Köttfärsgratäng

Lasagne LCHF

Smakrik gratäng

Idag får du en nyttigare variant av lasagne, jag tycker det blir mycket godare med grönsaker mellan lagren istället för pasta och med en ägg/ostsås istället för bechamel.

Du kan variera med till exempel förvälld grönkål/vitkål eller stekta/grillade skivor av aubergine.

Vill du ha mer pastaliknande plattor i din gratäng så hittar du Anne Aobadias recept här på Diet Doctor.

Köttfärssås

500 g köttfärs

2 gula lökar

2 tomater

1 stor morot

1 röd paprika

3 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

2 dl rödvin eller 1½ dl vatten+2 msk vinäger

1 msk paprikapulver

2 tsk torkad timjan

50 g smör

Salt och svartpeppar

Till lasagnen:

1 kg zucchini

Ostsås

Hacka lök och vitlök fint. Skär morot, paprika och tomat i små tärningar.

Fräs lök och morot i smör en stund utan att ta färg. Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning några minuter.

Rör i  timjan och paprika. Krydda med salt och peppar. Låt puttra ett tag igen.

Rör ner tomatpuré och paprikapulver, låt det fräsa med ett tag, så blir smaken mildare.

Blanda i tomater och häll på rödvinet, rör runt och låt puttra i 30 min.

Ostsås

100 g gräddost eller lagrad ost

4 ägg

2 dl crème fraiche

2 dl grädde

Salt och peppar

Riv osten, blanda med ägg, crème fraiche och grädde. Rör ner salt och peppar.

Skiva zucchinin riktigt tunt. Lägg ett lager om lott i en smord ugnsform. Krydda med salt och peppar.

Skeda över lite ostsås, sen ett lager köttfärssås. Varva så i några lager, precis som till vanlig lasagne.

Avsluta med zucchini och ostsås.  Grädda i 175° i 45 min.

Lowcarb Lasagne

Här hittar du mina kokböcker om du vill ha fler njutbara mattips i bokform till dig själv eller någon när och kär.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Nu kan du ta chansen att vinna Gröna, sköna tillbehör här inne hos Halva Lindha.
I boken berättar jag hela historien om min hälsoresa och hur jag lyckats ta mig tillbaka från både psykiska och fysiska besvär.
LCHF-lasagne eller moussaka

LCHF Lasagne

Lasagne utan gluten

Idag fortsätter jag att dela med mig av mina personliga favoriter härinne, turen har nu kommit till lasagne på LCHF-vis.

Jag är på väg till Makrigialos på Kreta i 12 dagar för en liten Lugnochro-resa med goda vännen Mona och några till av våra vänner.

Där ska vi ägna oss åt yoga, promenader, lättare träning, goda samtal och så blir det nog lite god matlagning också, vi har en stor utegrill vid vår hyrda villa.

Och så ska vi förstås hälsa på och klappa våra små djurvänner som vi lärde känna när vi var där i höstas, ett gäng katter och lilla hunden Ådi.

Mona med sina små vänner...

Mona med sina små vänner i Makrigialos…

Mer om den resan får du höra när vi kommit hem igen, nu ska jag ta lite datorledigt.

Lägger in några inlägg i förväg här så du får en del matinspiration under tiden.

Vill du ta del av mina mattips i tidningsform, så finns en hel del att välja på just nu.

Här skriver jag om de 4 tidningar jag medverkat i de senaste veckorna och nu har det dykt upp en till.

Jag blev i vintras intervjuad för en tidning som heter Bättre hälsa, en artikel om hur man kan förenkla matlagningen och minska den vardagliga stressen.

Här kan du läsa tidningen i nätversion, en pappersupplaga av Bättre hälsa följde med som bilaga i påsknumret av ICA-kuriren fick jag höra, riktigt bra för den når ju väldigt många läsare.

Det finns mycket läsvärt i tidningen, bland annat en intressant artikel med Ann Fernholm.

Vi har också fått vara med lite på framsidan, under rubriken Sund och sockerfri.

Tidningen Bättre Hälsa

Klicka på bilden så kommer du till artikeln om mig…

Min mat har inte alltid varit så sund och sockerfri som den är idag. Likt katten Gustaf har jag alltid älskat lasagne…

Men nuförtiden blir det förstås med grönsaker istället för pastaplattor av vetemjöl och utan söt ketchup.

Här hittar du receptet på min sockerfria LCHF/Paleo-ketchup.

Jag har gjort flera olika varianter av lasagne genom åren men den jag tycker bäst om är en med aubergine, kanske för att jag också är mycket förtjust i moussaka.

Här blir det lite som en mix av de två rätterna, en cross-over mellan Grekland och Italien.

Garfield

Katten Gustaf…

Den moussaka man får i Grekland innehåller oftast ett tjockt lager béchamel, en stabbig mjölksås redd med mjöl.

Med riven halloumi, ägg och grädde blir såsen både mer smak- och näringsrik.

Jag blandar även i gröna blad i den här lasagnen för ännu mer av den varan.

Vill du göra en sats som räcker till hela familjen eller till några matlådor i frysen så dubbla bara mitt recept.

Lasagne 2-3 port

300 g köttfärs

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 tomater

3 msk smör

1 msk tomatpuré

1 msk oregano

1 msk paprikapulver

1 msk balsamvinäger

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

Att varva med:

1 liten aubergine

1 påse mangold eller bladspenat

3 msk smör

Salt

Osttäcke:

3 ägg

50 g riven halloumi

2 dl grädde

Salt och peppar

Hacka lök, vitlök och tomater fint. Fräs köttfärsen i smöret, blanda ner tomatpurén och låt fräsa med en stund.

Krydda och rör ner tomathacket, kryddor och såser. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 30-60 minuter, ju längre desto godare.

Skiva auberginen i tunna skivor. Bryn aubergine och mangold i smör i omgångar, krydda med salt och peppar. Blanda alla ingredienser till osttäcket.

Lägg ett lager aubergineskivor i en smord ugnsform. Fördela hälften av köttfärssåsen jämnt över.

Häll på hälften av ostsmeten. Lägg på mangolden och resten av köttfärssåsen.

Avsluta med ett täcke av ostsmeten och lägg några små delade cocktailtomater runtom.

Grädda på 175° i 35-40 minuter. Tzatziki och en grekisk sallad är gott till lasagnen.

Grekisk Sallad