Zucchinisallad

Krämig  zucchinisallad

Jag fortsätter med ett till zucchinirecept när jag ändå är i farten, köpte ett kilo häromdagen.

Zucchinibrödet igår blev otroligt populärt, det är verkligen roligt att se att så många uppskattar mina brödrecept.

Hoppas kunna samla dem alla i en bok så småningom, tror många skulle uppskatta att ha dem inte bara på nätet utan även att ta med ut i köket i bokform.

Dagens recept är från min kokbok Grillmat LCHF. Den och mina andra två, LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo hittar du här på Adlibris.

Passa på att köpa några och ge bort i julklapp, dels blir jag glad att få lite lön för alla gratisrecept jag delar med mig av och så tror jag även att den som får dem blir riktigt glad :)

Birgitta Höglunds kokböcker

Späd zucchini som steks eller kokas lätt påminner både i smak och konsistens om potatis i en krämig sallad.

Tillsammans med lök och kapris blir den här salladen faktiskt ännu godare tycker vi.

Den ger en god mättnadskänsla utan den så vanliga tröttheten som kommer efter en måltid med potatis.

Jag gjorde salladen till en grillad kyckling som vi köpte i saluhallen i helgen, de har så goda och saftiga kycklingar där.

Vi har haft så varmt och fint väder de senaste dagarna, då är det skönt att inte behöva stå så mycket vid spisen.

Här hittar du ett av mina tidigaste recept här på bloggen, en ugnsstekt citronkyckling med inspiration från en av mina favoritkockar, Jamie Oliver.

Zuccinisalladen passar också fint till stekt eller varmrökt fisk, rostbiff, revbensspjäll, perfekt som tillbehör till julbordet.

Smaksättningen kan varieras med till exempel persilja, basilika eller timjan.

Zucchinisallad

Zucchinisallad 2 port

1 liten zucchini

2 msk smör

1 msk pressad citron

Salt och svartpeppar

1 dl majonnäs

½ dl finhackad dill

1 finhackad liten, gul lök

2 msk kapris

Skär zucchinin i små bitar. Bryn dem lätt i smöret några minuter. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft.

Låt svalna innan de övriga ingredienserna blandas ner. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.

Kleopatrastranden en fin dag i november

Kleopatrastranden en fin dag i november


Indiskt långkok i lergryta

Indiskt långkok med kalkonlår

En fantastisk matlagningsmetod

På 70-talet köpte jag som många andra en Römertopf.

En vacker lergryta som på modernt stenåldersvis långsamlagar maten och tar den till kulinariska höjder.

Jag använde den då inte så många gånger förrän den blev stående bland andra lika lite använda köksprylar långt inne i ett skåp.

Under något av alla de flyttlass jag packat genom åren så försvann den och jag saknade den inte heller.

Men när jag skulle skriva min långkokbok ifjol så tänkte jag att jag måste ju testa den här metoden igen.

Det blev några riktigt goda recept och sen tog jag med grytan hit till Alanya i vintras.

Här har jag gjort en del gott i den, det är verkligen en suveränt bra och enkel form av matlagning.

Häromdagen gjorde jag i ordning den här grytan och ställde in i ugnen innan vi gick på en 2-timmarspromenad vid havet.

Det doftade alldeles underbart när vi kom hem. Det var bara att lägga upp lite sallad och sleva upp den smakrika grytan.

Den smakade himmelskt, kalkonköttet var så mört så det föll i bitar när gaffeln stacks i.

Jag köpte urbenat kalkonlår men det går lika bra med kycklinglår, fläsk- eller lammgrytbitar.

En del kryddor har också fått åka med hemifrån, i den här grytan passade en indisk, ekologisk kryddblandning från Spicemaster, Murgh makani.

Här följer ingredienserna i Murgh makani om du föredrar att blanda till den själv.

Koriander, spiskummin, kanel, kryddnejlika, ingefära, vitlök, gurkmeja, svartpeppar, röd chili, lagerblad och kardemumma.

Här kan du läsa på Mitt kök om gurkmejans hälsosamma egenskaper.

Inköp från grönsaksmarknaden

Inköp från grönsaksmarknaden

Till indisk mat är det gott med lite syra och sötma från frukt.

Jag köper en ursprunglig variant av bananer här i Alanya, de är mycket goda och inte alls så söta som vanliga bananer.

Uteslut dem bara om du tycker de innehåller för mycket kolhydrater för ditt sätt att äta.

Grytan går förstås också att tillaga i en vanlig gryta i ugnen eller på spisen eller i en slowcooker.

Crock Pot och Nordic Cooker är båda märken jag kan rekommendera.

Grytan i ugnen tar ca 3 timmar på 125º, på spisen ca 2 timmar på låg värme.I en slowcooker tar den ca 5-6 timmar på låg effekt.

Grytor till långkok

Några olika grytor jag använde till långkokboken

Skulle jag laga till grytan på något av de visen, då skulle jag bryna köttet först för mer mustig smak.

I en lergryta blir innehållet brynt av värmen och det sätter en speciell smak på köttet.

Tycker du eller någon i din närhet om att laga långkokta grytor?

Ta då en titt här på min senaste kokbok Långkok för LCHF och Paleo.

Indiskt långkok i Römertopf

Indisk köttgryta 4 port

800 g urbenat kalkonlår eller kycklinglår

1 liter zucchinibitar

2 små bananer

1 stor, gul lök

½ dl riven ingefära

2 msk kokosolja

2 msk tahini, sesampasta

2 msk Murgh makani

1 msk gurkmeja

1 tsk kanel

ca 1 tsk salt

50 g smör

Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten så det täcker i 15 minuter.

Skär köttet i bitar på ca 3×3 cm och löken i tunna klyftor. Lägg i en bunke med tärnad banan och zucchini.

Strö över alla kryddor, riven ingefära, kokosolja och tahini.

Blanda väl och häll över i lergrytan. Hyvla smöret över köttet i grytan.

Lägg på locket och ställ in i nedre delen av en kall ugn. Sätt ugnen på 175º och låt stå inne i 2 timmar.

Det är viktigt att grytan ställs in i en kall ugn, annars kan den spricka.

Var försiktig när du lyfter på locket så du inte bränner dig på het ånga.

Jag serverade grytan med en grönsallad av rucola, bladpersilja, mynta och granatäpple. Myntayoghurt-haydari, olivolja och granatäppelvinäger över salladen.

Här några bilder från fredagen som blev en riktigt vacker dag med en tur till grönsaksmarknaden.

Morgonhimmel över Borgen i Alanya

Morgonhimmel över Borgen i Alanya

Grönsaksförsäljare på Fredagsmarknaden

Grönsaksförsäljare på Fredagsmarknaden

Grönsaksmarknad

Fredagsmarknaden i Alanya

Vår utsikt över solnedgången i Medelhavet

Vår utsikt över solnedgången i Medelhavet


Sockerfri ketchup/chilisås LCHF och Paleo

Ketchup/chilisås LCHF och Paleo

Hemkokt tomatsås med sting

Chilisås och ketchup är i matfabrikanternas fall långt från LCHF och Paleo.

De flesta sorter har en sockerhalt på upp till 25%, så det är riktiga sockerbomber som serveras till maten.

Jag har testat flera olika hemgjorda varianter, här hittar du en kryddig ketchup och här en chilisås från min kokbok Grillmat LCHF.

Jag tillhörde dem som formligen dränkte pastan och korven med Heinz ketchup och chilisås på den tiden då kolhydraterna hade den största platsen på min tallrik.

Nu när jag inte längre äter spaghetti så vill jag inte heller ha butikernas sockrade sorter, tycker inte alls om smaken.

Men till hamburgare eller som smaksättare av en gryta tycker jag det är gott med den karakteristiska, lite syrliga och kryddiga ketchupsmaken.

Så då är det ju bara att experimentera fram en kryddning som passar mina pånyttfödda smaklökar bättre.

Ekologiska tomater i Alanya

Jag hittade riktigt goda ekologiska tomater på saluhallen häromdagen.

De har en fantastisk smak när de fått mogna i medelhavssolen.

Eftersom de är odlade utan kemikalier håller de sig inte så länge. Alltså ett helt perfekt läge att koka ihop en ny laddning smakrik tomatsås.

Här kan du läsa lite mer antioxidanten lykopen som tomaterna innehåller en hög halt av.

Just att koka tomaterna gör att vi tillgodogör oss dessa nyttiga ämnen ännu bättre.

Kryddorna i såsen innehåller också många bra ämnen, så på det här hemkokta viset är ketchupen rena hälsokosten.

Sockerfri ketchup/chilisås

Chilisås

½ kg tomater

2 msk kokosolja

½ dl starkt kaffe

1-2 msk äppelcidervinäger

2 tsk chiliflingor

2 tsk paprikapulver

1 tsk Worchestershiresauce

1 tsk mald koriander

ca 1 tsk salt

½ tsk mald nejlika

1-2 krm vitlökspulver

1 krm mald ingefära

Skär tomaterna i små tärningar. Jag låter skalet vara kvar eftersom det sitter en hel del nyttiga ämnen i det, men du kan förstås skala dem om du vill.

