Ostbröd med frön
Dagens recept är ett riktigt gott, lättbakat och proteinrikt ostbröd, bakat med halloumi och frön.
Halloumi, eller eldost som är ett av namnen när den tillverkats i Sverige, är en väldigt bra ost att riva ned i olika sorters bröd.
Bullar som passar riktigt bra som frukostbröd eller som tillbehör till en värmande soppa, sallad eller till skaldjur.
Värm dem gärna 5 minuter på 150 grader innan serveringen så blir de som nybakta.
Fröbröd med halloumi ca 8 st
3 äggvitor
2½ dl riven halloumi
1½ dl sesamfrön
½ dl linfrön
2 msk olivolja
ca 1 krm salt
Vispa upp äggvitorna lätt. Blanda ner riven ost, frön, olivolja och salt.
Eftersom osten är rätt salt, så smaka av försiktigt med saltet.
Låt smeten svälla i en timme. Forma ovala bröd med en matsked eller slev, lägg på bakplåtspapper.
8 större eller 12 mindre blir det av den här satsen.
Grädda gyllenbruna på 175° i 15-20 minuter, beroende på storleken på bullarna.
Receptet finns i min senaste kokbok Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker, skriven med Lars-Erik Litsfeldt som ligger bakom många populära böcker om diabetes.
Tycker du om recepten jag delar härinne så ta gärna en titt på den och mina tidigare kokböcker som du kan läsa mer om i den här länken.
Nu närmar sig julmånaden med stormsteg så när du ändå är igång och bakar kan du prova mitt recept på pepparnötter med ädeloströra.
Det är mitt bidrag denna månad till hälsosajten Mandarin, där finns mycket intressant läsning om kost och hälsa.
Receptet kommer från min slutsålda kokbok Baka med frukt & grönt, jag håller på att försöka få den utgiven på nytt då den blivit väldigt populär.