Grova hålkakor med lingon

hålkakor
Hålkakor var bra länge sen jag bakade så igår efter att ha bläddrat i kokboken ”Vilt med Salming” och fastande på sida 107 så bestämde jag mig för att baka. Jag följde inte receptet till punkt o pricka förutom att lingonen är i. Dessa bröd blev en grövre variant med grahamsmjöl och inte full lika mycket sirap. Dööööögoda blev dom hur som helst och tummen upp från familjen som mumsade dessa till frukost i morse. ;-)

Hålen som ibland vill jäsa ihop höll sig ”håliga”  ju längre jag lät bröden jäsa innan jag tog ut hålen. Ett litet tips bara. ;-) Dom små bullarna är toppen till mellanmåls-bullar och lagom stora!

I eftermiddag ska här lagas matlådor till gubben och jag ska även hitta på en liten rolig grej med just dom här ”hålen”… Mer om det lite senare!

Det här behöver du : 
1 pkt jäst (50 gram)
50 gram smör
5 dl mjölk
2 msk mörk sirap
14-16 dl rågsikt/gramhamsmjöl
2 dl lingon alt. lingonsylt
1 tsk salt

GÖR SÅHÄR : 
Smula ner jästen i en degbunke, gärna maskin. Smält smöret och slå på mjölken. Ljumma degvätskan till 37 grader, fingervarmt. Slå på jästen och rör ut. Tillsätt sirap och mjöl. Låt maskinen arbeta ca 10 min, eller knåda för hand. Tillsätt så mycket mjöl att degen håller ihop fint men fortfarande är lite kladdig. Tillsätt salt och lingon, täck sedan bunken med plastfolié. Låt jäsa ca 30 min. Ta upp på mjölat bakbord och dela degen i 8 delar. Forma till runda bollar, platta till något eller kavla lätt. Lägg fyra på varje plåt. Täck med bakduk och låt jäsa 1 timme. Ta ut runda mått i mitten av varje kaka, lägg ”hålen” vid sidan om. :-P

Grädda ca 10-15 min i 175 grader. Låt svalna på galler, under bakduk.

hålkaka_hålkakor_recept
Degen står på första jäsningen.

baka_hålkakor_recept
4 hålkakor på varje plåt. Låt jäsa 1 timme.

hålkakor_hålkaka_recept_lingonbröd
Ta sedan ut runda mått till hålen, och lägg dom bredvid.

hålkakor_hålkaka_bröd_lingonbröd
Nygräddade, härliga hålkakor!

hålkaka_recept
Bröden är perfekta att frysa in. Varje hålkaka blir fyra dubbelsmörgåsar! ;-)

The post Grova hålkakor med lingon appeared first on Kryddburken.se.

Tack för mig efter 3 år och 900 inlägg på bloggen

Allting har en ände…

Nu, mina Vänner, är det dags för mig att avsluta äventyret med matbloggen Birgitta Höglund’s Mat.

Just idag är det exakt 3 år sedan jag skrev för första gången härinne.

Idag kom jag också upp till den smått otroliga summan av exakt 900 inlägg.

Att skriva i det för mig tidigare okända mediet, lärde jag mig under en 3-timmars bloggkurs på teknikmässan Eclectic Tech Carnival på Umeå Universitet.

Det närmaste jag någonsin i livet kommit universitetsstudier, kan jag tillägga.

Lyckades på dessa korta timmar lära mig att behärska bloggandet via WordPress, ja någorlunda i alla fall.

Skrev mitt första recept samma kväll, ett mycket enkelt sådant på Äggröra.

Det fick inleda den långa kavalkad av recept på Naturligt God Mat Att Njuta Av, som blev ett signum för min blogg.

Mat lagad på så naturnära råvaror som möjligt, med minsta möjliga mängd kolhydrater.

Jag ville på det här sättet dela med mig av alla de kunskaper som jag samlat på mig under mina 18 år i olika restaurangkök.

Kunskapen att det kan vara väldigt snabbt, enkelt och roligt att laga bra mat.

Med tanke på alla de besökare jag haft under de här åren, verkar det som jag lyckats med mina intentioner.

Bloggandet har gett mig ett fantastiskt fint kontaktnät av matintresserade runtom i landet och även på många andra platser på vårt klot.

Matskrivandet har det senaste året lett mig in på många intressanta uppdrag, som tar mer och mer av min datortid.

Uppdrag som är så roliga och spännande, så det har blivit allt mindre med tid att ägna mig åt bloggen.

Därför känns det nu efter precis 3 år helt rätt att avsluta just den här delen av mitt skrivande.

Kostrådgivarna

Varannan söndag kan Du ta del av mina recept inne på Kostrådgivarna.se. Där bidrar jag och Klara Dessermed goda och nyttiga LCHF-recept.