Bryn tomathacket lätt i kokosoljan, blanda ner övriga ingredienser. Börja med den mindre mängden vinäger och smaka av med mer senare.

Låt småputtra i ca 30 minuter på svag värme, rör då och då. Mixa så chilisåsen blir nästan slät.

Häll upp på varma, rena burkar och stäng locket direkt. Chilisåsen håller sig minst 1 vecka i kylen, förvara den i frys och ta fram eftersom.

I morgon får du recept på själva hamburgaren med ett hamburgerbröd bakat enligt LCHF/Paleo.

Hamburgare LCHF/Paleo

Fredagsmarknaden i Alanya

Fredagsmarknaden i Alanya


Kalvfond och nyheter om mina kokböckers väg till USA

Low Carb High Fat Slow Cooking - Birgitta Höglund

LCHF till USA

Nu finns mina 3 kokböcker att bevaka på Amazon.com. Översättningen som gjorts av fantastiskt duktiga svensk-amerikanskan Gun Penhoat är så gott som klar.

Det har känts väldigt bra att jag fick förmånen att jobba med Gun, som själv är mycket insatt i LCHF-kostens värld.

Igår såg jag för första gången hur omslagen blev, verkligen roligt att både Slow Cooking och Cooking for Seniors har samma omslag som den svenska utgåvan.

Mikael Eriksson på M Industries är den suveräne fotograf som tagit de vackra bilderna och gjort formgivning och layout till alla mina kokböcker

LCHF Cooking for Seniors Annika Dahlqvist and Birgitta Höglund

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Böckerna är LCHF för seniorer, som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist,
Grillmat LCHF med förord av Anna Hallén om de alla viktiga vitaminerna och mineralerna i vår kost.

Långkok för LCHF och Paleo har ett mycket intressant förord av Ann Fernholm om fettets viktiga betydelse i vår kost.

Böckerna lanseras i USA på förlaget Skyhorse Publishing i New York nästa år, LCHF Barbecue i juni och de andra två i augusti.

 

Det roligaste är att jag tog den här kontakten helt själv, efter att jag blivit tipsad om förlaget Skyhorse av mina bloggvänner i USA, Nina och Clark på Left Coast LCHF.

Vi har haft mailkontakt ända sen jag började blogga härinne för 5½ år sen och jag har skickat dem mina böcker.

Nina är fotograf och har hela tiden uppmuntrat mig att böckerna är så bra så de borde ges ut även på engelska.

Jag hittade deras blogg via Jimmy Moores Livin’ La Vida Low-Carb. LCHF var på uppgång i USA redan då och växer sig bara större och större.

Birgitta Höglund i Allt om LCHF Expressen

Mina recept är väldigt populära här i Sverige märker jag på de ständigt ökande besökssiffrorna här på bloggen, hoppas nu att många kommer att få glädje av dem även utomlands.

Idag bjuder jag på min kalvfond från långkokboken, ett recept som jag använde mycket under de 18 år jag jobbade på olika restauranger.

Den är väldigt enkel att göra och ger en fantastisk smak och mycket näring till allehanda soppor och grytor.

Klicka på länken ovan så hittar du mängder av varianter att prova på, perfekt mat nu i höstrusket.

Foto Mikael Eriksson

Foto Mikael Eriksson

Kalvfond

Huggna kalvben ca 1½ – 2 kg

Paryrer, senor och annat puts från kött

2 stora morötter

1 stor gul lök

20 cm purjolök

10 vitpepparkorn

3 lagerblad

3 msk tomatpuré

Några kvistar rosmarin, timjan och persiljestjälkar

Vatten så det precis täcker köttet

ca 1-2 msk salt

Skala och skär grönsakerna i bitar. Lägg i en smord långpanna med de övriga ingredienserna, utom vattnet. Tomatpurén klickas ut överst, så den blir väl brynt, då blir den lätt bittra smaken mildare.

Bryn benen ordentligt på 225° i 40 minuter tills de fått fin färg. Ta ut pannan efter halva tiden och rör om bland benen så de får färg runtom.

Lägg över benen och grönsakerna i en stor gryta med hjälp av en hålslev. Häll över vatten så det knappt täcker, salta med den mindre mängden.

Koka upp och låt puttra på låg värme i 8 timmar utan lock. Fyll på med lite mer vatten då och då eftersom det kokar bort.

Ta upp benen och sila över fonden i en annan gryta. Låt koka ihop till hälften utan lock.

Att koncentrera köttbuljongen så här är det som skiljer en buljong från en fond, smaken blir då mycket kraftigare.

Kalvfond kokas oftast utan salt men jag tillsätter lite grann, för jag brukar ta vara på köttet från benkokningen när det blivit mört. Du kan sen smaksätta den färdiga fonden med mer salt efter din egen smak.

Sila igen och låt svalna. Om jag har fonden i kylen, så låter jag fettet vara kvar. Det bildar ett lufttätt lock som fungerar som konservering.

Annars skummas fettet av och fonden fylls i istärningslådor. Frys in, lägg sen över tärningarna i en fryspåse och ta fram dem eftersom att blanda ner i en soppa eller sås.

Du får på det här viset en fond helt utan tillsatser, till skillnad mot den som köps på flaska.

Att jag tar bort fettet vid infrysningen beror inte på att jag vill ha en mager fond. Det är bara för att det inte blir så gott av den långa kokningen, fettet oxiderar.

Birgitta Höglunds kokböcker

Mina kokböcker på Bokus


Frökex med hemlagad färskost på LCHF-bjudning

Färskost på fjällfil

I fredags var det dags för mitt och Lindha Vikströms (Halva Lindha) första LCHF-gig tillsammans, där vi informerade om LCHF och bjöd på diverse godsaker.

Det fina namnet på vår LCHF-bjudning hittade Lindhas man på, lite roligare än att bara kalla det hela en matdemonstration ;)

Vi blev inbjudna att prata om vår typ av mat på ICA Matmästaren här i Östersund, som också stod för råvarorna till det vi serverade.

Vi bjöd på gulaschsoppa från min Långkokbok och en hemgjord färskoströra från Grillmat LCHF.

Färskosten serverade vi till Spröda frökex från Huså Bröd, som bjöd på smakprov till alla.

Här kan du läsa mer om hur vårt samarbete startade för 3 år sen, kring det LCHF-frökex som de nu bakar efter mitt recept.

LCHF-klubben bjöd på sitt Fröknäcke och så delade vi ut informationsbroschyrer om LCHF för nybörjare från Kostdoktorn.

Det blev en mycket lyckad eftermiddag, både gulaschsoppan och frökexen blev mycket uppskattade och många stannade för att prata med Lindha och mig.

Lindha Vikström, Halva Lindha.se

Lindha Vikström och Birgitta Höglund

Vi har båda fått stora hälsovinster av att äta LCHF, det var många som ville veta mer om det.

Lindha, som skriver den populära bloggen Halva Lindha.se, har gått ner fantastiska 70 kilo de senaste åren och jag har blivit i stort sett symptomfri från min fibromyalgi.

Magbesvär och migrän som jag haft sen barndomen är också borta, så det här är en kostmodell vi båda kommer att hålla oss till. Vi vill absolut inte tillbaka till de svårigheter vi hade innan.

Det var så roligt och givande att träffa så många som följt våra bloggar, så vi vill gärna göra fler såna här evenemang tillsammans.

Det är ett väldigt bra sätt att sprida information om LCHF, både till dem som redan känner till vårt sätt att äta och till de som fortfarande tror att det är en konstig modediet som innehåller bara kött och smör.

Tror vi lyckades övertyga flera att prova på, det roligaste var att så många unga är nyfikna på det här med att äta naturlig mat.

Det har verkligen spridit sig bland den yngre generationen att socker och mjöl inte alls är bra för hälsan.

Idag får du recept på min lättlagade färskoströra och några olika användningsområden för osten.

Här på Halva Lindha kan du läsa mer om vår trevliga matdag tillsammans.

Färskost på fjällfil

Färskost

½ liter fjällfil

½ dl crème fraiche

Flingsalt efter smak

Värm upp filmjölken till 50 grader under omrörning. Häll i kaffefilter eller silduk och ställ i kylen att rinna av över natten.

Häll upp osten i en bunke och rör ner crème fraichen och smaka av med salt. Blanda i så mycket du tycker blir gott av den smaksättning du vill ha, här några goda förslag.

Riven pepparrot, finhackad gräslök eller andra örter, pressad vitlök, finhackad chili, stött kummin, hackade valnötter, svartpeppar, finhackade soltorkade tomater eller oliver.

Den är också god naturell eller varför inte med kardemumma och lite honung eller annan sötning på ett frökex, så blir det lite mer smak av kaffebröd.

Serranorullar med färskost, valnötter och rökta musslor

8 stora skivor Serranoskinka

1 dl färskost

1 dl valnötskärnor

16 st rökta musslor

Hacka valnötterna och blanda samman med osten. Dela skinkskivorna på längden och lägg en tesked av oströran vid ena kanten. Lägg en mussla på osten och rulla ihop.

Som del i en tapasbuffé räcker det med två rullar per person, annars blir receptet till en mättande lunch för 2 med en grönsallad och kokta ägghalvor till.

Färskoströra från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Färskoströra från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Färskoströra med kapris och dill

1½ dl färskost

1 msk finhackad kapris

1 msk finhackad dill

1 tsk rapsolja med citron

Lite salt och vitpeppar

Blanda alla ingredienser utom kryddor i en bunke. Rör om väl med en slev eller elvisp tills det blir en smidig röra.

Smaka av med salt och peppar. Kaprisen är väldigt salt i sig, så ta det lite försiktigt.

Forma små ägg av röran med en sked doppad i varmt vatten. Servera till stekt fisk eller kyckling.

Färskost på fil


Gulaschsoppa och matlagning med Halva Lindha

Lindha Vikström, Halva Lindha

Matbjudning och LCHF-prat

Igår var jag hemma hos Lindha Vikström som driver den populära bloggen Halva Lindha.

Som bloggnamnet antyder så är Lindha en av de som haft en fantastisk viktnedgång genom att äta en naturlig LCHF-kost.

Hon har på 2 år tappat halva sin vikt, från 140 till 70 kilo. Lindha är en mycket målmedveten och positiv kvinna, hon har kämpat på med mycket träning kombinerat med riktigt njutbar lågkolhydratmat.

Hennes man har på samma tid gått ner 45 kilo, så det är ytterligare ett bevis på att Lindhas liberala LCHF fungerar.

Vi träffades för första gången för en månad sen och fattade tycke för varann, vi har mycket gemensamt när det gäller vår matfilosofi.

Mat ska vara god och något att glädjas åt. LCHF för oss båda är inte bara en diet, utan en njutningsfylld livsstil. Här kan du läsa mer om det mötet.

Lindha kläckte den goda idén att vi skulle kunna ha en liten matdemonstration tillsammans på ICA Matmästar’n här i Östersund.

Hon har tidigare arbetat där och butiken är den enda här i Östersund som säljer LCHFklubbens produkter.

Så på fredag mellan 14-18 är det dags. Då kommer vi att servera en gulaschsoppa från min kokbok Långkok för LCHF och Paleo och frökex med en färskoströra som finns med i Grillmat LCHF.

ICA Matmästar’n bjuder på råvarorna till soppan och färskosten, Huså Bröd sponsrar med Spröda frökex och LCHF-klubben med sitt fröknäcke. Så det kommer att finnas något för alla smaker.

Kostdoktorn har också bidragit och skickat en stor bunt med sina informationsfoldrar om LCHF.

Lindha kommer att berätta om sin vikt- och hälsoresa. Vi svarar på frågor om vårt sätt att äta och jag signerar och säljer mina kokböcker.

Bor du i Östersund med omnejd så är du varmt välkommen :)

Jag och Lindha 2

Vi hade en riktigt trevlig matlagningsdag, mycket prat om vad vi tycker är bra mat hanns också med.

Här ovan är det lite utbyte av bloggkunskaper som pågår, bilden är tagen av Lindhas dotter.

Idag får du receptet på gulaschsoppan och så kommer färskosten och bilder från vår bjudning en annan dag.

Tillagning av gulaschsoppa och färskost

För 20 år sen var jag köksmästare två säsonger på Årekläppens fjällhotell, en fin arbetsplats med utsikt över hela Åredalen.

Där var min gulaschsoppa en storsäljare till hungriga skidåkare, det är perfekt mat efter en dag i backen eller på en skogsutflykt.

I den varianten hade jag tärnad potatis, men nu tar jag i svamp och goda grönsaker som växer ovan jord i stället så blir kolhydratinnehållet i soppan lägre.

Gulaschsoppa från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Gulaschsoppa från Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson

Gulaschsoppa ca 4-5 port

500 g nöt- eller älgfärs

250 g champinjoner

50 g smör

3-4 vitlöksklyftor

3 tomater eller ½ burk tärnade

2 gula lökar

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

2 ekologiska köttbuljongtärningar + 5 dl vatten

eller motsvarande mängd hemkokt fond

2 dl rödvin

2 msk tomatpuré

1 msk worcestershiresås

1 msk paprikapulver

1 msk torkad persilja

1 msk torkad timjan

½-1 msk stött kummin

ca ½ msk salt

ca 1 tsk vitpeppar

2 lagerblad

Skär lök, tomat och paprika i små tärningar. Riv vitlöken fint. Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.

Bryn färsen i en gryta så den får fin färg. Tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré. Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer.

Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om. Häll den över köttet, tillsätt buljong, vin, worcestershiresås, örter och lagerblad. Blanda ner tomat och paprika.

Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar. Rör då och då och späd med mer vatten om gulaschen blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta. Servera gärna med en sked crème fraiche eller aioli.

Har du en Crock-Pot eller Nordic Cooker så blir soppan klar på ca 6-8 timmar på låg effekt.

Gulaschsoppa i kåsa


Artikel om min och Lennarts långsemester vid Medelhavet

Artikel om långsemester av Ida Thunberg i Hemmets Journal

Långsemesterliv

Det är nu många år sen som jag och min särbo Lennart träffades i Alanya. Vi var båda där på en 6-veckors långsemester för att fly mörker och vinterkyla.

Han hade levt långsemesterliv i flera år, på Mallorca och i Portugal innan han några år tidigare börjat åka till det då nya långsemestermålet Alanya.

Jag skulle strax efter hemkomsten steloperera min rygg. Så resan var för mig en riktig hälsoresa med så mycket träning jag klarade av (inte mycket på den tiden) så jag skulle få så mycket kraft som möjligt innan den svåra operationen.

Lennart och jag hamnade på samma hotell, blev riktigt goda vänner först och på den vägen var det. Han var pensionerad från sitt kaptensjobb i flygvapnet och jag sjukskriven och senare sjukpensionerad efter ryggskadan i mitt kockjobb.

Nu har vi varit tillsammans i hela tolv år och resandet har fortsatt, både till Alanya och till andra platser vi tycker om.

Så nu kunde vi ägna all vår tid åt att stärka vår hälsa och fysik på bästa sätt, vi har båda blivit så mycket piggare och starkare sen vi gick över till glutenfri LCHF.

Långsemester i Alanya

Jag utvecklade ju senare Fibromyalgi efter många svåra år med ständig värk, så vistelserna i ett varmt och stabilt klimat har verkligen gjort mig gott. Det är faktiskt ett riktigt och viktigt jobb att hålla sig i form, det är inget som kommer till en helt gratis.

Ekonomin som också varit knackig efter många års sjukpension hjälptes upp av att det är så billigt att leva i Turkiet. Nu har kokbokskrivandet gett mig en liten guldkant på tillvaron, så resorna har blivit fler.

Har du funderat på ett liv utomlands så kan den här artikeln av journalisten Ida Thunberg som publicerades i Hemmets Journal häromveckan ge många tips.

I högermarginalen hittar du en hel del recept, resetips och bilder från många av de olika ställen vi besökt de senaste åren.

I höst och vinter får du följa med på vår resa igen. Kommer som tidigare att dela med mig av vår typ av medelhavsmat, inköp på olika grönsaksmarknader, naturupplevelser, saluhallsbesök och allt annat som får oss att trivas så gott i Alanya.

Klicka på bilderna två gånger så du förstorar dem, då de blir lättare att läsa.

Långsemester

 


Valnötsbröd
Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Populärt LCHF-bröd

Dagens recept är det absolut godaste bröd jag bakat sen jag gick över till en glutenfri lågkolhydratkost för 5½ år sen.

Det här valnötsbrödet hittade jag på till min senaste kokbok Långkok för LCHF och Paleo.

Äppelcidervinägern ger brödet en smak av surdegsbröd, det enda bröd jag saknat sen jag började äta helt glutenfritt.

Jag publicerade det här receptet i vintras inne på Kostdoktorns Forum, det har sen dess visats över 8000 gånger. Så visst finns det ett sug efter bra brödrecept utan gluten och med få kolhydrater.

Tyvärr finns ju inte så många bra glutenfria lågkolhydratbröd på marknaden idag, mycket beroende på att de är betydligt dyrare att baka än traditionella bröd gjorda på billigt mjöl.

Jag har ju sen tidigare ett samarbete med Huså Bröd som bakar Spröda frökex efter min receptidé.

Det vore roligt att få ut även det här på marknaden, så att det finns goda alternativ både på den hårda och mjuka brödsidan.

Hade ett möte med Karin Moberg, grundaren av det glutenfria bageriet Friends of Adam nu i somras.

Brödet väckte intresse, men jag har inte fått nåt besked än om de tänker ta upp det i sin produktion. Det är bara att hålla tummarna och hoppas :)

Vill du så får du gärna skriva till dem och visa att det finns ett stort intresse för ett bra LCHF-bröd, här är bageriets kontaktsida.

För tips på varma och goda drycker till brödet, titta in på min blogg på Kostrådgivarna.se idag.

Valnötter

Valnötsbröd

6 ägg

250 g kesella

150 g valnötter

100 g smör

2 dl mandelmjöl

2 dl pofiber

½ dl fiberhusk

½ dl linfrön

3 msk brödkryddor

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1-1½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl. Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem. Smält smöret tillsammans med brödkryddorna och låt det svalna.

En del tycker att det blir för markant kryddsmak med 3 msk, så du får testa dig fram hur mycket du vill ha.

Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt. Vispa äggen tjockt och rör ner kesella, vinäger och smör.

Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt. Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.

Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät. Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter. Ta av folien och grädda 45 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan. Skär brödet i skivor när det kallnat helt. Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Signaturen Majabella har inne på Kostdoktorns Forum varit vänlig att räkna ut kolhydrathalten i brödet för dem som är nyfikna på det. Så här skriver hon:

”Nu har jag räknat, jag använde 6 riktigt stora ägg, har vägt pofiber till 32g per dl och mandelmjöl till 50g per dl. Hela brödet vägde 1060 g efter gräddningen och det verkar gå att få ut ungefär 20-22 skivor.
Jag har summerat mängden kolhydrater till 44 g totalt, vilket betyder ca 2 g per skiva.
Dessa värden har jag utgått ifrån avseende x gram kolhydrater per 100g:”
Ägg: 0,3g
Kesella: 3g
Valnötter: 13,5g
Mandelmjöl: 5g
Pofiber: 12g
Äppelcidervinäger: 7g

Långkok för LCHF och Paleo av Birgitta Höglund

Birgitta Höglund i Allt om LCHF Expressen

Om du klickar på bilden nedan så hittar du alla mina kokböcker hos Adlibris.

I maj kommer Grillmat LCHF ut på engelska och LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo släpps i augusti.

Här en länk så du kan läsa mer om böckerna på mitt förlag i New York, Skyhorse Publishing. Här kan du bevaka dem på Amazon.com.

Grillmat och Långkok på engelska finns också för bevakning hos Adlibris, vet tyvärr inte varför de inte lagt upp LCHF för seniorer än.

Just det här receptet från Långkok har jag fått göra om till översättningen, då Pofiber bara finns i Sverige.

Birgitta Höglunds kokböcker


Scones LCHF och Paleo

Scones LCHF/Paleo

Gluten- och mjölkfria bakverk

Jag märker att det blir mer och mer populärt att baka glutenfritt, både på sökningarna här på bloggen men även i vanliga veckotidningar.

Att en glutenfri livsstil fungerar bra för oss som är glutenkänsliga eller har celiaki är ju inte så konstigt.

Men många som fortfarande tål mjöl väljer ändå att sluta med det, nu när så många studier visar att dagens hårt avlade vete med extra mycket gluten knappast är bra för någon, annat än just mjöl och brödtillverkarna.

Det har kommit flera böcker senaste året om vetets skadliga inverkan, bland andra Brödberoende av Dr William Davis och Hotet mot din hjärna av Dr David Perlmutter.

Här kan du se en 3 minuters video med Dr Perlmutter där han förklarar glutenkänslighet mycket bra och beskriver vilka symptom det kan ge.

Många har idag också slutat använda mjölkprodukter, antingen efter en övergång till Paleo eller på grund av överkänslighet.

Jag har själv dragit ner rejält på mjölkprodukterna senaste året och mår riktigt bra av det.

Jag äter mycket smör till min mat och lite vällagrad ost, helst från get och får, men det blir sällan mjölk och grädde.

Det här receptet tog jag fram till den engelska utgåvan av min kokbok Långkok för LCHF och Paleo som kommer ut i USA och England nästa år i augusti.

Där har jag med det här receptet under namnet mjölkfria matmuffins och de innehåller pofiber, en ingrediens som inte finns utanför Sverige.

