Vårgrön smoothie och mina tankar om grönt

Grönt är skönt

Även om våren håller oss på halster i år så är den varmt välkommen när den nu äntligen verkar vara på väg.

För att få in lite vårgrönska till fredagsmyset eller helgbrunchen så bjuder jag idag på ett recept från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

I länken här ovan till förlagets pressmeddelande om min mest grönskande kokbok kan du läsa om innehållet och här kan du läsa en recension av den hos Diet Doctor.

Efter receptet följer några rader som dök upp i Facebookminnet häromdagen, jag skrev dem för 11 år sen som en kommentar i debatten kring hur mycket grönt man kan äta till maten vid lågkolhydratkost, något som det då rådde väldigt delade meningar om.

Jag har alltid haft mycket grönsaker och örter i mina recept, för att få med alla de vitaminer, mineraler, antioxidanter, spårämnen och andra viktiga små detaljer som finns i de goda grönsakerna.

Jag tillsätter gärna lite frukt eller bär som smaksättning till exempel i sallader, på det viset ökar både smakupplevelse och näringsvärde utan att de påverkar blodsockerbalansen så mycket som om de äts som mellanmål.

Den här smoothien är ett gott exempel på det, just att blanda flera olika gröna ingredienser gör att närings/vitamininnehållet blir maxat.

Vårgrön smoothie 1 port

1 avokado

1 kiwi

½ dl tärnad gurka

½ dl hackad grönkål

½ dl hackad citronmeliss, mynta eller persilja

1 msk pressad lime

1–2 dl örtte

Skala kiwin och gröp ur fruktköttet ur avokadon. Mixa alla ingredienser i en matberedare eller med stavmixer.

Jag tycker om en lite tjockare smoothie som jag äter med sked, men föredrar du att dricka din, ta då två deciliter örtte.

Du kan variera smoothien genom att blanda i anda frukter eller bär och många olika gröna, späda blad som du plockar själv eller hittar i butiken.

Späda blad från maskros, blåbär, svartvinbärsblad, nässlor, spenat, mangold, maché, rucola eller stjälkselleri blir också gott att mixa ner.

Mina tankar kring det gröna i vår mat

De här raderna dök upp i FB-minnet nu i veckan, en kommentar jag hade skrivit för 11 år sen inne hos Kostdoktorn/Diet Doctor i debatten om vad som är LCHF och inte.

Så här skrev jag då, tänker liknande tankar idag:

”En del mår bra på väldigt lite kolhydrater med större mängd av kött eller fisk och en hög andel fett. Andra mår bättre av att äta mer grönsaker till maten och lite mindre av fett och proteiner.

LCHF är en bokstavskombination för helt naturlig mat, sån mat vi ätit genom evolutionen. Något mer manipulerad idag förstås med alla nya odlingsmetoder.

Glutenfritt och till största del sockerfritt, med rejält med grönt, smör, ägg och nötter som komplement till det animaliska från land och hav.

Det är den kost som hjälpt mig under de senaste 4 åren att bli i stort sett fri från min värk, komma ner till normal vikt och bli en pigg, kreativ och tämligen vältränad 51-åring.

Det är den typ av mat jag skriver om i mina kokböcker och tidningsartiklar. Många tycker om den och mår gott av den, andra tycker att jag har för mycket grönsaker med.

Men vi är ju alla individer som fungerar helt olika i det mesta här i livet, så då kan vi ju inte tro att alla mår bäst av att äta precis samma kost.

Att LCHF-recept sprids via tidningar, kokböcker och bloggar gör att fler och fler får upp ögonen för den här typen av mat.

Jag gör allt jag kan för att sprida den mat som gjort att jag blivit så mycket friskare, för att kunna hjälpa de som är i en liknande situation.

Alla andra som skriver om mat har ju upplevt liknande förbättringar, antingen vad det gäller vikten, hälsan eller både och.

En del mår gott av att så gott som nolla kolhydraterna för viktminskning och välmående, en del mår gott av att kunna baka LCHF-bröd och bakverk, andra vill ha mer vegetariska inslag i sin mat.

Tillsammans kan vi åstadkomma en stor förändring. På sikt kan mångfalden av recept leda till att vi får betydligt fler som klarar sig från välfärdssjukdomarna”

Bild lånad från Kostfonden.se

Idag 11 år efter att jag skrev raderna här uppe så har lågkolhydratkost blivit accepterat som en kostmodell som kan hjälpa vid många sjukdomar, bland annat diabetes och IBS, det har kommit nya studier bara senaste veckan.

Här kan du läsa om en svensk studie kring lågkolhydratkostens positiva effekter på IBS som finansierats av insamlingar till Kostfonden och här en artikel i The Guardian om diabetes, den är på engelska.

Tycker mig märka att tonen blivit betydligt mjukare i debatten på senare år, nu accepteras att olika nivåer av kolhydratintag kan vara bra för olika individer.

Jag märker det inte minst på att mina kokböcker blivit mycket uppskattade, de innehåller alla gott om grönt och betydligt färre kolhydrater än i den mat de flesta svenskar äter.

Här kan du läsa mer om böckerna och beställa om du också vill ha någon av dem hemma hos dig eller ge bort i present till någon när och kär som skulle må bra av dem.

Ät, njut och må gott!

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker Med Lars-Erik Litsfeldt

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok Med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-bok Med Annika Dahlqvist

Smörgåstårta på zucchinibröd från Baka med frukt & grönt
Brunchrätter från Gröna, sköna tillbehör
Söndagsstek och gräddsås med äpple

Söndagsmiddag

Tycker du om vår traditionella husmanskost så är en söndagsstek något du måste prova att laga.

