte i vanlig affär eller ens hälsokost, det var några få internet butiker som då saluförde kokosnötsmjöl.

Jag köpte det av ”misstag” i tron att det var malda flingor, men som ju visade sig ha helt andra bakegenskaper än malda flingor och det är ju för att detta mjöl inte är det.
När jag då sökte nätet på recept fanns knappt något, jag fann också några få amerikanska recept som fick bli basen i mitt experimenterande som sedan blev en bakbok Baka med LCHF.
När jag senare började bjuda på mina framtagna recept så började hypen! Alla började sedan att baka med kokosmjölet och nu ser man mer eller mindre att alla lågkolhydratsbakare använda mjölet.

Inte undra på att det spred sig som en löpeld genom Sverige och andra tillverkare har ju givetvis varit snabba att hänga på. Alla vill ju ha sin del av kakan!

Men det mjöl jag fortfarande finner bäst är AmanPranas ekologiska och rättvisemärkta kokosmjöl! Aman pranas tillverkning.

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Fruktosens vara eller inte vara?

Fruktos är troligtvis den värsta sortens sötningsmedel alla kategorier. Fruktos kan endast förbrännas av levern och det är därför den får ett lågt GI. Lägst GI-värde, 19, har alltså ren fruktos, som är en naturlig sockerart som finns i frukt och honung, men undersökningar har visat att fruktos stimulerar fettinlagringen i kroppen.
Tom inom GI undviker man numera fruktos så som ex honung. Kan notera att man numera förordar Hermesetas och Canderel?
Fast i senare rader säger man ät torkad frukt?? Torkad frukt är ren fruktos!

Den flytande rinnande honungen innehåller mer fruktos än den mer fasta gulvita honungen. Om honungen är uppvärmd till 85 grader dvs  pasöriserad då innehåller den inte de viktiga enzymerna och antibakteriella egenskaperna. Butikshonung är ofta uppvärmd till 45 grader som ex Kung Markattas. 
Shenet skriver bla om finfiltreringen av honungen.
Barn under 1,5 år bör inte äta honung.
High Fructose Corn Syrup – HFCS verkar vara den värsta av alla fruktoser, den ska tydligen döpas om till Majssocker, låter kanske inte lika illa…

Jag har ju som de flesta vet vid detta laget valt att hellre söta lite med stevia och erythritol, då båda dessa har 0 i GI värde och enligt våra idoga blodsocker-kontroller verkligen fastställt att så är fallet. De kör inte i gång någon höjning av blodsocker på oss och ingen här triggas heller till överätning  och sug efter mer. Detta är den mest viktiga punkten för mig vad gäller sötningsmedel.
Att dessa produkter likt de allra flesta produkter är processade är givet.

I denna moderna värld får vi själva navigera mellan mer eller mindre processade produkter, ibland får valen stå mellan två olika produkter så som ex honung eller stevia/erythriol, där honung kan trigga  till sug och kan underhålla ett sockerberoende och där levern får göra jobbet. Höja blodsockret, dock något långsammare än trad socker men ändå höja det.
Eller som mitt  val blivit, att söta lite med stevia/erythritol och inte få ens en  krusning i blodsockret och därmed heller inte den fysiologiska orsaken till sug och framför allt här hos oss triggas ingen av dessa sötningsmedel. Men du gör ditt val.

Här listar jag lite olika GI-värden:
Vitt strösocker GI 97
Druvsocker GI 141
Råsocker GI 97
Honung GI 70
Laktos GI 66
Kokossocker GI 35
Agavesirap GI 50
Xylitol= Björksocker GI 8
Stevia GI 0
Erythritol 0

Elin Gunnarsson på Expressen har också en bra sammanställning här.

Du måste alltid ta eget ansvar för vad du väljer  att stoppa i munnen!

 

Bloggar etiketter: , , , , ,