Glutenfria hallongrottor

Hallongrotta från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Hallontider

Nu börjar hallonen mogna i de södra delarna av landet, så idag får du ett av mina kokboksrecept att njuta av på sommarens kaffekalas.

Receptet kommer från Gammaldags husmanskost på nytt sätt, som är en samlad nyutgåva av mina tidigare slutsålda kokböcker LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Skogshallon är ett av mina absoluta favoritbär tillsammans med lingon och hjortron.

Alla tre bären fungerar bra att ha som fyllning i de här kakorna.

Hallongrottor 12 st

50 g kallt smör

2 dl mandelmjöl

1 ägg

1 msk honung eller annan sötning

1 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

1 ½ dl mosade hallon

Skär smöret i små bitar och blanda samman med mandelmjölet, enklast går det med hjälp av en elvisp.

Rör i ägg och honung, blanda fiberhusk med bakpulver och rör ner i smeten.

Låt degen svälla fem minuter i kylen och rulla sen till små bollar som läggs i småbrödsformar.

Gör en grop i varje kaka och fyll med en tesked hallon.

Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.

Kakorna går bra att frysa, ge dem då en liten stund i medelvarm ugn när de tinat, så smakar de som nybakta.

För att kakorna skulle bli riktigt fina, lade jag på lite extra av de mosade hallonen innan serveringen.

Snabbfixad laxsallad med sting

Laxsallad

Smakrik sallad

Här får du ett snabbt och gott salladstips om du har rester av midsommarlaxen, perfekt mat att ta till en varm dag för att avnjutas på en picknick.

Den har blivit en favorit hemma hos mig, smakerna är kanske lite annorlunda ihop men väldigt goda.

Mandelsmör köper jag i hälsokostbutik, vill du göra eget så hittar du ett riktigt bra recept på mandelsmör på Paleoskafferiet.

Laxsallad 2 port

6 skivor gravad eller rökt lax

½ dl mandelsmör

½ dl gari, inlagd ingefära för sushi

100 g sköljd rucola

2 msk pumpafrön

1 msk avokadoolja eller olivolja med citron

Några kvistar citronmeliss och bladpersilja

Lite flingsalt att strö över

Lägg rucolan i en skål. Fördela laxskivorna och ingefäran över salladen.

Klicka på mandelsmöret och strö över pumpafröna.

Garnera med citronmeliss och bladpersilja.

Ringla citronolja över salladen och strö över flingsaltet.

Ät, njut och må gott!

P.S Fler lättlagade tips på somrig mat finns i mina kokböcker ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Laxsallad med mandelsmör och ingfära

Smörgåstårta-bakelse på nationaldagen
  Sveriges nationaldag passerade i helgen och vad är typiskt svensk mat? För mig, hederlig, rejäl husmanskost med lite finess när något ska firas förstås.  Köttbullar, potatismos och lingonsylt med ”hårdbröd” (knäckebröd), smör, ett glas iskall mjölk? Och till det en nygräddad rabarberpaj med vaniljsås eller en kopp kaffe med kanelbulle till fika? Eller som […]
Smörgåstårta-bakelse på nationaldagen
  Sveriges nationaldag passerade i helgen och vad är typiskt svensk mat? För mig, hederlig, rejäl husmanskost med lite finess när något ska firas förstås.  Köttbullar, potatismos och lingonsylt med ”hårdbröd” (knäckebröd), smör, ett glas iskall mjölk? Och till det en nygräddad rabarberpaj med vaniljsås eller en kopp kaffe med kanelbulle till fika? Eller som […]
Gräddtårta till Mors Dag

Tårtkalas

Idag är det nog många runtom i landet som har tänkt baka en tårta tills i morgon, så här får du mitt recept på en riktigt god sockerkaka till tårtbotten.

Min mamma var väldigt duktig på att baka, både kaffebröd och matbröd, så jag lärde mig mycket om goda smakkombinationer redan när jag var liten.

Här har jag gjort om hennes sockerkaksrecept till en glutenfri variant med färre kolhydrater, men smaken är nästan den samma.

Sötning väljer du själv vilken sort som passar, jag har använt björksocker eller honung till den här med bra resultat.

Jag brukar använda psylliumhusk till det här receptet, det ger en fastare kaka än med fiberhusk.

Ta hand om varandra lite extra mycket nu i Pingsthelgen, även om vi inte kan träffas som vanligt så finns ju andra sätt att hålla kontakten.

Gräddbakelse LCHF från EcoCaféet

Glutenfri sockerkaka

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör

1 dl grädde

1 dl björksocker, honung eller valfri sötning

4 msk psylliumhusk

1½ msk bakpulver

½ tsk vaniljpulver

2 krm salt

Smält smöret i en kastrull, smörj en avlång eller rund bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Blanda ner grädden i det smälta smöret.

Rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.

Vispa äggen och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas så håller den ihop bättre.

Jag brukar fylla mina tårtor med bär av olika slag och mousse eller fromage, det gör dem väldigt saftiga och goda.

Vispa grädde och bred över tårtan, spritsa ett fint mönster eller strö över riven choklad och garnera med färska bär och citronmeliss.

Du kan också dela kakan i mindre bitar när den är fylld, garnera och servera som bakelser.

Fler av mina tips på glutenfri matlagning och bakning hittar du i mina kokböcker, du kan läsa mer om dem i länkarna.

Jag blir väldigt glad om du köper en eller flera, de passar riktigt fint som present istället för en blomma.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som E-bok

Nässelomelett med fetaost

Nässelomelett

Naturens skafferi

I vårt avlånga land har nässlorna kommit olika långt, de är som mest näringsrika nu på våren och försommaren.

Det går att ta vara på de nya toppskotten hela sommaren, men ta på handskar, de bränns ännu mer sen när de vuxit sig större.

Nässelomelette med fetaost 1 port

2 ägg

2 msk grädde

2 msk smör

75 g fetaost

1 dl förvällda nässlor

½ dl strimlad purjolök

2 msk pumpakärnor

Lite salt och peppar

Färsk timjan

Vispa ihop äggen och grädden, smaksätt med lite salt och peppar.

Eftersom fetaosten är så salt, så behövs inte mycket i smeten.

Hacka nässlorna grovt och fräs en stund i smöret med purjolöken.

Häll i äggsmeten och rör runt mot botten med en stekspade.

Låt omeletten bli lite gräddad, lägg sen på fetaosten i bitar och strö över pumpakärnor och timjan.

När den stannat nästan helt, låt omeletten glida ner mot kanten i stekpannan och vänd ena halvan över med hjälp av stekspaden.

Låt den försiktigt glida över på en tallrik. Garnera med paprika, cocktailtomat och persilja.

Fler goda mattips hittar du i mina kokböcker, här finns de om du vill köpa en eller ett par till dig själv eller som present.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som E-bok

Blåbärspesto och nässelpesto från min grillkokbok
Foto Mikael Eriksson

Ostmuffins och utflyktstips med termos

Utflyktsmat

Nu är det läge att ta med sig maten ut i skog och mark.

Vi brukar ofta ha med oss en enkel lunch när vi tar promenader runt i Stockholm.

Även fast vi bor mitt i stan finns många fina grönområden att besöka, just nu är det otroligt grönt och vårvackert.

Fåglarna kvittrar för fullt och luften fylls av härliga dofter, biltrafiken har minskat rejält under Coronan så nu känns och hörs allt extra mycket.

På bilden nedan ser du mitt favoritfika att ta med på utflykt nu sen jag slutade med kaffe för tre månader sen.

Jag gör i ordning en termos med örtte, lite pressad citron och ½ tsk ekologisk gurkmejamix, så gott att njuta av i vårsolen.

En annan favorit är hemkokt kycklingbuljong med en klick smör som får sällskap av några korvar av god kvalitet, kabanoss från Taylor’s & Jones på Hantverkargatan passar fint i vår termos.

Det värmer och mättar gott när det är lite småkyligt, här några bilder från en tur med SL-båten till Tappström.

Efter receptet ser du några bilder från en utflykt till Djurgården häromdagen.

Vill du ha fler tips på njutbara smårätter att ta med på en vårpicknick så ta en titt här på min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Glutenfria ostmuffins

2 dl riven, lagrad ost, typ Västerbotten

2 ägg

1 dl crème fraiche eller smetana

25 g smält smör

½ dl pumpakärnor

½ dl solrosfrön

2 msk fiberhusk

1 tsk stött brödkummin

½ tsk salt

Dela äggvita och gula i två olika bunkar och rör samman gulorna med crème fraiche och smält smör.

Blanda ner frön, ost, fiberhusk, kummin och salt.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.

Lägg i bullformar med hjälp av två skedar och grädda på 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler.

Frys in de muffinsar som blir över och ta fram eftersom, värm dem då en stund i ugnen så blir de som nybakta.

Köttbullar med gräddig tomatsås

Grekiska köttbullar

Jag har alltid varit förtjust i det grekiska köket och den enkla men smakrika maten från de andra länderna runt Medelhavet.

Jag brukar alltid köpa med mig matsouvenirer hem, så skafferiet är välfyllt av örter, soltorkade tomater, olivolja, konserver och havssalt från olika länder.

Nu dröjer det ju ett tag innan vi kan åka ut och resa igen, då är såna här fina matminnen bra att ta till för att förgylla våra svenska råvaror.

Idag får du ett recept inspiration från Grekland, där används mycket örter i maten, något som inte bara är gott utan också väldigt bra för hälsan.

Här kan du läsa på Kurera om mynta, som ger en fräsch smak till mina köttbullar.

Gillar du inte myntasmaken så fungerar det fint med persilja, basilika eller timjan istället.

Köttbullar med tomatsås 4 port

600 g färs av nöt eller lamm

2 ägg

6 soltorkade tomater

1 dl grekisk yoghurt, majonnäs eller kokosgrädde

1 gul lök

1 riven vitlöksklyfta

1 msk fiberhusk

1 msk äppelcidervinäger

1 msk olivolja

1-2 msk oregano

1-2 msk mynta

Salt

Chiliflingor

Skär de soltorkade tomaterna i små tärningar, hacka löken fint.

Blanda färsen med ägg, fiberhusk, yoghurt, olja, vinäger och kryddor, vänd sist ner tomater och lök, ställ i kylen att svälla en halvtimme.

Rulla köttbullar och stek gyllenbruna i smör i omgångar.

Gräddig tomatsås 4 port

4 tomater

2 schalottenlökar

50 g smör

3 dl grädde eller kokosgrädde

½ dl hackad, färsk timjan

2 msk äppelcidervinäger

Salt

Chiliflingor

Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar.

Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig, häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund.

Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna.

Slå på grädden och låt puttra 10 minuter, rör mot slutet ner finhackad timjan.

Servera köttbullarna med såsen och en sallad, sjögräsnudlar/bönpasta eller kokt blomkål är också gott till.

Fler av mina favoriter från medelhavsköket hittar du i nya kokboken Gröna, sköna tillbehör.

Här nere ser du Grekiska tomatbiffar från Santorini, jag fick receptet av en kock där nere för många år sen och har gjort det glutenfritt till boken.

Grekiska tomatbiffar från Gröna, sköna tillbehör

Torsk med skirat smör och riven pepparrot

Min favoritfisk

Frågar du mig vilken som är den godaste fiskrätten, då blir svaret torsk med skirat smör och pepparrot.

När jag på tidigt 90-tal jobbade som kallskänka på Seglarrestaurangen i Sandhamn blev den här torsken ofta min middag, jag åt den i en liten potatiskarott av silver, allt som oftast på stående fot.

Att jobba i ett restaurangkök gav inte mycket tid till raster, det var bara när man tog sig en kopp kaffe och en cigarett som det blev lite vila.

Som tur var slutade jag röka en vecka efter min 30-årsdag, för att sen aldrig börja igen.

Tur var också att jag under mina 18 år i olika restaurangkök åt riktigt bra mat av fina råvaror när det väl blev tid att äta.

Efter min ryggskada blev maten inte alls så bra i mitt hemmakök och jag blev tröttare och sjukare för varje år.

Igår dök det upp ett Facebookminne att det var den dagen för 11 år sen som jag bestämde mig för att börja skriva om min mat.

Tanken var först att skapa en hemsida, men den här bloggen blev resultatet.

Ett beslut jag är mycket glad över, då den gett mig motivation till att under alla de här åren dela med mig av vad jag äter och hur jag tänker kring mat och hälsa.

Vill du läsa mer om hur jag kommit dit jag är idag, så köp gärna min senaste kokbok, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Kokt torsk med pepparrotssmör 2 port

400 g torskrygg

Vatten

Lite citronsaft

Salt efter behag

50-100 g smör

2-4 msk finriven pepparrot

1 stor morot

Färsk dill

Salta torskfilén på båda sidor, låt ligga en halvtimme så fisken drar åt sig av saltet.

Lägg fiskbitarna i en vid kastrull eller stekpanna.

Fyll på med vatten så det kommer upp på halva fiskbiten och pressa i lite citron i vattnet.

Lägg på lock och ge den ett hastigt uppkok.

När vattnet just kokat upp, dra kastrullen från värmen.

Låt dra ett par minuter, vänd försiktigt torsken med en stekspade.

Lägg på locket och låt fisken bli färdig, det tar ett par minuter till, känn efter att den känns fast.

Under tiden skirar du smöret tillsammans med pepparroten, servera med det skirade smöret över och en dillkvist.

Kokt morot, palsternacka, broccoli eller blomkål är goda tillbehör till torsken.

Här nedan ser du ett exempel från nya kokboken, en rödkålsslaw med pepparrot och lingon, en härlig smakkombination.

Jag tog bilden en tidig sommarmorgon på Rödön med utsikt över Storsjön och fjällen i fjärran.

Rödkålsslaw med pepparrot och lingon från Gröna, sköna tillbehör

Baconlindat kalkonbröst till påsk

Fyllt kalkonbröst

Festlig påskmat

Jag fortsätter att dela med mig av njutbara rätter för att förgylla den kommande påsken.

Eftersom påskresorna är inställda för oss alla i år, så passar det bra att lägga lite extra kärlek och omsorg på festliga måltider hemma istället.

Kalkonbröst förekommer ofta i mitt kök och den här rätten hittade jag på när jag skulle bjuda goda vänner på middag.

Jag använde calvados till fyllningen, som jag fått av min kusin i Tyskland, hans familj har gott om äpplen och kan lämna in en del av skörden till ett lokalt bränneri.

Har du inte calvados i skafferiet så kan du ta en skvätt vinäger eller pressad citron istället.

Äppelfyllt kalkonbröst 4 port

Två bitar kalkonbröst à 300 g

1 paket bacon

Smör till stekning

Fyllning

1 äpple

1 msk smör

1 msk hackad gräslök

1 msk hackad rosmarin

1 msk calvados

Salt och peppar

Börja med att bryna kalkonbrösten i smör, salta och peppra.

Låt dem steka fem minuter på var sida, sänk värmen och låt dra efter i fem minuter till.

Skär äpplet i små tärningar, stek i 1 matsked smör ett par minuter så det får lite färg.

Tillsätt de finhackade örterna, låt fräsa med en stund.

Häll på Calvados, salta och peppra. Låt spriten koka in en minut och ta sen från värmen.

Gör en fläta av 4 baconskivor som på bilden.

Skär ett djupt snitt längs med hela kalkonbrösten och fyll med de stekta äpplena, tryck ner fyllningen ordentligt.

Lägg kalkonen med fyllningen ner mot det flätade baconet, vik in kanterna på andra sidan.

Lägg kalkonpaketen med fyllning och flätmönster uppåt i en ugnsfast form.

Grädda på 200° i 15 minuter. Ta ut och låt svalna.

Skär upp brösten i sneda skivor med en vass kniv, det här går lättare om de kallnat lite.

Lägg tillbaks i formen, täck med folie och värm i ugnen 20 minuter på 175° innan serveringen.

Min kantarellsås och en rotfruktsgratäng smakar gott tillsammans med kalkonen.

Jag serverade en sallad med cocktailtomater, rädisor, strimlad citronmeliss och pumpakärnor med kallpressad olivolja, vitvinsvinäger och flingsalt över.

Den här våren och sommaren var planen att jag skulle ut och föreläsa om hur maten gett mig ett friskare liv, men tyvärr har ju Coronaviruset satt käppar i hjulen på många sätt för oss alla.

Jag var inbjuden att för första gången hålla en föreläsning på LCHF-Campingen i Säffle, men fick igår veta att den är inställd.

Så alla ni som hade tänkt åka till Säffle får vänta till sommaren 2021, hoppas vi ses då istället.

Tycker du om mina recept, så blir jag väldigt glad om du vill bidra till mitt arbete härinne genom att köpa nya kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Där hittar du 70 nyskapade och lättlagade recept på njutbara såser, röror, varma smårätter, smoothies, bakverk och matbröd.

Du får även ta del av hela min hälsoresa och hur jag lyckats ta mig tillbaka från både psykisk och fysisk ohälsa.

Beställer du kokboken nu så hinner du få hem den innan påskhelgen, här finns den på Adlibris och här på Bokus.

Picklad rödlök från Gröna, sköna tillbehör