Den sidan har på kort tid blivit en viktig mötesplats för väldigt många som vill lära sig mer om bra mat och hälsa. Jag fortsätter dessutom att skriva matkrönikor varje månad i 100% Östersund

Jag arbetar också vidare med utvecklingen av Restaurang PriMaten i Uppsala, där kan Du ta del av mina recept mer i verkliga livet.

På veckorna serveras ett stort urval av frukost- och lunchrätter helt baserade på naturliga råvaror, tillagade enligt LCHF och Paleo.

I september 2013 öppnades även PriMaten Deli i Svava-gallerian i centrala Uppsala.

Recept härifrån min blogg har nu också börjat leta sig ut i butikerna.

Spröda frökex från det lilla familjebageriet Huså Bröd i västra Jämtland finns att köpa i delikatessbutiker över hela landet.

Hittar Du dem inte i närheten av där Du bor så finns de också att beställa här från LCHF-Butiken.

Huså Bröd

Jag samarbetar också med Glada Lådan, en butik som säljer Jämtländska råvaror på nätet.

Glada lådan

Du får gärna lägga till Birgitta Höglund som vän på Facebook, så blir det lite mer vardaglig kontakt.

Där delar jag med mig av nyheter kring mitt matskrivande, intressanta länkar, kostfunderingar och tips på ett och annat gott.

Mina recept kan numera också läsas i bokform, i kokboken LCHF för seniorer.

Dr Annika Dahlqvist bidrog med ett förord om sin syn på kosten och dess fördelar för hälsan.

Boken finns också på Finska under namnet Karppaa terveellisesti och kan beställas här på Bookplus.fi

Min andra kokbok Grillmat LCHF har nu kommit ut, klicka på bilden så kommer Du till den på Adlibris.

Det har varit riktigt roligt att skriva en bok med alla mina favoritrecept som passar en grillmiddag.

Min vän Anna Hallén har skrivit ett mycket intressant förord till boken.

Kokboken på bilden under är min tredje, Långkok för LCHF och Paleo. Den kommer ut i bokhandeln i september 2013.

Förordet är skrivet av Ann Fernholm, som skrivit boken Ett sötare blod. Här en länk till hennes blogg med samma namn.

Omslag Långkok

Vill Du ha tips på lite godsaker som passar fint nu på sommaren, så klicka Dig vidare till Bloggreceptboken.

Kokboken har nu haft premiär på nätet och kan laddas ned helt gratis.

Där skriver jag och 19 andra av landets bästa matbloggar om våra favoriträtter på temat ”Något köpt, Något lagat”.

Bloggen kommer att ligga kvar, så använd den gärna som receptarkiv när Du behöver inspiration.

Jag stänger från den 24/4 2013 av kommentarsfunktionen, då bloggen senaste tiden översvämmats av spam.

Är det något du undrar över eller vill kommentera så hittar Du mig här på Facebook eller skicka ett mail, adressen finns under Kontakt.

För att hitta ett speciellt recept är det bara att skriva in den ingrediens eller rätt Du vill hitta i sök-rutan längst upp till höger, klicka på Sök och så kommer receptet fram.

Eller botanisera bland de olika kategorilänkarna i högermarginalen, där är alla recept uppdelade i sina respektive kategorier.

Till sist vill jag framföra ett stort Tack för allt stöd och glada tillrop jag fått från Dig, Kära Läsare.

Ät, Njut och Må Gott!

Birgitta Höglund


Matskribent på 2 bloggar, i 2 tidningar, några kokböcker och lite till

Gamla matminnen

Den korniga bilden härovan är från en artikel i Östersundsposten 1993, hittade den hemma hos Mamma igår. Det var första gången jag och min mat figurerade i media.

Oj, vad nervös jag var, när Bengt Eriksson tog den här bilden i Herrgårdsrummet på Kvarterskrogen.

Där var jag Köksmästare under 5 slitsamma, men lärorika år i slutet på 80-talet och början på 90-talet.

Som Du ser på bilden här nedanför var det husmanskost som gällde för mig redan då, även om det idag förekommer betydligt mindre kolhydrater i den.

Det var långt innan jag jobbat på mig riktig ohälsa, den kom smygande mot slutet på mina 18 restaurangår.

Det är 12 år sen ryggen sa ifrån, men nu börjar jag tack vare bra mat och träning få tillbaks min gamla förmåga, även om det numera bara gäller att skriva om min mat.

Som Du kanske märkt har det börjat ta en ordentlig fart med mitt matskrivande det senaste året.

Snart är det 3 år sedan jag började skriva den här bloggen, hade väl då inte en aning om hur det skulle utveckla sig med tiden.

Då hade jag nog knappast vågat, men alla nya, spännande uppdrag har kommit i jämn takt.

Allt började för drygt 3 år sedan med en föreläsning av Dr Annika Dahlqvist. Hon hade blivit bra i sin Fibromyalgi med hjälp av LCHF-kost.

Jag sög i mig vartenda ord hon sa och la om kosten dagen efter, för jag ville verkligen också slippa den bedrövliga värken och tröttheten.

