Grillat, citronmarinerat kycklingspett

Kycklingspett

Grilltider

Nu stundar varmare väder lagom till Pingst, så idag bjuder jag på en god grillrätt.

Den lättgjorda citronmarinaden passar fint även till fläskkött och fisk.

Jag serverade spetten tillsammans med små, råa blomkålsbuketter, cocktailtomater och bladsallad.

En morotssallad på späda morötter, som jag strimlade på längden med osthyveln och marinerade en stund med citronolivolja, flingsalt och pumpakärnor.

Fetaoströra, örtbearnaise och kanarisk mojo blev gott till, vill du ha tips på fler såser och goda tillbehör till grillat, så ta en titt på Gröna, sköna tillbehör och min grillkokbok, länkar finns efter receptet.

Citronmarinad till kycklingspett 5-6 port

1 kg färskt kycklingbröst

1 dl olivolja

Skal och saft av 1 ekologisk citron

2 msk glutenfri tamarisoja

ev 2 msk honung eller annan sötma, om man så vill

1 tsk chiliflingor

Skär kycklingen i bitar, ca 3×3 cm. Blanda alla ingredienser till marinaden.

Lägg kycklingen i en plastpåse och häll över marinaden.

Knyt igen och massera runt köttbitarna, så marinaden kommer åt överallt.

Lägg på ett fat i kylen minst några timmar, men helst ett dygn. Vänd några gånger under tiden.

Trä upp kycklingen på blötlagda träspett eller metallspett.

Grilla ett par minuter på var sida, krydda med salt och peppar.

Låt eftersteka på låg värme på sidan om glöden i 10 minuter.

I länkarna nedan hittar du mina kokböcker, jag blir förstås väldigt glad om du vill köpa en eller ett par.

De kan bli en uppskattad present om du blir bortbjuden på middag eller att skicka till någon du inte kan besöka just nu.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som E-bok

Nässelomelett med fetaost

Nässelomelett

Naturens skafferi

I vårt avlånga land har nässlorna kommit olika långt, de är som mest näringsrika nu på våren och försommaren.

Det går att ta vara på de nya toppskotten hela sommaren, men ta på handskar, de bränns ännu mer sen när de vuxit sig större.

Nässelomelette med fetaost 1 port

2 ägg

2 msk grädde

2 msk smör

75 g fetaost

1 dl förvällda nässlor

½ dl strimlad purjolök

2 msk pumpakärnor

Lite salt och peppar

Färsk timjan

Vispa ihop äggen och grädden, smaksätt med lite salt och peppar.

Eftersom fetaosten är så salt, så behövs inte mycket i smeten.

Hacka nässlorna grovt och fräs en stund i smöret med purjolöken.

Häll i äggsmeten och rör runt mot botten med en stekspade.

Låt omeletten bli lite gräddad, lägg sen på fetaosten i bitar och strö över pumpakärnor och timjan.

När den stannat nästan helt, låt omeletten glida ner mot kanten i stekpannan och vänd ena halvan över med hjälp av stekspaden.

Låt den försiktigt glida över på en tallrik. Garnera med paprika, cocktailtomat och persilja.

Fler goda mattips hittar du i mina kokböcker, här finns de om du vill köpa en eller ett par till dig själv eller som present.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som E-bok

Blåbärspesto och nässelpesto från min grillkokbok
Foto Mikael Eriksson

Grekisk sallad

Semesterminnen

Jag är en av alla dem som älskar den grekiska maten, så nu när sommaren närmar sig med stormsteg passar det fint med en grekisk sallad.

Den närmaste tiden blir det ju troligtvis inga resor till underbara Grekland, då är det bra att kunna laga rätterna här hemma och låta smaklökarna minnas.

Den är god både som ensamrätt i en lite större portion eller som tillbehör till grillat.

 

Grekisk sallad 2 port

150-200 g fetaost

2-4 tomater

20 svarta oliver

10 cm skalad gurka

1 grön paprika

1 liten rödlök

½ dl kallpressad olivolja

2 tsk oregano

Flingsalt

Citron

Skär tomaterna i klyftor, gurkan i bitar och paprikan i strimlor.

Rödlöken skär du i tunna skivor eller klyftor.

Blanda samman allt i en bunke, häll på hälften av olivoljan och smula över lite flingsalt.

Lägg upp i en skål, strö oliverna över och lägg fetaosten ovanpå, antingen i en hel skiva eller bryt sönder den i mindre bitar.

Ringla över resten av olivoljan, strö över oregano och pressa lite citron på salladen.

Fler goda mattips hittar du i mina kokböcker, här finns de om du vill köpa en eller ett par till dig själv eller som present.

Kanske någon av dem passar att skicka till din kära Mor, nu när det inte är självklart att kunna åka på besök?

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Här ser du en av mina favoriter från det grekiska köket, närmare bestämt från Santorini.

Tomatbiffarna hittar du i min nya kokbok gröna, sköna tillbehör, klicka på bilden så hittar du den på Adlibris för 182 kr.

Snabblagad fiskgratäng

Fiskgratäng

Snabbt och enkelt

Den senaste veckan har jag delat flera lättlagade mattips, här kommer ett till.

Ibland finns varken tid eller lust till matlagning, särskilt nu när vårvärmen börjar komma både här och där.

Då är den här rätten väldigt bra att ta till, enklare än så här kan det knappt bli att laga mat.

Makrillgratäng 1 port

1 burk Mästarmakrill från Abba à 110 g eller hemlagad makrill i tomat

4-5 förvällda blomkålsbuketter

5 cm purjolök

2 msk smetana/kokosgrädde eller bearnaisesås

½ dl riven, vällagrad ost

½ tsk torkad timjan

25 g skivat smör

Förväll de delade blomkålsbuketterna några minuter i saltat vatten.

Lägg innehållet i en burk makrill i mitten på en smord, ugnsfast form.

Strö strimlad purjo och timjan över.

Lägg blomkålen runtom och skiva över smör med osthyvel.

Lägg en stor klick smetana på toppen och strö över den rivna osten.

Gratinera på 200° i 15 minuter tills gratängen blivit varm.

Njut fiskgratängen tillsammans med en grönsallad med pumpafrön, citron och kallpressad olivolja.

Fler goda mattips hittar du i mina kokböcker, här finns de om du vill köpa en eller ett par till dig själv eller som present.

På bilden nedan ser du lite smått och gott från Gröna, sköna tillbehör.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Låt bönor förändra ditt liv – E-kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-kokbok

Stekt vitkål med curry

Currykål

Smakrikt tillbehör

Idag bjuder jag på en riktigt god kålrätt, som passar fint till exempel till fläskkött och kyckling.

Brynt vitkål passar till det mesta istället för pasta, vill du ha en mildare smak så uteslut bara curryn.

Lite strimlat äpple, hackade nötter eller pumpakärnor blir också gott i.

Currykål 2 port

5 dl strimlad vitkål

1 strimlad, gul lök

½ strimlad, röd paprika

2 msk kokosolja

ca 1 tsk curry

1 tsk äppelcidervinäger

Chiliflingor

Salt

Hetta upp kokosoljan och häll ner vitkål och lök, fräs ett par minuter utan att det får så mycket färg.

Tillsätt paprika, curry och chiliflingor. Fräs nån minut till, smaksätt med vinäger och salt.

Smaka av om du vill ha mer hetta från curryn.

Här hittar du mina kokböcker om du vill ha fler njutbara mattips.

Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör
Foto Jan Andersson, LT

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Igår tog jag en promenad ute vid Blockhusudden på Djurgården tidigt på morgonen, så här vackert var det då.

Köttfärsgratäng

Lasagne LCHF

Smakrik gratäng

Idag får du en nyttigare variant av lasagne, jag tycker det blir mycket godare med grönsaker mellan lagren istället för pasta och med en ägg/ostsås istället för bechamel.

Du kan variera med till exempel förvälld grönkål/vitkål eller stekta/grillade skivor av aubergine.

Vill du ha mer pastaliknande plattor i din gratäng så hittar du Anne Aobadias recept här på Diet Doctor.

Köttfärssås

500 g köttfärs

2 gula lökar

2 tomater

1 stor morot

1 röd paprika

3 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

2 dl rödvin eller 1½ dl vatten+2 msk vinäger

1 msk paprikapulver

2 tsk torkad timjan

50 g smör

Salt och svartpeppar

Till lasagnen:

1 kg zucchini

Ostsås

Hacka lök och vitlök fint. Skär morot, paprika och tomat i små tärningar.

Fräs lök och morot i smör en stund utan att ta färg. Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning några minuter.

Rör i  timjan och paprika. Krydda med salt och peppar. Låt puttra ett tag igen.

Rör ner tomatpuré och paprikapulver, låt det fräsa med ett tag, så blir smaken mildare.

Blanda i tomater och häll på rödvinet, rör runt och låt puttra i 30 min.

Ostsås

100 g gräddost eller lagrad ost

4 ägg

2 dl crème fraiche

2 dl grädde

Salt och peppar

Riv osten, blanda med ägg, crème fraiche och grädde. Rör ner salt och peppar.

Skiva zucchinin riktigt tunt. Lägg ett lager om lott i en smord ugnsform. Krydda med salt och peppar.

Skeda över lite ostsås, sen ett lager köttfärssås. Varva så i några lager, precis som till vanlig lasagne.

Avsluta med zucchini och ostsås.  Grädda i 175° i 45 min.

Lowcarb Lasagne

Här hittar du mina kokböcker om du vill ha fler njutbara mattips i bokform till dig själv eller någon när och kär.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Nu kan du ta chansen att vinna Gröna, sköna tillbehör här inne hos Halva Lindha.
I boken berättar jag hela historien om min hälsoresa och hur jag lyckats ta mig tillbaka från både psykiska och fysiska besvär.
Gott tips till lördagsmiddagen: Biff Greta

Biff Greta

Lättlagad favoriträtt

Idag får du receptet på en av mina personliga favoriter bland vår svenska, traditionella restaurangmat.

När jag jobbade som kock fick den här rätten ofta avsluta ett tufft arbetspass.

Då med potatis, men här har jag bytt ut den mot den aromatiska palsternackan.

Biff Greta 2 port

2-300 g ryggbiff eller oxfilé

1 gul lök

2 äggulor

2 tsk Dijonsenap

1 tsk grovkornig, osötad senap

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

3 msk smör till stekning

1 stor palsternacka

Skär biffen i små tärningar och hacka löken.

Blanda köttet i en bunke med äggulor, senap och Worcester.

Krydda ordentligt med salt och peppar, låt stå och dra åt sig av smakerna en stund.

Skär palsternackan i fina tärningar och stek gyllenbrun och mjuk i smör, krydda lätt med salt och peppar.

Hetta upp en omelettpanna, bryn smöret och häll ner köttet.

Låt bryna ett par minuter, vänd med stekspade och bryn en liten stund till.

Lägg upp på tallrik med palsternackan och servera med en grönsallad.

Tycker du om mina recept och vill stötta mitt fortsatta skrivande?

I länkarna nedan hittar du mina kokböcker, det finns något för alla smaker.

De översta två är med på Bokrean som startar 20/2, de går att förboka redan nu i länkarna.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

mobiluppladdning_604a39222a6b22aa5e5b5c4a

Örtmarinerade champinjoner, perfekt på pizzan

Förgyll helgpizzan

Idag får du ett riktigt gott tips på hur du förhöjer smaken rejält på din pizza.

Vill du göra min goda halloumipizza så hittar du det receptet här.

Trevlig helg, ta hand om dig och njut av vårens grönska.

Fler gröna godsaker hittar du i nya kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, i länken endast 170 kr på Bokus.

Örtmarinerade kastanjechampinjoner

6 st kastanjechampnjoner

1 dl kallpressad olivolja

2 tsk äppelcidervinäger

2-3 kvistar färsk timjan, oregano eller dragon

Salt och peppar

Ansa och skär champinjonerna i jämna skivor, det går förstås bra med annan svamp också.

Förväll svampen i lite saltat vatten under lock ett par minuter, blanda under tiden ihop marinaden.

Rör ihop ingredienserna i en bunke. Plocka örtbladen från kvistarna och lägg i dem hela.

Ta upp svampen med en hålslev och lägg ner dem varma i marinaden.

Fyll på med mer olivolja om det inte täcker.

Förvara svampen i kylen, den håller sig i flera månader om den hela tiden är täckt med oljan.

Här nedan ser du en annan variant på marinerad svamp från min kokbok, jag tog bilden i skogen strax utanför där jag bor i Östersund förra sommaren.

Apelsinmarinerade skogschampinjoner

Varm avokadosoppa med rostat bröd

Avocadosoppa

Vårgrön soppa

Dagens njutbara mattips blir en riktigt krämig och smakrik avokadosoppa, perfekt både som en lite finare kvällsrätt eller som en förrätt.

Du kan också gör soppan som sås, ta då hälften av grädden, den smakar väldigt bra till fisk eller kyckling.

Snabblagad avokadosoppa 2 port

2 välmogna avokado

4 dl kokosgrädde/grädde

½ dl hackad gräslök

2 msk hackad timjan

2 msk kokosolja

Några droppar Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja

Några droppar vit balsamvinäger

Salt och peppar

Mosa avocadon med gaffel direkt i kastrullen eller kör några varv med stavmixer.

Häll på grädde och kryddor, vispa och låt koka upp, smaksätt med Worcester och vinäger.

Sjud en minut medan du vispar, rör sen i örter och kokosolja.

Smaka av om soppan har lagom sälta och syra, servera med rostat bröd.

Här hittar du mina kokböcker om du vill ha fler njutbara mattips.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Formfranska

Avocadosoppa

Torsk med tomatsås och svamppytt

Torsk med tomatsås

Snabblagad torsk 2 port

ca 400 g torsk i bitar

2 dl tomatröra

1 ekologisk citron

1 msk oregano

Salt och peppar

Krydda fiskfiléerna runtom med salt, peppar och lite pressad citron.

Lägg fisken på en tallrik eller ugnsfat som på bilden nedan och klicka ut ajvar i mellanrummen.

Lägg skivor av citron över och krydda med oregano.

Jag använder sällan micro, men den här rätten gjorde jag i ett litet hotellkök på Mallorca för några år sen.

Kör fisken på läget under full effekt i micron, jag tog 3×1 minuter med en minuts vila mellan gångerna.

Då blev fisken lagom kokt i den typ av micro jag hade, du får känna efter hur effektiv din är, kör inte fisken för länge för då blir den torr.

I vanlig ugn blir 10-12 minuter på 175º lagom för den här rätten.

Du kan också steka fisken snabbt och värma tomatsåsen till i stekpannan när du vänt fisken.

Som tillbehör stekte jag tärnad pumpa, lök och ostronskivling i smör och kryddade med salt, peppar och paprikapulver.

Vanligt smör i skivor till, så mättar även den här fiskrätten riktigt länge.

Vill du ha fler tips på njutbara och mättande rätter, läs då mer om min matfilosofi och ta en titt på mina kokböcker här.

Torsk med tomatröra