Dijonnaise med persilja och wokade grönsaker till kalkonbröst

Helstekt kalkonbröst med wokade grönsaker och Dijonaisse med persilja

Gröna läckerheter

Det har blivit många inlägg med höstens primörer senaste tiden. Det är verkligen strålande tider för alla oss som tycker om att förgylla vår mat med rejält med grönt.

Jag har shoppat så goda grönsaker på Ås Trädgård nu i höst. Smaken och kvaliteten på dem är så fantastiskt bra, efter att ha ätit dem vill man bara köpa närodlade och ekologiska grönsaker.

Förr, innan LCHF, då förekom det inte något stort inslag av grönt på min vardagstallrik. Då var det på sin höjd tomat, i bearbetad form av ketchup, till min stora spaghettitallrik med falukorv.

Det var favoriträtten under många år av sjukskrivning och värk. Nu är det tvärtom, kan inte tänka mig en måltid utan både röda och gröna inslag. Och tänk så mycket bättre jag mår idag, utan pasta och gluten.

Grönsaker ger så mycket extra smaker till maten. Jag brukar ofta tillsätta lite syra när jag steker grönsakerna,  antingen från vinäger, citron, lime eller vin.

Det tillsammans med smöret/kokosoljan som jag steker det gröna i, lyfter smakerna till oanade höjder.

Så de som tror att vi som äter LCHF bara lever på en ensidig kost och riskerar bristsjukdomar, svält och ätstörningsproblem, kan här se att det stämmer inte alls.

Här kan du läsa ett intressant inlägg hos Kostdoktorn, kring den debatt som svallat senaste veckan.

Där Paolo Roberto tycker att vi som äter LCHF är dumma och sjunger pastans lov på ena sidan och Jonas Colting ger svar på tal från den andra.

Visst finns det en liten klick som mest lever på bacon, ägg och fetkaffe i snabbantningssyfte. Men det stora flertalet som jag träffat och som lever efter den här kostmodellen sen flera år, njuter i fulla drag av det gröna.

Ekologiskt grönt på Ås Trädgård

Wokade grönsaker 2 port

2 dl strimlad zucchini

1 dl strimlad broccoli

1 dl strimlad mangold

1 skivad morot

1 skivad vitlöksklyfta

2 msk smör

2 msk kokosolja

1 tsk vit balsamvinäger

Salt och peppar

Bryn smör och kokosolja, stek grönsakerna några minuter. Salta och peppra och häll över vinägern.

Låt den koka in och servera en bädd av grönsakerna med skivor av helstekt kalkonbröst och Dijonnaise till. Kyckling går också fint, men jag föredrar smak och konsistens hos kalkonen.

Jag tar också alltid en klick smör extra till maten, det håller mig mätt och nöjd länge.

Kalkonbröst med grönsakswok

Dijonnaise med persilja 2 port

1 dl majonnäs

1 msk Dijonsenap

½ dl hackad persilja

Vispa samman majonnäs, senap och persilja. Smaka av om du vill ha lite extra salt och peppar.

Här nedan några bilder från en av de utflykter jag och Lennart gjorde när han var på besök, vi stod oss länge efter en så här lunch så det blev fina turer runt Storsjöbygden.

Vädret visade sig också från sin bästa sida den här kvällen på Tivars Gård på Norderön.

Utsikt från Tivars Gårdsmejeri mot Verkön

Utsikt från Tivars Gårdsmejeri mot Verkön

Fjällko-kalv på Tivars Gård

Fjällko-kalv

"Playa Tivar" på Norderön

Solnedgång på Norderön, Storsjön

Solnedgång på Norderön

Färjetur mellan Norderön och Isön

Färjetur mellan Norderön och Isön

Solnedgång vid Sunne Kyrkoruin

Solnedgång vid Sunne Kyrkoruin


Colting tänker simma Göteborg – Stockholm!

swimtrek5och i välgörenhetssyfte!
På nyheterna sa man att det är för
RENT VATTEN och man kan få simma sträckor tillsammans med Jonas för en summa pengar.
Kanske dags lägga sig i hårdträning för  att kunna simma med!?

Måste erkänna att Borås-sonen Jonas Colting imponerar mer och mer på mig, läs här det är mycket i det inlägget som tilltalar mig.

Bilden är hämtad från Jonas blogg.

Alla vet väl att Colting käkar lågkolhydratskost?
Gillar att ge dietister en känga och avskyr margarin?
Gillar mina semlor och beställt Lussekatter hos mig ;)

 

Jonas Colting beställt 60 lussekatter!

DSC_0027Så jag har bakat som en galning nu på morgonen och fick kasta mig iväg till affären i går kväll efter jobbet för att inhandla de ingredienser som fattades. Russin är ju inte så förekommande i huset ;)
Men nu ligger ca 60 st små Lussekatter här och väntar på Jonas ska hämta dem i eftermiddag.

Dessa små godingar ska provsmakas av 120 personer i ett event som Jonas avhåller i Göteborg i kväll!

COOLT!

Hoppas de får veta att det är mina lussekatter och att recept finns på bloggen ;)

 

 

Colting på nyheterna ang 5:2

Här kan du höra och se Colting om PF 5:2 från Borås nyheterna nu på morgonen.
2.10 börjar han att prata. kan endast ses i 30 dagar from Nu.

http://www.tv4play.se/program/nyheterna-bor%C3%A5s?video_id=2443325

5:2 – Periodisk fasta

vattenglasDet är ett himla liv om 5:2 och många får uppfattningen om att detta är något nytt på ”diethimlen” . Periodisk fasta är ju inte något nytt alls!
Periodisk fasta kunde jag läsa om redan när jag började LCHF´a 2008 och då kunde jag notera att många av inläggen på bloggar och forum redan då var gamla…

Periodisk fasta var också något jag redan något år efter jag la om kosten till LCHF gav mig in i och provade. När jag sedan började blogga april 2011 så skrev jag om PF=Periodisk fasta
Allt sedan dessa har jag PF´at fram och tillbaka beroende på hur livet ser ut. Oftast har det varit 18:6 dvs fasta i 18 timmar med ett ätfönster på 6 timmar varje dag. Många kör oftast 16:8.

Vid tiden för min första bakboks utkomst våren 2012 så hade jag Mr Colting på besök i köket vi fikade semla och kaffe och vi pratade om mycket och i synnerhet PF och 24 timmars fasta. Därefter har jag fastat någon gång i veckan 24 timmar tillsammans med 18:6, dvs bara dricka vatten och lite kaffe under faste timmarna.
Detta att fasta 24 timmar eller mer är ju heller inget nytt, den som skriver mest om ESE (eat stop eat) det är väl Brad Pilon

kaffe_Så mitt sätt att bedriva PF nu är just att helfasta i 24 timmar (endast vatten och lite kaffe) två gånger i veckan, oftast måndag och torsdag.
Jag äter alltså middag runt 16 och därefter fastar jag helt till kl 16 dagen därpå. jag bryter fastan med en normal middag, jag räknar inte kcal. jag bryter fastan så som Brad Pilon anser man ska göra dvs med en middag i den storlek som man normalt äter som om man inte fastat alls.

Den numera berömda 5:2 metoden/dieten enligt Mr Mosley är mer halvfasta i 36 timmar, dvs man äter 500-600 kcal under dessa 36 timmar. När du äter bestämmer du själv. Detta kom sig av att Mosley inte klarade av att helfasta, han behövde en liten frukost innan han gick till jobbet…

Dock skulle jag tro att han hade klarat galant att gå och jobba på fastande mage om han åt mer lågkolhydratskost och inte var fettskrämd ;)

Jag har själv aldrig haft problem att göra varken det ena eller andra på fastande mage. När jag fastade 18 timmar så gjorde jag alltid mitt styrketräningspass timmarna innan fastan skulle brytas och det helt utan problem.
Att gå hela 24 timmar utan mat kan vara lite svårt de första gångerna man gör det, men oftast (på mig) så går det plättlätt efter ca 4-5 gånger.

Så, nu har jag återigen skrivit om PF för ”femtiotolfte” gången….

 

 

Colting är arg

Colting semlaoch jag förstår honom till 100%! I hans inlägg Svenska dietister borde skämmas! Ta ansvar nu! (LÄS HELA)
Är något av det bästa jag läst på sista tiden.

Litet uttdrag av vad Colting kräver:
Så här kommer en utmaning! Jag utmanar dig dietist på diskussion! Vi ska diskutera kostråd och hälsa! Vi ska ha en liten Pepsi Challenge, du och jag! Eller förresten, du kan ta med alla dina kompisar också. Varsågod. Faktum är att JAG KRÄVER att få ha en debatt med en ofelbar dietist. Bara för att få visa hur fel denna har. Och JAG KRÄVER att någon från Livsmedelsverket svarar på mina frågor. Bara för att visa att denna inga svar har. 
Han avslutar artikeln:
”Jag är förbannad. Och jag har skrivit i affekt. Men det här är en stor skandal. Jag kräver svar och jag kräver förändring. Framförallt kräver jag att en eller flera dietister vågar debattera frågan med mig. Kom igen nu då! Ni vet ju redan att ni har rätt! ”

Hoppas verkligen han får detta, det vore på tiden … fortsättning följer tänker jag…

 

Den processade mjölken

mjolkar-en-ko_2965913I bland så nämner jag den processade mjölken och dessa nackdelar, jag blev först varse dessa via boken Mjölkrevolutionen av Fredrik Colting. Sedan skriver Micke på bloggen Gluten och mjölk är källan till moderna sjukdomar mycket om både glutenet och den processade mjölken/mejeriernas ohälsosamma inverkan på oss alla. Hans första bok  om De vita gifterna (gluten och mjölk) följs nu snart upp av del 2.

Nyligen uppdaterades bloggen av ett sådant viktigt inlägg som kan få oss att förstå att för många av oss kan det vara idé att överväga att helt utesluta mejerierna i vår kost. I inlägget kan man läsa om forskning som visar på att pastöriserade mejerier kan leda till åderförkalkning som vållar fler dödsfall än cancer.

När ska vi få tillgång till äkta råa oprocessade mejerier?

Hur kan man kalla den processade mjölken färsk? Är kokta bär (sylt) också färsk?

Ju mer man förstår omkring den  processade mjölken ju mindre mejerier vill man äta…
Vill du baka utan mejerier?

 

Bloggar etiketter:

Fett påverkar hjärncellerna

Fat_and_Cholesterol_are_Good_fKarolinska Institutet skriver i ett pressmeddelande:
Fett påverkar hjärncellers beslut om nyproduktion och överlevnad

-Vi är vana vid att betrakta kolesterol som ett bränsle för cellerna, och att det är skadligt för människor att få i sig för mycket kolesterol, säger Ernest Arenas, professor i stamcellsneurobiologi vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik vid Karolinska Institutet, som lett studien. Det vi nu har visat är att kolesterolet har flera funktioner och är inblandat i extremt viktiga beslut för nervcellerna. Kolesterolderivat styr själva signaleringen när nybildningen av nervceller behöver ske, och när det beslutet väl är fattat hjälper kolesterolet till med själva konstruktionen av dessa nya nervceller och med deras överlevnad. Kolesterolet är alltså extremt viktigt för våra kroppar, speciellt för hjärnans utveckling.

Många LCHF´are är väl medvetna om kolesterolmyterna och vill man läsa mer om dem så kan jag rekommendera Uffe Ravnskovs artiklar och böcker.
Läs också gärna vad Colting skriver om Fetträdsla och statiner.

 

Bloggar etiketter: , ,

Älska din kropp oavsett!

Den uppmaningen ger oss Jonas Colting idag på sin blogg!

Läs gärna hela hans inlägg

Men jag vill lyfta ut lite rader som är extra varma och upplyftande.

“Det är klart att du duger som du redan är!

Om du inte tycker om din kropp, eller är kompis med den, så borde du tänka om. Den är nämligen din följeslagare och farkost genom hela livet. Vi borde alla tycka om oss själva lite mer och älska våra egna kroppar. Inte genom att vara narcissistiska, beundrande och självupptagna, utan snarare på ett ömt och vårdande sätt. Ett sätt som gör oss benägna att ta hand om kroppen och sköta om oss själva.”

Den Gyllene regeln borde försökas praktiseras mer…

 

Bloggar etiketter:

Förtydligande ang de senaste dispyterna i lchf-sfären…

Så kommer det kritik till mig, KUL!
För nu tror man att jag givetvis kritiserar Anna Hallén då  hon som man uttrycker det
” inte förordar mina kakor och bullar”.
Detta är jag mycket väl medveten om och om man läser min blogg eller i alla fall följt den under något längre tid så kan man se och läsa att jag ibland “gnäller” på flera av galjonsfigurerna när jag finner det befogat. Jag tar inte hänsyn till vem det är och Om denne kan vara till nytta för mig. ;)

Jag har tagit avstånd från flera kända LCHFáres  ståndpunkter och vissa “kappvänderier”. För att nämna dem vid namn så är det:
Colting, Kostdoktorn, Skaldeman/LCHF-magasinets redaktion och också Anna, ibland på bloggen här ibland bara i deras trådar. Kanske har jag glömt någon, vet inte… edit: jodå glömde någon LCHFKlubben ( de som säljer carbblocker )

Så de som anklagar mig för att jag nu kritiserar Anna “för att hon inte gillar bakning” är verkligen ute och “cyklar”. LCHF-magasinet gänget gillar inte heller min bakning, som jag uppfattade det en gång  ;) Men nu när jag, som jag uppfattade det, tyckte att de fick onödig kritik så blev det deras parti/åsikt som togs.
Skulle Anna råka ut för liknande påhopp, som jag uppfattar som påhopp och min åsikt överens stämmer med Annas, hade det varit hennes parti/åsikt som tagits/delats. Jag  tar alltså ALDRIG parti för en person, jag tar parti för en sak/åsikt.

Bara så ni vet, ni som mjöligens inte visste detta och kanske läser min blogg som “fan läser bibeln”, det verkar finnas sånna som läser den så??

Sedan kommer vi nu till en viktig sak ang dagarnas sista tjaffs. Jag kommenterar ALLAS KOMMENTARER till Annas inlägg, allt sammantaget är det jag reagerar på inte enkom Annas inlägg utan mest den allmänna uppfattning och reaktionen på inlägget!

Det är då man ser hur folk läser ett inlägg och om man läser de motsatta kommentarerna får man en uppfattning om hur ett inlägg OCKSÅ kan läsas.
Det finns givetvis alltid en kör av “hejjaklack” till en populär blogg och de som då vågar (inte så många gör det) säga motsatsen blir som regel alltid påhoppade av denna hejjklack. Detta fenomen kan synas överallt.

Jag själv fick uppleva det då jag trampade i klaveret och skrev utan att väga mina ord på den berömda guldvågen då vid tiden för “LCHF-magasinets oförstånd att förstå inlägg/bakning”, där fick jag mina fiskar varma av dem och jag inser att det var delvist rätt, jag hade inte vägt mina ord på guldvågen utan skrev i någon form av upprördhet. Detta har jag ju egentligen redan lärt mig att “sitta på fingrarna” när det “viner”. Har tidigare varit en offentlig figur i annat internet-sammanhang  där jag fick möta skit var och varanna dag och därmed fick jag en superträning i hur uttrycka sig på nätet i skrift.
Vilket är jätte svårt, men så länge man “sitter på fingrarna” och “sover på saken” och “väger orden på guldvåg” så bukar man gå fri från konfrontationer.

ja ja nog dravvlat om saken, ville bara förtydliga till de som inte vet vem jag är och vad jag gjort ;)

 

 

Bloggar etiketter: