Halva Lindha och jag trappar upp träningen

Försommar i Jämtland

Senaste veckan har jag njutit av den allra vackraste årstiden hemma i Östersund.

Det har blivit en hel del avkoppling i solstolen på balkongen men jag har också hållit igång med mina träningsrutiner.

Jag går inte på gym utan föredrar många och långa skogspromenader, det är väldigt välgörande för muskler, leder, cirkulation och lymfsystem.

Dessutom tränar jag hemma en timme varje morgon med mitt eget program med mjuka rörelser, varvat med balans- och gummibandsträning och egen lymfmassage.

Det här har fått mig att få bättre balans och styrka i vinter, på kuppen har jag blivit slankare än på säkert 30 år.

Det här en härlig morgonrutin jag inte skulle vilja vara utan, det är riktigt bra träning på min nivå för att stärka ryggen och mitt nervskadade ben.

Igår blev det en intensiv och mycket trevlig dag i det fina försommarvädret.

Började tidigt, halv nio blev det en härlig morgonpromenad i vacker skog hemma hos goda vännen Lindha (Halva Lindha) med trappträning varvat med mycket prat och skratt.

Det är riktigt uppfriskande med en sån start på dagen, både jag och Lindha njuter av naturlig träning.

Att varva långpromenaderna med lite pulsökande träning som att gå i trappor eller backar, det gör underverk för både kropp och själ.

Vi har båda nu på vårvintern börjat trappa upp träningen mer, det märks ganska snart hur konditionen förbättras och hur stark man blir av den den här formen av motion i kombination med rejält med bra LCHF-mat till.

Lindha har haft det kämpigt senaste året med viktuppgång, då hon halkade av banan med LCHF och inte orkade träna, men nu är hon på rätt väg igen.

Det känns roligt att vi kan hjälpa och stötta varann nu på hennes andra viktnedgångsresa.

Efter några timmar ute i det ljuvliga vädret åkte jag hem och bytte om för en utflykt till Myssjö, Oviken med vännerna Siri och Göran.

Där njöt vi av en fantastisk buffé på lokalodlad mat, kärleksfullt tillagad av kocken Magdalena, som driver en vackert belägen sommarrestaurang i den lilla byn, Magdalenas Catering.

Smör smaksatt med björklöv, coleslaw med lingon och svarta vinbär och maskrospesto var några av de läckra tillbehören till inkokt lax och små pannbiffar, bättre återhämtningsmat efter ett träningspass kan jag inte tänka mig.

En dag med sol, vårgrönska, fågelkvitter, god mat och trevligt sällskap, vad mer kan man begära?

Missa inte ett besök hos Magdalena om du är i Jämtland i sommar.

Utsikten från Magdalenas restaurang i Myssjö

Nu bär det av på en vecka till min lilla stuga i de stora skogarna i norra Dalarna.

Jag inleder med några dagar lite längre söderut, så bor du i närheten av Falun hoppas jag vi ses på Gott&Reco vid Stora Torget på fredag 24 eller lördag 25 maj.

Läs mer om eventet i länken här till deras Facebooksida, där står tiderna då jag finns på plats och signerar Birgitta Höglunds bästa grilltips och Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Länkarna ovan går till böckernas sida på respektive förlag, Lumio och Bladh by Bladh, men de finns också här på Adlibris.

Under dagarna i Falun bjuder jag på Spröda frökex från Huså Bröd och Öländska Bönchips. med rödbetshummus.

Bilden nedan är tagen för precis 1 år sen, då jag hade en väldigt trevlig dag på Gott & Reco, signerade kokböcker och pratade mat med många intresserade Falubor.

Vill du ta chansen att vinna min grillkokbok, så fick Lindha ett signerat exemplar som hon lottar ut här på sin blogg, tävlingen pågår till söndag 26/5.

Härlig svalka efter ett av veckans träningspass, en kall havtornskombucha från Kall Naturkompani

Pytt i Panna i mitt Medelhavskök och Träningstankar

Medelhavspytt

Så var jag då hemma igen efter en alldeles underbart skön semester i Alanya, tillsammans med Särbo L.

I vår fina, privathyrda våning, har vi blivit Sambo lite mer på riktigt, än vi varit tidigare under våra 9 år på olika hotell.

Vi trivs fantastiskt bra med att hyra eget boende, skönt att veta att vi kan återkomma till samma lägenhet varje gång och kan lämna våra personliga saker.

Den är av betydligt högre standard än hotellägenheterna, vi har gasspis, ugn, tvättmaskin och jacuzzi.

Vi har också en stor balkong med utsikt över hustaken mot Medelhavet och Borgen med sol från uppgång till nedgång.

Här har vi intagit alla måltider under en månad, restaurangbesöken har blivit väldigt få, när man har tillgång till så fina råvaror och kök.

Efter en hel del jobb kring min mat i vinter, var det skönt att få ladda batterierna riktigt ordentligt, inför kommande, spännande uppdrag.

Att då min internetuppkoppling valde att fungera väldigt sporadiskt, vilket omöjliggjorde all bloggning, tog jag som en liten fingervisning att jag skulle ta det lugnt med skrivandet ett tag.

Även om jag tycker det är väldigt skoj att dela med mig av mina recept, tankar och bilder, så tar det ju en hel del tid och energi.

Har förr varit med om att jobba mig in i den berömda väggen, en resa som jag aktar mig väldigt noga för att upprepa.

I framgångens spår är det väldigt lätt att bara ryckas med i ren eufori, över att mina recept, blogg och kokbok blivit så populära.

Den senaste månaden har varit en ren hälsoresa för oss båda, med gott om näringsrik (protein-fett-mineral- och vitaminrik) mat på fina råvaror.

Det har också blivit mycket vardagsmotion av det lättare slaget, som gymnastikprogram och långpromenader.

Vi bor 7 trappor upp, en enkel träningsform som gjort benen riktigt starka är att ta trapporna istället för hissen. Mest på nervägen, men ibland även upp.

I dagens stressade samhälle är ofta maximal prestation genom intensiv träning och att äta så lite som möjligt, även av LCHF-kost, för att snabbt nå sitt smala ideal, det som tagit överhanden lite väl mycket i media.

Är Du intresserad av att fördjupa Dig lite mer kring begreppet bra mat och hälsa, så följer här några alternativ.

På föreläsningsfronten i vår kan man lyssna på bland andra Bitten Jonsson och Jonas Colting ute på turné.

Jag kommer att gå och lyssna på Jonas när han är i Östersund den 22 maj, blir väldigt intressant att höra honom berätta om träning och tävling på lågkolhydratkost.

En hel kursdag om vår ursprungliga mat hålls den 13 maj av Karl Hultén på Crossfit Uppsala.

Mat för optimal hälsa och prestation kallas kursen, där han tar upp många ämnen som berör oss som äter lågkolhydratkost.

Väljer Du hellre tidningsformen än föreläsningar, så testa nystartade Mat och Hälsa, en tidning som mest handlar om lågkolhydratmat.

Köpte den på Arlanda igår, den lovar gott för framtiden, fräsch och modern, med fina recept och artiklar.

Fräsch var också den goda räksallad med massor av räkor, ägg och sparris jag åt på nyöppnade Fika, beläget i inrikeshallen.

Min medhavda reskost som bestod av rostbiffrullar med pepparrotssmör och ost plus en köttfärssås var slut och jag hade många timmar att slå ihjäl innan flyget till Östersund.

Hoppas den stora kedja som ligger bakom restaurangen, Food Travel Experts, börjar servera mer mat med lite kolhydrater även på sina övriga matställen på flygplatser runtom i världen, då blir det lättare att resa.

Räksalladen var ett mycket bra exempel på att även snabbmat kan fungera för oss som väljer att äta lågkolhydratmat.

Fick också en extraburk av den goda dressingen, så blev fetthalten också på en för mig bra nivå. Väldigt kul att se att det finns fler alternativ även för oss LCHF-are på Arlanda nu.

Just på resor tycker jag alltid det är viktigt att ha med bra mat om det inte finns möjlighet att kunna köpa annat än mackor, bullar och pasta.

Klarar en lång resdag med betydligt mindre trötthet och värk, än när jag åt den kolhydratrika flygplansmaten och mackorna på terminalerna.

Det har blivit en hel del resande i år, så jag missar tyvärr en del av det som händer på hemmaplan.

Den 23 april är det föreläsning med Bitten Jonsson om Sockret och Hjärnan i Östersund.

Den kan jag tyvärr inte gå och lyssna på för då är jag utomlands igen.

Denna gång på Zumbaresa till Gran Canaria med Anna Hallén.

Det var meningen att vi skulle dit i juni med, men tyvärr har LCHF-Camp blivit inställd, på grund av för få anmälningar. Men nya resor på det temat är under planering framöver.

Precis som i fjol blir det ingen Zumba för egen del, men Pilates, vattengymnastik, bergsvandring och föreläsningar ger mig minst lika mycket.

För många fungerar Zumba och annan intensiv träning alldeles utmärkt.

Men för mig och säkert en hel del andra med Fibromyalgi eller slitna leder och mångårig övervikt, mår våra kroppar bättre av lite lugnare gymnastik och turer ute i skogen.

Det ger också mer inre lugn, än att var och varannan dag stressa iväg till ett gym.

För att få till snabb effekt, drar många också ner på energitillförseln. På det viset går ju de flesta ner snabbare i vikt, men vad händer på sikt med kroppen som inte får den näring den behöver?

Jag tror att det kan ge en hel del skador, kanske inte i samband med träningsperioden, men på sikt.

Jag stressade och tränade hårt i många år, innan först min hjärna sade till att det blivit för mycket, för att det sedan var ryggen som gick sönder.

Jag har ju nu hunnit bli över 50 och inser mina begränsningar, så därför ser jag till att både äta, sova, mjukträna och njuta av livet.

Till mina njutningar hör inte bara maten, utan även naturupplevelser.

Efter dagens recept följer en del bilder från mina promenader i och kring de gamla stadsdelarna i Alanya.

Kycklingpytt med Halloumi för 2

200 gr färskt Ekologiskt Kycklingbröst

50 gr Halloumi

2 dl tärnad Aubergine

1 dl tärnat, Varmrökt Sidfläsk

Havssalt och nymald Vitpeppar

Smör till stekning

2 Ekologiska Ägg

½ dl Ajvar

½ dl Majonnäs

Skär kycklingen i små tärningar. Bryn i smör och blanda ner auberginetärningar, låt det hela steka några minuter, så det får färg.

Stek halloumi och fläsk i smör i en annan stekpanna, blanda samman allt när det fått fin färg.

Stek ägg till pytten och servera med majonnäs och ajvar eller en klick av min hemgjorda Ketchup. Garnera med Machésallad och Citrontimjan.