Sesamrullade fiskbullar med blomkålsmos

Goda fiskbullar

Jag måste erkänna en sak, fiskbullar har aldrig varit min grej.

Du vet de där på burk, lukten, smaken och konsistensen och jag är inte kompatibla.

Men det är en helt annan sak att göra egna fiskbullar, de här tycker jag blev väldigt goda.

Sesamrullade fiskbullar 4 port

500 g fiskfilé

1 ägg

2 msk fiberhusk

Saft av ½ citron

Salt och peppar

50 g smör/kokosolja till stekning

1 dl sesamfrön till rullning

Skär fisken i mindre bitar och kör i matberedare med övriga ingredienser.

Mixa snabbt ihop smeten så den blir slät, smaka av om det behövs mer kryddning.

Låt färsen stå 10 minuter så fiberhusken sväller.

Forma färsen till köttbullestorlek, lägg på ett fat och ställ in i kylen en
halvtimme, då blir bullarna fasta och lättare att steka.

Häll sesamfrön i en liten, rund skål eller mugg och lägg ner en fiskbulle i taget.

Snurra runt lite på skålen så fördelas fröna jämnt över bullen.

Bryn smör/kokosolja i en stekpanna och lägg ner de sesamrullade fiskbullarna.

Stek bullarna i omgångar så det inte blir trångt i stekpannan.

Skaka försiktigt på pannan under stekningen, så behåller de formen.

Stek cirka 10 minuter på medelvärme, vänd då och då så de får fin färg runtom.

Ta upp och håll varma på svag värme i ugnen på ett fat med hushållspapper.

Blomkålsmos 4 port

1 stort blomkålshuvud

1½ dl grädde, smetana eller kokosgrädde

25 g smör

Salt och peppar

Bryt blomkålen i små buketter, koka upp grädden med smör och kryddor.

Lägg i blomkålen försiktigt och koka i 10-15 minuter på svag värme.

Känn efter att den är mjuk och mixa sen till mos med stavmixer direkt i kastrullen eller använd en potatisstamp.

Värm försiktigt på moset under omrörning och servera till fiskbullarna med lite grönt och gärna en dillmajonnäs eller Rhode Island.

Fler recept på glutenfri husmanskost, festmat, tillbehör, smoothies, desserter, bakverk, matbröd och allt annat som gör måltiderna extra goda hittar du i mina kokböcker.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Kikärtsaioli med grillad paprika från
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad

Gratäng med falukorv

Gratäng på falukorv

Snabb vardagsmat

Då var det måndag igen, den dag i veckan det oftast var en falukorvsrätt som Dagens lunch när jag jobbade på restaurang.

Perfekt även i hemmaköket för att ta tillvara på grönsaksrester efter helgen.

Här har en kvalitetskorv fått sällskap av lite smörfräst svamp.

Gott, nyttigt och billigt om du ger dig ut i skogen och plockar den själv.

Korvgratäng 2 port

400 g falukorv med hög kötthalt

2 dl brynt skogssvamp

2 dl riven, lagrad ost

2 ägg

1 paprika

1 dl strimlad purjo

Gräslök

Skär korven i skivor som delas i fyra bitar och skär paprikan i strimlor.

Fördela korv, paprika och brynt svamp i en smord ugnsform, strö över den rivna osten och purjolöken.

Gratinera på 200° i 15-20 minuter, tills gratängen fått fin färg.

Servera med stekt ägg med gräslök strödd över vitan.

Min sockerfria chilisås hittar du om du klickar på bilden nedan.

LCHF-ketchup

Fler lättlagade och goda mattips hittar du i mina kokböcker.

Köp gärna en eller ett par till dig själv eller någon kär så blir jag väldigt glad ❤

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Tomatsalsa med linser från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad

Glutenfri köttfärspaj på ostbotten

Lättlagad paj

Idag får du tips på en riktigt god köttfärspaj med ostbotten, mycket bra alternativ för oss som äter glutenfritt.

Pajen är nämligen minst lika god kall som varm så du kan ta med den på utflykt,

Vill du hellre göra en paj med skal, så hittar du här en mycket god vegetarisk paj med mandelskal.

Idén till den här pajen kommer från vännen Lindha Vikström som har hittat på en mycket god laxpaj som jag ofta lagar med lite olika smaksättning.

Här hittar du receptet på den på hennes blogg Halva Lindha.

Vill du ta del av fler av mina recept så hittar du alla mina kokböcker i länkarna nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt 

Köttfärspaj LCHF

Köttfärspaj 2-3 port

300 g köttfärs, jag hade älgfärs

2 dl crème fraiche, jag använde en smaksatt med soltorkad tomat och fetaost

6 champinjoner

2 tomater

1 röd paprika

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 dl kycklingbuljong

1 msk äppelcidervinäger

1 msk tomatpuré

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad timjan

1 tsk oregano

50 g smör

Salt och chiliflingor

Hacka lök och vitlök fint. Skär paprika, tomat och champinjoner i små tärningar.

Fräs lök, paprika och svamp i smör en stund.

Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning några minuter, rör också ner tomatpurén så den får fräsa med en stund.

Blanda ner crème fraiche, tomater, buljong, vinäger, timjan, oregano och paprikapulver.

Krydda köttfärsröran ordentligt med salt och chili, koka upp och låt puttra 30-60 minuter, ju längre desto godare.

Låt svalna en stund innan du blandar i äggen.

Till pajen

100 g riven ost, jag hade lagrad prästost

3 ägg

Salt och peppar

Smörj en pajform och täck botten med den rivna osten.

Vispa upp äggen och smaka av med salt och peppar.

Rör ner äggsmeten i köttfärsröran och häll det över osten.

Grädda på 175º i ca 30 minuter.

Låt pajen svalna, ställ in den i kylen och skär den i trekanter när den kallnat helt om du ska ha den med på utflykt.

Äter du den när den är helt nygräddad är den svår att skära i fina bitar, så har du tid kan du låta den kallna och sen värma pajbitarna 15 min på 150º.

På bilden nedan ser du en kycklingpaj i kikärtsskal, klicka på bilden så kommer du till nyutgåvan av bönkokboken för bara 129 kr på Adlibris.

Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal Foto Veronica Kindblad

Gräddstuvad kycklinglever med vitkålssallad

Gräddstuvad Kycklinglever med Vitkålssallad och Rårörda LingonHusmansfavorit

Idag får du tips på en riktigt krämig och god kycklinglevergryta.

Lever och annan inälvsmat är så otroligt hälsosam, så försök få in lite mer av den i din vardag.

Jag vet att många av mina följare har lite svårt för lever, men prova den här milda kycklinglevern så kan jag nästan lova att du kommer att ändra uppfattning.

Här kan du läsa ett inlägg inne hos Diet Doctor (Fd Kostdoktorn) som är riktigt intressant Lever – Älskad och avskydd.

Gräddstuvad kycklinglever ca 3 port

500 g färsk kycklinglever

2 gula lökar

3 msk smör

3 dl grädde/kokosgrädde

1 dl kycklingbuljong

1 msk tamarisoja

Salt och peppar

Skölj av kycklinglevrarna i kallt vatten och låt rinna av väl i durkslag.

Bryn smör i stekpanna och stek levern i omgångar.

Salta och peppra, lägg över i en gryta.

Stek inte för många leverbitar åt gången så får de bättre stekyta.

Skär löken i smala klyftor, stek även dem i smör och blanda med levern.

Häll lite vatten i stekpannan, koka ur skyn och häll över i grytan.

Tillsätt buljong och soja, koka upp och rör ner grädden, låt puttra tills såsen tjocknat.

Servera med broccoli, lingon och en färsk vitkålssallad med solrosfrön och senapsdressing.

Vitkålssallad med Solrosfrön och Senapsvinaigrette

Vill du ta del av fler recept på god, lättlagad och näringsrik vardagsmat så ta gärna en titt på någon av mina kokböcker.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt 

Klassikern Kalvlever Anglaise från Gammaldags husmanskost

Korvgratäng med blomkålsmos

Min typ av snabbmat

Idag får du ännu ett tips på en både god, snabb och näringsrik middag, lagad på mindre än 20 minuter.

Gårdagens enkla recept på min krämiga coleslaw blev väldigt välbesökt, idag blir det blomkål som får vara sidekick till en smakfylld korvgratäng.

Jag äter inte så ofta bacon, skinka och andra processade charkprodukter, men då och då smakar det riktigt gott med en lokalproducerad korv med hög kötthalt.

Vill du inte ha korv så blir den här rätten väldigt god även på rester av grillat kött eller kyckling.

Korvgratäng

Korvgratäng 2 port

2 korvar med hög kötthalt

10 cocktailtomater

1 dl strimlad purjolök

½ äpple

2 msk smör

1 dl majonnäs, mitt recept

1 dl grädde/kokosgrädde

2 tsk osötad senap

Salt och peppar

Skär korv, äpple och tomat i bitar. Fräs korven i smöret några minuter.

Blanda ner grönsakerna och krydda, häll över allt i en ugnsform.

Blanda ihop grädde, majonnäs och senap, häll det över korven och grönsakerna.

Gratinera på 200° i 10 minuter och servera med blomkålsmos.

Blomkålsmos 2 port

1 litet blomkålshuvud

1 dl finhackad persilja

25 g smör

2 msk färskost, mitt recept

Salt och peppar

Skär blomkålen i buketter och koka mjuk i saltat vatten.

Har du inte färsk blomkål så går det lika bra med 250 g frysta buketter.

Häll upp i durkslag och låt vattnet rinna av väl.

Lägg tillbaks buketterna i kastrullen och mixa med stavmixer eller pressa dem genom en potatispress.

Blanda ner smör och färskost, smaka av med salt och peppar.

Rör om väl och värm försiktigt, blanda strax innan serveringen ner den hackade persiljan.

Syrlig blomkål från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Kokboksreklam

Vill du ta del av fler recept på god, lättlagad och näringsrik vardagsmat såväl som festmat så ta gärna en titt på mina kokböcker.

De tre nedersta är slutsålda som inbundna böcker men finns att ladda ned till dator, platta eller telefon.

På bilden här ovan picklad blomkål från Gröna, sköna tillbehör och nedanför länkarna ser du pizzamuffins från Baka med frukt & grönt.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-bok

Blomkålsgratäng med varmrökt sidfläsk

Lättlagad gratäng

Idag får du tips på en enkel och mycket god blomkålsgratäng.

Då jag inte hade grädde hemma till äggstanningen så fick ägg och majonnäs bli täcke med ett tjockt lager riven Västerbottensost över.

Som tillbehör blev det en sallad med riven morot, pumpakärnor, citronsaft, kallpressad olivolja, persilja och citrontimjan.

Lite skirat smör blev det också till, det gör gratängen ännu godare.

Blomkålsgratäng med varmrökt sidfläsk ca 2 port

3 dl Blomkål i små bitar

150 gr varmrökt sidfläsk

25 g smör

3 ägg

1 dl majonnäs

2 dl riven Västerbottensost

Vitpeppar

Skiva och finstrimla fläsket, bryn i smöret tillsammans med blomkålen.

Krydda med lite peppar, jag hoppade över salt eftersom både fläsket och osten är så salta i sig.

Lägg över i en smord ugnsform, vispa samman ägg och majonnäs och häll över blomkålen.

Strö den rivna osten jämnt över och grädda i 30 minuter på 175°.

Fler tips på lättlagade vardagsrätter hittar du i mina kokböcker.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Inlagda svampar till tapas

Svamptider

Jag har hört från olika håll i landet att god gratismat börjat dyka upp i skog och mark.

Svamp är inte bara himla gott utan även en god källa till protein och andra nyttigheter.

Så passa på att ge dig ut i skogen nu, hittar du mycket så kan du lägga in svampen och njuta av den i vinter, den smakar suveränt till tapas.

Men kolla först upp så svampen du plockar är ätlig, hör med nån äldre släkting eller läs på i en svampbok.

Vill du hellre köpa en kokbok så hittar du mina i länkarna nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Svamp i ättikslag

1 liter blodriska eller kantareller i mindre bitar

1 liter vatten

1 msk salt

Förväll svampen i det saltade vattnet i 5 minuter.

Låt den kallna i kokvattnet, så drar den åt sig mer saltsmak.

Inläggningslag

3 dl vatten

1 dl ättikssprit 12%

ca ½ dl honung eller annan sötning

10 kryddpepparkorn

10 vitpepparkorn

10 hela nejlikor

2 stjärnanis

2 lagerblad

1 kanelstång

1 rödlök i skivor

1 skivad morot

Koka upp vattnet till lagen med ättiksspriten och kryddorna, ta från värmen och låt svalna.

Rör ner honung eller annan sötning så den löser sig.

Varva svamp, lök och morot i en ren glasburk.

Häll över lagen, stäng burken och ställ i kylen nån dag så kommer smakerna fram mer.

Inlagd blodriska

Blodriska

Glutenfri tacopaj och tacokrydda

Populär paj

Idag bjuder jag på ett av mina mest eftersökta recept, en glutenfri tacopaj som jag fått mycket högt betyg för av mina läsare.

Pajdegen kan du även använda till efterrättspajer med till exempel äpplen, plommon eller blåbär.

Dra då ner lite på saltet och söta degen lite lätt om du vill med den sötning du föredrar, annars ger mandelmjölet i sig en liten god sötma.

Tacopaj 4 port

400 g köttfärs

1 morot

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 röd paprika

3 msk smör (eller kokosolja)

1 msk tomatpuré

½ tsk balsamvinäger

1-2 msk tacokrydda

Salt

Riv morot och lök på grova sidan av rivjärnet. Riv vitlöken på den fina sidan. Skär paprikan i små tärningar.

Bryn smöret och rör ner köttfärsen tillsammans med tomatpurén.

Om purén får bryna en liten stund på hög värme, försvinner den lätt bittra smaken.

Rör ner grönsakerna i färsen och låt fräsa med en stund. Blanda ner tacokrydda, vinäger och salt.

Vinägern lockar fram mer smaker ur kryddorna.

Låt puttra på svag värme i 30-45 min. Rör då och då.

Det är viktigt att färsen får stekas så här länge, då blir den mjukare och smakerna hinner utvecklas.

Smaka av om det blivit lagom styrka och smak, tillsätt annars mer tacokrydda och salt.

Gör under tiden degen till pajen, det tar ungefär lika lång tid.

Mandelskal till tacopaj

Pajskal på mandelmjöl

50 g kylskåpskallt smör (eller kokosolja)

3 dl mandelmjöl

1 ägg

1 msk psylliumhusk

1 krm salt

Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, husk och salt i en bunke.

Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget.

Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in.

Bred ut smeten med hjälp av en slickepott i en smord pajform med löstagbar kant.

För att få pajskalet riktigt jämnt, lägg plastfilm över formen och pressa med fingrarna ut degen över botten och upp mot kanten.

Jämna till degkanten runtom med tummen.

Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.

Ta bort plasten och förgrädda skalet i 5 min på 200°.

Ägg

Äggstanning

3 ägg

2 dl crème fraiche eller kokosgrädde

2 dl riven, lagrad ost

Salt och peppar

Vispa ihop äggen med crème fraiche och ost, smaksätt med salt och peppar.

Använd kokosgrädde och uteslut osten om du vill ha pajen mjölkfri.

Fördela köttfärsröran över hela pajskalet och häll äggstanningen över.

Bred ut med slickepotten och lämna en kant runtom med bara färs.

På det sättet blir pajkanten frasigare och godare.

Grädda i 20-25 min på 200°. Låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp.

Vill du ha riktigt snygga bitar så gör som på restaurang, kyl pajen i ett par timmar innan den skärs upp i tårtbitar.

Värm den sen på 175 g i ca 20 minuter.

Tacokrydda

2 msk chilipulver

2 msk paprikapulver

2 tsk vitlökspulver

2 tsk lökpulver

2 tsk mald spiskummin

1-1½ tsk cayennepeppar

Blanda ihop alla kryddor och häll upp i en burk, kryddan räcker länge och passar till många olika rätter.

Prova gärna det här receptet på fiskgratäng med tacokrydda och vitkålssallad, det blir riktigt gott.

Nu över till lite reklam för mina kokböcker, i länkarna nedan finns nåt för alla smaker.

Jag blir väldigt glad och tacksam om du köper en eller ett par till dig själv eller att ge bort som present eller julklapp.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)

Bilden nedan är tagen av Mikael Eriksson, det är en auberginesallad från Stora diabeteskokboken, som passar riktigt bra till tacopajen.

Snabblagad wok

Wok

Hälsosam snabbmat

En wok kan vara bland det mest hälsosamma du kan laga till på kort tid.

Förbereder du de strimlade grönsakerna och köttet blanda med sin marinad på kvällen, så kan du väldigt snabbt få till en middag när du kommer hem från jobbet.

Gurkmejamix och kokosgrädde till guldmjölk

Jag använder en ekologisk gurkmejamix från Kall Natur Kompani, den är både bra för att stärka immunförsvaret och ger en härlig smak och färg till woken.

Klicka på bilden ovan så kommer du till mitt recept på guldmjölk.

Kalkonwok med rödkål

Smakrik wok 4 port

500 g kalkon- eller kycklingbröst

4 morötter

2 dl kokosgrädde

2 dl purjolök i stavar

1 dl ingefära i stavar

4 vitlöksklyftor

2 lime

1 msk gurkmejamix

½ msk curry

2 tsk soja

Salt

50 g smör/kokosolja

Smörstekt rödkål

1 lit strimlad rödkål

4 dl gröna blad i strimlor

50 g smör/kokosolja

Salt

Skär grönsakerna i tunna stavar och skiva vitlöksklyftorna.

Strimla köttet och blanda med limesaft, soja, gurkmeja och curry.

Woka köttet snabbt i het panna i hälften av smöret/kokosoljan, salta lätt.

Häll över i en gryta och slå på kokosgrädden, koka upp och låt småputtra så såsen tjocknar.

Woka morot, purjo, ingefära och vitlök i resten av fettet.

Häll det över köttet, smaka av om du vill ha mer sälta och hetta.

Som tillbehör stekte jag rödkål och rucola på svag värme så det inte tar färg.

Du kan ta grönkål, salladskål, bladpersilja, spenat eller några andra gröna blad istället.

Granatäppelkärnor ger läcker färg och smak till woken.

Här hittar du alla mina kokböcker, jag blir väldigt glad om du vill stötta mitt skrivande här på bloggen.

De finns förutom hos nätbokhandeln även på biblioteken, du kan också be din lokala bokhandlare att ta hem dem.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Ingefärsshot med gurkmeja från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Grekiska köttbullar

Medelhavsmat

Som du säkert vet vid det här laget så är jag väldigt förtjust i Medelhavsköket.

Mitt reseintresse har varit stort ända sen jag var liten och jag har alltid köpt med mig matsouvenirer hem.

Så skafferiet är välfyllt av örter, soltorkade tomater, konserver och havssalt från olika länder.

Idag får du ett recept inspirerat av det grekiska köket, där används mycket örter i maten, något som inte bara är gott utan också väldigt bra för hälsan.

Här kan du läsa mer om mynta, som ger en fräsch smak till mina köttbullar.

Köttbullar med tomatsås 4 port

600 g färs av nöt eller lamm

2 ägg

6 soltorkade tomater

1 dl grekisk yoghurt, majonnäs eller kokosgrädde

1 gul lök

2 rivna vitlöksklyftor

1-2 msk torkad oregano

1-2 msk torkad mynta

1 msk fiberhusk

1 msk äppelcidervinäger

1 msk olivolja

Salt

Chiliflingor

Skär de soltorkade tomaterna i små tärningar, hacka löken fint.

Blanda färsen med ägg, fiberhusk, yoghurt, olja, vinäger och kryddor.

Blanda sist ner tomater och lök, ställ i kylen att svälla en halvtimme.

Rulla köttbullar och stek gyllenbruna i smör i omgångar.

Gräddig tomatsås 4 port

4 tomater

2 schalottenlökar

50 g smör

3 dl grädde eller kokosgrädde

½ dl hackad, färsk timjan

2 msk äppelcidervinäger

Salt

Chiliflingor

Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar.

Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig.

Häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund.

Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna. Slå på grädden och låt puttra 10 minuter.

Rör mot slutet ner finhackad timjan.

Servera köttbullarna med såsen och en sallad, bönpasta eller kokt blomkål är också gott till.

Här hittar du alla mina kokböcker om du uppskattar mina recept, de finns på nätbokhandlarna, annars kan du be din lokala bokhandlare att beställa hem.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Grekiska tomatbiffar från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund