Fetaostbullar med Sesamfrön

En kopp kaffe till tidningen Land

Häromveckan hade jag besök från tidningen Land härhemma. Ett mycket trevligt besök av den duktiga Journalisten Inger Palm.

Börjar faktiskt vänja mig lite vid att bli intervjuad nu, det har varit en hel del av den varan sen min kokbok kom ut.

Idag är det dags igen, nu är det Länstidningen som kommer på besök inför en artikel i helgbilagan.

Har fått berätta mycket i vinter om hur jag lyckats ta mig från att vara riktigt dålig efter min ryggskada till dagens friskare jag.

En väg som varit rätt krokig via steloperation med nervskadat ben och Fibromyalgi som följdproblem.

Det kändes väldigt avslappnat och naturligt att sitta och prata om min hälsoresa över en kopp kaffe med reportern från Land.

Vi pratade om hur jag genom övergång till en helt glutenfri LCHF-kost och daglig träning fått tillbaks mycket av min forna muskelstyrka, kommit ifrån tröttheten och på kuppen blivit bra i magen.

Artikeln kommer in nån gång i april, är så glad om jag på det här viset kan hjälpa andra att bli bättre i sin värk och få en lugnare mage.

Inger var väldigt intresserad av LCHF, det underlättar förstås att prata med någon som inte har förutfattade meningar om fettets nyttighet i kosten.

Fika på LCHF-vis

Inför besöket så bakade jag en ny sorts glutenfritt lågkolhydratbröd med Fetaost, så vi skulle få nåt gott till kaffet.

Har ju bakat en hel del med Halloumi förut, så det blev spännande att se hur resultatet skulle bli med den syrliga fårosten.

Mycket bra, tyckte vi båda. Det blev ett fast bröd med lite smak av surdegsbröd, gott med makrill eller lufttorkad skinka till.

Det blir också gott att smaksätta brödet med timjan, riktigt läckert till en Gulaschsoppa.

Surdegsbröd är det enda jag kan längta efter ibland av allt det bröd jag bakade förr, så det här blev en god ersättare.

Nybakat eller rostat med smör som smälter ner, går det inte heller av för hackor.

Jag bjöd också på mitt Fröknäcke, för dagen smaksatt med Sukrin och Kardemumma.

Fetaostbullar 10-12 st

2 Ekologiska Äggvitor

100 gr Feta

1½ dl Sesamfrön

½ dl Psylliumfrön

1 msk Ekologisk Kokosfett utan smak

ev 2 tsk Timjan

Vispa upp äggvitorna lätt. Riv osten grovt och rör ner tillsammans med smält kokosfett.

Blanda ner fröna och rör om ordentligt. Smaka av om Du vill ha smeten mer salt, det beror lite på hur mycket sälta fetaosten ger.

Låt svälla en halvtimme i rumstemperatur. Forma till runda, små bullar och skär ett kryss på toppen med en vass kniv.

Lägg på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 175° i ca 15 minuter.

Bullarna blev rätt bleka i och med att det bara är äggvita i.

Vill Du ha mer färg på brödet så pensla med ett uppvispat ägg.


Fetaostbullar med Sesamfrön

En kopp kaffe till tidningen Land

Häromveckan hade jag besök från tidningen Land härhemma. Ett mycket trevligt besök av den duktiga Journalisten Inger Palm.

Börjar faktiskt vänja mig lite vid att bli intervjuad nu, det har varit en hel del av den varan sen min kokbok kom ut.

Idag är det dags igen, nu är det Länstidningen som kommer på besök inför en artikel i helgbilagan.

Har fått berätta mycket i vinter om hur jag lyckats ta mig från att vara riktigt dålig efter min ryggskada till dagens friskare jag.

En väg som varit rätt krokig via steloperation med nervskadat ben och Fibromyalgi som följdproblem.

Det kändes väldigt avslappnat och naturligt att sitta och prata om min hälsoresa över en kopp kaffe med reportern från Land.

Vi pratade om hur jag genom övergång till en helt glutenfri LCHF-kost och daglig träning fått tillbaks mycket av min forna muskelstyrka, kommit ifrån tröttheten och på kuppen blivit bra i magen.

Artikeln kommer in nån gång i april, är så glad om jag på det här viset kan hjälpa andra att bli bättre i sin värk och få en lugnare mage.

Inger var väldigt intresserad av LCHF, det underlättar förstås att prata med någon som inte har förutfattade meningar om fettets nyttighet i kosten.

Fika på LCHF-vis

Inför besöket så bakade jag en ny sorts glutenfritt lågkolhydratbröd med Fetaost, så vi skulle få nåt gott till kaffet.

Har ju bakat en hel del med Halloumi förut, så det blev spännande att se hur resultatet skulle bli med den syrliga fårosten.

Mycket bra, tyckte vi båda. Det blev ett fast bröd med lite smak av surdegsbröd, gott med makrill eller lufttorkad skinka till.

Det blir också gott att smaksätta brödet med timjan, riktigt läckert till en Gulaschsoppa.

Surdegsbröd är det enda jag kan längta efter ibland av allt det bröd jag bakade förr, så det här blev en god ersättare.

Nybakat eller rostat med smör som smälter ner, går det inte heller av för hackor.

Jag bjöd också på mitt Fröknäcke, för dagen smaksatt med Sukrin och Kardemumma.

Fetaostbullar 10-12 st

2 Ekologiska Äggvitor

100 gr Feta

1½ dl Sesamfrön

½ dl Psylliumfrön

1 msk Ekologisk Kokosfett utan smak

ev 2 tsk Timjan

Vispa upp äggvitorna lätt. Riv osten grovt och rör ner tillsammans med smält kokosfett.

Blanda ner fröna och rör om ordentligt. Smaka av om Du vill ha smeten mer salt, det beror lite på hur mycket sälta fetaosten ger.

Låt svälla en halvtimme i rumstemperatur. Forma till runda, små bullar och skär ett kryss på toppen med en vass kniv.

Lägg på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 175° i ca 15 minuter.

Bullarna blev rätt bleka i och med att det bara är äggvita i.

Vill Du ha mer färg på brödet så pensla med ett uppvispat ägg.


Mandelvåfflor till Våffeldagen och medverkan i Meny i P1

Våffeldagen

I helgen välkomnas nyligen inträffade Vårdagjämningen med våffelkalas på många håll.

Förr hette det Vårfrudagen, men det blev senare i folkmun kallat Våffeldagen.

Idag kommer mitt bidrag till firandet, så Du kan förbereda våfflorna.

Det är ett både gott och nyttigt recept på våra traditionella våfflor, hämtat ur min kokbok LCHF för seniorer. Helt glutenfritt förstås.

Här en bild på boken från senaste numret av Bokspegeln, medlemstidningen för Bonniers Bokklubb.

Våfflor passar närsomhelst på dagen. Kanske som frukost med Crème Fraiche och Bär.

Eller som lunch med Keso, Kaviar, Purjolök och kokt Ägg.

Istället för en smörgås, ett våffelhjärta med pålägg smakar alltid gott till en kopp kaffe.

Våfflan kan också bli en hel middag eller kvällsrätt med Rökt Lax och Avocado. Bild på den syns under dagens recept.

Våfflor med Smör, Ost och Geitost passar riktigt bra som utflyktsmat på skidturen eller skogspromenaden i helgen, beroende på var i landet Du bor.

Det hade vi ofta med på utflykterna till skog och fjäll när jag var liten, antingen det var bärplockning eller skidåkning.

Bilden på våfflan med hjortron här ovan är från kokboken, den är fotograferad av Mikael Eriksson.

Den och alla andra bilder till boken togs en solig vecka i somras, många på min blommande balkong.

Nu är det långt ifrån soligt, det har regnat i flera dagar här i Östersund.

Igår satt jag därför gärna inne, bänkad framför radion för att lyssna på Meny i P1. Där skulle jag göra min debut i Riksradion.

Men jag lyssnade förgäves, eftersom hela Sveriges Radios nätverk slogs ut just när programmet skulle starta.

Tur då att det gick att höra på nätet i efterhand, det kan Du göra Här. Inslaget med mig kommer ca 29.35 in i programmet.

Det kan också lyssnas på vanligt vis i en radio på repriserna, kl 00.05 eller 14.00 på lördag den 24 mars.

Hela programmet genomsyrades av tanken på mat med lite kolhydrater.

Jens Linder, matskribent i DN, lagade kolhydratsnåla läckerheter till sin kommande kokbok.

Fia Gulliksson som leder programmet, intervjuade mig när vi stötte på varann på bussen häromdagen.

Fia är en välkänd matprofil från Östersund, som jobbat mycket för att sprida kunskapen om naturlig mat genom Slow Food-rörelsen.

Hemma på gården nere vid Storsjön driver hon och familjen en liten restaurang i båthuset. Där används bara ekologiska, lokala råvaror.

Här hittar Du restaurangens hemsida, Båthuskrogen.

Mandelvåfflor 1 stor eller 2 små

1 Ekologiskt Ägg

½ dl Grädde

½ dl mald Mandel

1 tsk Fiberhusk

2 tsk smält Smör

½ tsk Bakpulver

½ krm Salt

Vispa ägg och grädde, tillsätt fiberhusk under vispning. Rör ner smält smör i äggsmeten, smaksätt med salt.

Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smält smör.

Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan smeten läggs i.

Smeten blir ganska fast, så bred ut den lite med en sked över järnet.

Grädda våfflan gyllenbrun. Servera med vispad grädde och hjortron.


Vinnarna av 5-års jubileets stora utlottning!

Det var sannerligen ett tufft jobb att dra vinnarna till denna utlottning. Vilken otrolig uppslutning ni gjort med hela 629 kommentarer! Som jag nämnt tidigare så hade jag velat ge er varsin vinst för jag tycker ju om er alla precis lika mycket, därför är det extra svårt att ”bara” välja ut 35st…!! :-P

Som ni ser nedan så har jag presenteras vinsterna först och under respektive vinst ”grattis till vinnaren”. Varje vinnare kommer också att meddelas per epost så fort inlägget är publicerat så ni vet om att det är just erat namn som vunnit!

Och till er som inte finns med på listan denna gång, det blir snart nya chanser till fina vinster så häng inte läpp för de! Jag har verkligen läst varenda en av kommentarerna två, tre gånger om och är otroligt imponerad, stolt och glad och en smula rörd över era fina ord och beröm. Jag tar åt mig och sänder över en massa kramar till er allihopa! Ha en fin helg. 

 

VINSTLISTAN : 

Kokboken ”Mera halv åtta hos mig” 
- Grattis Cecilia!

D´Elidas chilisås
- Grattis Maj Svensson!
- Grattis Lotta S!
- Grattis Anette Th!
- Grattis Christina Hofsten!
- Grattis Jessica G!
- Grattis Mia Sm!

3 designade disktrasor
- Grattis Beatrice!

Fontana matkorg
- Grattis Polly Svensson!
- Grattis Julias pyssligheter!
- Grattis Mårtenssons kök!

Fredrikssons mathantverk
1:a paketet till utlottning :
1 burk (250 g) Honungspäron & Ingefära Marmelad
1 burk (250 g) Het Äpple & Aprikos Chutney
1 burk (250 g) Kardemumma & Päron Marmelad
- Grattis Eva Rutström!

2: paketet till utlottning : 
1 burk (250 g) Honungspäron & Ingefära Marmelad
1 burk (250 g) Het Äpple & Aprikos Chutney
1 burk (120 g) Whisky & Pumpa Marmelad
- Grattis Frida L!
3:e paketet till utlottning : 
1 burk (120 g) Whisky & Pumpa Marmelad
1 burk (120 g) Morot & Hjortronlikör Marmelad
1 burk (120 g) Äppelgelé med Rosépeppar & Calvados
- Grattis Vanja!
Kung markatta Frukt & nötbars i fem smaker
- Grattis Margitha!
- Grattis Johanna W!
Mittbrodt´s IB Laursen vispskål + bullformar fr. Kalasform
- Grattis Liane W!
Muurikka stekhäll 48cm
- Grattis Erica Iseby!
Ninasmat silikonformar
1:a paketet till utlottning : 
1 st rak bakform + 12st muffinsformar i silikon
- Grattis Linnea!

2:a paketet till utlottning : 
1 st rund bakform + 12 st muffinsformar i silikon
- Grattis Johanna!
3:e paketet till utlottning :
1 st muffinsbricka för 6 muffins + pajform i silikon
- Grattis Weronica!
Sparkling design plåtvykort
- Grattis Jenny Holm!
- Grattis Frida!
- Grattis Hannah!
- Grattis Rikke Nilsson!
Toja import, kryddor och strössel
1:a paketet till utlottning : 

1 set med kryddor i plåtburk från Fiddes Payne
- Grattis Linda Söderström!
2:a paketet till utlottning : 
1 set med kryddor i plåtburk från Fiddes Payne
- Grattis Anders!
3:e paketet till utlottning :
1 set med Jamie Oliver kryddkvarnar
- Grattis Cissy!
4:e paketet till utlottning :
1 set med Jamie Oliver kryddkvarnar
- Grattis Erika, tomtens dotter!
5:e paketet till utlottning : 
2 pkt med Disney cupcakes-kit
- Grattis Linda Johansson!
6:e paketet till utlottning : 
3 förp strössel; Chocoholic Delight, Princess Delight & Disneys Princess
- Grattis Anna, mittimaten!
Svenska bönchips AB, öländska bönchips i fyra smaker
- Grattis Linda, yramammans!
- Grattis Lena, frallorna!
- Grattis Anna fborg!
- Grattis Hanna W!
Stort tack till samtliga sponsorer och till er läsare här på Kryddburken!

 

5-års jubileum med stor utlottning & massor av fina vinster!
Det är med stor tacksamhet jag kan presentera detta utbud
av vinster sponsrat av otroligt, härliga samarbetspartner som generöst
vill delta i Kryddburkens 5-års jubileum! Tusen tack!
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!
Vinnarna presenteras på fredag 16 mars.
Och till er läsare där ute, för denna utlottning är just till ER som följer kryddburken. Med din kommentar är du med i utlottningen som sker slumpmässigt. Berätta gärna hur du hittade hit och varför du läser just Kryddburken och om du är intresserad av någon speciell vinst! Tävlingen pågår tom. söndag. Vinnarna presenteras på fredag nästa vecka, så håll utkik då. (Glöm ej uppge en giltig epost)
Ja, lycka till då alla mina fantastiska läsare! Ni är guld värda… :-P

Nettan & Johan på Borgholms bokhandel sponsrar med kokboken ”Mera halv åtta hos mig” till en vinnare. Du hittar deras facebooksida här >>

Chilisåsen D´Elidas känner ni igen vid det här laget, den har funnits i mitt kök i många år. Per-Anders bakom företaget sponsrar med 6 stycken chiliflaskor som lottas ut till 6 vinnare. D´Elidas hemsida kan du läsa mer om denna underbara sås, facebooksida hittar du här >>

Piffiga dikstrasor i köket gör det hela lite roligare. Katja sponsrar med 3 st designade disktrasor till 1 vinnare. Läs mer på hemsidan här >>

Vem älskar inte grekisk? Här sponsrar Fontana med 3 st matkorgar fyllda med produkter ur Fontanas sortiment till ett värde av 350kr. Bor du i stockholms närområde får du matkorgen hemlevererad, utanför Stockholm skickas varucheckar till samma värde. Utlottning till 3 st vinnare. Fontanas hemsida hittar du här >>, samt facebooksida >>

Fredrikssons smakhantverk från Öland drivs av Mona & Christer. Dom arbetar i liten skala hantverksämmsigt med enbart äkta varor. Här hittar du marmelad, spännande chutneys, geléer och andra delikatesser. Att på en okonstlat sätt förädla de öländska råvarona har dom verkligen lyckats med! Mona & Christer sponsrar med tre fina paket till varsin vinnare. Deras hemsida hittar du här >>
1:a paketet till utlottning : 
1 burk (250 g) Honungspäron & Ingefära Marmelad
1 burk (250 g) Het Äpple & Aprikos Chutney
1 burk (250 g) Kardemumma & Päron Marmelad
2: paketet till utlottning : 
1 burk (250 g) Honungspäron & Ingefära Marmelad
1 burk (250 g) Het Äpple & Aprikos Chutney
1 burk (120 g) Whisky & Pumpa Marmelad
3:e paketet till utlottning : 
1 burk (120 g) Whisky & Pumpa Marmelad
1 burk (120 g) Morot & Hjortronlikör Marmelad
1 burk (120 g) Äppelgelé med Rosépeppar & Calvados


Kung markatta sponsrar med goda frukt & nötbars i fem smaker! 2 vinnare får varsin kit med de fem smakerna. Kung markattas hemsida hittar ni här >>, samt facebooksida >>
Ulrika på Mittbrodt´s i Borgholm, driver den mysigaste butik med inredning, pynt, porslin bland möbeltillverkning och ett otroligt utbud på allt man kan önska sig till bland annat köket. Ulrika sponsrar med bullformar från Kalasform tillsammans med en IB Laursen vispskål (L16cm, B11,5cm, H8cm). En vinnare får bullformar + vispskål. Mittbrodts hemsida hittar du här >>. Facebooksida är på gång, kommer inom kort.
Den kära muurikka finns såklart också för utlottning. En styck vinnare får denna muurikka stekhäll, 48cm. Muurikkas hemsida hittar du här >>, samt facebooksida >>


David & Nina sponsrar med finfina silkonformar som är otroligt praktiska att baka med. Ninasmat hemsida hittar du här >>, samt facebooksida >>. Såhär ser deras vinstpaket ut :
1:a paketet till utlottning : 
1 st rak bakform + 12st muffinsformar i silikon
2:a paketet till utlottning : 
1 st rund bakform + 12 st muffinsformar i silikon
3:e paketet till utlottning :
1 st muffinsbricka för 6 muffins + pajform i silikon
Therese som driver nätbutiken Sparkling design sponsrar med dom läckra plåtvykorten med bland annat motiv med köksnostalgi. Hemsidan hittar du här >>, samt facebooksida >>. Fyra stycken vinner 2st plåtvykort var med blandade motiv.

Tommy på Toja import sponsrar med fina paket av kryddor, strössel och cupcakes-kit! Hemsidan hittar du här >>. Shär ser vinspaketen ut :
1:a paketet till utlottning : 
1 set med kryddor i plåtburk från Fiddes Payne
2:a paketet till utlottning : 
1 set med kryddor i plåtburk från Fiddes Payne
3:e paketet till utlottning :
1 set med Jamie Oliver kryddkvarnar
4:e paketet till utlottning :
1 set med Jamie Oliver kryddkvarnar
5:e paketet till utlottning : 
2 pkt med Disney cupcakes-kit
6:e paketet till utlottning : 
3 förp strössel; Chocoholic Delight, Princess Delight & Disneys Princess

I vår grannby Källingemöre huserar företag Svenska Bönchips AB som drivs av Maryanne och Ulf som tillverkar de öländska bönchipsen. Här sponsrar dom med 4 paket med 4 påsar i varje. De fyra smakerna är; örter, naturell, chili/dill och vårens nyhet med nypon. 4 st vinnare får 4 påsar var. Wahlquist mat´s hemsida hittar du här >>.
I 5år har jag matbloggat!


Det är idag 5 år sedan jag publicerade mitt första inlägg på något som jag just då nyss hade döpt till Kryddburken…

I 5år har jag matbloggat!

Det har varit en fantastisk resa i matens värld, men framför allt i ”människo-världen” som mött mig. Stöttat mig, kritiserat mig, gett mig lovord och beröm, sågat och analyserat, debatterat med mig och många gånger även hållit med mig i mina åsikter. Det är många år av skriverier, foton som blixtrat i mitt kök och recept som avverkats. En smula sentimental blir jag _alltid_ då nånting stort är på gång. Ja, å där kom första tåren…

När kryddburken föddes fanns egentligen bara en massa bilder på mat jag fotat efter att ha lagat. Recept fanns inga. Bara i huvudet. Jag har aldrig lagat efter recept, bara från ren inspiration. Självklart har jag kollat stektider och temperaturer på kött i nån bonniers kokbok och slagit upp styckscheman för gris och nöt o dyl, men bortsett från såna fakta har jag alltid lagat mat efter eget huvud. Inspiration är en annan sak än att följa en text till punkt o pricka.

Inspiration har jag såklart letat överallt! Matbloggar, mattidningar, TV-program, vänners middagar, släktens påbrå och familjens önskemål, men inte minst av min egen erfarenhet från uppväxt, arv och skolans hemkunskap, inte att förglömma! ;-)

Så kom då dagen då jag bestämde mig för att starta en matblogg.
Jag älskade ju att laga mat och att fotografera. Höll igång intensivt ett tag med frilansande som bröllopsfotograf och var ansluten till ett par bildbyråer men tiden blev knapp i och med husbygge, vi skulle gifta oss och barnen började skolan och en massa annat trevligt tog upp min tid om helger, då folk vanligtvis gifter sig så sakta men säkert avtog den lilla karriären jag då hade! Istället började jag laga mat mer avancerat och alltid med kameran i vänster hand o vispen i höger! ;-) Ja… På den vägen är det!

När Joline var liten lagade jag mycket barnmat själv, jag rullade och kokade frikadeller och köttfärssåser och frös in i små burkar. Skar spagetti med kniv och gaffel i minimala bitar och blandade med bechamel och på med lock, in i frysen! Jag passerade majs och gröna ärtor i trådsilen, kokade torsk och gjorde puréer och mos. Jag kokade fruktkrämer och fyllde muffinsformar, och sen in i frysen i lagom stora portioner. Perfekt att packa ner i skötväskan när man skulle iväg och det vankades mellanmål på öppna förskolan eller dyl.

Jo, mat har alltid varit ett intresse jag lagt lite extra energi på.
Dels för att det är roligt att göra allt själv, från grunden, med fina råvaror och dels för att man vet vad man äter. Sen är det ju självklart ett plus om de som äter maten tycker det är gott också! :-P

Varje år har jag firat med en tårta, och till 3-års jubileumet hade jag en stor utlottning varje dag hela veckan med fina vinster till er läsare om ni minns! Nu är det dags igen. Jag måste erkänna att jag faktiskt höll på att missa denna 5-års dag med kryddburken, men tack vare den nya tidslinjen på facebook blev jag påmind när jag höll på greja med kryddburken där.

Herregud!! Det är ju 5år nu??!!  (sa jag tyst för mig själv i måndags eftermiddag)
DÅ först gick det upp ett liljeholmen att idag, tre dar senare är det ju 5-års jubileum!! Jösses amalia och självklart fick jag eld i baken och tusen järn i elden som smidits fram tills idag. Ett 5-års jubileum kan man ju inte bara låta passera sådär, eller hur? ;-)

Jag hoppas ni kommer bli glada! Jag ska hålla er på halster några timmar till men i eftermiddag får ni en överraskning från mig och de samarbetspartner som står mig närmast och många av dom har också varit med sen första åren jag bloggade. Jag är väldigt tacksamt för allt härligt och generöst bemötande jag fått genom åren av alla sponsringar till tävlingar och utlottningar och många av dom har jag lärt känna väl vid det här laget så jag är faktiskt väldigt stolt att i eftermiddag kunna presentera det jag ska.


Jag har ibland fått frågan hur jag kom på namnet kryddburken… Det ska jag berätta nu! 

Jag funderade länge på ett namn som var lätt att komma ihåg, nånting som ingen skulle glömma när man nämnde det i förbifarten och som dessutom skulle vara lätt att söka upp. Jag fundera också på vilken anknytningen namnet skulle ha med mig? Inget, kom jag fram till. Namnet får frambringa sin anknytning till mig med tiden tänkte jag… Å så tänkte jag tillbaka i tiden när jag var liten och vad jag hade för minnen av saker och namn och ett av mina minnen föll på pappas varma mackor med Lawry´s krydda på. Lawry´s kryddsalt är en fin, nostalgikrydda för mig som fortfarande säljs i butik. Utseende på burken påminner mig idag om när jag var liten. Och känner ni mig så vet ni ju att jag kan ju inte motstå minnen och att förälska mig i gamla traditioner så en Kryddburk fick de bli. Nu vet ni de!


Den första loggan jag hade på Kryddburken såg ut såhär. Ja, de va tider de…
På den tiden använde jag både Aromat och Vegeta och fotade inte alls som jag gör idag, förlåt mig för de! ;-)


Det första receptet som publicerades på Kryddburken var Thekakor. Recept här >>

Nu ska jag däremot avsluta lite vackert och runda av med ännu en liten tår på kinden och tacka för alla fina år ni förgyllt mig med. Med era kommentarer, mail, frågor och tips. Ni är universums allra bästa kryddburken-läsare och passa på nu i eftermiddag för detta är till ER som följer Kryddburken, just bara till er…  

Kärlek i massor till mannen i mitt liv som alltid står ut med mig, mina prövningar, experiment och galenskaper! Till min fina familj, ni är mitt allt här i livet! Utan er vore vardagen alldeles dötrist å långtråkigt och… Och alldeles underbar!!   Utan er, inget jag…!

Okej, orkade du läsa ända hit? Handen på hjärtat, orkade du??!
- I så fall är du verkligen en grym ”Kryddburken-läsare” Puss, Puss!  ;-)

 

Om Turkisk Medelhavskost i min matkrönika 100% Naturligt God Mat

Turkisk matkrönika i Jämtland

Nu är vi inne på sista veckan här i Alanya. Vädret har inte visat sig från sin bästa sida i vinter, det har varit riktigt kallt och rått senaste dagarna.

Häromdagen kom till och med lite snö, väldigt ovanligt här, har bara varit med om det en gång förut.

Vi har haft turen att få hyra en mycket bra lägenhet, så det har gått fint att vara inne mer än vanligt.

Internetuppkopplingen via Avea har tyvärr krånglat en hel del senaste tiden, så det här med att sitta vid datorn har det inte blivit så mycket av.

Även WordPress har betett sig konstigt, så bloggandet har inte varit lika roligt som vanligt.

Men inget ont som inte har nåt gott med sig, har ju fått mer tid för annat istället.

Favoritsysselsättningen har den senaste tiden varit bokläsning, något som jag inte tagit mig så mycket tid med sen jag började blogga för snart 3 år sen.

Böcker har ända sen jag var liten betytt väldigt mycket, så det känns fint att jag kunnat börja ägna mig mer åt dem igen.

En som kan glädja sig åt att få läsa min första kokbok LCHF för seniorer snart, är Gisela Askne, som vunnit ett signerat exemplar på en utlottning hos Kostrådgivarna. Grattis!

I dagarna har också min matkrönika hemma i Östersund, 100% Naturligt God Mat, kommit ut.

I det senaste numret handlar krönikan om den traditionella Medelhavskosten här i Turkiet, mat som ser rätt annorlunda ut jämfört med vad de flesta fått lära sig av Livsmedelsverket.

Flera recept på Turkisk mat på mitt sätt finns med i artikeln, bland annat min favorit Saç Kavurma.


Bakboken hos Hannu på Kinnekulle!

Kul att man hittar sin bakbok lite varstans!

Idag bloggar Hannu på Kinnekulle om min lilla bakbok!

Hannu Sarenström är ju själv författare av fina kokböcker här en sommarkokbok!

För att inte tala om alla de fina tv programmen med trädgårdar!  Minns ett avsnitt för många år sedan där han var på Öland (tror jag) och dök in i en gammal trädgård full av självsådda/förökade tulpaner… *drömskt*
En trädgård blir ren poesi när Hannu får berätta om den…
Här berättar aftonbladet om hans trädgård.

 

 

Bloggar etiketter: ,

Bakboken hos Hannu på Kinnekulle!

Kul att man hittar sin bakbok lite varstans!

Idag bloggar Hannu på Kinnekulle om min lilla bakbok!

Hannu Sarenström är ju själv författare av fina kokböcker här en sommarkokbok!

För att inte tala om alla de fina tv programmen med trädgårdar!  Minns ett avsnitt för många år sedan där han var på Öland (tror jag) och dök in i en gammal trädgård full av självsådda/förökade tulpaner… *drömskt*
En trädgård blir ren poesi när Hannu får berätta om den…
Här berättar aftonbladet om hans trädgård.

 

 

Bloggar etiketter: ,

Fisksoppa med Kokosgrädde, LCHF för familjen och lite semester

Min variant av Varma Koppen

Pulversoppornas tid är för evigt förbi i mitt kök. Det var i och för sig ganska många år sen sist.

Men jag måste bara skriva om dem, så att fler förstår vilket elände det är, att nöja sig med en påssoppa till lunch.

En Varma Koppen kan aldrig komma i närheten av en hemlagad soppa på färska råvaror.

Har förstått av mina Seniorvänner härnere i Turkiet att det är rätt populärt att köpa en påse pulver och vispa ihop.

Det är ju så gott och enkelt, tycker många. Kanske framför allt billigt. En påse med 1 liter soppa kostar 3-4 kronor.

Vad får man då för dessa pengar, här i Turkiet? Jo, den största beståndsdelen i nästan alla soppor är vetemjöl.

Sen kommer vegetabilisk olja och jag kan lova att det inte är den dyra, nyttiga kallpressade olivoljan vi pratar om. Det är oftast härdad solrosolja.

Soya protein och Monosodium Glutamat, E 621, är andra stora ingredienser i de Turkiska pulversopporna.

Varför använda naturliga smakämnen, när man kan sätta piff på en mjölsoppa med glutamat?

Här kan Du läsa lite mer om de skadliga effekterna av Glutamat.

Lite köttarom, grönsaksarom och ibland även lite äkta, torkade grönsaker och kryddor ingår också.

Det här är så långt ifrån god och naturlig mat man kan komma. Såg även hos en god Vän en påssoppa som var från Sverige, där var också största beståndsdelen vetemjöl.

Tyvärr består även buljongtärningarna här nere av nästan samma elände. Salt, glutamat, härdat, vegetabiliskt fett, socker och köttarom.

Jag hoppas att jag med det här inlägget kan inspirera fler till att laga soppor på riktiga råvaror, med bra näring och äkta smaker.

Det är inte alls svårt, men tar ju lite längre tid än att vispa ner lite soppulver i vatten.

Här hittar Du mina tidigare sopprecept, det borde finnas något för alla smaker.

Efter dagens inlägg kommer jag att ta lite semester, nu när vi bara har två veckor kvar härnere.

Under tiden kan Du titta igenom min receptbank på över 850 olika recept eller gå in och läsa om allt spännande som händer inne på Kostrådgivarna.

Där hittar Du förutom mängder av intressanta inlägg från landets främsta Kostrådgivare även recept från undertecknad och Klara Desser, varvat med övriga deltagares favoritrecept.

KRG som hade premiär på Julafton växer och har blivit en självklar mötesplats för alla oss som är intresserade av hälsa och god mat på äkta råvaror.

Hoppas Du vill hjälpa till att sprida denna sida med kostråd och allt detta goda, den är dessutom helt fri från medlemsavgifter för användarna.

Här i Turkiet ska jag under tiden njuta lite av våren där solen börjar värma, vårfåglarna kvittrar och blommorna blommar överallt.

När jag kommer hem till vårvintern i mars, blir det tillräckligt med innesittande, så då har jag mer tid för datorn.

Då kommer jag också att sätta igång med en del nya, spännande projekt och även fara ner till Uppsala igen för fortsatt utvecklingsarbete med Restaurang priMaten.

En spännande vår blir det, ska också bli väldigt kul att se hur mina recept framställs av Bonniers i Anna Hallén’s nya kokbok LCHF för familjen, som kommer nu i veckan.

Under Zumbaresan till Gran Canaria förra våren, satt vi och spånade ihop vilka rätter som kan passa barns smaklökar och hur de kan göras om på LCHF-vis.

Resultatet blev en hel del gott, som Tacopaj, Hamburgare med hemgjord Ketchup, hemlagad Falukorv, Müsli, Äppelmarmelad och annat godis med lite kolhydrater men mycket smak.

En bok med massor av kunskap från Anna om varför det är helt naturligt att ge även barn naturlig mat.

Som om nu någon skulle kunna tycka att det är konstigt, när man ser vad industrin kan stoppa i färdigmat som t. ex en påse soppa.

Fisksoppa med Kokos och Curry för 2

200 gr skinn och benfri Lax

2 dl Blomkålsbuketter

2 dl Zucchini i bitar

½ röd Paprika i strimlor

2 msk Smör

1 msk riven Ingefära

1 msk Curry

1 tsk Chiliflingor

2 dl Kokosgrädde

1 dl Vatten

1 msk pressad Citron

Havssalt

Fräs grönsakerna tillsammans med curry och chili i smör. Häll på kokosgrädde och koka upp. Låt puttra några minuter.

Koka under tiden upp vattnet med citronsaft och salt, ta från värmen och lägg i fiskbitarna.

Låt fisken ligga och dra i det heta vattnet ett par minuter, så blir den färdigkokt. Späd soppan med vattnet och smaka av om det behövs mer krydda.

Lägg laxbitar i botten på en mugg eller skål. Skeda över soppan och lägg några fiskbitar till på toppen.