Det tar lite tid men resultatet blir fantastiskt gott, särskilt med en gräddsås eller kantarellsås till.

Jag har tur att ha jägare i släkten, men annars finns det nyttiga och goda viltköttet att köpa i välsorterade matbutiker.

Rådjur, älg och ren är riktigt näringsrikt, de äter löv, kvistar, lavar och annan naturlig mat i skog och mark, det ger också en mustig smak till köttet.

Fler av mina favoriträtter från förr hittar du här i E-kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Söndagsstek med äppelgräddsås

1 kg stek med ben, jag hade rådjur

2 msk torkad rosmarin

2 msk salt

1 tsk peppar

5 dl grädde/kokosgrädde

1 gul lök

1 äpple

3 msk smör

1 dl calvados (kan uteslutas)

1 dl vatten

½ dl viltfond

1 msk ekologiskt buljongpulver

Gnid in steken med finhackad rosmarin, salt och peppar.

Lägg i plastpåse på ett fat i kylen i ett dygn, vänd efter halva tiden.

Skär lök och äpple i tärningar.

Bryn smöret och lägg i steken, låt den försiktigt brynas till vacker färg runt om.

Lägg ner äpple och lök runt om och låt dem få lite färg.

Häll på calvados, vatten, viltfond och buljongpulver.

Koka upp och låt steken småputtra på lägsta värme i 1½-2 timmar under lock.

Vänd ett par gånger under tiden.

Ta upp steken och svep in den i folie ett tag, så behåller den all god köttsaft.

Låt skyn koka ihop på hög värme en liten stund, till det återstår ca 3 dl.

Häll den reducerade skyn genom nätsil ner i en tjockbottnad kastrull.

Passera äpplet och löken med en slev eller ballongvisp genom silen.

Låt skyn koka upp, häll i grädden och låt puttra på svag värme tills den tjocknar.

Ju längre den kokar, desto godare blir såsen, smaka av om du vill ha mer calvados eller lite syra från en skvätt äppelcidervinäger.

Picklad blomkål, lättlagat tillbehör till sommarmaten

Mellan hägg och syren

Tänk att sommaren äntligen börjat visa sig, här i Stockholm är vi just nu inne i den vackraste perioden mellan hägg och syren.

Den tid som skomakaren brukade ta semester, han hade minsann inte lång tid på sig att njuta av sin ledighet.

Något som jag däremot tänkt mig att göra hela den här sommaren.

I år blir det första gången på 10 år som jag inte håller på med något nytt kokboksprojekt eller något samarbete som handlar om mat t ex frökex, bönchips, kombucha, långkokningspåsen Wonderbag och hjälp till uppstarten av flera olika restaurangverksamheter, bland andra Ecocaféet 2Inspire i Östersund.

Det ska verkligen bli skönt att bara vara, även om alla sju kokböckerna (plus några till kokbokssamarbeten) varit otroligt roliga att göra.

Kan vara en bild av Birgitta Höglund och utomhus

Här ovan ser du en bild på mig från Storhogna, där kommer det helt säkert att bli några turer i sommar med, härligt efter att ha varit storstadsbo i snart 1½ år, längtan till fjällen och skogen är stor.

Att fjällvandra var under många år en omöjlighet för mig, så du må tro att jag njuter när jag kan vara ute i fjällnaturen.

Igår tog jag min första vaccinspruta mot Covid-19, känns bra inför resan upp till Jämtland.

Det ska bli så härligt att ha balkong med blommor och fjällutsikt igen, när vi levt så länge utan.

Idag får du receptet på picklad blomkål från min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

I den boken, den första som jag fotograferade själv, berättar jag hela min hälsoresa och hur naturlig mat hjälpt mig väldigt mycket på vägen till just ett friskare liv.

Syrlig blomkål med citron och rosépeppar

1 liter små blomkålsbuketter

5 dl kokande vatten till förvällning

Ättikslag:

5 dl vatten

1 dl ättikssprit 12%

1–1½ msk salt

1 ekologisk citron

2 msk rosépeppar

Lägg blomkålen i en bunke, slå över det kokande vattnet och låt stå i en minut. Häll blomkålen i ett durkslag och spola en stund i kallt vatten.

Blanda ihop ättikslagen, tvätta och skiva citronen tunt och blanda med blomkålen. Häll upp på en ren burk, se till så att lagen täcker blomkålen.

Tips: Jag har gjort den här inläggningen mild så blomkålssmaken kommer fram mer, den passar då även barnen bättre.

Blomkålen håller sig ett par veckor i kylen. Vill du ha en mer hållbar inläggning, tillsätt då mer ättikssprit, salt och eventuellt valfri sötning.

I länkarna här nere hittar du alla mina kokböcker om du vill ha mer inspiration eller som en fin present till Studenten eller att ta med till sommarens middagar istället för en blomma.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Påsktårta

119126600_322652098945439_2974416483361849783_n

Moussetårta till Påsk

Idag får du recept på en glutenfri tårta som jag skapat tillsammans med min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Natur Kompani.

Margareta gör förutom en fantastisk kombucha (recept finns i min kokbok Gröna, sköna tillbehör) även olika ekologiska kryddmixer som hon säljer i sin nätbutik.

De är precis som kombuchan riktigt goda och näringsrika, perfekta att blanda i en varm dryck eller mat och som här i bakverk.

Den här tårtan har jag kryddat med Choco Latte, en blandning av raw kakao, maca, ceylonkanel, ingefära, kardemumma, carob, ashwaganda, mesquite, lakritsrot och kokosmjölkpulver.