Nu efter de här åren, så håller sig min Fibromyalgi mycket lugn och beskedlig. Det är bara vid alltför mycket stress och kall, rå väderlek som jag känner av den.

Hastiga väderomslag är det värsta, något jag fick erfara när jag kom hem från en månad i Turkiet häromdagen.

Snöstorm, kyla och jag går inte alls ihop, så det har varit några stela och värkande dagar.

Är så glad att jag redan på lördag får lämna landet för varmare breddgrader igen.

Då blir det Gran Canaria och min Tapaskurs på Zumbaresan med Anna Hallén.

Anna är för övrigt den som stöttat mig mest i mitt matskrivande under de här åren, vi har väldigt mycket gemensamt i vår matfilosofi.

Hon var först med att publicera mina bilder och recept, till och med innan jag började blogga själv.

Boken Energibarn som var Annas debutbok, blev även debuten för mina recept i kokboksformat.

Jag har senare också medverkat på ett hörn i hennes LCHF för kvinnor och nu senast i nyutkomna LCHF för familjen.

Där har Anna och jag  skapat mängder av goda recept tillsammans, på mat som passar barnfamiljer och andra som tycker om att äta mat med riktiga råvaror.

Min alldeles egna kokbok, LCHF för seniorer, som skrivits i samarbete med Annika Dahlqvist, kom i höstas.

Vilken lycka det var att få se mina recept genom Mikael Eriksson’s duktiga kameraöga.

Just i rummet som syns på bilden ovan, berättade jag för min chef om kokboksdrömmarna för över 20 år sedan.

Hans sarkastiska svar löd; Vem skulle vilja läsa en kokbok som du har skrivit??

Känns riktigt fint att han hade fel. Kokboken säljer som smör, så det märks ju att folk därute i stugorna uppskattar min mat även i skrivet format.

För några veckor sen var det en stor artikel om mig, maten och hälsoresan i Jämtlands andra stora dagstidning, Länstidningen.

Ett personporträtt skrivet av duktiga Sara Strömberg och med en riktigt rolig karikatyr av undertecknad, träffsäkert ritad av Kjell Nilsson-Mäki.

Tyvärr har jag inte hittat artikeln på nätet, så Du får försöka förstora bilden om Du vill läsa den.

Mitt engagemang och skrivande utanför bloggen har börjat ta så mycket tid i anspråk, så jag kommer i sommar att få dra ner rejält på inläggen.

Ska försöka få in nåt i veckan, men annars finns ju närmare 900 recept att välja bland i mitt arkiv, de flesta helt olika de övriga.

Jag bloggar nu även inne på den intressanta sidan Kostrådgivarna, där hittar Du mina inlägg på torsdagarna.

Mina matkrönikor och recept finns också att läsa i 100% Östersund en gång per månad, här är den senaste med en 3-rätters Vårmeny.

Lika ofta utkommer krönikan med min tolkning av Turkisk mat i Hello Alanya Magazine.

Här nedan artikeln i senaste numret, som tyvärr inte kommit ut på nätet än.

Ska Du ta en tur till Alanya i sommar, så finns tidningen att hämta gratis på bland annat Turistbyrån och på många butiker och restauranger.

I julinumret kommer en stor artikel om mig och mitt matskrivande.

Riktigt kul att få sån spridning på Engelska och Holländska till de hundratusentals turister som besöker Alanya varje sommar.

Jag kommer att delta även i årets upplaga av Bloggreceptboken, som lanseras i juni. Du kan förbeställa den nätkokboken helt gratis Här.

För att ta del av mina recept mer i verkliga livet, så ta en tur till Uppsala och gör ett besök på Restaurang Primaten, där finns mängder av naturligt god mat att välja bland.

Att ha fått vara med och skapa recept och meny till Primaten, är det roligaste jag gjort under hela den här matskrivarperioden.

Sådär, det här var en liten förklaring till varför det kanske inte kommer att uppdateras härinne så ofta framöver, så Du inte tror att jag tröttnat på att skriva.


Pytt i Panna i mitt Medelhavskök och Träningstankar

Medelhavspytt

Så var jag då hemma igen efter en alldeles underbart skön semester i Alanya, tillsammans med Särbo L.

I vår fina, privathyrda våning, har vi blivit Sambo lite mer på riktigt, än vi varit tidigare under våra 9 år på olika hotell.

Vi trivs fantastiskt bra med att hyra eget boende, skönt att veta att vi kan återkomma till samma lägenhet varje gång och kan lämna våra personliga saker.

Den är av betydligt högre standard än hotellägenheterna, vi har gasspis, ugn, tvättmaskin och jacuzzi.

Vi har också en stor balkong med utsikt över hustaken mot Medelhavet och Borgen med sol från uppgång till nedgång.

Här har vi intagit alla måltider under en månad, restaurangbesöken har blivit väldigt få, när man har tillgång till så fina råvaror och kök.

