Kallskuren balsamicomarinerad ytterfilé


Till buffé passar kallskuret kött utmärkt. Blanda gärna olika sorters kött såsom fläskfilé, ytterfile, kycklingfilé, kycklingklubbor, tjälknöl, rostbiff etc etc. På min italienska buffé hade jag två sorters kött; fläskytterfilé och kycklingfilé förutom 4 sorters salami och lufttorkad skinka, det blir en lagom variation. Här har jag marinerat ytterfiléer ett dygn innan de stektes i ugn. Allt kan förberedas två-tre dagar i förväg, en dag till marinering, ugnstek dagen därpå och servera kallskuret dagen efter.

12-14 bufféportioner
Det här behöver du : 

1 kilo ytterfile (2 st)
1 dl rapsolja
1 dl balsamico vinäger
1 knippe färsk rosmarin
2 tsk mortlad rosépeppar
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop oljan med vinäger, finhackad rosmarin och rosépeppar. Lägg köttet hel i bit i en tätslutande plastpåse och slå på marinaden. Låt marinera över natten i kylskåp. Ta sedan upp köttet och stek på hastig i het stekpanna så köttet får fin yta. Salta och peppra runtom. Lägg köttet i en ugnsfast form. Slå på marinaden från påsen. Stek i ugn på 150 grader tills innertemperaturen visar 68 grader. Använd stektermometer i köttets tjockaste del. Låt köttet kallna innan du skär upp det i skivor.

Beräkna åtgången : 
Kallskuret kött på en buffe med flera sorter ca 50 – 75 gram/person
Den totala mängden av kallskuret bör ligga runt 150-175 gram/person

Kallskuren kycklingfilé med citron, timjan & vitlök


Till buffé passar kallskuret kött utmärkt. Blanda gärna olika sorters kött såsom fläskfilé, ytterfile, kycklingfilé, kycklingklubbor, tjälknöl, rostbiff etc etc. På min italienska buffé hade jag två sorters kött; ytterfilé och kycklingfilé förutom 4 sorters salami och lufttorkad skinka, det blir en lagom variation.

Här har jag marinerat kycklingfiléer ett dygn innan de stektes i ugn. Allt kan förberedas två-tre dagar i förväg, en dag till marinering, ugnstek dagen därpå och servera kallskuret dagen efter. På en buffé tycker jag det är lämpligt att visa smaksättningen vid uppläggning, som här då jag valt att dekorera med färsk timjan och citron. Serveras buffén på våren/sommaren är det himla snygg med färsk vitlök också! :-P

12-14 bufféportioner
Det här behöver du : 
1 kg kycklingfiléer
2 dl rapsolja
3 solo vitlök
2 pressade citroner
1½ msk torkad timjan

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop oljan med pressad vitlök, pressad citron och timjan. Lägg kycklingfiléerna i en tätslutande plastpåse och slå på marinaden. Låt marinera över natten i kylskåp. Häll sedan ut både kyckling och marinad i en ugnsfast form. Stör över flingsalt och några varv med pepparkvarnen. Stek i ugn på 150 grader tills innertemperaturen visar 70 grader. Använd stektermometer i köttets tjockaste del. Låt kyckligen kallna innan du skär upp den i skivor.

Beräkna åtgången : 
Kallskuret kött på en buffe med flera sorter ca 50 – 75 gram/person
Den totala mängden av kallskuret bör ligga runt 150-175 gram/person

Laxbakelse till nyår


En enkel förrätt att tillaga, men som ser arbetad och påkostad ut.

Till en bakelse behöver du två skivor vitt bröd.
100-150g skagenröra, eller annan röra som du har som favorit
3 skivor kallrökt lax
svart caviar, citronskiva,dillkvist till dekoration

Skär ut cirklar av brödskivorna, ca 7-8 cm. Lägg på skagenröra på båda och bygg en bakelse. Klä den med laxskivorna för att sedan dekorera.
Enkelt,va !!??

Dessa bakelser går utmärkt att förbereda dagen innan och sedan förvaras i kylskåp.

Mjuka figurpepparkakor


2 dl ljus sirap
1,5 dl strösocker
4 tsk pepparkakskryddor
75 g smör eller margarin
2 ägg
0,5 dl mjölk
10,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Ugn: 200°c

Koka upp sirap och socker. Tillsätt kryddor, matfett, uppvispade ägg och mjölk. Rör ihop till en smet och låt den svalna. Arbeta ihop den med mjölet, blandat med bakpulvret. Låt degen ligga övertäckt i kylskåp ca 12 timmar.
Kavla ut degen ca ½ cm tjock och stick ut de figurer du valt.
Baka ca 7-10 minuter beroende på storlek.

Vill man kan man doppa ovansidan i choklad och dekorera med tex strössel.
Drottningens äppelkaka
Blanda samtliga ingredienser till pajdegen, gärna i mixer, och lägg den i kylskåpet. Gör fyllningen: Smält smöret och tillsätt sockret så det löser sig. Tag från plattan. Riv mandelmassan grovt och blanda ner den. Riv av det gula på citronerna och rör ner det. Rör till en jämn smet. Rör ner äggen. Sätt tillbaka kastrullen [...]
Äppelkaka från Alsace
Hacka ihop smör, mjöl, socker och en äggula i matberedaren eller direkt på bakbordet. Arbeta ihop till en deg som får vila i kylskåpet minst en halvtimme. Tryck ut degen i aluminiumform eller i en form med löstagbar kant (24cm diameter). Skala äpplena och dela dem i kvartar. Skär äpplena i klyftor och lägg i [...]
Holländsk rabarberpaj

Smarrigt god holländsk Rabarberpaj – smakrik och enkelt recept på holländsk Rabarberpaj.

Portioner: 8-10

Ingredienser:
250 g osaltat smör, skuret i små bitar
50 g strösocker, knappt 4 msk
400 g vetemjöl, knappt 7 dl
vatten, iskallt
2 kg rabarber
50 g smör
250 g farinsocker, drygt 3 1/4 dl
1 krm kanel
1 msk aprikossylt, rågad, utrörd i lite kokhett vatten

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°
2. Skala och skär rabarberna i högst 5 mm tjocka skivor.
3. Smält smöret i en kastrull och tillsätt socker (spara 1 msk till senare), äppelskivor och kanel. Koka på svag värme 10-15 minuter tills rabarberskivorna mjuknat, men merparten är hela. Lyft av från värmen och häll av vätskan.
4. Smörj rikligt en form med löstagbar botten (30 cm i diameter) och pudra lätt med mjöl. Se till att hela formen blir väl täckt.
5. Kavla ut 2/3 av degen till en platta som inte är tjockare än 2 1/2 mm. Lägg den i formen och pressa ut den mot kanterna. Låt 1 cm hänga ut över kanten. Nagga med en gaffel och grädda 15 minuter.
6. Kavla ut resten av degen och skär den i 8 strimlor, 1 cm breda. Se till att de har samma längd som formens diameter. Skär också ut en extra lång remsa som ska räcka runt kanten.
7. Lägg äppelblandningen i det gräddade pajskalet och strimlorna i ett gallermönster ovanpå. Skär av alla bitar som hänger utanför och täck ändarna med den långa degstrimlan. Vecka kanten genom att nypa med tummen och pekfingret. Pudra lätt med resten av farinsockret och grädda 20-25 minuter tills pajen är gyllenbrun. Glasera genast med aprikossylten och servera pajen varm med crème fraiche eller vaniljglass.

Pajdeg:
1. Lägg smör, socker och mjöl i en skål och blanda samman med fingertopparna tills det blir till en grynig massa.
2. Tillsätt lite iskallt vatten och arbeta ihop degen. Låt stå i kylskåpet ca 20 minuter.

Originally posted 2009-09-17 18:41:50. Republished by Blog Post Promoter

Inlägget Holländsk rabarberpaj dök först upp på Rabarberpaj.se.

Rabarberkaka från Alsace

Hacka ihop smör, mjöl, socker och en äggula i matberedaren eller direkt på bakbordet. Arbeta ihop till en deg som får vila i kylskåpet minst en halvtimme.

Tryck ut degen i aluminiumform eller i en form med löstagbar kant (24cm diameter). Skala rabarberna och dela dem i kvartar. Skär rabarberna i rabarberskivor och lägg i formen. Vispa ihop crème fraiche, ägg, socker och vanilj. Häll smeten över rabarberna.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Servera med crème fraiche.

2dl vetemjöl, 1msk socker, 75g smör, 1 äggula.

Fyllning: 3-4 rabarber, 2dl crème fraiche, 2 ägg, 3/4dl socker, 1tsk vanilj.

Sätt ugnen på 200 grader.

Originally posted 2009-09-17 18:11:31. Republished by Blog Post Promoter

Inlägget Rabarberkaka från Alsace dök först upp på Rabarberpaj.se.

Rabarberpaj med mandelmassa

Arbeta samman ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en pajform ca 26 cm i diameter. Låt vila i kylskåp ca 30 minuter. Värm ugnen till 200º. Skala eventuellt rabarberna, kärna ur och skär dem i rabarberskivor. Riv mandelmassan grovt. Blanda mandelmassa, ägg och mjölk. Häll smeten i pajformen. Tryck ner rabarberskivorna i smeten. Strö över råsockret.

Grädda i nedre delen av ugnen 30?40 minuter. Servera ljummen eller kall, gärna med vaniljsås, vaniljglass eller lättvispad grädde.

Tillagning:
8 portioner
ca 1 timme 30 minuter
Ingredienser
125 g margarin
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ägg

Fyllning:

3-5 syrliga rabarber
250 g mandelmassa
3 ägg
1 dl mjölk
1/2 dl råsocker

Originally posted 2009-09-17 18:23:34. Republished by Blog Post Promoter

Inlägget Rabarberpaj med mandelmassa dök först upp på Rabarberpaj.se.

Drottningens rabarberkaka

Blanda samtliga ingredienser till pajdegen, gärna i mixer, och lägg den i kylskåpet. Gör fyllningen: Smält smöret och tillsätt sockret så det löser sig. Tag från plattan. Riv mandelmassan grovt och blanda ner den. Riv av det gula på citronerna och rör ner det. Rör till en jämn smet. Rör ner äggen. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och låt smeten sjuda på svag värme under ständig omrörning tills smeten tjocknat något, det tar 15-20 minuter. Blanda ner rommen. Tag fram pajdegen och tryck ut den i en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Bred ut smeten i pajskalet. Kärna ur och rabarberskivor rabarberna och tryck fast rabarberskivorna som ett skovelhjul i smeten. Droppa lite pressad citron över äppelbitarna. Strö inte över socker, för det bränner. Tryck ner pajdegen längs med kanterna. Grädda kakan i 200º i ca 30 minuter. Servera med vaniljsås.

Pajdeg:
2 dl vetemjöl
80 g smör
1 äggula + ev. lite kallt vatten
2 msk strösocker
1 krm salt
rivet skal av ½ citron

Fyllning:
150 g smör
1 dl strösocker
300 g mandelmassa
3 ägg
rivet skal av 1½ citron
4 tsk ljus rom (Curacao orange går också bra)
1 krm salt
2-3 fasta, syrliga smakrika rabarber + lite pressad
citronsaft att droppa över
Granny Smith går bra, aroma går också bra (skalen kan vara kvar)

Vaniljsås:
2½ dl + 2½ dl vispgrädde
1 msk maizena
2 msk strösocker
2 äggulor
½ vaniljstång
½ krm salt

Skär upp vaniljstången på längden och lägg den i 2½ dl vispgrädde i en liten kastrull. Låt det koka upp. Låt det stå i en kvart och dra. Skrapa ur kornen ur vaniljstången, rör ner dem och släng stången. Blanda ner äggulor, maizena, salt och socker och rör om ordentligt. Låt blandningen sjuda under vispning tills den tjocknat. Låt den svalna. Vispa resten av grädden löst och rör ner den. Servera till kakan.

Övrigt:
10-12 bitar

Originally posted 2009-09-17 02:07:37. Republished by Blog Post Promoter

Inlägget Drottningens rabarberkaka dök först upp på Rabarberpaj.se.