Påsktårta ca 12 bitar

Bärmousse:

2 dl cashewnötter

5 kärnfria dadlar

1 dl crème fraiche, smetana eller kokosolja

5 dl bär, jag använde frysta, urkärnade körsbär

1 pressad citron

Chokladbotten:

2 dl pumpafrön

2 msk Choco Latte-mix eller kakao

Ca ½-1 krm salt

1 ekologisk apelsin, rivet skal och saft

8 kärnfria dadlar

1 dl smält smör eller kokosolja

Garnering

Skivad frukt, bär och citronmeliss

Blötlägg cashewnötterna till bärmoussen i en bunke med kallt vatten över natten.

Skölj och låt dem rinna av väl. Skär dadlarna i mindre bitar och mixa slätt tillsammans med crème fraichen och tinade körsbär. Blanda ner citronsaften och vänd ner smeten i cashewröran.

Ställ in moussen i kylen medan du gör chokladbottnen. Mixa pumpafröna tillsammans med chokladpulvret och salt till grovt mjöl, börja med den mindre mängden salt.

Tvätta apelsinen, torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften. Skär dadlarna i mindre bitar och mixa ner i frömjölet med apelsinskal, saft och smält smör tills allt blandats väl.

Smaka av att blandningen fått lagom sälta, det är särskilt viktigt om du använder kokosolja istället för smör.

Täck botten av en springform på ca 15 cm i diameter med smörpapper eller plastfilm, fäst under kanten. Tryck ut chokladsmeten jämnt fördelat i formen.

Häll bärmoussen över och släta till med slickepotten.Ställ i kyl att stelna i minst 5 timmar.

Doppa hastigt ner formen i varmt vatten, så går det lättare att lossa den från kanten.

Du kan även ställa tårtan i frysen några timmar eller förbereda några dagar innan den ska ätas.

Ta då fram den en stund att tina innan den garneras med frukt och bär och skärs i bitar.

Variera moussen med bär efter säsong, till exempel hallon, smultron, jordgubbar, hjortron, blåbär, björnbär, aronia eller lingon.

Använder du frysta, importerade hallon från butiken så måste de kokas upp och kallna innan de används i moussen.

Tål du inte cashewnötter så kan du istället använda pumpafrön som du mixar fint eller köper som färdigt mjöl.

Dadlarna kan bytas ut mot torkade aprikoser, blötlägg dem då tillsammans med cashewnötterna.

Boktips

Tycker du om den här typen av naturligt goda bakverk så hittar du fler i min alldeles nyutkomna bakbok.

På bilden ovan ser du Syrliga mangobollar från ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.”

Här kan du läsa recensioner av boken hos mina fina bloggvänner Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak och hos Tina Haldorsson på färgrika hälsobloggen Colorful Health.

De är alla tre kokboksförfattare och har så mycket gott både på bloggarna och i kokböckerna, så ta en rundtur inne hos dem för mer påskinspiration.

Här har jag skrivit om och delat recept från Jennys och Magnus kokbok Ren & naturlig mat och bakbok Nyttigare Gott och här om Tinas hälsobok Läkande Dundermat.

Ännu mer godsaker som passar till helgen hittar du i den här länken till mina 130 bästa Påsktips.

GLAD PÅSK!

Lucka 14 – Julens bästa majonnäs och aioli

Lättfixad majonnäs

Tio dagar kvar till jul och i år har de flesta av oss mer tid till att laga de goda julfavoriterna från grunden.

Något som blir så otroligt mycket godare och förstås även nyttigare, är att göra egen majonnäs och aioli till julens krämiga sallader och sillinläggningar.

Många tror att det är svårt att göra egen, men har du bara en stavmixer med hög, smal mixerbunke så har du de goda såserna klara på bara några minuter.

Dagens recept och bild har jag hämtat från min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Du kan läsa mer och beställa den i länken ovan direkt hos Lumio Förlag.

En fin julklapp till alla grillentusiaster i släkten, här finns gott om tips på såväl fördrinkar, tilltugg, såser, röror, marinader, rubs, kött, fågel, fisk, skaldjur, vegetariska njutningar och desserter.

Förordet om grillningen ända sen Hedenhös tid och hur naturlig mat kan förbättra vår hälsa är skrivet av bloggvännerna Jenny och Magnus Andersson på Under vår tak.

I gårdagens lucka härinne bidrog de med sina goda saffransrutor med pistagenötter.

Majonnäs och aioli från Birgitta Höglunds bästa grilltips
Foto Mikael Eriksson

Till majonnäsen använder jag en neutral rapsolja, inte den kallpressade, som ger lite för stark smak.

Aiolin får en karaktäristisk smak av olivolja, men jag blandar även den med rapsolja för en mildare smak.

Nu i år har jag flera gånger testat Zetas nya blandning av neutral rapsolja och kallpressad olivolja, den är riktigt bra.

Gör gärna dubbel sats nu till jul, såserna håller minst en vecka i kylen.

Majonnäs

2 dl neutral rapsolja

2 ekologiska äggulor

1½ tsk osötad senap

1 tsk vit balsamvinäger

½-1 krm salt

Lite nymald vitpeppar

Några droppar Worcestershiresauce

Blanda äggulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en smal, hög bunke.

Tillsätt oljan försiktigt, först droppvis och sen i en fin stråle, mixa ordentligt hela tiden.

Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i större mängd åt gången.

Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.

Krydda med vitpeppar och Worcestershiresauce, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt.

Lägg över majonnäsen i en burk med tättslutande lock.

Aioli

3 ekologiska äggulor

3 klyftor vitlök

1½ dl kallpressad olivolja

1½ dl neutral rapsolja

½ pressad citron

1½ -2 krm salt

Riv vitlöken fint, blanda med den mindre mängden salt och äggulor i en hög och smal bunke.

Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en fin stråle, vispa riktigt hårt.

Det går enklast med stavmixer, men elvisp fungerar också bra.

Smaka av med citron och eventuellt mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syra och sälta.

Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen.

Majonnäs gjord med ghee och äggfri majonnäs från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Vill du ha recept på majonnäs gjord med ghee och äggfri majonnäs, så hittar du det i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

I länken ovan kan du beställa ett signerat exemplar, som kan skickas till vem du vill i Sverige.

I den boken berättar jag för första gången allt om hur jag själv tagit mig tillbaka just till ett friskare liv.

Jag skrev den för att sprida hopp och inspiration till många andra som dras med besvärliga hälsoproblem.

Det är även första gången jag har tagit alla bilder själv, ett fantastiskt roligt jobb.

Jag gjorde boken hemma i den vackra naturen i Jämtland förra sommaren, du ser några av bilderna här.

Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör
Foto Jan Andersson, LT

Lime- och pistagebollar

Kokboksrecept

Idag tipsar jag om vännerna Jenny och Magnus Anderssons härliga bakbok Nyttigare Gott som kan passa fint nu till Fars dag eller som julklapp.

Jag har följt parets blogg Under vårt tak i många år och vi har även blivit vänner i den verkliga världen, utanför internet.

Jennys och Magnus ödmjukhet och vänlighet lyser alltid igenom i det de skriver på sin blogg och i andra sociala medier, något som verkligen är uppskattat i dessa orostider.

Här en bild från ett besök under deras tak för några år sen, då de bjöd på en riktigt njutbar middag och gott fika.

Här hittar du min recension av deras tidigare kokbok, med just titeln Ren & Naturlig Mat,

Jag fick provsmaka några rätter som de skapat till den boken under middagen, kan intyga att det var mycket gott.

Nyttigare Gott är en bakbok helt i Paleo-kostens anda, alltså helt glutenfri, mjölkfri (förutom ghee) och utan vitt socker.

Läs mer och beställ ett signerat exemplar direkt från Jennys och Magnus blogg Under vårt tak.

Här finns boken att beställa hos Adlibris och Bokus.

Lime- och pistagebollar ca 12 st

100 g cashewnötter

50 g pistagenötter

100 g urkärnade, färska dadlar

1 msk smält kokosolja

Zest från 2 st lime

0,5 dl pressad lime

Topping:

50 g finhackade pistagenötter

Mixa lätt ihop cashewnötter och pistagenötter i en matberedare med knivblad.

Tillsätt dadlar, smält kokosolja, zest och pressad lime med nötblandningen.

Mixa till en kladdig deg. Rulla degen till bollar.

Rulla bollarna i hackade pistagenötter.

Förvara i en burk i kylen och plocka fram när du önskar.

Spröda kardemummaskorpor från Nyttigare Gott

 

6 recept för att underlätta i Coronakarantänen

Broccolisoppa från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Tips för hemmakocken

Nu har de allra flesta av oss fått ändra vårt beteende på många sätt på grund av Coronapandemin.

Hemmamatlagningen har blivit mycket viktigare nu när vi inte kan umgås på samma sätt som vanligt på grund av karantänen.

Jag bjuder därför på ett recept vardera från mina 6 kokböcker, på sån mat som är enkel att laga, fylld av njutbara smaker och rejält med näring.

Själv lagar jag gärna storkok just nu, så finns det mat för flera måltider, inte minst viktigt om vi kanske blir sjuka.

Lennart och jag distanserar oss så mycket det går från andra, det blir minimalt av sociala kontakter nu, så hittills har vi klarat karantänen här i Stockholms innerstad riktig bra.

Vi är ute och går mycket, då är det skönt att ha något färdigt att bara värma till lunch eller middag när man är lite trött efter promenaden.

Så passa på att laga ordentligt med matlådor och stoppa i kyl och frys, för kommande behov.

Du kan variera mina recept med vad du har hemma, se dem som inspiration och våga experimentera lite med de råvaror du tycker bäst om.

I fredags gjorde jag en kylskåpsrensning av sista resterna på de grönsaker jag storhandlar en gång i veckan hos Fruktaffären på Hantverkargatan, då laddar jag upp med ägg, smör, fisk och grönt.

Grönsaksresterna resulterade i en annorlunda och mycket god kålpudding, kållagren bestod av strimlad rödkål, bladspenat och lök som jag smaksatte med hönsbuljong och ädelost.

Köttlagret gjorde jag av älgfärs som blandades med ägg, smetana, fiberhusk, chili, paprikapulver och vitlök, vill du prova så kan du använda ungefär samma proportioner som i min traditionella kålpudding.

Till det hela serverade jag en smakrik tomatsås som blev över när jag långkokade en mustig oxsvansgryta häromsistens och en klick bearnaisesås.

Prova gärna den kombinationen, det smakade himmelskt även om färgen på kålpuddingen inte blev så vacker av rödkål/spenat så det blev ingen bild tagen.

Först ut bland mina kokboksrecept kommer en av mina godaste soppor, den här gjorde jag ofta redan under mina år som restaurangkock.

Broccolisoppa med skaldjur 4 port

600 g broccoli

4 dl kycklingbuljong

4 dl grädde

1 gul lök

1 dl riven Västerbottensost

200 g skalade räkor

100 g kräftstjärtar

Salt och peppar

Skär broccolin i mindre bitar och finhacka löken, bryn smöret och lägg i grönsakerna.

Låt fräsa några minuter utan att få färg, krydda lätt med salt och peppar.

Häll på buljong och grädde, ge soppan ett uppkok under omrörning.

Låt sjuda på svag värme i 30 minuter.

Mixa broccolin och rör sen ner ost, räkor och kräftstjärtar.

Låt soppan bara bli varm, annars blir skaldjuren lätt sega.

Servera med en kokt ägghalva och gärna lite färska örter.

Receptet ovan finns med i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Den är en samlad nyutgåva av två av mina mest populära kokböcker, min och Annika Dahlqvists LCHF för seniorer och från Långkok för LCHF och Paleo.

Du får gärna stötta mig, Annika och det lilla förlaget Lumio, genom att köpa den och min grillkokbok direkt därifrån, de har nu fri frakt inom Sverige.

En del av förtjänsten går till välgörenhet, så här skriver förläggaren Christina Snell Lumio:

”Under hela april månad kommer Lumio Förlag att stödja UNICEFs arbete mot spridningen av Corona och deras arbete med att stödja barn och familjer genom att skänka 5% av hela vår bokförsäljning!”

Nästa recept, en mycket god, saftig och användbar tjälknöl, är också med i Gammaldags husmanskost, det kommer från början från slutsålda Långkok för LCHF och Paleo.

Kokboken har förutom Annika Dahlqvists inledande text även ett mycket intressant förord av Kostfondens grundare, vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm.

Ann berättar på sitt engagerade och lättlästa sätt bland annat om fettets viktiga betydelse i vår mat.

Kostfonden har just startat en ny studie för att undersöka hur maten kan motverka typ 2-diabetes, den ska bli intressant att följa.

Jag är sen många år månadsgivare till Kostfonden, jag vill med hjälp av både den slanten och mina kokböcker dra mitt strå till stacken för att förbättra folkhälsan.

Recept nummer två kommer också det från Gammaldags husmanskost, det smakar fantastiskt gott med en zucchinisallad, bönsallad eller på en smörgås av nötbröd.

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Tjälknöl ca 6-8 port

1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller gris

1 liter vatten

1 dl salt

1 stor morot

3 stjärnanis

2 msk enbär

1 smulat lagerblad

1 tsk hel vitpeppar

Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform.

Sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.

Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat.

Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken.

När termometern visar 65º så har du ett rosa kött, vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º.

Skala och riv moroten grovt, jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.

Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel och blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.

Lägg köttet i en hög, smal bunke, häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.

Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar.

Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper.

Skiva steken tunt, frys gärna in i portionspåsar och ta fram efterhand, så har du alltid ett gott köttpålägg utan tillsatser.

Nästa recept kommer från Diabeteskokboken för män, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

En högaktuell kokbok just nu, då sjukvården sett att många av de som drabbas värst av Covid-19 är män som lider av diabetes typ 2, fetma och hjärt/kärlproblem.

Recepten passar förstås lika bra för kvinnor som uppskattar min form av traditionell husmanskost tillagad på lågkolhydratvis.

Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås och blomkålsris
Foto Mikael Eriksson

Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås och blomkålsris 2 port

2 stora kycklingklubbor, gärna ekologiska

2 msk olivolja

Ca 1 tsk salt

1 tsk curry

1 tsk paprikapulver

½ tsk kanel

Blomkålsris:

1 litet blomkålshuvud

1 liter kokande vatten

1 msk salt

2 msk smör

Currysås:

2 dl crème fraiche

½ dl reducerad sky från kycklingen

1 msk gul curry

1 tsk gurkmeja

½ pressad lime

Ev lite salt

Sätt ugnen på 125°. Blanda salt och kryddor. Pensla kycklingklubborna med oljan och gnid in kryddblandningen väl.

Lägg låren med skinnsidan nedåt i en smord ugnsform.

Sätt in formen i ugnen och låt sakta bakas i 45 minuter, vänd klubborna och låt stå inne 45 minuter till.

Genom att steka kycklingen under lång tid på låg värme får du en väldigt saftig kycklingklubba som är välstekt utan att bli torr.

För att vara helt säker på att den är klar så stick en kniv in mot benet, köttsaften som rinner ut ska vara klar och inte rosa.

Använder du stektermometer så stick in den mot benet i den tjockaste delen av låret, temperaturen ska vara uppe i 82˚ när klubban är klar.

Medan kycklingen lagas till så river du blomkålen grovt på rivjärn som du placerar över en form, så slipper du få blomkålsris som skvätter över hela köksbänken.

Koka upp skyn som bildats i formen från kycklingen, koka ihop/reducera till ca ½ dl.

Tillsätt curry, gurkmeja och crème fraiche, låt koka ihop några minuter tills såsen tjocknat.

Smaka av med limesaft och om du vill ha mer sälta än den från skyn.

Precis innan serveringen häller du ner blomkålsriset i det kokande, salta vattnet.

Koka upp i en halv minut och häll av genom ett durkslag.

Häll tillbaka i kastrullen och lägg i ett par klickar smör och rör om.

Lägg upp kycklingklubban på en spegel av currysåsen.

Strö lite chiliflingor som garnering runt tallriken och servera med blomkålsriset.

Nästa mattips kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Den kokboken och min senaste, Gröna, sköna tillbehör är utgiven på det lilla men naggande goda förlaget Bladh by Bladh.

Förläggare Annika Bladh har även ett väldigt fint utbud av skönlitteratur om du är läslysten i karantänen.

Bönkokboken lyckades knipa en av världsmästartitlarna i kategorin Specialkokböcker på Kokboks-VM Gourmand Awards i Kina förra sommaren, det kändes verkligen roligt.

Den kokboken är för närvarande slutsåld men kommer ut på nytt till hösten, under tiden finns den här som E-bok.

Tomatsalsa med linser
Foto Veronica Kindblad

Tomatsalsa med ajvar, chili och gröna linser

2 dl kokta gröna linser

2 stora tomater

1 dl hackad bladpersilja

1 dl finhackad knipplök

1 dl ajvar relish

1 pressad citron

1 finhackad chili, ca 2 msk

½ dl olivolja

Ca 1-1½ msk flingsalt

Skär tomaterna i skivor och sen i fina tärningar, blanda med de väl avrunna linserna i en bunke.

Vänd ner det hackade kryddgröna, ajvar, citronsaft, chili, olja och den mindre mängden salt.

Låt stå en stund, smaka sen av om du vill ha mer hetta, syra eller sälta.

Jag använder oftast mild ajvar till den här salsan, men vill du ha den riktigt het så väljer du förstås den heta varianten.

Då har turen kommit till ett recept från min grillkokbok, en riktigt passande bok inför vårens och sommarens alla grillmiddagar.

Den innehåller alla mina favoritrecept på marinader och tips för en lyckad grillning.

Jag tipsar också om goda sommardrinkar, förrätter, sallader, såser, röror och desserter, du hittar kokboken här för bara 195 kr på Lumio Förlag.

Förordet om grillningen genom tiderna har mina goda vänner Jenny och Magnus Andersson bidragit med.

De driver den mycket populära Paleobloggen Under vårt tak, en av de första bloggar jag började följa när jag gick över till glutenfri lågkolhydratkost för 11 år sen.

Jenny och Magnus har de senaste åren kommit med två kokböcker där de samlat sina bästa recept, här hittar du Ren & Naturlig Mat och Nyttigare Gott.

Kokospannacotta med vanilj
Foto Mikael Eriksson

Kokospannacotta med vanilj ca 6 port

2 kokosgrädde på tetra à 250 ml

2 blad gelatin

1 vaniljstång

Kokosgrädde, coconut cream, finns i hyllorna med thaimat i större matbutiker, annars fungerar det bra med det tjocka lagret som ligger på toppen i en burk kokosmjölk.

Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter, häll ner kokosgrädden i en kastrull och låt smälta.

Dela och lägg ner vaniljstången, låt koka upp och puttra på svag värme i 5 minuter, rör då och då.

Ta från värmen och fiska upp vaniljstången, skrapa ur fröna och vispa ner i kastrullen.

Krama ur gelatinet och rör ner det i den varma kokosgrädden.

Låt svalna lite, rör om väl och häll upp i glas eller koppar, ställ i kylen att stelna i 3-4 timmar.

Sist ut bland mina Coronakarantäntips blir en lättfixad, läcker och näringsrik smoothie från min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Det här är den första kokbok där jag tagit alla bilderna själv, ett fantastiskt roligt jobb där jag tog med alla smårätterna ut i den jämtländska naturen.

Jag berättar för första gången om hela min hälsoresa, hur jag ätit mig friskare från flera svåra krämpor, som fibromyalgi, migrän, magbesvär och övervikt, för att nämna några.

Här har jag återigen fått ett mycket fint förord från vännen Ann Fernholm, om hur viktigt det är att vi återvänder mer till vår ursprungliga mat och börjar ta vara på det vi kan hitta i naturen.

I kokboken hittar du alla gröna tillbehör du behöver för att få till riktigt njutbara måltider, som passar alla oavsett om du äter kött, fisk eller bara vegetariskt.

Somrig brunch på rätter från Gröna, sköna tillbehör

När vi nu inte har lika mycket som vanligt att glädjas åt, då känns det bra att göra alla måltider till en fest, tycker jag.

Jag dukar med finaste porslinet, har blommor på bordet och dricker i vackra glas, då blir maten ännu godare.

Nu i Coronatider delar jag recept dagligen härinne för att ge inspiration, gå bara in på bloggens startsida och scrolla dig neråt så kan du läsa allihop.

Jag hoppas du uppskattar mina tips och kanske köper någon eller några av mina kokböcker, till dig själv eller att skicka till någon när och kär du inte kan besöka just nu.

Dela gärna inlägget vidare bland dina vänner så fler får chansen att njuta, klicka bara på någon av symbolerna för sociala medier nedanför inlägget så delas det på din sida.

Rödbetssmoothie med bär 1 port

2 små, kokta rödbetor

½ dl svarta vinbär

½ dl lingon

½ dl blåbär

1 tsk riven ingefära

1 dl nyponte

Blanda allt i matberedare eller mixa med stavmixer och häll upp i ett vackert glas.

Tips: Vill du ha en mer mättande smoothie så mixa med 1 dl fet yoghurt, smetana eller kokosgrädde.

½ dl kikärtor eller röda linser är också gott att ha i, då får du en välsmakande proteindrink.

Har du frysta slånbär eller rönnbär så passar även de väldigt bra som smaksättning, rödbetans sötma passar fint ihop med deras kärva smak.

Rödbetssmoothie med bär
Foto Birgitta Höglund

Lättlagad husmanskost – Stuvad vitkål

Stuvad vitkål från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson

Vardagsmat

Nu börjar vardagen för många efter lite skön julledighet, visst kan det kännas skönt att komma tillbaka till de vanliga rutinerna igen.

I början på året är intresset som störst för att hitta tillbaka till en lite sundare livsstil, det märks inte minst på alla besök här på bloggen.

Tack till er alla, både ny och gamla bekanta, för att du kommer hit när du söker recept på naturlig mat.

Nu så här i nystartstider tänkte jag dela med mig av några lättlagade recept på vår traditionella husmanskost.

Rätter som är både enkla att laga och bra för plånboken, som ju brukar vara lite tunnare än vanligt efter alla festhelger.

Vitkål tillhör både det billigaste och dessutom det nyttigaste vi kan äta, C-vitaminhalten är väldigt hög så det är perfekt mat nu när vinterförkylningarna härjar.

Vill du satsa en slant på en kokbok med min typ av husmanskost som du kommer att ha glädje av i många år framåt, så finns Gammaldags husmanskost på nytt sätt här.

Grundrecept på stuvad vitkål ca 4 port

1 liter vitkål i bitar

25 g smör

3 dl grädde/kokosgrädde

1 dl benbuljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver

Salt och peppar

Skär vitkålen i mindre bitar eller grova strimlor, fräs dem i smöret några minuter på medelvärme, utan att de får färg.

Krydda med salt och peppar, häll på grädde och buljong, låt koka upp.

Låt stuvningen småputtra i 30 minuter, rör då och då.

Blir den för tjock, späd bara med lite mer grädde, smaka av om du vill ha mer kryddor.

Använder du kokosgrädde så tillsätt 1 tsk äppelcidervinäger så neutraliserar du kokossmaken.

Jag serverade vitkålsstuvningen till stekt sidfläsk, den passar också väldigt bra till korv och köttbullar/pannbiffar.

Stuvningen blir också väldigt god att smaksätta med curry, då passar den fint både till rimmat fläsk och till kokt eller grillad kyckling.

Lucka 14 – Kärleksmums / Gästblogg från Under vårt tak

Gästbloggare

Idag presenterar Tomten och jag Jenny och Magnus Andersson från fina Paleobloggen Under vårt tak.

Vi har blivit goda bloggvänner genom åren och även träffats och blivit vänner i det verkliga livet.

Här nedan får du ta del av deras gästinlägg och ett riktigt njutbart recept på kärleksmums.

Magnus och Jenny Andersson

Med hälsan i fokus

Under vårt tak heter en av Sveriges första Paleobloggar och den drivs av oss, Jenny och Magnus Andersson. Vi har fått den stora äran att skriva ett gästinlägg här hos Birgitta!

Redan i början av vårt bloggande så fick vi kontakt med Birgitta. Hon gav oss uppskattning för det vi gjorde, uppmuntrade oss att gå vidare och framför allt – hon har blivit en fin vän till oss.

Med andra ord, det är en ära att få skriva ett inlägg här på Birgitta´s blogg!

Kokbok och bakbok

För två år sedan, 2017, nappade ett förlag på våra bokidéer och vi har därefter fått förmånen att publicera två böcker.

Det är så fantastiskt roligt och givande att få skriva böcker. Att sedan se dem komma till ”liv”, finna dem i bokhandeln och på nätet, är lite av en kick och ett energitillskott.

Vi skriver om kosthållningen Paleo där grunden är rena och naturliga råvaror, detta är en filosofi som vi även delar med Birgitta. Fina råvaror ligger oss varmt om hjärtat och det är något vi gemensamt pratar oss varma om.

Vår första bok är en kokbok och heter ”Ren & Naturlig Mat – med recept från Paleoskafferiet” och i denna kokbok har Birgitta skrivit förordet!

I kokboken hittar man mat för hela dagen. Frukost, lunch, middag och tillbehör, det finns även lite fina godsaker. Ren och naturlig mat är grunden till välmående och har så stor betydelse för hälsan.

Vår andra bok är en bakbok och den heter ”Nyttigare Gott – Naturligt fritt från gluten, laktos och vitt socker

Att baka utan gluten kan vara lite svårt ibland men här får man många tips och massa härliga recept!

Småkakor, bröd, tårtor, mjuka kakor, kex, pajer, rawfoodbollar och annat smått och gott. Njutbara, läckra och oemotståndliga bakverk!

Ett recept från Nyttigare Gott

Kärleksmums från Nyttigare Gott
Recept och foto Jenny och Magnus Andersson

Kärleksmums Ger 1 kaka, 12 rutor

Total baktid:

45 minuter

Ingredienser:

Kaka:

4 st ägg

2 msk honung

1 dl smält kokosolja

3 dl mandelmjöl

2 msk raw kakao

2 tsk bakpulver

1 tsk äkta vaniljpulver

Glasyr:

0,5 dl honung

2 msk kokosolja

1 msk kokt/bryggt kaffe

1 msk raw kakao

1 krm äkta vaniljpulver

Topping:

Riven kokos

Ugnsform, storlek ca 25×20 cm

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader

Börja med kakan

Vispa ägg och honung pösigt i en bunke

Tillsätt den smälta kokosoljan och vispa ihop snabbt

Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i äggsmeten

Klä ugnsformen med bakplåtspapper

Häll ner smeten i formen och fördela jämt

Grädda kakan mitt i ugn i ca 25 minuter, tills provstickan känns torr

Ta ut kakan och låt svalna

Fortsätt nu med glasyren

Vispa ihop samtliga ingredienser i en lite kastrull under uppvärmning på låg värme

När glasyren blandat sig väl, dra ifrån plattan och låt svalna något

Fördela glasyren över kakan och strö över riven kokos

Låt svalan helt innan du skär kakan i rutor

Förvara kakan i en burk i kylen, den går även bra att frysa.

Hoppas att denna förföriskt goda Kärleksmums faller er i smaken. Passar perfekt till kalas, bjudningar och självklart till Julens alla godsaker.

Precis lika självklart så är bakboken Nyttigare Gott den perfekta julklappen!

Kardemummaskorpor från Nyttigare Gott

YouTube

Birgitta har alltid varit en ivrig påhejare till att utvecklas och prova nytt. Hon har tidigare pushat oss just för att våga satsa på bokskrivandet, så glada för detta.

Man behöver ha den vetskapen och få den känslan, att någon tror på det man gör.

Och i den andan så har vi nu startat en ny kanal på YouTube. Att ställa sig framför kameran är nervöst, konstigt, kul och väldigt spännande!

Än så länge hittar man enbart några få video´s på vår kanal men den kommer växa och vi kommer presentera både receptvideos och informationsvideos.

Vi ser med glädje fram emot detta och om ni önskar prenumerera, gilla våra video´s och dela dem skulle vi bli fantastiskt glada.

Avslutande ord

Vår önskan är att sprida kunskap om ren och naturlig mat så att så många som möjligt ska kunna må så bra som möjligt.

Detta gör vi genom vår blogg Under vårt tak, receptbanken Paleoskafferiet, våra kokböcker, våra sociala medier och numera även via vår YouTube kanal.

Vi vill helt enkelt hjälpa så många som möjligt till en bättre hälsa vilket vi anser att kosten lägger grunden till.

Ett av verktygen vi har är Hälsoutmaningen Paleo30dagar som med hjälp av kost, stresshantering och vår support erbjuder en fantastiskt fin hälsoresa och utveckling framåt.

Birgitta´s stora engagemang inom kost och hälsa gör oss ödmjuka. Hon förmedlar frikostigt sin hälsoresa, sina recept och sin kunskap på ett fint och varmt sätt vilket gör henne till en förebild för oss och så många andra.

Kram Jenny & Magnus

Förkylningsdrycker – Mina bästa huskurer

Guldmjölk

Värmande och läkande

Tillhör du dem som blir förkyld och snorig när höstkylan gör sig påmind och vi vistas mindre utomhus?

Jag var sån att jag drabbades väldigt ofta av förkylningar förr, men med över 10 år med LCHF, de senaste 4 med benbuljong och 2½ år med pre/probiotika har gjort mitt immunförsvar så otroligt mycket starkare.

Men förra veckan när jag kom hem från Kreta så åkte jag på lite snuva och hosta några dagar.

Jag har märkt att när jag flyger och åker tåg så blir slemhinnorna i näsan sköra av luftkonditioneringen och bacillerna har lättare att få fäste.

Det kändes bra att ha lite dundermedel hemma att ta till, i form av färdiga iskuber med hemkokt buljong och en gurkmejamix som finns här på Kall Naturkompanis nätbutik.

Då var det enkelt att göra näringsrika och läkande drycker, som dessutom är goda.

Några C-vitamintabletter och kombucha slank också ner, allt det här hade väldigt bra effekt ihop så jag blev inte sjuk utan bara lite ömklig.

Kall Kombucha Beet med rödbeta och lingon

Guldmjölk 1 port

1 dl kokosgrädde

1 dl vatten

1 tsk gurkmejamix

1 nypa smulat flingsalt

Blanda kryddorna väl med ½ dl av kokosmjölken, koka upp i en kastrull och rör så det blir en slät smet.

Häll på vatten och värm upp under vispning, smaka av med lite salt, det framhäver kryddsmakerna.

Vill du göra egen gurkmejamix så finns ett bra recept hos Under vårt tak från deras kokbok Ren & Naturlig Mat.

Gurkmejamix och kokosgrädde till guldmjölk

Min lättlagade kycklingbuljong

1 ekologisk kyckling eller höna

2 morötter

2 lökar

½ purjolök

2 lagerblad

2 msk äppelcidervinäger eller pressad citron

1 knippe persiljestjälkar

10 vitpepparkorn

ca 1½-2 msk salt

Stycka kycklingen i mindre bitar men låt gärna brösten vara hela, skölj av och stoppa ner allt i en stor gryta.

Skär grönsakerna i mindre bitar och lägg ner i grytan.

Häll på vatten så det knappt täcker, koka upp och skumma ytan väl med en hålslev.

Tillsätt vitpepparkorn, lagerblad, vinäger och salt, börja med den mindre mängden salt.

Koka upp på nytt och låt sjuda på svag värme under lock i en timme.

Syran i vinäger eller citron gör att brosket löses upp bättre och det tillför mer kollagen till buljongen.

Ta upp skrovet och grönsakerna med hålsleven och låt kycklingen svalna lite.

Plocka av allt kött från benen och vingarna och lägg tillbaka benen, brosk och skinn i buljongen och koka ca 5 timmar till på svag värme under lock tills den blir koncentrerad, smaka då av om den är lagom salt.

Sila av benen genom en nätsil ner i en bunke och häll upp buljongen i burkar och låt svalna.

Förvara kycklingbuljongen i kylen, den håller upp till en vecka och kan användas till värmande dryck, såser, grytor och soppor.

Du kan också frysa in buljongen, ett enkelt sätt är att hälla upp den i en istärningslåda.

Jag brukar då ta 1-2 tärningar i en mugg och hälla över kokande vatten och salta efter behag.

Mixa ner en klick smör eller kokosolja som jag gjort på bilderna, det förstärker både smak och näring och blir en mycket god dryck när man är frusen eller känner sig lite krasslig.

Kycklingbuljong
Foto Mikael Eriksson