Lucka 11 – Mat som lagar sig själv – Tjälknöl

Antistressmat

I måndags skrev jag om tidstjuvar, idag får du ett recept som i stort sett inte tar mer än några minuter att laga till, resten sköter den sig själv i ugnen.

Allt för att du ska slippa en del av stressen som många upplever nu inför julen, hur man ska hinna med allt som ska göras.

Då är det bra att ta till såna här maträtter, som i stort sett lagar sig själva.

Jag har i höst lagat en hel del plåtmat, uppskattar verkligen att kunna lägga allt på en plåt, ställa in i ugnen och så får det stå där på låg temperatur tills det är klart 5-6 timmar senare, lagom till lunch eller middag.

Tjälknöl är en variant på samma tema, här ställer man bara in en djupfryst stek i ugnen och så får den stå inne över natten eller dagen, för att sen läggas i en lag att kallna.

En mycket mångsidig stek, den passar både som middagsmat, smörgåspålägg och att ha med på julbordet.

Receptet kommer från min och Annika Dahlqvists kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt-Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo.

Varför inte ge bort den i julklapp till nån som behöver stressa av när det gäller matlagning eller till dig själv, för att få mattips inför en lugnare jul?

Fler tips på lättlagade rätter hittar Birgitta Höglunds bästa grilltips, som passar fint när som helst på året, inte bara på sommaren.

Här kan du läsa om hur min typ av mat gjort mig friskare och piggare med åren i en artikel på Kurera.se.

Har du Facebook, så gilla och dela gärna deras artikel därifrån i den här länken: Kurera på Facebook.

På det viset får många fler chansen att läsa den och äta sig till en bättre hälsa.

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Tjälknöl ca 6-8 port

1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller gris

1 liter vatten

1 dl salt

1 stor morot

3 stjärnanis

2 msk enbär

1 smulat lagerblad

1 tsk hel vitpeppar

Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform.

Sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.

Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat.

Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken.

När termometern visar 65º så har du ett rosa kött, vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º.

Skala och riv moroten grovt, den ger lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.

Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel och blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.

Lägg köttet i en hög, smal bunke och häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.

Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar.

Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag, torka av med hushållspapper och skiva steken tunt.

Relaxa med NOA örtdrycker

noa_relaxation_örtdryck
Jag har provat den nya antistress-drycken NOA. En dryck med naturliga örter som fått jorden att stanna till lite runt sin bana. En sån här idé att lansera motsatsen till energidryck är vågat men så otroligt rätt.

Att fly från vardagens stress och prestationer till en öde ö och komma på något sånt här är genialiskt och det var så det gick till när drycken uppfanns av Noa Fridmark.

Den ska vara avslappnande och minska din stress och istället ge dig fokus på det viktiga i livet. Koppla av i kroppen och skärp sinnet. Jamenvisst, självklart! Det är ju klockrent, och det visar sig inte minst av den framgång drycken gjort då den kammade hem priset för bästa premium-dryck i världens största dryckestävling, World Beverage Innovation Awards.

Hyllad och omtyckt – Ja! Men vad smakar den? Och fungerar det?
Flaskornas innehåll bygger på citronmeliss och grönt theeextrakt med L-theanin. Lågkalori, utan kolsyra och utan koffein.
Smakerna är friska och känns naturliga, lite som att dricka direkt från en vattenkälla ute i skogen om ni nu gjort det. ;-) Det smakar naturligtvis lite fruktigt också, framförallt flaskan med ”fläder och rabarber” men godast var ”blåbär och björksav”.

Effekten ska komma efter ca 40 minuter. Ja, det borde den göra då flaskan innehåller lika mycket L-theanin som 15 koppar grönt te. :-P
Kanske borde jag provat den efter en riktigt stressig dag, en sån där dag då allt kör ihop sig för att ha ett ”sämre” utgångsläge liksom. ;-) Nu var jag inte stressad direkt men visst piggade det upp sinnet.

Var kan man köpa denna dryck? (rek. pris 35 kr)
Återförsäljare för drycken hittar du här.