Efter en hel del jobb kring min mat i vinter, var det skönt att få ladda batterierna riktigt ordentligt, inför kommande, spännande uppdrag.

Att då min internetuppkoppling valde att fungera väldigt sporadiskt, vilket omöjliggjorde all bloggning, tog jag som en liten fingervisning att jag skulle ta det lugnt med skrivandet ett tag.

Även om jag tycker det är väldigt skoj att dela med mig av mina recept, tankar och bilder, så tar det ju en hel del tid och energi.

Har förr varit med om att jobba mig in i den berömda väggen, en resa som jag aktar mig väldigt noga för att upprepa.

I framgångens spår är det väldigt lätt att bara ryckas med i ren eufori, över att mina recept, blogg och kokbok blivit så populära.

Den senaste månaden har varit en ren hälsoresa för oss båda, med gott om näringsrik (protein-fett-mineral- och vitaminrik) mat på fina råvaror.

Det har också blivit mycket vardagsmotion av det lättare slaget, som gymnastikprogram och långpromenader.

Vi bor 7 trappor upp, en enkel träningsform som gjort benen riktigt starka är att ta trapporna istället för hissen. Mest på nervägen, men ibland även upp.

I dagens stressade samhälle är ofta maximal prestation genom intensiv träning och att äta så lite som möjligt, även av LCHF-kost, för att snabbt nå sitt smala ideal, det som tagit överhanden lite väl mycket i media.

Är Du intresserad av att fördjupa Dig lite mer kring begreppet bra mat och hälsa, så följer här några alternativ.

På föreläsningsfronten i vår kan man lyssna på bland andra Bitten Jonsson och Jonas Colting ute på turné.

Jag kommer att gå och lyssna på Jonas när han är i Östersund den 22 maj, blir väldigt intressant att höra honom berätta om träning och tävling på lågkolhydratkost.

En hel kursdag om vår ursprungliga mat hålls den 13 maj av Karl Hultén på Crossfit Uppsala.

Mat för optimal hälsa och prestation kallas kursen, där han tar upp många ämnen som berör oss som äter lågkolhydratkost.

Väljer Du hellre tidningsformen än föreläsningar, så testa nystartade Mat och Hälsa, en tidning som mest handlar om lågkolhydratmat.

Köpte den på Arlanda igår, den lovar gott för framtiden, fräsch och modern, med fina recept och artiklar.

Fräsch var också den goda räksallad med massor av räkor, ägg och sparris jag åt på nyöppnade Fika, beläget i inrikeshallen.

Min medhavda reskost som bestod av rostbiffrullar med pepparrotssmör och ost plus en köttfärssås var slut och jag hade många timmar att slå ihjäl innan flyget till Östersund.

Hoppas den stora kedja som ligger bakom restaurangen, Food Travel Experts, börjar servera mer mat med lite kolhydrater även på sina övriga matställen på flygplatser runtom i världen, då blir det lättare att resa.

Räksalladen var ett mycket bra exempel på att även snabbmat kan fungera för oss som väljer att äta lågkolhydratmat.

Fick också en extraburk av den goda dressingen, så blev fetthalten också på en för mig bra nivå. Väldigt kul att se att det finns fler alternativ även för oss LCHF-are på Arlanda nu.

Just på resor tycker jag alltid det är viktigt att ha med bra mat om det inte finns möjlighet att kunna köpa annat än mackor, bullar och pasta.

Klarar en lång resdag med betydligt mindre trötthet och värk, än när jag åt den kolhydratrika flygplansmaten och mackorna på terminalerna.

Det har blivit en hel del resande i år, så jag missar tyvärr en del av det som händer på hemmaplan.

Den 23 april är det föreläsning med Bitten Jonsson om Sockret och Hjärnan i Östersund.

Den kan jag tyvärr inte gå och lyssna på för då är jag utomlands igen.

Denna gång på Zumbaresa till Gran Canaria med Anna Hallén.

Det var meningen att vi skulle dit i juni med, men tyvärr har LCHF-Camp blivit inställd, på grund av för få anmälningar. Men nya resor på det temat är under planering framöver.

Precis som i fjol blir det ingen Zumba för egen del, men Pilates, vattengymnastik, bergsvandring och föreläsningar ger mig minst lika mycket.

För många fungerar Zumba och annan intensiv träning alldeles utmärkt.

Men för mig och säkert en hel del andra med Fibromyalgi eller slitna leder och mångårig övervikt, mår våra kroppar bättre av lite lugnare gymnastik och turer ute i skogen.

Det ger också mer inre lugn, än att var och varannan dag stressa iväg till ett gym.

För att få till snabb effekt, drar många också ner på energitillförseln. På det viset går ju de flesta ner snabbare i vikt, men vad händer på sikt med kroppen som inte får den näring den behöver?

Jag tror att det kan ge en hel del skador, kanske inte i samband med träningsperioden, men på sikt.

