Laxpytt och Skördefest i Jämtland/Härjedalen

Festlig snabbmat

Idag får du tips på en riktigt festlig och god pytt som passar fint både som en lättare middag eller till helgens brunch, tillagad på lokalodlade grönsaker som just nu är i säsong.

Att äta säsongsbunden mat är bra för både miljön och för oss, speciellt när det numer finns så gott om fina handelsträdgårdar i närheten av de allra flesta, så vi inte behöver köpa mat som importerats.

Jag brukar handla ekologiskt grönt hos favoriten Ås Trädgård, beläget i just det, Ås, strax utanför Östersund.

Där kommer jag att delta och signera kokböcker på den Skördefest som arrangeras i Jämtland och Härjedalen nu i helgen 14-15 september.

Chili sin carne från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad

Jordgubbssallad med Brie från min grillbok Foto Mikael Eriksson

Många av bilderna i Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken är fotograferade bland allt det vackra gröna i gårdsbutiken.

De ekologiska grönsakerna från trädgården finns förstås med även i många recept i Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Jag finns på plats på Skördefesten tillsammans med Margareta Marples från Kall Naturkompani mellan 11-16 på lördag och 10-16 på söndag.

Laxpytt 1 port

100 g tärnad gravlax

1 dl tärnad zucchini

1 dl strimlad grönkål

½ dl tärnad halloumi eller eldost

½ dl tärnad morot

½ hackad, gul lök

2 msk smör/kokosolja

Chiliflingor

1 ägg

Bryn smöret och stek zucchini, grönkål, lök, halloumi och morot så det får lite färg, krydda med chiliflingor.

Inget extra salt behövs till den här pytten eftersom både gravlax och halloumi är rejält salta.

Gör en grop i mitten av pytten, knäck i ett ägg, låt steka på svag värme tills du tycker ägget är lagom stekt, jag gillar både lösstekta och löskokta ägg.

Låt alltsammans glida över på en tallrik och servera med en het coleslaw.

En av de glada hönorna på Ås Trädgård

Godsaker från gårdsbutiken

Viltskavsgryta och premiär för Restaurang Kroken

Rönn i höstfärger

Höstmat

Nu är hösten riktigt på gång här i Jämtland, dagarna har blivit mörkare och fuktigare men det är också väldigt vackert.

Igår var jag på en riktigt trevlig höstpremiär, det var mina systerdöttrar Jessica och Martina som öppnade sin nya Restaurang Kroken i Nälden, några mil utanför Östersund, på väg mot Åre.

De hade tidigare Café Kroken i Krokom, men nu har de alltså förflyttat sig 1 mil västerut till sin hemby och startat restaurang där istället.

De är båda utbildade kockar och lagar väldigt god mat, så premiärlunchen blev mycket populär bland gästerna på Hallströms Verkstäder.

Jessica Jonsson, Nils-Åke Hallström och Martina Jonsson på Hallströms Verkstäder i Nälden

Martina och hennes älghund Loke

Restaurang Kroken i Nälden

Det är inte ofta man får så god lunchmat ute och det säger jag inte bara för att jag är deras moster, det är dessutom helt sant.

Båda tjejerna är älgjägare, de tillbringade förra veckan på sina jaktmarker, så de är riktigt duktiga på det här med viltkött och de smaker som passar till.

Förra sommaren köpte jag med mig av deras viltskavswok när jag var uppe och gick en dag på Storhogna.

Du ser lite bilder från den turen nedanför receptet, som är min tolkning av Krokens gryta.

Viltskavsgryta på Restaurang Kroken i Nälden

Viltskavsgryta med skogssvamp 4 port

500 g viltskav

2 dl smörbrynt skogssvamp

2 dl smetana

3 schalottenlökar

2 dl kycklingbuljong

1 dl starkt kaffe

1 msk tamarisoja

2 tsk torkad timjan

2 tsk torkad rosmarin

10 enbär

2 lagerblad

Salt och peppar efter smak

50 g smör till stekning

Krossa kryddorna utom lagerbladen fint i en mortel och skiva löken.

Bryn smöret och stek viltskaven så den får färg under några minuter, blanda sen ner löken och låt den steka mjuk.

Blanda ner svamp och de mortlade kryddorna och lagerblad, salta, peppra och bryn ett par minuter.

Häll på buljong, kaffe och soja, låt koka in i köttet så får det mustigare smak.

Rör ner smetana och låt puttra i 30 minuter tills såsen tjocknat, smaka av om du vill ha mer kryddor.

Vill du ha en mjölkfri gryta så hoppa över smetanan och servera lingonaioli till, som jag hade till viltskavswoken på fjället.

Lingonaioli gör du genom att blanda ner 2 dl frysta lingon i 2 dl aioli, låt stå en stund och rör sen om försiktigt.

Viltskavswok med lingonaioli och Öländska bönchips

Krämig chokladkaka med hallon och svarta bönor

Hallon och choklad

Choklad och hallon. Ja, du hör ju, den kombinationen kan aldrig bli fel.

Här har de fått sällskap av färskost och bönor till en riktigt krämig skapelse.

Receptet kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Boken fick utmärkelsen Världens bästa specialkokbok i sin kategori på kokbokstävlingen Gourmand Awards i Kina 2019.

Bönkokboken såldes slut för några år sen och nu är även nyutgåvan snart slutsåld, här finns den på Bokus och här på Adlibris.

Krämig chokladkaka
Foto Veronica Kindblad

Krämig chokladkaka med hallon och svarta bönor 6 port

2 dl kokta, svarta bönor

100 g mörk choklad 80-90 %

50 g färskost, naturell

2 ägg

2 dl grädde/kokosgrädde

2 dl skogshallon

En nypa salt

Sätt ugnen på 100˚. Smörj 6 portionsformar eller en lite större form som rymmer ½-1 liter.

Smält chokladen tillsammans med grädden och färskosten i en kastrull på svag värme.

Mixa bönorna med äggen, blanda ner i chokladsmeten.

Smaka av med lite salt, det lyfter chokladsmaken.

Rör sist försiktigt ner hallonen. Använder du importerade hallon så koka dem först.

Häll chokladsmeten i formarna och baka i mitten på ugnen i 1 timme.

Låt svalna och ställ i kylen några timmar innan serveringen.

Servera chokladkakan med hallon och vispad grädde/kokosgrädde.

Gör du en större form så skeda upp den krämiga chokladkakan på assietter och garnera.

För en kaka helt utan mejeriprodukter, uteslut färskosten och öka på kokosgrädden med 1 dl.

Här ser du några fler av fotograf Veronica Kindblads vackra bilder från bönkokboken, Syrliga energibollar och Indisk kikärtsgryta.

Mungbönssallad ”Best in the World”

Mungbönssallad med kräftor och avokado på valnötsbröd
Foto Veronica Kindblad

Kokboksrecept

Idag bjuder jag på en riktigt god och lättlagad bönsallad från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som fantastiskt nog utsågs till Best in the World i sin kategori på kokbokstävlingen Gourmand Awards i Kina häromveckan.

Nyheten om vår kokboks framgång i tävlingen spreds över hela landet, både via Text-TV och TT, så roligt att vi nu lyckas nå så många som också kan få möjlighet att förändra sina liv med hjälp av bönorna.

Priset har lett till ett mycket stort intresse för min, Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons gemensamma bönkokbok.

Här kan du lyssna på den intervju som P4 Radio Jämtland gjorde, inslaget med mig är i slutet på programmet, det börjar 3.09.24.

Jag, Emelie och Malin i studion på Sveriges Radio här i Östersund, de gjorde så min radiodebut gick riktigt fint 🙂

Här kan du läsa en artikel med Patrik i tidningen Kurera där han berättar om alla hälsofördelar han som Typ 1-diabetiker fått med hjälp av pre/probiotika.

Vill du köpa vår bönkokbok så hittar du den på Bokus och på Adlibris, den finns även i många vanliga bokhandlar.

Nästa helg, den 26-28 juli, kan du träffa mig på den stora vildmarksmässan Västgård Game Fair i jämtländska Kall och få en pratstund om bönor, mat, hälsa, träning eller vad du vill.

Jag signerar förutom bönkokboken även min grillbok och bjuder på kombucha från Kall Naturkompani, Spröda frökex från Huså Bröd och Öländska Bönchips.

Kombucha från Kall Naturkompani fotograferat vid Kallsjön

Du hittar mig på ångbåten Drottning Sophia, där du också kan passa på att ta en båttur på den vackra Kallsjön, det utlovas riktig högsommarvärme till helgen.

Men idag bjuder jag alltså på mungbönssallad, mungbönan tillhör de bönor som är mest skonsamma för magen, så de är en bra sort att börja med när du ska förändra ditt liv med bönor.

För en riktigt lättlagad och snabb middag, servera mungbönssalladen med kräftstjärtar och avokado på smörstekta skivor av valnötsbröd.

Mungbönssallad 4 port

3 dl kokta mungbönor

1 dl kallpressad olivolja

1 dl finstrimlad purjolök

1 dl fint tärnad röd spetspaprika

2 msk äppelcidervinäger

2 msk tomatpuré

½-1 tsk chiliflingor

Ca ½-1 tsk salt

Häll bönorna i ett durkslag och spola av dem, låt vattnet rinna av väl från bönorna.

Vispa ihop olivolja med hackade grönsaker, vinäger, tomatpuré och den mindre mängden chili och salt.

Vänd försiktigt ner bönorna och smaka av om du vill ha mer hetta, syra eller sälta.

Förvara i kyl, salladen håller sig bra i upp till en vecka.

Delar några bilder så du kan se hur det här med mat och träning förändrat mitt liv de senaste 20 åren.

Jag har inte många bilder sen tiden då jag mådde som sämst efter min ryggskada.

Men häromdagen fick jag en skickad till mig, tagen på en månadslång vistelse i Spanien på ett träningsläger för ryggpatienter som jag deltog i 2001, där vi skulle få hjälp att bli bättre och ha möjlighet att komma tillbaka till arbetet igen.

Tyvärr blev jag kraftigt försämrad av den hårda träningen och en mycket ovarsam sjukgymnast, med resultat att steloperation var det enda som kunde göra mig bättre…

Det har varit en lång väg att komma dit jag är idag, men det gäller att inte ge upp och fortsätta även om det känns motigt ibland.

Kan jag så kan du ❤

Rapport från finalen i Kokboks-VM i Kina

Firande av titeln i Kokboks-VM

Glad fredagsmorgon

Nu på morgonen fick jag veta att Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken knep en av titlarna som Världens bästa kokbok i kategorin Single Subject i Kokboks-VM, Gourmand Awards,  i Kina.

Stort, firar som sig bör med en kopp mörkrostade bönor 😉 ❤

Vinstmeddelandet från Pelle Agorelius

Stort tack till mina medförfattare Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, fotograf Veronica Kindblad och förläggare Annika Bladh på förlaget Bladh by Bladh, som gjort den här vinsten möjlig ❤

Tack också till Pelle Agorelius för rapporten, han är Sverigerepresentant för tävlingen i Macau.

Här kan du läsa mer om kokboken och beställa den på Bokus och Adlibris.

Själv hade jag tyvärr inte råd att åka till VM i Kina, så jag tog en tur till Kingsta, Nälden istället, där serverar min syster Monica kaffe den här veckan på Hembygdsgården 🙂

Det har gått väldigt bra för Sverige, Blå Kokboken II av Anna Benson blev 2a i världen, alla kategorier, efter Mireille Sanchez från Frankrike med boken le Poulet Voyageur, med 1000 kycklingrecept.

Stort Grattis till er, det går bra för kvinnliga kokboksförfattare i VM i år ❤

Sås till grillat? Prova min goda american hot sås som du snabbt rör ihop själv!
Till sommarens grillkvällar då man vill ha det lilla extra tillbehöret. En hemmagjord grillsås/dressing/dip är aldrig fel. Ställ fram en rejäl skål på bordet så kan alla ta så mycket dom vill och till vad dom vill. Den är god till det nygrillade köttet, som dip till chips eller till baguetter att bara doppa i […]
Köksbaren på Lundegårds camping – Hett Ölandstips!
Nu närmar sig midsommar med stora kliv! Öland fylls på med köande turister över bron, det blir mer trängsel i butikerna och de året-runt-bodda ölänningarna blandas snabbt ihop med turisterna i de lokala Ica-butikerna. Som en regnbågssmoothie deluxe! Plötsligt känner man ingen??!?😉 Dit man alltid åker och handlar till vardags förvandlas till ett inferno av […]
Nytt recept – blodpudding!
  Hej! Nu har jag äntligen testat göra egen blodpudding. Inte alls svårt att göra och det blev riktigt gott! Blodet hittade jag på Ica Maxi, jag frågade i deras manuella disk och vips plockade de fram ett par hinkar nötblod. Blodet såldes i halvlitersburkar, fryst så klart, och kostade 24 kronor burken. Jag utgick… Fortsätt läsa Nytt recept – blodpudding!
Påskens godaste rätter på mitt sätt

 

Mina bästa påsktips

Idag får du ett favoritinlägg i repris där jag har samlat mina bästa recepttips på festmat till påskens alla middagar.

Dela gärna inlägget vidare, så fler får chansen att laga både gott och nyttigt till påskbordet.

Tycker du om mina recept och vill stötta mitt matskrivande, så får du förstås väldigt gärna köpa mina kokböcker.

Jag har inget reklamavtal som betalar mitt bloggande utan skriver idéellt för att sprida bra mat för en bättre hälsa till så många som möjligt.

Här kan du läsa mer om mig och om vad maten betytt för min hälsa, där finns också länkar till de 5 kokböcker jag skrivit.

Ät, njut och må gott i Påsk!

Citronsill

Påskbufféns fiskrätter

Inlagd sill

Citronsill

Senapssill

Vitlökssill

Rödvinssill

Mousse på matjessill

Gubbröra

Rullströmming med pepparrot

Gurkbåtar med färskost och musslor

Räkmousse

Vitlöksräkor

Skinkkorgar med skagenröra

Äppelgravad lax

Laxbakelse med räkor

Litet laxpaket med fetaost

Laxrullar med äggsmör

Laxmousse

Gravrökt lax med hjortronsås

Gravlax med mammas dillmajonnäs

Rökta laxfenor med två såser

Makrill i tomat

Varmrökt sik med örtsås

Laxsallad med dansk remouladsås

Laxröra på våffelhjärta

Smörgåstårta LCHF/Paleo

Grillad lax med fetaost och mango

Baconlindad laxtournedos

Tjälknöl från Långkok för LCHF och Paleo... Foto Mikael Eriksson

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Kalla kötträtter

Tjälknöl

Gravad älgstek

Rökt Renhjärta med pepparrotsgrädde

Serranorullar med färskost

Kesofyllda rostbiffrullar

Basturökt fårlår med hjortroncrème

Örtmarinerad rådjursstek

Rhode Island

Kalla såser och röror

Hemgjord majonnäs och aioli

Saffransaioli och fetaoströra

Aioli på macadamiaolja

Rhode Islandsås

Citronsås

Vitlökskeso

Tomatpesto

Mojo – kanarisk paprikasås

Valnötsröra

Grönsakspaté med fetaostcrème

Ägg och grönsaksrätter

Fyllda ägghalvor

Äggröra med paprika och chili

Sallad med getost och jordgubbar

Färskoströra med avocado

Krämig zucchinisallad

Grön coleslaw

Valnötsfyllda omeletterullar

Varm paprikasallad

Ostpaj på mandelbotten

Turkisk morotsröra

Guacamole med chili och dill

Tomatchutney med citron

Marinerade cocktailtomater

Inlagd svamp

Marinerad fetaost

Grillad fetaost och ostkex

Halloumi med varm tomatsallad

Tre avocadoröror

Morotslåda

Grönsakspaté

Äggröra med pepparrot

Rödbetssallad

Gratäng med palsternacka och pepparrot

Rättikagratäng

Örtkryddad Lammstek

Lammstek med rödvinssky

Lammrätter

Lammstek med rödvinssky

Varm lammsallad med aioli

Lammfärsbiffar

Långkokt lammgryta

Lammrevben med brynt vitlökssmör

Lammspett med halloumi och äppeltzatziki

Grillad lammsadel med myntasås

Lammstek med gräddsås

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold...

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold

Kycklingrätter

Örtkryddad kyckling i ugn

Citronmarinerade kycklingspett

Saffranskyckling

Kycklingwok med ingefära

Kycklingpaj

Kycklingleverpaté

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold

Rimmat kycklingbröst med getostsmör

Lax med gräddsås

Festlig lax med dillgräddsås

Varma såser

Vitvinssås

Kantarellsås

Pepparsås

Bearnaisesås

Örtsmörsås

Choronsås

Chilihollandaise

Dillgräddsås

Mandelmusslor ur LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Desserter

Chokladmousse

Hallonfromage

Vaniljpannacotta

Pannacotta med kokos och lime

Små blåbärspajer

Ostkaka på keso

Mandelostkaka

Saffransostkaka

Äppelkompott med lime

Små gräddbakelser

Hjortronbakelse

Vaniljparfait

Hallonmousse

Blåbärspannacotta

Mörk chokladparfait

Kardemummakaka

Mandelmusslor

Chokladdoppade kokoskakor

Nötchokladkakor

Ischokladtryffel med hjortron

Citrontryfflar och svartvinbärsgodis

Chokladbollar

LCHF/Ketobollar

Syrliga energibollar

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Äggtoddy

Drycker

Äggtoddy

Björksnaps

Sockerfritt iste

Isvatten med örter och bär

Kryddkaffe

Varm choklad med mynta och kokos

Västerbottensmuffins

Matbröd

Små valnötsbröd och ostbricka

Fetaostbullar

Mjölkfria scones

Citron- och morotsbröd

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

Vitt formbröd

Äggbröd

Halloumibröd

Nötbröd

Mandelbröd

Västerbottensmuffins

Fröknäckebröd

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Glad Påsk!

Mina kokböcker på Adlibris Bokrea

Årets Bokrea

Jag upptäckte att 3 av mina kokböcker finns med på Adlibris Bokrea, förhandsbeställ dem nu innan de tar slut och få hem dem vecka 9.

Ett gyllene tillfälle för alla er som vill ha mina recept även i bokform och inte bara här på nätet.

Varför inte passa på att köpa några extra, så har du en fin gåbortspresent med omtanke istället för blombuketten, chokladasken eller vinflaskan, nu när de inte kostar mer.

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Pumpasoppa från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Här finns Gammaldags husmanskost på nytt sätt, skriven med Annika Dahlqvist och med förord av Ann Fernholm, nu till otroliga priset 129 kr.

Boken är en samlad nyutgåva av mina slutsålda böcker LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo, så du får alltså två böcker till priset av en.

Fläsklägg och blomkålsstomp med pepparrot och brynt smör – Diabeteskokboken
Foto Mikael Eriksson

Här hittar du Diabeteskokboken för män för bara 119 kr, den är skriven med Lars-Erik Litsfeldt.

Recepten passar förstås även alldeles utmärkt för kvinnor, men Lars-Erik har skrivit hälsodelen ur ett manligt perspektiv.

Sist men inte minst, det här är nog den av mina kokböcker som blivit mest populär.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken kan du nu köpa för endast 89 kr, den är skriven med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.

Det är inte bara läsarna som uppskattat den, den blev även nominerad till Publishingpriset 2018 i kokboksklassen.

I november vann den sin kategori här i Sverige i den prestigefyllda kokbokstävlingen Gourmand Awards.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Hur den står sig internationellt får vi veta i juli, då den tävlar i finalen i Macao i Kina.

Här hittar du föregångaren från Lars-Erik och Patrik, Låt bönor förändra ditt liv 49 kr, som blev en av de mest sålda fackböckerna under 2017.

Dela gärna inlägget vidare bland dina vänner i sociala medier, så fler får chansen att laga och njuta av mina recept.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Öländska bönchips
Foto Amelie von Essen