Gluten- och mjölkfria scones

Scones utan mjölk och gluten ca 8 st

5 ägg

2 dl mandelmjöl

½ dl kokosmjöl

1 msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

½ dl kokosolja

Att strö över:

2 msk melonkärnor eller sesamfrön

Sätt ugnen på 200º. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen riktigt tjockt i några minuter med elvisp.

Vänd ner mjölblandningen varvat med den smälta kokosoljan med en slickepott och blanda väl. Låt smeten svälla i ett par minuter.

Fördela smeten med hjälp av två matskedar i bakformar på en plåt eller i muffinsformar. Strö över melonkärnor eller sesamfrön.

Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter. Låt svalna på galler. Frys in de som inte går åt och ta fram eftersom. Fräscha på dem några minuter i ugnen på 150º när de tinat.

Jag tog smör, rårörd havtornssylt och Änglamarks ekologiska, lagrade ost till sconesen.

En ost helt utan tillsatser och konserveringsmedel men med mycket smak.

Scones med havtornssylt, smör och ost


Ekologiskt kryddsmör Fajita och lite reklam

Kryddsmör Fajita

Texmex-smör

Färdiga kryddmixer från texmex-köket säljer väldigt mycket, särskilt till fredagsmysets taco-fest. Men ofta innehåller kryddblandningarna ingredienser som inte är bra vare sig för barn eller vuxna.

Glutamat, E-621, är väldigt vanligt att tillsätta i kryddpåsar och färdiga röror för att förhöja smaken när råvaran inte är så särskilt bra.

Salt, socker, konserveringsmedel, citronsyra, klumpförebyggande medel är andra mindre bra saker att krydda maten med.

Jag fick hem ett prov på helt rena kryddblandningar från Spicemaster, här är det bara ekologiskt odlade kryddor och inga tillsatser alls.

Jag har testat deras produkter tidigare och tycker de är riktigt goda. Här gjorde jag ett smakrikt kryddsmör, gott till både kyckling, kött och fisk.

Det är ju väldigt sällan jag har reklam på min blogg, men just idag har jag flera saker jag vill marknadsföra lite extra.

Kampanj Spröda frökex från Huså Bröd

Fick ett tips på Facebook igår att till och med söndag kan du få ett gratispaket av Spröda frökex från Huså Bröd.

Det är hälsobutiken Liveo.se som har det generösa erbjudandet att om du handlar för 200 kr så får du ett kexpaket på köpet.

Extra trevligt i sammanhanget är att Kostdoktorn just i dagarna ändrat i sina rekommendationer kring bröd på sin sida LCHF för nybörjare.

Nu är allt bröd med gluten borttaget ur rekommendationerna och han tipsar istället om just de här kexen under rubriken ”Istället för bröd”.

Så till sist en blänkare om Sveriges största matbloggstävlning. Tycker du om min blogg eller har du nån annan favorit-matblogg så är det hög tid att nominera till Folkets val i Matbloggspriset 2014.

Du kan rösta via länken fram till och med söndag den 12 okt vid midnatt.

Kryddsmör

Fajitasmör ca 2-3 port

100 g ekologiskt smör

1-2 tsk Spicemaster kryddmix Fajita

ca 2 krm flingsalt

1 krm balsamvinäger

Skiva smöret och lägg det i en bunke, låt det mjukna en stund i rumstemperatur. Strö över kryddan, salt och vinägern.

Vispa samman allt under några minuter med elvisp, så det blir fluffigt. Smaka av om smöret har lagom halt av sälta, syra och styrka.

Lägg upp i en skål, gör smörrullar eller fyll det i en spetspaprika. Hur du gör det enklast kan du läsa Här.

Bilden nedan kommer från min kokbok Grillmat LCHF, den kan du köpa här på Adlibris.

Delar med mig av ett fint meddelande jag fick på Facebook häromdagen, om hälsofördelarna med att äta LCHF.
Så här skriver Anders Furesang;

”Tack för allt du inspirerar mig. Jag fick min diabetesdiagnos för xact 1 år sedan, mitt ”långsocker” låg då på 76, efter 6 månader på 62, läser din artiklar och köpte din grillbok, efter en sommar med god mat och dryck var jag orolig, men efter min träff i fredags med min diabetessköterska så sa hon: 48!!
då sa jag, träffa mig till jul och jag har 42….ska fixa det här, lovar dig. Tack för din inspiration. Stor beundrare av dig Birgitta.”

Tack för dina fina ord och för att jag fick dela din historia, Anders, det kan säkert inge hopp till många andra diabetiker :)

Smör med kryddmixer från Spicemaster

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson