Koka soppa på en spik är ju ett gammalt talesätt för att illustrera hur man kan få köksekonomin att gå ihop.
Helt enkelt att använda det som finns i skafferiet, i moderna tider även kyl och frys.
Nu till ”årets fattigaste vecka” är soppor med en bas av hemkokt buljong något av det mest näringsrika, hälsosamma och ekonomiska sätten att laga till mat.
I synnerhet om du har en Slow Cooker eller icke-elektriska långkokningspåsen Wonderbag undanstoppad i köksskåpet.
Dagens recept är en av mina favoriter bland soppor, en vitkålssoppa med smaker från Medelhavet.
På mina resor har jag ofta ätit liknande soppor på enkla lunchrestauranger, fantastiskt goda och mättande.
Broccoli är en riktigt god och mättande grönsak som passar bra till många rätter, inte minst för alla som nu vill dra ner på kolhydraterna efter julhelgerna.
Jag brukar använda den till soppor, gratänger, i en wok, som broccolimos, i gröna smoothies eller matiga sallader, det är bara att låta fantasin flöda.
Dagens broccolisoppa serverade jag ofta när jag jobbade som restaurangkock, den var mycket populär bland lunchgästerna.
Broccoligratäng är också riktigt gott och lättlagat. Den går att variera på en mängd sätt, i varianten här nere är den mjölkfri.
Broccolisoppa ca 3 port
500 g broccoli
50 g smör eller kokosolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl hemkokt buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 2 dl vatten
2 dl grädde eller kokosgrädde
1 tsk äppelcidervinäger
Salt och peppar
Skär broccolin inklusive stjälken i mindre bitar. Bryn tillsammans med hackad lök och vitlök.
Häll på buljongen och koka i ca 15 minuter så den blir mjuk. Mixa slät i kastrullen med stavmixer.
Häll på grädden och koka upp, låt puttra i ca 5 minuter. Smaksätt med vinäger, salt och peppar.
Vinägern ger en riktigt god smakbrytning till den milda broccolin.
Servera med mjukkokta ägghalvor och frökex/fröknäcke, gärna med en god, lokalproducerad korv.
Innan insulinet började användas som medicin för diabetiker för 100 år sen så var rådet till de som hade sockersjuka, som det kallades då, att de skulle äta mycket vitkål.
Det är ett mycket bra alternativ till potatis eftersom kålen har låg halt av kolhydrater och inte höjer blodsockret på samma sätt som potatisen, som då liksom idag var det vanligaste tillbehöret till vardagsmaten.
Vitkål är både lättlagad och har en mild smak, den går att variera på många sätt och passar till många rätter, antingen rå i en sallad, kokt i bitar, smörstekt i strimlor, ugnsstekt i klyftor eller som stuvning.
Att dra ner på kolhydraterna är något som inte bara är bra för diabetiker, vi blir fler och fler som förstår att vi mår bättre av ett stabilt blodsocker.
Att slippa hastiga blodsockersvängningar som påverkar både måendet och humöret är något jag själv upplevt som en stor lättnad sen jag började med LCHF för 15 år sen.
Idag bjuder jag på recept på mina mest populära vitkålsstuvningar, en med vanlig grädde och en med kokosgrädde.
Det är verkligen roligt att en av våra nyttigaste och billigaste grönsaker blivit så uppskattad, de här recepten har legat högt i sökstatistiken här på bloggen i många år.
Båda stuvningarna är goda till prinskorv, falukorv, stekt sidfläsk, köttbullar, pannbiffar eller grönsaksbiffar.
Grundrecept på stuvad vitkål ca 4 port
1 liter vitkål i bitar eller strimlor
25 g smör
3 dl grädde
1 dl hemkokt buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 1 dl vatten
Salt och peppar
Ev 1 msk senap
Skär vitkålen i mindre bitar eller grova strimlor, fräs dem i smöret några minuter på medelvärme, utan att de får färg.
Krydda med salt och peppar, häll på grädde och buljong, låt koka upp.
Låt stuvningen småputtra i 30 minuter, rör då och då.
Blir den för tjock, späd bara med lite mer grädde, smaka av om du vill ha mer kryddor.
Variera stuvningen med senap, det blir också väldigt gott.
Currystuvad vitkål 4 port
1 liter strimlad vitkål
3 dl kokosgrädde eller syrad grädde/smetana
10 cm purjolök
1 svenskt äpple
1 dl hemkokt buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 1 dl vatten
25 g smör
2-3 tsk gult currypulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk äppelcidervinäger
Salt efter behag
Bryn smöret lätt, häll i den strimlade vitkålen, låt steka mjuk på medelvärme utan att få för mycket färg.
Skär äpplet i små bitar och strimla purjon, rör ner bland kålen och krydda med curry, paprika, vinäger och salt.
Låt fräsa några minuter till, häll på grädden och buljongen.
Koka upp och låt småputtra i 10 minuter tills stuvningen tjocknat.
Dagens recept är två till antalet, små goda glutenfria matbröd som passar bra till allt från söndagsbrunchen till middagssoppan eller på skidutflykten.
Gör gärna dubbel sats och frys in, de passar fint att ta med till jobbet, skolan eller träningen som ett näringsrikt mellanmål.
Ostmuffins ca 8 st
2 dl riven, vällagrad ost
2 ägg
1 dl crème fraiche eller smetana
25 g smält smör
½ dl pumpakärnor
½ dl solrosfrön
2 msk psylliumhusk
1 tsk stött brödkummin eller fänkål
ca ½ tsk salt
Dela äggvita och gula i två olika bunkar och rör samman gulorna med crème fraiche och smält smör.
Blanda ner frön, ost, psylliumhusk, brödkrydda och salt.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
Lägg i bullformar med hjälp av två skedar och grädda på 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler.
Frys in de muffinsar som blir över och ta fram eftersom, värm dem då en stund i ugnen så blir de som nybakta.
Fetaostbullar ca 10 st
2 äggvitor
100 g fetaost
1½ dl sesamfrön
½ dl psylliumfrön eller chiafrön
1 msk kokosolja utan smak
Vispa upp äggvitorna lätt, riv osten grovt och rör ner tillsammans med smält kokosolja.
Blanda ner fröna och rör om ordentligt.
Smaka av om du vill ha smeten mer salt än den från fetaosten, låt svälla en halvtimme i rumstemperatur.
Forma till runda, små bullar och skär ett kryss på toppen med en vass kniv.
Lägg på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 175° i ca 15 minuter.
Du kan smaksätta degen med t ex 2 tsk hackad, färsk timjan, då blir de riktigt goda som tillbehör till en soppa.
För dig som känner att du vill ha lite ny matinspiration efter all julmat bjuder jag så här precis i starten på det nya året på recept från mina kokböcker.
I böckerna finns mycket matnyttigt att läsa, både en hel del fakta och förstås många recept för att inleda 2024 på ett både gott och hälsosamt sätt.
I länkarna efter varje recept hittar du den kokbok det kommer ifrån. Läs mer om böckernas innehåll där, det finns något för alla smaker.
Alla recept i kokböckerna är fria från gluten och socker men fyllda med naturligt goda smaker.
Pizza är ju det som äts av flest svenskar på Nyårsdagen, det här är min och många av mina följares favorit.
Halloumipizza 2 port
2 dl riven halloumi
1 ägg
½ dl grädde
2 msk pofiber (finns i glutenfria hyllan)
Fyllning:
½ dl pesto eller tomatsås
generöst av din favorit pizzatopping
1 dl riven gräddost eller mozzarella
1–2 tsk smulad torkad oregano
Rör samman alla ingredienser till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.
Bred ut till två runda bottnar på bakplåtspapper, de ska vara cirka 1 cm tjocka. Förgrädda på 250 grader i 10 minuter. Bred pesto eller tomatsås över de förgräddade pizzabottnarna och lägg på den topping du tycker bäst om.
Strö över riven ost och smulad oregano. Grädda pizzan färdigt i 5 minuter eller tills den fått fin färg.
Recept på pesto och tomatsås hittar du i Stora diabeteskokboken.
Du kan lösfrysa de förgräddade bottnarna med ett lager pesto eller tomatsås på och ta fram efterhand.
Fyll dem med det som finns hemma i kylen, ett bra sätt att ta vara på rester och du har alltid en snabblagad måltid att ta till om tiden är knapp.
Det var den först kokbok där jag fick den stora äran att ta bilderna själv.
Ett mycket roligt arbete där jag tog med alla rätter ut i naturen i Jämtland, Härjedalen och vid min stuga i nordvästra Dalarna, där jag tagit den här bilden.
Salladsdressing med lingon och rosépeppar
1 dl osötad råsaft av lingon
1 dl kallpressad olivolja
2 msk balsamvinäger
2 msk rosépeppar
Ca 1 tsk flingsalt
Krossa hälften av rosépepparn i en mortel, låt resten vara hela.
Vispa samman alla ingredienser ordentligt, smaka av om du vill ha mer sälta.
Skaka eller rör om dressingen väl innan du häller den över salladen.
Tips: Servera dressingen till en sallad på till exempel rucola, örter, purjolök, gurka och gärna några extra lingon. Den smakar också väldigt gott att blanda med strimlad rödkål och vitkål, krama kålen lite innan så blir salladen saftigare.
Har du inte lingon till saft så finns en god råsaft på Systembolaget, 100% Lingon. Den passar även fint som alkoholfri snaps.
Recept nr 3 blir en smakrik räksallad, peruansk ceviche. Den är god både som en liten förrätt eller som en matigare kvällsrätt.
I boken hittar du mina bästa recept som innehåller pre- och probiotika som ger dig både ett stabilare blodsocker och en bättre hälsa, läs mer om det i länken ovan.
Ceviche 4 port
500 g räkor med skal
2 dl kokta belugalinser
2 dl strimlad salladslök
1 dl strimlad koriander
2 ekologiska lime
1 finhackad chili, ca 2 msk
½ dl kallpressad olivolja
Ca ½ msk flingsalt
Skala räkorna, spara skalen i en påse i frysen till en räkfond. Recept på både fond och räksoppa hittar du i det här inlägget.
Pressa limesaften och häll över räkorna tillsammans med olivoljan. Låt marinera en stund.
Hacka koriandern grovt och chilin fint. Vill du ha mycket hetta så låt kärnorna vara kvar. Tvätta händerna noga efter att du hackat chilin, den är väldigt stark mot huden.
Vänd ner linserna med räkorna tillsammans med koriander, lök och chili. Smaka av med salt.
Olika sorters kryddsmör är väldigt gott till de flesta grillrätter. Ett vackert och smakrikt sätt att servera smöret får du genom att fylla det i en urkärnad spetspaprika.
Skär loss bladfästet och ta försiktigt ur alla kärnor i paprikan, de som sitter långt ner går enklast att skrapa ut med en tesked. Skär av en liten spets längst ner på paprikan, så går det lättare att fylla smöret ända ner.
Fyll paprikan med det mjuka smöret med hjälp av en sked eller genom en spritspåse. Tryck till ordentligt så det fylls jämnt utan luftbubblor. Svep in paprikan i plastfilm och lägg i kylen att stelna några timmar. Ta fram och skär i skivor med en vass kniv.
Örtsmör
250 g smör
1 dl finhackade örter, t.ex persilja, citronmeliss, timjan och gräslök
1 tsk chiliflingor
½ tsk Worcestershiresauce
1-2 krm smulat flingsalt
Ta fram smöret så det är rumstempererat och mjukt. Lägg i en bunke och tillsätt de övriga ingredienserna.
Vispa fluffigt med elvisp. Förvara i kylen fyllt i en spetspaprika, som en rulle i smörpapper eller spritsa till små rosor.
Gör gärna en större sats och förvara smöret i frysen, så håller det sig länge.
Brynt vitlökssmör
250 g smör
4 stora vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
1 msk pressad citron
1-2 krm smulat flingsalt
½ krm vitpeppar
Skala och hacka vitlöken i små bitar. Bryn dem lätt i oljan i 4-5 minuter, utan att de får för mycket färg. Pressa över citronsaften och låt den koka in. Krydda med salt och peppar.
Låt löken svalna och vispa sen ner den i det rumstempererade smöret. Fyll i paprika som i beskrivningen ovan eller forma till en rulle i smörpapper.
Ta ett ark bakplåtspapper och lägg smöret i en rand i mitten på papperet. Vik över ena sidan, ta en bred kniv och dra över papperet mot smöret, så det bildas en jämn rulle.
Rulla ihop och vrid in kanterna som till en smällkaramell. Förvara rullen i kyl eller frys. Ta fram en stund innan serveringen, så smakar smöret mer än om det serveras iskallt.
Den inbundna boken är slutsåld men finns att ladda ner som E-bok i länken ovan.
Sesampanerad fläskschnitzel med blomkålsmos 2 port
2 skivor färsk skinka à 125 g
1 tsk psylliumhusk
1 äggvita
½-1 dl sesamfrön
Salt och peppar
3 msk smör
Lägg köttet i en plastpåse och banka ut till tunn schnitzlar. Jag använder baksidan av en kastrull.
Krydda först med salt och peppar, strö sen ett tunt lager husk på båda sidor. Det går enklast om man häller upp det på ett saltkar först.
Vispa upp äggvitan i en djup tallrik med en gaffel. Fördela sesamfröna över en flat tallrik.
Doppa köttet i äggvitan, se till så att det täcker runt om. Ta upp, håll över tallriken och låt rinna av väl.
Doppa så schnitzlarna i sesamfröna, tryck till så de fastnar ordentligt runtom. Låt dem ligga kvar på fatet en stund, så paneringen torkar fast.
Bryn smöret lätt i en stekpanna, lägg i köttet. Sänk värmen lite och stek några minuter på var sida, så det blir gyllenbrunt och frasigt. Sesamfröna bränns ganska lätt, så var försiktig så det inte blir för varmt i pannan.
Servera med blomkålsmos och något av kryddsmören i receptet ovanför.
Blomkålsmos2 port
4 dl små buketter blomkål
4 msk grädde
2 msk smör
Salt och peppar
Koka blomkålen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa den ordentligt med en potatisstöt.
Värm försiktigt moset med grädde och smör under omrörning. Krydda med salt och peppar.
Där hittar du som titeln antyder recept på både kaffebröd och mer matiga smårätter.
I den söta avdelningen har jag smaksatt bakverken med torkad och färsk frukt och bär istället för socker eller sötningsmedel, något som gör dem väldigt goda och saftiga.
Kokoskaka med banan och limeglasyr ca 18 bitar
4 kärnfria dadlar
2 små välmogna bananer
50 g brynt smör eller kokosolja
2 ägg
1 dl kokosgrädde eller grädde
1 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver
2 dl kokosflingor
½ dl kokosnötmjöl
1 tsk psylliumhusk
1 tsk bakpulver
Ca ½ krm salt
Glasyr:
150 g naturell färskost eller kokossmör
1 liten välmogen banan
4 kärnfria dadlar
1 pressad lime
Sätt ugnen på 175 ˚. Skär dadlarna och bananerna i små bitar. Bryn smöret och låt det svalna, följ beskrivningen på sidan XX.
Mixa äggen med dadlar, banan, smör, kokosgrädde och vanilj till en slät smet. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten, smaka av om det behövs mer salt eller vanilj.
Häll över i en smord ugnsform på ca 25×15 cm och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter så kakan stannar och får lite färg, låt kallna i formen.
Mixa ingredienserna till glasyren till en slät smet. Bred eller spritsa den över den kalla kakan och kyl ett par timmar.
Skär kakan i bitar och servera med färska bär.
Tips: Du kan grädda kakan i en rund springform på ca 20 cm i diameter, garnera och servera som en tårta.
Den blir också god med chokladsmak, byt då ut kokosnötsmjölet mot 1 dl kakao.
Vill du göra kakan mindre söt så använd mosad avokado istället för banan.
Här ser du omslagen på mina kokböcker, läs mer om dem och min matfilosofi i det här inlägget.
Så var det åter dags att att förbereda maten inför årets sista kväll, här kommer några tips på goda rätter från mitt kök.
Du kanske har rökt lax kvar i frysen sen jul, mitt lilla laxpaket blir en både god och vacker inledning på måltiden.
Hur man bäst steker en tournedos är ett av de absolut mest välbesökta inläggen här på bloggen, som firar sin 15-årsdag till sommaren.
Idag bjuder jag på en variant av bearnaisesås till köttet, en smakrik örtsmörsås.
När jag jobbade som restaurangkock på 80- och 90-talen så vispade jag otaliga bearnaiser och hollandaiser, de var väldigt populära bland gästerna.
Det var ett tungt och svettigt jobb som ofta gjordes på 30 äggulor. Dagens sås är mer lättfixad, gjord på bara 3 gulor.
Avslutningen blir en krämig chokladparfait, den och det mesta till de övriga rätterna kan du förbereda dagen innan, så får du en lugn kväll tillsammans med dina gäster.
Laxpaket 4 st
8 skivor kallrökt lax
100 g fetaost
4 långa strån gräslök
Lägg laxskivorna som ett kryss. Dela osten i fyra delar och lägg en bit mitt på varje laxkryss.
Vik in kanterna och knyt runt med ett gräslöksstrå.
Lägg paketen i en ugnsfast form, smord med olivolja. Baka i ugnen på 200° i 10 minuter.
Servera på en bädd av sallad eller bara med lite örter, paprika i fina tärningar och en cocktailtomat till, ringla en god olivolja och balsamvinäger runt.
Paketen är goda att äta kalla också, du kan servera dem så till bubblet vid tolvslaget om du tänkt dig något annat till förrätt.
Så här steker du en perfekt tournedos 2 port
2 x 150 g oxfilé av mittbiten
2 msk smör
Salt och peppar
Bryn smör ordentligt och lägg i rumstempererade 5 cm tjocka skivor oxfilé.
Steker du för fler personer, så lägg inte för många bitar i samma panna, då kallnar den och köttet blir mer kokt än stekt.
Krydda med salt och peppar, stek 2 minuter innan du vänder, köttet ska ha en fin stekyta.
Stek 2 minuter på andra sidan och krydda väl, sänk värmen till medelvärme och efterstek i ett par minuter på var sida.
Om du vill ha köttet lättstekt (blodigt, rare) så dra nu pannan från värmen och låt innertemperaturen höjas sakta 5 minuter till, vänd efter halva tiden.
Mediumstekt kött får ligga kvar några minuter på medelvärme, vänd en gång till.
Ställ sen pannan bredvid plattan för jämn värmefördelning.
Tryck med fingret på köttet och kläm lite på sidorna, för att känna hur mycket stekt det är.
Riktigt mjuk fjädring, då är det lättstekt, har det en lätt fjädrande känsla, då är det medium.
Föredrar du välstekt kött (well done), låt pannan stå kvar på plattan på låg värme ytterligare några minuter, vänd ett par gånger till.
Köttet känns stumt när det det inte längre är rosa inuti.
Servera köttet med min örtsmörsås eller kryddsmör, stekta grönsaker, svamp och en sallad är gott till.
Reduktion till bearnaisesås (räcker till flera omgångar)
2 dl vitvinsvinäger
2 dl vatten
2 finhackade schalottenlökar
Ett knippe persiljestjälkar
10 hela vitpepparkorn
Blanda allt till reduktionen i en kastrull. Koka upp och låt koka tills hälften återstår.
Låt svalna i kastrullen och sila sen reduktionen genom en tesil och häll upp på flaska.
Ställ den i kylen så har du bas till många smörsåser.
Vill du förbereda örtsmörsåsen i god tid så blir den också bra att använda som kryddsmör när den kallnat, som på bilden här nedan.
Örtsmörsås
300 g smör
3 äggulor
1½ msk reduktion, se recept här ovanför
2 msk finhackad citronmeliss
1 msk finhackad timjan
1 msk hackad persilja
½ tsk pressad citron
1 riven vitlöksklyfta
1 krm chiliflingor
Några droppar Worcestershiresauce
Salt och peppar efter behag
Så här gör du örtsmörsåsen:
Smält smöret till smörsåsen i en kastrull, låt det inte bli för varmt.
Ställ åt sidan på spisen att svalna en liten stund.
Värm upp en kastrull med vatten tills det sjuder, inte kokande för då blir det för varmt för äggsmeten.
Blanda äggulor och reduktion i en rostfri bunke. Skumma av saltet som lagt sig som en hinna över smöret.
Häll gärna över det klarade smöret i ett litermått, så går det lättare att vispa och hälla samtidigt.
Jag tar med lite av den vita bottensatsen, det ger god sälta och smörsmak åt såsen.
Sätt bunken med äggen över vattenbadet och vispa tills den är tjock som en vaniljsås.
Se till så att vispen kommer åt hela botten när du vispar, så det inte stelnar.
När smeten är riktigt tjock, ställ bunken på en disktrasa som du kramat ur i varmt vatten, då står bunken stadigt och det blir lättare att vispa.
Häll nu ner smöret i en fin stråle, samtidigt som du vispar ordentligt.
När allt smöret är i, rör då ner de hackade örterna och kryddorna.
Smaka av med pressad citron, känn efter så det blir en bra balans mellan syra och sälta.
Häll upp såsen i en skål och håll varm bredvid plattan eller i ett ljummet vattenbad.
Chokladparfait ca 4-6 port
50 g 70-90% mörk choklad
2 äggulor
ev 1 msk valfri sötning
2 dl grädde
2 msk pressad apelsin
1 krm vaniljpulver
Lite smulat flingsalt
Smält chokladen ett par minuter på medeleffekt i micro eller i skål i en kastrull med sjudande vatten.
Vispa äggulorna med eventuell sötning till ett tjockt skum. Rör ner lite i taget i den smälta chokladen.
Smaksätt med apelsinsaft, vaniljpulver och salt, blanda väl. Saltet gör att chokladsmaken kommer fram mer.
Vispa grädden, inte alltför hårt. Rör ner lite av grädden i chokladsmeten innan du blandar ner resten.
Frys i små formar. Ta fram en halvtimme innan de ska ätas och ställ i kylen. Då hinner de bli lagom krämiga.
Doppa formarna hastigt i varmt vatten, stick en gaffel i parfaiten och vrid den ur formen.
Lägg upp på tallrikar och garnera med några klyftor apelsin, zest och vispad grädde.
Idag bjuder jag på några av de goda julrecept som mina vänner i matbloggsvärlden bidragit med härinne under åren.
Det känns väldigt roligt att dela både recept och matfilosofi med varandra, jag har dessutom fått träffa de flesta av dem som bidrar här idag personligen under de snart 15 år som jag själv lagt ut recept på nätet.
Sprid gärna inlägget vidare till dina vänner, delad matglädje är dubbel matglädje.
Först ut är en krämig gubbröra från goda vännen Lindha Vikström, i bloggvärlden mer känd som Halva Lindha.
Finhacka äggen och matjessillen, spara ca 1-2 msk av spadet från sillen.
Blanda sedan samman alla ingredienser och smaka av med salt och vitpeppar och om du vill ha lite mer sälta häll i från matjessillspadet.
Recept nr 2 kommer från Pernilla Lantz som driver den populära mat/träningsbloggen med samma namn, du hittar den här.
Ljummen sallad till jul 4 port
500 gram Rödkål
1 st Gul lök
25 gram Smör
10 st Kryddnejlikor
8 st Kryddpepparkorn
Salt
2 msk Vinäger
Brysselkålen
1 påse Brysselkål
Olivolja
Salt
Grönkål
Instruktioner
Börja med att sätta på ugnen på 225 grader
Snoppa av brysselkålen och dela, lägg i en ugnsform.
Häll över olivolja och rör runt så att all olja blandas med brysselkålen.
Grädda i ugnen i ca 20-25 minuter
Under tiden brysselkålen blir klara gör du ordning rödkålen
Finstrimla rödkålen och löken.
Använder du stekpanna steker du dem tills de mjuknar, tillsätter alla kryddor och låter det stå och dra en stund på 1:an.
Använder du Crock-Pot Express så lägger du ner allt gällande rödkålen i din Crock-Pot. Givetvis finhackat och med en klick smör.
Ställ in den på Brown/saute så att du steker rödkålen i din Crock-Pot Express.
När allt blivit mjukt ställer du in Crock-Pot på Manuell, high pressure och i 3 minuter.
Stäng locket, glöm ej att stänga ventilen för trycket.
Låt den stå i 10-15 minuter sedan så att trycket släpps, så kan du öppna den och blanda ner i en skål tillsammans med brysselkålen och grovhackad grönkål.
Om du vill så kan du rosta pumpakärnor i en torr stekpanna. Strö sedan de rostade pumpakärnorna över den ljumna salladen eller serverar vid sidan av.
Här kommer en härlig grönkålsgratäng från Kostrådgivaren Marie Norder Aspholm på Gävle Kost och Livsstil.
Grönkålsgratäng med parmesanost
Ugn 200 C
Ingredienser
250 renskuren grönkål i bitar (du skär bort den grova bladnerven i mitten)
Smör eller kokosolja till bryning av kålen och smörjning av form
100 gram riven parmesanost
3 stora eller 4 små ägg
2 dl vispgrädde
1 msk Renée Voltaire grönsaksbuljong
Grovmalen svartpeppar
Örtsalt
Gör så här
Bryn grönkålen så att den mjuknar lätt
Vispa ägg, grädde och blanda i parmesanosten och kryddor
Lägg den brynta grönkålen i en smord form
Häll äggsmeten ovanpå och grädda ca 20 minuter.
Nästa recept blir en julig paté från Tina Haldorsson på färgstarka bloggen Colorful Health.
Receptet kommer från kokboken Läkande dundermat, fylld med fantastiska bilder och recept på den typ av antiinflammatorisk mat som gett Tina ett friskare liv.
Leverpaté 6-8 portioner
500 g nötfärs
250 g nötlever
2 msk ceylonkanel
3 msk riven färsk ingefära
2 krm kryddnejlika
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
100 g talg
3 tsk örtsalt
Till servering syrad gurka, sallad eller grillade grönsaker
Sätt ugnen på varmluft 175 grader.
Hacka gul lök och vitlök. Stek mjuk i en stekpanna med talg och alla kryddor.
Ta bort hinnor på levern och lägg den i en matberedare tillsammans med lökblandningen och mixa.
Lägg bakplåtspapper i en brödform eller ugnsform, eller smörj formen med fett.
Blanda nötfärs och den mixade levern.
Lägg blandningen i en form och grädda i ugn ca 1 timma, tills innertemperatur är ca 72°C.
Låt svalna och skär i skivor.
Nästa recept kommer från kokboksförfattaren och grundaren av medlemsklubben Swedish Paleo, Cecilia Nilsson.
Mixa smält kokosolja med honung, 5 urkärnade dadlar och den rivna kokosen fint med stavmixer. Tillsätt arrowrotmjöl och 2 dl jordmandelmjöl samt bananmixen. Arbeta ihop till en jämn och följsam deg, tillsätt jordmandelmjöl tills degen kan tas upp och formas med händerna. Den kan vara lite klibbig men inte för lös.
Rulla degen till en boll och dela den i tre delar-
Lägg delarna på bakpappersklädd plåt och platta ut dem till avlånga ”rektanglar”, drygt 1 centimeter tjocka och 5 centimeter breda.
Baka mitt i ugnen i 30 minuter. Ta ut dem och skär i bitar tvärsöver.
Sätt ner ugnen till 100° och vänta tills värmen är rätt. Öppna ugnsluckan så går det snabbare. Låt dem svalna.
Vänd på bitarna så de ligger upp och ner. Torka i ugnen i ca 1 h – 1,5 h. Eller tills du tycker de känns torra.
Stäng av ugnen. Antingen låter du kakorna vara kvar i ugnen på eftervärme eller ta ut dem och låt svalna och lufttorka.
Författaren och vetenskapsjournalisten Ann Fernholm bjuder här ovan på sitt sockersmarta marsipanbröd.
Vill du ha ännu lägre kolhydrathalt så byt honungen mot det sötningsmedel du föredrar och doppa i mörk choklad med 90-100% kakaohalt.
Ann är grundaren av Kostfonden, som bedriver forskning på lågkolhydratmatens effekter på bland annat Diabetes.
20 g jäst (färsk) 600 g (6 dl) kallt vatten 25 g (0,25 dl) honung eller lönnsirap 15 g (1 msk) rapsolja 1 tsk salt 1–2 tsk brödkryddor 2–4 tsk malda pomeransskal 1–2 tsk malen kryddnejlika 1–2 tsk malen ingefära 175 g (3 dl) durramjöl 175 g (3 dl) bovetemjöl 50 g (1 dl) hirs- eller boveteflingor 40 g (4 msk) fiberhusk (eller motsvarande viktmängd psylliumhusk)
Lägg jästen i en bakbunke och tillsätt kallt vatten, honung, rapsolja och alla kryddor. Vispa samman allt. Jag använder en vanlig stålvisp.
Tillsätt durramjöl, bovetemjöl och hirs- eller boveteflingor. Vispa ihop alltsammans tills det blir en jämn smet utan klumpar. Ha till sist i fiberhusken och arbeta snabbt ihop det hela och gärna genom att ta några extra tag med vispen.
När fiberhusken tillsätts sväller smeten och du märker att den får en fastare konsistens på bara någon minut. Till sist brukar jag ta en slickepott och dra runt med några tag, så att jag får med allt i botten också.
Täck bunken med plast eller bakduk och låt jäsa i 1,5 timme. Ta ut degen på lätt mjölat bakbord och forma varsamt till önskvärd form. Degen ska inte knådas. Lägg brödet på bakplåtspappersklädd plåt, täck med bakduk och jäs i 30 minuter.
Sätt på ugnen i god tid och värm till 225 grader. Jag kan varmt rekommendera dig att använda varmluftsfunktionen om du har. I min ugn går det att ha samma gradantal, men sänk ca 25 grader om du har en väldigt varm ugn.
Jag brukar fylla en liten tesil med mjöl och sikta över brödet när det jäst klart. Sedan snittar jag och ställer sen in det direkt, mitt i ugnen.
Jag har alltid en gammal sliten plåt i botten av ugnen som står inne medan ugnen värms. När jag ställer in brödet häller jag ett par matskedar kallt vatten på bottenplåten. Då bildas det ånga vilket ger en fin yta på brödet. Man kan också lägga ett par isbitar på plåten.
Grädda brödet i 60–70 minuter. I min ugn är brödet klart efter 70 minuter. Därefter är det viktigt att ställa brödet på ett galler och låta det kallna helt. .Jag låter mitt bröd stå utan bakduk i 6–8 timmar innan jag skär i det.
Tänk på att alla ugnar är olika varma. Skulle du märka att brödet inte blir helt genomgräddat, öka då på med 10 minuter nästa gång.
Till sist, passa mot slutet och om du tycker brödet blir mörkt, täck då med en bit bakplåtspapper eller aluminiumfolie. Tilläggas kan att brödet innehåller så mycket vatten att det är svårt att övergrädda det.
Ett glutenfritt julbröd som håller sig fint i flera dagar. Hoppas det smakar!
Sist men absolut inte minst bidrar fina vännerna, kostrådgivarna/kokboksförfattarna Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak med recept på sina läckra saffransrutor från bakboken Nyttigare Gott.
Jenny och Magnus var bland de allra första jag fick kontakt med i bloggosfären när jag startade den här bloggen för snart 15 år sen och vi har följt varann sen dess och blivit goda vänner även i verkliga livet.
Här kan du läsa mer och beställa signerade exemplar av parets fyra fina kokböcker och ta del av deras Paleorecept och kurser.
Saffransrutor med pistagenötter
Ger 1 kaka, 12 rutor
Total baktid:
40 minuter
Ingredienser:
4 st ägg
4 msk kokossocker
1 dl smält kokosolja
3 dl mandelmjöl
2 tsk nystött kardemumma
1,5 tsk bakpulver
0,5 g saffran
Topping:
50 g pistagenötter
Ugnsformen, storlek ca 25×20 cm
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader
Vispa ägg och kokossocker pösigt i en bunke
Tillsätt den smälta kokosoljan och vispa ihop snabbt
Blanda samman de torra ingredienserna i en skål
Vispa försiktigt eller vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten
Klä formen med bakplåtspapper
Häll ner smeten i formen
Hacka pistagenötterna grovt och strö över kakan
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter tills kakan börjar få fin färg och känns torr när du kollar med en provsticka i mitten av kakan
Ta ut kakan och låt den svalna
Lyft upp kakan på en skärbräda och skär i fina rutor
Idag bjuder jag på mina bästa tips för ett lite mindre sött godisbord till julen än vad de flesta är vana vid.
Vitt socker tog jag bort nästan helt ur min mat för snart 15 år sen och sötningsmedel är inte heller något jag gillar, tycker de ger en konstig bismak.
Jag väljer att söta lätt, ibland med honung men oftast med torkad frukt eller bär, men du använder förstås det du tycker är bäst för dig.
Bakboken utsågs under 2021 till Sveriges bästa hälsokokbok på Gourmand Awards, en mycket hedrande utmärkelse.
Extra stolt över det eftersom jag själv tagit alla bilder till boken, de flesta ute på ett sommarfagert Djurgården.
Pepparnötter med ädeloströra ca 20 st
6 torkade plommon
50 g smör eller kokosolja
½ dl pepparkakskryddor
2 ägg
2 dl hasselnötsmjöl
2 dl mandelmjöl
2 msk psylliumhusk
2 tsk bakpulver
Ca ½ tsk salt
Ädeloströra:
100 g ädelost
1 dl crème fraiche
Skär plommonen i små bitar och koka upp med smöret och pepparkakskryddorna. Låt svalna och mixa sen ner äggen.
Sätt ugnen på 175˚. Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner äggblandningen och blanda om väl. Låt degen svälla i tio minuter.
Knåda ihop degen och forma till små bollar, lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och platta till lite.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler. Förvara i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.
Ädeloströran gör du genom att mixa ihop ädelost och crème fraiche tills det blir slätt. Fyll i spritspåse med stor tyll, lägg den i kylen en timme så den blir fast.
Spritsa pepparnötterna strax innan serveringen. Jag garnerade med tunna klyftor av färska plommon och en liten timjankvist.
Tips: Servera pepparnötterna till ostbrickan eller som ett tilltugg till julglöggen.
Du kan ta bara hasselnötsmjöl eller mandelmjöl, jag tycker kombinationen av dem båda blir god.
Tål du inte nötter och mandel så använd pumpafrömjöl istället.
Här kommer ytterligare ett recept från bakboken som passar riktigt bra nu till jul.
Raw kokoskaka med tranbär och choklad ca 15 st
1 dl torkade tranbär
1 dl kokossmör
2 msk smält, ekologisk kokosolja
Ca 1 tsk flingsalt
50 g mörk choklad 80-90%
½ dl rostade hasselnötter
Mixa hälften av tranbären med kokossmör, kokosolja och smulat flingsalt.
Saltet framhäver chokladsmaken, smaka av hur mycket du tycker är lagom.
Finhacka chokladen och nötterna. Spara några hela tranbär, små chokladbitar och hackade nötter till garnering, hacka resten av bären fint.
Vänd ner det hackade i smeten och skeda upp i småbrödsformar.
Stick ner några bär och chokladbitar i varje kaka.
Strö över lite nöthack och saltflingor, tryck till lite så de fastnar i chokladsmeten.
Ställ i kylen att stelna 1 timme, ta ur kakorna ur formarna.
Förvara i kylen men ta fram en stund innan serveringen, då kommer smakerna fram mer.
Tips: Variera smaksättningen med andra torkade bär eller bärpulver.
Vill du inte ha nötter i så kan du använda hackade pumpafrön istället.
Chokladdoppade kokoskakor 25 st
50 g rumsvarmt smör
1 dl grädde
½-1 msk valfri sötning
1-2 krm äkta vaniljpulver
200 g kokosflingor
100 g mörk choklad 70-90%
Ev några rutor vit choklad
Vispa smör, sötning och vaniljpulver fluffigt med elvisp.
Tillsätt grädden under fortsatt vispning och rör ner kokosflingorna, ställ i kylen att stelna en halvtimme.
Rulla till matskedsstora bollar och platta till dem lite, kyl en stund till innan de doppas i choklad.
Smält mörk och vit choklad i varsitt vattenbad, den mörka i en smal bunke så kakorna kan doppas helt i den smälta chokladen.
Doppa kakorna genom att lägga dem på en gaffel, sänk hastigt ner den i chokladen, som är så djup så de kan bada helt i den.
Slå lätt med gaffeln mot kanten på bunken, så överflödig choklad rinner ner och dra undersidan av gaffeln mot kanten.
Fös sen försiktigt av kakan från gaffeln med en annan gaffel över på ett galler.
Gör en liten spritspåse av smörpapper eller använd en plastpåse med ett litet hål klippt i ett hörn.
Spritsa mönster med den vita chokladen och ställ i kylen att stelna.
Här har jag spritsat en spiral och dragit med en tandpetare in mot mitten.
Vill du inte använda den söta, vita chokladen till garnering så kan du lägga på en halv valnöt istället innan chokladen stelnar.
Koka upp bären, ta från spisen och rör ner smöret så det smälter och låt svalna.
Skär aprikoserna i mindre bitar, mixa dem med hallonröran, pekannötter och limesaft i en matberedare tills allt blandats väl och nötterna hackats till småbitar.
Ställ i kylen att stelna en halvtimme, så smeten blir lätt att rulla till bollar.
Fukta händerna lätt i kallt vatten mellan bollarna så går de lättare att få jämna och fina.
Ställ in dem i kylen att stelna en halvtimme.
Innan serveringen rullar du bollarna i hallonpulvret så de täcks runtom.
Enklast går det om du häller pulvret i en liten rund skål och lägger ner bollarna en i taget och låter dem rulla runt.
Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.
Kokosbollar à la Bounty ca 20 st
2 ½ dl kokosgrädde
1 + 2 dl kokosflingor
1 dl kokosolja
1 krm vaniljpulver
½ krm salt
1 msk valfri sötning
ca 1 dl extra kokosflingor till garnering
Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull.
Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då, låt smeten svalna en stund.
Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den stelnat.
Ställ i kylen att stelna en timme.
Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar och lägg på ett fat.
Häll kokosflingor i en liten skål och lägg ner de rumstempererade bollarna en och en.
Rulla runt dem i kokosen så det täcker ordentligt runtom.
Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in.
För bollar med lite annan smak, så tillsätt 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.
Fick tips av en läsare som hade blandat i saffran i smeten, det låter riktigt gott.
Bollarna blir också väldigt goda att doppa i mörk choklad.
Gelégodis
1 liter svarta vinbär, hallon eller blåbär
2 lime
1 burk à 230 g kokosnötsmör (eller kokosolja)
12 blad gelatin (6 tsk gelatinpulver)
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.
Koka upp bären och rör ner pressad limesaft, ta gärna med fruktköttet också som fastnat i pressen.
Blanda ner kokossmöret och de urkramade gelatinbladen. Rör så bladen smälter och mixa så slätt det går.
Använder du gelatinpulver så rörs det ner i den varma bärmassan innan du mixar.
Häll upp i konfektformar av silikon eller i en form. Ställ i kylen att stelna till nästa dag.
Skär gelén i lagom stora bitar. Förvara bitarna under plast i kylen.
Det här blev en rätt stor sats, så jag stoppade en form i frysen för att ta fram senare.
Smält den då på nytt och ställ att stelna, så blir den fast och fin igen.
Äppelmarmelad
2 röda, ekologiska äpplen
2 eko lime
1 eko citron
1 msk valfri sötning
5 blad gelatin
Dela äpplena och gröp ur kärnhuset. Riv dem på grova sidan av rivjärnet med skalet kvar, rätt ner i en vid kastrull.
Skalet ger en vacker rosa färg åt marmeladen och är nyttigt, om man väljer ekologiskt odlat.
Pressa saften ur citrusfrukterna och häll över äpplena. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 10 minuter.
Blötlägg under tiden gelatinbladen i minst fem minuter i en bunke med kallt vatten.
Krama ur vattnet ur bladen och rör ner dem i det färdigkokta moset.
Om du använder honung som sötning så låt äppelmoset svalna en stund innan du rör ner den, då förstörs inte honungens alla goda egenskaper av värmen.
Täck en liten fyrkantig form, ca 15×18 cm, med plastfilm.
Häll moset i formen, dra även plast över och ställ i kylen att stelna till nästa dag.
Strö kokos i ett lager över en skärbräda, stjälp upp marmeladen på kokosen och tryck lite så det fastnar.
Ta bort plasten och skär marmeladen i små fyrkantiga bitar.
Häll kokos i en liten bunke, lägg ner bitarna en och en. Vänd och tryck till så det fastnar flingor runt om.
Lägg upp bitarna på ett fat och låt stå i kylen och torka till nästa dag.
Förvara mellan lager av smörpapper i en burk i kylen. Marmeladen håller ca 1 vecka i kylen.
Raw chokladkaka med lingontopping ca 20 små bitar
5 dadlar
1 dl solroskärnor
1 dl jordnötssmör
½ dl kakao
½ dl kokosolja eller smör
½–1 tsk flingsalt
Lingontopping:
3 dl lingon
5 torkade aprikoser
1 dl cashewnötter
½ dl kokosolja
Börja med lingontoppingen, lägg cashewnötter och aprikoser i en bunke med vatten och låt stå över natten.
Skölj och låt dem rinna av väl och mixa slätt med lingon och kokosolja i en matberedare, häll upp i en bunke.
Diska ur och torka matberedarskålen, mixa solroskärnor till grovt mjöl tillsammans med kakao och flingsalt.
Skär dadlarna i mindre bitar och blanda ner dem, jordnötssmör och kokosolja, mixa snabbt ihop till en fast deg.
Klä en mindre form, ca 15×20 cm, med smörpapper eller plastfilm och tryck ut degen i formen till en jämn kaka.
Bred över toppingen med hjälp av en slickepott, släta ut så det blir ett jämnt lager.
Täck över och ställ kakan i kylen att stelna över natten.
Skär i avlånga eller fyrkantiga små bitar. Förvara i en burk i kylen eller i frysen och ta fram eftersom att tina i kyl.
Tips: Du kan variera chokladkakan med pumpakärnor och mandelsmör, smaksätt gärna med lite vaniljpulver, pepparmintsolja eller rivet, ekologiskt apelsinskal.
Toppingen blir också god och vacker med körsbär, blåbär eller vinbär.
Om du använder en mindre springform så blir kakan fin att garnera med vispad grädde/kokosgrädde, bär och citronmeliss som tårta.
Veckorna som är kvar fram till jul delar jag dagligen med mig av mina bästa julrecept härinne, har gjort det sen nån vecka.
De recepten hittar du enklast genom att klicka på bloggnamnet häruppe och sen scrolla dig neråt.
Vörtbröd har alltid varit ett av de godaste bröd jag vet, något jag saknat mycket sen jag slutade äta gluten och bröd med hög halt kolhydrater för 15 år sen.
Så du må tro att jag blev glad när jag hade hittat på följande recept, hoppas du också kommer att njuta av det till jul.
Vörtbröd (1 formbröd)
6 ägg
250 g kvarg eller kokosgrädde
150 g valnötter eller mandlar
100 g smör eller kokosolja
2 dl mandelmjöl
2 dl pofiber
½ dl psylliumhusk
½ dl linfrön
1-2 tsk malet pomeransskal eller finrivet apelsinskal
1 tsk mald fänkål
1 tsk mald anis
1 tsk mald ingefära
1 tsk malda nejlikor
½ tsk mald kardemumma
2 msk äppelcidervinäger
2 tsk bakpulver
ca 1-1½ tsk salt
Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.
Krossa nötterna grovt i en mortel eller hacka dem.
Smält smör/kokosolja tillsammans med vörtkryddorna och låt det svalna.
Använder du rivet apelsinskal, som jag tycker blir väldigt gott, så se till att du tar en ekologisk apelsin och tvätta den väl först.
Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.
Vispa äggen riktigt tjockt och rör ner kvarg, vinäger och smör.
Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt.
Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.
Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät.
Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, ta av folien och grädda 45 minuter till.
Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan.
Skär brödet i skivor när det kallnat helt.
Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.
Bor du utomlands och har svårt att få tag på pofiber, så kan du ändra receptet till 3 dl mandelmjöl och 1 dl fiberhusk istället.
Julklappstips
Grunden till det här brödet, mitt populära valnötsbröd gjorde jag till Långkok för LCHF och Paleo.
Birgitta Höglunds bästa grilltips finns fortfarande att köpa inbunden, den innehåller mina allra godaste grillrecept och mängder med tillbehör och drycker.
Den här veckan har Bokus 15% rabatt på alla böcker om du anger koden BW24 i kassan, det gäller både inbundna och E-böcker.
Kanske kan någon av dem passa som julklapp till familjens matglada medlemmar?