Pajtips
Här nedan följer recept på två av mina godaste pajer, båda med glutenfritt skal av mandelmjöl.
Pajskalet passar väldigt bra både som tillbehör till tacofredagens färs eller till en vegetarisk festmiddag.
Jag tillhör dem som tycker att mat utan grönsaker, det är väldigt tråkig och intetsägande mat.
Jag har i några perioder i mitt liv försökt mig på att äta bara vegetariskt, men det är samma där, det blir för trist i längden.
Det gröna, och vi som äter det, mår bäst av sällskap av goda proteiner och framförallt fetter, på det sättet kan vi tillgodogöra oss alla fettlösliga vitaminer i grönsakerna.
Så att äta en råkostsallad utan dressing eller kokta grönsaker utan smörklick är alltså ingen bra idé, något jag sett rekommenderas som viktminskningsmetod på flera ställen.
”Vid en extremt fettfattig kost kommer upptaget av de fettlösliga vitaminerna att minska och leda till vitaminbrister i kroppen.
Det är därför viktigt att äta fett i samma måltid som de fettlösliga vitaminerna finns.”
Raderna kommer från en artikel på Netdoktor läs gärna mer här.
När jag jobbade på restaurang på 80-90-talet lagade jag mer än gärna de vegetariska beställningarna, något som de flesta andra kockar på den tiden inte alls gillade.
Det är just såna näringsrika och smakfyllda vegetariska rätter jag skapat till mina kokböcker ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”, läs gärna mer om dem och mina andra kokböcker i länkarna längst ner i inlägget.
Det glutenfria pajskalet som följer fungerar också väldigt bra till en efterrättspaj, ta då bort saltet och tillsätt 1 msk valfri sötning.
Spenatpaj med getost ca 3-4 port
5 ägg
½ liter bladspenat
3 dl crème fraiche
2 dl keso
Salt och peppar
Riven muskotnöt
Att strö över:
200 g tärnad getost
1 dl kärnfria oliver
10 cocktailtomater
Vispa ihop äggen med crème fraiche och keso. Smaka av med salt, peppar och muskot.
Lägg spenaten över pajskalet och häll äggstanningen över.
Täck pajen med tärnad getost, oliver och halverade tomater.
Grädda i 30-40 min på 175°, låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp i bitar.
För att få riktigt jämna och fina bitar, kyl då ner den först innan den skärs upp och värms i ugnen på 150° i ca en halvtimme..
Pajen går också bra att frysa, ta fram den i god tid för långsam upptining i kylskåp.
Tacopaj 4 port
400 g köttfärs
1 morot
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
3 msk smör (eller kokosolja)
1 msk tomatpuré
½ tsk balsamvinäger
1-2 msk tacokrydda
Salt
Riv morot och lök på grova sidan av rivjärnet. Riv vitlöken på den fina sidan. Skär paprikan i små tärningar.
Bryn smöret och rör ner köttfärsen tillsammans med tomatpurén.
Om purén får bryna en liten stund på hög värme, försvinner den lätt bittra smaken.
Rör ner grönsakerna i färsen och låt fräsa med en stund. Blanda ner tacokrydda, vinäger och salt.
Vinägern lockar fram mer smaker ur kryddorna.
Låt puttra på svag värme i 30-45 min. Rör då och då.
Det är viktigt att färsen får stekas så här länge, då blir den mjukare och smakerna hinner utvecklas.
Smaka av om det blivit lagom styrka och smak, tillsätt annars mer tacokrydda och salt.
Gör under tiden degen till pajen, det tar ungefär lika lång tid.
Pajskal på mandelmjöl
50 g kylskåpskallt smör (eller kokosolja)
3 dl mandelmjöl
1 ägg
1 msk fiberhusk
1 krm salt
Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, fiberhusk och salt i en bunke.
Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget.
Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in.
Bred ut smeten med hjälp av en slickepott i en smord pajform med löstagbar kant.
För att få pajskalet riktigt jämnt, lägg plastfilm över formen och pressa med fingrarna ut degen över botten och upp mot kanten.
Jämna till degkanten runtom med tummen.
Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.
Ta bort plasten och förgrädda skalet i 5 min på 200°.
Pajskalet blir även gott till efterrättspaj, om man utesluter saltet.
Vill du ha fler tips på min typ av lättlagad mat så gärna en titt på mina kokböcker, du hittar dem här på Bokus men de finns även i den övriga bokhandeln och på Biblioteken.
Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)
Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)
Långsam snabbmat
Den senaste månaden har jag och Lennart varit i Kroatien och laddat batterierna efter en intensiv kokboksskrivarsommar.
Vi besökte den lilla orten Makarska, belägen precis mellan foten av den mäktiga Biokovo-bergskedjan och Adriatiska havet, för första gången i våras och blev hopplöst förälskade.
Så nu var det alltså dags för besök nummer två, vi hyrde samma lägenhet som i våras och har trivts fantastiskt bra.
Det har varit en riktig hälsoresa med mycket god mat, många, långa promenader, ingen stress och mycket sömn.
För mig handlade resan inte enbart om avkoppling, jag har även varit runt och rekognoserat en hel del inför nästa års Harmoniresa, den njutningsfyllda resa jag arrangerar tillsammans med Therese Renåker och CE Travel.
Vi hade möte med Svetlana på resebyrån i Stockholm i fredags och drog upp riktlinjerna inför hösten 2020, då vi för fjärde året i rad erbjuder just den typ av hälsoresa vi själva skulle vilja delta i.
Jag återkommer med mer information om resan så fort vi fått klart med flyg och hotell.
Idag får du ta del av lite snabba mattips på några olika ugnsrätter jag lagade i Makarska och som jag la ut i enkel beskrivning på min Facebooksida.
Plåtmat där allt sköter sig själv i ugnen på låg temperatur under lång tid har blivit en riktig favorit hos mig i höst.
Det går väldigt snabbt att förbereda maten, som sen sköter sig själv medan jag är ute och går.
Den långa tiden i ugnen gör att köttet formligen smälter i munnen och grönsakerna blir otroligt intensiva i smaken.
Här är några enkla tips på hur jag lagade till rätterna, utan specifik ingredienslista, se dem som inspiration för hur du själv kan börja laga plåtmat.
Vill du ha mer handfasta långkoksråd, till dig själv eller som julklapp, så hittar du mina bästa recept i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Fläskkarré med ben skuret i mindre bitar. Kryddat med salt, peppar, oregano och citronsaft.
Lagd i ugnsform med bitar av tomat, grön paprika och rödlök runtom. Olivolja över.
100 grader i 5 timmar.
Konsten att långlaga ett lamm, så smaken blir alldeles, alldeles underbar.
Jag började med att gå in till slaktaren och be att få köpa lite lamm. Han gick och hämtade ett halvt lamm i ett kylskåp och undrade vilken bit jag ville ha.
Bad att få några skivor av steken med ben. Han högg upp det jag önskade och jag gick glad i hågen hem till köket.
Kryddade skivorna med salt, peppar och finhackad rosmarin. La dem i en ugnsform och tärnade en morot och la bredvid. Finstrimlade en lök, hackade vitlök och pressade på lite citron. Skar en tomat i bitar och strödde över.
Till sist en rejäl skvätt olivolja och så in i ugnen på 100 gr i 6 timmar. Vände skivorna efter halva tiden. Så gick det till att laga lamm i mitt kök i Kroatien
Sist ut idag blir en snabbare plåtmatsvariant, fisk som ugnsbakas i bara en kvart.
Fiskfiléer stekta i smör, täckta av en sås av brynta champinjoner, rödlök, benbuljong, pressad citron och smör.
Smulad fetaost och cocktailtomater på, gratineras på 200 grader i 15 minuter. Räkor som garnering.
Nyttig och god majonnäs
Jag har nu i sommar börjat göra majonnäs på ghee, klarnat smör.
Det är så gott och betydligt nyttigare blir det ju att göra majonnäsen på smör istället för rapsolja.
Den blir fantastiskt smakrik, serverar du den kylskåpskall så blir den som ett krämigare kryddsmör.
Att använda ghee fungerar oftast även för dem som inte tål mjölkprodukter, då mjölkproteinet försvinner vid kokningen av smöret.
Läs mer om ghee och hur du lagar till det här på Paleoboggen Under vårt tak.
Här på bilderna hade jag med örtmajonnäs till min stuga i norra Dalarna och bjöd min syster på suovasrökt renskav till middag efter en dag på Nipfjället.
Som du ser så använde jag majonnäsen kyld och skedade upp den som kryddsmör.
Örtmajonnäs på ghee
2 äggulor
2 dl ghee, klarnat smör
1 dl finhackade örter, jag hade citrontimjan och persilja
1½ tsk osötad senap
1 tsk äppelcidervinäger
½-1 krm salt
½ krm peppar
Blanda rumstemperade äggulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en smal, hög bunke.
Tillsätt rumstemperad ghee i en smal stråle, lite i taget och mixa ordentligt mellan.
Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i en lite större mängd åt gången.
Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.
Blanda ner örterna och krydda med peppar, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt.
Lägg över majonnäsen i en burk, den håller sig minst en vecka i kylen.
Ta fram den en stund i rumstemperatur innan serveringen så mjuknar den.
Kokboksrecept
I går var det en stor dag för mig, jag var med i en artikel i Länstidningen i Östersund för första gången på många år.
Jag blev häromdagen intervjuad och fotograferad av Jan Andersson inför en artikel om mina kokböcker och den nya kokbok jag jobbat med här hemma i Jämtland nu i sommar.
Här ovan ser du bilden som var på omslaget, jag drog med mig Jan ut till mitt favoritställe här i Östersund, Bynäset på Frösön.
Nedanför receptet ser du några bilder från LTs nätupplaga och ett foto av artikeln i den riktiga tidningen.
Så här inleder Jan Andersson artikeln:
”Prisad Östersundskock producerar kokböcker på löpande band: ”I den stora läsekretsen är jag rätt okänd”
I åtta år har hon stått bland kastruller och pannor i sitt kök för att prova tusentals recept.
Resultatet har blivit fem kokböcker och nu är den sjätte på gång. Birgitta Höglund är nog länets flitigaste kokboksförfattare.”
Senast jag träffade Jan var i mitten på 90-talet, när jag jobbade som köksmästare på Verkö Slott, vackert beläget på en liten ö ute i Storsjön.
Den här gången fick jag vara med både på framsidan och i ett stort uppslag med bilder och text, han hade verkligen fått till bra bilder på mig i mitt rätta element, skogen.
Jan jobbade som fotograf och reporter på LT i 45 år, nu efter pensioneringen frilansar han och skriver en artikel varje fredag med sina underfundiga texter och vackra bilder till.
Han har dessutom gett ut de bästa av sina bilder från de åren i två vackra fotoböcker, läs mer om dem här.
Den här veckan fick alltså jag vara huvudpersonen i fredagsartikeln, där jag berättar om min matfilosofi och mina kokböcker.
Dessutom fick jag nu också för första gången berätta att jag håller på med min sjätte kokbok.
Boken kommer att heta ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och ges ut av Bladh by Bladh i månadsskiftet april-maj nästa år.
Den här gången gör jag hela jobbet själv, även fotograferingen, vilket har varit väldigt roligt.
Det har dessutom gett mig en hel del motion i sommar, då jag fotograferat nästan alla bilder ute i naturen.
Dagens recept är från min senaste, prisbelönta bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och initiativtagaren till bönböckerna, Patrik Olsson.
Här kan du läsa om Patrik, som är blind Typ 1-diabetiker, på hans hemsida Smarta Diabetiker för att lära dig mer om hur hälsan kan förbättras både för diabetiker och oss andra med hjälp av LCHF och bönor.
Receptet jag bjuder på idag är en tacopaj med kyckling, den har ett pajskal gjort på kikärtor som blir riktigt frasigt och gott.
Här har jag använt rester från ett kycklingbuljongkok till fyllningen, men du kan variera med att fylla den med stekt svamp och grönsaker, köttfärs eller varmrökt lax.
För en mjölkfri paj, byt ut smöret mot kokosolja och ost/smetana i äggstanningen mot 2 dl majonnäs och 2 extra ägg.
Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal 4 port
Pajdeg:
3 dl kokta kikärtor
½ dl mandelmjöl
3 msk smält smör
Ca 1 tsk salt
Mixa alla ingredienser till degen i matberedare.
Knåda ihop till en platt kaka, svep in i plastfilm och låt vila i kylen en timme.
Ta fram och kavla ut degen mellan plastfolie, lägg den i en smord pajform med löstagbar kant.
Du kan också trycka ut degen i formen, det går enklast om du lägger plastfolie över.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen på 175˚ i 15 minuter.
Fyllning:
4 dl strimlat kycklingkött från buljongkoket eller från en grillad kyckling
2 dl strimlad paprika
2 dl strimlad purjolök
1-2 msk tacokrydda
25 g smör
Äggstanning:
5 ägg
2 dl riven, lagrad ost
2 dl smulad fetaost
2 dl smetana
2 tsk tacokrydda
Salt
Till garneringen:
Vispa ihop äggen med smetana och smulad fetaost.
Smaka av med lite salt och tacokrydda, tänk på att fetaosten är rejält salt.
Fräs kycklingbitar, paprika och purjo några minuter med tacokrydda och salt.
Låt svalna en stund och sprid ut jämnt över det förgräddade pajskalet. Häll äggstanningen över.
För en ännu mer mättande paj kan du strö över lite kikärtor eller bönor innan du häller på äggstanningen.
Garnera pajen med cocktailtomater och grädda i mitten av ugnen i 30-40 min på 175°.
Låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp i bitar.
Ska pajen serveras till många, kyl då ner den först innan den skärs upp, då blir bitarna jämna och fina.
Pajen går också bra att frysa, för att tas fram för långsam upptining i kylskåp.
Värm bitarna på en plåt på 150° i ca en halvtimme.
Här hittar du den prisbelönta bönkokboken på Adlibris och på Bokus.
Glutenfritt proteinbröd
Jag äter väldigt sällan bröd numer men förr var det en stor passion, jag bakade mycket av både matbröd och kaffebröd.
Eftersom jag nu i 10 år ätit glutenfri LCHF, så finns det där macksuget inte kvar på samma sätt som när jag åt mycket kolhydrater.
Men nån gång ibland kan det vara gott med varma smörgåsar till middag eller att ha med som utflyktsmat, gärna grillade över öppen eld.
Det här brödet är verkligen LCHF-vänligt, räknade ut att det innehåller 18E% protein, 79 E% fett, 2 E% kolhydrater och 1 E% fibrer.
Så har du lite svårt att få i dig tillräckligt med fett och protein, vilket jag läser att en del har problem med, så lägg till en macka på det här brödet med smör.
Vill du ha goda tips på vardagsmat, så har Halva Lindha nu ett nytt inlägg om sin veckomatsedel.
Behöver du mer hjälp med att planera maten om du drabbas av idétorka, så missa inte att bli medlem i matplaneringstjänsten CookEat.
Där bidrar även jag med en del recept tillsammans med flera andra matbloggare.
Proteinbröd 1 formbröd
8 ägg
3 dl riven fet ost, gärna lagrad
100 g smör
2 dl vatten
1½ dl pofiber
½ dl pumpakärnor
2 msk fiberhusk
2 msk linfrön
2 msk vallmofrön
2 msk sesamfrön
ca 1-1½ tsk salt
Smaksättningsförslag:
2 msk svartkumminfrön
2 msk torkad timjan eller oregano
1-2 msk kanel eller kardemumma
1-2 msk stött brödkummin
1-2 msk stött anis eller fänkål
Vispa äggen lätt. Koka upp vattnet med smöret och vispa ner i äggsmeten.
Blanda alla torra ingredienser och rör ner den rivna osten.
Blanda väl med äggsmeten, låt svälla i 15 minuter.
Smaka av så du får lagom sälta och tillsätt någon av kryddorna.
Smörj en brödform på ca 1 liter och häll i smeten, den är rätt lös men blir fast under gräddningen.
Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1½ timme.
Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler att kallna.
Förvara i en plastpåse i kylen, brödet håller sig bra i cirka en vecka.
Det här brödet blir lite fuktigare och ”svampigare” i konsistensen än ett bröd bakat med mandelmjöl och kokosnötmjöl.
Rosta gärna skivorna eller smörstek dem i en stekpanna, brödet får mer smak då än om man äter det kylskåpskallt.
Brödskivorna blir också riktigt bra med rejält med pålägg till varma mackor eller som små portionspizzor.
Vill du ha ett bröd som smakar mer som ett vanligt surdegsbröd, så hittar du här mitt mest populära mjuka brödrecept, valnötsbröd.
Det finns även med i min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt, just nu 129 kr på Adlibris Bokrea.