Glutenfria lingongrottor till helgfikat

Njutbara småkakor

Små grottor med olika sorters sylt har alltid varit en av mina favoriter i vår svenska fikatradition.

Sen jag slutade med gluten för 11 år sen har det blivit många nya sorters kakor skapade hemma i mitt kök.

Dagens recept är bakade med bovetemjöl, vill du hellre använda mandelmjöl så finns ett recept på hallongrottor i kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Hallongrotta från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Här kan du beställa den direkt från Lumio Förlag eller på Bokus, kanske kan den bli en julklapp till nån i släkten som uppskattar vår traditionella mat?

Matklappar och kokböcker är alltid uppskattade, kanske särskilt nu i år när vi inte kan umgås så mycket med nära och kära.

I min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör hittar du mängder av godsaker som passar fint att göra och ge bort till jul.

Här kan du beställa ett signerat exemplar av den, som jag kan skicka till den du vill runtom i landet.

Lingongrottor ca 10 st

125 g smör

½ dl valfri sötning

2½ dl bovetemjöl

½ dl pofiber

1 tsk bakpulver

½-1 krm vaniljpulver

Lingonsylt utan socker

Vispa ihop smör och sötning med elvisp så det blir fluffigt.

Blanda alla torra ingredienser i en skål och rör ner det i smöret.

Ställ in degen i kylen att svälla i en halvtimme.

Rulla degen till små kulor och lägg i småbrödsformar.

Tryck en grop med tummen och lägg i 1 tsk lingonsylt.

Grädda i 175° i ca 12-15 minuter, låt svalna på galler.

Glutenfria hallongrottor

Hallongrotta från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Hallontider

Nu börjar hallonen mogna i de södra delarna av landet, så idag får du ett av mina kokboksrecept att njuta av på sommarens kaffekalas.

Receptet kommer från Gammaldags husmanskost på nytt sätt, som är en samlad nyutgåva av mina tidigare slutsålda kokböcker LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Skogshallon är ett av mina absoluta favoritbär tillsammans med lingon och hjortron.

Alla tre bären fungerar bra att ha som fyllning i de här kakorna.

Hallongrottor 12 st

50 g kallt smör

2 dl mandelmjöl

1 ägg

1 msk honung eller annan sötning

1 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

1 ½ dl mosade hallon

Skär smöret i små bitar och blanda samman med mandelmjölet, enklast går det med hjälp av en elvisp.

Rör i ägg och honung, blanda fiberhusk med bakpulver och rör ner i smeten.

Låt degen svälla fem minuter i kylen och rulla sen till små bollar som läggs i småbrödsformar.

Gör en grop i varje kaka och fyll med en tesked hallon.

Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.

Kakorna går bra att frysa, ge dem då en liten stund i medelvarm ugn när de tinat, så smakar de som nybakta.

För att kakorna skulle bli riktigt fina, lade jag på lite extra av de mosade hallonen innan serveringen.

Tomten Lucka 1 – Glutenfria lingongrottor

Adventstid

Glad 1a Advent önskar jag och Tomten alla läsare runtom i Sverige och övriga världen.

Det är så roligt att se i statistiken hur många av mina bloggläsare som kommer från andra länder.

Om det nu är svenskar som flyttat utomlands vet jag inte, förutom de som hör av sig då och då i kommentarerna.

Jag är just nu hemma i ett snöklätt Jämtland och njuter av lite julkänsla.

Vädret har varit fantastiskt med sol i två dagar nu, så det har blivit långa skogspromenader.

Tomten har fått följa med och posera på många vackra ställen, bilderna kommer du att få ta del av nu under tiden fram till jul.

Sista novembersolen i Jämtland

Jag kommer de närmaste 24 dagarna att dela med mig av lite goda jultips, både på sånt man kan äta, dricka eller köpa i julklapp.

Först ut blir några små lingongrottor som jag skapade redan 2010, i bloggens barndom.

De är bakade med bovetemjöl, vill du hellre använda mandelmjöl så finns ett recept på hallongrottor med i kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Den finns på biblioteken och här kan du beställa den direkt från Lumio Förlag eller på Adlibris.

Boken är skriven tillsammans med Annika Dahlqvist och blir en perfekt julklapp till alla som uppskattar vår traditionella mat, lagad med färre kolhydrater.

Boken är egentligen två, det är en sammanslagning av LCHF för seniorer och de flesta recept från Långkok för LCHF och Paleo, de böckerna har varit slutsålda tidigare i Sverige.

Här finns de att köpa på engelska på min sida på Amazon.

Lingongrottor ca 10 st

125 g smör

½ dl björksocker eller annan sötning

2½ dl bovetemjöl

½ dl pofiber

1 tsk bakpulver

½-1 krm vaniljpulver

Lingonsylt

Vispa ihop smör och sötning med elvisp så det blir fluffigt.

Blanda alla torra ingredienser i en skål och rör ner det i smöret.

Ställ in degen i kylen att svälla i en halvtimme.

Rulla degen till små kulor och lägg i småbrödsformar.

Tryck en grop med tummen och lägg i 1 tsk lingonsylt.

Grädda i 175° i ca 12-15 minuter, låt svalna på galler.

Glutenfri kardemummakaka

Favoritkaka

Kardemummakaka har alltid varit en av mina absoluta favoriter bland mjuka kakor, mammas var alldeles underbar.

Men sen 10 år äter jag inte vanliga mjuka kakor, bakade på vetemjöl och socker.

Så därför kommer här en glutenfri variant bakad på mandelmjöl istället och med den sötning man själv föredrar.

Den malda mandeln gör kardemummakakan väldigt saftig, serverad med bär och grädde, smetana eller kokosgrädde blir den som en bakelse.

Kardemummakaka

3 ägg

100 g smör/kokosolja

1 dl grädde/kokosgrädde

2 dl mald mandel

2 msk honung, lönnsirap, björksocker eller annan sötning

2 msk fiberhusk

½-1 msk mald eller stött kardemumma

1 tsk bakpulver

1-2 krm vaniljpulver

1 nypa salt

Smör och sesamfrön till formen

Ta fram smöret så det blir rumsvarmt, ta lite av det och smörj en avlång bakform, strö i sesamfrön så det blir jämnt fördelat.

Vispa smör och valfri sötning kraftigt med elvisp, tills det blir vitt och fluffigt.

Knäck ner äggen i smöret, ett i taget, vispa kraftigt emellan, så smöret och äggen går ihop.

Rör samman den malda mandeln med fiberhusk, bakpulver, vanilj, kardemumma och lite salt.

Vänd ner blandningen i smeten, tillsammans med grädden, smaka av så du fått lagom sötma, sälta och kardemummasmak.

Häll upp i formen och grädda på 175° i ca 30 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en stund, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan svalna en stund, den blir saftig och fin om den sen får kallna under formen.

Vill du ha fler tips på glutenfria bakverk så hittar du en hel del av mina favoriter i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, här nere ser du några bilder från den kokboken.

Hallongrotta från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Chokladdoppade kokoskakor
Foto Mikael Eriksson

Nötchokladkakor
Foto Mikael Eriksson

Jolines hallongrottor med glasyr

hallongrottor_syltgrottor
Jolines hallongrottor hon gjorde häromveckan blev så galet goda! Lite större än vanliga, lite mer sylt och på toppen även glasyr! :-P

Dessa bakade hon ut i metallformar som jag fyndade på loppis förra sommaren, lite trixiga att pilla ur dock men med tandpetare i kanterna funkade det fint.
Perfekta kakor att frysa in och bara ta upp när man får oväntade kaffegäster! ;-)

Det här behöver du :
200 gram smör
5 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :
Använd matberedare eller rör ihop degen för hand. Fördela det kalla smöret i skivor med mjölet. Tillsätt resten av ingredienserna och nyp ihop till en fast deg. Låt den vila i kylskåp ca 30-45 min. Ta sedan ut 30 lika stora bitar. Rulla varje till en boll och tryck ut i formar, papper, silikon eller aluminium. Gör ett hål i mitten och fyll med hallonsylt. Grädda i 175 grader ca 10-15 min.
Rör ihop glasyr och ringla över när kakorna svalnat.

joline_bakar_recept_hallongrottor

hallongrottor_recept

hallongrottor_syltgrottor_recept
Rör ihop glasyren av florsocker och vatten och ringla över när kakorna svalnat.