Jag stressade och tränade hårt i många år, innan först min hjärna sade till att det blivit för mycket, för att det sedan var ryggen som gick sönder.

Jag har ju nu hunnit bli över 50 och inser mina begränsningar, så därför ser jag till att både äta, sova, mjukträna och njuta av livet.

Till mina njutningar hör inte bara maten, utan även naturupplevelser.

Efter dagens recept följer en del bilder från mina promenader i och kring de gamla stadsdelarna i Alanya.

Kycklingpytt med Halloumi för 2

200 gr färskt Ekologiskt Kycklingbröst

50 gr Halloumi

2 dl tärnad Aubergine

1 dl tärnat, Varmrökt Sidfläsk

Havssalt och nymald Vitpeppar

Smör till stekning

2 Ekologiska Ägg

½ dl Ajvar

½ dl Majonnäs

Skär kycklingen i små tärningar. Bryn i smör och blanda ner auberginetärningar, låt det hela steka några minuter, så det får färg.

Stek halloumi och fläsk i smör i en annan stekpanna, blanda samman allt när det fått fin färg.

Stek ägg till pytten och servera med majonnäs och ajvar eller en klick av min hemgjorda Ketchup. Garnera med Machésallad och Citrontimjan.


Kolbulle utan Gluten

Utflyktsmat på Skogshuggarvis

Fick ett trevligt mail häromdagen som jag vill dela med mig av.

Mailet innehöll bilder på en av mina favoriter till skogsutflykter, nämligen Kolbullar.

Har inte ätit någon kolbulle på flera år, eftersom de ju innehåller vetemjöl eller kornmjöl.

Men nu fick jag alltså ett bra recept på en glutenfri variant, som passar både oss som äter LCHF och alla som inte tål gluten.

Det roliga var att de använt pannkakssmeten från min och Annika Dahlqvist’s kokbok LCHF för seniorer, men att göra kolbullar av den smeten hade inte fallit mig in förut.

Jag fick sån här mat redan som liten, eftersom min Pappa hade jobbat som skogshuggare, även som kolare och flottare på 30-50-talet.

Rejäl mat med mycket fett behövdes för att orka med det hårda arbetet.

Här kommer en länk till en liknande rätt som jag brukar laga i stugan, Kolbotten med Messmörduppa.

Det är en traditionell rätt från mina hemtrakter i närheten av Särna i nordvästra Dalarna.

Receptet till den gjorde jag innan jag var tvungen att sluta helt med gluten.

Kolbotten fungerar bra med det här receptet också, har testat det förra sommaren.

Så här skriver Catarina och Martin Puranen:

I söndags for vi till stugan för första gången i år. Naturligtvis ville vi äta något gott på plats, det fick bli kolbulle.

Receptet till smeten (pannkakssmet) hämtade vi ur din kokbok. Det blev jättemumsigt! En lyckad säsongspremiär.

Härligt när andra kommer på nya användningsområden till mina recept och delar med sig av skapelserna.

Alla bilderna i inlägget kommer också från makarna Puranen.  Stort Tack till Er för att vi fick ta del av de läckra bilderna.

Passa på att ta med Dig fläsk, pannkakssmet och en gjutjärnspanna på en utflykt i helgen och njut av god, gammaldags mat ute i det fria.

Annat gott Du kan njuta av nu i Påsk, som varken har mycket kolhydrater, gluten eller socker, är Påskgodis à la Anna Hallén.

I tidningen Familjemagasinet gör Anna nyttiga godsaker tillsammans med några godissugna barn.

De gillade recepten från hennes nyutkomna kokbok LCHF för familjen. Artikeln hittar Du på sidorna 18-20.

På sidan 10 finns också mitt recept på Pizzabullar med, ett bra alternativ till utflykten om man inte vill göra upp eld.

Tidningen kan alla som har barn i grundskolan prenumerera på alldeles gratis.

Glutenfri Pannkakssmet till 1 Kolbulle

2 Ekologiska Ägg

1 dl Grädde

1 msk Fiberhusk

½ krm Havssalt

Smör till stekning

150-200 gr rimmat, fett Sidfläsk

Vispa äggen med grädde och salt. Strö ner fiberhusk under fortsatt vispning, låt smeten stå och svälla 10 minuter.

Vispa om ordentligt innan stekning. Skär fläsket i tärningar och bryn väl i smör.

Häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under.

Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig.

Jag föredrar att äta den med Rårörda Lingon till.

Men den är också god att äta som den är, uppskuren i trekanter och serverad i en servett.

En kolbulle brukar räcka till två hungriga, den är väldigt mäktig.

Stek fläsk till kolbullen över öppen eld

Låt fläsket få ordentligt med färg

Häll på pannkakssmeten

Njut av riktigt gammaldags husmanskost, tillagad på nytt sätt utan gluten


LCHF för familjen och Anna Halléns kyckling i ugn

Har precis fått hem Anna Halléns nya bok LCHF för familjen och vilken fin och superviktig bok!
Många härliga recept och Birgitta Höglunds recept är ju alltid lika bra och välgjorda.
Birgitta är ju också aktuell med en kokbok, LCHF för seniorer.

