Ädelostpaj med skinka och broccoli

Äntligen fredag och helgmys med familjen! Gjorde en ädelostpaj till ikväll men stod lite i valet och kvalet. Hade tänkt biff med purjolök o bambuskott men de får det bli imorgon istället. Pajen är en av mina absoluta favoriter, så smakrik och enkel att göra. Kan göras som denna i rund form, eller till buffé i små mazarinformar eller långpanna, blir alltid god och kan förberedas dagen innan och bara värmas på. Vill du ha den helt vegetarisk så uteslut skinka. Champinjoner är gott att ha i receptet så laborera lite som ni tycker.

 

Nu önskar jag er alla en toppenfin helg! PUSS

 

Det här behöver du :

1 sats pajdeg eller färdig rund på rulle

3 broccolibuketter

200 gram rökt skinka

3 ägg

4 dl mjölk

2 förp kvibille ädelost

Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR :

Dela broccolibuketterna i mindre bitar och förväll i saltat vatten nån minut. Häll av vattnet och låt stå och ånga av. Vispa ihop ägg, mjölk samt salt och peppar i en skål. Klä formen med pajdegen och lägg i broccoli, skinka och smulad ädelost. Slå på äggstanningen. Grädda i ca 30 – 35 minuter i 175 grader.

 

Trevlig helg!

Punschrullar (Dammsugare)

punschrullar_dammsugare_recept_kaka_sockerkaka_arrak
Små söta kondisbitar kan ju lätt slinka ner när man är ute och fikar. En favorit hos mig är dammsugarna, följt av nöttoppar och mazariner… :-P Dessa är enklare att göra själv än man kan tro och de blir så mycket godare och inte alls torra som en del kan vara ute på konditori.

Prova att smaksätta degen med mjuk pepparkaka, eller saffranskaka nu framåt jul, det blir kanongott och då kan man ju använda vit eller röd marsipan. Jag gjorde ett gäng klassiska häromdan i alla fall och här är mitt recept.

Dom funkar dessutom perfekt att frysa ner om man vill. :-P

ca 25 st
Det här behöver du :
300 gram sockerkaka (gärna gårdagens)
1 dl strösocker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 gram smält smör
1 tsk arraksarom (Dr. Oetker)

2 marsipanlock
Ljus mjölkchoklad

GÖR SÅHÄR :
Bryt ner sockerkakan i bitar i matberedaren. Finhacka till smulor. Tillsätt socker, kakao och vaniljsocker. Smält smöret, tillsätt arrak och rör om så allt blandar sig. Häll över kakdegen och arbeta ihop till en fast deg. Forma till tumtjocka rullar ovanpå marsipanen och rulla ett varv. Skär med vass kniv och fortsätt på nästa rulle. Skär dom sedan i ca 4 cm långa bitar och doppa ändarna i smält choklad. Låt stelna. Jag förvarar sen dessa i plåtburk med bakplåtspapper i kylen.

recept_dammsugare_punschrullar_arrak
Mixa allt i matberedaren så går det snabbt och smidigt.

dammsugare
Låt gärna degen ”svälla” lite i kylskåp före du lägger ut den på marsipanen.

hemmagjorda_dammsugare_punschrullar
Forma till avlånga rullar och rulla ihop marsipanen ett varv. Skär av och fortsätt med nästa rulle. Färdiga marsipanlock (använde 2 st) tycker jag är kanon för jag orkar inte stå å kavla tunt men det kan man ju göra om man vill. ;-)

punschrullar_recept_dammsugare
Skär rullarna i bitar.

dammsugare_punschrullar_recept
Och doppa i choklad. Låt stelna.

Ledig dag i dag!

DSC_0529Idag kommer dotter och (mina) katter på besök.

Det står en oxstek och puttrar i en gryta, kommer serveras med en god reducerad sås till den och kokta herrgårdsgrönsaker och till det pressgurka och den ligger just nu i press

 

Till kaffet fick det bli mazarinerna  och de är nyssens framtagna ur ugnen!

Fattas nu att de ska svalna å få lite puder av bakery+ sötning över sig.

 

Mellan middag och kaffet så ska här förtidsröstas!

Som jag tidigare berättat så har jag valt att låta – Nej till GMO! styra vart jag lägger min röst, tänkt lite så här:
Har man tänkt till om GMO så är man nog konsekvent för renare miljö dvs bort med många kemikalier, ekologiskt odlat, närproducerat och tom djurvänligt och sist men inte minst människo-vänligt!

Jag orkar och kan inte sätta mig in alla tusentals frågor och jag valde att gräva ner mig lite i GMO i förhoppningen om att mycket av det jag finner viktigt ang maten/näring och dess tillverkning också rimmar med hur jag ser på världen. Mailat valbara personer och fått svar och i vissa fall inte ett pip…

Så försjutton gå och rösta och gör vad du kan!

 

Provläs/baka ur Kakor och desserter med LCHF

Nu kan du också provläsa och bläddra i min tredje bakbok!

Klicka in på länken nedan så uppenbarar sig 18 sidor ur boken!

Kakor och desserter med LCHF

Där finner du också fyra goda recept som du kan provbaka, bla
Blåbärsmousstårtan, Rabarber- och kanelmuffins,
Apelsinrutor och Kokos- och hallonmazarin.
IMG_2766IMG_2990

 

 

 

 

 

 

IMG_0229IMG_2869

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Qvidings Damlag



 Mellantösen spelar i Qvidings Damlag och nu är det snart dags för seriespel i div 2.
Hemmamatcherna spelas på Vallhalla IP.

Till hemmamatcherna behövs lite hjälp med bland annat kioskförsäljning. Tacksamt brukar även vara att man då även tar med sig hembakat som vi kan sälja, då grundutbudet i kiosken är lika med noll. (torra och tråkiga mazariner,plastade chokladbollar etc) Går man på fotbollsmatch, så vill man allt kunna köpa sig en kopp gott kaffe och något gott till den :))






Min uppgift, är att försöka få tag i intresserade föräldrar.......inte alltid lätt, men inte en helt omöjlig uppgift.

Jag börjar med att skriva ett dokument som för utskrift som jag skickar med Ida till morgondagens träning. Får se vad det resulterar i.

Ha en underbar dag !!



Choklad- och mazarinsnittar
Choklad- och mazarinsnittar
Källa: Marja- Baka Sockerfritt
Portioner: 7 snittar

Ingredienser:
20 gram rumsvarmt smör
1 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
ca 1- 1 ½ msk sötströ
1 krm vaniljpulver

Smaksättning
1 droppe bittermandelarom
2/3 tsk kakao + extra sötströ

Ev. äggvita och hackade nötter att strö över
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda samman mandel- och kokosmjöl, sötning och smör. Dela dagen i två delar. Blanda den ena med en droppe bittermandelarom (motsvarar ca en bittermandel) och den andra med kakao samt extra sötning. Rulla ut degen i två jämna längder och tryck ihop längderna. Lägg längden på en plåt med bakplåtspapper och tryck ut längden på bredden, så att den blir ca ½ cm tjock. Vispa upp äggvita och pensla på. Hacka valfri nöt (jag använder rostade hasselnötter utan skal) och strö över. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Ta ut kakorna och skär längden i snittar. Låt kakorna därefter kallna.
Somriga mazariner




 
Här finns recept på mördeg och mazarinmassa. Mördegen färgade jag bara med lite Progel i grönt, rosa och lila. Dekoration en lite färdig sockerblomma. Glasyr florsocker och vatten.
Mazarinkladdkaka
Mazarinkladdkaka
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 3 portioner

Ingredienser:
30 gram smör
1 ägg
1½ dl mandelmjöl
½ msk kokosmjöl
3- 3½ msk sötströ
1 krm vaniljpulver
2 msk vispgrädde

Smaksättning
1- 1½ tsk kakao
1 tsk sötströ
1 droppe bittermandelarom


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser (förutom ingredienserna till smaksättningen). Rör även ner smör, ägg och grädde. Ta undan ca 1/3 av smeten och smaksätt den med kakao och sötning efter smak. Tillsätt ca 1 droppe bittermandelarom i den större delen av smeten (den som inte är smaksatt med kakao) och blanda noga. Fördela först chokladsmeten i en smord och bröad springform (12 cm) och därefter mazarinsmeten. Grädda mitt i ugnen i ca 17-20 minuter.

Jordnöt & chokladmazariner
 
ca 36 st
 
 
500 gr mandelmassa
250 gr farinsocker
175 gr smör
175 gr choklad
3 st stora ägg
1 tsk vaniljsocker
150 gr jordnötter
 
Ugn: 200°c
 
Smält smöret och chokladen tillsammans, vispa ihop smör och mandelmassa rör sedan ner choklad/smöret. Tillsätt ägg, vaniljsocker och rör ner jordnötterna.
Spritsa i mördegsfodrade mazarinformar.
Baka i ca 15 minuter.
Pistage & körsbärsmazariner
ca 16 st
 
250 gr mandelmassa
50 gr smör
3 ägg
1/2 dl malda pistagenötter
 
Pistageessence
 
Grön livsmedelfärg
 
Körsbärssylt eller marmelad
 
Choklad
 
Ug: 200°c
 
Blanda mandelmassan och smör, blanda ner malda pistagenötter, essence och färg, tillsätt sedan äggen ett i taget.
 
Lägg en klick körsbärssylt i varje mördegsfodrad for.
 
Spritsa eller klicka i smeten i formarna, baka i ca 15 minuter.
 
Spritsa lite smält choklad ovanpå.