Sommarlätt lunch och kylskåpsrensning fick det bli idag innan mathandling. Frittata är tacksamt då du kan fylla den med diverse grönsaksslattar du hittar och den blir även rejält matig när du har potatis i. Parmesan är ett plus och höjer smaken, jag använde en grana padana som fungerar lika bra. Enkel och smidig lunch som inte tar alltför lång tid. Supergott! Den här varianten är vegetarisk men vill du kan du tillsätta skinka, kassler, bacon etc.
4 port
Det här behöver du :
8 ägg
4 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
4 – 5 kokta potatisar
1 gul lök
2 tomater
100 gram babyspenat
2 dl finriven parmesan el grana padana
Salt och svartpeppar
GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop äggen med gräddmjölken. Skär potatis och tomater i skivor och hacka löken. Hetta upp en stekpanna som tål ugnsvärme eller gör 4 små i minipannor. Smält smör och lägg i potatis, tomat, lök och spenat. Krydda med salt och peppar, Slå över äggstanningen. Låt smeten sätta sig lite runt kanterna. Riv över parmesan och ställ sedan in pannan i ugnen 175 grader, ca 15 minuter.
När jag gör små portionspannor försteker jag inte utan smörar pannorna och häller i alla ingredienser och låter de gå några extra minuter i ugnen istället.
Något man ofta kliar sig i huvudet över är när kylskåpet bjuder på lite udda rester av ditt och datt och man står där vid skåpdörren och funderar; Va sjutton ska jag laga idag?
Gratänger i alla dess formen är tacksamma kylskåpsrensare. Några korvbitar, skinka, kassler, bacon kanske?
Grönsaker som börjar se lite tråkiga ut?
Nån kant av en bit ost?
Kanske en liten skvätt av nån god sås som smaksättare?
Sweet chili, sambal oelek, harissa, D’Elidas eller liknade fungerar utmärkt. Nu är mina flaskor D’Elidas helt slut vilket inte hör till vanligheten och jag har inte kommit ihåg att beställa hem fler i tid så jag använde sweet chilisås till detta recept.
Pasta, korv, zucchini, lök och en varm sås gjord på creme fraiche och philadelphiaost som fick gratinera ihop blev otroligt gott! En rejäl och mättande gratäng som räcker till många.
6 port
Det här behöver du :
250 gram cellentani pasta
640 gram grillkorv (Scans grillkorv tunt skinn)
1/2 zucchini
1 gul lök
2 dl mjölk
2 dl creme fraiche
300 gram philadelphiaost
1,5 dl sweet chilisås
2 msk tomatpuré
1 tärning grönsaksbuljong
Trocomare örtsalt
Svartpeppar
Riven ost
Chiliflakes
GÖR SÅHÄR :
Koka pastan al dente. Skär korv, lök och zucchini i bitar och fräs på i stekpanna så de får lite färg. Häll upp på ett fat och ställ åt sidan så länge. Slå i mjölk, creme fraiche och philadelphiaost i samma stekpanna och vispa slät. Tillsätt chilisås, tomatpuré och buljongtärning. Låt koka ihop någon minut. Smaksätt med örtsalt och svartpeppar.
Blanda pasta och korv i en rymlig ugnsfast form. Häll över såsen. Toppa med riven ost och en nypa chiliflakes. Gratinera ca 20 minuter i 200 grader tills gratängen fått en gyllenbrun yta.
Lockig pasta eller cellentani som den heter använde jag här.
Ett paket grillkorv, en halv zucchini och gul lök fräser jag ihop.
Kokar sedan upp såsen i samma panna.
Vänder ner allt i en ugnsfast form.
Och slår på såsen.
Toppar med riven ost, peppar och en nypa chiliflakes.
Efter 20 minuter i ugnen är den klar.
Smaklig måltid!
Gratänger i alla dess formen är tacksamma kylskåpsrensare. Några korvbitar, skinka, kassler, bacon kanske?
Grönsaker som börjar se lite tråkiga ut?
Nån kant av en bit ost?
Kanske en liten skvätt av nån god sås som smaksättare?
Sweet chili, sambal oelek, harissa, D’Elidas eller liknade fungerar utmärkt. Nu är mina flaskor D’Elidas helt slut vilket inte hör till vanligheten och jag har inte kommit ihåg att beställa hem fler i tid så jag använde sweet chilisås till detta recept.
Pasta, korv, zucchini, lök och en varm sås gjord på creme fraiche och philadelphiaost som fick gratinera ihop blev otroligt gott! En rejäl och mättande gratäng som räcker till många.
6 port
Det här behöver du :
250 gram cellentani pasta
640 gram grillkorv (Scans grillkorv tunt skinn)
1/2 zucchini
1 gul lök
2 dl mjölk
2 dl creme fraiche
300 gram philadelphiaost
1,5 dl sweet chilisås
2 msk tomatpuré
1 tärning grönsaksbuljong
Trocomare örtsalt
Svartpeppar
Riven ost
Chiliflakes
GÖR SÅHÄR :
Koka pastan al dente. Skär korv, lök och zucchini i bitar och fräs på i stekpanna så de får lite färg. Häll upp på ett fat och ställ åt sidan så länge. Slå i mjölk, creme fraiche och philadelphiaost i samma stekpanna och vispa slät. Tillsätt chilisås, tomatpuré och buljongtärning. Låt koka ihop någon minut. Smaksätt med örtsalt och svartpeppar.
Blanda pasta och korv i en rymlig ugnsfast form. Häll över såsen. Toppa med riven ost och en nypa chiliflakes. Gratinera ca 20 minuter i 200 grader tills gratängen fått en gyllenbrun yta.
Bra mat att ha i frysen är pajer och piroger som är smidigt att ta fram till mellanmål, utflykt till skidbacken eller att ta med som en enkel lunch till jobbet. Jag brukar passa på att göra sånt på helgerna så det finns till vardags när tiden ibland är knapp. Dessa små pajer har jag gjort med en riktigt god köttfärsröra. Krämig av färskost med lite hetta och massor av smak. Tokgoda, som nån sa här hemma ikväll!
16 st
Det här behöver du :
1 sats pajdeg, se recept längre ner
Köttfärsröra;
400 gram blandfärs
200 gram inlagd, grillad paprika (avrunnen)
2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 msk torkad oregano
1 msk D’Elidas chilisås
200 gram philadelphiaost
Salt
Tellicherry svartpeppar
Äggstanning;
3 ägg
2 dl grädde
Salt och peppar
GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna och bryn färsen tillsammans med grillad paprika, finhackad vitlök, tomatpuré och oregano. Tillsätt sedan chilisås och philadelphiaost. Rör ihop och smaka av med salt och peppar.
Vispa ihop ägg, grädde salt och peppar till äggstanningen.
Förbered pajdegen i god tid så den hinner få vila i kylskåpet minst en halvtimme. Kavla ut den ca 0,5cm tjock och ta ut 16 stycken rundlar, lite större än aluminiumformarna. Tryck ut dom i formarna och fyll med köttfärsröran. Överbliven deg kan du kavla ut och skära i remsor att lägga i korsmönster på pajerna. Slå över äggstanning och grädda ca 15 minuter i 200 grader.
Pajdeg :
400 gram vetemjöl
250 gram smör
4 msk kallt vatten
GÖR SÅHÄR :
Mät upp vetemjöl i en bunke. Tillsätt kallt smör i tunna skivor och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor. Tillsätt vattnet och forma till en slät deg. Slå in i plastfolie och låt vila i kylskåp en halvtimme. Ta ut degen och lägg den mellan plastfolie och kavla den till en tunn platta, 0,5 cm.
Grädda ca 15 minuter, 200 grader i nedre delen av ugnen.
Servera med en vitkålssallad och tomater.
Smaklig spis. Det enda som fattas här i bild är en liten klick kall vitlökssås också! Supergott när dom är varma.
Gjorde ett par goda små snittar/tilltugg av den överblivna varmrökt laxen vi hade i kylskåpet efter julhelgen. Om man nödvändigtvis inte vill lyxa till det som drinktilltugg eller snittar så är denna röra ett oemotståndligt gott pålägg till vanligt rostbröd till frukost eller som kvällsmackan. Går faktiskt att använda som röra till bakad potatis också, eller vända ner i en god pasta. Ja, faktiskt som fyllningen i en liten smörgåstårta eller varsin smörbakelse också.
Vad man nu än använder den till så är ju huvudsaken att det inte behöver slängas nåt av julens rester och att det blir gott förstås!
Det här behöver du :
Ca 100 – 120 gram varmrökt lax
(öppnad förpackning är håller 3 – 4 dagar i kylskåp)
100 gram philadelphiaost
4 msk majonäs
1/2 burk stenbitsrom
Salt och peppar
1 knippe dill
GÖR SÅHÄR :
Blanda laxen med övriga ingredienser och smaka av. Lätt som en plätt var det här!
Ja, jag tjatar om det och kommer fortsätta att göra ofta. Maten i kylskåpet som ofta åker rakt ner i soporna… För att??!?… Varför??? Tänk på barnen i Afrika som måste svälta sa alltid mamma när jag var liten och inte åt upp maten på tallriken eller inte tyckte det var gott. Å de gjorde jag, och åt upp.
De råvaror som vi ändå har tillgång till att förvara i kyl och frys utan flugor, ohyra och kryp kan vi naturligtivs både tillaga och äta och vara tacksamma för utan att slänga vid minsta lilla. De varor som sjunger lite på sista versen och ser lite bedjande ut att slippa hamna i soporna, de går också att använda. Man kan verkligen kan koka på soppa på en spik och samtidigt få utrensat inför helghandling. Med gott samvete. Den här korvgrytan eller soppan är så otroligt god och lätt att tillaga, och det fungerar med de ingredienser som kylskåpet erbjuder.
Man måste nödvändigtvis inte ha korv utan se mer buljongen som själva basen och plocka sen i de grönsaker, rotfrukter, kött och kryddor du har.
Idag har jag helghandlat däremot och då är det väldigt skönt när resterna är slut och det är lite tomt i kylen.
6-8 port
Det här behöver du :
Ca 500 gram blandade korvar
1 gul lök
5 potatisar
2 morötter
1/2 sötpotatis
1/2 knippe sparris
1 röd paprika
3 salladslök
1,5 L vatten
2 lagerblad
2 msk tomatpuré
3 msk grönsaksfond
3 msk kycklingfond
1 – 2 tsk D’Eldias chilisås
1 msk torkad örtkrydda
Trocomare örtsalt
GÖR SÅHÄR :
Skär korv, lök, grönsaker och rotfrukter i mindre bitar. Smält smör i en rymlig kastrull. Fräs på korv och lök och vänd runt. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sjud på medelvärme under lock ca 25 minuter. Smaka av med örtsalt och ev mer chilisås.
Grytan sjuder på medelvärme och det doftar helt ljuvligt!
Servera med hårdbröd och smör. Trevlig helg på er alla, nu ska jag fortsätta piffa i köket med lite nya växter och tulpaner och sen blir det fredagsmys med varma mackor och sallad framför TV:n.