Härligt att man här vågar ta ut svängarna lite med mer grönt så som morot och också lite frukt så som äpple.
Jag tycker absolut  att när man är ung, smal och frisk kan man äta en mer liberal LCHF. Att Anna också verkar vara av den åsikten är kul.
Ursrungs LCHF kom ju till för överviktiga och sjuka människor, oftast med diabetes. Alla behöver äta en så strikt LCHF.

Det räcker att utesluta de allra värsta kolhydraterna och där är jag och Anna överrens igen, allt spannmål/gluten bör bort ur allas kost.
Härligt att få läsa om gluten och vad det kan ställa till med och jag hoppas fler och fler förstår denna “sjukdomsalstrare” och väljer bort det ur kosten. LCHF är ju naturligt fri från gluten!
Sedan nämns andra mkt viktiga saker och det är omega 3 och 6, bra att det pratas mkt om detta, viktigt för vår hälsa det också.

Detta är en bok jag rekommenderar starkt till alla barnfamiljer, skolor och dagis! Särskilt till alla de som lagar mat på våra instutioner till de mest värdefulla i våra liv, våra barn.

Vi har också provat att laga något gott recept ur boken och valet föll på Annas Kyckling i ugn. Det hade lika gärna kunnat bli vad som helst, för det finns mycket gott i boken, men då vi hade tinad kyckling framme blev det detta.
Kyckling filé
bacon
champinjoner
Creme fraiche
chilipulver och paprikapulver

Jag delade kycklingen i något mindre bitar och la i en ugnsfast form ( receptet är att lägga ut hela kycklingen).
Fräs upp bacon och champinjonerna och slå på creme fraiche och krydda.
Häll såsen över kycklingen och strö 2 dl riven ost över, gratinera i ugnen i ca 20-25 min i ca 200 grader.

Supergott med en kall krispig sallad till!

 

 

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Kesoplättar och Baka med LCHF

LCHF-plättar

Jag fick en fråga av en läsare om jag brukar använda Kokosnötmjöl och Fibrex i min glutenfria LCHF-bakning.

Kokosnötmjöl har jag inte använt så mycket, men här kommer ett recept på en god Kycklingpaj som jag gjorde med kokosmjöl, den blev väldigt saftig och fin och kokossmaken passade bra till.

Fibrex använder jag inte heller så ofta, men hittade det här gamla receptet på Kesoplättar från bloggens barndom, som förtjänar att tinas upp igen.

För mer njutning, så kan Du gå in på 100% Östersund och läsa om mina utflyktstips i 100% Naturligt god mat.

Där kan Du också ta del av några tips om Yoga från Karina Freij.

Hon lärde mig för många år sen hur jag kunde göra yogaövningar för min dåliga rygg, något som jag fortfarande utövar varje dag.

Hade nog inte blivit så här bra utan de specialanpassade privatlektioner jag tog då.

Mat och yoga ger ju båda njutning för själen, så det känns fint att vi finns på samma sida.

En annan sida där jag också finns med, är informativa Kostrådgivarna.

Sidan är förutom väldigt intressant, dessutom helt gratis. Inga medlemsavgifter behöver betalas för att ta del av all kunskap.

Där kan Du läsa om recept från mig och kokboksförfattaren Klara Desser, blandat med läsvärda reflektioner kring LCHF, maten och livet från några av landets främsta Kostrådgivare.

Där bjuder jag idag på en mindre söt Inlagd Sill, om Du börjat tänka på att lägga in egen till Påsk.

Vill Du ha tips på fler bakrecept på kokosmjöl, så titta in här hos Marianns LCHF mat och bak.

Har precis fått hem Marianns Baka med LCHF i brevlådan, en väldigt vacker bok med 40 lockande recept på kakor med mindre kolhydrater än normalt.

Kommer att provbaka hennes läckra bakverk från boken till födelsedagskalasen framöver sommaren, då kan det vara gott med något extra festligt.

Boken innehåller både traditionella kakor och mer moderna, som Cupcakes och Whoopie Pies.

Mazariner, Budapestrulle, Hallonmoussetårta, Mandelkaka med Limekräm och Semlor är några av de som lockar mig mest.

Kesoplättar 1 port

1 Ekologiskt Ägg

2 msk Keso

2 msk Grädde

1 msk Psylliumfrön

1 msk Fibrex

1 msk Sesamfrön

1 msk Linfrö

Havssalt

Smör till stekning

Vispa samman ägg, keso, salt och grädde. Rör ner alla frön och Fibrex.

Låt svälla en halv timme. Smaka om smeten är lagom salt.

Grädda tre plättar i brynt smör, några minuter på varje sida.

Lägg upp med olika bär och 2 msk Ekologisk Turkisk Yoghurt blandat med 1 msk Grädde.


Norrländsk Falukorvsgratäng

Falukorv på nötkött

Idag får Du ett snabbt recept på riktigt god och lättlagad vardagsmat.

Under många år så var min absoluta favoriträtt Falukorv. Då med mycket spaghetti, ketchup och smör till.

Det här var under de år då jag var så dålig i ryggen, så jag orkade inte tänka på att laga bra mat till mig själv.

Då gick det snabbt att koka pasta och steka korv, det kunde bli många sådana måltider på en vecka.

Ungefär att jämföra med dem som äter hamburgare varje dag, rent näringsmässigt en katastrof för kroppen.

I takt med att jag blev bättre, särskilt sen jag förstod att gluten var den stora boven i mina värkproblem, så har glädjen med att laga riktig mat vuxit sig större och större.

En glädje som sen gav upphov till den här bloggen och skapande av recept som jag, helt gratis, delar med mig av till andra med ett stort intresse för naturlig mat.

Tyvärr anser några att det är helt i sin ordning att gå in och kopiera mina recept, för att sen framställa som sina egna, på reklamfinansierade sidor.

Här kan Du läsa vad Lisa Förare Winbladh skrev om ett liknande fall för 1½ år sen.

Så det är inget nytt under solen, receptstölder finns på nätet även utanför LCHF-kretsen.

Men nu åter till god mat, lagad helt i mitt eget kök. Inte något avancerat recept, så risken är nog liten att det blir kopierat av recepttjuvar.

Jag tycker fortfarande mycket om korv, särskilt de med hög kötthalt och framförallt  lokaltillverkade med bra kryddning.

Provat Hälsingestintans nya Falukorv som innehåller enbart Svenskt nötkött av hög kvalitet.

Ett mycket gott alternativ för dem som av en eller annan anledning inte äter griskött.

Förvisso med lite för låg kötthalt och för mycket potatismjöl för en LCHFare, men smak och konsistens är annars mycket bra.

Om man inte äter den så ofta och med näringsrika tillbehör, så blir måltiden rätt bra ändå.

Om Du vill göra en betydligt nyttigare falukorv själv därhemma, så ta en titt på mitt recept i Anna Hallén”s nya kokbok LCHF för familjen, den goda vägen till mätta och friska barn.

Jag fick det hedrande uppdraget av Anna att skapa över 30 recept på näringsrik mat som passar barnfamiljer.

En riktigt rolig utmaning att omvandla barnfavoriter som Falukorv, Ketchup, Tacopaj, Vaniljglass och mycket mer, till nyttiga alternativ.

I dagens recept har jag kombinerat Falukorv med egenplockad Skogssvamp, Ekologisk Paprika och Västerbottensost.

En smakrik rätt som gör att den goda korven kommer mer till sin rätt, än med pasta och söt ketchup.

Norrländsk Korvgratäng

200 gr Falukorv

½ Ekologisk Paprika

1 dl brynt Skogssvamp

1 dl riven Västerbottensost

1 Ekologiskt Ägg

Gräslök

Skär korven i skivor som delas i fyra bitar. Skär paprikan i grova tärningar.

Fördela korv, paprika och brynt svamp i en smord ugnsform. Strö över den rivna osten.

Gratinera på 200° i 15-20 minuter, tills gratängen fått fin färg. Servera med ett stekt ägg med gräslök strödd över vitan. Några Cocktailtomater till för smak och färg.

Här hittar Du mitt recept på Ketchup med vuxen smak, en lite kryddigare variant än den i Anna’s kokbok.


Fetaostbullar med Sesamfrön

En kopp kaffe till tidningen Land

Häromveckan hade jag besök från tidningen Land härhemma. Ett mycket trevligt besök av den duktiga Journalisten Inger Palm.

Börjar faktiskt vänja mig lite vid att bli intervjuad nu, det har varit en hel del av den varan sen min kokbok kom ut.

Idag är det dags igen, nu är det Länstidningen som kommer på besök inför en artikel i helgbilagan.

Har fått berätta mycket i vinter om hur jag lyckats ta mig från att vara riktigt dålig efter min ryggskada till dagens friskare jag.

En väg som varit rätt krokig via steloperation med nervskadat ben och Fibromyalgi som följdproblem.

Det kändes väldigt avslappnat och naturligt att sitta och prata om min hälsoresa över en kopp kaffe med reportern från Land.

Vi pratade om hur jag genom övergång till en helt glutenfri LCHF-kost och daglig träning fått tillbaks mycket av min forna muskelstyrka, kommit ifrån tröttheten och på kuppen blivit bra i magen.

Artikeln kommer in nån gång i april, är så glad om jag på det här viset kan hjälpa andra att bli bättre i sin värk och få en lugnare mage.

Inger var väldigt intresserad av LCHF, det underlättar förstås att prata med någon som inte har förutfattade meningar om fettets nyttighet i kosten.

Fika på LCHF-vis

Inför besöket så bakade jag en ny sorts glutenfritt lågkolhydratbröd med Fetaost, så vi skulle få nåt gott till kaffet.

Har ju bakat en hel del med Halloumi förut, så det blev spännande att se hur resultatet skulle bli med den syrliga fårosten.

Mycket bra, tyckte vi båda. Det blev ett fast bröd med lite smak av surdegsbröd, gott med makrill eller lufttorkad skinka till.

Det blir också gott att smaksätta brödet med timjan, riktigt läckert till en Gulaschsoppa.

Surdegsbröd är det enda jag kan längta efter ibland av allt det bröd jag bakade förr, så det här blev en god ersättare.

Nybakat eller rostat med smör som smälter ner, går det inte heller av för hackor.

Jag bjöd också på mitt Fröknäcke, för dagen smaksatt med Sukrin och Kardemumma.

Fetaostbullar 10-12 st

2 Ekologiska Äggvitor

100 gr Feta

1½ dl Sesamfrön

½ dl Psylliumfrön

1 msk Ekologisk Kokosfett utan smak

ev 2 tsk Timjan

Vispa upp äggvitorna lätt. Riv osten grovt och rör ner tillsammans med smält kokosfett.

Blanda ner fröna och rör om ordentligt. Smaka av om Du vill ha smeten mer salt, det beror lite på hur mycket sälta fetaosten ger.

Låt svälla en halvtimme i rumstemperatur. Forma till runda, små bullar och skär ett kryss på toppen med en vass kniv.

Lägg på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 175° i ca 15 minuter.

Bullarna blev rätt bleka i och med att det bara är äggvita i.

Vill Du ha mer färg på brödet så pensla med ett uppvispat ägg.


Fetaostbullar med Sesamfrön

En kopp kaffe till tidningen Land

Häromveckan hade jag besök från tidningen Land härhemma. Ett mycket trevligt besök av den duktiga Journalisten Inger Palm.

Börjar faktiskt vänja mig lite vid att bli intervjuad nu, det har varit en hel del av den varan sen min kokbok kom ut.

Idag är det dags igen, nu är det Länstidningen som kommer på besök inför en artikel i helgbilagan.

Har fått berätta mycket i vinter om hur jag lyckats ta mig från att vara riktigt dålig efter min ryggskada till dagens friskare jag.

En väg som varit rätt krokig via steloperation med nervskadat ben och Fibromyalgi som följdproblem.

Det kändes väldigt avslappnat och naturligt att sitta och prata om min hälsoresa över en kopp kaffe med reportern från Land.

Vi pratade om hur jag genom övergång till en helt glutenfri LCHF-kost och daglig träning fått tillbaks mycket av min forna muskelstyrka, kommit ifrån tröttheten och på kuppen blivit bra i magen.

Artikeln kommer in nån gång i april, är så glad om jag på det här viset kan hjälpa andra att bli bättre i sin värk och få en lugnare mage.

Inger var väldigt intresserad av LCHF, det underlättar förstås att prata med någon som inte har förutfattade meningar om fettets nyttighet i kosten.

Fika på LCHF-vis

Inför besöket så bakade jag en ny sorts glutenfritt lågkolhydratbröd med Fetaost, så vi skulle få nåt gott till kaffet.

Har ju bakat en hel del med Halloumi förut, så det blev spännande att se hur resultatet skulle bli med den syrliga fårosten.

Mycket bra, tyckte vi båda. Det blev ett fast bröd med lite smak av surdegsbröd, gott med makrill eller lufttorkad skinka till.

Det blir också gott att smaksätta brödet med timjan, riktigt läckert till en Gulaschsoppa.

Surdegsbröd är det enda jag kan längta efter ibland av allt det bröd jag bakade förr, så det här blev en god ersättare.

Nybakat eller rostat med smör som smälter ner, går det inte heller av för hackor.

Jag bjöd också på mitt Fröknäcke, för dagen smaksatt med Sukrin och Kardemumma.

Fetaostbullar 10-12 st

2 Ekologiska Äggvitor

100 gr Feta

1½ dl Sesamfrön

½ dl Psylliumfrön

1 msk Ekologisk Kokosfett utan smak

ev 2 tsk Timjan

Vispa upp äggvitorna lätt. Riv osten grovt och rör ner tillsammans med smält kokosfett.

Blanda ner fröna och rör om ordentligt. Smaka av om Du vill ha smeten mer salt, det beror lite på hur mycket sälta fetaosten ger.

Låt svälla en halvtimme i rumstemperatur. Forma till runda, små bullar och skär ett kryss på toppen med en vass kniv.

Lägg på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 175° i ca 15 minuter.

Bullarna blev rätt bleka i och med att det bara är äggvita i.

Vill Du ha mer färg på brödet så pensla med ett uppvispat ägg.